Vérré válik – Misebor-nyomozás Pannonhalmán

A bor egyszerre szakrális jelentőségű és a mindennapjaink része. Úgy gondoltuk, mindkét arcáról a Pannonhalmi Apátsági Pincészetben tudhatunk meg a legtöbbet. Akárcsak arról, milyen a jó misebor.

2017. november 9. csütörtök

Különleges búzasör készült XVI. Benedek pápa tiszteletére

Különleges búzasört készített XVI. Benedek pápa tiszteletére egy kézműves sörfőzde az Ohio állambeli Raylandben. Az egyedi ízesítésű italt október 27-én, a katolikus társadalomtudósok konferenciája alkalmával mutatták be a közeli Steubenville-ben, ahol egyúttal megáldották a... »

2017. november 4. szombat

Tudtad, hogy szerzetesek sütöttek először perecet?

Eredetileg „pretiola”-nak vagy „bracellae”-nak nevezték a pereceket, amelyeket itáliai szerzetesek kezdtek sütni a 7. században.

2017. október 11. szerda

Terménymegáldás Kiskunhalason

Hagyományteremtő szándékkal rendeztek terménymegáldó ünnepséget október 10-én a kiskunhalasi II. Rákóczi Ferenc Katolikus Gimnázium és Szakgimnáziumban. Az eseményen az agrár tagozat tizenegyedikes diákjai vettek részt.

2017. október 11. szerda

Pisztrángsütő verseny a tapolcai plébánián

Negyedik alkalommal szervezte meg a pisztrángsütő versenyt a tapolcai plébánia udvarán Szakács Péter plébános és Csernai Balázs atya.

2017. október 6. péntek

Együtt főzték a szilvalekvárt a nyíregyházi görögkatolikusok – KÉPRIPORT

Szeptember 8-9-én négy üstben rotyogtak a szilvaszemek: lekvárt főztek a nyíregyházi görögkatolikusok a Jósavárosban. Polyákné Tóth Nóra írását adjuk közre.

2017. szeptember 11. hétfő

Holnap te is hívd meg a papodat egy sörre!

Szeptember 9-e a „Hívd meg a papodat egy sörre!” kezdeményezés nem hivatalos világnapja. Az akciót négy évvel ezelőtt indította a The Catholic Gentleman blog, hogy felhívja a hívek figyelmét a lelkipásztorok sok nehézséggel járó munkájára.

2017. szeptember 8. péntek

Kézműves sörrel a Máltai Szeretetszolgálatért

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat dél-dunántúli régiójának támogatására sörkülönlegességet hozott forgalomba a mecseknádasdi Karl Mikro-Sörfőzde. Az „Iniciale” nevű kézműves sört, melynek megalkotásában a szeretetszolgálat munkatársai is aktívan részt vettek, augusztus 4-én... »

2017. augusztus 8. kedd

Ötven év után újra kézzel arattak a timári görögkatolikusok

Július 15-én közösen arattak a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Timár görögkatolikus hívei. A különleges alkalmat Revák István parókus kezdeményezte: közel ötven éve nem arattak kézzel a településen.

2017. július 17. hétfő

Nyereményátadással zárult a pécsi püspökségen a Múzeumok Éjszakája

Több mint félezer látogató volt kíváncsi a pécsi püspökség kincseire a június 24-i rendezvényen.

2017. június 29. csütörtök

Mindennapi kenyerünk – Gasztrotörténeti kiállítás a szegedi ferenceseknél

„Mindennapi kenyerünk” címmel gasztrotörténeti kiállítás nyílt június 10-én Szegeden, az Alsóvárosi Ferences Látogatóközpontban.

2017. június 19. hétfő

Jótékony céllal kávét neveztek el a GEMMA fejlesztő iskoláról Szegeden

A halmozottan sérült gyermekeket, fiatalokat ellátó GEMMA Szociális Szolgáltató Központ – Fejlesztő Iskola nevét június 2-ától egy kávékülönlegesség is viseli az A2 – Gastro Cafféban, Szegeden. Aki ilyet rendel, ötszáz forinttal támogatja az intézményt.

2017. június 4. vasárnap

Kihirdették „Az egri érsek bora 2017” cím nyerteseit

Ternyák Csaba egri érsek vezetésével május 2-án választották ki a nyertes borokat. A címet először két évvel ezelőtt nyerhették el az Egri Főegyházmegye területén fekvő borvidékek legjobbnak ítélt termékei. Az idei nyertes borokat május 25-én hirdették ki az egri érseki... »

2017. május 29. hétfő

A szerzetesi gasztronómiáról nyílik kiállítás a szegedi liliomfesztiválon

Szent Antal-napi Liliomfesztivál lesz június 10-én a szeged-alsóvárosi ferences kolostor gyógynövényes kertjében

2017. május 29. hétfő

A Mátraverebély-Szentkúti Nemzeti Kegyhely várja a zarándokokat és turistákat

Az év minden napján nyitva áll a ferences szerzetesek által működtetett mátraverebély-szentkúti búcsújáró hely, Magyarország egyetlen római katolikus nemzeti kegyhelye, mely 21. századi színvonalú, komplex vallásturisztikai központtá átalakulva is megőrizte évszázados... »

2017. május 25. csütörtök

Versenyben „A pécsi püspökség bora” címért

A Pécsi Egyházmegyében meghirdették a „A pécsi püspökség bora” címet, amelyre a Pannon borrégió borászai pályázhatnak.

2017. május 22. hétfő

„Én a nyelvemen érzem a gyerekkort” – Szabó Magda receptgyűjteménye

A Szabó Magda hagyatékából előkerült receptfüzetek anyagából összeállított gyűjtemény nem csak szakácskönyv, de igazi kultúrtörténeti csemege. A kötetről Petrőczi Éva író, irodalomtörténész ajánlóját közöljük.

2017. május 13. szombat

Jubileumi Szent György-hegyi Napokat tartottak

Huszonöt éve rendezték meg először a Szent György-hegyi Napokat a Balaton-felvidéken. Idén április 25. és 30. között zajlott a rendezvény, melyre az ország számos pontjáról és külföldről is sok vendég érkezett – a szakmai napra éppen úgy, mint a bortúrákra vagy az ünnepi érseki... »

2017. május 12. péntek

Hatvani Világos, Hatvani Búza, Hatvani Barna – megáldották a Hatvany Serfőzde söreit

A Hatvany Lajos Múzeumhoz tartozó Hatvany Serfőzde saját készítésű söreivel várja a látogatókat, amelyről a FEM3 Café műsorában számolt be a múzeum kommunikációs munkatársa, Fekete Gábor április 18-án.

2017. április 22. szombat

Húsvéti bárányt és sonkát vittek magyar zarándokok Ferenc pápának

Három levágott húsvéti bárányt és hetvenkét sonkát vittek Ferenc pápának csévharaszti zarándokok, az ételadományt az április 5-i, szerdai általános kihallgatáson adtak át a katolikus egyházfőnek.

2017. április 5. szerda

tovább »