A valóság eklektikája – Kiállítássorozat a bicsérdi nemzetközi művésztelep jubileumán

Huszonöt éves a bicsérdi nemzetközi művésztelep, s ebből az alkalomból kiállítás nyílt a közelmúltban a kaposvári kormányhivatal galériájában.

2018. április 22. vasárnap

Pappá szentelésének 50. évfordulóját ünnepelte Tamás József püspök Csíksomlyón

Teljesen megtöltötték a csíksomlyói kegytemplomot április 21-én, szombaton délelőtt a hívek és elöljárók, akik részt vettek Tamás József püspök és egykori osztálytársai aranymiséjén.

2018. április 22. vasárnap

Jubileumi templombúcsút ünnepeltek Kakucson

A Szent Kereszt felmagasztalásáról elnevezett kakucsi templom közössége április 15-én ünnepelte a templom felszentelésének 90. évfordulóját. A jubileumra fejeződött be a templom felújítása is. A búcsúi szentmisét Beer Miklós váci megyéspüspök mutatta be, aki megáldotta a megújult... »

2018. április 20. péntek

A görögkatolikusok jubileumi napját ünnepelték Hajdúdorogon

150 évvel ezelőtt Hajdúdorogon gyűltek össze először a Kárpát-medencében élő magyar ajkú görögkatolikusok. Az évforduló alkalmából április 14-én családi napot rendeztek Hajdúdorogon, melyen több mint háromszázan vettek részt.

2018. április 19. csütörtök

Tízéves a londoni Szent István Ház – Püspöki misével és koncerttel ünnepelt a magyar közösség

Tízéves az angliai magyarok egyik legnagyobb központja, a londoni Szent István Ház. A jubileumi ünnepséget április 15-én tartották, ennek keretében Cserháti Ferenc, a külföldi magyarok lelkipásztori ellátásával megbízott esztergom-budapesti segédpüspök mutatott be hálaadó... »

2018. április 17. kedd

Negyvenéves az Agapé Kiadó

Megalakulásának 40. évfordulóját ünnepelte április 14-én az újvidéki Agapé Kiadó. Az évfordulóról ünnepséggel és hálaadó szentmisével emlékeztek meg.

2018. április 15. vasárnap

Az Isteni Szeretet kegyhelyen nyitja meg a Mária-hónapot Ferenc pápa

A Szentatya május 1-jén, kedden délután fölkeresi a Róma határában található Isteni Szeretet elnevezésű Mária-kegyhelyet – jelentette be a Szentszék sajtóközpontjának igazgatója.

2018. április 14. szombat

Elhelyezték Szent Fausztina és Szent II. János Pál ereklyéjét az egyeki templomban

Bérmálás keretében helyezte el április 8-án, az Isteni Irgalmasság vasárnapján Szent Fausztina és II. János Pál ereklyéjét az egyeki templomban Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök. Az ünnepi szentmise a plébánia jubileumi évének kiemelkedő eseménye volt.

2018. április 9. hétfő

Örökség és küldetés – Beszélgetés Martin Roos temesvári püspökkel

A temesvári egyházmegye püspöke, Martin Roos – vagy ahogy magyar ajkú hívei számára aláírja leveleit, Roos Márton – 2017-ban ünnepelte hetvenötödik születésnapját. E jeles alkalomból beszélgetett a főpásztorral Balla Lóránt. A Romkat.ro-n megjelent interjút szerkesztett formában... »

2018. április 8. vasárnap

Spányi Antal püspöki jubileumát ünnepelték Székesfehérváron

Spányi Antal székesfehérvári püspököt húsz évvel ezelőtt, március 28-án szentelték püspökké, és tizenöt éve, április 4-én kapta kinevezését a Székesfehérvári Egyházmegye főpásztori szolgálatára. Püspöki jubileumát a székesfehérvári Szent István király-székesegyházban... »

2018. április 5. csütörtök

Szent Gellért visszatért Bakonybélbe – Millenniumi év kezdődött a monostorban

A bakonybéli Szent Mauríciusz Monostor megújuló templomának oltárkövében helyezték el 2018. március 24-én, a monostor alapításának jubileumi évében Szent Gellért ereklyéjét. A szent visszatért remeteségének helyszínére, mely példáját követő utódainak köszönhetően ma is az... »

