Különlegességgel gazdagodott a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye könyvtára

A 2018-as Mátyás-emlékév alkalmából egy corvina hasonmáskiadásával és teljes szövegű fordításával gyarapodott a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyei Levél- és Könyvtár gyűjteménye. Flavius Bondus „Az újraálmodott Róma – Roma Instaurata” című műve Győri Corvina néven is... »

2019. január 21. hétfő

Csillagnak kellett lennie – A száz éve született Prokop Péter festőművész papra emlékeztek Csepelen

Koszorúzással, hálaadó szentmisével és könyvbemutatóval emlékeztek január 19-én a főváros XXI. kerületében a nemzetközileg is elismert pap festőművészre, a száz éve született Prokop Péterre, aki élete utolsó négy évében a csepeli Szent József Otthonban lakott és... »

2019. január 19. szombat

A kormány megvásárolta Munkácsy „Golgota” című festményét

A kormány megvásárolta Munkácsy Mihály „Golgota” című festményét – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter január 9-én Budapesten, a Kósa Lajos, Debrecen országgyűlési képviselője és Papp László debreceni polgármester társaságában tartott... »

2019. január 10. csütörtök

A szépség napszámosa – Vízkereszti Prokop Péter-jubileum Kalocsán

Vízkereszt ünnepén, január 6-án, születésének századik évfordulóján a kalocsai Astriceum Érseki Múzeumban, majd szentmise keretében a Nagyboldogasszony-főszékesegyházban emlékeztek meg Prokop Péterről, a Kalocsáról származó, évtizedekig Rómában élő, nemzetközi hírű pap... »

2019. január 7. hétfő

Ismét bemutatták Sillye Jenő és Kovács Gábor „Perzsa oratórium” című művét Angyalföldön

A Kedves Kartársak Zenei Műhely ismét sikerrel mutatta be január 5-én, vízkereszt vigíliáján az angyalföldi Szent Mihály-templomban Sillye Jenő, a magyar evangelizáló zene megteremtője felújított, újrahangszerelt zeneművét. Az oratórium szövegét Kovács Gábor katolikus pap... »

2019. január 6. vasárnap

A bölcsek álma

A Pécsi Egyházmegye a karácsonyi időszakban a székesegyház altemplomába vezető déli lejárat domborművein keresztül idézte fel Jézus születésének történetét. Vízkereszt ünnepéhez közeledve a napkeleti bölcsek álmát megörökítő alkotást mutatják be.

2019. január 5. szombat

Újraindul a Magyar Képzőművészeti Egyetem egyházművészeti előadás-sorozata

A nagy érdeklődésre való tekintettel a Magyar Képzőművészeti Egyetem jövőre is meghirdeti szakrális témájú ismeretterjesztő előadás-sorozatát, amely a restaurálás szempontjából mutatja be a műtárgyakat.

2018. december 29. szombat

Szent János apostol és evangélista

December 27. János apostol, a szeretett tanítvány ünnepe. Csak Szent Pál fogható hozzá fogékonyság és a teológiai gondolkodás mélysége tekintetében. Jánosé a nagy szó: Isten a szeretet.

2018. december 27. csütörtök

Januárban indul a győri székesegyházi rekonstrukció második üteme

Veres András győri megyéspüspök és Gyarmati András, a Gyarmati és Társai Mérnöki és Szolgáltató Kft. ügyvezetője december 21-én aláírták a győri Nagyboldogasszony-székesegyház rekonstrukciójának második üteméről szóló szerződést a Püspökvárban.

2018. december 24. hétfő

Eltörpül a szobrász monumentális vatikáni homokbetleheme mellett

A Szent Péter téri, december 7-én leleplezett látványos homokbetlehem alkotója, Rich Varano beszélt a mű hátteréről a Catholic News Agency munkatársának.

