Százéves Kovács Béla Kolozs, a gödöllői premontrei iskola egykori szerzetes tanára

Kovács Béla Kolozs 1917. április 17-én született Tolcsván, húsvéthétfőn tölti be századik életévét. A francia Becsületrend birtokosára, a premontrei öregdiákok szeretett egykori tanárára és cserkészvezetőjére Polcz Iván, a gödöllői premontrei diákszövetség tagja... »

2017. április 17. hétfő

Ünnepi kötet jelent meg XVI. Benedek 90. születésnapjára „Cooperatores veritatis” címmel

Federico Lombardi SJ, a Ratzinger Alapítvány elnöke április 6-án, csütörtökön mutatta be Rómában az Augustinianum Patrisztikai Intézetben az ünnepi kiadványt.

2017. április 9. vasárnap

Palánki Ferenc megyéspüspök tartott nagyböjti lelkigyakorlatot Sajópálfalán

Sajópálfalára az Istenszülő-kép könnyezésének 300. évfordulója alkalmából megrendezett emlékévben is rendszeresen érkeznek közösségek egy-egy lelkinapra. Április első hétvégéjén a Miskolci Esperesi Kerület szervezett zarándoklatot, a nagyböjti lelkigyakorlatot Palánki Ferenc... »

2017. április 7. péntek

Kamarakoncerttel emlékeztek Bécsben Mindszenty bíborosra

Az erdélyi származású, jelenleg Bécsben élő brácsaművész, Antal Sándor kamarakoncertjével emlékeztek meg Ausztriában Mindszenty József bíboros születésének 125. évfordulójáról március 29-én a bécsi Pázmáneumban.

2017. április 3. hétfő

Az én papom: Varga Ottó

„Az én papom” rovatunkban ezúttal az Őrségben szolgáló Varga Ottó esperest mutatjuk be, aki március 29-én ünnepelte 60. születésnapját. A személyes hangú köszöntés eredetileg a Szombathelyi Egyházmegye honlapján jelent meg.

2017. április 1. szombat

Engesztelő imaestet tartottak Csehimindszenten Mindszenty bíboros születésének 125. évfordulóján

Mint minden hónap 29-én, március 29-én is megtartották a hagyománnyá vált engesztelő imaestet a Vas megyei Csehimindszent templomában. Ez az alkalom mégis eltért kicsit a szokásostól, hiszen Mindszenty József bíboros, hercegprímás születésének 125. évfordulóját ünnepelték.

2017. március 31. péntek

Hétszázhúsz éves a pozsonyi ferences templom

Március 24-én volt az Urunk születésének hírüladása – Gyümölcsoltó Boldogasszony tiszteletére emelt pozsonyi ferences templom felszentelésének hétszázhuszadik évfordulója. A jubileumon magyar és szlovák nyelvű szentmisét is bemutattak.

2017. március 29. szerda

Pavlics István gyémántmiséjét ünnepelték Jánosházán

Március 25-én, Urunk születésének hírüladása, Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén mutatta be gyémántmiséjét Pavlics István székesegyházi kanonok, nyugalmazott plébános a Vas megyei város Keresztelő Szent János-templomában.

2017. március 28. kedd

Hétszázhúsz éve szentelték fel a pozsonyi ferences templomot

Március 24-én ünneplik a pozsonyi ferences templom felszentelésének 720. évfordulóját. A templom a helyi magyar közösség lelki életének központja, hiszen Pozsony belvárosában mindennap magyar nyelvű szentmisét mutatnak be itt.

2017. március 24. péntek

Bemutatták a nagyváradi egyházmegye Szent László-évhez kapcsolódó programjait

Közös sajtótájékoztatót tartott március 22-én a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye és Nagyvárad önkormányzata, melyen ismertették a Szent László-év helyi programjait.

