Fényúton ég és föld között – Kontsek Ildikó a Pesti Vigadóban rendezett kiállításról

A helyszínen, a Pesti Vigadó hatodik emeleti termében beszélgettünk az esztergomi Keresztény Múzeum igazgatójával, Kontsek Ildikóval az Átlényegülés – Az Eucharisztiáról a csodák és a művészet nyelvén című kiállításról.

2018. szeptember 16. vasárnap

Hitelesen jelenik meg nála az isteni, a szent – Kákonyi Júlia kiállítása a Párbeszéd Házában

Szeptember 14-én, pénteken este, az Ars Sacra Fesztivál nyitónapján a Párbeszéd Háza dísztermében hatalmas érdeklődés mellett nyílt meg Kákonyi Júlia iparművész „Különféle, mégis egy” című, kerámiákból, batik és selyem monotípiákból álló kiállítása.

2018. szeptember 15. szombat

A jó templom vonzásának nem lehet ellenállni – Kocsis Fülöp az evangélikus szabadegyetemen

Kocsis Fülöp érsek-metropolita a budavári evangélikus szabadegyetem vendégeként tartott előadást a bizánci templomról és a liturgiáról szeptember 10-én a budavári gyülekezet kápolnájában.

2018. szeptember 14. péntek

Amikor a pápa lemondott a tiaráról, hogy a szegényeket támogassa

1964. november 13-án VI. Pál a szegényeknek ajándékozta tiaráját a Szent Péter-bazilikában, I. János Pál pápa pedig már nem is engedte megkoronázni magát.

2018. szeptember 11. kedd

„Tekints az égre…” – Ars Sacra fesztivál 2018-ban is

Szeptember 15. és 23. között idén is megrendezik az Ars Sacra művészeti fesztivált. Az esemény sajtótájékoztatóján jártunk.

2018. szeptember 4. kedd

„Veletek vagyok minden napon...” – Fotókiállítás nyílt az egri érseki palotában

„Veletek vagyok minden napon...” címmel nyílt kiállítás Balla Árpád Zoltán székelyudvarhelyi fotóművész alkotásaiból augusztus 29-én, a magyar fotográfia napja alkalmából az Egri Érseki Palota Turisztikai, Kulturális és Látogatóközpontban.

2018. szeptember 2. vasárnap

Beomlott az Ácsok Szent József-templomának teteje Rómában

Augusztus 30-án, csütörtökön beomlott a római Forum Romanum tőszomszédságában álló barokk templom tetőszerkezete. Az Ácsok Szent József-templomának egyik főgerendája roppant össze.

2018. szeptember 1. szombat

Számos érték veszett oda a nagyváradi tűzben

Antik kályhák és szecessziós csillárok váltak a nagyváradi görögkatolikus püspöki palotában keletkezett tűzvész martalékává. A teljes kárt nehéz felbecsülni – áll a püspökség közleményében.

2018. augusztus 28. kedd

Eucharisztikus csodák a művészetben – Kiállítás nyílt a Pesti Vigadóban

Átlényegülés – Az Eucharisztiáról a csodák és a művészet nyelvén címmel nyílt kiállítás augusztus 27-én este a Magyar Művészeti Akadémia székházában, a Pesti Vigadóban. A tárlat a 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) előkészítő rendezvényeinek sorába... »

2018. augusztus 28. kedd

Akiben nincs semmi álnokság – Szent Bertalan szobra Pécsen

Az egykor a pécsi székesegyház homlokzatán álló, homokkőből készült apostolszobrok tavaly kerültek vissza a dóm közelébe a Szent Mór Iskolaközpont udvaráról. A nyugati bejárat előtt húzódó Gosztonyi-kőtár nemcsak kiváló kiállítóhelyet biztosít, hanem az időjárással szemben... »

2018. augusztus 24. péntek

Felavatták Szent István király új szobrát Halmajon

Új szobrot emeltek Szent István király tiszteletére a Heves megyei Halmaj községben. A katolikus templom melletti téren állított alkotást augusztus 20-án áldotta meg ünnepélyesen Ternyák Csaba egri érsek.

