Átadták a Gulág emlékérmeket

A Gulág emlékév alkalmából a Lénárd Ödön Alapítvány kuratóriuma Gulág emlékérmet alapított. Az arany plakettből és emléklapból álló díjat Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke adta át Berghoffer Róbertnek, Dupka Györgynek és Sánczi Ferencnek március... »

18:18

Egy szíriai falu újjáépítéséhez gyűjt adományokat a Görögkatolikus Egyház

Al-Dmeine al-Sarqije ősi keresztény szíriai település újjáépítéséhez gyűjt adományokat a magyarországi Görögkatolikus Egyház.

2017. március 27. hétfő

Újabb tények bizonyítják, hogy XII. Piuszt igazságtalanul nevezték „Hitler pápájának”

A történészek többsége napjainkban már elismerően nyilatkozik az ötven évig félreismert Eugenio Pacelli a nácizmus ellen és a zsidók védelmében tett erőfeszítéseiről; újabb és újabb bizonyítékok kerülnek elő, melyek kétségtelenné teszik XII. Piusz hősiességét.

2017. március 23. csütörtök

A pápa a ruandai elnökhöz: A népirtás eltorzította az Egyház arcát

Ferenc pápa március 20-án fogadta a Vatikánban Paul Kagamét, a Ruandai Köztársaság elnökét és kíséretét. A politikus a pápai audienciát követően találkozott Pietro Parolin bíboros államtitkárral és Paul Richard Gallagher érsekkel, az államközi kapcsolatok titkárával.

2017. március 22. szerda

Boldoggá avatták Josef Mayr-Nussert, aki nem volt hajlandó felesküdni Hitlerre

Március 18-án Bolzanóban Angelo Amato bíboros, a Szentek Ügyeinek Kongregációja prefektusa boldoggá avatta Josef Mayr-Nussert, aki 1945-ben egy Dachau felé tartó vagonban halt meg, miután megtagadta, hogy hűséget esküdjön Hitlernek. Házas volt, egy kisfiú édesapja, az Actio Catholica... »

2017. március 20. hétfő

A szentszéki ENSZ-megfigyelő felemelte hangját a fegyver- és emberkereskedelem ellen

Óriási kihívás előtt állunk, amely megfelelő választ sürget – fogalmazott felszólalásában Bernardito Auza érsek március 15-én az ENSZ Biztonsági Tanácsának New York-i ülésén.

2017. március 18. szombat

Az örökimádás-kápolna mindent megváltoztatott a mexikói Juárezben

Az Észak-Mexikóban található Juárezt 2008 és 2010 között a világ egyik legveszélyesebb városának tartották a drogkereskedelemmel kapcsolatos erőszakos cselekmények miatt. Az örökimádás-kápolna azonban mindent megváltoztatott.

2017. március 16. csütörtök

Nagy örömmel várják Kolumbiába a pápát, a béke küldöttét

Néhány napja hivatalosan bejelentette a Szentszék: Ferenc pápa idén szeptember 6. és 11. között apostoli látogatást tesz a latin-amerikai országban.

2017. március 16. csütörtök

Iraki katonák állították ismét helyére a Mária-szobrot a 4. századi szír katolikus kolostorban

Iraki katonák imádkoznak a súlyosan megsérült Mária-szobor lábainál a „This is Christian Iraq” szervezet videóján a moszuli Mar Behnám-kolostorban.

2017. március 15. szerda

Éhínség Dél-Szudánban – Egy szalézi szerzetes beszámolója a humanitárius válságról

Dél-Szudán kormánya és az ENSZ február végén hivatalosan is deklarálta az országot sújtó éhínséget. A háború és a rossz időjárás teljesen tönkretette az egyébként termékeny országot. Kritikussá vált a súlyosan alultáplált gyerekek száma.

2017. március 13. hétfő

Maggy, aki 52 ezer árván maradt gyermek anyja lett Burundiban

Marguerite Barankitse 1993-ban, a hutuk és tuszik közötti vérontások idején döntött úgy, hogy befogad néhány árván maradt gyermeket – 25 év alatt 52 ezerre nőtt az általa befogadott gyerekek száma. Két évvel ezelőtt el kellett menekülnie Burundiból, Ruandában folytatja... »

2017. március 13. hétfő

„Ismerem az üres pillanatokat is” – a Die Zeit német hetilap interjúja Ferenc pápával

A szentatya február végén vatikáni otthonában, a Szent Márta-házban találkozott a német újságírókkal, akikkel hosszasan elbeszélgetett. Érintette többek között a papi hivatások hiányának, a női diakonátusnak, a hit válságának, az ördög létezésének, a helyes imádságnak, a... »

2017. március 13. hétfő

Sok szíriai muszlim tér át a kereszténységre, miután megmenekül a háborús övezet veszélyeitől

„Jézus megmentett minket” – mondják a Szíriából menekülő muszlimok, akik Libanonban találtak menedékre, és áttértek a keresztény hitre – annak ellenére, hogy emiatt fenyegetések és támadások érték őket.

2017. március 11. szombat

Ferenc pápa és a Római Kúria tagjai százezer eurót adományoznak az aleppói szegényeknek

A szentszéki sajtóközpont igazgatóhelyettese, Paloma García Ovejero március 10-én arról tájékoztatta az újságírókat, hogy Ferenc pápa szentmisét mutatott be Szíriáért Aricciában, ahol az elmúlt napokban nagyböjti lelkigyakorlaton vett részt.

2017. március 10. péntek

Több mint két és fél ezer szíriai családot támogat a lengyel katolikus karitász

Több mint 680 millió forintnak megfelelő pénzügyi támogatást nyújtanak több mint két és fél ezer szíriai család számára a lengyel katolikusok a lengyel Caritas felhívására – közölte március 6-án a lengyel egyházi segélyszervezet.

2017. március 9. csütörtök

A háború arcai

Február 21–22-én hazánkba látogatott II. Ignác Efrém, Antiochia és egész Kelet szír ortodox pátriárkája, aki a békéért mondott imádság fontosságát hangsúlyozta a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen tartott előadásában. Főszerkesztői jegyzetet adunk közre a háború... »

2017. március 5. vasárnap

A lengyel kormány bekapcsolódik a Katolikus Egyház közel-keleti segítségnyújtásába

A lengyel kormány aktívan bekapcsolódik a Katolikus Egyház közel-keleti humanitárius segítségnyújtásába, ezen belül szíriai kórházak felújításába – jelentette be Beata Szydło kormányfő március 1-jén.

2017. március 2. csütörtök

A szír ortodox pátriárka Budapesten: A párbeszéd nem lehetőség, hanem kötelesség

II. Ignác Efrém, Antiochia és egész Kelet szír ortodox pátriárkája tartott előadást a közel-keleti keresztények helyzetéről február 22-én Budapesten, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) II. Szent János Pál dísztermében.

2017. február 23. csütörtök

Ukrajnai nuncius: „Az ukrán gyerekeknek látniuk kell egy olyan világot, ahol nem lőnek nap mint nap”

Claudio Gugerotti érsek, Ukrajna apostoli nunciusa február 14–15-én ellátogatott a Donyec-medence két háború sújtotta városába. Látva a súlyos helyzetet azt javasolta az olasz családoknak, hívjanak meg vakációra ukrán gyerekeket.

2017. február 22. szerda

Morális világválság?

Jeszenszky Géza történész, egyetemi tanár, volt külügyminiszter jegyzetét adjuk közre.

2017. február 20. hétfő

tovább »