2017. március 23. csütörtök

Nemzetközi gyermek- és ifjúsági rajzpályázat a fatimai jelenések 100. évfordulója alkalmából

A Mátraverebély-Szentkúti Nemzeti Kegyhely és a Tilma a Gyermekművészeti Alapítvány tizenharmadik alkalommal hirdet nemzetközi rajzpályázatot gyerekek, fiatalok részére óvodástól középiskolás korig bezárólag. A pályamunkák beküldési határideje: április 30.

2017. március 19. vasárnap

Díszelőadást tartottak az Erkel Színházban a váci piarista gimnázium jubileuma alkalmából

Díszelőadással ünnepelték március 12-én a váci piarista gimnázium újraindulásának 25. évfordulóját a budapesti Erkel Színházban. A zártkörű eseményen Erkel Ferenc „Hunyadi László” című operáját mutatták be.

2017. március 18. szombat

Ternyák Csaba érsek tíz éve az Egri Főegyházmegye szolgálatában

Tíz évvel ezelőtt, 2007. március 15-én XVI. Benedek pápa elfogadta Seregély István egy évvel korábban kelt lemondását, és Ternyák Csaba érseket nevezte ki az Egri Főegyházmegye élére.

2017. március 18. szombat

Tricentenáriumi pályázatot hirdet a Sajópálfalai Görögkatolikus Parókia

A Sajópálfalai Görögkatolikus Parókia rajzpályázatot, valamint vers- és novellaíró pályázatot hirdet a kegykép könnyezésének 300. évfordulója alkalmából. A rajzokat, festményeket június 1-ig várják. Az írások beérkezési határideje szeptember 10.

2017. március 18. szombat

Ferenc pápa üzenete a Páli Szent Vince alapította szeretetszolgálat 400. évfordulójára

Az ember fejlesztése és hiteles felszabadítása nélkül nem lehet hirdetni az evangéliumot – jelenti ki üzenetében Ferenc pápa, aki a Páli Szent Vince alapította nemzetközi szeretetszolgálat (AIC) tagjainak írt a szervezet megalapításának négyszázadik évfordulóján.

2017. március 15. szerda

Fogadalomújítással ünnepelték a rend létrejöttének 400. évfordulóját a kecskeméti piaristák

A kecskeméti piarista rendház szerzetesei március 6-án, a rend jubileumi évének központi napján ünnepélyes formában, nyilvánosan megújították szerzetesi fogadalmaikat a Szentháromság-plébániatemplomban. A szertartás főcelebránsa és szónoka Szabó István SchP házfőnök... »

2017. március 14. kedd

Huszonöt éve szolgál Brieber László Balatonszentgyörgy plébánosaként

Március 8-án, szerdán este ünnepi szentmise keretében adott hálát Brieber László huszonöt éves balatonszentgyörgyi szolgálatáért.

2017. március 13. hétfő

Aranymisét ünnepeltek Kalocsán

Szabó István piarista szerzetest köszöntötték pappá szentelésének ötvenedik évfordulója alkalmából Kalocsán, a Szent István király-templomban, március 5-én, nagyböjt első vasárnapján. Az ünnepi szentmise szónoka Bábel Balázs érsek volt.

2017. március 7. kedd

Életünkkel koronázzuk meg a Szűzanyát – beszélgetés Bátor Botonddal

A pálos rend ebben az évben megemlékezik a częstochowai Fekete Madonna megkoronázásának 300. évfordulójáról. Bátor Botond pálos szerzetessel, korábbi tartományfőnökkel beszélgettünk.

2017. március 6. hétfő

Isten tervének eszközei – Kettős jubileumot ünnepeltek a szalézi nővérek

Alapítójuk, Mazzarello Szent Mária Dominika születésének száznyolcvanadik, valamint magyarországi letelepedésüknek nyolcvanadik évfordulójára emlékeztek a Segítő Szűz Mária Leányai Don Bosco Nővérek a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán március 4-én.

2017. március 5. vasárnap

tovább »