Felekezetközi demonstrációt tartottak Nagyváradon a házasság hagyományos értékének megőrzéséért

Nagyváradon, a Szent László téren március 25-én demonstrációt tartottak két nyelven annak érdekében, hogy változzon meg Románia alkotmánya 48. cikkelyének 1. bekezdése úgy, hogy leszögezze: a házasság kizárólag egy férfi és egy nő között lehetséges.

2017. március 27. hétfő

A Rágalmazás Elleni Liga küldöttségét fogadta a pápa

„Az antiszemita viselkedés minden tekintetben szemben áll a keresztény alapelvekkel és minden emberhez méltó szemlélettel.” Így fogalmazott a szentatya február 9-én, amikor a Rágalmazás Elleni Liga (ADL) küldöttségét fogadta a Vatikánban.

2017. február 12. vasárnap

Keresztény–zsidó imaóra: „Zsidók és keresztények arra hivatottak, hogy áldás legyenek a világnak”

Az ökumenikus imahét nyolcadik napján, január 22-én, vasárnap keresztény–zsidó imaórát tartottak Budapesten az Avilai Nagy Szent Teréz-templomban. Erdő Péter bíboros és Darvas István rabbi tartott igehirdetést, a keresztény felekezetek képviselői imádságokat mondtak.

2017. január 22. vasárnap

Radnóti Zoltán rabbi: Tudunk együtt dolgozni az irgalmasság gesztusaival

Október 30-án zsidó, keresztény és muszlim vallási vezetők és fiatal önkéntesek együtt láttak vendégül ünnepi ebéden budapesti szegényeket. Radnóti Zoltánt, a Mazsihisz rabbitestületének elnökét kérdeztük arról, mit jelent a zsidó vallásban az irgalmasság.

2016. november 13. vasárnap

Ábrahám vendégsége: az irgalmasság a zsidó, a keresztény és a muszlim vallásban

Október 30-án Budapesten, a Deák téri evangélikus lelkészségen a három nagy monoteista vallás képviselői az irgalmasságról tanácskoztak az assisi vallásközi béketalálkozó szellemében. A résztvevők előzőleg fiatal zsidó, keresztény és muszlim önkéntesekkel ünnepi ebéden láttak... »

2016. október 31. hétfő

Márton Áron tiszteletére tartottak megemlékezést az izraeli magyar nagykövetségen

„Ember az embertelenségben” címmel szeptember 28-án megemlékezést tartottak a Világ Igaza címmel kitüntetett Márton Áron erdélyi püspök tiszteletére a tel-avivi magyar nagykövetségen. Az estet a követség és a Történelmi Magyarországról Bevándoroltak Szövetsége... »

2016. október 3. hétfő

Ferenc pápa részvéttávirata Simón Peresz halálára: A béke embere volt

Ferenc pápa mély szomorúsággal értesült a volt izraeli elnök, Simón Peresz szeptember 28-án, szerdán bekövetkezett haláláról. Táviratban fejezte ki részvétét Izrael jelenlegi elnökének, Reuvén Rivlinnek.

2016. szeptember 29. csütörtök

90 éve született Jean-Marie Lustiger bíboros, Párizs érseke

Huszonnégy évig volt Párizs érseke, a pápaságra is esélyesnek tartották, de mindvégig zsidónak tartotta magát. Szülei valamikor az első világháború során hagyták el a későbbi Lengyelország területét. Amikor Aaron fiuk megszületett 1926-ban, már Párizsban éltek.

2016. szeptember 18. vasárnap

Párbeszéd a békéért – több száz vallási vezető találkozik Assisiben

A vallások közti béketalálkozó Assisiben – szeptember 18. és 20. között – nem ünnepi megemlékezés lesz, hanem a béke műhelye, ahol a világ jövőjéről folytatnak párbeszédet a vallások képviselői, ahogy immár három évtizede minden esztendőben.

