Templomaink tegnap és ma – Kötet jelent meg Győr-Moson-Sopron megye templomairól

2016 novemberében mutatta be a Győri Könyvszalon keretében a helyi Építész Kamara a „Templomaink tegnap és ma – Győr-Moson-Sopron megye templomépítészete 1897–2014” című kötetet – tájékoztatott Hartmann Gergely építész, a kötet szerkesztője.

2017. január 21. szombat

A békés lelkű Piroska-Eiréné, Szent László király leánya

Január 14-én Sághy Marianne, a CEU oktatója tartott előadást az isztambuli Magyar Intézetben Piroskáról, Szent László leányáról, akit szentként tisztel a görögkatolikus egyház, majd ezt követően Bulai Anton OFM magyar nyelvű szentmisét mutatott be a magyar királyi házból származó... »

2017. január 15. vasárnap

Érezni: megállt a világ – Arvo Pärt néhány hangból és csendből épít zenét

Arvo Pärt észt zeneszerző művészetének általános elfogadottsága ritka jelenség a kortárs zene terén; a legtöbbet játszott kortárs zeneszerzőnek tartják. Művészete elválaszthatatlan hitétől.

2017. január 15. vasárnap

Egyházi emlékeket ismertek el a „Somogyország Kincse” címmel

A Somogyi Megyenap rendezvénysorozat keretében január 10-én adták át az „Örökségünk – Somogyország Kincse” címet, és tovább gyarapodott a Somogyi Értéktár is, ezzel ismerték el a megye természeti és épített örökségeit, valamint kiemelkedő kulturális... »

2017. január 12. csütörtök

GoPro kamera a Botafumeiróban – Különleges szögekből láthatjuk a Szent Jakab-katedrálist

A 15. századból származik a Santiago de Compostela-i Szent Jakab-székesegyház füstölőjének, a Botafumeirónak első említése. A világ egyik legnagyobb füstölőjére nemrég GoPro kamerát szereltek, amely különleges szögekből készített felvételeket.

2017. január 10. kedd

Megújul a nagyváradi Szent László-templom főoltárképe

Szent László átadja a székesegyház kulcsait Várad püspökének – a bécsi akadémista festészet egyik legkiválóbb portréistája, Friedrich Schilcher monumentális alkotása december elején került a Szatmári Római Katolikus Egyházmegye restaurátori műhelyébe.

2017. január 7. szombat

Új orgonakíséret született Szigeti Kilián OSB „Magyar misé”-jéhez

A Szigeti Kilián által 1966-ban írt „Missa Hungaricá”-hoz Maróti Gábor zeneszerző, egyházmegyés pap, valamint Kovács Szilárd, a pécsi székesegyház zeneigazgatója írtak új harmonizációt. Az egyházzenei kísérletről és a kezdeményezésről Kovács Szilárd számolt be a Pécsi... »

2016. december 28. szerda

Bemutatjuk a betlehemi Születés Nemzetközi Múzeumát

Az UNESCO, a Palesztin Nemzeti Hatóság és az olasz kormány támogatásával létrehozott Születés Nemzetközi Múzeumát 1999 szentestéjén avatták fel.

2016. december 26. hétfő

Megnyitotta kapuit a Braccio Nuovo, a Vatikáni Múzeum felújított épületrésze

Hét éven át tartó felújítás után december 22-én újra megnyitotta kapuit a nagyközönség előtt a Vatikáni Múzeumhoz tartozó Museo Chiaramonti úgynevezett új szárnya (Braccio Nuovo).

2016. december 22. csütörtök

Egyedülálló ismeretterjesztő film mutatja be a Vatikán rejtett csodáit

Az olasz Rai Uno csatornán december 27-én este lesz látható a közkedvelt paleontológus, újságíró Alberto Angela ismeretterjesztő műsora, amelyben a Vatikán – esetenként nem is látogatható – különleges ékességeit ismerhetik meg a tévénézők.

2016. december 21. szerda

IV. Károly 100 évvel ezelőtti koronázását idézi fel a Nemzeti Múzeum új tárlata

December 19-én, hétfőn „Utolsó felvonás” címmel tárlat nyílt Boldog IV. Károly utolsó magyar király koronázásnak 100. évfordulójához kapcsolódóan a Magyar Nemzeti Múzeumban.

2016. december 21. szerda

Lássátok, lássátok! – Karácsonyi készületet tartottak Miskolcon

A Miskolci Egyházmegye Cigánymissziós Koordinációs Irodája „Lássátok, lássátok!” címmel szervezett karácsonyi készületet katolikus közösségek számára Miskolcon a Művészetek Házában december 16-án.

2016. december 20. kedd

Egyedülálló betleheme lesz az idei évtől a pécsi székesegyháznak

Több szempontból is különleges betlehemi szoborcsoportot mutattak be december 18-án a pécsi székesegyházban. A betlehemi jászol körül álló, kerámiából készült alakok között az apostolok, Jézus tanítványai is megjelennek, ami egyedülálló nemcsak hazánkban, hanem az egész... »

2016. december 19. hétfő

Adjuk vissza a képet Istennek – szabadegyetemi előadás-sorozat Pécsett

December 14-én Udvardy György megyéspüspök, Vedres Csaba zeneszerző és Varga Ferenc szobrászművész „Művészet és szakralitás” témában tartottak előadást.

2016. december 19. hétfő

15 éves a Szent Efrém Férfikar

15 éves a Magyar Örökség és Budapest Márka díjjal kitüntetett Szent Efrém Férfikar. A Liszt-díjas Bubnó Tamás által 2002-ben alapított kórus missziójának tekinti a kultúrák közötti párbeszéd kialakítását.

2016. december 18. vasárnap

Sillye Jenő és Kovács Gábor Perzsa oratóriumának bemutatóját tartották Angyalföldön

A Kedves Kartársak Zenei Műhely sikerrel mutatta be december 16-án, pénteken, az Angyalföldi Szent Mihály-templomban Sillye Jenő, a magyar evangelizáló zene megteremtője „Perzsa oratórium” című felújított, újrahangszerelt zeneművét. Az oratórium szövegét Kovács Gábor katolikus pap... »

2016. december 17. szombat

Megújult a városmissziós kereszt Esztergomban

Az esztergomi bazilikában álló 2007-ben készült, közel öt méter magas, bronz borításokkal díszített tölgyfa kereszt Ozsvári Csaba ötvösművész (1963–2009) alkotása.

2016. december 14. szerda

Átadták a Fraknói Vilmos-díjakat

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere adta át a Fraknói Vilmos-díjakat a minisztérium tükörtermében a december 12-én megrendezett ünnepségen.

2016. december 12. hétfő

Jászolkiállítás nyílt Veszprémben

A Szilágyi Harangegyüttes karácsonyi dallamaival vette kezdetét a Szaléziánum Érsekségi Turisztikai Központ „Betlehemi jászol” kiállításának megnyitója december 10-én a veszprémi ferences templomban.

2016. december 12. hétfő

Rieger Tibor: Nagyon oda kell figyelnie annak, aki ma keresztény alapokon álló művészetet folytat

Rieger Tibor szobrászművész december 7-én vehette át a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Pro Cultura Christiana díját a testület elnökétől, Veres András győri megyéspüspöktől. Kitüntetése alkalmából elsősorban a művészet és a vallás kapcsolatáról beszélgettünk az egykori... »

2016. december 7. szerda

tovább »