Módosították a Katolikus Egyházba belépő anglikánokra vonatkozó előírásokat

Tíz évvel az anglikán keresztényeknek a Katolikus Egyházba való belépését engedélyező és szabályozó „Anglicanorum coetibus” apostoli konstitúció megjelenése után Ferenc pápa április 9-én jóváhagyta azokat a módosításokat, melyek az alapdokumentum kiegészítő rendszabályait... »

2019. április 12., péntek

Ötven százalékkal csökkent az anglikánok száma Nagy-Britanniában

Ötven százalékkal csökkent az anglikán egyház híveinek száma Nagy-Britanniában – derült ki a legújabb felmérésekből. A legutóbbi cenzus szerint a hanyatlás a többi felekezetet is érinti: feltűnően emelkedett a magukat vallástalanoknak nevezők száma.

2017. szeptember 9., szombat

Hinduból ateista és agnosztikus, majd anglikánból katolikus és szerzetes pap lett

Július 15-én új szakaszába ér Robert Krishna domonkos szerzetes figyelemre méltó lelki utazása: Anthony Fisher OP érsek pappá szenteli a sydney-i Broadway-en lévő Szent Benedek-templomban.

2017. július 14., péntek

Interjú Ferenc pápával a svéd jezsuita Signumban: Nehézség akkor támad, amikor valaki bezárkózik!

Svédországi apostoli útját megelőzően Ferenc pápa interjút adott Ulf Jonsson svéd jezsuitának, aki az uppsalai Newton Intézet filozófiatanára, a svéd jezsuiták Signum című folyóiratának főszerkesztője. Az interjút közölte a svéd Dagens Nyheter napilap, az Osservatore Romano és a... »

2016. október 30., vasárnap

A világ déli részének anglikánjai az azonos neműek házassága ellen

Nem az azonos neműek közötti házasság liturgikus ünneplésére. Igen a lelkipásztori gondoskodásra, amely elfogadja, befogadja és elkíséri a homoszexuális személyeket – ezt az álláspontot fogalmazták meg a világ déli részének anglikánjai (Global South Anglican).

2016. október 19., szerda

Angliába látogatott a moszkvai pátriárka

Október 15–18. között Londonba látogatott Kirill pátriárka. Az orosz ortodox egyház vezetőjét Justin Welby canterburyi érsek, az Anglikán Közösség prímása, Richard Chartres londoni anglikán püspök, valamint a katolikus és az ortodox egyház és más keresztény közösségek... »

2016. október 19., szerda

Justin Welby canterburyi érsek beszédet mond a Westminster-székesegyházban a szentév zárásakor

Az anglikán egyház vezetője, Justin Welby is meghívást kapott november 13-ára a Westminster-székesegyházba, az irgalmasság szentévét lezáró szertartásra.

2016. október 11., kedd

Ferenc pápa az anglikán prímásokhoz: Az ökumenizmus nem elszegényít, hanem gazdagít

Ferenc pápa október 6-án, csütörtökön a Vatikánban magánkihallgatáson fogadta Justin Welby canterburyi érseket, az anglikán egyház prímását, ezt követően a Pápák termében találkozott az anglikán provinciák prímásainak 35 fős közösségével.

2016. október 7., péntek

Ferenc pápa és Justin Welby canterburyi érsek közös nyilatkozata

Október 5-én Rómában Ferenc pápa és Justin Welby canterburyi érsek nemcsak közösen imádkoztak az anglikánok és katolikusok közötti teljes egységért, hanem közös nyilatkozatot is kiadtak. Ennek szövegét most teljes terjedelmében közöljük.

2016. október 7., péntek

Az Egyesült Királyságban évente közel kétezer felnőtt lép be a katolikus egyházba

Húsvét vigíliáján fogadják be a katolikus egyházba a más felekezethez – elsősorban az anglikán egyházhoz – tartozó keresztényeket és korábban nem vallásos embereket az Egyesült Királyság huszonkét egyházmegyéjében.