2016. szeptember 16. péntek

Ferenc pápa Assisibe látogat a vallások közti béketalálkozóra

A Szentatya szeptember 20-án, kedden részt vesz Assisiben a vallások közti béketalálkozó záró rendezvényén – tájékoztatott a Szentszék Sajtóterme. A Szent Egyed közösség által idén 30. alkalommal szervezett találkozó témája: „Szomjazzuk a békét – Vallások és kultúrák... »

2016. augusztus 23. kedd

A Szentatya látogatást tett az egykori auschwitz-birkenaui koncentrációs táborban

Ferenc pápa július 29-én, pénteken az egykori auschwitz-birkenaui náci haláltábor területén az áldozatok emlékművénél, majd Szent Maximilian Kolbe vértanúságának helyszínén imádkozott, és megáldotta a koncentrációs táborok tizenkét túlélőjét.

2016. július 29. péntek

A 87 éves korában elhunyt Elie Wieselre emlékezünk

Július 2-án manhattani otthonában elhunyt Elie Wiesel amerikai zsidó író, politikai aktivista, egyetemi tanár, a holokauszt túlélője. Ő használta először a holokauszt szót a mai értelmében. Ferenc pápa május elején, a Nagy Károly-díj átvételekor mondott beszédében idézte Elie... »

2016. július 4. hétfő

Az embermentő magyar jezsuitát, Raile Jakabot méltatták Bostonban

Több amerikai hírportál megosztotta május elején a Jesuit.org jezsuita honlap írását, melyben a magyar zsidómentő szerzetes, Raile Jakab jezsuita életpályáját és tevékenységét méltatták a Boston College Raile Jakab tiszteletére rendezett eseménye kapcsán.

2016. június 1. szerda

A Kozma utcában temetik el a Margit híd felújítása során talált emberi maradványokat

A Kozma utcai zsidó temetőben helyezik végső nyugalomra a Margit híd felújítása során talált emberi maradványokat – tájékoztatta a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) a február 22-i, hétfői többoldalú egyeztetés eredményéről az MTI-t.

2016. február 24. szerda

Erdő Péter videoüzenetet küldött a Schweitzer József-emlékkonferenciára

Schweitzer József egykori országos főrabbi, az Országos Rabbiképző Intézet volt igazgatója emlékére – halálának első évfordulóján – tudományos emlékkonferenciát tartottak január 27-én Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémián.

2016. január 27. szerda

Nagyváradon is megkezdődött az ökumenikus imahét

„Arra hívattunk, hogy az Úr nagy tetteit hirdessük” (1Pét 2,9) – e mottó jegyében kezdődött meg Nagyváradon a keresztények egységének imahete az irgalmasság szentévében. Január 17-én, vasárnap 17 órától a római katolikus székesegyházban imádkoztak együtt a keresztény... »

2016. január 19. kedd

Átadták a Wallenberg-díjakat

Január 18-án a Holokauszt Emlékközpontban adták át a kitüntetést a kirekesztett, előítéletektől sújtott társadalmi csoportokat segítő személyeknek, szervezeteknek. Az idei díjazottak között van Szőke Péter, a magyarországi Szent Egyed közösség vezetője. A díjátadón részt vett... »

2016. január 18. hétfő

Megjelent a Vigilia januári száma

A Vigilia ez évi első számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

2016. január 10. vasárnap

Ortodox rabbinikus nyilatkozat a kereszténységről

Huszonöt ortodox rabbi adta ki december 3-án azt a nyilatkozatot, amelyben a keresztény-zsidó párbeszédet szorgalmazzák, elismerve a kereszténység értékeit. A hírről a Vatikáni Rádió angol nyelvű szerkesztősége is tájékoztatott.

2015. december 11. péntek

Vatikáni dokumentum jelent meg a katolikusok és zsidók közötti párbeszédről

Közös fellépést sürget a zsidókkal szembeni faji megkülönböztetés és az antiszemitizmus minden megnyilvánulása ellen az a vatikáni dokumentum, melyet december 10-én mutattak be, a zsidó-keresztény párbeszédet elindító Nostra Aetate zsinati nyilatkozat megjelenésének 50.... »

2015. december 11. péntek

tovább »