Gasztronómia
március 13. | 18:50Az Ószövetségtől a szőlőszemű angyalig – Sapientia-nap a bor ízeirőlA Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola Bibliatudomány Tanszéke rendezte a március 9-i Sapientia-napot, amellyel Xeravits Géza, a tanszék korábbi vezetője emléke előtt is tisztelegtek.március 7. | 15:00A kárpátaljai ferences misszió javára jótékonysági krumpliebédet szerveznek PasarétenJótékonysági krumpliebédet rendeznek most vasárnap, március 10-én 11 órától Budapesten, a ferences Pasaréti Közösségi Házban. Az alkalom során felajánlott adományokat a kárpátaljai ferences misszióba továbbítják.február 27. | 15:47Nem szokványos borkóstolót tartanak a Sapientia-naponA budapesti Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán nem szokványos módon szeretnék megízleltetni a borokat a Sapientia-nap keretében március 9-én. Mindenkit szeretettel várnak A bor „ízei” a teológiában, filozófiában, életünkben című tanulmányi napon.február 22. | 12:35Főzz egy piarista szerzetessel! – Gasztronómiai vetélkedőt hirdetnek a kegyesrendiekFelsős, gimnazista és egyetemista piarista diákok jelentkezését várják a gasztrotörténeti versenyre. Jelentkezési határidő: február 29. éjfél. Az alábbiakban a piaristák felhívása olvasható a vetélkedő részleteiről.február 20. | 16:08Megelőlegezi az örök élet ízét – Kolibaszentelés a Nyíregyházi Egyházmegye bölcsődéiben, óvodáibanA görögkatolikus egyházban nagyböjt első péntekén, az Előre megszentelt áldozatok liturgiáján szentelik meg és fogyasztják el a hagyományos böjti eledelt, a kolibát. Február 16-án kisvárdai, mátészalkai, nyíregyházi görögkatolikus bölcsődékben, óvodákban és iskolákban is... »február 16. | 11:22Hagyományos böjti eledel, koliba készült a nyírlugosi Szent Péter és Pál Görögkatolikus ÓvodábanA farsangi időszak lezártával a keresztény egyház fontos eseményre, a húsvétra készül, ekkor veszi kezdetét a böjti időszak. Sinka Zsoltné képes összefoglalója következik.február 13. | 14:21„A hazaérkezés élménye volt számomra” – Interjú a bakonybéli bencés János testvérrelHogyan lett a református franciatanár a bakonybéli Szent Mauríciusz Monostor macskafelelős szakácsa? Toókos Péter OSB Szentesen született, Szegeden járt egyetemre, majd 2003-tól Pápán volt középiskolai tanár. Tanári pályája változatos volt, mégis mindvégig úgy érezte, nem teljes az... »február 10. | 20:01Így főznek a magyar katolikusok Az Így főznek a magyar katolikusok – 52 hét – 52 recept című, magyar és angol nyelvű kiadvány interjúk, történetek, receptek és fotók révén mutatja be hazánk katolikus főpásztorait, papjait és világi híveit; úgy, ahogy még nem ismerjük őket. A Magyar Katolikus Püspöki... »január 31. | 13:01A misebor szent ital – Borászok találkozója a Gyulafehérvári Érsekségen„A misebornak a szőlő terméséből készült, természetes és nem romlott bornak kell lennie.” (924. k. 3§.) Az Egyházi Törvénykönyv előírását idézve szervezték meg első alkalommal a miseborok találkozóját a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegyében január 23–25.... »december 29. | 18:41Ferenc pápa áldását adta a magyar borraFerenc pápa december 27-én, a szerdai általános kihallgatás keretében fogadta Rókusfalvy Pál nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztost és kíséretét. A Szentatya Szent János apostol napján – amikor különben is szokás a borszentelés – megáldotta a neki átadott különleges... »december 21. | 11:18Oltár és konyhaasztal – Kuti Imre szakács és diakónus a hivatásáról és a karácsonyi ételekrőlA ferencesek pasaréti rendházának szakácsát