Menj tovább! – Huszonnyolc lépcsőfok a Szentek Szentje-kápolnához

A Scala Santa, a Szent Lépcső az egyik legkeresettebb zarándokcélpont Rómában. Idén negyven napon át kivételes lehetőség kínálkozott: levették a lépcsőt fedő faburkolatot; a hívek láthatták s megérinthették a márványlapokat, amelyeken a hagyomány szerint Jézus Poncius Pilátus elé... »

2019. május 20., hétfő

Kaposvárra érkezett a Boldogasszony-kiállítás

Május 14-én megnyílt a kaposvári Kárpát-haza Galériában a „Boldogasszony” című kiállítás, melyet május 28-ig tekinthetnek meg az érdeklődők a Somogy Megyei Kormányhivatal galériájában.

2019. május 19., vasárnap

Naprághy Demeter püspökre emlékeztek Győrben

Naprághy Demeter egykori győri püspök halálának 400. évfordulója alkalmából május 16-án „Fáradozással és béketűréssel – Labore et patientia” mottóval emléknapot szerveztek a Brenner János Hittudományi Főiskolán.

2019. május 18., szombat

Nápolytól Velencéig – Kiállítás Veszprémben az itáliai barokk festészet remekeiből

A veszprémi Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény idén is reprezentatív kiállítással készült a Boldog Gizella királyné ünnepével kezdődő programsorozatra. A „Nápolytól Velencéig – Az itáliai barokk festészet két évszázada (17‒18. század)” című tárlatot május 7-én... »

2019. május 18., szombat

A keresztény Dunaújváros – Szombaton áldják meg a Krisztus Király-templom új szentélyablakait

A dunaújvárosi Krisztus Király-plébániatemplom három új szentélyablakának püspöki megáldására május 18-án, szombaton kerül sor, a 10 órakor kezdődő szentmise keretében. Az ünnephez kapcsolódva Baltási Nándor plébános írását adjuk közre.

2019. május 16., csütörtök

Dunaújvárosi templomablakok

Dunaújváros főterén már több mint tíz éve ott tündököl kortárs építészetünk jeles alkotása, a hatalmas Krisztus Király-plébániatemplom. Ötven méter magas homlokzati toronypárjával messziről hívja látogatóit.

2019. május 12., vasárnap

Görögkatolikus egyháztörténeti és -művészeti múzeum épül Nyíregyházán

Több száz négyzetméteres egyháztörténeti és -művészeti múzeum épül Nyíregyházán. Várhatóan ősszel rakják le az intézmény alapkövét, ekkor kezdődhet meg a Magyarországi Sajátjogú Metropolitai Egyház beruházása.

2019. május 12., vasárnap

Úton Máriával a Krisztussal való örök találkozás felé – Ismét élő rózsafüzér oltalmazta a fővárost

A 13. Élő Rózsafüzér zarándoklat vont május 11-én védőburkot Budapest köré. A több útvonalon haladó zarándoksereg a nap végén öt helyszínen ünnepelt szentmisét – ezek egyike a nagytétényi Nagyboldogasszony-templom volt.

2019. május 11., szombat

Prokop Péter műveiből nyílt kiállítás a nagyváradi várban

Prokop Péter pap, festőművész születésének 100. évfordulója alkalmából „Prokop 100” címmel kiállítás nyílt a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye és Nagyvárad Város Múzeuma rendezésében május 6-án a nagyváradi várban.

2019. május 11., szombat

A lélekig hatoló tüzes nyíl – Lorenzo Bernini alkotásai Rómában: Szent Teréz extázisban

Ha manapság azt a kifejezést halljuk, hogy valaki extázisban van, nem éppen pozitív képzeteink támadnak. Leginkább különböző, kábítószerekkel kapcsolatos történetek jutnak az eszünkbe. Hiszen az extázis valamiféle önkívületi állapotot jelent, ami általában nem kívánatos az ember... »

2019. május 11., szombat

A középkori zarándokok is szerették a szuveníreket

A középkori keresztények számára a zarándokjelvények számítottak a leginkább keresett szuveníreknek. Alábbi cikkünk az Aleteia katolikus portálon megjelent összeállítás nyomán készült.

