Tíz éve avatták boldoggá Ceferino Namuncurát

Tíz éve avatták boldoggá Ceferino Namuncurát, a 19 évesen elhunyt, mapuche indián származású argentin fiatalt, aki szalézi papnak készült. Az évforduló alkalmából Ferenc pápa levelet küldött Esteban María Laxague viedmai püspöknek.

09:00

Alapításának 100. évfordulóját ünnepelte a miskolci Fáy András-iskola

Alapításának 100. évfordulóját ünnepelte november 13–14-én a miskolci Fáy András Görögkatolikus Közgazdasági Szakgimnázium. A centenáriumi évet „100 év, 10 igazgató, 8 név, 4 épület” mottóval hirdették meg.

2017. november 18. szombat

Az Isten országa köztünk – A szemlélődő imáról Jálics Ferenc 90. születésnapján

November 16-án, kilencvenedik születésnapján több százan vettek részt a budapesti Jézus Szíve-templomban a Jálics Ferenc jezsuita szerzetes által mondott misén. Az ünnepeltről és az ünnepelttel beszélve Mustó Péter prédikált.

2017. november 17. péntek

Nyolcvanéves az eger-lajosvárosi templom

Nyolcvan évvel ezelőtt, 1937. november elsején szentelte fel Kriston Endre egri segédpüspök a lajosvárosi templomot. Az évforduló alkalmából a hívőközösség ünnepi szentmisén emlékezett meg az építőkről és az elődökről.

2017. november 13. hétfő

Piaristák ünnepe – a jubileumi év gyümölcsei

A szerzetesrendet bemutató budavári kiállításról is beszélgettünk Labancz Zsolt tartományfőnökkel

2017. november 12. vasárnap

„A szegény napszámos asszony álma” – 75 éves a kapuvári ferences templom

A barátok templomának vagy ferences templomnak nevezett Assisi Szent Ferenc-templom felszentelésének 75. évfordulóját ünnepelni gyűltek össze a hívek november 11-én Kapuváron. Az ünnepi szentmisét Veres András győri megyéspüspök mutatta be.

2017. november 12. vasárnap

Apor Vilmos püspök boldoggá avatásának 20. évfordulóját ünnepelték Győrben

Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke szentmisét celebrált Apor Vilmos püspök boldoggá avatásának 20. évfordulóján, november 9-én a győri Kármelhegyi Boldogasszony-templomban.

2017. november 10. péntek

„Mindenkinek mindene lettem…” – Boldog Romzsa Tódorra emlékeztek Nyíregyháza-Örökösföldön

Boldog Romzsa Tódor vértanú püspökre emlékeztek halálának 70. évfordulója alkalmából október 28-án a nyíregyháza-örökösföldi görögkatolikus egyházközségben.

2017. november 10. péntek

San Giovanni Rotondo lesz a Fatimai Szűzanya vándorszobra útjának utolsó állomása

San Giovanni Rotondo lesz a Fatimai Szűzanya eredeti vándorszobra zarándokútjának utolsó állomása. Az olasz városban november 15. és 27. között fogadják a szobrot, ami ezután visszakerül a fatimai Rózsafüzér Királynője-bazilikába, és többé nem viszik rendszeres... »

2017. november 9. csütörtök

Szent Imre-búcsút ünnepeltek a nyolcvanéves pécsi pálos templomban

November 5-én, Szent Imre emléknapján ünnepelték a pécsi pálos templom búcsúját. Minden évben az Imre-naphoz kapcsolódva tartja lelki délutánját a Pálos Baráti Kör, amelyen egy meghívott vendég tart előadást – idén Porpáczy Attila görcsönyi plébános.

2017. november 9. csütörtök

Egyéves a zselickislaki katolikus idősotthon

Egy évvel ezelőtt adták át a Zselic Katolikus Idősek Otthonát a Somogy megyei Zselickislakon, ahol jelenleg 95-en élnek. Az évfordulót szentmisével ünnepelte az intézmény, melyet Varga László megyéspüspök celebrált.

2017. november 8. szerda

Nyolcvanéves a herminamezői Szentlélek-plébániatemplom Budapesten

A budapest-herminamezői Szentlélek-plébániatemplom felszentelésének nyolcvanadik évfordulója alkalmából november 5-én Erdő Péter bíboros, prímás mutatott be ünnepi szentmisét többek közt Márfi Gyula veszprémi érsek és Udvardy György pécsi püspök koncelebrálásával.

2017. november 5. vasárnap

Zarándoklattal emlékeztek meg az aacheni magyar kápolna felszentelésének 650. évfordulójáról

Október 29-én ünnepelték az aacheni székesegyházban kialakított magyar kápolna felszentelésének 650. évfordulóját. A kölni és a stuttgarti magyar közösségek mellett belgiumi és hollandiai magyar közösségek is elzarándokoltak az ünnepre, és megtöltötték a nyugat-németországi... »

2017. november 3. péntek

Hetvenöt éve alapították a debreceni Szent László-plébániát

Alapításának hetvenötödik évfordulóját ünnepelte október 14-én a debreceni Szent László domonkos plébánia.

2017. november 2. csütörtök

Arany 200 – Az istenes versekről

A 2017-es esztendő egyik legfontosabb „születésnaposa”, Arany János éppen a reformáció születésének háromszázadik esztendejében látta meg a napvilágot. Költészetében az „aranypor-szitálás” türelmes módszerével juthatunk hitvalló versek, versrészletek birtokába.

2017. november 1. szerda

A magyar Genfben – Reformációs séta Debrecenben

Számos jelzővel illették már Debrecent: a kálvinista Róma, a magyar Genf. A cívisváros, mely a reformáció kezdetének 500. évfordulója programjainak kiemelkedő helyszíne, idén az Európai Protestáns Egyházak Közösségének (GEKE) kezdeményezésére „a reformáció városai” közé is... »

2017. október 31. kedd

Jubileumi Szent Imre-napot ünnepeltek Nyíregyházán

Alapításának 25. évfordulóját ünnepli e tanévben a nyíregyházi Szent Imre-iskola. Október 27-én jubileumi Szent Imre-napra várták a diákokat, a hálaadó szentmisét változatos programok követték.

2017. október 31. kedd

Kilencven éve van jelen a Szociális Testvérek Társasága Kassán

Bernard Bober kassai érsek-metropolita október 28-án hálaadó szentmisét mutatott be a kassai Szent Erzsébet-székesegyházban abból az alkalomból, hogy a Szociális Testvérek Társasága 90 éve telepedett le a városban – tájékoztatott Gábor Bertalan szepsi esperes, plébános.

2017. október 30. hétfő

Akik a keresztet örömmel hordozzák – Jubileumot ünnepeltek Újpesten

Ünnepi szentmisével emlékezett meg október 29-én a budapest-újpest-megyeri Nagyboldogasszony-plébániatemplomban a Jézus Isteni Szívéről nevezett Karmelita Nővérek Kongregációja arról, hogy 110 évvel ezelőtt alapítójuk, Szent Józsefről nevezett Boldog Mária Terézia felkereste őket... »

2017. október 29. vasárnap

Az emberi gonoszsággal szemben mindig ott van a jó – Száz éve született Fábri Zoltán

Fábri Zoltán (eredeti nevén: Furtkovits Zoltán) Budapesten született, 1917. október 15-én. A Ferencvárosban nőtt fel, festőművésznek készült. 1938-ban végezte el a Képzőművészeti Főiskolát, de érdeklődése hamar a színészet felé fordult.

2017. október 28. szombat

tovább »