Az Egyház segíti az Aleppóba visszatérőket

Szíriában folytatódnak a harcok. A török hadsereg megtámadta a szíriai kurd milícia hadállásait az ország északnyugati részén, miután azok tüzet nyitottak ankarai egységekre. Folytatódik a bombázás Aleppóban is. A Vatikáni Rádió interjút készített a város plébánosával, Ibrahim... »

2017. július 18. kedd

A jemeni miniszterelnök-helyettes bejelentette, hogy Tom Uzhunnalil szalézi szerzetes életben van

Hivatalos indiai látogatása során Abdulmalik Abduljalil Al-Mekhlafi jemeni miniszterelnök-helyettes és külügyminiszter bejelentette, hogy a számára rendelkezésre álló információk szerint Tom Uzhunnalil szalézi szerzetes, akit 2016 március 4-én raboltak el Jemenben, még mindig életben... »

2017. július 14. péntek

Leonardo Sandri bíboros képviseli Ferenc pápát Ukrajnában

Leonardo Sandri bíboros, a Keleti Egyházak Kongregációjának prefektusa július 11-e és 17-e között tesz látogatást Ukrajnában. A vatikáni főpásztort a kijev-halicsi nagyérsek, Szvjatoszlav Sevcsuk hívta meg a zarvanicai Mária-kegyhely nemzeti zarándoklata alkalmából.

2017. július 11. kedd

Oratóriumi kirándulás Aleppóban

A szalézi nyári oratóriumok hagyományos programja egy hosszabb-rövidebb gyalogtúrával egybekötött kirándulás. A szíriai városban a nyári oratórium résztvevői a helyi citadellához látogattak.

2017. július 11. kedd

Keresztény és iszlám vallási vezetők találkoztak Libanonban

Keresztény és iszlám vallási vezetők találkoztak Libanonban július 1-jén, a Bejrút közelében működő Notre Dame katolikus egyetemen. A konferencia résztvevői annak érdekében szólaltak fel, hogy a közel-keleti ország a vallások, kultúrák és civilizációk közötti párbeszéd... »

2017. július 5. szerda

Megemlékeztek Boldog Józef Kowalski vértanúságának 75. évfordulójáról Lengyelországban

A lengyelországi Siedliskában július 2-án emlékeztek meg Boldog Józef Kowalski szalézi szerzetes pap vértanúságának 75. évfordulójáról. Józef Kowalski 1942. július 4-én szenvedett vértanúhalált az auschwitzi koncentrációs táborban.

2017. július 4. kedd

Assisi Szent Ferenc és a szultán

Életét is kockára téve járult Szent Ferenc az egyiptomi szultán elé, hogy véget vessen a keresztes hadjáratoknak, és megpróbálja fegyver helyett prédikációval megtéríteni őt.

2017. július 2. vasárnap

Nyári oratóriumot szerveznek a szaléziak Aleppóban

A Georg és Matilde Salemről elnevezett szalézi oratóriumban, ahol a harcok idején is igyekeztek nyitott kapukkal várni a fiatalokat, Pier Jabloyan szalézi szerzetes és a szalézi animátorok vezetésével június 12-én megkezdték a nyári oratóriumot.

2017. július 1. szombat

A rózsafüzér ereje – Három éven át gondoskodott egy muszlim család egy iraki keresztény kislányról

A keresztény Aida és Kidír 2014 nyara óta három éven keresztül egy 25 négyzetméteres konténerben éltek menekültként, és közben folyamatosan keresték lányukat, Cristinát, akit az Iszlám Állam katonái elraboltak tőlük. Egy muszlim családnál találtak rá: itt védelmezték és... »

2017. június 28. szerda

Ferenc pápa humanitárius segélyt küld Dél-Szudán szenvedő lakosságának

„A pápa Dél-Szudánért” – ez a neve annak a humanitárius segélynek, amellyel Ferenc pápa szeretné kifejezni szeretetét és lelki közelségét a 2013 óta polgárháborúban szenvedő dél-szudáni lakosság iránt. A kezdeményezést június 21-én ismertették a vatikáni sajtóközpontban.... »

