Újabb tények bizonyítják, hogy XII. Piuszt igazságtalanul nevezték „Hitler pápájának”

A történészek többsége napjainkban már elismerően nyilatkozik az ötven évig félreismert Eugenio Pacelli a nácizmus ellen és a zsidók védelmében tett erőfeszítéseiről; újabb és újabb bizonyítékok kerülnek elő, melyek kétségtelenné teszik XII. Piusz hősiességét.

2017. március 23. csütörtök

A Rágalmazás Elleni Liga küldöttségét fogadta a pápa

„Az antiszemita viselkedés minden tekintetben szemben áll a keresztény alapelvekkel és minden emberhez méltó szemlélettel.” Így fogalmazott a szentatya február 9-én, amikor a Rágalmazás Elleni Liga (ADL) küldöttségét fogadta a Vatikánban.

2017. február 12. vasárnap

A holokauszt áldozataira emlékeztek Veszprémben

Nagy Károly címzetes apát, kanonok, a bazilika plébánosa mutatott be szentmisét január 29-én a veszprémi Szent Mihály-bazilikában.

2017. február 2. csütörtök

Raoul Wallenberg-díjjal tüntették ki Beer Miklóst és Hofher Józsefet

Raoul Wallenberg-díjat vehetett át mások mellett Beer Miklós váci megyéspüspök és Hofher József jezsuita szerzetes január 17-én a Holokauszt Emlékközpontban. A kitüntetéssel azok tevékenységét ismerik el, akik a zsidók tízezreit megmentő svéd diplomatához méltó példát mutatnak... »

2017. január 17. kedd

Radnóti Zoltán rabbi: Tudunk együtt dolgozni az irgalmasság gesztusaival

Október 30-án zsidó, keresztény és muszlim vallási vezetők és fiatal önkéntesek együtt láttak vendégül ünnepi ebéden budapesti szegényeket. Radnóti Zoltánt, a Mazsihisz rabbitestületének elnökét kérdeztük arról, mit jelent a zsidó vallásban az irgalmasság.

2016. november 13. vasárnap

Boldoggá avatták Engelmar Unzeitig német misszionáriust

„Dachau angyala” – így nevezték a szeptember 24-én boldoggá avatott Engelmar Unzeitiget, a német Mariannhilli Misszionáriusok közösségének tagját.

2016. szeptember 24. szombat

Keresztről nevezett Szent Terézia Benedikta

Augusztus 9-e Keresztről nevezett Szent Terézia Benedikta (Edith Stein), Európa társvédőszentjének ünnepe. A zsidó származású filozófusnő, később kármelita szerzetesnő hitéért halt vértanúhalált az auschwitz-birkenaui koncentrációs táborban 1942-ben ezen a napon.

2016. augusztus 9. kedd

A Szentatya látogatást tett az egykori auschwitz-birkenaui koncentrációs táborban

Ferenc pápa július 29-én, pénteken az egykori auschwitz-birkenaui náci haláltábor területén az áldozatok emlékművénél, majd Szent Maximilian Kolbe vértanúságának helyszínén imádkozott, és megáldotta a koncentrációs táborok tizenkét túlélőjét.

2016. július 29. péntek

A 87 éves korában elhunyt Elie Wieselre emlékezünk

Július 2-án manhattani otthonában elhunyt Elie Wiesel amerikai zsidó író, politikai aktivista, egyetemi tanár, a holokauszt túlélője. Ő használta először a holokauszt szót a mai értelmében. Ferenc pápa május elején, a Nagy Károly-díj átvételekor mondott beszédében idézte Elie... »

2016. július 4. hétfő

Az elhurcolt zsidókra emlékeztek Veszprémben

Négy különböző helyszínen tartottak megemlékezést a városban június 26-án: a holokauszt emlékműnél, a volt zsinagógánál, a volt gettó helyén és a zsidó temetőben.

