Kiállítás nyílik a Biblia és a képzőművészet kapcsolatáról a Várkert Bazárban

„Ég és Föld között” címmel a Biblia és a magyar képzőművészet kapcsolatát körüljáró kiállítás nyílik október 15-én a Várkert Bazárban, Budapesten.

2017. október 15. vasárnap

Szombaton indul a Nemzeti Filharmonikusok templomi bérletsorozata

Mozart, Respighi és Honegger művei szólalnak meg Hamar Zsolt vezényletével a Nemzeti Filharmonikusok templomi bérletsorozatának nyitó hangversenyén október 14-én a Szent István-bazilikában, Budapesten.

2017. október 13. péntek

Erdei emlékhelyek újultak meg a Pécsi Egyházmegyében

Október 8-án a sasréti Mária-szobor megáldásával ért véget a Mecsekerdő Zrt. által megvalósított projekt, amelynek köszönhetően huszonhét keresztény vonatkozású emlékhely újult meg az erdőgazdálkodási társaság kezelésében lévő területeken.

2017. október 11. szerda

Megáldották a siklósi katolikus iskola újonnan kialakított kápolnáját

Három maradandó értékkel gazdagodott szeptember 28-án a siklósi Szent Imre Katolikus Iskola. Udvardy György pécsi megyéspüspök felszentelte a Jézus Szíve-kápolnát, megáldotta az intézmény aulájában elhelyezett Mária-szobrot, valamint az iskola felújított tornatermét.

2017. október 3. kedd

Szent Mihály-szobrot avattak Veszprémben

Nagy Károly címzetes apát, kanonok, a veszprémi székesegyház plébánosa áldotta meg azt a Szent Mihály-szobrot szeptember 29-én, ami közadakozásból épült fel a veszprémi Óváros téren.

2017. október 2. hétfő

Ötszáz év élő tárgyai – Ige-idők a Magyar Nemzeti Múzeumban

„Ige-idők – A reformáció 500 éve” címmel a protestantizmus fél évezredét bemutató kiállítás nyílt idén tavasszal a Magyar Nemzeti Múzeumban. Az emlékév legjelentősebb kiállításáról annak egyik kurátorával, Kiss Erikával beszélgettünk.

2017. szeptember 30. szombat

Szent László emlékeiről nyílt fotókiállítás Székesfehérváron

Szeptember 23-án a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház Szent László termében Spányi Antal megyéspüspök nyitotta meg Varsányi Katalin a Szent László-év alkalmából összeállított, a lovagkirály kultuszát őrző, a világ minden táján fellelhető emlékeket bemutató... »

2017. szeptember 29. péntek

Bibliakiállítás nyílt Nicken

Mintegy száz különféle kiadású biblia látható azon a tárlaton, ami szeptember 23-án nyílt meg a Vas megyei Nicken.

2017. szeptember 28. csütörtök

Prokopp Mária tartott előadást a Szent László-estek negyedik alkalmán Győrben

A „Szent László-estek” címmel indult programsorozat negyedik alkalmán, szeptember 21-én Prokopp Mária művészettörténész, egyetemi tanár tartott előadást a magyar szentek dél-itáliai ábrázolásairól a győri Múzeumházban.

2017. szeptember 28. csütörtök

Daganatos betegséget átéltek ikonjait állították ki a lazaristák budapesti kápolnájában

„Égi és földi világ határán” címmel nyílt kiállítás az Ars Sacra Fesztivál keretében szeptember 16-án a Misszióstársaság, azaz a lazaristák szervezésében a rend Ménesi úti kápolnájában. A tárlaton daganatos betegséget átélt amatőr ikonfestők képeit mutatták be.

2017. szeptember 26. kedd

Óriási Szent Charbel-szobrot állítottak Libanonban

Egy több mint huszonhét méter magas Szent Charbel-szobrot áldott meg Béchara Boutros Raï maronita pátriárka szeptember 14-én, Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepén Farajában, a Bejrúttól negyvenhat kilométerre fekvő, síelők körében kedvelt üdülőhelyen.

2017. szeptember 25. hétfő

A 21. századi egyházi művészetről rendez konferenciát a Magyar Művészeti Akadémia

A 21. század keresztény egyházi művészetéről második alkalommal rendez konferenciát a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete szeptember 25–26-án a Pesti Vigadóban.

2017. szeptember 25. hétfő

Egyháztörténeti tárgyú bélyegek kiállítása Csíkszeredán

Gombos Zoltán Csaba csíkcsicsói kántor-karnagy Erdélyben egyedülálló kiállítást rendezett vallásos tematikájú bélyegeiből a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében. Az „Egyháztörténelem, pápák, kereszténység” című tárlat október közepéig ingyenesen... »

2017. szeptember 22. péntek

Ima címmel nyílt grafikai kiállítás Szombathelyen

Pozsonyi János Péter grafikai kiállítása szeptember 18-án nyílt meg Szombathelyen az Ars Sacra Fesztivál keretében. A tárlat október 6-ig tekinthető meg az Eölbey-házban, amelyben az egyházmegyei levéltár is működik.

2017. szeptember 22. péntek

Megnyílt Hertay Mária grafikusművész jubileumi kiállítása Budapesten

A XI. kerületi Budai Klub-Galériában nyílt meg Hertay Mária Munkácsy-díjas grafikusművész jubileumi tárlata szeptember 20-án az Ars Sacra Fesztivál keretében. A kiállításmegnyitón Erdő Péter bíboros, prímás mondott köszöntőt.

2017. szeptember 21. csütörtök

Szentmise és orgonakoncert a győri Szent-Anna templomban

Szeptember 17-én Bognár István püspöki irodaigazgató, plébános szentmisét mutatott be, majd Soós Gábor orgonaművész, a Győri Hittudományi Főiskola Egyházzenei Tanszékének tanára adott koncertet az orsolyita nővérek Szent-Anna templomában az Ars Sacra Fesztivál keretében.

2017. szeptember 21. csütörtök

A kívülről és a belülről érkező fény – Szakrális építészeti konferencia Budapesten

Az Ars Sacra rendezvénysorozat keretében szeptember 19-én, kedden A fény címmel egész napos konferenciát rendeztek a FUGA Budapesti Építészeti Központban, a Magyar Építész Szövetség szervezésében. A mottót Kölcsey Ferenc Huszt című verséből vették a szervezők: „…s a haza fényre... »

2017. szeptember 20. szerda

Addig keresd, fiam, amíg meg nem találod! – Dóczy Péter színművész, rendező vallomásos ajánlója

Szeptember 17-én, vasárnap 17 órakor a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium dísztermében tartják Az indiszkrét ember ősbemutatóját.

2017. szeptember 17. vasárnap

Aki láthatóvá teszi Istent az építészetben – előadás Antoni Gaudíról a Párbeszéd Házában

Szeptember 15-én este a Párbeszéd Házában „Gaudi, Isten építésze. A Sagrada Familia spiritualitása” címmel tartott lélekemelő előadást José Manuel Almuzara Pérez spanyol Gaudí-kutató, az Antoni Gaudí Boldoggá Avatásáért Társaság elnöke, a Gaudí Barátai Társaság rendes... »

2017. szeptember 16. szombat

Ünnepélyesen megnyílt a 11. Ars Sacra Fesztivál

Immár hagyományosan a Nemzeti Múzeumban ünnepi beszédekkel, kulturális műsorral nyílt meg szeptember 15-én az idei Ars Sacra Fesztivál.

2017. szeptember 15. péntek

tovább »