A pápa üzenetet küldött a nukleáris leszerelésről szóló ENSZ-konferenciára

Március 28-án tették közzé Ferenc pápa üzenetét, melyet az ENSZ New York-i székházában a nukleáris leszerelést tárgyaló konferencia résztvevői számára küldött. Az atomfegyverek betiltásáról szóló tanácskozássorozat első alkalmát március 27. és 31. között tartják.

2017. március 28. kedd

Gregorios III. Lahhám: Ne hagyjátok, hogy eltűnjünk!

Gregorios III. Lahhám Antiochia és az egész Kelet, Alexandria és Jeruzsálem görög-melkita pátriárkája, 1933-ban született Szíriában. Az interjúkötetben Charlotte d’ Ornellas francia újságírónő kérdéseire válaszol.

2017. március 26. vasárnap

A szentszéki ENSZ-megfigyelő felemelte hangját a fegyver- és emberkereskedelem ellen

Óriási kihívás előtt állunk, amely megfelelő választ sürget – fogalmazott felszólalásában Bernardito Auza érsek március 15-én az ENSZ Biztonsági Tanácsának New York-i ülésén.

2017. március 18. szombat

Ferenc pápa Twitter-üzenete március 18-án

A szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán.

2017. március 18. szombat

Az örökimádás-kápolna mindent megváltoztatott a mexikói Juárezben

Az Észak-Mexikóban található Juárezt 2008 és 2010 között a világ egyik legveszélyesebb városának tartották a drogkereskedelemmel kapcsolatos erőszakos cselekmények miatt. Az örökimádás-kápolna azonban mindent megváltoztatott.

2017. március 16. csütörtök

Nagy örömmel várják Kolumbiába a pápát, a béke küldöttét

Néhány napja hivatalosan bejelentette a Szentszék: Ferenc pápa idén szeptember 6. és 11. között apostoli látogatást tesz a latin-amerikai országban.

2017. március 16. csütörtök

Henri Boulad felveszi a magyar állampolgárságot

Kérvényezte a magyar állampolgárságot, és a jövő hét folyamán az ezt igazoló okiratot átveheti Orbán Viktor miniszterelnöktől – jelentette be a híres alexandriai jezsuita, Henri Boulad március 11-én, a budapesti Párbeszéd Házában tartott, „Globalizáció és kereszténység”... »

2017. március 12. vasárnap

Ferenc pápa szeptemberben Kolumbiába látogat

A szentatya elfogadta a köztársasági elnök és a püspökök meghívását, és 2017. szeptember 6. és 11. között Kolumbiába utazik – tájékoztatott a Vatikáni Sajtóközpont igazgatóhelyettese, Paloma García Ovejero.

2017. március 10. péntek

A háború arcai

Február 21–22-én hazánkba látogatott II. Ignác Efrém, Antiochia és egész Kelet szír ortodox pátriárkája, aki a békéért mondott imádság fontosságát hangsúlyozta a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen tartott előadásában. Főszerkesztői jegyzetet adunk közre a háború... »

2017. március 5. vasárnap

Bújjunk a másik ember cipőjébe – interjú Ferenc pápával

Március 25-én a szentatya Milánóba látogat. Ennek alkalmából interjút kértek tőle a Scarp de’ tenis [Teniszcipő] című havilap munkatársai. Az anekdotákban gazdag beszélgetés fő témái a szegénység, a hajléktalanok, a bevándorlók. Az interjút teljes terjedelemben... »

2017. március 5. vasárnap

Útnak indult a béke üzenetét közvetítő bencés fáklya Brüsszel felé

Február 26-án ünnepi szertartás keretében útjára indították a „bencés fáklyát” az olaszországi Norcia főteréről Brüsszel felé. A „Bencés fáklya a békéért és az egységes Európáért” kezdeményezés célja, hogy elvigye az Európai Unió fővárosába Szent Benedek, a... »

2017. március 1. szerda

Kongóban egyházi intézmények ellen intéztek támadást

A kongói templomok elleni támadásokkal a békét akarják szabotálni Laurent Monsengwo Pasinya bíboros, prímás, Kinshasa érseke szerint.

2017. február 27. hétfő

Hogy a víz ne legyen konfliktusok forrása – a Pápai Tudományos Akadémia konferenciája a Vatikánban

Kétnapos szemináriumot tartottak a Vatikánban február 23-án és 24-én azzal a céllal, hogy javaslatokat tegyenek a vízre és a közegészségügyre vonatkozó politikai döntések terén. A tanácskozásról egy, az Amazonas térségében szolgáló misszionárius, Peter Hughes nyilatkozott a... »

2017. február 27. hétfő

A Szentszék és az al-Azhar központ kifejezte közös akaratát a vallási szélsőségesség elleni munkára

A Szentszék és a kairói al-Azhar mecset és egyetem, a szunnita iszlám világ egyik legfontosabb felsőoktatási intézménye kifejezte közös akaratát a vallási szélsőségesség elleni munkára. Ez a február 24-én véget ért szeminárium eredménye, amit az al-Azhar egyetemen tartottak.

2017. február 25. szombat

A szír ortodox pátriárka Budapesten: A párbeszéd nem lehetőség, hanem kötelesség

II. Ignác Efrém, Antiochia és egész Kelet szír ortodox pátriárkája tartott előadást a közel-keleti keresztények helyzetéről február 22-én Budapesten, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) II. Szent János Pál dísztermében.

2017. február 23. csütörtök

Ukrajnai nuncius: „Az ukrán gyerekeknek látniuk kell egy olyan világot, ahol nem lőnek nap mint nap”

Claudio Gugerotti érsek, Ukrajna apostoli nunciusa február 14–15-én ellátogatott a Donyec-medence két háború sújtotta városába. Látva a súlyos helyzetet azt javasolta az olasz családoknak, hívjanak meg vakációra ukrán gyerekeket.

2017. február 22. szerda

A pápa a Migráció és Béke Nemzetközi Fórumhoz: Befogadni, védelmezni, előmozdítani, integrálni!

A szentatya február 22-án délelőtt a vatikáni Kelemen teremben fogadta a 6. Migráció és Béke Nemzetközi Fórum képviselőit, akik az olasz képviselőházban tartottak kétnapos tanácskozást „Integráció és fejlődés: a reagálástól a cselekvésig” címmel.

2017. február 22. szerda

Morális világválság?

Jeszenszky Géza történész, egyetemi tanár, volt külügyminiszter jegyzetét adjuk közre.

2017. február 20. hétfő

Ferenc pápa: A mennyei Atya szemével nézzük az embereket!

Február 19-én a szentatya az ellenségszeretet parancsának forradalmai újdonságáról elmélkedett a vasárnap déli Mária-imádság elmondásakor. Hangsúlyozta, hogy a rossz láncolatát csak jóval tudjuk megtörni, és hogy ellenségként nemcsak mások viselkedhetnek, hanem sajnos mi, magunk... »

2017. február 19. vasárnap

Ferenc pápa: Két kezünkkel kell megteremteni a békét!

A háború az ember szívében kezdődik, ezért mindannyian felelősek vagyunk a béke megőrzéséért – erre figyelmeztetett Ferenc pápa február 16-án reggel, a Szent Márta-ház kápolnájában bemutatott szentmisén.

2017. február 16. csütörtök

tovább »