„Őrizd Uram, a lélek útjait” – Vörösmarty Mihály és Szabó Magda halálára

November a ködök, a kiteljesedő, télbe változó ősz, a halottainkra való emlékezés hónapja… Ezen a napon, november 19-én halt meg irodalmunk két nagy alakja, Vörösmarty Mihály és Szabó Magda. Rájuk emlékezünk.

2017. november 19. vasárnap

Alapításának 100. évfordulóját ünnepelte a miskolci Fáy András-iskola

Alapításának 100. évfordulóját ünnepelte november 13–14-én a miskolci Fáy András Görögkatolikus Közgazdasági Szakgimnázium. A centenáriumi évet „100 év, 10 igazgató, 8 név, 4 épület” mottóval hirdették meg.

2017. november 18. szombat

Hálaadó érseki szentmise a Szent István Rádióért és Televízióért Egerben

Munkatársak, önkéntesek, hallgatók együtt adtak hálát november 10-én a Szent István Rádió tizenhét, valamint a Szent István Televízió hatéves fennállásáért az egri Szent Mihály- és Szent János-főszékesegyházban.

2017. november 16. csütörtök

„Hitre, tudásra” – Megnyitották a piaristák magyarországi tevékenységét bemutató kiállítást

Megnyitották a piarista rend többszörös jubileumának alkalmából rendezett kiállítást a Budapesti Történeti Múzeumban november 15-én. Az eseményen jelen volt Labancz Zsolt tartományfőnök, Rétvári Bence parlamenti államtitkár és Tarlós István főpolgármester.

2017. november 15. szerda

Beer Miklós mutatott be szentmisét Fóton a gyermekközpont létrejöttének hatvanadik évfordulóján

November 15-én, szerdán reggel Beer Miklós váci megyéspüspök a fóti római katolikus templomban szentmise keretében adott hálát a Károlyi István Gyermekközpont (korábban Fóti Gyermekváros) hatvan évéért, a gondoskodó szeretetért.

2017. november 15. szerda

„A szegény napszámos asszony álma” – 75 éves a kapuvári ferences templom

A barátok templomának vagy ferences templomnak nevezett Assisi Szent Ferenc-templom felszentelésének 75. évfordulóját ünnepelni gyűltek össze a hívek november 11-én Kapuváron. Az ünnepi szentmisét Veres András győri megyéspüspök mutatta be.

2017. november 12. vasárnap

„Keresd a szeretet elragadtatását és őrületét” – Zoszima sztarec tanítása

1821-ben ezen a napon született Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij. Egyik legnagyobb regényét, A Karamazov testvéreket fellapozva Zoszima sztarec tanításából idézünk.

2017. november 11. szombat

Régi rítusú főpapi szentmisét mutattak be a budapesti Szent Mihály-templomban

Tíz éve tartanak rendszeresen régi rítusú szentmiséket a belvárosi Nagyboldogasszony-főplébánián. Az évforduló alkalmából november 11-én Varga Lajos váci segédpüspök mutatott be ünnepi főpapi szentmisét a római rítus rendkívüli formája szerint a Szent Mihály-templomban.

2017. november 11. szombat

Ünnepelt a komáromi Szent Imre Római Katolikus Általános Iskola és Óvoda

Veres András győri megyéspüspök mutatott be szentmisét október 27-én a komáromi Jézus Szíve-templomban a helyi Szent Imre Római Katolikus Általános Iskola és Óvoda ünnepén: az iskola létrejöttének 20., az óvoda alapításának 15. évfordulóján.

