Báskai hívek zarándoklata Szent István király nyomában

Szeptember 18–19-én Zdenko Andráš plébános és Ján Serbin polgármester vezetésével hálaadó zarándoklaton vettek részt a felvidéki Báska (Baška) hívei Magyarországon – tájékoztatott Gábor Bertalan szepsi esperes, plébános.

2017. október 22. vasárnap

Krisztus legszentebb vére – A Bátán őrzött ereklye története 1.

Kevésbé ismert búcsújáró helye Magyarországnak a bátai Szent Vér-kegyhely. A 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra való felkészülés jegyében Sümegi József írását adjuk közre a különleges ereklye és a hozzá kapcsolódó kegyhely történetéről.

2017. október 22. vasárnap

Krisztus legszentebb vére – A bátai kegyhely története

Kevésbé ismert búcsújáró helye Magyarországnak a bátai Szent Vér-kegyhely. A 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra való felkészülés jegyében Sümegi József írását adjuk közre a különleges ereklye és a hozzá kapcsolódó kegyhely történetéről.

2017. október 21. szombat

Ferenc pápa fogadta Hilarion metropolitát

Ferenc pápa szeptember 26-án délelőtt a Vatikánban, a Szent Márta-házban fogadta Hilarion volokolamszki metropolitát, a moszkvai patriarkátus külügyi osztályának vezetőjét és kíséretét.

2017. szeptember 28. csütörtök

Szent István-ereklyét kapott két felvidéki templom

Szent István király ereklyéit ajándékozta Erdő Péter bíboros a kassai főegyházmegye két templomának. Az ereklyéket Bernard Bober kassai érsek kérte Báska és Laborcmező Szent István-templomai számára – tájékoztatott Gábor Bertalan szepsi esperes, plébános.

2017. augusztus 23. szerda

Szent István király ünnepe Pécsett

A Pécsi Püspökség is Szent Istvánra emlékezik augusztus 20-án. Látható lesz a király csontereklyéje a bazilikában, és az ingyenes idegenvezetések középpontjában is az államalapító király személye áll.

2017. augusztus 19. szombat

Visszahelyezték Don Bosco ellopott ereklyéjét

Az olaszországi Colle Don Boscóban augusztus 16-án visszahelyezték őrzési helyére, a bazilikában, Bosco Szent János ereklyéjét, amelyet júniusban loptak el.

2017. augusztus 18. péntek

Szent Lászlóról is megemlékeztek az ecsédi Nagyboldogasszony-búcsún

Augusztus 13-án tartották az Ecséd szélén található Szentkút-völgyi Boldogasszony-kápolna búcsúját. Az eseményen megemlékeztek a kápolna alapkőletételének 15. évfordulójáról, valamint a Szent László-év alkalmából a zarándokok tiszteletüket tehették a lovagkirály ereklyéje... »

2017. augusztus 15. kedd

Péliföldszentkereszten járt a szalézi rendfőnök

Augusztus 9-én este Péliföldszentkeresztre látogatott Ángel Fernández Artime szalézi rendfőnök és tanácsa. A Gerecse északnyugati lábánál fekvő kegytemplom környéke volt az első hely, ahol szaléziak telepedtek le Magyarországon.

2017. augusztus 11. péntek

Koch bíboros visszavitte Szent Miklós ereklyéjét Szentpétervárról Bariba

A Keresztény Egység Előmozdítása Pápai Tanácsának elnöke, Kurt Koch bíboros vezette a delegációt, amely július 28-án délután Szentpétervárról visszavitte a dél-olaszországi Bariba a myrai szent püspök ereklyéjét.

2017. augusztus 8. kedd

Szent Lászlóra emlékeztek Komáromban halála évfordulóján

„Csillagok között fényességes csillag” címmel tartottak ünnepi megemlékezést Szent László király trónra lépésének 940. és szentté avatásának 825. évfordulója alkalmából július 29-én, halálának napján Komáromban, az Újvár felújított Lőporos-termében.

2017. augusztus 1. kedd

A főegyházmegye védőszentjét, Szent Annát ünnepelték Veszprémben

A Veszprémi Főegyházmegye székhelyén jeles esemény Szent Anna ünnepe. Az egyházmegye védőszentje tiszteletére mutatott be szentmisét július 28-án Márfi Gyula érsek Nagy Károly plébánossal, Felker Zsolt káplánnal, Ebele Ferenc és Lőrinczy Ferenc nyugalmazott plébánosokkal a Szent... »

2017. július 31. hétfő

Megkínzott ember vére található a torinói leplen

Jézus megfeszítésének egyik legfőbb tárgyi emléke a torinói lepel, amelyről keresztények és tudósok is úgy tartják, Jézus halotti leple volt. A legújabb kutatások most azt bizonyította be, hogy a leplen talált vér valóban egy megkínzott emberé.

2017. július 16. vasárnap

Don Bosco születésnapján helyezik vissza a szent megkerült ereklyéjét

A tervek szerint augusztus 16-án, Bosco Szent János születésének 202. évfordulóján teszik vissza szertartás keretében eredeti helyére az itáliai Colle Don Boscóban a fiatalok szentjének ereklyéjét. A relikviát június 2-án loptak el, de az asti rendőrség két héten belül, június 15-én... »

2017. július 16. vasárnap

Szent Lászlót és Keresztelő Szent Jánost ünnepelték Öttevényen

Az öttevényi Keresztelő Szent János-plébánia június 23-án és 24-én gazdag programsorozattal ünnepelte Szent László királyt és a templom búcsúját.

2017. július 13. csütörtök

Zarándoklattal erősítik a szlovák és a magyar Szent Vér-kegyhely közötti kapcsolatot

Bátán és környékén élő hívek zarándokoltak július 8-án, szombaton Garamszentbenedekre, erősítve a kapcsolatot a felvidéki Szent Vér-kegyhellyel.

2017. július 11. kedd

Sepsiszentgyörgyön fogadták a Szent László-ereklyét

A Gyulafehérvári főegyházmegye birtokában lévő csontereklye, amely erdélyi körúton van a Szent László-emlékévben, június 16-án este érkezett a sepsiszentgyörgyi Szent József-templomba – tájékoztatott Józsa Zsuzsanna.

2017. június 21. szerda

Szocska Ábel megszentelte a máriapócsi kegykép másolatát

A fára festett kép megrendelésre készült, Makláry Teréz alkotása. A kegykép másolatát június 2-án szentelte meg az apostoli kormányzó az Ohio államban élő hívek kérésére.

2017. június 8. csütörtök

A pápa megáldotta a Szent László-lángot

Ferenc pápa május 31-én, szerdán az általános kihallgatás keretében fogadta Rómában a Szent László-év tanácsadó testületének és az Országos Lengyel Önkormányzatnak a tagjait, és megáldotta a Szent László-lángot.

2017. május 31. szerda

Szent István király ereklyéinek átvitele

Május 30-án emlékezik meg a magyar Egyház a Szent Jobb megtalálásáról, illetve Szent István király ereklyéinek átviteléről.

2017. május 30. kedd

tovább »