Folytatódnak a szentföldi vetítések a Sapientián

Ebben a félévben is folytatódnak Várnai Jakab atya vetítései, amelyeket a Szentföld egyes helyeiről tart a Sapientia Főiskolán. A nagy érdeklődéssel kísért programok ismét csütörtök este 6 órai időpontban lesznek a Főiskola Auditorium Maximumában.

2019. március 23., szombat

Megnyitja kapuit a győri Püspökvár palotaszárnya

Aki szívesen járna Boldog Apor Vilmos püspök és Szent II. János Pál pápa nyomában, érdemes ellátogatnia a győri Káptalandombra. Március 21-től újabb terek nyílnak meg: az érdeklődők minden csütörtökön csoportos vezetéssel betekintést nyerhetnek a Püspökvár palotaszárnyába és a... »

2019. március 22., péntek

Megáldották a győr-kismegyeri templom orgonáját

Nagyböjt második vasárnapján, március 17-én ünnepi szentmisére gyűlt össze a Győr kertvárosi részében található kismegyeri Szent Anna Lelkészség hívőközössége. Elkészült ugyanis a templom orgonája, melyet a szentmise keretében Hortobágyi Cirill OSB pannonhalmi főapát áldott... »

2019. március 22., péntek

Templomot szenteltek az olasz katonai bázison Libanonban

Templomot szenteltek és lelkipásztori helyiségeket áldottak meg március 18-án Szent XXIII. János pápa és a Kármelhegyi Boldogasszony tiszteletére Libanonban, a shamai UNIFIL misszió katonai bázisán. Ferenc pápa másnap táviratban gratulált Santo Marcianò olasz tábori püspöknek.

2019. március 21., csütörtök

Tüntetők követelése Isztambulban: Legyen újra mecset a Hagia Sophia

A Hagia Sophia egykor a kereszténység legnagyobb temploma volt, később mecset lett, ma múzeum. Az új-zélandi mecset ellen elkövetett merénylet után most számos muszlim azt követeli, hogy az isztambuli istenházát újra az iszlámhoz tartozó imahellyé alakítsák át.

2019. március 20., szerda

Világhírű építészek tiltakoznak a Jeruzsálem óvárosához vezető drótkötélpályás felvonó terve ellen

A huszonhét neves építész közösen aláírt levelében a Jeruzsálem óvárosához vezető drótkötélpályás felvonó terveinek elvetését kérte Benjamin Netanjahu izraeli kormányfőtől, mert szerintük veszélyezteti Jeruzsálem ősi városképét – közölte a The Times of Israel angol... »

2019. március 20., szerda

Negyven napra eltávolítják a faburkolatot a római Szent Lépcsőről

A Scala Santa az egyik legkeresettebb zarándokcélpont Rómában – jóllehet a Jeruzsálemből származó lépcsősort háromszáz éve faburkolat fedi. Április 11-étől negyven napon át kivételes lehetőség kínálkozik: a hívek láthatják s megérinthetik a márványlapokat, amelyeken Jézus... »

2019. március 20., szerda

Jótékonysági koncertet rendeztek a perbáli templom felújítása javára Budapesten

Másfél millió forint gyűlt össze a perbáli katolikus templom felújításának céljára szervezett jótékonysági hangversenyen március 17-én Budapesten, a MOM Kulturális Központban.

2019. március 19., kedd

Újraépítve – Kettős ünnep Józsefvárosban

Szent Józsefnek, Mária jegyesének ünnepnapja előtti vasárnapon, illetve abból az alkalomból, hogy 220 éves lett a józsefvárosi Szent József-plébániatemplom, március 17-én a Horváth Mihály téren Erdő Péter bíboros, prímás ünnepi szentmisét mutatott be.

2019. március 17., vasárnap

Szárba szökkenő hit – Tízéves az Örökösföldi Görögkatolikus Egyházközség

Az egyházközség tízéves múltjára emlékezve, az ünnepi alkalmak első állomásaként március 15-én tíz fát ültettek el a hívek az örökösföldi Szentháromság-templom előtti téren.

2019. március 17., vasárnap

Megáldották a felújított salgótarjáni Szent József-templomot és rendházat

Ünnepélyesen átadták a felújított salgótarjáni Szent József-templomot és ferences rendházat. A március 7-i ünnepségen részt vett Beer Miklós váci megyéspüspök, aki megáldotta a felújított templomot és rendházat, valamint Varga András esperes.

2019. március 15., péntek

Ötvösművészeti remekekkel bővül az érseki palota kiállítása Egerben

Március 15-től újabb értékes tárgyakat láthat a közönség az Egri Érseki Palota Turisztikai Látogatóközpont állandó kiállításán.

2019. március 14., csütörtök

Megújult a Szent István-bazilika kápolnája és sekrestyéje

A fővárosi bazilika szentélyét körülölelő félkör alakú kápolna a legősibb a templom részei közül. Eredetileg a mai sekrestye is a része volt, de amikor Szent Jobb-ereklye őrzési helyévé vált, a kápolnát kettéválasztották. A felújítást elsősorban a megnövekedett turistaforgalom... »

2019. március 13., szerda

Balatonkeresztúr barokk gyöngyszemei

Somogy megye Marcali járásában búvik meg a dél-balatoni régió egyik legszebb települése, Balatonkeresztúr.

2019. március 10., vasárnap

A könyvtáros Lamping-monográfiája

Nemcsak témájában, hanem könyvészetileg is figyelemre méltó kötetet tett le a hazai építészet asztalára H. Molnár Katalin. A könyvtáros szerző Lamping Józsefet, a múlt század eleji építészet egyik kiválóságát mutatja be.

2019. március 9., szombat

Fotókiállítás nyílt a lébényi Szent Jakab Látogatóközpontban

A győri Klesitz Piroska fotókiállítása március 3-án, szombaton nyílt meg a lébényi Szent Jakab Látogatóközpontban.

2019. március 9., szombat

Árpád-ház program – Megkezdődik a Nemzeti Emlékhely Sétaút kialakítása Székesfehérváron

Elkezdődik Székesfehérváron az Árpád-ház program első elemének megvalósítása, a Nemzeti Emlékhely Sétaút kialakítása – hangzott el a témában tartott március 7-i sajtótájékoztatón.

2019. március 8., péntek

A székesegyház egykori pompája – A budai Rácváros emlékezete a Történeti Múzeum kiállításán

„A Szerb székesegyház a Tabánban – Az eltűnt rácváros emlékezete” című kiállítás nemcsak az egykor ott élt szerbek vallásos életét és lebontott templomát mutatja be, hanem az egész városrészt, amely a 20. század folyamán mindenestül eltűnt a föld színéről.

2019. március 3., vasárnap

Megtisztítják a Kutná Hora melletti Csontkápolna csontjait

Megkezdődött a közép-csehországi Kutná Hora külvárosában található híres Csontkápolna csontjainak megtisztítása, a kápolna 2014 óta folyó, tíz évre tervezett teljes felújításának részeként.

2019. március 1., péntek

Felvidéki magyarok a történelem sodrában – Nemzetközi konferenciát tartottak Szegeden

„A cseh-szlovákiai magyarság megpróbáltatásai vallási, politikai, kulturális téren 1938–2010” címmel rendeztek nemzetközi konferenciát február 26-án Szegeden, a Magyar Egyháztörténeti Enciklopédia Munkaközösség (METEM) és a Historia Ecclesiastica Hungarica Alapítvány (HEH)... »

2019. február 27., szerda

tovább »