Teremtésvédelmi nappá nyilvánították Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepét az Egri Főegyházmegyében

Ternyák Csaba egri érsek teremtésvédelmi nappá nyilvánította március 25-ét, Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepét. A teremtésvédelmi nap programjait március 22-én, szerdán sajtótájékoztató keretében ismertették.

2017. március 22. szerda

Felelősségünk a teremtett világért – kerekasztal-beszélgetés a Párbeszéd Házában

„Ökológiai megtérés – Teremjétek a bűnbánat méltó gyümölcseit” címmel tartottak kerekasztal-beszélgetést a Párbeszéd Házában március 9-én, a házigazda Sajgó Szabolcs SJ, az intézmény igazgatója volt.

2017. március 10. péntek

Országos teremtésvédelmi képzést tartottak Esztergomban

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Caritas in Veritate Bizottsága a Naphimnusz Teremtésvédelmi Egyesülettel karöltve országos teremtésvédelmi képzést szervezett február 24–25-én az esztergomi Szent Adalbert Központban.

2017. március 7. kedd

A Szentszék összehangolt cselekvést sürget az óceánok védelmében

A nemzetközi, regionális és helyi politikát egyaránt ösztönzi a Szentszék a tengerek és óceánok biodiverzitásának védelmére, illetve mindazoknak a tevékenységeknek a felszámolására, amelyek pusztítják ezt a gazdagságot.

2017. február 17. péntek

Ferenc pápa interjúja az El País spanyol napilapnak

Január 20-án, pénteken ugyanabban az órában, amikor Donald Trump letette elnöki esküjét Washingtonban, Ferenc pápa a Vatikánban hetvenöt perces, nagyon érdekes interjút adott az El País spanyol napilapnak.

2017. január 25. szerda

A pápa a tudósok és a keresztények szövetségére számít a Föld megóvása érdekében

Ferenc pápa november 28-án, hétfőn fogadta a Pápai Tudományos Akadémia plenáris ülésének résztvevőit, akikhez beszédet intézett.

2016. november 29. kedd

Megosztani a föld kincseit – A teremtésvédelem volt a nagymarosi ifjúsági találkozó témája

„Áldott légy!” mottóval rendezték meg az idei őszi nagymarosi ifjúsági találkozót október 1-jén. A legnagyobb múltú magyar katolikus ifjúsági találkozó keretében Beer Miklós váci megyéspüspök celebrált szentmisét a nagymarosi plébánia kertjében.

2016. október 1. szombat

Orbán Viktor: Európa sorsfordító időszakot él át

Orbán Viktor miniszterelnököt a közel-keleti keresztényüldözés és a béke esélyei mellett a leselejtezés kultúrájáról, Magyarország lehetőségeiről és Európa jövőjéről kérdeztük a hírportálunknak adott exkluzív interjúban.

2016. szeptember 24. szombat

Vesperás a Vatikánban a teremtéssel való törődés világnapján

Szeptember 1-jén Ferenc pápa délután öt órakor a Szent Péter-bazilikában vesperást imádkozott a Római Kúria tagjaival és a hívekkel együtt. A szentírási olvasmány után a kapucinus Raniero Cantalamessa, a Pápai Ház szónoka mondott homíliát.

2016. szeptember 3. szombat

A pápa üzenetet küldött Krakkóba, a Laudato si’ enciklikáról rendezett konferenciára

A krakkói Jagelló Egyetemen július 25-én tudományos konferenciát tartottak Ferenc pápa Laudato si’ kezdetű enciklikájáról. Az egynapos tanácskozást Stanisław Dziwisz bíboros, Krakkó érseke nyitotta meg, aki felolvasta a Szentatya üzenetét.

2016. július 26. kedd

Az ember önzése ne tegye tönkre a tengert – a japán püspökök üzenete a tenger vasárnapjára

A tenger haldoklik. Ennek fő oka az emberi önzés – olvasható a japán püspökök július 10-ére, a tenger vasárnapjára írt üzenetének központi gondolata.

2016. július 9. szombat

Nemzetközi konferenciát tartottak Budapesten a környezettudatosságról és a társadalmi felelősségről

Az EcoOne Nemzetközi Ökológiai Hálózat „Kapcsolatok, környezettudatosság és társadalmi felelősség” címmel nemzetközi konferenciát rendezett május 27–29. között a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karán.

2016. június 13. hétfő

Közös gondolkodás a jövőnkről – Konferenciát rendeztek az ember és környezete egységéről

A Tihanyi Bencés Apátság adott otthont a 2014-ben indított Közös úton című konferenciasorozat harmadik tanácskozásának. A konferenciát az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egyházi, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága és az UNESCO Magyar Nemzeti... »

2016. június 8. szerda

Megjelent a Vigilia májusi száma

A Vigilia ez évi ötödik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

2016. május 8. vasárnap

Találkozás Ferenc pápával – interjú Erdő Péterrel

Vértesaljai László, a Vatikáni Rádió magyar nyelvű szerkesztőségének vezetője készített interjút Erdő Péter bíborossal római látogatása kapcsán. Az interjúban a bíboros beszámol a Ferenc pápával folytatott megbeszélésről, érinti a migráció és többek között a... »

2016. május 4. szerda

Ferenc pápa Twitter-üzenete április 22-én

A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán.

2016. április 22. péntek

Facsemetéket ültettek a nagyváradi püspökség erdejében

Böcskei László püspök április 1-jén a Bihar megyei Tenke környéki egyházi tulajdonban levő erdőben fiatalok közreműködésével fákat ültetett. A 15 ezer csemetéből 1500 kőris és tölgy került földbe a főpásztor és a Nagyváradi Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum... »

2016. április 4. hétfő

Ferenc pápa a teremtésvédelem apostola – előadás a kolozsvári Katolikus Akadémián

„Ferenc pápa a teremtésvédelem apostola. Assisi Szent Ferenc nyomában” című előadásával Kovács Sándor kolozsvári főesperes-plébános nyitotta meg a kolozsvári Katolikus Akadémia 2015–2016-os második félévét március 10-én a Babeş–Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus... »

2016. március 17. csütörtök

Környezettudatos akciókra hív a Naphimnusz Teremtésvédelmi Egyesület a nagyböjtben

Rohály Gábor, a Naphimnusz Teremtésvédelmi Egyesület elnöke kezdeményezésére az egyesület a nagyböjtben a teremtésvédő életmódra irányítja a közösségek figyelmét; a környezettudatosság jegyében hetente más-más területet állítanak a középpontba, konkrét javaslatokat... »

2016. február 29. hétfő

Ingyen letölthető magyar nyelven Ferenc pápa Laudato si’ kezdetű enciklikája

A Szent István Társulatnál jelent meg 2015 szeptemberében Ferenc pápa Laudato si’ kezdetű enciklikájának magyar nyelvű fordítása, amely február 26-tól ingyenesen elérhető digitálisan, pdf-formátumban az érdeklődők számára – tájékoztatta szerkesztőségünket Farkas Olivér, a... »

2016. február 26. péntek

tovább »