Szívvel-lélekkel, hűséggel – Szent Margit emlékére mutatott be szentmisét Erdő Péter Budapesten

Árpád-házi Szent Margit ünnepe alkalmából január 21-én a Margit-szigeten mutatott be szentmisét Erdő Péter bíboros. „Az Isten iránti szeretetből vállalt hivatás életre szóló hűségre kötelez” – a bíboros az ifjúságot és a hivatást középpontba állító püspöki szinódushoz... »

2018. január 21. vasárnap

A szentség útjai – Interjú Angelo Amato bíborossal, a Szentek Ügyeinek Kongregációja prefektusával

Angelo Amato bíborossal, a Szentek Ügyeinek Kongregációja prefektusával beszélgetett a boldoggá- és szenttéavatási perek tavaly jóváhagyott új útjáról és az ereklyetisztelet friss szabályairól a L’Osservatore Romano. Nicola Gori interjúja január 4-én jelent meg a vatikáni... »

2018. január 6. szombat

Becket Szent Tamásra emlékeztek Esztergomban

Január 5-én Becket Szent Tamás-emléknapot tartottak „Keresztény gyökerek, európai identitás” címmel az esztergomi Szent Adalbert Központ konferenciatermében a Rudnay Sándor Kulturális és Városvédő Egyesület, valamint a Rudnay Sándor Alapítvány szervezésében.

2018. január 6. szombat

Oltárt szenteltek Rakamazon

December 17-én Szocska A. Ábel apostoli kormányzó megszentelte a rakamazi kápolna oltárát.

2017. december 28. csütörtök

Új szabályozás az ereklyékkel kapcsolatban: Tilos a kereskedés és az értékesítés

Új szabályozás lépett életbe az ereklyetartókra, a relikviák őrzésére és szállítására vonatkozóan, ami Isten szolgái, a boldogok és a szenteknek ereklyéit is érinti – ezekről rendelkezik legújabb instrukciójában a Szentek Ügyeinek Kongregációja.

2017. december 20. szerda

Pálinkaszentelés Kalocsán

Kalocsán, a Szent István király-templomban immár hagyományosan advent második vasárnapján rendezték meg Szent Miklós püspök ünnepéhez kötődően a pálinkaszentelés szertartását. A december 10-i ünnepi szentmisét Bábel Balázs mutatta be.

2017. december 11. hétfő

Hit, nagylelkűség, önfeláldozó bátorság, hazaszeretet – Erdő Péter zárta a Szent László-évet

Erdő Péter bíboros, prímás mutatott be hálaadó szentmisét a Szent László-év zárása alkalmából a budapesti Szent István-bazilikában december 10-én. A Pro Patria Egyesület és a Szent László-év Tanácsadó Testület hívására megtelt a vasárnap esti szentmisén a bazilika.

2017. december 10. vasárnap

Valóban Szent Miklós korából származik egy neki tulajdonított medencecsont-töredék

Szent Miklós korából származik egy Franciaországból származó, a szent püspök ereklyéjeként tisztelt medencecsont-töredék – állapították meg az Oxfordi Egyetem kutatói radiokarbon-vizsgálatok segítségével.

2017. december 7. csütörtök

Szent Miklós-ereklye érkezett Rómából a Nyíregyházi Egyházmegyébe

December 3-án tartották a nyíregyházi Szent Miklós-székesegyház búcsúját, melyen Szocska Ábel apostoli kormányzó mondott szentbeszédet. Ez alkalomból került sor egy Rómából származó hiteles Szent Miklós-ereklye ünnepélyes átadására a Nyíregyházi Egyházmegye számára.

2017. december 5. kedd

Decemberben Magyarországra érkezik Boldog Marie-Eugène ereklyéje

Magyarországi körútra érkezik Franciaországból a 2016. november 19-én, Árpád-házi Szent Erzsébet ünnepén boldoggá avatott, Gyermek Jézusról nevezett Marie-Eugène kármelita szerzetes, író, vikárius generális, a Notre Dame de Vie Intézet alapítójának ereklyéje.

2017. november 30. csütörtök

Olasz és angol nyelven is megjelent Szent László életrajza

A Szent László-év római záróeseményeként Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke mutatta be a lovagkirály olaszul és angolul megjelent életrajzát november 23-án. Arról is szó esett, hogy nagy valószínűséggel rábukkantak Szent László... »

2017. november 24. péntek

Valdoccóba szállították Don Bosco rendi utódainak földi maradványait

Don Bosco hatodik, hetedik és nyolcadik rendi utóda, Luigi Ricceri, Egidio Viganò és Juan Edmundo Vecchi korábbi szalézi rendfőnökök földi maradványait, akik eddig Rómában, a Szent Callixtus-katakombáknál található szalézi temetőben nyugodtak, november 20-án Valdoccóba... »

2017. november 23. csütörtök

Kármelita ereklye Magyarszéken

Magyarországi körutat szerveztek Marie-Eugène atya, kármelita szerzetes ereklyéje számára, amelynek egyik állomása a kármelita nővérek magyarszéki kolostora lesz.

2017. november 19. vasárnap

Ellopták Szent II. János Pál pápa vérereklyéjét

Ismeretlen tettesek ellopták Szent II. János Pál pápa vérereklyéjét a Garda-tó melletti Montecastello zarándokhelyről.

2017. október 28. szombat

Krisztus legszentebb vére – A Bátán őrzött ereklye története 3.

Magyarország kevésbé ismert búcsújáró helye a bátai Szent Vér-kegyhely. A 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra való felkészülés jegyében Sümegi József írásának harmadik részét adjuk közre a különleges ereklye és a hozzá kapcsolódó kegyhely... »

2017. október 24. kedd

Krisztus legszentebb vére – A Bátán őrzött ereklye története 2.

Kevésbé ismert búcsújáró helye Magyarországnak a bátai Szent Vér-kegyhely. A 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra való felkészülés jegyében Sümegi József írásának folytatását adjuk közre a különleges ereklye és a hozzá kapcsolódó kegyhely történetéről.

2017. október 23. hétfő

Báskai hívek zarándoklata Szent István király nyomában

Szeptember 18–19-én Zdenko Andráš plébános és Ján Serbin polgármester vezetésével hálaadó zarándoklaton vettek részt a felvidéki Báska (Baška) hívei Magyarországon – tájékoztatott Gábor Bertalan szepsi esperes, plébános.

2017. október 22. vasárnap

Krisztus legszentebb vére – A Bátán őrzött ereklye története 1.

Kevésbé ismert búcsújáró helye Magyarországnak a bátai Szent Vér-kegyhely. A 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra való felkészülés jegyében Sümegi József írását adjuk közre a különleges ereklye és a hozzá kapcsolódó kegyhely történetéről.

2017. október 22. vasárnap

Krisztus legszentebb vére – A bátai kegyhely története

Kevésbé ismert búcsújáró helye Magyarországnak a bátai Szent Vér-kegyhely. A 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra való felkészülés jegyében Sümegi József írását adjuk közre a különleges ereklye és a hozzá kapcsolódó kegyhely történetéről.

2017. október 21. szombat

Ferenc pápa fogadta Hilarion metropolitát

Ferenc pápa szeptember 26-án délelőtt a Vatikánban, a Szent Márta-házban fogadta Hilarion volokolamszki metropolitát, a moszkvai patriarkátus külügyi osztályának vezetőjét és kíséretét.

2017. szeptember 28. csütörtök

tovább »