„Együttlét a szépségben” – Egyházművészeti napot tartottak Miskolcon

Április 21-én rendezték meg a „Szépséges Pászka” elnevezésű görögkatolikus egyházművészeti napot Miskolcon.

2017. április 27. csütörtök

Szekeres Erzsébet textilművész kiállítása Székesfehérváron

A reformáció emlékéve alkalmából megrendezett programsorozat keretében kiállítás nyílt Szekeres Erzsébet Benedek Elek-díjas textilművész alkotásaiból „Imádságos tiszta forrás” címmel Székesfehérváron a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház Szent Korona Galériájában... »

2017. április 27. csütörtök

Spanyol cég készíti el a prágai Szent Vitus-székesegyház új orgonáját

Egy spanyolországi hangszergyártó cég készíti el a prágai Szent Vitus-székesegyház új orgonáját. A szerződést április 24-én, hétfőn írta alá Prágában Dominik Duka prágai érsek és Gerhard Grenzing, a barcelonai székhelyű cég tulajdonosa és vezetője.

2017. április 26. szerda

Egyházi vonatkozású könyvek is szerepelnek a Magyar Napló Kiadó kínálatában

Antológia és énekeskönyv is megtalálható a Magyar Napló Kiadónak a múlt heti 24. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra megjelentetett újdonságai között.

2017. április 25. kedd

Várják a pályaműveket a II. Ars Sacra Filmfesztiválra

Az idén tíz éves Ars Sacra Fesztivál – mely ismét elnyerte az Európai Fesztiválszövetség által adományozott EFFE Label minősítést – a jubileum alkalmából meghirdeti második filmfesztiválját, mely szeptember 16. és 24. között lesz.

2017. április 23. vasárnap

Kiállítással tisztelegnek a híres Don Bosco-portré szalézi alkotója előtt

A Perui Szalézi Tartomány kiállítást rendezett Jorge Mauchi szalézi szerzetes alkotásaiból, tisztelegve a rendkívüli ember és művész előtt. A tárlat április 7-én nyílt meg a limai Szalézi Technológiai Intézetben.

2017. április 20. csütörtök

Gyászjelentés helyett világszenzáció – Az erdélyi Giotto-másolatról rendeztek konferenciát

A műemlékvédelmi világnap alkalmából a világszenzációt jelentő, 2015-ben feltárt kiszsolnai Giotto-freskómásolatról rendezett konferenciát a Teleki László Alapítvány április 18-án Budapesten, a Magyarság Házában.

2017. április 19. szerda

Másolatot készítenek a székesfehérvári székesegyház homlokzati szobrairól

A székesfehérvári Szent István-székesegyház közel kétszázötven esztendős szobrai porózus anyaguk miatt fokozott védelemre és folyamatos karbantartásra szorulnak, ezért a püspöki palota tavaly felújított kertjébe kerülnek, ahol megfelelő védelmet biztosítanak számukra.

2017. április 19. szerda

Grúz egyházi dallamok is felcsendülnek a Szent Efrém Férfikar szombati koncertjén

Április 22-én, szombaton a grúz Iberi Férfikarral ad közös koncertet a tizenötödik születésnapját ünneplő Szent Efrém Férfikar az „Orientale lumen” sorozat keretében a budapesti Szent István-bazilikában.

2017. április 19. szerda

Magyarok Nagyasszonya-szobrot állítanak a Felvidéken

Rieger Tibor Magyarok Nagyasszonya-szobrának királyfiakarcsai felállítására hirdet közadakozást az alkotás megvalósításáért megalakult Magyarok Nagyasszonya Szoborbizottság.

2017. április 14. péntek

Budapesten is bemutatták Vedres Csaba Miserere című oratóriumát

A pécsi ősbemutató után a kelenföldi Szent Gellért-plébániatemplomban adták elő április 9-én, virágvasárnap este – hatalmas sikerrel, több mint ötszáz fős közönség előtt – Vedres Csaba művét.

2017. április 12. szerda

Támogatja a kormány a szentgotthárdi Nagyboldogasszony-templom felújítását

A kormány 535 millió forinttal támogatja a szentgotthárdi Nagyboldogasszony-plébániatemplom felújítását, erről április 12-én, szerdán tartottak sajtótájékoztatót Budapesten.

2017. április 12. szerda

Szobrot állítottak Brenner János emlékére Szombathelyen

A Szombathelyi Egyházmegye vértanú papja, Brenner János tiszteletére szobrot állítottak Szombathelyen, a Brenner János Általános Iskola és Gimnázium udvarán. Az április 5-én felavatott alkotást Császár István egyházmegyei kormányzó áldotta meg.

2017. április 7. péntek

Új liturgikus tárgyak a nagyváradi székesegyházban

A würzburgi Michael Amberg ötvösművész két munkájával, egy körmeneti kereszttel és egy pásztorbottal gyarapodott a nagyváradi római katolikus székesegyház liturgikus tárgyainak gyűjteménye.

2017. április 7. péntek

Először szólalt meg magyar nyelven Metastasio oratóriuma a Pécsi Egyházmegye templomaiban

Április első hétvégéjén Pécsen, a Lyceum-templomban és a máriagyűdi kegytemplomban hallhatta először a közönség Metastasio Passióját magyar nyelven, újonnan megzenésített formában.

2017. április 6. csütörtök

Nápolyban jártak a Pápai Magyar Intézet ösztöndíjasai

Az ösztöndíjasok ellátogattak a nápolyi-öbölbeli Ischia szigetére, a Szent Januáriusz vértanú püspökről elnevezett székesegyházba és a föld alatti Nápolyba is. A résztvevők beszámolója szerint útjuk lelki csúcspontját a San Severo-kápolnában található Fátyolos Krisztus-szobor... »

2017. április 4. kedd

Rockoratorikus passió készült Händel művéből

Rockoratorikus passió készült Händel „Messiás” című művéből Várkonyi Mátyás Erkel Ferenc-díjas zeneszerző hangszerelésében és rendezésében. A „Messiás.ma” című darabot április 25-én láthatja a közönség a Müpában.

2017. április 3. hétfő

Az Európai Unió zászlaja Szűz Mária jelképeit tartalmazza

Kevesen tudják, hogy az Európai Unió zászlajának kék hátterében kör alakban megjelenő tizenkét csillag a tervezők szándéka szerint Szűz Mária tizenkét csillagból álló koronájára utal.

2017. március 30. csütörtök

Hamarosan újra látogatható lesz a budavári Magdolna-torony

Már tavasszal megnyílik a budavári Kapisztrán téren álló Magdolna-torony, ahonnan egyedi körpanoráma tárul a látogatók elé. Az egykori templomtoronyban jelenleg felújítási munkálatokat végeznek.

2017. március 30. csütörtök

Kulturális programok a belvárosi Nagyboldogasszony-főplébánia-templomban

Kulturális programoknak, köztük a Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF) koncertjének is helyszíne lesz a budapest-belvárosi Nagyboldogaszony-főplébánia-templom, melynek altemploma is látogathatóvá vált a hároméves rekonstrukció után. A programokról március 29-én, szerdán tartottak... »

2017. március 29. szerda

tovább »