„Magában hordozta Krisztus fényét” – Képszentelés Győrben Boldog Apor Vilmos ünnepén

Május 23-án Veres András győri megyéspüspök ünnepi szentmisét mutatott be a nyolcvan éve alapított nádorvárosi Szent Imre-templomban; ez alkalommal áldották meg a templom homlokzatát díszítő hatalmas méretű, a templomszentelést megörökítő, Apor Vilmos alakját középpontba... »

2017. május 26. péntek

Biciklivel a háborúba

Valamikor az 1970-es években az a hír járta, hogy az egykori NDK-s Erich Honecker bosszújának tartott Trabantnak lesz egy harci jármű változata is. Hofi Géza, a korszak nagy nevettetője szerint: „Trabanttal támadni még hagyján, na, de menekülni…”.

2017. május 13. szombat

Elűzött keresztények költözhettek vissza otthonaikba Irakban – Böjte Csaba imája zárta a szertartást

A Ninivei-fennsík újjáépítésére létrehozott bizottság május 8-án átadta az első lakóhelyeket Bartella, Karamles és Karakus városokban – az elűzött keresztények közül néhányan visszaköltözhetnek házaikba. Böjte Csaba ferences és Sajgó Szabolcs jezsuita is részt vett Karakusban... »

2017. május 9. kedd

Uhl Antalra, az embermentő papra emlékeztek Mohácson

Uhl Antal, a Pécsi Egyházmegye papja mintegy ezerkétszáz zsidó család életét mentette meg a második világháborúban a biztos haláltól. A mohácsi származású katolikus pap emlékére szülőházán táblát helyeztek el, amelyet május 5-én Udvardy György pécsi megyéspüspök áldott... »

2017. május 9. kedd

Mohamed története – Dzsihadista volt, ma már másokat is a keresztény hitre vezet

A szíriai Basir Mohamed fiatalon az Al-Nuszra Front oldalán harcolt Szíriában, majd az országot elhagyva Törökországban is radikálisan gyakorolta az iszlám vallást: a teljes arcot takaró fátyol viselésére kötelezte feleségét. Rásid betegsége és csodás gyógyulása hatására keresztény... »

2017. május 2. kedd

Bartholomaiosz pátriárka húsvéti üzenete: Kétségtelen bizonyosság, hogy a jó győzedelmeskedik

„Egyedül az Úr Jézus az, aki megtaposta a halált a halálával, aki legyőzte az emberek hétköznapi keresztjeit és siralmait” – hangzik Bartholomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka idei húsvéti üzenete.

2017. április 16. vasárnap

Szégyenkezünk és remélünk – Ferenc pápa megrendítő imája a nagypénteki keresztút végén

A római Colosseumnál tartott nagypéntek esti keresztutat a szentatya imádsággal zárta. A Jézushoz intézett imádságban megvallja az Egyház tagjainak szégyenét és reményét.

2017. április 15. szombat

Nem jellemezhet minket a félelem – A Jezsuita Menekültszolgálat közel-keleti igazgatója Budapesten

Magyarországra látogatott egy konferenciára Michael Zammit, a Jezsuita Menekültszolgálat közel-keleti régiójának igazgatója. A budapesti jezsuita rendházban kérdeztük Libanonról, a menekültek helyzetéről, reményeiről és a rend szolgálatáról.

2017. április 10. hétfő

A szentpétervári merénylet és a szíriai vegyifegyver-támadás áldozataiért imádkozott a pápa

Az április 5-i általános kihallgatás végén Ferenc pápa megemlékezett az április 3-i szentpétervári öngyilkos merényletről, valamint arról is, hogy április 4-én a szíriai háborúban vegyi fegyvert vetettek be.

