„Itt mindig vár benneteket valaki” – Kápolnamegáldás a kaposvári Nagyboldogasszony Iskolaközpontban

Varga László megyéspüspök november 13-án ünnepi szentmise keretében megáldotta a kaposvári Nagyboldogasszony Római Katolikus Gimnázium, Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola kápolnáját. A kápolna védőszentjének II. János Pál pápát választották, akinek ereklyéjét az... »

2018. november 14. szerda

Megáldották a felújított vértesacsai templomot

Ünnepi szentmise keretében áldotta meg november 11-én Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök a Szent Kereszt-plébániatemplomot a Fejér megyei Vértesacsán.

2018. november 14. szerda

Egyszerre útjelző, iskola és kórház – Megszentelték a felújított kislétai görögkatolikus templomot

A hívek, a település vezetése, a parókus és segítői összefogása, közös munkája eredményeként kívül és belül is megszépült a kislétai Szent Mihály főangyal görögkatolikus templom. November 11-én, a templom búcsúján szentelte meg a felújított épületet Szocska A. Ábel... »

2018. november 12. hétfő

Rejt még titkokat Százd páratlan temploma

A felvidéki Százd Szent Miklós-templomának szentélyfreskói az Anjou-kor legértékesebb mesterművei közé tartoznak a Kárpát-medencében, de a hajó is rejthet meglepetéseket. A templomon belüli régészeti feltárás pedig még mindig várat magára – írja a Műemlékem.hu magazin.

2018. november 11. vasárnap

A kúriák városában – Egy októberi vasárnap Dabason és Gyónon

A Dél-Pest megyei térségnek nem csupán virágzó regionális központja, de egyszersmind az egyik legszebb, legvonzóbb, leginkább turistacsalogató városa Dabas.

2018. november 10. szombat

Száz év után helyreállították a nagykikindai millenniumi emlékoszlopot

A vajdasági Nagykikindán, a Szent Ferenc-templom kertjében november 8-án Német László SVD nagybecskereki megyéspüspök megáldotta a helyreállított millenniumi emlékoszlopot.

2018. november 10. szombat

Az eltűnt Rácváros emlékezete – Kiállítás az egykori tabáni szerb székesegyházról Budapesten

Az egykori tabáni szerb ortodox székesegyháznak emléket állító tárlat nyílt november 8-án a Budapesti Történeti Múzeum (BTM) Vármúzeumában, a BTM Vármúzeuma, az újvidéki Matica Srpska Képtár, a szentendrei Szerb Egyházi Múzeum és a budapesti Szerb Intézet közös... »

2018. november 9. péntek

Bemutatták a székesfehérvári székesegyház feltárása során talált limoges-i korpuszt

Szent Imre napján, november 5-én a székesfehérvári városházán mutatták be azt a kimagasló értékű, 800 éves, zománcberakású limoges-i korpuszt, amely a Szent István-székesegyházban végzett feltárások során került elő.

2018. november 8. csütörtök

Húszéves a nagybocskói Szent Imre-templom

November 3-án a kárpátaljai Nagybocskón a Szent Imre tiszteletére épült templom felszentelésének 20. évfordulóját ünnepelték.

2018. november 8. csütörtök

Nemcsak hogyan, de hol? – Piarista konferencia a pedagógia új útjairól és tereiről

Konferenciát rendeztek november 6-án a piaristák „Új pedagógiák terei, új terek pedagógiái” címmel Budapesten, a tartományfőnökség Duna-parti épületében.

2018. november 7. szerda

Ismét igényelhető állami támogatás egyházi közösségi programok, illetve felújítások finanszírozására

Egyházi közösségi célú programok, beruházások és az egyházi épített örökség védelmének támogatásáról tett közzé felhívást november 1-jén a Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága.

2018. november 6. kedd

A pécsi székesegyházban is kincset kerestek a családból kiemelt gyermekek

A Baranya Megyei Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat a Generali Mosolyvadász Program keretében október 26-án kincskereső napot szervezett a központ neveltjei számára. A programba a Pécsi Egyházmegye is bekapcsolódott.

2018. november 2. péntek

Lelkipásztori látogatáson Esztergomban járt Michael August Blume nuncius

Mindenszentek ünnepén, november elsején a magyarországi apostoli nuncius, Michael August Blume alessanói címzetes érsek, verbita szerzetes lelkipásztori látogatást tett Esztergomban, ahol Erdő Péter bíboros, prímás látta vendégül.

2018. november 2. péntek

Húszévnyi károsodást szenvedett a velencei Szent Márk-bazilika egy nap alatt

„Egyetlen nap alatt húsz évet öregedett a bazilika, és ez optimista becslés” – mondta Carlo Alberto Tesserin, a velencei Szent Márk-székesegyház gondnoka október 31-én, miután rég nem tapasztalt áradást szenvedett el az északolasz település és vele az híres templom.

2018. november 1. csütörtök

Megújult a kékkúti Szent Dömötör-templom

Megújult a Veszprém megyei Kékkút temploma. Márfi Gyula érsek búcsúi szentmise keretében, október 28-án áldotta meg a Szent Dömötör-templomot.

2018. november 1. csütörtök

Mobil templomokká lehetünk – Nyolcvanéves a veszprémi Árpád-házi Szent Margit-templom

Október 28-án, vasárnap Márfi Gyula érsek mutatott be ünnepi szentmisét a veszprémi Árpád-házi Szent Margit-templom felszentelésének 80. évfordulója alkalmából.

2018. október 31. szerda

Kilencvenéves a budapest-törökőri Kis Szent Teréz-templom

Október 28-án ünnepelték a budapest-törökőri Lisieux-i Szent Teréz-plébániatemplom felszentelésének 90. évfordulóját. A jubileumi szentmisét Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek mutatta be.

2018. október 30. kedd

Görögkatolikus kápolnát szenteltek Geszteréden

Ötven éve várták és négy éven át építették a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Geszteréden a Szent Kozma és Szent Damján ingyenes orvosok tiszteletére október 27-én felszentelt kápolnát. A szentelést Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök végezte.

2018. október 30. kedd

Szent Vendelre emlékeztek Göllében

Megemlékező szentmisét tartottak október 20-án a Somogy megyei Gölle község temetőjében, az 1788-ban épített Szent Vendel-kápolnánál. A szentmise főcelebránsa Mayer Mihály nyugalmazott pécsi megyéspüspök volt. Bodó Imre helytörténész beszámolóját szerkesztve közöljük.

2018. október 29. hétfő

Megkezdődik a Soproni Katolikus Konvent fejlesztése

Október 26-án ismertették a Soproni Katolikus Konvent fejlesztési tervének részleteit Sopronban. A projektet Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke mutatta be a soproni konvent épületében tartott sajtótájékoztatón.

2018. október 28. vasárnap

tovább »