Hétszázhúsz éve szentelték fel a pozsonyi ferences templomot

Március 24-én ünneplik a pozsonyi ferences templom felszentelésének 720. évfordulóját. A templom a helyi magyar közösség lelki életének központja, hiszen Pozsony belvárosában mindennap magyar nyelvű szentmisét mutatnak be itt.

12:00

12. századi Szent Péter-ereklyetartót is kiállítanak a most nyíló „Kincses Kecskemét” kiállításon

„Kincses Kecskemét” címmel egyedülálló, az elmúlt tíz évben feltárt régészeti és történeti műtárgyakból válogatott kiállítás nyílik pénteken a Cifrapalotában – tájékoztatta a Kecskeméti Katona József Múzeum igazgatója az MTI-t.

11:14

Bemutatták a nagyváradi egyházmegye Szent László-évhez kapcsolódó programjait

Közös sajtótájékoztatót tartott március 22-én a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye és Nagyvárad önkormányzata, melyen ismertették a Szent László-év helyi programjait.

2017. március 23. csütörtök

Zene Isten irgalmáról és az ember reményéről – Vedres Csaba oratóriumát mutatják be Budapesten

Vedres Csaba „Miserere” című oratóriumának budapesti bemutatójára hívnak a szervezők április 9-én (virágvasárnap) este 19.15 órára a kelenföldi Szent Gellért-plébániatemplomba (Budapest, XI. kerület, Bartók Béla út 149.).

2017. március 23. csütörtök

Új műhelyt kaptak az autizmussal élő fiatalok Nagyváradon

Böcskei László nagyváradi megyéspüspök március 21-én áldotta meg az Élet Autizmussal Egyesület napközi foglalkozásokra alkalmas műhelyét a Kanonok sor 25. szám alatt.

2017. március 22. szerda

Hiánypótló kötet jelent meg a középkori pécsi székesegyházról

A pécsi Szent Péter és Pál-székesegyház román kori szobrászati emlékeit bemutató kötet a Pécsi Egyházmegye és a Kronosz Kiadó gondozásában „Echo simul una et quina: Tanulmányok a pécsi székesegyházról” címmel jelent meg.

2017. március 14. kedd

A firenzei dómban örömmel látják a graffitiket – virtuális formában

A graffitikkel való küzdelem talán nyugvópontra ért Firenzében: a dóm falait megtisztították, és tableteket helyeztek ki a látogatóknak, amire firkálhatnak; majd firkáikat, üzeneteiket feltöltik egy erre a célra létrehozott weboldalra.

2017. március 10. péntek

Batthyáneum-per – Egymás fordításainak véleményezésére kérte a szakértőket a bíróság

Március 8-án a gyulafehérvári táblabíróság a per jelenlegi állása szerint arra kérte a Batthyáneum könyvtár tulajdonjogát tisztázó latin nyelvű végrendelet román fordításainak készítőit, hogy fűzzenek kritikai megjegyzéseket egymás fordításaihoz.

2017. március 9. csütörtök

Ahová csak a zene világít be – Szentmisét mutattak be Kodály Zoltán halálának évfordulóján

Március 6-án ünnepi szentmisében és az azt követő zenei áhítattal emlékeztek Kodály Zoltánra halálának ötvenedik évfordulóján. A szentmisét Snell György esztergom-budapesti segédpüspök celebrálta. Az eseményt megtisztelte jelenlétével Kodály Zoltánné Péczely Sarolta... »

2017. március 7. kedd

Az amerikai bencés, aki régi kéziratok sokaságát mentette meg az Iszlám Állam pusztításától

A Columba Stewart bencés szerzetes vezette, collegeville-i (Minnesota állam) központú, több országban működő Hill Múzeum és Kézirattár eddig több mint 140 ezer teljes kéziratot digitalizált, megmentve őket a végső pusztulástól.

2017. március 6. hétfő

A 15. századi Gyermek Jézus-szobor, mely túlélte a földrengést

Cambridge-ben állítják ki a 15. századi Gyermek Jézus-szobrot, melyet a tavaly októberi olaszországi földrengésben összedőlt Szent Klára-kolostor romjai között találtak. Az öltöztetős Kisjézus eredetileg a hercegnőből lett klarissza, Camilla Battista da Varano számára... »

2017. március 4. szombat

Nagyszerű művész, nagyszerű mecénással – Eszterházy püspök festőjéről nyílt kiállítás Egerben

Kracker János Lukács bécsi születésű festő – Eszterházy Károly püspök festője – gazdag munkásságából ad ízelítőt az Egri Érseki Palota Turisztikai Látogatóközpont legújabb időszaki kiállítása.

2017. március 4. szombat

Márciustól újra várja a látogatókat az esztergomi Keresztény Múzeum

Az esztergomi Keresztény Múzeum hazánk leggazdagabb egyházi gyűjteménye, mely több évszázad európai és magyarországi emlékeit őrzi. A múzeum a téli zárva tartás után márciustól újra várja a látogatókat.

2017. március 3. péntek

Ecséden felújították a templomi orgonát

A Heves megyei község 18. században épült Mindenszentek-templomában évtizedek óta használaton kívül volt az épülettel egyidős orgona, amit most felújítottak. A hangszert február 25-én áldották meg.

2017. február 27. hétfő

Mudrák Attila fotóművésszel találkozott a közönség az esztergomi városi könyvtárban

Mudrák Attila műtárgyfotós volt a Helischer József Városi Könyvtár „Köztünk élnek” programsorozatának vendége február 20-án. Mudrák Attila képein a műalkotások mellett a Kárpát-medence szakrális, kulturális öröksége, illetve az építészet és a táj kapcsolata jelenik... »

2017. február 26. vasárnap

Az orosz állam visszaadja a szentpétervári székesegyházat az ortodox egyháznak

Az elmúlt nyolcvan évben a szentpétervári Szent Izsák-székesegyházban múzeum működött. Csaknem kétszáz épületnek kellett volna már visszakerülnie egyházi tulajdonba, azonban az eljárás hosszadalmas és körülményes – a Szent Izsák-székesegyház pedig különleges esetnek... »

2017. február 24. péntek

Új kiadványokat mutattak be a szombathelyi székesegyházról

Február 15-én két új, a főtemplomról szóló kiadványt mutattak be az egyházmegyei levéltárnak helyet adó szombathelyi Eölbey-házban.

2017. február 17. péntek

Ikonosztázszentelés Hajdúszoboszlón

Kocsis Fülöp metropolita február 12-én szentelte meg a hajdúszoboszlói Istenszülő Oltalma görögkatolikus templom új ikonosztázát, Latorcainé Újházi Aranka alkotását.

2017. február 13. hétfő

A csernobili katasztrófa áldozataira emlékeztet a nemrég felszentelt fatemplom Londonban

Tavaly december 17-én szentelték föl az Egyesült Királyság fővárosában azt a templomot, mely az 1986-ban bekövetkezett csernobili nukleáris baleset áldozatainak állít emléket. A hagyományos belarusz stílusban emelt épület az első fatemplom Londonban az 1666-os nagy tűzvész... »

2017. február 5. vasárnap

Húsvéttól látogatható lesz XVI. Benedek szülőháza

XVI. Benedek szülőháza a bajorországi Marktl am Innben ez év húsvétján ismét megnyitja kapuját. Idén húsvétvasárnap április 16-ára esik, ami egyben az emeritus pápa 90. születésnapja.

2017. február 1. szerda

tovább »