Ünnepi megemlékezés a vallásszabadság első kinyilvánításának 450. évfordulójáról Bukarestben

Magyar és román nyelvű istentisztelettel, könyvbemutatóval és kiállítással emlékeznek meg április 18–19-én Bukarestben a 450 éve Tordán tartott erdélyi országgyűlésről, amely 1568. január 13-án a világon elsőként iktatta törvénybe a vallás- és lelkiismereti... »

2018. április 18. szerda

Török Csaba az Egyház jövőjéről: A szekularizációt lehet áldásnak is tekinteni?

„Az Egyház jövője” címmel tartott előadást Török Csaba teológus, egyetemi tanár, az MKPK televíziós referense a budapesti Szent Szabina bencés kápolnában április 12-én, a havonta megrendezett „Bencés Bár” keretében.

2018. április 18. szerda

A szíriai pátriárkák tiltakoznak a bombázások miatt

A szír ortodox, melkita katolikus és antiochiai görög ortodox pátriárkák április 14-én közös nyilatkozatot adtak ki Szíria bombázásával kapcsolatban. Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita fordítását közöljük.

2018. április 16. hétfő

Béke lámpása díjat kap Angela Merkel német kancellár

Angela Merkel május 12-én Assisibe látogat, hogy átvegye a Béke lámpása díjat. Az eseményről Mauro Gambetti, a Szent Konvent kusztosa tájékoztatta a sajtót április 12-én.

2018. április 15. vasárnap

Kultúránk a templomokban született – Fejlesztik a vallási turizmust Csehországban

A vallási és az egyházi turizmus fejlesztése és támogatása a célja annak az együttműködési megállapodásnak, amelyet a közelmúltban írt alá Viliam Sivek, a Fórum a Turizmusért elnöke és Dominik Duka bíboros, a cseh püspöki konferencia elnöke.

2018. április 13. péntek

A vatikáni csendőrség letartóztatta Carlo Alberto Capella volt szentszéki diplomatát

Április 7-én a szentszéki sajtóközpont közleményt adott ki Carlo Alberto Capella prelátus ügyében. Eszerint Vatikánváros Állam bíróságának ügyésze indítványára a vizsgálóbíró letartóztatási parancsot adott ki Carlo Alberto Capella ellen. A határozatot a vatikáni csendőrség... »

2018. április 12. csütörtök

Emmanuel Macron francia elnök: Az országnak szüksége van az Egyházra

Április 9-én, hétfőn este Emmanuel Macron elnök a francia püspöki konferencia meghívására a Collège des Bernardins épületébe látogatott. A főpásztorok azt kérték tőle, hogy a legszegényebbek szükségleteire figyelve egy testvéries, igazságos és szolidáris nemzetet... »

2018. április 11. szerda

Van egy hatalom az életünk felett – Konferenciát tartottak Billy Grahamről és Martin Luther Kingről

A februárban elhunyt amerikai prédikátor, Billy Graham és az ötven éve meggyilkolt Martin Luther King emlékére rendezett konferenciát a Magyar Baptista Egyház (MBE) és az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetsége április 9-én Budapesten.

2018. április 11. szerda

India: Odisa államban aggasztó a keresztények helyzete

Tíz évvel a keresztényellenes pogrom után az indiai Odisa államban folytatódik a keresztények elleni erőszak. Április 7-én indiai püspöki küldöttség látogatott el azokra az istentiszteleti helyekre, amelyek ellen vandál cselekedeteket hajtottak végre húsvétvasárnap.

2018. április 11. szerda

Megújul az Árpád-kori türjei premontrei prépostsági templom

Április 7-én tartották a türjei Gyümölcsoltó Boldogasszony premontrei prépostsági templom búcsúját. Az ünnephez kapcsolódva sajtótájékoztatón mutatták be a türjei templom Árpád-kori épületének helyreállítási projektjét.

2018. április 10. kedd

A Latin-Amerika fejlődésével foglalkozó tanulmányi központ alapítóját fogadta a Szentatya

Ferenc pápa április 6-án délben fogadta Henryane de Chaponay asszonyt, a Latin-Amerika fejlődésével foglalkozó tanulmányi központ (CEDAL) alapítóját és kilenctagú küldöttségét Párizsból.

2018. április 8. vasárnap

Letartóztatták az amazóniai földműveseket védelmező plébánost Brazíliában

A nagyhét elején, március 27-én, kedden a brazil rendőrség Pará államban erőszak vádjával letartóztatta José Amaro Lopes de Sousa atyát, Santa Lucia di Anapu plébánosát.

2018. április 7. szombat

Tegyetek ti is tanúságot rólam – Elsőcsütörtöki engesztelő imádság Székesfehérvár-Öreghegyen

A hagyományoknak megfelelően Spányi Antal megyéspüspökkel imádkoztak együtt Székesfehérvár papjai s hívei a hónap első csütörtökén, április 5-én a világ békéjéért, az üldözött keresztényekért, hazánkért, a magyar népért, papi hivatásokért és az 52. Nemzetközi... »

2018. április 6. péntek

Új magyar óvoda és bölcsőde épül Máramarosszigeten

Magyar óvoda és bölcsőde épül Máramarosszigeten; az ingatlan tulajdonosa a Római Katolikus Egyház lesz. A tervezett projektről Schönberger Jenő szatmári megyéspüspök, Reszler Mihály máramarosi főesperes és Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára... »

2018. április 6. péntek

A román parlament lépéseket tett a melegházasság legalizálása ellen

Elfogadta a román képviselőház az alkotmánymódosító népszavazások megszervezéséről szóló törvénymódosítást március 4-én, szerdán.

2018. április 5. csütörtök

Az egyházi közösségek kiteljesedéséért – Interjú Soltész Miklós államtitkárral

Soltész Miklóssal, az Emberi Erőforrások Minisztériuma egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkárával a keresztény hit társadalomformáló szerepéről, az egyház és az állam kapcsolatáról, az egyházi közösségek támogatásáról és húsvét... »

2018. április 3. kedd

Folytatódik a majki kamalduli remeteség felújítása

Megkezdődik a majki kamalduli remeteség felújításának második üteme, 2,8 milliárd forintos beruházással felújítják a műemlékegyüttes összes meghatározó épületét és azok környezetét – jelentette be a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram végrehajtásáért felelős... »

2018. március 29. csütörtök

Szlovák zarándoklat Esterházy János sírjához

Mintegy hetven nyitrai és környékbeli szlovák zarándok kereste fel Esterházy János sírhelyét az alsóbodoki kegyhelyen március 21-én.

2018. március 28. szerda

Írország örömmel várja Ferenc pápát

A Szentatya március 21-én, az általános kihallgatáson jelentette be, hogy augusztus 25-26-án Dublinba látogat a családok IX. világtalálkozója alkalmából.

2018. március 26. hétfő

Dél-szudáni egyházi vezetőkkel találkozott Ferenc pápa

Március 23-án dél-szudáni püspököket és más keresztény felekezeti tagokat fogadott a Szentatya. „A pápa imádkozik Dél-Szudánért, és szívén viseli az ott élő emberek sorsát. Nem tud nyugodni, ha az Egyháznak egy része szenved” – nyilatkozta James Oyet Latansio, a dél-szudáni... »

2018. március 24. szombat

tovább »