Másolatot loptak el a valódi Brueghel-festmény helyett egy olaszországi templomból

Másolatot loptak el ifjabb Pieter Brueghel (1564–1637/38) flamand festő valódi alkotása helyett március 13-án reggel egy olaszországi templomból, mert a nagy értékű művet már egy hónapja kicserélték egy másolatra – írta a BBC News az olasz rendőrség közleménye alapján.

2019. március 16. , szombat

Barsi Balázs Széchenyi-díjat kapott – Egyházi személyeket tüntettek ki nemzeti ünnepünk alkalmából

Aki gondolkodik, kérdez, alkot, az műveivel, munkájával népét, nemzetét szolgálja – jelentette ki Áder János köztársasági elnök a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából elmondott beszédében az Országházban, mielőtt átadta a Kossuth- és Széchenyi-díjakat, valamint a Magyar... »

2019. március 15. , péntek

Ötvösművészeti remekekkel bővül az érseki palota kiállítása Egerben

Március 15-től újabb értékes tárgyakat láthat a közönség az Egri Érseki Palota Turisztikai Látogatóközpont állandó kiállításán.

2019. március 14. , csütörtök

Elhunyt Pálos Frigyes hatvani prépost

A Váci Egyházmegye és a rokonság fájó szívvel, de Isten akaratában megnyugodva tudatja, hogy szeretett testvérünk, Pálos Frigyes Leó hatvani prépost, őrkanonok, címzetes esperes, nyugalmazott plébános március 12-én, életének 96., papságának 72. évében hazatért az Úrhoz.

2019. március 14. , csütörtök

Megújult a Szent István-bazilika kápolnája és sekrestyéje

A fővárosi bazilika szentélyét körülölelő félkör alakú kápolna a legősibb a templom részei közül. Eredetileg a mai sekrestye is a része volt, de amikor Szent Jobb-ereklye őrzési helyévé vált, a kápolnát kettéválasztották. A felújítást elsősorban a megnövekedett turistaforgalom... »

2019. március 13. , szerda

Fotókiállítás nyílt a lébényi Szent Jakab Látogatóközpontban

A győri Klesitz Piroska fotókiállítása március 3-án, szombaton nyílt meg a lébényi Szent Jakab Látogatóközpontban.

2019. március 9. , szombat

Milyen Jézust játszani? Vagy Júdást? – A nagypénteki passióra készülnek Máriapócson

„Mit akartok tehát, mit tegyek a zsidók királyával?” Azok újra csak azt kiáltozták: „Feszítsd meg őt!” – Máriapócson gyakran elhangzanak e szavak, hiszen a nagypénteki passiójátékra gyakorolnak a helyiek.

2019. március 8. , péntek

A csend a 2019-es kulturális és spirituális évad témája Pannonhalmán

Március 6-án, hamvazószerdán sajtótájékoztatón mutatták be a budapesti Fuga építészeti központban az idei pannonhalmi kulturális és lelkiségi évad programjait, többek között Hortobágyi T. Cirill főapát és Dejcsics Konrád kulturális igazgató részvételével.

2019. március 7. , csütörtök

Ikon, imádság, keresztény élet – Előadás Körmenden

Makláry Ákos görögkatolikus parókus, a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének elnöke tartott előadást „Ikon, imádság, keresztény élet” címmel február 19-én Körmenden.

2019. február 27. , szerda

Új templomot szentelnek Pátyon

Szent II. János Pál pápa tiszteletére szenteli fel a Pest megyei Páty új római katolikus templomát Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök április 28-án, az isteni irgalmasság vasárnapján délelőtt 10 órakor.

2019. február 25. , hétfő

Meghívás az Ars Sacra Fesztiválhoz való csatlakozásra

Szeptember 14. és 22. között, „Legyetek mindnyájan egy!” (Jn 17,21) mottóval rendezik meg a XIII. Ars Sacra Fesztivált. A szervezők várják a történelmi egyházak és a kulturális élet képviselőinek jelentkezését, akik a művészet eszközeivel mutatnák be az európai kultúra... »

2019. február 24. , vasárnap

Eleven képek – Bill Viola videooltárképei Cuencában

Bill Viola évtizedek óta készít olyan alkotásokat, amelyek szétfeszítik a festészet hagyományosan értelmezett kereteit éppen úgy, mint a szakrális alkotások határairól alkotott elképzelésünket. Videomunkái az 1970-es évek óta rendszeresen megjelennek kiállítótermekben.

2019. február 23. , szombat

Kortárs képzőművészek kiállításával ünneplik Aba-Novák Vilmos 125. születésnapját

Aba-Novák Vilmos (1894–1941) festőművész, grafikus születésének 125. évfordulója alkalmából 25 kortárs képzőművész munkáiból rendezi meg századik kiállítását a leányfalui Aba-Novák Galéria.

2019. február 22. , péntek

Egy fejezet Pest középkorából – A belvárosi templom Mátyás-oratóriuma

A budapesti Belváros talán legizgalmasabb épülete a közel kétezer év lenyomatát őrző Nagyboldogasszony-templom, amely gótikus szentélyével és a barokk átépítés burkán is átsugárzó középkori részleteivel – mérműves ablakain és pálcatagozatos ajtókeretein át – Pest egész... »

2019. február 17. , vasárnap

Restaurálták az Esztergomban őrzött Ulászló-graduálét

Restaurálták az Esztergomi Főszékesegyházi Könyvtár gyűjteményének hatalmas méretű liturgikus díszkódexét, az úgynevezett Ulászló-graduálét. A műtárgy a könyvtár honlapján digitalizált formában is megtekinthető.

2019. február 15. , péntek

Várják az előadók jelentkezését a III. Scriptorium Konferenciára

Az Országos Katolikus Gyűjteményi Központ, az Egri Főegyházmegye és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara Klasszika Filológia Tanszéke tanácskozást szervez Egerben május 22–23-án, melynek középpontjában az egyházi kéziratosság áll.

2019. február 14. , csütörtök

Szent Cirill és Szent Metód, Európa társvédőszentjei

Február 14-e Szent Cirill és Szent Metód ünnepe. A görög fivérek a szláv népeknek hirdették Krisztus örömhírét. A keresztény kelet két apostolát, Európa társvédőszentjeit keleten és nyugaton egyaránt tisztelik.

2019. február 14. , csütörtök

A látható világ rejtett jelentése – Kákonyi Konstantina nővér művészete

„Látomások feketében, aranyban – Kákonyi Konstantina (1908–1998) művészi világa” címmel tekinthető meg a kiállítás, amelyet Sajgó Szabolcs SJ, Cserháti Ferenc püspök és Prokopp Mária művészettörténész nyitott meg január 18-án Budapesten a Párbeszéd Házában.

2019. február 9. , szombat

Pasarétre látogatott a missziós kereszt

A pasaréti Páduai Szent Antal-templomban állították fel február 1. és 4. között a 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus missziós keresztjét, amelyet Ozsvári Csaba ötvösművész készített. A kereszt jelenlétében Erdő Péter bíboros, prímás mutatta be a gyertyaszentelő... »

2019. február 3. , vasárnap

A mesterséges intelligencia etikai problémái is szóba kerültek Soltész Miklós vatikáni megbeszélésén

Az egyházi kulturális javak védelme, a sport és a hit kapcsolata mellett a mesterséges intelligencia etikai problémái is szóba kerültek Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár február 1-jei megbeszélésén Gianfranco Ravasi bíborossal.

2019. február 2. , szombat

tovább »