A Szent Péter- és Szent Pál-bazilikák felszentelésének ünnepe

Egy templom felszentelését ünnepelve a hely névadó szentjét tiszteljük, akinek védelme alá helyezi magát a hívek közössége. Ma, a római Szent Péter- és Szent Pál-bazilikák felszentelésének ünnepén tehát a két fő apostolt, Pétert és Pált tiszteljük, és kérjük,... »

2018. november 18. vasárnap

Elkezdődött a szombathelyi püspöki palota Szent Pál termének restaurálása

A Szombathelyi Egyházmegye Tarr György restaurátort bízta meg a püspöki palota Szent Pál terme festményeinek felújításával. A képsorozatról és a helyreállítás folyamatáról Perger Gyula egyháztörténész, a szombathelyi Szily János Egyházmegyei Gyűjtemény és Látogatóközpont... »

2018. november 11. vasárnap

Az egri latin nyelvű feliratokat mutatja be egy új kiadvány

Havas-Horváth István és Fehér Balázs „Latin nyelvű föliratok Egerben” című könyvét mutatták be az Egri Érseki Palota Turisztikai Látogatóközpontban november 6-án.

2018. november 11. vasárnap

A gonosz nevei, és amit elárulnak róla

Angyalnak teremtetett, de föllázadt Isten ellen, és szabad akaratából elszakadt Istentől.

2018. november 10. szombat

Az eltűnt Rácváros emlékezete – Kiállítás az egykori tabáni szerb székesegyházról Budapesten

Az egykori tabáni szerb ortodox székesegyháznak emléket állító tárlat nyílt november 8-án a Budapesti Történeti Múzeum (BTM) Vármúzeumában, a BTM Vármúzeuma, az újvidéki Matica Srpska Képtár, a szentendrei Szerb Egyházi Múzeum és a budapesti Szerb Intézet közös... »

2018. november 9. péntek

Bemutatták a székesfehérvári székesegyház feltárása során talált limoges-i korpuszt

Szent Imre napján, november 5-én a székesfehérvári városházán mutatták be azt a kimagasló értékű, 800 éves, zománcberakású limoges-i korpuszt, amely a Szent István-székesegyházban végzett feltárások során került elő.

2018. november 8. csütörtök

Egyedülálló kódexkiállítás nyílt a budai várban – A Vatikáni Könyvtár egyik ritkasága is látható

Új szempontból vizsgálja Mátyás király legendás könyvgyűjteményét az Országos Széchényi Könyvtár november 5-én megnyílt kiállítása. „A Corvina könyvtár budai műhelye” című tárlat a Budán készült kódexek történetét mutatja be. A megnyitón jelen volt Michael August Blume... »

2018. november 5. hétfő

Lelkipásztori látogatáson Esztergomban járt Michael August Blume nuncius

Mindenszentek ünnepén, november elsején a magyarországi apostoli nuncius, Michael August Blume alessanói címzetes érsek, verbita szerzetes lelkipásztori látogatást tett Esztergomban, ahol Erdő Péter bíboros, prímás látta vendégül.

2018. november 2. péntek

Új megvilágításban Michelangelo Piétàja

Október 28., vasárnap óta új megvilágításban látható a Szent Péter-bazilikában Michelangelo világhírű szobra, a keresztről levett Jézust ölében tartó Fájdalmas Anyát ábrázoló szoborkompozíció, a Piétà.

2018. november 2. péntek

Mobil templomokká lehetünk – Nyolcvanéves a veszprémi Árpád-házi Szent Margit-templom

Október 28-án, vasárnap Márfi Gyula érsek mutatott be ünnepi szentmisét a veszprémi Árpád-házi Szent Margit-templom felszentelésének 80. évfordulója alkalmából.

2018. október 31. szerda

Szentmisével ünnepelték a katolikus iskola alapításának évfordulóját Búcsúszentlászlón

A Zala megyei Búcsúszentlászlón mutatott be hálaadó szentmisét Márfi Gyula érsek október 10-én a Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium Széchenyi István Tagiskolája megalapításának tizenegyedik évfordulója alkalmából.

2018. október 29. hétfő

Keresztek, feszületek, pléhkrisztusok Óbudán

Zumpf András „Keresztek, feszületek, pléhkrisztusok Óbudán” című vándorkiállítása november 8. és 23. között az ófalui Szent József Házban tekinthető meg (Budapest 1038, Templom u. 20.).

2018. október 28. vasárnap

Megáldották a visegrádi templom felújított egykori oltárképét

Erdő Péter bíboros, prímás mutatott be szentmisét október 27-én a visegrádi Keresztelő Szent János-templomban. A szentmise után megáldotta a templom régi – nemrég megtalált és restaurált – oltárképét.

2018. október 27. szombat

Szobrot állítanak Szent Margitnak a Margitszigeten

Az újlaki plébánia kezdeményezésére és a Fővárosi Közgyűlés döntése nyomán szobrot kap Árpád-házi Szent Margit a róla elnevezett fővárosi szigeten. Október 27-én, szombaton este az újlaki templomban imádkoznak a szent királylány közbenjárásáért.

2018. október 27. szombat

Boldogasszony – Vándorkiállítás nyílt a Miskolci Galériában

A Miskolci Galériában október 18-án nyitották meg a Nemzetstratégiai Kutatóintézet által „Boldogasszony” címen rendezett vándorkiállítást.

2018. október 21. vasárnap

Ablakokat és ikonparkot áldottak meg a nyírpazonyi templombúcsún

A Nyírpazonyi Görögkatolikus Egyházközség templombúcsúját szeptember 30-án ünnepelték. A Szent Liturgia keretében megáldották az új ablakokat és a templom körüli ikonparkot.

2018. október 17. szerda

Olyan lett, mint egy kis ékszerdoboz – Hamarosan befejeződik az esztergomi kerektemplom felújítása

Várhatóan október végére befejeződik a kerektemplomként ismert esztergomi Szent Anna-templom felújítása, amely 2015. január végén kezdődött meg.

2018. október 16. kedd

Bemutatták a nemrég elhunyt Sághy Marianne Szent Márton-kötetét

Október 11-én az ELTE bölcsészkarának Horváth János termében bemutatták a szeptember 21-én fiatalon elhunyt történész, Sághy Marianne utolsó könyvét. A Szent Márton-kötetet Dejcsics Konrád OSB ismertette.

2018. október 12. péntek

Ahol múlt és jövő találkozik – Az Egyházi Könyvtárak Egyesülése szakmai konferenciája Budapesten

„Élő muzeális gyűjtemények – Élő egyházi könyvtárak” címmel szervezett szakmai napot az Egyházi Könyvtárak Egyesülése (EKE) október 2-án Budapesten, az MTA Könyvtár és Információs Központ (KIK) konferenciatermében.

2018. október 12. péntek

Megáldották a megújult veszprémi érseki palotát

Márfi Gyula érsek Assisi Szent Ferenc ünnepén, október 4-én áldotta meg a kívül teljesen, belül részlegesen megújult érseki palotát. Az ünnepségen jelen volt Michael August Blume apostoli nuncius, valamint a főegyházmegye papjai, intézményvezetők, városi és megyei vezetők.

2018. október 6. szombat

tovább »