Oroszországba látogat Pietro Parolin bíboros államtitkár

A vatikáni államtitkár a pápa munkatársaként látogat augusztusban Oroszországba, ahol a tervek szerint találkozik Vlagyimir Putyin elnökkel.

2017. július 20. csütörtök

Libanoni templomok rekonstrukcióját támogatja a magyar kormány

A kormány több libanoni keresztény templom felújításának költségét támogatja: a július 19-i, szerdai Magyar Közlönyben szereplő kormányhatározat szerint 460 millió forintot különítettek el erre a célra.

2017. július 20. csütörtök

Oliver Dashe Doeme nigériai püspök Budapesten – Kereszténység a Boko Haram árnyékában

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) II. Szent János Pál dísztermében tartott előadást július 17-én, hétfőn a Boko Haram fenyegetésében élő nigériai keresztények helyzetéről Oliver Dashe Doeme, a maiduguri egyházmegye püspöke.

2017. július 18. kedd

Pietro Parolin vatikáni államtitkár Firenze egykori polgármesterére emlékezett az olasz parlamentben

Július 13-án mutatták be az olasz képviselőházban Mario Primicerio „La Pirával Vietnámban” című kötetét. A kötetbemutatón, az egykori firenzei polgármester, Isten szolgája Giorgio La Pira halálának negyvenedik évfordulóján felszólalt Pietro Parolin vatikáni államtitkár... »

2017. július 17. hétfő

A venezuelai főpásztorok szerint a rezsim embertelen elnyomást alkalmaz

A venezuelai főpásztorok július 13-án újabb felhívást tettek közzé a Caracasban megtartott plenáris ülésük végén. A latin-amerikai országban egyre súlyosabb a politikai, intézményi és gazdasági válság.

2017. július 15. szombat

Az Európai Egyházak Konferenciája szerint az EU-nak a fegyverkezés helyett a békét kell építenie

Adjunk elsődleges helyet a béke építésének és a kiengesztelődésnek az Európai Unió militarizálása helyett – ezzel a címmel adott ki sajtóközleményt az Európai Egyházak Konferenciája (CEC) július 11-én.

2017. július 12. szerda

Egyelőre mégsem sajátítják ki a szír ortodox istentiszteleti helyeket Törökországban

A török hatóságok leállították annak a döntésnek a megvalósítását, amelynek értelmében a több mint ötven mardini szír ortodox templomot és kolostort a vallásügyi igazgatóság (Diyanet) joghatósága alá helyezték volna a Tur Abdin délkeleti régióban.

2017. július 12. szerda

A kanadai püspökök szerint a gendertörvény a szólásszabadságot fenyegeti

„A nem nem különíthető el a biológiai szexualitástól és nem választható” – a kanadai püspöki konferencia közleményében így fogalmazza meg erős kételyeit az új törvénnyel kapcsolatban, amelyet júniusban fogadott el az ottawai kormány.

2017. július 11. kedd

Szentszéki ENSZ-megfigyelő: Az idősek egyre kiszolgáltatottabbak a társadalomban

Bernardito Auza érsek, apostoli nuncius, a Szentszék állandó ENSZ-megfigyelője a világ népességének elöregedéséről New Yorkban rendezett munkaülésen kifejtette: elő kell mozdítani az idősek iránti tiszteletet, akik értéket jelentenek a társadalom számára.

2017. július 11. kedd

Görögkatolikus ruszin közösségi ház épül Debrecenben

Július 7-én, pénteken tették le ünnepélyes keretek között a Debrecenhez tartozó Józsa városrészen felépülő Görögkatolikus Ruszin Közösségi Ház alapkövét. Az eseményen elhangzott: remélik, az új intézmény idővel a ruszinok vallási és társadalmi központjává válik.

2017. július 10. hétfő

Bolíviai egyház: A gendertörvény nem zöld út a homoszexuális házasság felé

Bolíviában sosem hagyták jóvá az azonos neműek közötti házasságot – állítják határozottan a latin-amerikai ország püspökei közleményükben. Néhány nappal ezelőtt a helyi legfelsőbb bíróság ítélete szerint a nemet változtató személy legálisan házasságot köthet.

2017. július 10. hétfő

Törökországban szír ortodox kolostorokat és templomokat sajátítottak ki

Törökországban legalább ötven szír ortodox templom, kolostor, temető található Mardin környékén, az ország délkeleti részén fekvő Tur Abdin régióban. Az utóbbi időben a török kormány kisajátította ezeket a kultikus helyeket.

2017. július 8. szombat

Tóth Katalin földművelésügyi helyettes államtitkár a FAO-konferenciáról

Tóth Katalin helyettes államtitkár a magyar delegáció vezetőjeként vesz részt Rómában az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének július 3–8-ig tartó konferenciáján, melynek fő témája a klímaváltozás, a mezőgazdaság és az élelmezésbiztonság.

2017. július 7. péntek

Elhunyt Joaquín Navarro-Valls, II. János Pál pápa egykori szóvivője

Nyolcvanéves korában, hasnyálmirigyrák következtében 2017. július 5-én elhunyt Joaquín Navarro-Valls, aki több mint húsz éven át volt szentszéki szóvivő, a vatikáni sajtóközpont igazgatója.

2017. július 6. csütörtök

Keresztény erdei emlékhelyek újulnak meg a Mecsekben

Huszonhat keresztény vonatkozású emlékhelyet újít fel októberig működési területén a Mecsekerdő Zrt.

2017. július 6. csütörtök

Folytatódik a párbeszéd a Vatikán és a kairói al-Azhar Egyetem között

A Vallásközi Párbeszéd Pápai Tanácsa július 4-én kibocsátott közleményében hangsúlyozta: folytatódik a párbeszéd a Vatikán és a kairói al-Azhar Egyetem, a szunnita iszlám legfőbb vallási központja között.

2017. július 5. szerda

Keresztény és iszlám vallási vezetők találkoztak Libanonban

Keresztény és iszlám vallási vezetők találkoztak Libanonban július 1-jén, a Bejrút közelében működő Notre Dame katolikus egyetemen. A konferencia résztvevői annak érdekében szólaltak fel, hogy a közel-keleti ország a vallások, kultúrák és civilizációk közötti párbeszéd... »

2017. július 5. szerda

Ötmilliárd forintot kapnak közfeladatot ellátó egyházak és civil szervezetek

Ötmilliárd forint támogatásra pályázhatnak szociális és gyermekvédelmi szakellátást nyújtó egyházi és civil szervezetek – jelentette be Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára... »

2017. július 4. kedd

Élénk és csínytevő – és boldoggá avatták

Hogyan lesz boldog egy élénk, pajkos, csínytevésre kész kislányból? Hát úgy, hogy élénk, pajkos, csínytevésre kész felnőtt válik belőle – és ráadásul a csínyeit az Egyház üldözői ellen követi el.

2017. július 3. hétfő

Veres András püspök szentmisét mutatott be a krakkói Szent Szaniszló és Szent Vencel-székesegyházban

Június 29-én Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke szentmisét mutatott be Krakkóban, a Wawel-dombon található Szent Szaniszló és Szent Vencel-székesegyházban, a Fekete Madonna-zarándokvonat nyolcszázhatvan zarándokának jelenlétében.

2017. július 1. szombat

tovább »