2017. június 26. hétfő

„Akik a remény útján haltak meg” – Ökumenikus imaórát tartottak Budapesten a menekültekért

Június 23-án, pénteken Székely János kinevezett szombathelyi püspök vezetésével, a Szent Egyed közösség szervezésében, a budapesti Szent József-templomban ökumenikus imádságot tartottak azokért a menekültekért, akik a béke és egy jobb élet reményében Európa felé vezető útjuk... »

2017. június 24. szombat

Közép-afrikai Köztársaság – Katolikus közvetítéssel kötöttek fegyverszünetet

Június 20-án délelőtt Rómában, a Szent Egyed közösség székhelyén írták alá azt a fontos politikai megállapodást, amely megnyitja az utat a béke felé a Közép-afrikai Köztársaságban, ahol évek óta véres polgárháború dúl.

2017. június 22. csütörtök

„Boldogok vagyunk, mert keresztények lehetünk” – egy iraki pap megrendítő tanúságtétele

Roni Szalím egyike azon négy iraki szír katolikus papnak, akik az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye vendégeként érkeztek Magyarországra. Portálunknak adott interjújában az iraki keresztények helyzetéről, üldöztetésükről, a szenvedésben való kitartásukról és az örömről... »

2017. június 16. péntek

Ferenc pápa Twitter-üzenete június 14-én

A szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán.

2017. június 14. szerda

Kocsis Fülöp metropolita közel-keleti útja – III. rész

Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metroplita június 8-án a Közel-Keletre utazott, hogy a magyarországi görögkatolikus egyház anyagi támogatását eljuttassa egy szíriai keresztény közösséghez.

2017. június 14. szerda

Megáldották a hősi halált halt magyar tengerészek emlékművét Pulában

A horvátországi Pulában római katolikus szertartás keretében áldották meg az első világháborúban hősi halált halt magyar tengerészek emlékművét június 10-én.

2017. június 14. szerda

A feltámasztott múlt – Történetek a hitről, az élni akarásról és a szolidaritásról

A közelmúltban megjelent az 1945-ben a Szovjetunióba, a mai Ukrajna keleti részére, az úgynevezett GUPVI-táborokba „jóvátételi munkára” elhurcolt kismarosi sváboknak emléket állító, Élni muszáj című interjúkötet. A kötet gondozójával és szerkesztőjével... »

2017. június 10. szombat

A dél-arábiai apostoli helynök Jemen súlyos humanitárius helyzetéről nyilatkozott

Jemen egyes részein katasztrofális a helyzet, még ha jelenleg nem is lehet átfogó képet alkotni, mert nehéz bejutni az országba és hiteles információkhoz jutni, amelyeket nem szűr meg a propaganda – tájékoztatta az AsiaNews katolikus hírügynökséget Paul Hinder prelátus, dél-arábiai... »

2017. június 9. péntek

Az első világháborúban elhunyt magyar haditengerészekre emlékeztek Budapesten

A hősi halált halt magyar tengerészekről június 6-án, kedden a budapesti Szent István-bazilikában tartott szentmise keretében emlékeztek meg. Június 10-én a magyar hősökre emlékeztető, az anyaország háláját kifejező emlékművet avatnak fel a horvátországi Pulában.

2017. június 7. szerda

Quevedo bíboros démoninak nevezte a terrorizmust

Orlando Quevedo bíboros szavai szerint: a terrorizmusnak nincs istene. A Fülöp-szigeteki bíboros május 31-én mutatott be szentmisét, amikor megkoronázta a Rizal tartománybeli San Mateóban az Aranzazui Boldogasszony szobrát.

2017. június 4. vasárnap

tovább »