idén júniusban szentelték állandó diakónussá a Szent István-bazilikában. A négygyermekes édesapa lassan harminc éve a ferencesek szakácsa Pasaréten. Egy novemberi napon látogattuk meg Kuti Imrét a rendház konyhájában, ahol hivatásáról és... »december 19. | 16:58Bemutatták a Székesfehérvári Egyházmegye különleges sörpárlatátDecember 15-én a Barátok kávézóban mutatták be a Székesfehérvári Egyházmegye különleges termékeit. A Szent Imre, Szent Gellért és Prépost sörök már 2015 óta kaphatók, de idén egy igazán exkluzív termékkel, a Prépost sörből készült sörpárlattal bővült a kínálat. A... »december 18. | 14:18Gyrosparti a szeretet nevében NagydémenÖsszefogtak a Volánbusz Zrt. munkatársai és a veszprémi Németh Autószervíz a nagydémi Jelenlét Pont kis pártfogoltjaiért: november elején gyrospartit rendeztek a gyerekeknek. Az eseményen – amely olyan jól sikerült, hogy a családok már alig várják a következő alkalmat – mintegy... »december 7. | 17:31Országos gasztroversenyen szereztek érmet a miskolci görögkatolikus középiskola diákjaiSzakmai berkekben az egyik legrangosabb verseny az évtizedes múltra visszatekintő Illéssy Sándor gasztronómiai kupa. A december elején Kisújszálláson – idén tizenegyedik alkalommal – megrendezett országos ételművészeti versenyen, a miskolci Fáy András Görögkatolikus Technikum... »december 4. | 13:20Hagyomány és megújulás – Új utakon a Bencés LikőrcsaládA Pannonhalmi Főapátság november 11-én, Szent Márton napján hirdetett emlékévet annak tiszteletére, hogy jövőre lesz nyolc évszázada, hogy újraszentelték a jelenleg is álló szerzetestemplomot. Az ünnep évére megújult arculatában a Bencés Likőrcsalád, amely a szerzetesközösség és... »november 3. | 9:47Fogyaszthatóvá tették a Bibliát SzegedenA Szeged-Csanádi Egyházmegye tizenhat katekétájának részvételével zajlott a Bibliai kóstoló című workshop a szeged-alsóvárosi ferences kolostorban október 28-án. A foglalkozást Sipos Edit hittan–történelem szakos tanár, Kett-pedagógus, a Pécsi Egyházmegye szakembere... »október 25. | 14:06Bibliai ételek bemutatóját tartották NagyváradonHuszonhét Bihar és Szatmár megyei pedagógus, lelkipásztor, valamint Böcskei László megyéspüspök részvételével zajlott a „Biblia-kóstoló” workshop a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum tankonyhájában október 20-án. A foglalkozást Sipos Edit hittan–történelem szakos... »október 15. | 13:00Ferenc pápa megáldotta a fogyatékkal élők európai gasztronómiai versenyétA horvát UNUO Egyesület a Cupido kanala Európában elnevezésű versenyt Ferenc pápa áldásával zárta az október 11-i általános kihallgatáson. Ezután Vedran Habel, az UNUO Egyesület elnöke beszámolt a fogyatékkal élők számára rendezett első európai gasztronómiai verseny résztvevőinek... »szeptember 26. | 20:48A Veszprémi Érseki Pincészet főborásza a szőlő és a borász közti szakrális kapcsolatrólSzeptember 28. és október 1. között a királynék városában rendezik meg a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) nagyszabású rendezvénysorozatát, a Katolikus Társadalmi Napokat (KATTÁRS). Benesch Antallal, a főegyházmegye birtokában lévő pincészet főborászával beszélgettünk... »szeptember 18. | 16:17A tőről a tányérra – Több tonna zöldségadományt osztott ki a Máltai SzeretetszolgálatTöbb mint másfél tonna paradicsomot és két tonna kígyóuborkát ajánlott fel a Veresi Paradicsom Kft. a Magyar Máltai Szeretetszolgálaton keresztül a nehéz helyzetű embereknek. Az adomány szeptember 7–8-án jutott el a rászorulókhoz. A szállításban ezúttal is a Waberer’s–Szemerey... »

tovább »