A pécsi székesegyház szobrai: Vándorló apostolok – 1. rész

Bodnár Boglárka írását olvashatják a pécsi székesegyház legkorábbi apostolszobrairól, melyek immár a pécsi püspökség udvarán állnak.

14:59

Hasznos tanácsok a vatikáni zarándokoknak

A Szatmári Római Katolikus Egyházmegyében 2015-ben szentelt Fanea József, a római Német-Magyar Kollégium diákjának hasznos összeállítása a Vatikánba látogatók számára.

2017. június 24. szombat

Kincsek éjszakája a pécsi püspökségen

A pécsi püspökség idén is csatlakozik a Múzeumok Éjszakája kulturális programhoz. Az év legrövidebb éjszakáján, június 24-én láthatók lesznek a püspöki kincstár értékes műalkotásai, a székesegyházban több rövid orgonakoncert hangzik el, a püspöki pincében pedig borkóstoló... »

2017. június 23. péntek

Szent László-freskókból nyílt kiállítás Nagyváradon

Szent László-freskók a Kárpát-medencében címmel Móser Zoltán fotóművész felvételeiből nyílt kiállítás június 19-én a nagyváradi vártemplomban, a június 19. és 25. között zajló Szent László Napok keretében.

2017. június 21. szerda

„Mária haza fog találni!” – Az elveszett máriapócsi ikonmásolat nyomában

„Mária haza fog találni!” – mondta William Fredrick diakónus, a burtoni (Ohio) Máriapócsi Istenszülő-kegyhely igazgatója, amikor június 11-én a parmai (Ohio) Keresztelő Szent János-katedrálisban kihirdette, hogy a máriapócsi ikon új másolata, amelyet a kegyhely számára készítettek,... »

2017. június 21. szerda

Ferenc pápa üzenetet küldött egy máltai Mária-kegyhely mozaikjainak megáldására

A szentatya június 19-én videoüzenetben fejezte ki örömét a máltai Gozo szigetén található Ta’ Pinu Mária-kegyhely mozaikjainak megáldása alkalmából. Az ábrázolások egyikén a Szent Szűz látható a gyermek Jézussal.

2017. június 20. kedd

1600 éves, Krisztust ábrázoló festményt találtak egy római katakombában

A 17 kilométer hosszúságú Szent Domitilla katakomba valóságos labirintust képez Róma alatt. A földalatti alagútrendszer évszázadokig szolgált a város keresztény közösségének temetkezési helyéül. Most a kutatók az egyik sírhely falán egy 5. század eleji freskót tártak fel.

2017. június 17. szombat

Dokumentumfilm készült a Váci Egyházmegye Szent Lászlóhoz kötődő három templomáról

A Szent László-év alkalmából a Duna Tv a Váci Egyházmegye három templomáról készített műsort „Tanúságtevők” című sorozatában. A dokumentumfilmben, amelyet május 7-én mutattak be, Pálos Frigyes prépost, művészettörténész, a váci Egyházmegyei Gyűjtemény igazgatója... »

2017. június 17. szombat

Sajtótájékoztatón ismertették a Múzeumok Éjszakája programsorozat székesfehérvári rendezvényeit

A Múzeumok Éjszakája székesfehérvári programjai a város és a környék kulturális intézményeinek egyedülálló összefogásával születnek meg immár tizedik éve. Idén 14 szervezet 27 helyszínen közel 100 programot kínál a minőségi kikapcsolódásra - mondta el Spányi Antal a június... »

2017. június 17. szombat

Szabadtéri koncerttel ünnepelték a nagyváradi székesegyház felújításának befejezését

A nagyváradi Nagyboldogasszony-székesegyház külső felújítási munkálatainak befejeztével a püspökség a város polgármesteri hivatala támogatásával nagyszabású szabadtéri szimfonikus koncertet rendezett június 12-én az egyházmegye főtemploma előtt.

