Mudrák Attila fotóművésszel találkozott a közönség az esztergomi városi könyvtárban

Mudrák Attila műtárgyfotós volt a Helischer József Városi Könyvtár „Köztünk élnek” programsorozatának vendége február 20-án. Mudrák Attila képein a műalkotások mellett a Kárpát-medence szakrális, kulturális öröksége, illetve az építészet és a táj kapcsolata jelenik... »

12:02

Az orosz állam visszaadja a szentpétervári székesegyházat az ortodox egyháznak

Az elmúlt nyolcvan évben a szentpétervári Szent Izsák-székesegyházban múzeum működött. Csaknem kétszáz épületnek kellett volna már visszakerülnie egyházi tulajdonba, azonban az eljárás hosszadalmas és körülményes – a Szent Izsák-székesegyház pedig különleges esetnek... »

2017. február 24. péntek

Új kiadványokat mutattak be a szombathelyi székesegyházról

Február 15-én két új, a főtemplomról szóló kiadványt mutattak be az egyházmegyei levéltárnak helyet adó szombathelyi Eölbey-házban.

2017. február 17. péntek

Ikonosztázszentelés Hajdúszoboszlón

Kocsis Fülöp metropolita február 12-én szentelte meg a hajdúszoboszlói Istenszülő Oltalma görögkatolikus templom új ikonosztázát, Latorcainé Újházi Aranka alkotását.

2017. február 13. hétfő

A csernobili katasztrófa áldozataira emlékeztet a nemrég felszentelt fatemplom Londonban

Tavaly december 17-én szentelték föl az Egyesült Királyság fővárosában azt a templomot, mely az 1986-ban bekövetkezett csernobili nukleáris baleset áldozatainak állít emléket. A hagyományos belarusz stílusban emelt épület az első fatemplom Londonban az 1666-os nagy tűzvész... »

2017. február 5. vasárnap

Húsvéttól látogatható lesz XVI. Benedek szülőháza

XVI. Benedek szülőháza a bajorországi Marktl am Innben ez év húsvétján ismét megnyitja kapuját. Idén húsvétvasárnap április 16-ára esik, ami egyben az emeritus pápa 90. születésnapja.

2017. február 1. szerda

Emlékezés Halmos László zeneszerzőre halálának 20. évfordulóján

Halmos László zeneszerző, karnagy, tanár húsz évvel ezelőtt, 1997. január 26-án adta át lelkét Teremtőjének. Győr díszpolgáráról a Győr-újvárosi Urunk színeváltozása-templom honlapján Horváth Csaba emlékezik meg.

2017. január 29. vasárnap

Elkezdődött az egész Kárpát-medencét érintő Szent László-út kiépítése

Elkezdődött az egész Kárpát-medencét érintő Szent László-út kiépítése a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és az erdélyi Iskola Alapítvány szervezésében. Az örökségút létrehozásának első szakaszában negyvennégy települést köt majd össze.

2017. január 26. csütörtök

Pálos Frigyes, a váci egyházmegyei gyűjtemény igazgatója Vác Város Művelődéséért díjat kapott

A hagyományokhoz híven január 22-én, a magyar kultúra napja alkalmából tartott városi ünnepség keretében adták át Vácott a település művészeti és közművelődési díjait.

2017. január 25. szerda

Templomaink tegnap és ma – Kötet jelent meg Győr-Moson-Sopron megye templomairól

2016 novemberében mutatta be a Győri Könyvszalon keretében a helyi Építész Kamara a „Templomaink tegnap és ma – Győr-Moson-Sopron megye templomépítészete 1897–2014” című kötetet – tájékoztatott Hartmann Gergely építész, a kötet szerkesztője.

2017. január 21. szombat

A békés lelkű Piroska-Eiréné, Szent László király leánya

Január 14-én Sághy Marianne, a CEU oktatója tartott előadást az isztambuli Magyar Intézetben Piroskáról, Szent László leányáról, akit szentként tisztel a görögkatolikus egyház, majd ezt követően Bulai Anton OFM magyar nyelvű szentmisét mutatott be a magyar királyi házból származó... »

2017. január 15. vasárnap

Érezni: megállt a világ – Arvo Pärt néhány hangból és csendből épít zenét

Arvo Pärt észt zeneszerző művészetének általános elfogadottsága ritka jelenség a kortárs zene terén; a legtöbbet játszott kortárs zeneszerzőnek tartják. Művészete elválaszthatatlan hitétől.

2017. január 15. vasárnap

Egyházi emlékeket ismertek el a „Somogyország Kincse” címmel

A Somogyi Megyenap rendezvénysorozat keretében január 10-én adták át az „Örökségünk – Somogyország Kincse” címet, és tovább gyarapodott a Somogyi Értéktár is, ezzel ismerték el a megye természeti és épített örökségeit, valamint kiemelkedő kulturális... »

2017. január 12. csütörtök

GoPro kamera a Botafumeiróban – Különleges szögekből láthatjuk a Szent Jakab-katedrálist

A 15. századból származik a Santiago de Compostela-i Szent Jakab-székesegyház füstölőjének, a Botafumeirónak első említése. A világ egyik legnagyobb füstölőjére nemrég GoPro kamerát szereltek, amely különleges szögekből készített felvételeket.

2017. január 10. kedd

Megújul a nagyváradi Szent László-templom főoltárképe

Szent László átadja a székesegyház kulcsait Várad püspökének – a bécsi akadémista festészet egyik legkiválóbb portréistája, Friedrich Schilcher monumentális alkotása december elején került a Szatmári Római Katolikus Egyházmegye restaurátori műhelyébe.

2017. január 7. szombat

Új orgonakíséret született Szigeti Kilián OSB „Magyar misé”-jéhez

A Szigeti Kilián által 1966-ban írt „Missa Hungaricá”-hoz Maróti Gábor zeneszerző, egyházmegyés pap, valamint Kovács Szilárd, a pécsi székesegyház zeneigazgatója írtak új harmonizációt. Az egyházzenei kísérletről és a kezdeményezésről Kovács Szilárd számolt be a Pécsi... »

2016. december 28. szerda

Bemutatjuk a betlehemi Születés Nemzetközi Múzeumát

Az UNESCO, a Palesztin Nemzeti Hatóság és az olasz kormány támogatásával létrehozott Születés Nemzetközi Múzeumát 1999 szentestéjén avatták fel.

2016. december 26. hétfő

Megnyitotta kapuit a Braccio Nuovo, a Vatikáni Múzeum felújított épületrésze

Hét éven át tartó felújítás után december 22-én újra megnyitotta kapuit a nagyközönség előtt a Vatikáni Múzeumhoz tartozó Museo Chiaramonti úgynevezett új szárnya (Braccio Nuovo).

2016. december 22. csütörtök

Egyedülálló ismeretterjesztő film mutatja be a Vatikán rejtett csodáit

Az olasz Rai Uno csatornán december 27-én este lesz látható a közkedvelt paleontológus, újságíró Alberto Angela ismeretterjesztő műsora, amelyben a Vatikán – esetenként nem is látogatható – különleges ékességeit ismerhetik meg a tévénézők.

2016. december 21. szerda

IV. Károly 100 évvel ezelőtti koronázását idézi fel a Nemzeti Múzeum új tárlata

December 19-én, hétfőn „Utolsó felvonás” címmel tárlat nyílt Boldog IV. Károly utolsó magyar király koronázásnak 100. évfordulójához kapcsolódóan a Magyar Nemzeti Múzeumban.

2016. december 21. szerda

tovább »