2018. március 25. vasárnap

Újraalapításának 25. évfordulóját ünnepelte az egri Érseki Szent József Kollégium

A rendszerváltás utáni újraalapításának huszonötödik évfordulóját ünnepli idén az egri Érseki Szent József Kollégium. Ebből az alkalomból hálaadó szentmisét mutatott be Ternyák Csaba érsek március 19-én, Szent József ünnepnapján az egri Szent Bernát ciszterci templomban.... »

2018. március 22. csütörtök

Már Szent II. János Pál és Szent Fausztina is „vigyáz” az egyeki hívekre

Az egyeki Szent József-plébánia negyvenöt híve indult el március 15-én Krakkóba, hogy elhozzák II. János Pál pápa és Szent Fausztina ereklyéjét, amelyeket a plébánia jubileumi évének alkalmából kértek és kaptak Lengyelországból.

2018. március 21. szerda

Tudjunk Szent Józseffel álmodni és fölkelni – Öt éve kezdte meg péteri szolgálatát Ferenc pápa

„Nagyon szeretem Szent Józsefet, mert erős és csöndes férfi” – Ferenc pápa így vall a szentről, akinek liturgikus ünnepén, 2013. március 19-én mutatta be a pápasága kezdetét jelentő szentmisét. A Szentatya három megszólalását idézzük fel, melyekből kitűnik, mennyire kötődik... »

2018. március 19. hétfő

Süteménysütő versenyt hirdet a jubileumát ünneplő mosonmagyaróvári Szent Gotthárd-plébánia

Idén ünnepli az országos műemlékek között nyilvántartott mosonmagyaróvári Szűz Mária Királynő és Szent Gotthárd-plébániatemplom felszentelésének 350. évfordulóját. A jubileumi év alkalmából „A plébánia tortája” címmel süteménysütő versenyt hirdet az... »

2018. március 18. vasárnap

A határ a hívő és a nem hívő között bennünk húzódik – Barsi Balázs tartott lelkinapot Egyeken

Idén ünnepli az egyeki plébánia a reformáció utáni újraalapításának 250., illetve a Szent József-templom felszentelésének 200. évfordulóját. A jubileumi évhez kapcsolódva Barsi Balázs ferences szerzetes tartott nagyböjti lelkinapot a közösségnek március 13-án.

2018. március 16. péntek

„József vagyok, embertestvéreim testvére” – Interjú Tamás József gyulafehérvári segédpüspökkel

Tamás József, a Gyulafehérvári Római Katolikus Egyházmegye segédpüspöke idén ünnepli pappá szentelésének ötvenedik évfordulóját. E jeles alkalomból Serbán Mária és Dénes Gabriella kérdezték őt. Az interjú a Romkat.ro honlapon jelent meg. A beszélgetést szerkesztett formában... »

2018. március 16. péntek

Marko Ivan Rupnik jezsuita Ferenc pápa látogatásáról San Giovanni Rotondóba

Ferenc pápa március 17-én, szombaton egynapos látogatást tesz Pietrelcinában és San Giovanni Rotondóban, Szent Pio kapucinus szerzetes stigmatizációjának századik, halálának ötvenedik évfordulója alkalmából.

2018. március 16. péntek

Martin Luther King lányával találkozott a Szentatya

Ferenc pápa március 12-én, hétfőn fogadta audiencián az ötven éve meggyilkoltt Martin Luther King tiszteletes kisebbik lányát, Bernice Albertine Kinget, aki évek óta az emberi jogokért és a béke kultúrájának előmozdításáért fáradozik.

2018. március 14. szerda

Ökumenikus imádságot tartottak wittenbergi és vatikáni sportolók a Szent Péter-bazilikában

A Szent Péter-bazilika altemplomában, a Magyarok Nagyasszonya-kápolnában tartottak ökumenikus imaórát március 12-én, hétfőn a Luther Márton városából, Lutherstadt Wittenbergből érkezett protestáns német maratonfutók és az Athletica Vaticana, a vatikáni alkalmazottakból álló... »

2018. március 14. szerda

tovább »