2018. december 12. szerda

Megújult a nagykárolyi Szent József-templom egy értékes oltárképe

A Szatmári Egyházmegye szatmárnémeti restaurátorműhelyében újult meg a nagykárolyi Kalazanci Szent József-templom egyik értékes mellékoltárképe, melyet egy jelentős barokk festő, Johann Ignaz Cimbal készített 1778-ban. A képet a napokban szállítják vissza Nagykárolyba.

2018. december 8. szombat

A pápának nem kell olvasójegy – Váratlan látogatás a Vatikáni Könyvtárban

Ferenc pápa december 4-én felkereste a Vatikáni Könyvtárat. Az intézmény hivatalos Twitter-oldalán tett közzé fotókat a meglepetésvizitről.

2018. december 6. csütörtök

Alkalmas idő a megújulásra – Színes programokat kínál a Pécsi Egyházmegye adventben

December 2-án kezdetét vette a Pécsi Egyházmegye adventi programsorozata. Advent első vasárnapján Udvardy György megyéspüspök celebrált szentmisét a székesegyházban, majd a Pécsi Vasutas Koncertfúvós Zenekar hangversenyére került sor.

2018. december 5. szerda

Egy kiállítás képei – A Vatikánban vendégeskedő orosz művészeti tárlatot tekintette meg Ferenc pápa

Magánlátogatás keretében tekintette meg a pápa november 27-én a moszkvai Tretyakov-képtárból és más orosz múzeumokból érkezett ötvennégy értékes műalkotást a Szent Péter tér Nagy Károly-szárnyában megnyílt, „Az orosz művészet zarándoklata – Dionysiustól Malevicsig” című... »

2018. november 30. péntek

Emlékkonferenciát rendeztek Glattfelder Gyula püspök és Foerk Ernő építész tiszteletére

A Magyar Tudomány Ünnepe programsorozat keretében, a Szegedi Tudományegyetemmel (SZTE) együttműködve szervezte meg november 22-én a Gál Ferenc Főiskola (GFF) a „Tanuljuk meg Szűz Máriától Krisztust hordozni!” című konferenciát Glattfelder Gyula püspök és Foerk Ernő építész... »

2018. november 29. csütörtök

Megáldották Szent Margit szobrát a margitszigeti kolostorromoknál

Snell György esztergom-budapesti segédpüspök, a Szent István-bazilika plébánosa áldotta meg november 22-én Árpád-házi Szent Margit szobrát a Margitszigeten, a domonkos kolostor romjainál.

2018. november 22. csütörtök

A műkincsek Indiana Jonesa ismét akcióban – A Szent Márk-mozaik rejtélye

Arthur Brand holland műkincsnyomozó egy Ciprusról ellopott, felbecsülhetetlen értékű VI. századi, Szent Márkot ábrázoló mozaik nyomára bukkant egy monacói lakásban, az alkotást november 16-án átadta Ciprus hágai nagykövetségének.

2018. november 19. hétfő

Magyarországon vendégszerepel a moszkvai patriarkátus kórusa

December 15. és 19. között „Karácsony az ősi Oroszországban” című műsorával Magyarországon vendégszerepel a moszkvai patriarkátus világhírű kórusa; fellépnek Miskolcon, Szegeden, Szombathelyen, Győrben és Budapesten.

2018. november 19. hétfő

A Szent Péter- és Szent Pál-bazilikák felszentelésének ünnepe

Egy templom felszentelését ünnepelve a hely névadó szentjét tiszteljük, akinek védelme alá helyezi magát a hívek közössége. Ma, a római Szent Péter- és Szent Pál-bazilikák felszentelésének ünnepén tehát a két fő apostolt, Pétert és Pált tiszteljük, és kérjük,... »

2018. november 18. vasárnap

Elkezdődött a szombathelyi püspöki palota Szent Pál termének restaurálása

A Szombathelyi Egyházmegye Tarr György restaurátort bízta meg a püspöki palota Szent Pál terme festményeinek felújításával. A képsorozatról és a helyreállítás folyamatáról Perger Gyula egyháztörténész, a szombathelyi Szily János Egyházmegyei Gyűjtemény és Látogatóközpont... »

2018. november 11. vasárnap

tovább »