2016. március 30., szerda

Fél évezred után katolikus szertartást tartottak VIII. Henrik magánkápolnájában

Először tartottak katolikus vesperást február 9-én a Hampton Court palota kápolnájában azóta, hogy VIII. Henrik angol uralkodó 1534-ben szakított a katolikus egyházzal. A Londonhoz közel fekvő királyi kastély kápolnája VIII. Henrik magánkápolnája volt.

2016. február 11., csütörtök

Ferenc pápa beszéde és bocsánatkérése Szent Pál apostol megtérésének ünnepén

A más keresztény egyházak tagjaival szembeni „nem evangéliumi” magatartásért kért bocsánatot Ferenc pápa január 25-én, hétfőn a keresztény egységnek szentelt imahét utolsó napján a római városfalakon kívüli Szent Pál-bazilikában. A Szentatya beszédét teljes terjedelmében... »

2016. január 25., hétfő

Egy lépéssel közelebb Newman bíboros szentté avatásához

A chicagói érsekség benyújtotta a John Henry Newman bíboros közbenjárásának tulajdonított második csoda bizonyítékait a Szentek Ügyeinek Kongregációjához.

2016. január 24., vasárnap

A walsinghami Mária-kegyhely kápolnája basilica minor státuszt kapott

Ferenc pápa az Egyesült Királyságbeli walsinghami kegyhely kápolnájának basilica minor (kisebb bazilika) státuszt adományozott.

2016. január 10., vasárnap

Canterburyi Szent Ágoston kegyhelyén nyílik szent kapu az Egyesült Királyságban

Anglia keresztény hitre térítésében jelentős szerepe volt Canterburyi Szent Ágostonnak, az első hittérítőnek, aki az angolszászok közé érkezett. A szent ramsgate-i emlékhelyén nyit szent kaput január 24-én Peter Smith southwarki érsek.

2016. január 9., szombat

Ferenc pápa sajtótájékoztatója a Banguiból Rómába tartó repülő fedélzetén – Bízom az emberekben!

November 30-án, hétfőn helyi idő szerint délután fél egykor indult a pápa repülőgépe Banguiból, a Közép-afrikai Köztársaság fővárosából Rómába. A Szentatya a hatórás utazás során egyórás sajtótájékoztató keretében válaszolt az újságírók kérdéseire.

2015. december 1., kedd

A Pápai Ház szónoka is felszólalt az anglikán egyház 10. zsinatának megnyitóján

Raniero Cantalamessa kapucinus szerzetes, a Pápai Ház szónoka a Westminster apátságban mondott beszédet az anglikán egyház 10. általános zsinatának megnyitóján, november 24-én.

2015. november 25., szerda

Isztambulban tanácskoztak az Ökumenikus Patriarchátus püspökei

Augusztus 29. és szeptember 2. között az Ökumenikus Patriarchátus 140 ortodox püspöke gyűlt össze Isztambulban, hogy részt vegyen az Ökumenikus Patriarchátus Hierarcháinak Gyűlésén, amelyet Bartholomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka hívott össze – adta hírül a... »

2015. szeptember 8., kedd

Ökumenikus istentiszteletet tartottak az ünnep előestéjén

Ökumenikus istentiszteletet tartottak az államalapítás ünnepének előestéjén, augusztus 19-én, szerdán Budapesten, a Szilágyi Dezső téri református templomban – tájékoztat az MTI.

2015. augusztus 19., szerda

Brown atya a tévében is nyomoz

A BBC sorozatát, melynek címszereplője a közismert brit plébános alakja, Brown atya, péntekenként sugározza a Duna Televízió. Gilbert Keith Chesterton regényének filmadaptációja az angliai Cotswolds vidékén játszódik, itt oldja meg a bűnügyeket az emberismeretéről nevezetes katolikus... »

2015. július 17., péntek

tovább »

Útravaló – 2019. április 22., húsvéthétfő

Útravaló – 2019. április 22., húsvéthétfő

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Márciusban Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle