Böjte Csaba egy brüsszeli kerekasztal-beszélgetésen: Európa jövője a kereszténység

Európa jövője a kereszténység, a szeretet, amelyet Jézus Krisztus karácsonykor közénk hozott – jelentette ki Böjte Csaba erdélyi ferences szerzetes a brüsszeli Balassi Intézetben rendezett február 7-i esti kerekasztal-beszélgetésen.

2017. február 9. csütörtök

Nem szerepel többé Ferenc pápa képmása a vatikáni eurón

Ferenc pápa kérésére a képmása nem szerepel többé a Vatikán által kibocsátott euróérméken, 2017-től a fémpénzeken már csak a pápai címer lesz látható – tájékoztatott a vatikáni filatéliai és numizmatikai hivatal.

2017. január 30. hétfő

Magyar diákok vízkereszti áldást vittek a brüsszeli Európai Parlamentbe

A Zala megyei Szentpéterúrról, az Arad megyei Kisjenőről, valamint a Bihar megyei Szalárdról is érkeztek Brüsszelbe betlehemező magyar diákok, hogy belga, német, osztrák, valamint román társaikkal együtt január 10-én az Európai Parlamentben előadják a vízkereszti... »

2017. január 20. péntek

Javult a keresztények helyzete Egyiptomban

Hölvényi György, az európai néppárti frakció vallásközi párbeszédért felelős munkacsoportjának társelnöke nemzetközi tényfeltáró küldöttség tagjaként kopt és egyéb keresztény, valamint muszlim elöljárókat és állami vezetőket keresett fel Egyiptomban november elején.

2016. november 10. csütörtök

Átadta megbízólevelét a pápának az Európai Unió szentszéki képviseletének új vezetője

Ferenc pápa október 10-én délelőtt fogadta Jan Tombiński lengyel politikust, az EU új vatikáni nagykövetét, aki átnyújtotta neki megbízólevelét.

2016. október 11. kedd

Interjú Erdő Péter bíborossal, a CCEE leköszönő elnökével

Erdő Péter bíboros 2006 óta, két mandátumon keresztül vezette elnökként az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsát (CCEE). A testület munkájáról, az ökumenikus párbeszédről, a családok és fiatalok helyzetéről, Európáról és tapasztalatairól kérdeztük a CCEE leköszönő... »

2016. október 5. szerda

Az Európai Parlament kitüntetését vehette át Kozma Imre és Major Balázs

Az Európai Polgár díjat szeptember 23-án Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében vette át Kozma Imre irgalmasrendi szerzetes, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapító elnöke és Major Balázs történész, régész, a PPKE BTK külügyi dékánhelyettese.

2016. szeptember 23. péntek

Katolikus segítséggel történt előrelépés a mozambiki béketárgyalások során

A 2014-es, sokat vitatott választások óta a délkelet-afrikai országban ismét mély politikai válság uralkodik. Július 18-án kezdődött a nemzetközi közvetítés a szemben álló felek között. A béketárgyalások egyik főszereplője a katolikus Szent Egyed (Sant’Egidio)... »

2016. augusztus 22. hétfő

Megújult a CCEE információs honlapja

Európa fővédőszentje, Nursiai Szent Benedek ünnepén, július 11-én bemutatták az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa (CCEE) információs portálja, az Eurocathinfo.eu oldal új verzióját.

2016. július 11. hétfő

Új uniós pályázat támogatja az egyházi kulturális örökség turisztikai fejlesztését

Az egyházi kulturális örökség turisztikai fejlesztésére nyílik lehetőség 7,3 milliárd forintos keretösszegig a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében.

2016. június 20. hétfő

Kozma Imre Európai Polgár díjat kap

Kozma Imre, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapító elnöke az Európai Parlament (EP) által alapított Európai Polgár díj egyik idei díjazottja. Az ötven díjazott személyéről június 1-jén döntött a Sylvie Guillaume EP-alelnök vezetésével ülésező brüsszeli kuratórium.

2016. június 3. péntek

A Pázmányon rendezték meg az Európai Jog Nemzetközi Szövetsége kongresszusát

Május 19. és 21. között rendezték meg Budapesten, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karán (PPKE JÁK) az Európai Jog Nemzetközi Szövetsége (Federation International de Droit Européen, FIDE) kongresszusát.

2016. május 26. csütörtök

Ferenc pápa a Károly-díj átvételekor: A régi gyökerekből új humanizmust!

Május 6-án, pénteken délelőtt Ferenc pápa kihallgatáson fogadta az Európai Unió Rómában tanácskozó vezetőit, délben pedig átvette a Károly-díjat, a legjelentősebb európai kitüntetésnek számító elismerést.

2016. május 6. péntek

Robbanással fenyeget a nigériai humanitárius helyzet

Észak-Nigériában 30 millió keresztény él egyre nehezebb körülmények között a Boko Haram és más szélsőséges iszlamista csoportok tevékenysége következtében – hangzott el az európai néppárti képviselőcsoport május 5-én tartott brüsszeli konferenciáján.

2016. május 6. péntek

Közel-keleti keresztényeknél tett látogatást Hölvényi György EP-képviselő

A Közel-Keleten élő keresztény közösségeknél nemrég tett látogatásáról április 29-én, Budapesten sajtótájékoztatón számolt be Hölvényi György, az Európai Parlament (EP) képviselője.

2016. április 29. péntek

A közel-keleti keresztények helyzetéről tartottak konferenciát az Európai Parlamentben

Az Európai Uniónak helyben humanitárius segítséget kell nyújtania a közel-keleti térségnek, hogy a keresztények megmaradjanak lakóhelyükön, és fennmaradhasson a régió kulturális és vallási sokszínűsége – mondta Hölvényi György április 27-én, szerdán a brüsszeli... »

2016. április 28. csütörtök

Ferenc pápa Twitter-üzenete április 19-én

A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán, amelyben az Európa Tanácsban tartott 2014-es beszédéből idéz.

2016. április 19. kedd

Európai polgári kezdeményezés a házasságért és a családért – aláírásgyűjtés Magyarországon is

Április 4-én megkezdődött a házasság és család védelmét szolgáló „AnyaApaGyerekek” kezdeményezés aláírásgyűjtése Európa több országában, köztük Magyarországon is – tájékoztatott Frivaldszky Edit, a kezdeményezés polgári bizottságának elnöke, magyar... »

2016. április 8. péntek

A CEC és a CCEE közös üzenete a nemzetközi roma nap alkalmából

Az Európai Egyházak Konferenciája (CEC) és az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa (CCEE) közös közleményt adott ki az április 8-án tartott nemzetközi roma nap alkalmából.

2016. április 8. péntek

A pápa megáldotta Szent Benedek fáklyáját

A Szentatya március 2-án, szerdán megáldotta Szent Benedek fáklyáját. Az áldásra a Szent Péter téren, az általános kihallgatás végén került sor.

2016. március 3. csütörtök

tovább »