Új keresztet állítottak a váci Szent Rókus-kápolnánál

Augusztus 16-án ünnepi búcsúi szertartás keretében Beer Miklós megyéspüspök és Csáki Tibor plébános Vácott felszentelte a Szent Rókus-kápolna új, immáron az épület előtti térségen felállított köztéri keresztjét.

2017. augusztus 20. vasárnap

A hegyi templom - Sopronbánfalva

A sopronbánfalvai kolostor ma szállodaként működő, középkori alapokon nyugvó műemlék együttes Sopron délnyugati, kertvárosi részén fekvő Sopronbánfalván (a 19. századig előbb mint Wondorf, majd Wandorf) található.

2017. augusztus 20. vasárnap

Püspöki szentmise a negyedévszázados zalabaksai templom ünnepén

Huszonöt évvel ezelőtt szentelték fel a zalabaksai templomot, a Világ Királynőjének oltalmába ajánlva. Az évforduló alkalmából augusztus 19-én hálaadó szentmisét mutatott be Zalabaksán Székely János megyéspüspök, az esperesi kerület papjainak koncelebrálásával.

2017. augusztus 19. szombat

Püspöki szentmise a váci székesegyház ünnepén

Kétszáznegyvenöt évvel ezelőtt szentelték fel a váci székesegyházat. Ennek emlékére augusztus 18-án ünnepi szentmisét mutatott be a dómban Beer Miklós megyéspüspök.

2017. augusztus 19. szombat

Megújul a székesfehérvári ciszterci gimnázium és templom

A székesfehérvári ciszterci gimnázium bővítését 2,6 milliárd, a rend templomának felújítását 170 millió forinttal támogatja a kormány – jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára augusztus... »

2017. augusztus 16. szerda

Megújult a kapuvári Szent Antal-kápolna és báró Berg Gusztáv síremléke

Veres András győri megyéspüspök augusztus 5-én, Havas Boldogasszony ünnepén szentmise keretében áldotta meg a kapuvári Szent Kereszt-temetőben található Szent Antal-kápolnát és báró Berg Gusztáv síremlékét.

2017. augusztus 11. péntek

Szentmisével adtak hálát a lócsi Kisboldogasszony-templom belső terének megújulásáért

Németh László általános püspöki helynök nemrég hálaadó szentmisét mutatott be a lócsi Kisboldogasszony-templomban, az ott végzett felújítási munkálatok második szakaszának lezárása alkalmából.

2017. augusztus 11. péntek

Ötvenéves Csepel-Királyerdő temploma – KÉPRIPORT

Augusztus 6-án, vasárnap ünnepelte felszentelésének ötvenedik évfordulóját a csepel-királyerdői Szűz Mária Szeplőtelen Szíve-plébániatemplom – ez alkalomból ünnepi szentmisét mutatott be Spányi Antal.

2017. augusztus 10. csütörtök

Új harangot kapott a kisbárkányi templom

Új haranggal gazdagodott augusztus 5-én a Nógrád megyei Kisbárkány katolikus temploma. A harangot Varga Lajos váci segédpüspök szentelte fel, aki a szertartást követően a búcsúi szentmisét is bemutatta.

2017. augusztus 10. csütörtök

Eladja erődtemplomait a szász evangélikus egyház?

Vevők helyett partnereket keres a szász erődtemplomok megmentéséhez az evangélikus egyház. A templomok eladásáról szóló sajtóinformációkat cáfoló közleményében az egyház vezetősége kijelenti: egyfajta biztosítékként tekint a tulajdonjog megőrzésére.

2017. augusztus 9. szerda

Harminc éve felszentelt templomukat ünneplik a ruzsaiak

Urunk színeváltozásának ünnepén, augusztus 6-án, vasárnap – a Csongrád megyei Ruzsa község templomának búcsúünnepén – szentmisét mutatott be Heiter Róbert Gottfried szombathelyi premontrei kanonok és Negyela Zoltán plébániai kormányzó.

2017. augusztus 8. kedd

Templommegáldás Havihegyen

Havas Boldogasszony ünnepére készült el a havihegyi templom felújítása Pécsett. A munkához összefogtak a hívek – akárcsak 320 évvel ezelőtt, amikor a templom megépült.

2017. augusztus 8. kedd

Gyújtogatás miatt égett le a 16. századi fatemplom Csehországban

Akár 15 éves börtönbüntetéssel is sújthatják azt a három férfit, akiket azzal vádolnak, hogy augusztus 3-ára virradóra felgyújtottak egy 16. századi ritka fatemplomot a morva-sziléziai Trinec város peremén.

2017. augusztus 7. hétfő

Kiállításon mutatják be két pécsi Cella Trichora feltárásának legújabb eredményeit

Időszaki kiállításon mutatják be két Cella Trichora régészeti feltárásának legújabb eredményeit a Csontváry Múzeumban Pécsett. A „Korszakokon átívelő történelem” című tárlat augusztus 10. és október 31. között várja a látogatókat.

2017. augusztus 6. vasárnap

Európa legjobbjai között a győri Öt Templom Fesztivál

Az Öt Templom Fesztivál is felkerült Európa legjobb kulturális rendezvényeinek huszonhatos listájára; a májusban megtartott győri fesztivál így az EFFE (Europe for Festivals, Festivals for Europe) fődíjáért is versenyben van.

2017. augusztus 6. vasárnap

Szent László-kápolna a határon – Veres András szentmisét mutatott be Sopronkövesden

A Szent László-év alkalmából augusztus 5-én Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke szabadtéri szentmisét mutatott be a Sopronkövesd szőlőhegyén található Szent László-kápolnánál, majd megáldotta annak új oltárképét.

2017. augusztus 6. vasárnap

Leégett egy 16. századi fatemplom Csehországban

Augusztus 3-ára virradóra leégett egy a 16. században épült fatemplom a morva-sziléziai Trinec városában. A morva-sziléziai tűzoltóság szóvivőjének jelentése szerint a rendkívüli értékű műemlék gyakorlatilag megsemmisült.

2017. augusztus 4. péntek

Keresztutat állítanak a háromszéki Gelencén

Gelence keresztútjának tizenöt stációjából az elsőket már felállították; a tervek szerint e napokban a többi kereszt is a helyére kerül. A keresztutat augusztus 15-én, Nagyboldogasszony napján szentelik fel, ünnepi szentmisét mutat be Tamás József püspök.

2017. augusztus 3. csütörtök

Folytatódik a dombóvári vár feltárása

Idén is folytatódik a dombóvári vár feltárása, amelyen az ásatáson dolgozó régészek további adatokat nyertek a középkori épület szerkezetéről; a feltárt falszakaszok alapján romkertet tervez kialakítani a város önkormányzata.

2017. augusztus 1. kedd

Megáldották a munkácsi püspökség új épületszárnyát

Július 31-én áldották meg Munkácson a római katolikus püspökség közelmúltban elkészült épületszárnyát, mely a magyar kormány támogatásával épülhetett fel.

2017. augusztus 1. kedd

tovább »