A hegyi templom - Sopronbánfalva

A sopronbánfalvai kolostor ma szállodaként működő, középkori alapokon nyugvó műemlék együttes Sopron délnyugati, kertvárosi részén fekvő Sopronbánfalván (a 19. századig előbb mint Wondorf, majd Wandorf) található.

2017. augusztus 20. vasárnap

Szent István király ünnepe Pécsett

A Pécsi Püspökség is Szent Istvánra emlékezik augusztus 20-án. Látható lesz a király csontereklyéje a bazilikában, és az ingyenes idegenvezetések középpontjában is az államalapító király személye áll.

2017. augusztus 19. szombat

Ünnepi programok a Pécsi Egyházmegye születésnapján, augusztus 23-án

A Szent István király által alapított egyházmegyék közül a pécsi az egyetlen, amelynek az alapítási dátumát napra pontosan ismerjük: ez 1009. augusztus 23.

2017. augusztus 17. csütörtök

Egy korábban ismeretlen Loyolai Szent Ignác-festményt restauráltak hazánkban

A tavasszal fejeződött be annak a 18. századi festménynek a restaurálása, amely Szent Ignácot és a kis Jézussal megjelenő Szűz Máriát ábrázolja. A korábban ismeretlen vászonkép nemrégiben bukkant fel hazánkban.

2017. augusztus 15. kedd

Újabb szoborcsoporttal gyarapodott Veszprém

Szent Annát, Szent Joachimot és Szűz Máriát ábrázoló szoborcsoportot avattak fel Veszprémben, a Szent Anna-kápolna előtti téren augusztus 11-én. A műalkotást Márfi Gyula veszprémi érsek áldotta meg.

2017. augusztus 14. hétfő

Helyiekből álló közösség adja elő „Az öröm útja” című misztériumjátékot Fertőszéplakon

A zenés misztériumjátékot – melynek forgatókönyvét Kovács András írta, zenéjét Pipó József szerezte – egy fertőszéplakiakból és környékbeliekből álló közösség adja elő a fertőszéplaki Széchenyi-kastély udvarán augusztus 11-én és 12-én – tájékoztat Horváthné Kiss... »

2017. augusztus 10. csütörtök

Restaurálták a máramarosszigeti örmény oltárképet

Régi helyére került a máramarosszigeti római katolikus templomban a Szatmári Római Katolikus Püspökség restaurátor-műhelyében helyreállított oltárfestmény.

2017. augusztus 9. szerda

Európa legjobbjai között a győri Öt Templom Fesztivál

Az Öt Templom Fesztivál is felkerült Európa legjobb kulturális rendezvényeinek huszonhatos listájára; a májusban megtartott győri fesztivál így az EFFE (Europe for Festivals, Festivals for Europe) fődíjáért is versenyben van.

2017. augusztus 6. vasárnap

Szent Lászlót ünnepelték a tereskei apátsági templomban

A Váci Egyházmegye a Szent László-legenda falképsorozattal büszkélkedő Tereskén ünnepelte a lovagkirályt július 29-én, László halálának napján. A szentmisét Beer Miklós püspök mutatta be. Pálos Frigyes, a tereskei templom egykori plébánosa és „felfedezője” emlékezett meg a... »

2017. július 29. szombat

Ikonfestő tábort tartanak Nyíracsádon

Július 24-én Szent Liturgiával kezdődött meg a nyíracsádi ikonfestő tábor. Az ikonfestés rejtelmeibe Rausz Szilveszter vezeti be az érdeklődőket.

2017. július 26. szerda

Lelki házikincstár – A népi vallásosság tárgyait bemutató kiállítás Esztergomban

Menyasszonyi koszorúval keretezett Szűz Mária-kép; betlehem palóc viseletben; élet és halál kettőse: Janus-arc a rózsafüzéren; fából készült, kézzel faragott, sírban nyugvó Krisztus… A vallásos néphagyomány tárgyi emlékeiből nyílt állandó kiállítás május végén az... »

2017. július 25. kedd

Haladóknak tartottak ikonfestő lelkigyakorlatot

Haladóknak rendeztek ikonfestő lelkigyakorlatot Hajdúdorogon, a Szent Bazil Oktatási Központban július 2. és 9. között. A tábor szakmai vezetője Kisléghi Nagy Ádám festőművész volt.

2017. július 12. szerda

Egyedülálló ábrázolás került elő az egri érseki palota kápolnájának elpusztult freskójáról

Egyedülálló festmény került elő az Egri Főegyházmegyei Levéltárban, mely az egri érseki palota magánkápolnájának elpusztult mennyezetfreskójának másolata. A különleges alkotást sajtótájékoztatón mutatták be július 11-én.

2017. július 11. kedd

Énekeskönyv jelent meg Szent Márton püspök tiszteletére

Az „Énekek Szent Márton püspök tiszteletére” című kötetet a 88. Ünnepi Könyvhéten, június 9-én mutatták be Budapesten, szombathelyi bemutatója az ősz folyamán lesz a Szent Márton-templomban.

2017. július 11. kedd

Hit, örök élet, feltámadás

A Pécsi Egyházmegye sorozata a 2020-ban hazánkban rendezendő Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra való felkészüléshez kíván segítséget nyújtani: a korai tanúságok alapján mutatják be hónapról hónapra az egyház eucharisztikus teológiáját.

2017. július 9. vasárnap

Ikonfestő tábort tartottak Máriapócson

Június 26-tól július 2-ig rendezték Máriapócson a tábort, melyben az ikonfestés technikáját tanulták az érdeklődők. Július 2-án a máriapócsi kegytemplomban szentelte meg az elkészült új ikonokat Orosz István parókus.

2017. július 7. péntek

„A gregorián a lélek éneke” – Megnyitották Vácon a gregorián fesztivált

Ünnepi szentmisével nyitották meg Vácon, a Barátok templomában július 6-án, csütörtökön délelőtt a VII. Váci Nemzetközi Gregorián Fesztivált. A főcelebráns Beer Miklós váci megyéspüspök, az Országos Magyar Cecília Egyesület elnöke volt.

2017. július 6. csütörtök

Értelem és érzelem – Egy nap a Harmat Artúr Központi Kántorképző növendékeivel

Vannak, akiknek kemény munkával, reggeltől estig zenei tanulmányokkal és gyakorlással telik a július. A kántorképzőn mégsem izzadságszagú a hangulat.

2017. július 5. szerda

Rácsodálkozni Isten szavának szépségére – Nemzetközi Gregorián Fesztivál kezdődik Vácott

Július 6–9. között immáron hetedik alkalommal rendezik meg Vácott a Nemzetközi Gregorián Fesztivált. A rendezvény egyik előadójával, Sztankó Attila zebegényi plébánossal, gregorián-szakértővel beszélgetünk.

2017. július 4. kedd

Szent László-emlékkiállítás nyílt a veszprémi Szent Imre piarista és helyőrségi templomban

„Idvezlégy, kegyelmes Szent László király!” címmel nyílt időszaki kiállítás Veszprémben a Szent László-emlékévhez és a Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozathoz kapcsolódóan június 24-én a Szent Imre-templomban.

2017. július 4. kedd

tovább »