1600 éves, Krisztust ábrázoló festményt találtak egy római katakombában

A 17 kilométer hosszúságú Szent Domitilla katakomba valóságos labirintust képez Róma alatt. A földalatti alagútrendszer évszázadokig szolgált a város keresztény közösségének temetkezési helyéül. Most a kutatók az egyik sírhely falán egy 5. század eleji freskót tártak fel.

2017. június 17. szombat

Dokumentumfilm készült a Váci Egyházmegye Szent Lászlóhoz kötődő három templomáról

A Szent László-év alkalmából a Duna Tv a Váci Egyházmegye három templomáról készített műsort „Tanúságtevők” című sorozatában. A dokumentumfilmben, amelyet május 7-én mutattak be, Pálos Frigyes prépost, művészettörténész, a váci Egyházmegyei Gyűjtemény igazgatója... »

2017. június 17. szombat

Királyi fürdőre bukkant a magyar kutatócsoport Heródes király jordániai palotájában

Machaerus Heródes király erődítménye Jordániában, az egyetlen, amely kívül esik a mai Izrael területén. Vörös Győző ókorkutató, akadémikus vezetésével a közelmúltban egy óriási, az átlagosnál jóval nagyobb mikvét fedeztek fel – adta hírül a Haaretz.com izraeli portál június... »

2017. június 16. péntek

Zarándokokat is fogadnak a megújuló pusztavámi plébánián

A Fejér megyei Pusztavám plébániaközösségének immár tíz éve nincs helyben lakó papja, ezért nagy öröm a helyieknek, amikor a plébánia épületét időről időre élettel tudják megtölteni.

2017. június 15. csütörtök

Apor Vilmos közösségi ház nyílik Budán

Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek június 18-án, a 18 órai szentmisét követően áldja meg Budapesten, a XII. kerületben a felső-krisztinavárosi Keresztelő Szent János-plébánia új, Apor Vilmosról elnevezett közösségi házát.

2017. június 15. csütörtök

Szabadtéri koncerttel ünnepelték a nagyváradi székesegyház felújításának befejezését

A nagyváradi Nagyboldogasszony-székesegyház külső felújítási munkálatainak befejeztével a püspökség a város polgármesteri hivatala támogatásával nagyszabású szabadtéri szimfonikus koncertet rendezett június 12-én az egyházmegye főtemploma előtt.

2017. június 14. szerda

Püspöki áldás a felújított sárszentágotai templomra

Spányi Antal megyéspüspök szentmise keretében áldotta meg az állami és egyházmegyei támogatással felújított Szent Ágota-templomot a Fejér megyei Sárszentágotán június 10-én.

2017. június 14. szerda

Magyar kormánytámogatásból újul meg a nagyváradi püspöki palota

Három év alatt 1,948 milliárd forinttal támogatja a kormány a nagyváradi római katolikus püspöki palota felújítását.

2017. június 14. szerda

Újra megnyitották Németország legmagasabban épült templomát

Két évig tartó felújítási munkálatok után ismét megnyitották a Bajor-Alpokban található Wendelstein-templomot. Az ünnepi alkalomból június 11-én, vasárnap Reinhard Marx bíboros megáldotta az 1730 méter magas hegycsúcson épült kis kőtemplomot, és szabadtéri szentmisét mutatott be a... »

2017. június 13. kedd

Megáldották a Szent Márton evangelizációs házat Zalalövőn

Június 10-én Császár István szombathelyi egyházmegyei kormányzó megáldotta a Szent Márton evangelizációs házat Zalalövőn. Az építkezés hatvanmillió forintos költségét közösségi adományokból fedezték.

2017. június 13. kedd

Megáldották a külsőleg felújított tormaföldei templomot

Június 10-én, szombaton Császár István egyházmegyei kormányzó megáldotta a Zala megyei Tormafölde község felújított templomát. A település I. világháborús hőseinek emlékoszlopokat állítottak.

2017. június 13. kedd

Kollégium épül Edelényben a Miskolci Egyházmegye támogatásával

Ünnepélyes keretek között rakták le Edelényben az ifjúsági centrum és kollégium diákotthonának alapkövét június 9-én.

2017. június 13. kedd

Beer Miklós püspök megáldotta a pálos nővérek kibővített erdőkürti monostorát

A pálos nővérek többévi fáradságos munka után befejezték monostoruk bővítését a Nógrád megyei Erdőkürtön. Május 24-én, Szűz Mária, a keresztények segítsége ünnepén Beer Miklós, a Váci Egyházmegye püspöke megáldotta a kibővített kápolnát és az új... »

2017. június 13. kedd

A győri Szent Imre-templom felszentelésének évfordulóját ünnepelték

1943. június 3-án, áldozócsütörtökön Apor Vilmos püspök szentelte fel Győrben a Szent Imre-templomot és a hozzá tartozó plébánia épületét. Erre emlékezett a plébánia közössége a felszentelés 74. évfordulóján, június 3-án, pünkösd előestéjén.

2017. június 11. vasárnap

Krúdy Gyulához kapcsolódó műveket festettek egy budapesti plébánia tűzfalára

Június eleje óta Krúdy Gyula író életéhez, műveihez kapcsolódó falfestmény látható az óbudai Tanuló utcában lévő katolikus plébánia melléképületének falán. A falfestményt Benkő Katalin képzőművész tervei alapján a Színes Város Csoport készítette.

2017. június 10. szombat

Beer Miklós nyitotta meg a Sándor István-emlékhelyet az újpesti Clarisseumban

Sándor István vértanúsága napján, június 8-án, csütörtökön 17 órakor Beer Miklós váci megyéspüspök szentmisét mutatott be, majd megáldotta és megnyitotta a Boldog Sándor István-emlékhelyet a vértanú működésének egykori színterén, az újpesti Clarisseumban.

2017. június 9. péntek

Szombaton rajtol a szatmárnémeti jótékonysági maraton

Június 10-én immár tizenegyedik alkalommal szerveznek Caritas-maratont Szatmárnémetiben, ezúttal az egyházmegyében élő idősekért.

2017. június 9. péntek

Életre kelnek a Mátyás-templomot díszítő állatok Berg Judit új mesekönyvében

„A holló gyűrűje” című meseregény történetének szereplői a Mátyás-templomot díszítő alakok, amelyek a mesében éjszakánként életre kelnek, és kalandok sora vár rájuk. Június 8-án mutatták be a nyári szünetre megjelent könyvet a Budavári Nagyboldogasszony- (Mátyás-) templom... »

2017. június 8. csütörtök

Szent László-zarándoklatot szerveztek az ausztriai Őriszigetre

A Szent László-emlékév alkalmából június 2-án a szentpéterfai plébánia és a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége szombathelyi csoportja közös zarándoklatot szervezett a burgenlandi Őrisziget (Siget in der Wart) Szent László-templomához, ahol vesperást énekeltek a lovagkirály... »

2017. június 8. csütörtök

Felújított templomban ünnepelte a búcsút a szakolyi görögkatolikus közösség

A nyírségi település Urunk mennybemenetele-templomának felújítási munkálatai a templom búcsújára fejeződtek be. Az ünnepi Szent Liturgiát Szocska Ábel apostoli kormányzó mutatta be május 28-án az esperesi kerület papjai, a testvéregyházak képviselői és a népes hívőközösség... »

2017. június 7. szerda

tovább »