2019. május 10., péntek

Irinej pátriárka nyitja meg a szentendrei Szerb Egyházi Múzeum új épületét

Május 25-én, szombaton 13 órától a szerb ortodox egyház vezetője, Irinej pátriárka magyar és szerb állami tisztségviselőkkel együtt megnyitja a szentendrei Szerb Egyházi Múzeum új épületét, másnap pedig Szent Liturgiát szolgál a szentendrei Belgrád-székesegyházban.

2019. május 9., csütörtök

Évadnyitóját ünnepelte a váci egyházmegyei múzeum

A hagyományokhoz híven a hónap első vasárnapján, május 5-én rendezték meg a Váci Székesegyházi Kincstár és Egyházmegyei Gyűjtemény évadnyitóját a váci nagypréposti palotában.

2019. május 9., csütörtök

A szép kitágítja a lelkünket – Kiss György szobrászművész emlékére mutattak be szentmisét Szászváron

Konferenciával, hálaadó szentmisével és képzőművészeti kiállítással emlékeztek április 29-én Szászváron a község száz éve elhunyt híres szülöttére, Kiss György szobrászművészre. A szertartást Michael August Blume, Magyarország apostoli nunciusa vezette Udvardy György pécsi... »

2019. május 3., péntek

Rendhagyó Paraklisz Nyíregyháza-Rókahegyen

A nyíregyházi rókahegyi templomban május 1-jén összegyűlt hívek az 1696-ban könnyező első pócsi kegykép korabeli másolatainak reprodukciói és Szocska Ábel püspök jelenlétében végezték az első májusi Parakliszt.

2019. május 3., péntek

Harsányi Lajos pap költőre emlékeztek Nagyigmándon Veres András püspökkel

Idén van Harsányi Lajos pap költő halálának 60. évfordulója. Április 28-án, az isteni irgalmasság vasárnapján délután könyvbemutatóval és püspöki szentmisével tisztelegtek a lelkipásztor emléke előtt szülőfalujában, a Komárom-Esztergom megyei Nagyigmánd Szent... »

2019. április 29., hétfő

A Győri Egyházmegyébe érkezik az eucharisztikus kongresszus missziós keresztje

A 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) missziós keresztje április 26-tól május 29-ig a Győri Egyházmegye központi plébániáin lesz látható. Az alábbiakban az első napok programjait ismertetjük.

2019. április 26., péntek

Tucatnyi új füstérzékelőt telepítenek a bécsi Stephansdomba

Modernizálják a bécsi Stephansdom tűzvédelmi rendszerét – írta az osztrák sajtó Toni Fabert, a székesegyház plébánosát idézve április 17-én, két nappal a Notre-Dame-ban pusztító tűz után.

2019. április 19., péntek

Új belvárosi keresztutat áldottak meg Győrben

Április 15-én, nagyhétfőn Veres András megyéspüspök a győri Káptalandombon megáldotta a belvárosi keresztutat, amelynek állomásait tizenkét helyi, illetve helyi kötődésű művész alkotta. A stációkat ábrázoló kortárs alkotásokat magyar fejlesztésű üvegbeton keretek... »

2019. április 18., csütörtök

A megyéspüspök vezetésével járhatták be a látogatók a pécsi püspöki palotát

A pécsi püspöki palota épülete 2015 óta látogatható rendszeresen, megadott időpontokban; április 6-án éppen kétezredik alkalommal nyitotta meg kapuit az érdeklődők előtt, ezért rendhagyó tárlatvezetést tartott Udvardy György megyéspüspök a látogatóknak.

2019. április 16., kedd

tovább »