Jubileumi öregdiák-találkozót tartottak a piaristák budapesti gimnáziumában

A budapesti Piarista Gimnázium 300 éves jubileuma alkalmából május 27-én találkozóra hívták az egykori diákokat. Emléktábla-avatás a Mikszáth téri épület falán, szentmise a Duna-parti piarista kápolnában, nosztalgiavetítés, öregdiák együttesek, anekdoták, beszélgetések idézték... »

11:00

Alapításuk századik évfordulóját ünneplik a szalézi női önkéntesek

Alapításának századik évfordulóját ünnepelte május 20-án Don Bosco Önkénteseinek Világi Intézménye (Volontarie di Don Bosco, VDB) világszerte. A központi ünnepi megemlékezésre az intézmény „bölcsőjében”, Torino Valdocco negyedében került sor.

2017. május 25. csütörtök

Nyolcvan éve vannak Magyarországon a szalézi nővérek

A Segítő Szűz Mária Leányai (Don Bosco Nővérek) magyarországi letelepedésének 80. és társalapítójuk, Mazzarello Szent Mária Dominika születésének 180. évfordulója alkalmából május 20-án Pesthidegkúton ünnepeltek a szalézi nővérek általános elöljárójuk, Yvonne Reungoat... »

2017. május 24. szerda

Bálint Sándorra emlékeztek a kettős jubileumot ünneplő szegedi Karolina-iskola tanulói

A Boldogasszony Iskolanővérek fenntartásában működő, alapításának 145. és újraindításának 25. évfordulóját ünneplő Karolina Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium közössége május 10-én megkoszorúzta Bálint Sándornak az iskola falán... »

2017. május 24. szerda

Templomuk centenáriumát ünnepelték a kárásztelkiek

Kulturális és vallási rendezvénysorozatot szervezett a Szilágy megyei kárásztelki római katolikus egyházközség a Szent Kereszt felmagasztalása-templom felszentelésének századik évfordulóján, „Isten temploma szent, és ez a templom ti vagytok” (1Kor 3,17) mottóval.

2017. május 23. kedd

A Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat munkatársainak zarándoklata Sajópálfalára

A Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat dolgozói május 11-én, illetve 18-án tettek zarándoklatot Sajópálfalára. A két alkalom során összesen ötszázhúszan látogattak el a Miskolci Egyházmegye kegyhelyére, ahol háromszáz évvel ezelőtt könnyezett az Istenszülő képe.

2017. május 23. kedd

Aranymiséjét ünnepelte Mosonban Németh László általános püspöki helynök

Egykori plébánosi állomáshelyén, a mosoni templomban mutatott be szentmisét Németh László általános püspöki helynök pappá szentelésének 50. évfordulója alkalmából a templom védőszentje, Nepomuki Szent János áldozópap, vértanú emléknapján, május 16-án.

2017. május 22. hétfő

Bíborosi szentmisével vette kezdetét a zugligeti plébánia centenáriumi ünnepségsorozata

Erdő Péter bíboros, prímás mutatott be szentmisét május 17-én Budapesten, a zugligeti Szent Család-templomban a plébánia létrejöttének századik évfordulója alkalmából. A centenáriumi napok keretében minizarándoklatra és családi napra is sor kerül.

2017. május 17. szerda

Elsőáldozási gyémántjubileumot ünnepeltek Herényben

Május 9-én egy hétköznaphoz képest szokatlanul sokan gyűltek össze az esti litániára és szentmisére a Szombathelyhez tartozó Herény Szent György-templomában.

2017. május 17. szerda

Szent Lászlóról szóló iskoladrámát mutattak be a nagyváradi vártemplomban – KÉPRIPORT

A nagyváradi Szent László-búcsú és egyházmegyei zarándoknap előestéjén, május 13-án a nagyváradi vártemplomban zenés jezsuita iskoladrámát mutatott be a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának (PPKE BTK) Boldog Özséb Színtársulata.