2017. június 14. szerda

Köztársasági elnöki különdíjat nyert a Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény kiadványa

Június 8-án elismerésben részesült a Szép Magyar Könyv 2016 verseny pályázatán a veszprémi Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény saját kiadásában 2016-ban megjelent „Fejedelemasszonyok és a vallásszabadság Erdélyben” című tanulmánykötet.

2017. június 13. kedd

A győri Szent Imre-templom felszentelésének évfordulóját ünnepelték

1943. június 3-án, áldozócsütörtökön Apor Vilmos püspök szentelte fel Győrben a Szent Imre-templomot és a hozzá tartozó plébánia épületét. Erre emlékezett a plébánia közössége a felszentelés 74. évfordulóján, június 3-án, pünkösd előestéjén.

2017. június 11. vasárnap

Békesség nektek! – Kortárs alkotók keresztény témákat feldolgozó művei a Vigadóban

Június 9-én, pénteken „Békesség nektek!” címmel a Kecskeméti Katona József Múzeum Képzőművészeti Gyűjteményének válogatott anyagát bemutató kiállítás nyílt a Vigadó Galériában.

2017. június 10. szombat

Ne féljünk megszólítani az embereket! – Dávid Katalin előadása a Szentháromságról

A június 11-ig tartó Budapesti Városmissziós Napok egyik nyitó rendezvényeként június 8-án Dávid Katalin Széchenyi-díjas művészettörténész „A Szentháromság” címmel tartott előadást a D-18 Könyves Kávéházban. Az estet Kunszabó Zoltán és az Új Jeruzsálem Katolikus Közösség... »

2017. június 9. péntek

Szent László-zarándoklatot szerveztek az ausztriai Őriszigetre

A Szent László-emlékév alkalmából június 2-án a szentpéterfai plébánia és a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége szombathelyi csoportja közös zarándoklatot szervezett a burgenlandi Őrisziget (Siget in der Wart) Szent László-templomához, ahol vesperást énekeltek a lovagkirály... »

2017. június 8. csütörtök

Kecskeméten rendezik meg a passiójáték-csoportok nemzetközi találkozóját

Tizennégy ország harmincöt passiójáték-csoportja vesz részt az Europassion színházi szövetség 33. kongresszusán, illetve az ahhoz kapcsolódó kulturális programsorozaton június 8. és 11. között Kecskeméten.

2017. június 8. csütörtök

Szocska Ábel megszentelte a máriapócsi kegykép másolatát

A fára festett kép megrendelésre készült, Makláry Teréz alkotása. A kegykép másolatát június 2-án szentelte meg az apostoli kormányzó az Ohio államban élő hívek kérésére.

2017. június 8. csütörtök

Kiállítás nyílt a pécsi felsőoktatás múltjáról

A Pécsi Tudományegyetem 650. évfordulója alkalmából az alapítástól napjainkig tartó időszak egyetemtörténeti dokumentumaiból nyílt kiállítás május 31-én, szerdán a pécsi Klimó Könyvtárban.

2017. június 5. hétfő

A Szentháromságról tart előadást Dávid Katalin művészettörténész a Budapesti Városmissziós Napokon

Dávid Katalin művészettörténész „A Szentháromság” címmel tart előadást június 8-án, csütörtökön 18 órától a D-18 Könyves Kávézóban (Budapest VI., Dessewffy u. 18.). Közreműködik Csiszér László.

2017. június 3. szombat

Idén nyáron is megrendezik a Régi Zenei Napokat és a nemzetközi gregorián fesztivált Vácott

Pezsgő, izgalmas kulturális-szórakoztató programokat tartogat a váci nyár, az események sorában kiemelkedő jelentőségű rendezvény lesz a Filharmónia Magyarország Régi Zenei Napok fesztiválja június 24. és július 1. között – hangzott el a június 1-jei váci... »

2017. június 1. csütörtök

tovább »