Ferenc pápa levele az örmény mechitarista szerzeteskongregáció jubileumára

1717-ben Mechitár örmény katolikus apát monostort alapított Velencében, a Szent Lázár-szigeten. A monostor tricentenáriumát tavaly kezdték ünnepelni. Szeptember 5-én, a jubileum befejezése alkalmából Ferenc pápa levelet írt Levon Boghos Zékiyan prelátusnak, a mechitarista rend pápai... »

2018. szeptember 18. kedd

Megújult a zalacsébi templom

Székely János szombathelyi megyéspüspök áldotta meg szeptember 16-án a zalacsébi templomot, ahol az elmúlt hónapokban jelentősebb belső munkálatokat végeztek.

2018. szeptember 18. kedd

A Győri Egyházmegye főtemplomának felszentelésére emlékeztek

Szeptember 13-án Pápai Lajos nyugalmazott győri megyéspüspök ünnepi szentmisét mutatott be a győri Nagyboldogasszony-székesegyház felszentelésének évfordulója alkalmából a Győri Egyházmegye papságával.

2018. szeptember 16. vasárnap

Kiállításmegnyitó és püspöki tanévnyitó szentmise Zsombón

Kisasszony napján tartják a zsombói templom búcsúját. Szeptember 8-án Beer Miklós váci megyéspüspök a Csongrád megyei településre látogatott, hogy egy templomtörténeti kiállítás megnyitásával, majd tanévnyitó szentmise celebrálásával együtt ünnepeljen a helyi hívekkel és... »

2018. szeptember 15. szombat

A jó templom vonzásának nem lehet ellenállni – Kocsis Fülöp az evangélikus szabadegyetemen

Kocsis Fülöp érsek-metropolita a budavári evangélikus szabadegyetem vendégeként tartott előadást a bizánci templomról és a liturgiáról szeptember 10-én a budavári gyülekezet kápolnájában.

2018. szeptember 14. péntek

Sajtótájékoztatót tartottak a nagybecskereki székesegyház jubileumi ünnepségeiről

A nagybecskereki székesegyház 150 éves jubileumának központi rendezvénye november 24-én, a 11 órai hálaadó szentmise lesz. A jubileumról és a munkálatokról Német László SVD nagybecskereki püspök szeptember 12-én sajtótájékoztató keretében beszélt.

2018. szeptember 14. péntek

150 éves a nagybecskereki székesegyház

A vajdasági Nagybecskereken idén ünneplik az 1864 és 1868 között épült székesegyház felszentelésének 150 éves jubileumát.

2018. szeptember 12. szerda

Megújult a nagytilaji hegyi kápolna

Székely János szombathelyi megyéspüspök szeptember 8-án megáldotta a felújított nagytilaji hegyi kápolnát, és búcsúi szentmisét mutatott be.

2018. szeptember 12. szerda

Miguel Maury Buendía pápai nuncius megáldotta Zetelaka új orgonáját

Kisboldogasszony ünnepére készülve Zetelakán triduumot tartottak a közösség lelki megújulásáért. Szeptember 8-án Papp Antal plébános meghívására Miguel Maury Buendía romániai pápai nuncius kereste fel az egyházközséget, és a búcsúi szentmisében megáldotta az új... »

2018. szeptember 11. kedd

Katolikus emlékhelyet avattak egy partiumi református faluban

Szinte napra pontosan tizenegy évvel az alapkőletétel után, szeptember 2-án felavatták a Bihar megyei Hegyközszentimrén a Millenniumi Szent Imre Emlékkápolnát és Kilátót.

2018. szeptember 10. hétfő

Búcsú és családi nap keretében szentelték meg a felújított templomot Balsán

Családi nappal egybekötött templombúcsút tartottak szeptember 1-jén a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Balsán. A Szent Liturgia előtt a felújított templom megszentelésére is sor került.

2018. szeptember 10. hétfő

Kápolna a horvátországi strand közelében

Aki még az ősz korai heteiben eljut Krk szigetének legdélibb és talán legnépszerűbb településére, Baškára, az ottani templomok közül feltétlenül „belebotlik” a mindig zsúfolt, nagy strand közelében álló, nappal is, este is szépséges Szent Márk-kápolnába, amely 1514-ben... »

2018. szeptember 8. szombat

Újjáéled a Jézus korabeli Jeruzsálem

A virtuális valóság (VR) technikájával mutatja be a Jézus korabeli Jeruzsálemet a város helytörténeti kiállítóhelye, a Dávid-torony Múzeum – jelentette a The Times of Israel című angol nyelvű honlap szeptember 5-én.

2018. szeptember 7. péntek

Letették a Kalocsai Iskolanővérek új kiskunfélegyházi iskolaépületének alapkövét

Szeptember 5-én Kiskunfélegyházán ünnepélyesen letették a Kalocsai Iskolanővérek fenntartásában működő Constantinum Katolikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Szakgimnázium, Kollégium új épületének alapkövét.

2018. szeptember 6. csütörtök

A Görögkatolikus Metropólia gyűjtést szervez a nagyváradi püspöki palota újjáépítésének támogatására

A Görögkatolikus Metropólia gyűjtést indított az augusztus 25-én, szombat este leégett nagyváradi görögkatolikus püspöki palota újjáépítésének támogatására. A metropólia felhívását közöljük.

2018. szeptember 4. kedd

Beomlott az Ácsok Szent József-templomának teteje Rómában

Augusztus 30-án, csütörtökön beomlott a római Forum Romanum tőszomszédságában álló barokk templom tetőszerkezete. Az Ácsok Szent József-templomának egyik főgerendája roppant össze.

2018. szeptember 1. szombat

Nagyvárad polgármestere felújítaná a leégett görögkatolikus püspöki palotát

Nagyvárad polgármesteri hivatala húsz évre átvenné és felújítaná az augusztus 25-én leégett görögkatolikus püspöki palotát jelentette be Ilie Bolojan polgármester augusztus 28-án a Virgil Bercea görögkatolikus püspökkel közösen tartott sajtótájékoztatón.

2018. augusztus 30. csütörtök

Az újjáépítés első lépései – A Nagyváradi Görögkatolikus Püspökség közleménye

A Nagyváradi Görögkatolikus Püspökség sajtóközleményben tájékoztatott arról, hogy a püspöki palota – mely augusztus 25-én, szombat este leégett – helyreállítása érdekében felállított bizottság első munkaülésén, augusztus 27-én meghatározták a munkálatok menetét és a... »

2018. augusztus 29. szerda

Brenner József volt a szónok a heiligenkreuzi apátság Szent Bernát-napi ünnepén

Augusztus 20-án az ausztriai Heiligenkreuzban a rendalapító Clairvaux-i Szent Bernát főünnepe zajlott. A káptalani mise szónoka Brenner József nagyprépost, spirituális volt, akit Maximilian Heim ciszterci apát hívott meg.

2018. augusztus 29. szerda

Számos érték veszett oda a nagyváradi tűzben

Antik kályhák és szecessziós csillárok váltak a nagyváradi görögkatolikus püspöki palotában keletkezett tűzvész martalékává. A teljes kárt nehéz felbecsülni – áll a püspökség közleményében.

2018. augusztus 28. kedd

tovább »