Pünkösd a vaslábi hegyen – KÉPRIPORT

Pünkösdhétfőn, május 21-én Antal József tekerőpataki plébános mutatott be szentmisét a vaslábi Szent Sebestyén, Rókus és Rozália tiszteletére épült kápolnánál.

12:30

Felújított angyalszobrok várják a német búcsúra érkezőket Máriakéménden

Május 27-én, a Szentháromság vasárnapi német búcsún már régi pompájában csodálhatják meg a hívek a Baranya megyei Máriakéménd temploma előtt álló két pirogránit angyalszobrot.

2018. május 22. kedd

Katolikus közösségi házat áldottak meg Gyimesbükkön

A magyar kormány támogatásával kialakított közösségi házat avattak fel május 21-én, pünkösdhétfőn a Székelyföld keleti peremén fekvő Gyimesbükkön, a helyi templom szomszédságában.

2018. május 22. kedd

Oklevelet adtak át Szocska A. Ábelnek, a Szent Miklós görögkatolikus székesegyház értékgondnokának

Május 18-án Kovács Ferenc nyíregyházi polgármester emléklapot adott át a Nyíregyházi Települési Értéktárba újonnan bekerült helyi értékek képviselőinek, így a települési értéktárba tavaly felvett Szent Miklós-székesegyház értékgondnokának, Szocska A. Ábel nyíregyházi... »

2018. május 22. kedd

Megrongálták a csepeli kálváriát

Vandálok megrongálták a csepeli Tamariska-dombon lévő kálváriát – tájékoztatta a XXI. kerületi önkormányzat május 21-én közleményben az MTI-t. A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) nyomoz az ügyben.

2018. május 22. kedd

Amatőr fotópályázat Nyugat-Magyarország szerelmeseinek

A jubileumát ünneplő mosonmagyaróvári Szűz Mária Királynő és Szent Gotthárd Plébánia „Mosonmagyaróvár szakrális értékei” címmel fotópályázatot hirdet amatőr fotósok részére. A fotópályázaton lakóhelytől függetlenül és korhatár nélkül bárki részt vehet; beküldési... »

2018. május 21. hétfő

Szárnyaló művészlélek – Medgyaszay István népi ihletésű vasbeton-építészete

Ha azt halljuk, hogy egy épület vasbetonból készül, akkor egy hideg, nem éppen finom anyag jut az eszünkbe. A nyers beton kemény, szürke és érdes, nemigen szerethető ebben a formájában.

2018. május 20. vasárnap

Rendhagyó idegenvezetéseket tartanak a pécsi székesegyházban pünkösdhétfőn

Május 21-én, pünkösdhétfőn a Pécsi Egyházmegye délelőtt és délután is rendhagyó idegenvezetéssel várja a látogatókat. Délelőtt fiatalok vezetik körbe a látogatókat a Szent Péter- és Szent Pál-székesegyházban, délután pedig Kajtár Edvárd, a székesegyház plébánosa mutatja be... »

2018. május 20. vasárnap

Szent István tiszteletére szenteltek templomot a Kovászna megyei Szörcsén

Szent István királynak ajánlott templomot szenteltek május 17-én Szörcsén (Kovászna megye), mely az imecsfalvi plébánia filiája. A szentmisét Tamás József gyulafehérvári segédpüspök mutatta be a megjelent környékbeli papok koncelebrálásával.

2018. május 18. péntek

Nepomuki Szent Jánosra emlékeztek Csömörön

Május 16-án Nepomuki Szent János emléknapját ünnepelték Csömörön. A Nepomuki Szent János-szobrot, mely a település legrégebbi építészeti műemléke, 1771-ben készíttette gróf Grassalkovich Antal a csömöri lakosoknak.

2018. május 18. péntek

Megáldották az országos rehabilitációs központ kápolnáját

Kápolnamegáldással, állandó kiállítás megnyitásával és tudományos üléssel ünnepelte május 17-én az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet (OORI), hogy száz éve, 1918. május 1-jén nyílt meg Budapest és Budakeszi határában elődje, a József Főherceg Tüdőbeteg Katonák... »

2018. május 17. csütörtök

Jubileumi templombúcsút és családi napot tartottak Egyeken

Az egyeki kettős jubileumra, a templom elmúlt 200 évét és a plébánia 250. születésnapját ünneplő templombúcsúra több mint egy éven át tartott a készület. A május elsején tartott ünnep szentmiséjét Felföldi László, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye általános helynöke mutatta... »

2018. május 16. szerda

Kanadai filmfesztiválon nyert díjat „A hit kiárusítása” című magyar dokumentumfilm

A kanadai Thamesville-ben május 5–6-án rendezték meg a Keresztény Élet nemzetközi filmfesztivált. A résztvevők május 6-án, vasárnap délután tekinthették meg az amerikai templombezárásokról szóló magyar dokumentumfilmet, amely elnyerte a Kiváló alkotás díját.

2018. május 14. hétfő

Még nagyobb kitartással, hűséggel – Temploma újraszentelését ünnepelte a nagylózsi közösség

Templomszentelésre gyűltek össze a nagylózsiak május 13-án. A Győr-Moson Sopron megyei faluközösség összefogásával és az egyházmegye hathatós támogatásával sikerült megújítva megőrizni az építmény műemlék jellegét. A nagyszámú hívő Veres András püspökkel közösen... »

2018. május 14. hétfő

A múlt tisztelete reményt nyújt a jövőnek – Jubileumi ünnepség Dorogon

Május 12-én szentmisével, kiállítással és konferenciával emlékeztek a nyolcvan esztendővel ezelőtt, az 1938-as Eucharisztikus Kongresszus tiszteletére rendezett helyi eseményekre Dorogon. Az ünnepi program az Erdő Péter bíboros, prímás által bemutatott szentmisével és... »

2018. május 13. vasárnap

Áldozócsütörtök a Kápolna-mezőn

A világ számos országában a húsvét utáni negyvenedik napon, áldozócsütörtökön ünneplik Urunk mennybemenetelét. A gyulafehérvári egyházmegyéhez tartozó oroszhegyi Kápolna-mezőn május 10-én Sebestyén Domokos plébános szentmisét mutatott be az egykori Jézus mennybemenetele kápolna... »

2018. május 10. csütörtök

Megújult a séi templom berendezése

Székely János szombathelyi megyéspüspök áldotta meg május 6-án a felújított oltárokat, szószéket és keresztutat az ország egyik legrövidebb nevű települése, a Vas megyei Sé templomában.

2018. május 10. csütörtök

Valter Ilona: A cikádori, más néven báta(széki) ciszterci apátság története

A szerző régész, az idei Szent István Könyvhét Stephanus-díjazottja irodalmi kategóriában. 1964-től folyamatosan végez régészeti-műemléki feltárásokat.

2018. május 10. csütörtök

Janus Pannonius és a reneszánsz – Tematikus idegenvezetés Pécsett

A Pécsi Egyházmegye huszonötödik püspökéhez, Janus Pannoniushoz és a reneszánszhoz kötődő tematikus idegenvezetésen vehetnek részt az érdeklődők május 12-én, az emlékhelyek napján Pécsett.

2018. május 10. csütörtök

Ünnepség keretében kezdődött el a pusztaszeri Szentháromság-templom építése

Templom épül a Csongrád megyei Pusztaszeren. Május 7-én ünnepség keretében Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök; Farkas Sándor, a térség országgyűlési képviselője; Máté Gábor polgármester és Antal Imre plébános elvégezte az első, jelképes kapavágásokat az építési... »

2018. május 9. szerda

tovább »