A száz éve elhunyt Csáky Károly püspökre emlékeznek Vácon

Gróf Csáky Károly Emmánuel egykori váci főpásztorra emlékeznek halálának 100. évfordulója alkalmából március 3-án Vácon. A délelőtt 10 órakor kezdődő megemlékező szentmisét Beer Miklós megyéspüspök mutatja be a székesegyházban.

09:02

„Felfigyelt ránk a világ” – Harmincéves a Magyar Máltai Szeretetszolgálat

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnökét, Kozma Imrét kérdeztük a szervezet múltjáról, jelenéről, jövőjéről.

2019. február 17. vasárnap

Százéves a lungrói görögkatolikus egyházmegye

Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita is részt vett a dél-olaszországi lungrói görögkatolikus egyházmegye megalapításának centenáriumán február 13-án. Az eseményről Szaplonczay Máté papnövendék készített beszámolót.

2019. február 17. vasárnap

Harmincéves püspöki jubileumot ünnepeltek Pécsen

Mayer Mihály volt pécsi megyéspüspök és Várszegi Asztrik nyugalmazott pannonhalmi főapát püspökké szentelésének 30. évfordulóját ünnepelték a pécsi székesegyházban február 11-én.

2019. február 15. péntek

Nyolcvannyolc éves a Vatikáni Rádió

1931. február 12-én avatta fel XI. Piusz pápa a Vatikáni Rádiót. Vértesaljai László SJ, a rádió magyar szerkesztőségének munkatársa írásában felidézi azt a különleges napot, amelyen első alkalommal szólt Péter utóda egyszerre és egyidejűleg a földkerekség lakóihoz.

2019. február 13. szerda

Nyolcvan éve szentelték püspökké Márton Áront

Nyolcvan éve, 1939. február 12-én szentelték püspökké Márton Áront a kolozsvári Szent Mihály-templomban. Az évforduló alkalmából a Székelyhon.ro portálnak a főpásztor írásaiból és korabeli újságcikkekből készített válogatását közöljük.

2019. február 12. kedd

„Boldogok, kik az ő útjain járnak” – Emlékzarándoklat Hajdúdorogról Máriapócsra

Több mint ötven gyalogos zarándok érkezett február 7-én Máriapócsra, hogy megemlékezzen a kegykép tíz évvel ezelőtti körútjáról. A résztvevők Hajdúdorogról indulva, tizenkét óra alatt tették meg az ötven kilométeres utat. Polyákné Tóth Nóra riportját adjuk közre.

2019. február 11. hétfő

Egy 440 éve kinevezett pécsi püspök, aki sohasem járt Pécsett

I. Rudolf magyar király 440 évvel ezelőtt, 1579. február 6-án nevezte ki Telegdy Miklóst pécsi püspöknek a zágrábi püspökké választott Monoszlóy (Monoszlay) János helyére. Telegdyt püspöki megbízatása mellett királyi tanácsossá is megtette az uralkodó.

2019. február 10. vasárnap

A pápa teljes beszéde a vallásközi találkozón: Vagy közösen építjük a jövőt, vagy nem lesz jövő!

Február 4-én a Szentatya is részt vett azon a vallásközi találkozón, amelyet Abu-Dzabiban tartottak a vallásoknak a mai világban betöltendő nélkülözhetetlen szerepéről.

2019. február 6. szerda

Találkozz egy muszlimmal – A ferences generális bátorítása a jubileumi év alkalmából

Assisi Szent Ferenc és az egyiptomi Malik al-Kámil szultán 800. éve találkoztak. A jubileumi év alkalmából a Kisebb Testvérek Rendje (Ordo Fratrum Minorum, OFM) január 18-án közzétette a ferences rend miniszter generálisa, Michael A. Perry január 7-én kelt levelét.

2019. február 5. kedd

Az emberszolgálat ünnepe – Harmincéves a Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Hálaadó szentmisére gyűltek össze az ország minden pontjáról február 4-én a zugligeti Szent Család-plébániatemplomban a Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkatársai és önkéntesei, hogy részt vegyenek a szolgálat megalakulásának harmincadik évfordulóján a Kozma Imre által celebrált... »

2019. február 4. hétfő

Vasmiséjét ünnepelte Gyuriga Károly nyugalmazott plébános

Január 31-én ünnepelte pappá szentelésének 65. évfordulóját Gyuriga Károly nyugalmazott lengyeltóti plébános. Az ünnepi szentmisét Varga László kaposvári megyéspüspök celebrálta a zselickislaki katolikus idősotthon kápolnájában.

2019. február 1. péntek

Szmrecsányi Lajos érsek nevét vette fel az egri Érsekkert

Eger város közgyűlése január 31-én döntött arról, hogy az Érsekkert ezentúl a parkot a városnak ajándékozó főpásztor, Szmrecsányi Lajos érsek nevét viseli. A közterület mostantól Szmrecsányi Lajos Érsekkert néven szerepel a hivatalos iratokon, táblákon, térképeken.

2019. február 1. péntek

Ady Endre: Köszönöm, köszönöm, köszönöm

100 évvel ezelőtt, 1919. január 27-én halt meg Ady Endre. Egy héten át egy-egy „istenkereső” versével emlékeztünk rá. Utolsóként a hála versét nyújtjuk át olvasóinknak.

2019. január 27. vasárnap

Vitathatatlan, hogy a legnagyobbak közé tartozik – Jelenits István a száz éve meghalt Ady Endréről

Száz évvel ezelőtt, 1919. január 27-én halt meg Ady Endre, a magyar költészet korszakos, világirodalmi rangú alkotója. Jelenits István piarista szerzetessel, tanárral beszélgetünk.

2019. január 27. vasárnap

Élet a Nap fényével – A 100 éve született Prokop Péter művészete

Prokop Péter (1919–2003) egyike azon kevés magyar képzőművészeknek, akik egyházi szolgálatba álltak, és papi hivatást választottak. Olyan korban élt, amikor még igazából létezett egyházművészet, amely napjainkban csak lassan kezd újjáéledni, sok évvel a rendszerváltás után.... »

2019. január 27. vasárnap

Ady Endre: Az Úr érkezése

100 évvel ezelőtt, 1919. január 27-én halt meg Ady Endre. Egy héten át egy-egy „istenkereső” versét olvasóink elé nyújtva emlékezünk rá. A mai vers, az „Az Úr érkezése” a bizonyosság csöndes békéjét szólaltatja meg.

2019. január 26. szombat

Egy emléklakás vallomásai – Száz éve halt meg Ady Endre

Régi fényképek tanúsága nyomán rekonstruálva, megmaradt, visszahozott, áthagyományozott, odaajándékozott bútorokkal és berendezési tárgyakkal, a költő születésének századik évfordulójára, 1977-ben nyílt meg az Ady Endre Emlékmúzeum a Veres Pálné utcában.

2019. január 26. szombat

Az értől az óceánig – Száz éve halt meg Ady Endre

Kaposvár történelmi belvárosában, a Kapos Szálló cukrászdája előtt néhány éve áll egy szoborkompozíció. A száz éve halott Adyt ábrázolja és a festők Szindbádjának tartott Rippl-Rónait.

2019. január 26. szombat

Ady Endre: Emlékezés egy nyár-éjszakára

100 évvel ezelőtt, 1919. január 27-én halt meg Ady Endre. Egy héten át egy-egy „istenkereső” versét olvasóink elé nyújtva emlékezünk rá. A mai vers, az „Emlékezés egy nyár-éjszakára” a háború irracionalitása felett érzett döbbenet verse. Ignotus írta róla: „Ady megírta a... »

2019. január 25. péntek

tovább »