2016. július 1. péntek

Ferenc pápa sajtótájékoztatója a repülőn örményországi útjáról hazafelé

Június 26-án este a repülőgépen, amelyen Jerevánból hazatért Rómába, szokásához híven ismét elbeszélgetett az újságírókkal.

2016. június 28. kedd

Történelmi téveszmék gyógyítása – XII. Piusz pápáról szóló filmet vetítenek a Dunán

Szigeti László írását adjuk közre a „Róma ege alatt” című kétrészes olasz filmről, mely „jobban és kevéssé ismert történelmi tények adagolásával gyógyíthatja közösségi emlékezetünket”.

2016. június 22. szerda

Az egri szeminárium vendége volt Robert O. Fisch gyermekorvos, a vészkorszak túlélője

Ternyák Csaba egri érsek személyes meghívására érkezett Egerbe Robert O. Fisch magyar származású gyermekorvos, aki túl a 90. életévén a holokausztról, az emberi viselkedés szélsőségességéről és a megbocsátásról beszélgetett a főpásztorral június 6-án az Egri Érseki Papnevelő... »

2016. június 7. kedd

Szentté avatták Maria Elisabeth Hesselbladot, a brigittinák új ágának alapítóját

A június 5-i, vasárnap délelőtti szentmisén Ferenc pápa szentté avatta Maria Elisabeth Hesselbladot, a brigittinák új ágának alapítóját, aki zsidó származású üldözötteket mentett a II. világháború alatt.

2016. június 5. vasárnap

A második világháború idején elhurcolt zsidókra emlékeztek Pécsen

A Pécsi Zsidó Hitközség és a Szent Egyed közösség május 10-én közös megemlékezést és felvonulást tartott a Pécsről 1944-ben elhurcolt zsidó polgárok emlékére. Az eseményen az esős idő ellenére körülbelül nyolcvanan vettek részt.

2016. május 12. csütörtök

Boldog Salkaházi Sárára emlékeztek a Terror Háza Múzeumnál

A tíz éve boldoggá avatott Salkaházi Sára nővérre emlékeztek a holokauszt áldozatainak emléknapja alkalmából vasárnap Budapesten, a Terror Háza Múzeumnál, az intézmény által rendezett szabadtéri koncertet megelőzően.

2016. április 20. szerda

Először emlékeztek közösen a történelmi egyházak képviselői az Élet menetén

A kirekesztés ma is fenyegető veszélyeire figyelmeztettek, valamint a keresztények és zsidók összefogásának fontosságát hangsúlyozták az Élet menete rendezvény szónokai, köztük Székely János esztergom-budapesti segédpüspök, az MKPK Caritas in Veritate Bizottságának elnöke Budapesten... »

2016. április 18. hétfő

Eltemették a Margit hídnál talált emberi maradványokat

A Kozma utcai zsidó temetőben helyezték végső nyugalomra a Margit híd felújítása során talált emberi maradványokat április 15-én. A szertartáson katolikus részről Bíró László tábori püspök mondott beszédet.

2016. április 15. péntek

A Világ Igazai között van az olasz fagylaltos, aki zsidókat mentett Budapesten a vészkorszak idején

Francesco Tirellinek fagylaltozója volt a második világháború idején Budapesten, a Király utcában, sok üldözött zsidót bújtatott, ellátta őket élelemmel. A túlélők keresik leszármazottait, hogy kinyilvánítsák hálájukat megmentőjük emléke előtt tisztelegve.

2016. április 14. csütörtök

Gyűlölet és harag nélkül – A vatikáni napilap megemlékezett Kertész Imréről

A L’Osservatore Romano vatikáni napilap április 3-i száma 4. oldalán Anna Foa zsidó származású olasz írónő, a lap állandó munkatársa publikált megemlékezést a napokban elhunyt Kertész Imréről „Gyűlölet és harag nélkül” („Senza odio né rancore”) címmel.

2016. április 6. szerda

tovább »