2017. április 6. csütörtök

Átadták a Gulág emlékérmeket

A Gulág-emlékév alkalmából a Lénárd Ödön Alapítvány kuratóriuma Gulág emlékérmet alapított. Az arany plakettből és emléklapból álló díjat Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke adta át Berghoffer Róbertnek, Dupka Györgynek és Sánczi Ferencnek március... »

2017. március 30. csütörtök

Egy szíriai falu újjáépítéséhez gyűjt adományokat a Görögkatolikus Egyház

Al-Dmeine al-Sarqije ősi keresztény szíriai település újjáépítéséhez gyűjt adományokat a magyarországi Görögkatolikus Egyház.

2017. március 27. hétfő

Újabb tények bizonyítják, hogy XII. Piuszt igazságtalanul nevezték „Hitler pápájának”

A történészek többsége napjainkban már elismerően nyilatkozik az ötven évig félreismert Eugenio Pacelli a nácizmus ellen és a zsidók védelmében tett erőfeszítéseiről; újabb és újabb bizonyítékok kerülnek elő, melyek kétségtelenné teszik XII. Piusz hősiességét.

2017. március 23. csütörtök

A pápa a ruandai elnökhöz: A népirtás eltorzította az Egyház arcát

Ferenc pápa március 20-án fogadta a Vatikánban Paul Kagamét, a Ruandai Köztársaság elnökét és kíséretét. A politikus a pápai audienciát követően találkozott Pietro Parolin bíboros államtitkárral és Paul Richard Gallagher érsekkel, az államközi kapcsolatok titkárával.

2017. március 22. szerda

Boldoggá avatták Josef Mayr-Nussert, aki nem volt hajlandó felesküdni Hitlerre

Március 18-án Bolzanóban Angelo Amato bíboros, a Szentek Ügyeinek Kongregációja prefektusa boldoggá avatta Josef Mayr-Nussert, aki 1945-ben egy Dachau felé tartó vagonban halt meg, miután megtagadta, hogy hűséget esküdjön Hitlernek. Házas volt, egy kisfiú édesapja, az Actio Catholica... »

2017. március 20. hétfő

A szentszéki ENSZ-megfigyelő felemelte hangját a fegyver- és emberkereskedelem ellen

Óriási kihívás előtt állunk, amely megfelelő választ sürget – fogalmazott felszólalásában Bernardito Auza érsek március 15-én az ENSZ Biztonsági Tanácsának New York-i ülésén.

2017. március 18. szombat

Az örökimádás-kápolna mindent megváltoztatott a mexikói Juárezben

Az Észak-Mexikóban található Juárezt 2008 és 2010 között a világ egyik legveszélyesebb városának tartották a drogkereskedelemmel kapcsolatos erőszakos cselekmények miatt. Az örökimádás-kápolna azonban mindent megváltoztatott.

2017. március 16. csütörtök

Nagy örömmel várják Kolumbiába a pápát, a béke küldöttét

Néhány napja hivatalosan bejelentette a Szentszék: Ferenc pápa idén szeptember 6. és 11. között apostoli látogatást tesz a latin-amerikai országban.

2017. március 16. csütörtök

Iraki katonák állították ismét helyére a Mária-szobrot a 4. századi szír katolikus kolostorban

Iraki katonák imádkoznak a súlyosan megsérült Mária-szobor lábainál a „This is Christian Iraq” szervezet videóján a moszuli Mar Behnám-kolostorban.

2017. március 15. szerda

Éhínség Dél-Szudánban – Egy szalézi szerzetes beszámolója a humanitárius válságról

Dél-Szudán kormánya és az ENSZ február végén hivatalosan is deklarálta az országot sújtó éhínséget. A háború és a rossz időjárás teljesen tönkretette az egyébként termékeny országot. Kritikussá vált a súlyosan alultáplált gyerekek száma.

2017. március 13. hétfő

Maggy, aki 52 ezer árván maradt gyermek anyja lett Burundiban

Marguerite Barankitse 1993-ban, a hutuk és tuszik közötti vérontások idején döntött úgy, hogy befogad néhány árván maradt gyermeket – 25 év alatt 52 ezerre nőtt az általa befogadott gyerekek száma. Két évvel ezelőtt el kellett menekülnie Burundiból, Ruandában folytatja... »

2017. március 13. hétfő

tovább »