Semmelweis-szobrot avattak a Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnáziumban

Április 15-én, nagyhétfőn a Semmelweis-emlékév keretében felavatták és megáldották a tudós orvosról készült műalkotást hajdani iskolájában, a ma Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium nevet viselő intézményben.

2019. április 16., kedd

Mennyei ügyekben, itthon és Európában – Születésnapi beszélgetés Prokopp Mária művészettörténésszel

Prokopp Máriával a meghatározó esztergomi gyökerektől, az inspiráló családi közegtől és a rendszer által akadályozott, küzdelmes tanulóévektől indítottuk a pálya- és hivatásfragmentumokat felvillantó életút-beszélgetést.

2019. április 13., szombat

A Tanácsköztársaság egyházpolitikájáról tartottak konferenciát Budapesten

A Tanácsköztársaság egyházpolitikájáról rendezett konferenciát április 12-én a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Karának Történettudományi Intézete és a Dunamelléki Egyházkerület Ráday Gyűjteménye a budapesti Károli Gáspár Református Egyetemen.

2019. április 12., péntek

A szív szabadságáról tett tanúságot – Szemelliker Antal vértanú plébánosra emlékeztek Sopronban

A Tanácsköztársaság idején, 1919. április 10-én végezték ki Szemelliker Antal fülesi (ma Nikitsch, Ausztria) plébánost Sopronban. A lelkipásztor vértanúságára emlékeztek a századik évfordulón április 10-én Sopronban.

2019. április 12., péntek

Szentmisén emlékeztek meg Kaszap Béláról, Geszteréd húsz éve elhunyt plébánosáról

Kaszap Béla plébánosról, pápai prelátusról emlékeztek meg április 2-án, halálának 20. évfordulóján a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Geszteréden. A szentmisét Bosák Nándor nyugalmazott debrecen-nyíregyházi püspök mutatta be a településről elszármazó papokkal és a helyi... »

2019. április 10., szerda

Megvolt benne Krisztus bátorsága – Prohászka Ottokárra emlékeztek halálának évfordulóján Budapesten

Prohászka Ottokár püspök emlékére április 6-án ünnepséget rendeztek a budapesti Központi Papnevelő Intézet dísztermében, valamint az Egyetemi templomban. Tudományos konferenciával, illetve püspöki szentmisével emlékeztek meg Prohászka Ottokárról halálának 92. évfordulója... »

2019. április 9., kedd

Ferenc pápa levele a tíz évvel ezelőtt földrengés pusztította L’Aquila lakosaihoz

A legerősebb földrengést éppen tíz éve, 2009. április 6-án hajnalban mérték L’Aquilában. Giuseppe Petrocchi bíboros, L’Aquila érseke a napokban átadta Ferenc pápának a l’aquilai és abruzzói hívek köszöntését a Vatikánban, amire a Szentatya levéllel válaszolt.

2019. április 6., szombat

„Minden félelem nélkül” – Szemelliker Antal, a hit tanúja

A tanácsköztársaság idején, 1919. április 10-én végezték ki Szemelliker Antal fülesi (ma Nikitsch, Ausztria) plébánost Sopronban. Az évforduló alkalmából 2019. április 6–7-én Fülesen, április 10-én pedig Sopronban tartanak megemlékezéseket.

2019. április 6., szombat

Egy élet az isteni gondviselés jegyében – A 70 éves Zombori István történészt köszöntötték

Barátai, tisztelői, munkatársai és tanítványai köszöntötték április 4-én 70. születésnapja alkalmából Zombori István történészt a Magyar Nemzeti Levéltárban (MNL). Az ünnepi alkalomból „Laborator Assiduus” címmel tanulmánykötet jelent meg.

2019. április 5., péntek

Boldog Apor Vilmosra emlékeztek Győrben

Április 1-jén, Boldog Apor Vilmos püspök mennyei születésnapjának előestéjén közös imádságra és megemlékezésre gyűltek össze a hívek a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban.

2019. április 3., szerda

Az óbudavári Schönstatt-kápolna felszentelésének évfordulóját ünnepelték

A Veszprém megyei település kápolnája felszentelésének 14. évfordulóját ünnepelte a Magyar Schönstatt Család március 31-én.

2019. április 3., szerda

Mindszenty bíborosra emlékeztek születésének évfordulóján Csehimindszenten

Születésének évfordulóján, március 29-én Tiszteletreméltó Mindszenty József bíborosra emlékeztek szülőfalujában, Csehimindszenten.

2019. április 2., kedd

„Körülölel az új idő” – Tűnődések II. János Pál pápával

Tizennégy évvel ezelőtt április 2. estéjén lépett be az örök húsvétba II. János Pál pápa. Még pápasága előtt írt írásaiból idézünk az alábbiakban.

2019. április 2., kedd

Kaszap Istvánra emlékeztek születésének évfordulóján

Kaszap Istvánra, a sokak által tisztelt, fiatalon elhunyt jezsuita szerzetesnövendékre emlékeztek március 25-én, születésének 103. évfordulóján a székesfehérvári Prohászka-emléktemplomban.

2019. március 29., péntek

Az ökológiai krízis keresztény szemmel – Sapientia-nap a teremtésvédelem időszerű témáiról

„Környezet, teremtés, felelősség” címmel a teremtésvédelem időszerű témáiról tartottak a Sapientia-nap programsorozat részeként konferenciát március 23-án a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán.

2019. március 24., vasárnap

A pápa cseh és szlovák politikusokat fogadott

Ferenc pápa március 22-én, pénteken egy cseh és szlovák parlamenti képviselőkből álló küldöttséget fogadott.

2019. március 22., péntek

A tanyák szentje – Száz éve született Mándoki Ernő piarista pap tanár

Szentmisével és emléktábla-avatással emlékeznek Mándoki Ernő piarista pap tanárra születése 100. évfordulója alkalmából március 23-án 14 órakor Debrecenben, a Wolaffka utcai Szent Antal-kápolnában. Mándoki Ernő saját kezével építette fel a jelenleg a Szent István-templomhoz... »

2019. március 21., csütörtök

A Vinculum Caritatis Közösség Boldog Brenner János pártfogásába ajánlotta magát

Március 9-én Máriabesnyőn, a Mater Salvatoris lelkigyakorlatos ház kápolnájában az Oltáriszentség nevét viselő Vinculum Caritatis Közösség női, papi és családi ágának tagjai a közösség alapításának hetvenedik évfordulóját ünnepelték.

2019. március 19., kedd

Hármas jubileumot ünnepeltek Kassán

Hálaadó szentmisét mutattak be március 16-án a kassai Szent Erzsébet-székesegyházban: a kassai főegyházmegyéből származó, Rómában élő Jozef Tomko bíboros 95. születésnapját és pappá szentelésének 70. évfordulóját, valamint Alojz Tkáč nyugalmazott kassai érsek 85.... »

2019. március 18., hétfő

Új vatikáni bélyegeket adnak ki jubileumok alkalmából

100 éve vette föl újra a kapcsolatot a Szentszék Lengyelországgal, és 150 éve alapították Rómában az első gyermekkórházat Olaszországban. Erre a két eseményre emlékezve a Vatikáni Filatéliai Hivatal a lengyel, illetve az olasz állammal közösen bélyegeket bocsát ki.

2019. március 18., hétfő

tovább »

Útravaló – 2019. április 22., húsvéthétfő

Útravaló – 2019. április 22., húsvéthétfő

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Márciusban Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle