Szentmiséken emlékeztek meg Zygmunt Zimowski érsekről Rómában és Lengyelországban

Zimowski érsek halálának első évfordulója alkalmából július 12-én szentmisét mutattak be a Vatikán közelében található Santo Spirito in Sassia-templomban. A lengyel főpásztor lelki üdvéért felajánlott szertartást Paolo Sardi bíboros, a Máltai Lovagrend nyugalmazott prefektusa... »

2017. július 13. csütörtök

Takács Nándor püspökre emlékeztek Székesfehérváron

Engesztelő szentmisét mutatott be Spányi Antal megyéspüspök az egyházmegye megjelent papságával Takács Nándor Jusztin püspök, kármelita szerzetes halálának évfordulóján, július 11-én a székesfehérvári Szent István-székesegyházban.

2017. július 12. szerda

Megemlékeztek Boldog Józef Kowalski vértanúságának 75. évfordulójáról Lengyelországban

A lengyelországi Siedliskában július 2-án emlékeztek meg Boldog Józef Kowalski szalézi szerzetes pap vértanúságának 75. évfordulójáról. Józef Kowalski 1942. július 4-én szenvedett vértanúhalált az auschwitzi koncentrációs táborban.

2017. július 4. kedd

Kucsera Ferenc vértanú káplán emlékezete Szentendrén

Kucsera Ferenc szentendrei káplánt a vörösterror alatt, 1919. június 25-én végeztette ki a kommunista hatalom. Halálának évfordulójához kapcsolódva a szentendrei 914. Számú Endre Cserkészcsapat kiadta „Gubacs” című lapját, melyben megemlékeztek a vértanú káplánról.

2017. június 28. szerda

„Legyünk álmodó nagyszülei a fiataloknak” – 25 éve szentelték püspökké Ferenc pápát

A bíborosok legyenek a mai fiatalok „álmodó nagyszülei” – mondta a pápa június 27-én, kedden reggel, a vatikáni Pál-kápolnában bemutatott szentmisén, amelyen a Rómában jelen lévő bíborosok koncelebráltak, és amellyel a pápa püspökké szentelésének 25. évfordulójáról... »

2017. június 27. kedd

Ezüstmiséjét ünnepelte Koncz Tibor esperes, plébános Nagykikindán

Ezüstmiséjét ünnepelte Koncz Tibor esperes, plébános június 20-án a nagykikindai Assisi Szent Ferenc-templomban. Pappá szentelésének 25 éves jubileumára is ugyanazt a mottót – Legyünk hálásak és szolgáljunk Istennek (Zsid 12,28) – választotta, amelyet még újmisésként, papi... »

2017. június 26. hétfő

„Lelki orvossá lettem” – Hatvanöt éve szentelték pappá Kerényi Lajos atyát

A vasmiséjét ünneplő Kerényi Lajos atyával beszélgettünk.

2017. június 24. szombat

Varga László püspök mutatott be szentmisét Dombóváron

Kutas Attila plébános meghívására Dombóvárra látogatott a Kaposvári Egyházmegye új főpásztora, aki korábban már több alkalommal tartott lelkigyakorlatot a városban.

2017. június 20. kedd

„A könyvek új látásmódot adhatnak” – Egy éves a keresztény könyves kávéház a fővárosban

A Belvárosban, nem messze a Magyar Állami Operaháztól, a Dessewffy utca 18–20. szám alatt nyílt meg egy évvel ezelőtt a D18 Könyves Kávéház. A két tulajdonos-vezetővel, Bobok Beatrixszal és Csány Mártával beszélgetünk az első évforduló alkalmából.

2017. június 16. péntek

Visszatér a végtelen a szívünkbe – Dsida Jenőre emlékezve

Bodó Márta írásával emlékezünk Dsida Jenőre születése 110. és halála 79. évfordulóján.