2018. augusztus 23. csütörtök

„Új kezdettel induljatok tovább!” – A váci székesegyház felszentelésének évfordulója

246 éve szentelte fel Migazzi Kristóf bécsi érsek a váci székesegyházat. Ennek emlékezetére mutatott be szentmisét Beer Miklós megyéspüspök Varga Lajos segédpüspökkel, a székesegyházi kanonokokkal, több paptestvérével, diakónusaival és az egyházmegye összes papnövendékével... »

2018. augusztus 22. szerda

Szent művészet a templomokban és a templomok körül

Hűsítő egyházzenei, szakrális művészeti programokkal várta az érdeklődőket a Veszprémi Főegyházmegye több temploma, templomkertje. Zenei, irodalmi rendezvények helyszíne volt többek között a monostorapáti Nepomuki Szent János-plébániatemplom és a káptalanfüredi Angyalos... »

2018. augusztus 15. szerda

A Sárközy-kúria kincsei – Irodalmi, néprajzi és szakrális relikviák a nagybajomi gyűjteményben

Ahogy a megyeszékhelyről, Kaposvárról beérünk Nagybajomba, az út mellett balra egy impozáns épület hívja fel magára a figyelmet. A somogyi kisváros ékessége a Sárközy-kúria, amely helytörténeti múzeumként várja a látogatókat.

2018. augusztus 12. vasárnap

Székesfehérvár fogadalmi szentmiséjére érkezik a missziós kereszt

Augusztus 10-én a székesfehérvári püspöki palotában sajtótájékoztatót tartottak az egyházmegye közelgő ünnepi eseményeiről: a fogadalmi szentmisére érkezik a városba az eucharisztikus kongresszus missziós keresztje; idén is átadják a Szent Istvánról elnevezett érdemérmet és... »

2018. augusztus 11. szombat

Az élmény és a megértés szolgálatában – Mácsai Pál a pannonhalmi házigazdaszerepről

Augusztus 24. és 26. között tartják idén az Arcus Temporum XIV. Pannonhalmi Művészeti Fesztivált, amelynek házigazdája és egyik közreműködője Mácsai Pál lesz. Ünnepről, színházról, összművészetről, költészetről és töltekezésről beszélgettünk.

2018. augusztus 11. szombat

Festett Szentírás – Ikonfestő tábor a budapest-józsefvárosi plébánián

A budapest-józsefvárosi Szent József-plébánián idén július 23. és 29. között zajlik az ikonfestő tábor. A program vezetőjével, Varga Tarzíciusz kárpátaljai ikonfestővel beszélgetünk.

2018. július 27. péntek

„Kiválasztott nemzetség” – Te Deum és új kántorok eskütétele Budapesten

Július 24-én hálaadó misén vettek részt és koncertet adtak a budapesti Egyetemi templomban a Harmat Artúr Központi Kántorképző növendékei és végzősei. Beer Miklós váci megyéspüspök a prófétákhoz hasonlította a kántorokat, és a hívek lelkesítésére, Isten irgalmának... »

2018. július 25. szerda

Megáldották az új keresztutat és Krisztus-szobrot a zalaegerszegi Szent Rafael Kórházban

Adományoknak köszönhetően elkészült a Zala Megyei Szent Rafael Kórház kápolnájának keresztútja és Feltámadt Krisztus-szobra. Hajas László alkotásait Takács András kórházlelkész áldotta meg július 15-én.

2018. július 24. kedd

Ahol Isten vár ránk – Kármelhegyi Boldogasszony ünnepe Magyarszéken

Július 16-án, Kármelhegyi Boldogasszony napján különleges ünnepet ült a magyarszéki kármelita nővérek közössége. A rend generálisa, Saverio Cannistrà OCD megáldotta a kápolna évek óta készülő oltárképét és a kolostor új, befejező épületszárnyát Magyarszéken.

2018. július 23. hétfő

tovább »