Hétszázhúsz éve szentelték fel a pozsonyi ferences templomot

Március 24-én ünneplik a pozsonyi ferences templom felszentelésének 720. évfordulóját. A templom a helyi magyar közösség lelki életének központja, hiszen Pozsony belvárosában mindennap magyar nyelvű szentmisét mutatnak be itt.

2017. március 24. péntek

Bemutatták a nagyváradi egyházmegye Szent László-évhez kapcsolódó programjait

Közös sajtótájékoztatót tartott március 22-én a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye és Nagyvárad önkormányzata, melyen ismertették a Szent László-év helyi programjait.

2017. március 23. csütörtök

Nemzetközi gyermek- és ifjúsági rajzpályázat a fatimai jelenések 100. évfordulója alkalmából

A Mátraverebély-Szentkúti Nemzeti Kegyhely és a Tilma a Gyermekművészeti Alapítvány tizenharmadik alkalommal hirdet nemzetközi rajzpályázatot gyerekek, fiatalok részére óvodástól középiskolás korig bezárólag. A pályamunkák beküldési határideje: április 30.

2017. március 19. vasárnap

Díszelőadást tartottak az Erkel Színházban a váci piarista gimnázium jubileuma alkalmából

Díszelőadással ünnepelték március 12-én a váci piarista gimnázium újraindulásának 25. évfordulóját a budapesti Erkel Színházban. A zártkörű eseményen Erkel Ferenc „Hunyadi László” című operáját mutatták be.

2017. március 18. szombat

Ternyák Csaba érsek tíz éve az Egri Főegyházmegye szolgálatában

Tíz évvel ezelőtt, 2007. március 15-én XVI. Benedek pápa elfogadta Seregély István egy évvel korábban kelt lemondását, és Ternyák Csaba érseket nevezte ki az Egri Főegyházmegye élére.

2017. március 18. szombat

Tricentenáriumi pályázatot hirdet a Sajópálfalai Görögkatolikus Parókia

A Sajópálfalai Görögkatolikus Parókia rajzpályázatot, valamint vers- és novellaíró pályázatot hirdet a kegykép könnyezésének 300. évfordulója alkalmából. A rajzokat, festményeket június 1-ig várják. Az írások beérkezési határideje szeptember 10.

2017. március 18. szombat

Ferenc pápa üzenete a Páli Szent Vince alapította szeretetszolgálat 400. évfordulójára

Az ember fejlesztése és hiteles felszabadítása nélkül nem lehet hirdetni az evangéliumot – jelenti ki üzenetében Ferenc pápa, aki a Páli Szent Vince alapította nemzetközi szeretetszolgálat (AIC) tagjainak írt a szervezet megalapításának négyszázadik évfordulóján.

2017. március 15. szerda

Fogadalomújítással ünnepelték a rend létrejöttének 400. évfordulóját a kecskeméti piaristák

A kecskeméti piarista rendház szerzetesei március 6-án, a rend jubileumi évének központi napján ünnepélyes formában, nyilvánosan megújították szerzetesi fogadalmaikat a Szentháromság-plébániatemplomban. A szertartás főcelebránsa és szónoka Szabó István SchP házfőnök... »

2017. március 14. kedd

Huszonöt éve szolgál Brieber László Balatonszentgyörgy plébánosaként

Március 8-án, szerdán este ünnepi szentmise keretében adott hálát Brieber László huszonöt éves balatonszentgyörgyi szolgálatáért.

2017. március 13. hétfő

Aranymisét ünnepeltek Kalocsán

Szabó István piarista szerzetest köszöntötték pappá szentelésének ötvenedik évfordulója alkalmából Kalocsán, a Szent István király-templomban, március 5-én, nagyböjt első vasárnapján. Az ünnepi szentmise szónoka Bábel Balázs érsek volt.

2017. március 7. kedd

Életünkkel koronázzuk meg a Szűzanyát – beszélgetés Bátor Botonddal

A pálos rend ebben az évben megemlékezik a częstochowai Fekete Madonna megkoronázásának 300. évfordulójáról. Bátor Botond pálos szerzetessel, korábbi tartományfőnökkel beszélgettünk.

2017. március 6. hétfő

Isten tervének eszközei – Kettős jubileumot ünnepeltek a szalézi nővérek

Alapítójuk, Mazzarello Szent Mária Dominika születésének száznyolcvanadik, valamint magyarországi letelepedésüknek nyolcvanadik évfordulójára emlékeztek a Segítő Szűz Mária Leányai Don Bosco Nővérek a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán március 4-én.

2017. március 5. vasárnap

„Meghalt hitéért gyilkos kezek által” – A vértanú Kenyeres Lajos tiszavárkonyi plébánosra emlékeztek

Varga Lajos, a Váci Egyházmegye segédpüspöke szentmisét mutatott be március 4-én a tiszavárkonyi templomban Kenyeres Lajos vértanú pap halálának 60. évfordulója alkalmából, majd a templom előtt megáldotta a mártír plébános szobrát.

2017. március 4. szombat

Egy költő kéziratai – Kétszáz éve született Arany János

2017-ben ünnepeljük Arany János születésének 200. évfordulóját. Ezt az esztendőt az Országgyűlés és a Magyar Tudományos Akadémia Arany János-emlékévnek nyilvánította.

2017. március 4. szombat

„A LÉLEK ÉL...” – Arany János születésének 200. évfordulójára

„Arany János és a magyar nyelv valahogy ugyanazt jelentik” – olvassuk Szerb Antal Magyar irodalomtörténetében. Kosztolányi Dezső hasonlót fogalmaz meg egyik Arany Jánosról írt esszéjében: „Ő maga a magyar nyelv”. A kétszáz évvel ezelőtt, 1817. március 2-án Nagyszalontán... »

2017. március 2. csütörtök

Húsz éve szentelték püspökké Tamás József gyulafehérvári segédpüspököt

Tamás József gyulafehérvári segédpüspököt, általános helynököt 1997. március 1-jén szentelték püspökké a csíksomlyói kegytemplomban. Jakubinyi György gyulafehérvári érsek köszöntőjét közöljük.

2017. március 2. csütörtök

125 éve született Boldog Apor Vilmos

125 évvel ezelőtt, 1892. február 29-én született Apor Vilmos. Az évfordulón felidézzük Győr vértanú püspökének életét, emlékezetét.

2017. március 1. szerda

A kalocsai Liszt Ferenc-zeneiskola ötvenéves jubileumát ünnepelték

A Liszt Ferenc Alapfokú Művészetoktatási Intézmény alapításának ötvenedik évfordulóját ünnepelték Kalocsán, a Nagyboldogasszony-főszékesegyházban február 27-én. A templomban elsőként Fehérvári István, az intézmény igazgatója köszöntötte az egybegyűlteket.

2017. február 28. kedd

Az első ötven év – 29 helyszínen ünnepelték az országban a karizmatikus megújulás születésnapját

Magyarországon február 18-án 29 helyszínen ünnepelték a karizmatikus megújulás 50. születésnapját. Ebből az alkalomból az egri Szent II. János Pál pápa katolikus karizmatikus közösség szervezett hálaadó és dicsőítő imaestet az egri Szent Bernát ciszterci templomban.

2017. február 28. kedd

Alapításuk 400. évfordulóját ünnepelték a lazaristák Nagyváradon

A Misszióstársaság (lazaristák) közössége 2017-ben ünnepli létrejötte 400. évfordulóját. Ez alkalomból Nagyváradon, a Katalin-telepi római katolikus plébánián ötrészes előadás-sorozat indult.

2017. február 28. kedd

tovább »