2017. június 11. vasárnap

Ötvenéves a montreali Gyöngyösbokréta táncegyüttes

Fennállásának 50. évfordulóját ünnepelte a Gyöngyösbokréta együttes június 3-án a kanadai város McGill Egyetem Moyse Hall színháztermében, ahol nemcsak az együttes három korcsoportja lépett színpadra, hanem régi táncosok is visszatértek az elmúlt évtizedek egy-egy sikerszámát... »

2017. június 10. szombat

Éjszakánként a feje beszél a szívével… – Találkozás Sárközy Pál Párizsban élő festőművésszel

Párizs színes forgatagát, talán a Montmartre kissé mondén világát is megidézte Sárközy Pál festőművész május eleji kiállításmegnyitója a Somogy Megyei Kormányhivatal galériájában. A művészt nyolcvankilencedik születésnapja alkalmából Edith Piaf-sanzonokkal köszöntötte Balázs... »

2017. június 5. hétfő

Ferenc pápa rendkívüli missziós hónapot hirdetett 2019 októberére

Ferenc pápa, elfogadva a Népek Evangelizációjának Kongregációja ajánlását, rendkívüli missziós hónapot hirdetett 2019 októberére, XV. Benedek pápa „Maximum illud” kezdetű apostoli levele megjelenésének centenáriuma alkalmából.

2017. június 3. szombat

Nyolcvan éve szentelték fel a pécsi pálos templomot

Május 17-én hálaadó ünnepi szentmisével emlékeztek meg arról, hogy napra pontosan nyolcvan évvel azelőtt, 1937. május 17-én – mely akkor pünkösd hétfőjére esett – szentelte fel gróf Zichy Gyula kalocsai érsek a pálos Szent Imre-templomot.

2017. május 28. vasárnap

Szűz Mária gyermekei – Óvodásokkal ünnepelte püspökké szentelésének évfordulóját Beer Miklós

Rendhagyó zarándoklat helyszíne volt május 27-én Mátraverebély-Szentkút. Hétszázötven óvodás érkezett a kegyhelyre az óvó nénijével és a családjával. Az ünnepi napon Beer Miklós váci megyéspüspök mutatott be szentmisét. A váci főpásztort éppen 17 éve, 2000. május 27-én... »

2017. május 28. vasárnap

Visszanyeri eredeti szépségét a győri Nagyboldogasszony-székesegyház belső tere

Május 12-én Veres András püspök sajtótájékoztatón ismertette a győri Nagyboldogasszony-székesegyház belső felújításának részleteit. A főtemplom a közelmúltban megújult kívülről, a belső munkálatok május első napjaiban kezdődtek el – mondta el a Magyar Katolikus Püspöki... »

2017. május 18. csütörtök

Bogner Mária Margitra emlékeztek Érden

A magyar Kis Szent Terézként is emlegetett vizitációs nővér halálának évfordulóján, május 13-án Spányi Antal megyéspüspök mutatott be hálaadó szentmisét az érd-óvárosi plébániatemplomban.

2017. május 16. kedd

„Örömötökben akarok közreműködni” – A százéves zugligeti Szent Család-templom plébánosa mesél

A centenáriumi ünnepségekről Bodor Györgyöt kérdeztük, aki húsz éve plébánosa a templomnak.

2017. május 14. vasárnap

Jubileumi Szent György-hegyi Napokat tartottak

Huszonöt éve rendezték meg először a Szent György-hegyi Napokat a Balaton-felvidéken. Idén április 25. és 30. között zajlott a rendezvény, melyre az ország számos pontjáról és külföldről is sok vendég érkezett – a szakmai napra éppen úgy, mint a bortúrákra vagy az ünnepi érseki... »

2017. május 12. péntek

A pápa üzenetet küldött II. Tavadrosz pátriárkának első találkozásuk évfordulóján

Ferenc pápa levelet küldött II. Tavadrosz kopt ortodox pátriárkának 2013. május 10-i első találkozásuk negyedik évfordulója alkalmából. Ez a dátum immár a kopt ortodox és a katolikus egyház közötti barátság napjaként is ismert – fogalmazott a szentatya.

2017. május 10. szerda

tovább »