2017. november 9. csütörtök

Apor Vilmosra emlékeztek Rómában

November 7-én reggel a Szent Péter-bazilika Magyarok Nagyasszonya-kápolnájában Apor Vilmosra, Győr vértanú püspökére emlékeztek, akit II. János Pál pápa húsz évvel ezelőtt, 1997. november 9-én avatott boldoggá. A szentmisét Németh László prelátus, az olaszországi magyarok... »

2017. november 9. csütörtök

Hatvan éve hunyt el Hunya Dániel jezsuita szerzetes

1957. november 6-án hunyt el Hunya Dániel jezsuita szerzetes, aki mint az 1930-ban alapított szegedi szeminárium első lelkivezetője nagy hatással volt a magyar papképzésre. Az évforduló alkalmából egykori növendéke, Gyulay Endre nyugalmazott szeged-csanádi megyéspüspök írását adjuk... »

2017. november 6. hétfő

Különleges búzasör készült XVI. Benedek pápa tiszteletére

Különleges búzasört készített XVI. Benedek pápa tiszteletére egy kézműves sörfőzde az Ohio állambeli Raylandben. Az egyedi ízesítésű italt október 27-én, a katolikus társadalomtudósok konferenciája alkalmával mutatták be a közeli Steubenville-ben, ahol egyúttal megáldották a... »

2017. november 4. szombat

Zarándoklattal emlékeztek meg az aacheni magyar kápolna felszentelésének 650. évfordulójáról

Október 29-én ünnepelték az aacheni székesegyházban kialakított magyar kápolna felszentelésének 650. évfordulóját. A kölni és a stuttgarti magyar közösségek mellett belgiumi és hollandiai magyar közösségek is elzarándokoltak az ünnepre, és megtöltötték a nyugat-németországi... »

2017. november 3. péntek

Boldog Batthyány-Strattmann László születésének évfordulójára emlékeztek Körmenden

Hálaadó szentmisével emlékeztek meg Körmenden Boldog Batthyány-Strattmann László születésének 147. évfordulójáról. A szentmisét Császár István, a Szombathelyi Egyházmegye helynöke mutatta be.

2017. november 2. csütörtök

Limburgba látogatott Spányi Antal püspök

A németországi Hessen tartománybeli Limburgba látogatott Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök, ahol október 29-én részt vett a Gerhard Pieschl nyugalmazott helyi segédpüspök püspökké szentelésének 40. évfordulóján tartott hálaadó ünnepségen.

2017. október 31. kedd

Petrozsényben látható a Szent László-vándorkiállítás

Tamás József gyulafehérvári segédpüspök október 28-án, a Szent Borbála-templom felszentelésének 130. évfordulóján ünnepi szentmisét mutatott be Petrozsényben. A szertartást követően megnyitották a „»Tiszta hittel, erős kézzel« – Szent László király, a hit bajnoka, a haza... »

2017. október 31. kedd

Lezárult a Halmos László-emlékév Győr-Újvárosban

Idén volt húsz éve, hogy 1997. január 26-án elhunyt Halmos László, a magyar egyházzene kiemelkedő alakja. Az évforduló alkalmából Halmos László-emlékévet hirdetett a győr-újvárosi templom énekkara és plébániai közössége, mely szeptember 17-én ért véget – tájékoztatott... »

2017. október 30. hétfő

Akik a keresztet örömmel hordozzák – Jubileumot ünnepeltek Újpesten

Ünnepi szentmisével emlékezett meg október 29-én a budapest-újpest-megyeri Nagyboldogasszony-plébániatemplomban a Jézus Isteni Szívéről nevezett Karmelita Nővérek Kongregációja arról, hogy 110 évvel ezelőtt alapítójuk, Szent Józsefről nevezett Boldog Mária Terézia felkereste őket... »

2017. október 29. vasárnap

Ferenc pápa a Vincés Család szerzetesközösségeihez: Imádkozni, befogadni, elindulni

Örömteli találkozót tartottak október 14-én, szombaton délelőtt a Szent Péter téren Ferenc pápa és a Vincés Család szerzetesközösségei között.

2017. október 14. szombat

Az én Rómám – Pályázatot hirdet a Római Magyar Akadémia

Videópályázatot hirdet a Római Magyar Akadémia „Az én Rómám” címmel. A játék, mely az intézmény alapításának 90. évfordulójához kapcsolódik, december 10-én zárul.

2017. október 11. szerda

tovább »