Ír–magyar napokat tartottak a Könnyező Szűzanya búcsúja alkalmából Győrben

A győri Könnyező Szűzanya búcsúja március 16-án kezdődött a helyi Nagyboldogasszony-székesegyházban. Az egyházi, liturgikus programok mellett ír–magyar napokat is szerveztek az ünnephez kapcsolódva.

2018. március 21. szerda

Várják az idei Ars Sacra Fesztiválhoz csatlakozókat

A XII. Ars Sacra Fesztivált szeptember 15. és 23. között tartják, a Nyitott Templomok Napját szeptember 15-én rendezik meg; mindkettőhöz július 15-ig lehet csatlakozni programokkal, helyszínekkel.

2018. március 19. hétfő

Dés Lászlóval ad koncertet a Szent Efrém férfikar Budapesten

Dés László szaxofonművésszel ad koncertet a Szent Efrém Férfikar egy hónap múlva, április 14-én, szombaton este fél 8-kor az ortodox húsvét alkalmából a budapest-belvárosi Nagyboldogasszony-főplébánia-templomban.

2018. március 16. péntek

Marko Ivan Rupnik jezsuita Ferenc pápa látogatásáról San Giovanni Rotondóba

Ferenc pápa március 17-én, szombaton egynapos látogatást tesz Pietrelcinában és San Giovanni Rotondóban, Szent Pio kapucinus szerzetes stigmatizációjának századik, halálának ötvenedik évfordulója alkalmából.

2018. március 16. péntek

Látni akarom... – misztériumjáték Pasaréten

A Budapest–Pasaréti Egyházközség híveiből hetvenfős színházi csoport alakult, amely Jézus szenvedéstörténetét elevenítette meg két előadásban, március 9-én a plébániatemplomban a Meskó Zsolt által írt és rendezett misztériumjáték során.

2018. március 12. hétfő

Bach Mindenkinek Fesztivál – Országszerte több mint száz helyszínen ünneplik a zeneszerzőt

Március 21-én Budapesten, a Szent István-bazilikában a budavári evangélikus templom, a Kálvin téri református templom és a bazilika orgonistái adnak közös koncertet.

2018. március 10. szombat

Szimpózium a NEK monstranciapályázatáról

Szimpóziumot tartottak az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus reprezentatív monstranciájára kiírt pályázatról a NEK Általános Titkárságának székházában február 28-án.

2018. március 5. hétfő

Budapestre látogatott a pálosok általános elöljárója – Bővül a rend régészeti örökségének kutatása

Május 2-án Budapestre látogatott a pálos rend általános elöljárója, Arnold Chrapkowski. A Częstochowában élő rendfőnök megtekintette a Balatonszemes egykori pálos kolostorának leleteit bemutató kiállítást, valamint egyeztetett a régészeti feltárás résztvevőivel.

2018. március 5. hétfő

A Boldogasszony vendégségében – Kortárs művészek alkotásaiból nyílt tárlat Győrben

Ötvenöt kortárs művész Máriát ábrázoló alkotásaiból nyílt kiállítás március 1-jén a Győri Egyházmegyei Kincstár és Könyvtár Gutenberg téri kiállítóterében. A tárlat március 25-ig tekinthető meg.

2018. március 3. szombat

Szent Miklóst ábrázoló, 700 éves gyűrűt talált egy kertész Izraelben

Egy 26 éves kertész, Dekel Ben-Shitrit február 22-én, gyomlálás közben bukkant rá a különleges gyűrűre, melyről bebizonyosodott, a 12–15. századból származik, és valószínűleg Szent Miklóst, az utazók védőszentjét ábrázolja.

2018. március 2. péntek

Prokopp Mária tartott előadást a Budavári Madonnáról

Prokopp Mária volt a „Budavári beszélgetések” programsorozat vendége február 2-án. A művészettörténész a kétéves munkával helyreállított, a Mátyás-templom Máltai lovagtermében tavaly év végén kiállított különleges Madonna-szobrot mutatta be az érdeklődőknek.

2018. március 1. csütörtök

A Vatikánból érkeznek liturgikus öltözékek a New York-i Metropolitan Museum új kiállítására

Február 26-án, hétfőn a római Palazzo Colonnában bemutatták azokat a különleges egyházi öltözékeket, melyek a májusban a New York-i Metropolitan Művészeti Múzeumban nyíló „Égitestek: A divat és a katolikus képzelet” című kiállításon lesznek láthatóak.

2018. február 27. kedd

A sokszínű család – A görögkatolikusokról tartott előadást Makláry Ákos Székesfehérváron

Makláry Ákos, a budai görögkatolikus egyházközség parókusa tartott előadást február 20-án Székesfehérváron a kereszténység családjáról, azon belül is a görögkatolikusokról.

2018. február 27. kedd

Kortárs egyházművészeti kiállítására várja alkotók jelentkezését a Párbeszéd Háza

A Párbeszéd Háza és az Olajág Keresztény Művészeti Társaság mai magyar egyházművészeti alkotásokból kiállítást szervez májusban. A kiállításon való részvételre április 23-ig várják az alkotók jelentkezését.

2018. február 26. hétfő

„Visszaadni a Szűzanya aggodalommal vegyes örömét” – Ismét másolat készült a győri kegyképről

A győri Könnyező Szűzanya kegyképének másolatát ajándékozta 2018 februárjában a Győri Egyházmegyének Kemenes Edith festőművész. Az alkotó immár harmadszor készített másolatot a kegyképről.

2018. február 26. hétfő

Könnyebb a téglákkal foglalkozni…

Alábbiakban Harmath Károly OFM a vajdasági Agapé Kiadó vezetőjének, az újvidéki Hitélet katolikus folyóiratban megjelent írását adjuk közre.

2018. február 22. csütörtök

Új keresztúti stációkat kapott a nagyváradi Katalin-telepi templom

Február 18-án, nagyböjt első vasárnapján áldotta meg Barta Szabolcs CM lazarista tartományfőnök azokat az újonnan faragott keresztúti stációkat, amelyeket a lazarista rend ajándékozott a Katalin-telepi plébániatemplomnak.

2018. február 22. csütörtök

Áprilisig Rómában látható az Esterházy-Madonna

Raffaello „Mária a Gyermekkel és a kis Keresztelő Szent Jánossal” című képe, ismert nevén az „Esterházy-Madonna” a főszereplője a római Barberini-képtárban április 8-ig látható kiállításnak.

2018. február 18. vasárnap

Újjáépítik a földrengés miatt romba dőlt norciai Szent Benedek-bazilikát

Rómában a kormányhivatal épületében február 13-án megállapodási egyezményt írtak alá a norciai Szent Benedek-bazilika újjáépítésére az olasz kormány, Umbria tartomány és a spoleto-norciai főegyházmegye képviselői.

2018. február 16. péntek

Ellopták a budapesti bencés tanulmányi ház kerengőjéből Szent Benedek szobrát

Február 13-ára virradó éjszaka a kelenvölgyi bencés tanulmányi ház kerengőjéből ellopták a ház védőszentjének, Szent Benedeknek a szobrát, Szöllőssy Enikő szobrászművész alkotását.

2018. február 14. szerda

tovább »