Felavatták a felújított Szentháromság-szobrot Vácrátóton

Szentmise keretében áldották meg és avatták fel a restaurált, csaknem 240 éves Szentháromság-szobrot május 19-én, pénteken a Pest megyei Vácrátóton.

2017. május 22. hétfő

A zalavári bencés monostor ezeréves jubileumára készülnek

A zalavári és zalaapáti bencés és nemzeti értékek megmentését szolgáló konferenciát tartottak május 18-án a zalavári Várszigeten. A rendezvény a 2019-es millenniumi eseménysorozat előkészítő programja volt.

2017. május 22. hétfő

Az Esztergomi Főszékesegyházi Könyvtár megújult terekkel és állandó kiállítással várja a látogatókat

Május 19-én, pénteken Erdő Péter bíboros jelenlétében adták át az Esztergomi Főszékesegyházi Könyvtár felújított tereit, valamint nyitották meg az állandó kiállítást.

2017. május 20. szombat

Visszanyeri eredeti szépségét a győri Nagyboldogasszony-székesegyház belső tere

Május 12-én Veres András püspök sajtótájékoztatón ismertette a győri Nagyboldogasszony-székesegyház belső felújításának részleteit. A főtemplom a közelmúltban megújult kívülről, a belső munkálatok május első napjaiban kezdődtek el – mondta el a Magyar Katolikus Püspöki... »

2017. május 18. csütörtök

Régészeti feltárást végeznek a görögkatolikus székesegyház kertjében Hajdúdorogon

A hajdúdorogi önkormányzat és a görögkatolikus egyházközség közös építményt tervez a görögkatolikus székesegyház kertjében, amelyet műemléki környezetben alakítanak ki, ezért már a tervezési fázisban indokolt a terület régészeti feltárása.

2017. május 18. csütörtök

A Győri Egyházmegye munkatársai látogatást tettek Tatán és környékén

Veres András győri megyéspüspök, Bognár István püspöki irodaigazgató és Németh László általános püspöki helynök vezetésével a Győri Egyházmegye munkatársai május 10-én Tatára, Vértessomlóra és a majki kamalduli remeteségbe zarándokoltak.

2017. május 18. csütörtök

Bíborosi szentmisével vette kezdetét a zugligeti plébánia centenáriumi ünnepségsorozata

Erdő Péter bíboros, prímás mutatott be szentmisét május 17-én Budapesten, a zugligeti Szent Család-templomban a plébánia létrejöttének századik évfordulója alkalmából. A centenáriumi napok keretében minizarándoklatra és családi napra is sor kerül.

2017. május 17. szerda

Megnyílt a szombathelyi Szily János Egyházmegyei Gyűjtemény és Látogatóközpont

Május 15-én Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke áldotta meg a Szily János Egyházmegyei Gyűjtemény és Látogatóközpontot, valamint a Brenner János tiszteletére készült domborművet Szombathelyen.

2017. május 16. kedd

Megnyílt a Völgységi Múzeum új állandó kiállítása

Május 11-én adták át a bonyhádi Völgységi Múzeum új állandó kiállítását, ami bemutatja többek között a Tolna megyei település 2015-ben feltárt gótikus plébániatemplomát is.

2017. május 15. hétfő

Új látogatóközpont nyílik a szombathelyi püspöki palotában

Május 15-én 17 órakor áldják meg a Szily János Egyházmegyei Gyűjteményt és Látogatóközpontot, amely a Szombathelyi Egyházmegye első püspökének nevét viseli. Az ünnepi megnyitó keretében felavatják a Brenner János tiszteletére készült emléktáblát is.

2017. május 13. szombat

Jubileumi Szent György-hegyi Napokat tartottak

Huszonöt éve rendezték meg először a Szent György-hegyi Napokat a Balaton-felvidéken. Idén április 25. és 30. között zajlott a rendezvény, melyre az ország számos pontjáról és külföldről is sok vendég érkezett – a szakmai napra éppen úgy, mint a bortúrákra vagy az ünnepi érseki... »

2017. május 12. péntek

Megújult a salgótarjáni főplébánia-templom

Befejeződött a salgótarjáni főplébánia templomának felújítása. A templomot május 7-én hálaadó szentmise keretében áldotta meg Beer Miklós váci megyéspüspök.

2017. május 7. vasárnap

Az Egyház Anyja oltalmazza a Szent Péter térre látogató zarándokokat

Az Apostoli Palota Szent Péter térre néző oldalán látható a Mater Ecclesiae (az Egyház Anyja) című mozaik. Szűz Mária képét II. János Pál akarata szerint 1981. december 7-én helyezték el a palota falán. A mozaik alatt ott a lengyel pápa címere és jelmondata: „Totus Tuus” (Egészen a... »

2017. május 7. vasárnap

Belsőváros ékköve – Szent Rókus-templom, Csongrád

A Gyöngyössy Orsolya által szerkesztett album a csongrádi Szent Rókus-templomot mutatja be, amely a róla elnevezett tér szélén, az ún. Belsővárosban helyezkedik el. A város négy katolikus temploma közül ez a legkorábbi építésű.

2017. május 7. vasárnap

Orosz ikonfestő nagyszabású mozaikja kerül a belgrádi Szent Száva-templomba

Megkezdték Nyikolaj Muhin több mint 1200 négyzetméteres alkotásának felhelyezését Belgrád legnagyobb templomának falaira és kupolájába. A Jézus mennybemenetelét ábrázoló mozaik az orosz ikonfestő műtermében készült.

2017. május 7. vasárnap

A katolikusok küzdenek a szeptember 11-i emlékhely és kápolna bezárása ellen New Yorkban

„Azt ígértük, nem felejtünk, és máris szinte elfelejtettük.” Bezárni készülnek a katolikus Szent József-kápolnát, ahonnan a mentést koordinálták 2001. szeptember 11-én, és ahol a tragédiának emlékművet állított a helyi közösség.

2017. május 6. szombat

Felújították a borsodbótai plébániát

Ternyák Csaba egri érsek mutatott be hálaadó szentmisét Borsodbótán április 30-án abból az alkalomból, hogy befejeződött a Szűz Mária Isten anyja-plébánia épületének felújítása.

2017. május 5. péntek

Uniós támogatással újítják fel a temesvári Szent György-székesegyházat

Európai uniós támogatással restaurálják a temesvári Szent György-székesegyházat. Az erről szóló finanszírozási szerződést május 4-én írta alá Sevil Shhaideh kormányfő-helyettes, regionális fejlesztési, közigazgatási és európai alapokért felelős miniszter.

2017. május 5. péntek

Egy katolikus állandó diakónus lehet az új lakó Ausztria több száz éves remeteségében

Egy katolikus állandó diakónus nyerte el a sokak által áhított állást: ő lehet a remete Közép-Európa egyik utolsó remeteségében, mely egy kis ausztriai város fölött magasodó sziklán található.

2017. április 30. vasárnap

Megáldották a budapesti piarista kápolna új orgonáját

Megáldották és orgonaavató-koncertet tartottak április 28-án a Duna-parti piarista kápolnában. Az eseményen közreműködött Ella István orgonaművész, a Piarista Gimnázium diákjai és öregdiákjai. Az orgonát vetített képes formában bemutatta Pour László orgonaépítő mester.

2017. április 30. vasárnap

tovább »