Angelo Bagnasco bíboros: A kezdetek Európája az evangéliumban gyökerezik

A Római Szerződés aláírásának 60. évfordulója alkalmából március 23-án, csütörtökön este a római Santa Maria sopra Minerva-templomban vesperást tartottak, amelyet Angelo Bagnasco bíboros, az olasz püspöki konferencia elnöke vezetett.

2017. március 25. szombat

„Európa vagy keresztény lesz, vagy nem lesz” – 60 éve írták alá a római szerződést

Az 1957. március 25-én, hatvan évvel ezelőtt Rómában aláírt, és 1958. január 1-jén hatályba lépett nemzetközi szerződés hozta létre az Európai Gazdasági Közösséget. Ennek emlékére Ferenc pápa az Európai Unió országainak vezetőivel találkozik a Vatikánban március 24-én este... »

2017. március 24. péntek

Juncker: A norciai bazilika újjáépítése nemcsak az európai szolidaritás kötelező jele

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke Renato Boccardo spoleto-norciai érseknek minap írt levelében úgy fogalmaz: a Szent Benedek-bazilika újjáépítése nemcsak az európai szolidaritás kötelező jele, hanem a kulturális, társadalmi és történelmi örökség helyreállításának... »

2017. március 24. péntek

Henri Boulad felveszi a magyar állampolgárságot

Kérvényezte a magyar állampolgárságot, és a jövő hét folyamán az ezt igazoló okiratot átveheti Orbán Viktor miniszterelnöktől – jelentette be a híres alexandriai jezsuita, Henri Boulad március 11-én, a budapesti Párbeszéd Házában tartott, „Globalizáció és kereszténység”... »

2017. március 12. vasárnap

A holland egyházi vezetők szót emeltek a populizmus előretörése miatt

Katolikus püspök is csatlakozott Hollandiában ahhoz a kezdeményezéshez, melynek támogatói a populista politikai irányzat térnyerése, valamint a keresztény kultúra kizsákmányolása ellen emelnek szót.

2017. március 7. kedd

Ferenc pápa fogadja az Európai Unió állam- és kormányfőit

Március 3-án Greg Burke, a szentszéki sajtóközpont igazgatója arról tájékoztatta az újságírókat, hogy Ferenc pápa március 24-én az Apostoli Palotában fogadja az Európai Unió állam- és kormányfőit, akik részt vesznek a római szerződés aláírásának 60. évfordulója alkalmából... »

2017. március 6. hétfő

„Háborúk, olaj és radikalizmus” – Könyv a csapdába került közel-keleti keresztényekről

Bemutatták Marc Fromager, a Szükséget Szenvedő Egyház nemzetközi segélyszervezet francia igazgatója „Háborúk, olaj és radikalizmus – Csapdában a közel-keleti keresztények” című könyvét a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Kara Szent II. János Pál... »

2017. március 2. csütörtök

Útnak indult a béke üzenetét közvetítő bencés fáklya Brüsszel felé

Február 26-án ünnepi szertartás keretében útjára indították a „bencés fáklyát” az olaszországi Norcia főteréről Brüsszel felé. A „Bencés fáklya a békéért és az egységes Európáért” kezdeményezés célja, hogy elvigye az Európai Unió fővárosába Szent Benedek, a... »

2017. március 1. szerda

Böjte Csaba egy brüsszeli kerekasztal-beszélgetésen: Európa jövője a kereszténység

Európa jövője a kereszténység, a szeretet, amelyet Jézus Krisztus karácsonykor közénk hozott – jelentette ki Böjte Csaba erdélyi ferences szerzetes a brüsszeli Balassi Intézetben rendezett február 7-i esti kerekasztal-beszélgetésen.

2017. február 9. csütörtök

Nem szerepel többé Ferenc pápa képmása a vatikáni eurón

Ferenc pápa kérésére a képmása nem szerepel többé a Vatikán által kibocsátott euróérméken, 2017-től a fémpénzeken már csak a pápai címer lesz látható – tájékoztatott a vatikáni filatéliai és numizmatikai hivatal.

2017. január 30. hétfő

Magyar diákok vízkereszti áldást vittek a brüsszeli Európai Parlamentbe

A Zala megyei Szentpéterúrról, az Arad megyei Kisjenőről, valamint a Bihar megyei Szalárdról is érkeztek Brüsszelbe betlehemező magyar diákok, hogy belga, német, osztrák, valamint román társaikkal együtt január 10-én az Európai Parlamentben előadják a vízkereszti... »

2017. január 20. péntek

Javult a keresztények helyzete Egyiptomban

Hölvényi György, az európai néppárti frakció vallásközi párbeszédért felelős munkacsoportjának társelnöke nemzetközi tényfeltáró küldöttség tagjaként kopt és egyéb keresztény, valamint muszlim elöljárókat és állami vezetőket keresett fel Egyiptomban november elején.

2016. november 10. csütörtök

Átadta megbízólevelét a pápának az Európai Unió szentszéki képviseletének új vezetője

Ferenc pápa október 10-én délelőtt fogadta Jan Tombiński lengyel politikust, az EU új vatikáni nagykövetét, aki átnyújtotta neki megbízólevelét.

2016. október 11. kedd

Interjú Erdő Péter bíborossal, a CCEE leköszönő elnökével

Erdő Péter bíboros 2006 óta, két mandátumon keresztül vezette elnökként az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsát (CCEE). A testület munkájáról, az ökumenikus párbeszédről, a családok és fiatalok helyzetéről, Európáról és tapasztalatairól kérdeztük a CCEE leköszönő... »

2016. október 5. szerda

Az Európai Parlament kitüntetését vehette át Kozma Imre és Major Balázs

Az Európai Polgár díjat szeptember 23-án Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében vette át Kozma Imre irgalmasrendi szerzetes, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapító elnöke és Major Balázs történész, régész, a PPKE BTK külügyi dékánhelyettese.

2016. szeptember 23. péntek

Katolikus segítséggel történt előrelépés a mozambiki béketárgyalások során

A 2014-es, sokat vitatott választások óta a délkelet-afrikai országban ismét mély politikai válság uralkodik. Július 18-án kezdődött a nemzetközi közvetítés a szemben álló felek között. A béketárgyalások egyik főszereplője a katolikus Szent Egyed (Sant’Egidio)... »

2016. augusztus 22. hétfő

Megújult a CCEE információs honlapja

Európa fővédőszentje, Nursiai Szent Benedek ünnepén, július 11-én bemutatták az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa (CCEE) információs portálja, az Eurocathinfo.eu oldal új verzióját.

2016. július 11. hétfő

Új uniós pályázat támogatja az egyházi kulturális örökség turisztikai fejlesztését

Az egyházi kulturális örökség turisztikai fejlesztésére nyílik lehetőség 7,3 milliárd forintos keretösszegig a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében.

2016. június 20. hétfő

Kozma Imre Európai Polgár díjat kap

Kozma Imre, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapító elnöke az Európai Parlament (EP) által alapított Európai Polgár díj egyik idei díjazottja. Az ötven díjazott személyéről június 1-jén döntött a Sylvie Guillaume EP-alelnök vezetésével ülésező brüsszeli kuratórium.

2016. június 3. péntek

A Pázmányon rendezték meg az Európai Jog Nemzetközi Szövetsége kongresszusát

Május 19. és 21. között rendezték meg Budapesten, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karán (PPKE JÁK) az Európai Jog Nemzetközi Szövetsége (Federation International de Droit Européen, FIDE) kongresszusát.

2016. május 26. csütörtök

tovább »