Az égből kapta vissza toronysisakját a Szent Bertalan-templom Gyöngyösön

Látványos szakaszához értek július 18-án a gyöngyösi műemlék Szent Bertalan-templom rekonstrukciós munkái: daruval helyezték vissza az északi torony megújult kupoláját. Ezután a déli torony tetőszerkezetét távolítják el, ahonnan a felújításra váró harangot is kiemelik.

2018. július 19. csütörtök

„Jó dolog nekünk Krisztushoz tartozni” – Megáldották a felújított tarcali templomot és plébániát

Július 15-én, vasárnap Ternyák Csaba egri érsek megáldotta a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tarcal felújított háromszáz éves templomát és a plébániaépületet.

2018. július 19. csütörtök

Csak a háborúkban hallgattak el... – Látogatóban a Szent István-bazilika harangtornyaiban

A kereszténység egyik ősi vallási jelképe, szakrális tárgya a harang. Harang zúg ünnepekkor, a gyász idején, messzire szólt a félrevert harang tűz vagy árvíz esetén, s még ma is harangszó hívja szentmisére az embereket.

2018. július 18. szerda

Újratemették a szigetvári barátokat Budapesten

Szigetvári ferences szerzeteseket temettek újra Budapesten, a Margit körúti ferences kolostorban. A szertartást Dobszay Benedek OFM tartományfőnök végezte június 18-án, az Országúti plébániához tartozó kriptában.

2018. július 15. vasárnap

Megújult a tihanyi Apátsági Rege Cukrászda

140 millió forintos kormányzati támogatással, mintegy 180 millió forintos beruházás keretében újult meg a tihanyi Apátsági Rege Cukrászda, amelyet július 12-én, csütörtökön adtak át.

2018. július 13. péntek

Keltsd életre a templomodat! – Utasi Abigél Kincső, Jászberény

Meseíró-pályázatunkkal arra hívjuk a gyerekeket, hogy Berg Judit „A holló gyűrűje” című meseregénye nyomán keltsék életre a templomukban szereplő ábrázolásokat. A legszebb meséket megjelentetjük. Most Utasi Abigél Kincső meséjét olvashatják.

2018. július 12. csütörtök

A nyár folyamán is zajlik a nagyváradi püspöki palota felújítása

Teljes erővel folynak a nyári hónapokban a nagyváradi püspöki palota felújítási munkálatai, az olykor több napig tartó esős idő ellenére is. Matuz Zsolt projektfelelős elmondása szerint a tetőszerkezet helyreállításával 40 százalékban készültek el.

2018. július 12. csütörtök

Kolozsvári alleluja – Nagy sikerrel adták elő Händel Messiását a Szent Mihály-templomban

Július 5-én este Händel „Messiás” című oratóriumát adta elő a kolozsvári Szent Cecília kórus és zenekar a németországi Hittfeld vegyeskarának közreműködésével a kolozsvári Szent Mihály-templomban.

2018. július 9. hétfő

Sarlós Boldogasszony-búcsú a Hidegség völgyében, Háromszéken és Csíksomlyón

Sarlós Boldogasszony tiszteletére szentelték a Hidegség völgyében fekvő Bándpataka templomát; Szűz Mária látogatása Erzsébetnél a csíksomlyói kegytemplom titulusa is – július 2-án tartották e templomok búcsúünnepét, s ugyanígy Háromszék Sarlós Boldogasszony-napi fogadalmi... »

2018. július 7. szombat

Elutasította a bíróság a gyulafehérvári érsekség keresetét a Batthyáneum visszaszolgáltatása ügyében

Július 4-én elutasította a Gyulafehérvári Táblabíróság első fokon a Gyulafehérvári Főegyházmegye keresetét a Batthyáneum könyvtár visszaszolgáltatása ügyében.

2018. július 6. péntek

Határkeresztek – Fotókiállítás nyílt az Egri Érseki Palotában

Határkeresztekről készült fotókból nyílt kiállítás az Egri Érseki Palota Turisztikai Látogatóközpontban nyílt kiállítás július 3-án.

2018. július 6. péntek

Kápolnát szenteltek a Hargita megyei Piricskén

Tamás József gyulafehérvári segédpüspök július 1-jén Gonzága Szent Alajosnak ajánlott kápolnát szentelt a Hargita megyei Csíkcsicsó községhez tartozó hegyi üdülőövezetben, Piricskén.

2018. július 5. csütörtök

Érseki szentmisével ünnepelték a vágáshutai templom felszentelésének 50. évfordulóját

Ötvenéves a vágáshutai templom. A kis zempléni faluban ez alkalomból ünnepi szentmisét mutatott be Ternyák Csaba egri érsek július 1-jén.

2018. július 4. szerda

Megújuló piarista iskolák – Interjú Labancz Zsolt tartományfőnökkel

A magyar piaristák közel egy évszázados álma valósulhat meg: Moson megye első gimnáziuma, az 1739-ben Zsidanics István megyei adószedő által alapított piarista iskola új épületbe költözhet néhány éven belül.

2018. július 3. kedd

Átveszik a domonkosok a történelmi „Rubens-templomot” Antwerpenben

Több mint két évszázad után ismét a domonkosok rendje veszi át az antwerpeni Szent Pál-templom vezetését.

2018. július 3. kedd

Virtuális sétát tehetünk a magyar piaristák jubileumi kiállításán

Panorámafotók segítségével virtuális séta tehető a „Hitre, tudásra: A piaristák és a magyar művelődés” című kiállítás termeiben, amelynek a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeuma adott otthont 2017 novemberétől 2018 februárjáig.

2018. július 3. kedd

Búcsút ünnepeltek az egyéves galgamácsai körkápolnánál

Június 24-én tartották a Keresztelő Szent Jánosról elnevezett kápolna búcsúját Galgamácsán. A szentmisét Beer Miklós váci megyéspüspök celebrálta, illetve megáldotta a szentélyben elhelyezett Szűz Mária-festményt és Szent László király büsztjét.

2018. július 3. kedd

Örökségvédelem Fóton – Új lendületet vett a Szeplőtelen Fogantatás-templom felújítása

A Váci Egyházmegye egyik, a magyar állam által támogatott projektjének köszönhetően megújulhat a hazai romantikus építészet csúcsteljesítményének tartott fóti Szeplőtelen Fogantatás-templom. A rekonstrukcióról június 29-én tartottak a helyszínen sajtótájékoztatót.

2018. június 29. péntek

Megrongálták Monor és Gomba között az útszéli kőkeresztet, eltűnt a korpusz

Június 24-én, vasárnap vette észre Szabó Rudolf, hogy a földjén hitből, kegyeletből, az egyházközség nagy örömére emelt keresztet megrongálták: a kereszt csupa korom, a korpusznak csak az összetört kézfejeit találták meg. Azonnal feljelentést tett a rendőrségen.

2018. június 29. péntek

Bekerült a megyei értéktárba a bátai Szent Vér-kegyhely

Bogyiszlón rendezték meg június 22-én a „Vár a megye” nevet viselő megyei napot, amelynek keretében a Tolna Megyei Értéktár Bizottság átadta a kiemelt megyei érték elismeréseket, amit idén többek között a bátai Szent Vér-kegyhely is elnyert.

2018. június 28. csütörtök

tovább »