Morális világválság?

Jeszenszky Géza történész, egyetemi tanár, volt külügyminiszter jegyzetét adjuk közre.

20:45

Ferenc pápa: A mennyei Atya szemével nézzük az embereket!

Február 19-én a szentatya az ellenségszeretet parancsának forradalmai újdonságáról elmélkedett a vasárnap déli Mária-imádság elmondásakor. Hangsúlyozta, hogy a rossz láncolatát csak jóval tudjuk megtörni, és hogy ellenségként nemcsak mások viselkedhetnek, hanem sajnos mi, magunk... »

2017. február 19. vasárnap

Ferenc pápa: Két kezünkkel kell megteremteni a békét!

A háború az ember szívében kezdődik, ezért mindannyian felelősek vagyunk a béke megőrzéséért – erre figyelmeztetett Ferenc pápa február 16-án reggel, a Szent Márta-ház kápolnájában bemutatott szentmisén.

2017. február 16. csütörtök

Ferenc pápa Twitter-üzenete február 16-án

A szentatya az alábbi üzenetet tette közzé Twitter-oldalán.

2017. február 16. csütörtök

Abuna Matthias etióp pátriárka ellátogatott a Szent Egyed közösséghez

Etiópia ortodox pátriárkája, Abuna Matthias február 12-én Rómában meglátogatta a Szent Egyed közösséget, amelyhez régi barátság köti.

2017. február 15. szerda

Ferenc pápa: A sértődés szétrombolja a testvériséget

„A családok és népek szétrombolása apró féltékenység és az irigység táplálta tettekkel kezdődik, ezért már a kezdetén meg kell fékezni a sértődöttséget, mely eltörli a testvériséget” – mondta Ferenc pápa február 13-án reggel a Szent Márta-ház kápolnájában bemutatott... »

2017. február 13. hétfő

Ferenc pápa: A Super Bowl legyen a béke, a barátság és a szolidaritás jele

Lehetséges a találkozás kultúrája és egy békés világ építése – buzdított Ferenc pápa videoüzenetében, melyet az amerikai futball legnépszerűbb bajnokságának február 5-i, vasárnapi döntőjére küldött.

2017. február 6. hétfő

Ferenc pápa üzenetet küldött a Nobel-békedíjasok Bogotában megrendezett találkozójára

A szentatya levélben üdvözölte a Nobel-békedíjasok február 5-ig tartó találkozójának résztvevőit, akik a béke és a kiengesztelődés témakörében folytatnak megbeszéléseket.

2017. február 4. szombat

Urunk bemutatása – Gyertyaszentelő Boldogasszony

A mai ünnepen arra emlékezünk, hogy Szűz Mária, negyven nappal Jézus születése után, bemutatta gyermekét a jeruzsálemi templomban.

2017. február 2. csütörtök

Bosco Szent János ereklyéi Kenyában – Az afrikai ország püspökei békére hívnak a választások előtt

Január 31-én ünnepelte az Egyház szerte a világon a szalézi rend alapítója, Bosco Szent János liturgikus emléknapját. A kenyai fővárosban, Nairobiban négyezer hívő fogadta a piemonti születésű szent ereklyéit.

2017. február 1. szerda

Ferenc pápa részvéttáviratot küldött a québeci merénylet kapcsán

Hat ember meghalt és nyolcan megsebesültek a québeci iszlám kulturális központnál január 29-én este egy lövöldözésben, melyet a kanadai miniszterelnök, Justin Trudeau terrortámadásnak nevezett. Ferenc pápa részvéttáviratot küldött Gérald Cyprien Lacroix bíborosnak, Québec... »

2017. január 30. hétfő

„Élen kell járnunk a félelmek oszlatásában” – Interjú Vízi Elemérrel

A jezsuiták új provinciálisával a béke szolgálatáról beszélgettünk.

2017. január 29. vasárnap

Ferenc pápa Twitter-üzenete január 29-én

A szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán.

2017. január 29. vasárnap

Miskolcon az egyetemen zárult az ökumenikus imahét

A Miskolci Egyetem díszaulájában tartották az ökumenikus imahetet lezáró istentiszteletet január 21-én. Az eseményen részt vett Orosz Atanáz görögkatolikus püspök, Csomós József református püspök, Ternyák Csaba egri érsek, valamint Fabiny Tamás evangélikus püspök.

2017. január 25. szerda

Ferenc pápa interjúja az El País spanyol napilapnak

Január 20-án, pénteken ugyanabban az órában, amikor Donald Trump letette elnöki esküjét Washingtonban, Ferenc pápa a Vatikánban hetvenöt perces, nagyon érdekes interjút adott az El País spanyol napilapnak.

2017. január 25. szerda

Első világháborús emlékműveket avattak Esztergomban

Felavatták január 20-án Esztergomban, az egykori Szent Anna temetőben „A Béke Angyala” emlékművet, amely a város közelében fekvő hajdani első világháborús hadifogolytábor 3500 áldozatára emlékeztet, valamint a szovjet Vörös Hadsereg környékbeli harcokban elesett katonáinak... »

2017. január 20. péntek

A jeruzsálemi pátriárka levélben mondott köszönetet Magyarországnak

III. Teofil jeruzsálemi görög ortodox pátriárka kifejezte köszönetét Orbán Viktor miniszterelnöknek és egész Magyarországnak azért az anyagi támogatásért, mellyel hazánk a jeruzsálemi Szent Sír felújítását segítette. Az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője... »

2017. január 20. péntek

Ferenc pápa Twitter-üzenete január 17-én

A szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán.

2017. január 17. kedd

Kongóban Ferenc pápa bátorításával a püspökök vezetik a béketárgyalásokat

Kinshasában, a Kongói Demokratikus Köztársaság több egyházmegyéjét tömörítő központban írták alá 2016 szilveszterének előestéjén azt a megállapodást, amely elősegítheti a békekötést a konfliktusoktól sújtott országban.

2017. január 16. hétfő

Ferenc pápa fogadta Mahmúd Abbász palesztin elnököt

A szentatya január 14-én, szombaton fogadta Mahmúd Abbászt, Palesztina elnökét és kíséretét. A palesztin elnök a pápai audienciát követően találkozott Pietro Parolin bíboros államtitkárral és Paul Richard Gallagher érsekkel, a Vatikán államközi kapcsolataiért felelős... »

2017. január 16. hétfő

tovább »