Új kiadványokat mutattak be a szombathelyi székesegyházról

Február 15-én két új, a főtemplomról szóló kiadványt mutattak be az egyházmegyei levéltárnak helyet adó szombathelyi Eölbey-házban.

2017. február 17. péntek

Görögkatolikus központ épül Beregszászban

Grezsa István, a Miniszterelnökség Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációjáért felelős kormánybiztosa február 14-én munkalátogatáson járt Kárpátalján.

2017. február 16. csütörtök

A Szent László-év kiemelt helyszíne lesz Nagyvárad

Nagyvárad kiemelt helyszíne lesz a Szent László-évnek – közölte egy sajtótájékoztatón február 15-én Zatykó Gyula, a nagyváradi Szent László Egyesület elnöke.

2017. február 16. csütörtök

Megújult a veszprémi Károly-templom

A veszprémi Szent Mihály-főplébániához tartozó Feltámadt Üdvözítő-, népies nevén Károly-templomban mutatott be február 12-én, vasárnap szentmisét Márfi Gyula érsek.

2017. február 14. kedd

Folytatódtak az Asztrik-évi zarándoklatok a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegyében

Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek az Asztrik-évben minden vasárnap meghív egy-egy esperesi kerületet a kalocsai székesegyházba szentmisére, az egyházmegye első érsekéről szóló film megtekintésére, és a közös ebédet követően ő maga mutatja be az Astriceum Érseki Múzeumot a... »

2017. február 14. kedd

Megújul a Fatimai Szűzanya első hazai kegyhelye

A Fejér megyei Alsószentivánon megújul a Fatimai Boldogságos Szűz Mária első hazai kegyhelye, amelyet Shvoy Lajos székesfehérvári megyéspüspök hozott létre 1950-ben.

2017. február 13. hétfő

Imateremmel bővült a bélapátfalvi idősotthon

A közelmúltban imatermet alakítottak ki a Bélapátfalvai Idősek, Fogyatékosok Otthonában. Az Árpád-házi Szent Erzsébetről elnevezett helyiséget szentmise keretében áldották meg február 9-én.

2017. február 13. hétfő

Felavatták a Don Bosco Házat Münchenben

Néhány nappal Don Bosco emléknapja után, február 5-én a szalézi rendi közösség Münchenben felavatta a Don Bosco Házat, amelyet a gyermekek igényei szerint alakítottak ki.

2017. február 10. péntek

Februártól újra kéthavonta jelenik meg a „Várak, kastélyok, templomok” magazin

Február 16-tól újra kéthavonta jelenik meg az elmúlt három évben kizárólag évkönyv formában publikált történelmi és örökségturisztikai magazin – közölte az orgánum felelős szerkesztője február 7-én, kedden az MTI-vel.

2017. február 8. szerda

Szlovákiában is bemutatják a „Megújuló épített örökségünk” című tárlatot

Több mint húsz kárpátaljai, erdélyi és felvidéki helyszín után február 2-tól március végéig a szlovákiai Szepsi városában is látható a „Megújuló épített örökségünk – értékmentés a Kárpát-medencében” című, magyar vonatkozású műemléki rekonstrukciókat bemutató... »

2017. február 6. hétfő

A csernobili katasztrófa áldozataira emlékeztet a nemrég felszentelt fatemplom Londonban

Tavaly december 17-én szentelték föl az Egyesült Királyság fővárosában azt a templomot, mely az 1986-ban bekövetkezett csernobili nukleáris baleset áldozatainak állít emléket. A hagyományos belarusz stílusban emelt épület az első fatemplom Londonban az 1666-os nagy tűzvész... »

2017. február 5. vasárnap

Túl a nagy falon – Gondolatok Csang Ji-mou fantasyjéről

Januárban 5-én mutatták be, és még mindig látható a magyar mozikban Csang Ji-mou (Yimou Zhang) kínai–amerikai koprodukcióban készült „A Nagy Fal” című filmje.

2017. február 5. vasárnap

Húsvéttól látogatható lesz XVI. Benedek szülőháza

XVI. Benedek szülőháza a bajorországi Marktl am Innben ez év húsvétján ismét megnyitja kapuját. Idén húsvétvasárnap április 16-ára esik, ami egyben az emeritus pápa 90. születésnapja.

2017. február 1. szerda

Búcsú és farsang a rákosmenti plébániákon

Január 28-án tartották a rákoskeresztúri plébániához tartozó madárdombi Szent Pál-templom búcsúját, valamint a rákosligeti katolikus farsangot a Gregor József Általános Iskolában.

2017. január 31. kedd

Befejeződött az esztergomi szegényházi kápolna felújítása

A belső tér teljes rendbetételével befejeződött az esztergomi Boldog Ceferino Roma Misszió által használt Szűz Mária bemutatása-, közismert nevén szegényházi kápolna felújítása – tájékoztatta január 27-én az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye főépítésze az MTI-t.

2017. január 30. hétfő

A pécsi püspökség ingyenes látogatási lehetőséget kínál a helyiek számára a Szent László-évben

A pécsi püspökség a Szent László-emlékévben elindítja a „Sz/Ékes Pécs” múzeumlátogatási programot, amelynek keretében egész évben ingyenes a belépés a pécsi püspökség látogatható egységeibe minden helyi lakos számára, aki bemutatja városát rokonai, vendégei... »

2017. január 28. szombat

Kevés emlék kerülte el a pusztítást Palmürában – Vágner Zsolt a szíriai műemlékek állapotáról

A január 10-i műholdfelvételek szerint Palmürában mára csupán az oszlopsor, a romos állapotban fennmaradt templomok és a 2015-ben le nem rombolt sírtornyok kerülték el az Iszlám Állam pusztítását – mondta el január 24-én az M1 aktuális csatorna műsorában Vágner Zsolt régész, a PPKE... »

2017. január 27. péntek

Megkezdődött a tatai kapucinus templom belső felújítása

A tatai Szent Imre kapucinus templom elektromos hálózatának teljes körű felújítása az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt 2015-ös pályázatnak köszönhetően valósul meg.

2017. január 27. péntek

Alattunk mindenütt Róma – Anderkó Krisztián Savariáról és rejtőző amfiteátrumáról

A kétezer éves múltra visszatekintő Savariában tavaly, az 1700 esztendővel ezelőtt itt született Szent Márton ünnepi évében is zajlottak régészeti feltárások, amelyek pontosították a város múltjáról alkotott képet. Anderkó Krisztián régész a friss eredményekről beszélt.

2017. január 26. csütörtök

Székelyföldi iskolák és templomok felújítását támogatja a magyar kormány

Székelyföldi iskolák és templomok felújításának támogatását jelentette be Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára egy január 26-i székelyudvarhelyi sajtótájékoztatón.

2017. január 26. csütörtök

tovább »