2017. május 16. kedd

Túry László piarista konfráter gyémántmiséje Temesváron

Május 7-én, 89. születésnapján Túry László nyugalmazott plébános pappá szentelésének hatvanadik évfordulóját ünnepelte Temesváron.

2017. május 16. kedd

Budapesten is megünnepelték a fatimai jelenések 100. évfordulóját

A terézvárosi Avilai Nagy Szent Teréz-templom plébánosa, Horváth Zoltán a fatimai jelenések 100. évfordulója alkalmából ünnepi szentmisét mutatott be május 13-án. Az ünnepségsorozat részeként az erzsébetvárosi EröMűvHázban Magyary István vetített képes előadásban mutatta be a... »

2017. május 14. vasárnap

A kiegyezés szimbólumai – Koronázási kiállítás nyílt a Mátyás-templomban

Százötven éve, 1867. június 8-án a budavári Nagyboldogasszony-templomban koronázták meg Ferenc Józsefet és feleségét, Erzsébetet. A közelgő jubileum alkalmából a Gara-kápolnában és az emeleti Máltai lovagteremben nyílt kamaratárlat május 12-én.

2017. május 12. péntek

Az ukrajnai püspökök körlevelet adtak ki a fatimai jelenések jubileumi éve alkalmából

Az ukrajnai római katolikus püspöki konferencia körlevelet bocsátott ki a fatimai jelenések századik évfordulójához kapcsolódó jubileumi év alkalmából. A dokumentumot az alábbiakban közöljük.

2017. május 12. péntek

Rendkívüli papi lelkigyakorlatot tartottak Brenner János emlékére Szentgotthárdon

Május 8-án tartotta rendkívüli rekollekcióját a Szombathelyi Egyházmegye papsága, melyen megemlékeztek a hatvan évvel ezelőtt vértanúhalált halt Brenner Jánosról.

2017. május 11. csütörtök

A váci piarista diákok médiacsoportja Labancz Zsolt SP tartományfőnököt kérdezte – KÉPRIPORT

Labancz Zsolt SP piarista tartományfőnökkel készített interjút a váci piarista gimnázium médiacsoportja az iskola újraindulásának 25 éves jubileuma kapcsán; a werkfilm és a diákok fotói már megtekinthetők.

2017. május 7. vasárnap

Fatimában tartja világtalálkozóját a Cursillo mozgalom

A Cursillo mozgalom tagjai idén Fatimában rendezik meg világtalálkozójukat május 6-án. Budapesten, a Magyar Szentek templomában ezen a napon szentmise keretében csatlakoznak a Fatimában zajló eseményekhez – tájékoztatott Fabók Ildikó, a magyarországi Cursillo mozgalom világi... »

2017. május 4. csütörtök

Vasmiséjét ünnepelte Gál Imre

Pappá szentelésének 65. évfordulóján, április 20-án mutatott be ünnepi szentmisét lakóhelyén, a Győri Egyházmegyei Papi Otthon kápolnájában Gál Imre nyugalmazott plébános.

2017. május 4. csütörtök

Tizenöt könyv huszonöt év alatt – Sebestyén Péter ezüstmisés

A marosvásárhelyi Szent Imre (volt) ferences templom plébánosa huszonöt éve pap. Ez alkalomra jelentette meg tizenötödik könyvét, az „Ezüstbeszédet”.

2017. május 3. szerda

A papi hivatás ajándéka – Konferenciát rendeztek az esztergomi szeminárium alapításának jubileumán

Ünnepi konferenciát tartottak az esztergomi (ősrégi) szeminárium nagyszombati megalapításának 450. évfordulója alkalmából az Esztergomi Hittudományi Főiskolán április 27-én. A „Papi identitás – papnevelés egykor és ma” című tanácskozás nyitó előadását Erdő Péter bíboros,... »

2017. április 28. péntek

tovább »