A Vatikán tárgyalásra szólította fel a venezuelai válságban szemben álló feleket

Tárgyalásra szólította fel a Venezuelában szemben álló feleket Bernardito Auza érsek, a Szentszék állandó ENSZ megfigyelője az Amerikai Államok Szervezete (OAS) csütörtökön véget érő közgyűlésén, miközben a pápai államban is diplomáciai találkozót tartanak a venezuelai helyzet... »

2017. június 22. csütörtök

Közép-afrikai Köztársaság – Katolikus közvetítéssel kötöttek fegyverszünetet

Június 20-án délelőtt Rómában, a Szent Egyed közösség székhelyén írták alá azt a fontos politikai megállapodást, amely megnyitja az utat a béke felé a Közép-afrikai Köztársaságban, ahol évek óta véres polgárháború dúl.

2017. június 22. csütörtök

„Boldogok vagyunk, mert keresztények lehetünk” – egy iraki pap megrendítő tanúságtétele

Roni Szalím egyike azon négy iraki szír katolikus papnak, akik az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye vendégeként érkeztek Magyarországra. Portálunknak adott interjújában az iraki keresztények helyzetéről, üldöztetésükről, a szenvedésben való kitartásukról és az örömről... »

2017. június 16. péntek

Ferenc pápa Twitter-üzenete június 14-én

A szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán.

2017. június 14. szerda

Henri Boulad realistán tekint a pápa egyiptomi útjának hatására

Ferenc pápa április végi kairói látogatása kapcsán mondta el gondolatait a híres alexandriai jezsuita szerzetes június 12-én a budapesti Párbeszéd Házában. A szentatya április 28-án szólalt fel az al-Azhar egyetemen tartott békekonferencián.

2017. június 13. kedd

Az új dél-koreai elnök Ferenc pápa segítségét kérte a két Korea kiengesztelődéséhez

Donald Trump amerikai elnök látogatásának előestéjén Dél-Korea frissen megválasztott elnökének különleges küldötte Rómába érkezett, hogy a Vatikán segítségét kérje a két Korea közötti kiengesztelődéshez.

2017. május 31. szerda

Az amerikai elnököt fogadta a pápa

Ferenc pápa félórás magánbeszélgetést folytatott május 24-én a Vatikánban Donald Trump amerikai elnökkel, és utána a hagyományoknak megfelelően megajándékozták egymást.

2017. május 24. szerda

Donald Trump és Mahmúd Abbász Betlehemben elítélte a terrorizmust

Donald Trump amerikai elnök május 23-i, keddi betlehemi látogatásán a Palesztin Hatóság ellenőrizte területen a békefolyamat újraindítását sürgette a palesztinok és az izraeliek között. Az éjszakai manchesteri merényletre reagálva Mahmúd Abbász palesztin elnökkel együtt elítélték... »

2017. május 23. kedd

A remény jele Szíriában – felajánlották Aleppót a Fatimai Szűzanyának

Május 13-án végre reményt sugárzó esemény történt a háború tépázta szíriai Aleppóban: a várost a Fatimai Szűzanyának szentelték az Assisi Szent Ferenc római katolikus székesegyházban. A Fatimai Boldogságos Szent Szűz szobrát a portugáliai kegyhely küldte ajándékba... »

2017. május 18. csütörtök

A béke feltétele a vallások közötti megegyezés – konferencia Strasbourgban a globális etikáról

A konfliktusok feloldásához új etikai rendre van szükség, melynek a világvallások a letéteményesei – mondta Hölvényi György, az Európai Néppárt vallásközi párbeszédért felelős munkacsoportjának társelnöke az általa kezdeményezett kiállítás és konferencia megnyitóján... »

2017. május 17. szerda

Ferenc pápa: Kereszt nélkül nincs igazi béke

Az igazi béke a Szentlélek ajándéka. Az a béke, amely nélkülözi a keresztet, nem Jézus békéje. Csak az Úr adhatja meg nekünk a békét a viszontagságok közepette – hangsúlyozta a pápa május 16-án, a Szent Márta-ház kápolnájában bemutatott reggeli szentmisén.

2017. május 16. kedd

A Fatimai Boldogságos Szűz Mária

Száz évvel ezelőtt, 1917. május 13-án egy Cova da Iria („Béke völgye”) nevű helyen, a portugáliai Fatima közelében három pásztorgyermek, a tízéves Lúcia Santos és unokatestvérei, a kilencéves Francisco és a hétéves Jacinta Marto egy asszonyt pillantottak meg, aki ragyogóbb volt,... »

2017. május 13. szombat

Plenáris ülést tartott az argentin püspöki konferencia

Május 2. és 6. között Pilar városában tartották meg az argentin püspöki konferencia 113. közgyűlését. Az ülésen felidézték az 1976–1982-ig tartó katonai diktatúrához kötődő eseményeket, illetve jóváhagytak egy levelet, amelyet Ferenc pápának küldenek.

2017. május 11. csütörtök

Böjte Csaba Irakba utazik – Imádkozzunk vele a békéért Flüei Szent Miklós közbenjárását kérve

Böjte Csaba május 6-án Irakba utazik. Kéri, imádkozzunk Flüei Szent Miklós közbenjárását kérve a békéért azzal az imakilenceddel, amelyet ajándékba visz ott élő testvéreinknek.

2017. május 5. péntek

Dunai hajós békezarándoklatot rendeztek Ausztriában

Dunai hajós zarándoklaton imádkozott a világbékéért az alapításának 70. évfordulóját ünneplő osztrák engesztelő rózsafüzér társulat (Rosenkranz-Sühnekreuzzug – RSK) április 25-én.

2017. május 4. csütörtök

Sienai Szent Katalin szűz és egyháztanító, Európa társvédőszentje

A misztikusra és tudósra, kontinensünk társvédőszentjére emlékezünk liturgikus ünnepén, április 29-én.

2017. április 29. szombat

A pápa az egyiptomi politikusokhoz: Az ország egyedülálló feladata a regionális béke megerősítése

Ferenc pápa április 28-án Kairóban találkozott az egyiptomi politikai élet szereplőivel, valamint a diplomáciai testület és a civil társadalom közel nyolcszáz tagjával. Beszédének középpontjában Egyiptomnak a közel-keleti régióban betöltött szerepe és feladata állt.

2017. április 28. péntek

Egyiptomi útja előtt a Santa Maria Maggiore-bazilikában imádkozott a pápa

Kétnapos egyiptomi apostoli látogatása előtt, április 27-én este a szentatya ellátogatott a római Santa Maria Maggiore-bazilikába, ahol a Salus Populi Romani (A római nép megmentője) kegykép előtt imádkozott.

2017. április 28. péntek

A kopt katolikus pátriárka hálás a pápa látogatásáért

A pápa egy barát, és a barát a szükség idején ismerszik meg – fogalmazott Ibrahim Iszák Szidrak pátriárka, az egyiptomi kopt katolikus egyház vezetője a Vatikáni Rádiónak Ferenc pápa közelgő, április 28–29-i látogatásáról.

2017. április 26. szerda

A szentatya a párbeszéd építője kíván lenni – vatikáni sajtótájékoztató a pápa egyiptomi útjáról

Greg Burke, a Vatikáni Sajtóközpont igazgatója április 25-én sajtótájékoztatót tartott Ferenc pápa április 28–29-i egyiptomi apostoli útjáról.

2017. április 26. szerda

tovább »