Federico Lombardi: Ferenc pápa érzi XVI. Benedek támogatását

XVI. Benedek pápa négy évvel ezelőtt, 2013. február 11-én mondott le péteri szolgálatáról. Hallatlan gesztus, amely négy év távlatában egyre jobban érthetővé válik, hála annak a rendkívüli testvéri kapcsolatnak, amely fennáll Ferenc pápa és az emeritus pápa között.

2017. február 11. szombat

Húsvéttól látogatható lesz XVI. Benedek szülőháza

XVI. Benedek szülőháza a bajorországi Marktl am Innben ez év húsvétján ismét megnyitja kapuját. Idén húsvétvasárnap április 16-ára esik, ami egyben az emeritus pápa 90. születésnapja.

2017. február 1. szerda

Ferenc pápa interjúja az El País spanyol napilapnak

Január 20-án, pénteken ugyanabban az órában, amikor Donald Trump letette elnöki esküjét Washingtonban, Ferenc pápa a Vatikánban hetvenöt perces, nagyon érdekes interjút adott az El País spanyol napilapnak.

2017. január 25. szerda

Érezni: megállt a világ – Arvo Pärt néhány hangból és csendből épít zenét

Arvo Pärt észt zeneszerző művészetének általános elfogadottsága ritka jelenség a kortárs zene terén; a legtöbbet játszott kortárs zeneszerzőnek tartják. Művészete elválaszthatatlan hitétől.

2017. január 15. vasárnap

Ferenc pápa 2016-os éve három percbe foglalva

A vatikáni Kommunikációs Titkárság közzétett egy háromperces videós összeállítást, amelyben Ferenc pápa találkozásainak, apostoli útjainak fontos momentumait emelik ki, az év tizenkét hónapját sorra véve.

2016. december 31. szombat

Ferenc pápa karácsonyi látogatása XVI. Benedeknél

Ferenc pápa december 23-án pénteken délután látogatást tett XVI. Benedeknél a Vatikáni Kertekben fekvő Mater Ecclesiae monostorban.

2016. december 24. szombat

Ferenc pápa – Hogyan folyik a római kúria reformja?

Megtudhatjuk Ferenc pápának abból a beszédéből, amelyet december 22-én délelőtt mondott a vatikáni Apostoli Palota Kelemen termében, amikor fogadta a római kúria bíborosait és hivatalvezetőit a hagyományos karácsonyi köszöntés alkalmából.

2016. december 24. szombat

Keresztény vallási vezetők mellett fogvatartottak is köszöntötték Ferenc pápát születésnapján

A több mint hetven ezer e-mail mellett többek között XVI. Benedek emeritus pápa, Kirill moszkvai pátriárka, Bartholomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka, valamint a padovai börtön fogvatartottjai is köszöntötték Ferenc pápát.

2016. december 19. hétfő

Rózsa Huba előadást tartott XVI. Benedek emeritus pápa Krisztusról szóló tanításáról

A Szent István Társulat rendezvénysorozatának keretében november 28-án, hétfőn este Rózsa Huba teológus, egyetemi tanár, a társulat alelnöke tartott előadást „XVI. Benedek pápa tanítása Krisztusról” címmel Budapesten, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem dísztermében.

2016. november 29. kedd

Ferenc pápa köszöntötte a Ratzinger-díj idei kitüntetettjeit

Inos Biffi olasz és Joánnisz Kourempelész görög ortodox teológus vehette át a Joseph Ratzinger – XVI. Benedek Alapítvány díját november 26-án, szombaton délelőtt az Apostoli Palota Kelemen termében. A magas rangú kitüntetés átadásán Ferenc pápa is részt vett.

2016. november 28. hétfő

Küldetésük, hogy örömet vigyenek az emberek életébe – Egy olasz vándorcirkusz Magyarországon

Olasz vándorcirkuszosok járják az országot, hogy örömet vigyenek az emberek életébe. Ferenc és Benedek pápa is fogadta már a vándorművészeket a Vatikánban: beszéltek mély hitükről, elkötelezettségükről, nehéz munkájukról, bátorságukról – olyan dolgokról, amelyek a Valerio... »

2016. november 7. hétfő

Müller bíboros új könyve: „Benedek és Ferenc. Péter utódai az egyház szolgálatában”

„Benedek és Ferenc. Péter utódai az egyház szolgálatában” címmel jelent meg Gerhard Ludwig Müller bíboros új könyve olasz nyelven az Ares kiadó gondozásában. A szerző, a Hittani Kongregáció prefektusa a Vatikáni Rádiónak beszélt a kötet témáiról.

2016. október 30. vasárnap

Interjú Ferenc pápával a svéd jezsuita Signumban: Nehézség akkor támad, amikor valaki bezárkózik!

Svédországi apostoli útját megelőzően Ferenc pápa interjút adott Ulf Jonsson svéd jezsuitának, aki az uppsalai Newton Intézet filozófiatanára, a svéd jezsuiták Signum című folyóiratának főszerkesztője. Az interjút közölte a svéd Dagens Nyheter napilap, az Osservatore Romano és a... »

2016. október 30. vasárnap

A pápai magánlakosztály is látogatható lesz Castel Gandolfóban

A Szentatya szándékának megfelelően október 21-től az egykori pápai nyári rezidencia eddig nem látogatható részei is megnyílnak a zarándokok és a turisták előtt az Albanói-tó partján – tájékoztatott az ANSA olasz hírügynökség.

2016. október 20. csütörtök

Kihirdették a Ratzinger-díj idei nyerteseit

A Ratzinger-díj 2016. évi átadóünnepségére november 26-án kerül sor a vatikáni Apostoli Palotában. A kitüntetést idén Inos Biffi katolikus és Joannisz Kourempelész ortodox teológus veheti át.

2016. október 19. szerda

Ferenc pápa és Justin Welby canterburyi érsek közös nyilatkozata

Október 5-én Rómában Ferenc pápa és Justin Welby canterburyi érsek nemcsak közösen imádkoztak az anglikánok és katolikusok közötti teljes egységért, hanem közös nyilatkozatot is kiadtak. Ennek szövegét most teljes terjedelmében közöljük.

2016. október 7. péntek

Életrajzi kötet jelent meg XVI. Benedek emeritus pápáról

A közelmúltban jelent meg Olaszországban Elio Guerriero olasz teológus és író „Isten és az emberiség szolgája – XVI. Benedek életrajza” című kötete a Mondadori Kiadó gondozásában, amelyhez Ferenc pápa írta az előszót.

2016. október 3. hétfő

Lisieux-i Kis Szent Teréz – A Gyermek Jézusról nevezett Szent Teréz szűz és egyháztanító

Lisieux-i Kis Szent Teréznek, a „kis út” szentjének élettörténetét idézzük fel liturgikus emléknapján, október 1-jén.

2016. október 1. szombat

Elhunyt Gabriele Amorth, az ismert ördögűző pap

91 éves korában, szeptember 16-án elhunyt Gabriele Amorth exorcista pap, a Római Egyházmegye hivatalos ördögűzője. Az idős pap hetek óta a Szent Lúcia Alapítvány kórházában feküdt tüdőgyulladás okozta szövődményekkel.

2016. szeptember 17. szombat

Új interjúkötet jelent meg XVI. Benedek emeritus pápával

Szeptember 9-én jelent meg szerte a világon a „XVI. Benedek. Utolsó beszélgetések” című interjúkötet, mely Peter Seewald német újságíró és az emeritus pápa beszélgetéseit tartalmazza.

2016. szeptember 10. szombat

tovább »