Felújított angyalszobrok várják a német búcsúra érkezőket Máriakéménden

Május 27-én, a Szentháromság vasárnapi német búcsún már régi pompájában csodálhatják meg a hívek a Baranya megyei Máriakéménd temploma előtt álló két pirogránit angyalszobrot.

2018. május 22. kedd

Oklevelet adtak át Szocska A. Ábelnek, a Szent Miklós görögkatolikus székesegyház értékgondnokának

Május 18-án Kovács Ferenc nyíregyházi polgármester emléklapot adott át a Nyíregyházi Települési Értéktárba újonnan bekerült helyi értékek képviselőinek, így a települési értéktárba tavaly felvett Szent Miklós-székesegyház értékgondnokának, Szocska A. Ábel nyíregyházi... »

2018. május 22. kedd

Mátyás királyról nyílt kiállítás Veszprémben

A Mátyás király-emlékév kapcsán nyílt kiállítás Veszprémben május 4-én, „Hunyadi Mátyás, a keresztény európai kultúra védelmezője – Mátyás király egyházpolitikája és a 15. század egyházművészete” címmel.

2018. május 22. kedd

Rendhagyó idegenvezetéseket tartanak a pécsi székesegyházban pünkösdhétfőn

Május 21-én, pünkösdhétfőn a Pécsi Egyházmegye délelőtt és délután is rendhagyó idegenvezetéssel várja a látogatókat. Délelőtt fiatalok vezetik körbe a látogatókat a Szent Péter- és Szent Pál-székesegyházban, délután pedig Kajtár Edvárd, a székesegyház plébánosa mutatja be... »

2018. május 20. vasárnap

A Lélek ugyanaz, a művészet sokféle – Megnyílt a „Megújító érintés” című tárlat a Párbeszéd Házában

Május 18-án, pénteken este a Párbeszéd Házában megnyílt az Olajág Keresztény Művészeti Társaság „Megújító érintés” című kiállítása. A tárlatot a Párbeszéd Háza és az Olajág szervezte meg mai magyar egyházművészek alkotásaiból.

2018. május 19. szombat

Katalógus jelent meg a nagyváradi egyházmegye Felix Terra kiállításáról

A Bukarestben, Románia Nemzeti Történeti Múzeumában megrendezett „Felix Terra – Történelem és Egyházművészet a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegyében” című kiállítás a közelmúlt kiemelkedő momentuma volt az egyházmegye számára. Az erről készített katalógust mutatták be... »

2018. május 16. szerda

Izgalmas nyári tábor várja a gyerekeket Székesfehérváron

Napközis nyári táborba várja a 6–12 éves gyermekeket a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum. A Szemezgető tábor résztvevői július 2–6. között ismerkedhetnek játékos formában a történelemmel.

2018. május 13. vasárnap

Botrány vagy lehetőség? – Katolikus vélemények a Met-gála vitatható öltözékeiről

A pápai pompa és a katolicizmus határozta meg a május 7-i Met-gálát, a New York-i Metropolitan Művészeti Múzeum egyik legjelentősebb éves eseményét, melyet „a keleti part Oscarának” is szoktak nevezni, s amellyel megnyílt az „Égitestek: A divat és a katolikus képzelet” című... »

2018. május 12. szombat

Ötéves a Vojtecha Hasmandová irgalmas nővérről elnevezett ikonfestő csoport

Idén májusban ünnepli létrejöttének ötödik évfordulóját a Vojtecha Hasmandová SCB anyáról elnevezett ikonfestő kör. A csoporttagok által készített legújabb ikonokat május 2-án ünnepi keretek között áldotta meg Kunay Viktor lazarista Budapesten, az istenhegyi Szent... »

2018. május 8. kedd

Az örmény identitás jelképei – Látogatás az örmény katolikus lelkészség muzeális gyűjteményében

A hetvenes években az örmény katolikus lelkészség Orlay utcai épületében hozták létre azt a közgyűjteményt, amely az örmények kultúráját, vallási életét és a magyarsághoz fűződő kapcsolatát mutatja be.

2018. május 6. vasárnap

„Ne avatkozzál amaz igaz ember dolgába” – Pilátus éjszakája az Újszínházban

A Pilátus éjszakája „szövegcsírája” mindössze egyetlen mondat: „Amint pedig ő az ítélőszékben ül vala, külde ő hozzá a felesége, ezt üzenvén: »Ne avatkozzál amaz igaz ember dolgába; mert sokat szenvedtem ma álmomban ő miatta«” (Máté 27,19). Fazekas István ebből a néhány... »

2018. május 6. vasárnap

A kibékülés terei – Dejcsics Konrád OSB Pannonhalma kulturális missziójáról

A Pannonhalmi Főapátság idei spirituális és művészeti programjainak kulcsszava a kibékülés. Dejcsics Konrád bencés kulturális igazgatóval a 2018-as esztendő jövőbe mutató „szellemiségéről” beszélgettünk.

2018. május 5. szombat

Először közvetítettek élőben koncertet a Sixtus-kápolnából

Április 22-én először nyílt lehetőség arra, hogy egy, a vatikáni Sixtus-kápolnában tartott koncertet élőben követhessen a Facebook közönsége.

2018. május 3. csütörtök

Színdarabbal köszöntötték Jakubinyi Györgyöt – KÉPRIPORT

Jakubinyi György érsek püspökké szentelésének 28. évfordulóján, április 29-én Gyulafehérváron ünnepséget szervezett a gyulafehérvári szemináriumhoz tartozó, Szalézi Szent Ferencről nevezett Erdélyi Magyar Egyházirodalmi Iskola (EMEI).

2018. május 3. csütörtök

Xantus Géza erdélyi templomfestő alkotásaiból nyílik kiállítás Budapesten

Xantus Géza erdélyi festőművész alkotásait mutatja be „A végtelen felé” című kiállítás, amelyet május 2-án nyitnak meg a budapesti Forrás Galériában, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-haza Galéria sorozatának keretében.

2018. május 2. szerda

Szent Rókus budai kápolnája

Ha a régi térképekre pillantunk azt az időt keresve, amikor még a budai hegyek jó részén szőlő nőtt, azt találjuk, hogy a mai Törökvész és Rézmál területét Rochus Bergnek, azaz Rókus-hegynek nevezték.

2018. április 29. vasárnap

Újraszentelték a 600 éves római katolikus templomot Máriapócson

Visszanyerte eredeti formáját Máriapócs 15. századi katolikus temploma, melynek újraszentelését Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök bérmálással egybekötött szentmise keretében végezte április 22-én.

2018. április 24. kedd

Már lehet csatlakozni a XII. Ars Sacra Fesztiválhoz

„Tekints az égre, és lásd meg!” mottóval rendezik meg szeptember 15. és 23. között a XII. Ars Sacra Fesztivált. A keresztény művészeteket bemutató rendezvényhez idén is csatlakozik a Nyitott Templomok Napja és a III. Ars Sacra Filmfesztivál.

2018. április 22. vasárnap

Új szobrot kapott Szent Adalbert a prágai Szent Vitus-székesegyházban

Új szobrot kapott Szent Adalbert, a cseh állam védőszentje, Szent István király (Vajk) megkeresztelője április 19-én a prágai Szent Vitus-székesegyházban.

2018. április 20. péntek

Te már beneveztél az egyházművészeti kiállításra?

A Párbeszéd Háza és az Olajág Keresztény Művészeti Társaság mai magyar egyházművészeti alkotásokból kiállítást szervez 2018 májusában, amelyre április 23-án éjfélig lehet a pályamunkák fotóit beküldeni.

2018. április 20. péntek

tovább »