Itt az idő, hogy tettekre váltsuk a fohászt – Keresztény–zsidó imaóra Budapesten

Az ökumenikus imahét utolsó napján, január 28-án keresztény–zsidó imaórát tartottak a budapesti Avilai Nagy Szent Teréz-templomban. Snell György esztergom-budapesti segédpüspök és Frölich Róbert országos főrabbi elmélkedése után a különböző keresztény felekezetek képviselői... »

2018. január 29. hétfő

Keresztény–zsidó imaórát tartanak vasárnap Budapesten

Az ökumenikus imahéten keresztény–zsidó imaórát tartanak január 28-án, vasárnap délután a budapest-terézvárosi Avilai Nagy Szent Teréz-templomban.

2018. január 26. péntek

Imádkozzunk és cselekedjünk együtt – III. Teofil pátriárkát fogadta Ferenc pápa

Ferenc pápa október 23-án délelőtt fogadta III. Teofil jeruzsálemi görög ortodox pátriárkát és kíséretét.

2017. október 25. szerda

A szentföldi keresztény vezetők szerint Izrael korlátozza az egyházak jogait

A jeruzsálemi egyházak pátriárkái és vezetői közös dokumentumot írtak alá szeptember 5-én, határozott tiltakozásuknak adván hangot a szent város egységének aláásására és a szentföldi keresztény jelenlét meggyengítésére irányuló folyamatokkal szemben.

2017. szeptember 8. péntek

A párbeszéd termékeny pillanata – Európai, amerikai és izraeli rabbikat fogadott a pápa

„A katolikusok és a zsidók a párbeszéd termékeny pillanatát élik meg” – ezekkel a szavakkal fogadta Ferenc pápa augusztus 31-én az Európai Rabbik Konferenciája, az Amerikai Központi Rabbinikus Tanács és az Izraeli Főrabbinátus képviselőit.

2017. szeptember 1. péntek

Pizzaballa ferences érsek: A tanúságtétel fogja megtartani a keresztényeket a Közel-Keleten

Pierbattista Pizzaballa OFM érsek, a jeruzsálemi latin pátriárkátus apostoli adminisztrátora, korábbi szentföldi ferences kusztos adott interjút a SIR olasz katolikus hírügynökségnek egy évvel kinevezése után.

2017. július 22. szombat

Megjelent a Talmud első magyar fordítása

Megjelent a Talmud egy részének, 19 fejezetének első magyar fordítása. Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) gondozásában megjelent kétkötetes mű, amely az eredeti héber, illetve arámi szöveg mellett közli a fordítást és magyarázatokat is fűz hozzá, július 5-én... »

2017. július 7. péntek

A westminsteri érsek vallásközi ramadáni összejövetelt szervezett Londonban – KÉPRIPORT

Vincent Nichols bíboros, westminsteri érsek június 13-án este iftár összejövetelre hívta érseki otthonába Sadiq Khant, London muszlim polgármesterét, Ephraim Mirvis főrabbit, valamint különböző felekezetű fiatalokat.

2017. június 16. péntek

Megemlékeztek a vészkorszakban Pécsről elhurcolt zsidó polgárokról

Május 9-én, este 6 órai kezdettel a pécsi gettó felállításának 73. évfordulóján a Pécsi Zsidó Hitközség és a Szent Egyed közösség szervezésében megemlékeztek az 1944-ben elhurcolt pécsi és baranyai zsidó polgárokról.

2017. május 11. csütörtök

Uhl Antalra, az embermentő papra emlékeztek Mohácson

Uhl Antal, a Pécsi Egyházmegye papja mintegy ezerkétszáz zsidó család életét mentette meg a második világháborúban a biztos haláltól. A mohácsi származású katolikus pap emlékére szülőházán táblát helyeztek el, amelyet május 5-én Udvardy György pécsi megyéspüspök áldott... »

2017. május 9. kedd

Felekezetközi demonstrációt tartottak Nagyváradon a házasság hagyományos értékének megőrzéséért

Nagyváradon, a Szent László téren március 25-én demonstrációt tartottak két nyelven annak érdekében, hogy változzon meg Románia alkotmánya 48. cikkelyének 1. bekezdése úgy, hogy leszögezze: a házasság kizárólag egy férfi és egy nő között lehetséges.

2017. március 27. hétfő

A Rágalmazás Elleni Liga küldöttségét fogadta a pápa

„Az antiszemita viselkedés minden tekintetben szemben áll a keresztény alapelvekkel és minden emberhez méltó szemlélettel.” Így fogalmazott a szentatya február 9-én, amikor a Rágalmazás Elleni Liga (ADL) küldöttségét fogadta a Vatikánban.

2017. február 12. vasárnap

Keresztény–zsidó imaóra: „Zsidók és keresztények arra hivatottak, hogy áldás legyenek a világnak”

Az ökumenikus imahét nyolcadik napján, január 22-én, vasárnap keresztény–zsidó imaórát tartottak Budapesten az Avilai Nagy Szent Teréz-templomban. Erdő Péter bíboros és Darvas István rabbi tartott igehirdetést, a keresztény felekezetek képviselői imádságokat mondtak.

2017. január 22. vasárnap

Radnóti Zoltán rabbi: Tudunk együtt dolgozni az irgalmasság gesztusaival

Október 30-án zsidó, keresztény és muszlim vallási vezetők és fiatal önkéntesek együtt láttak vendégül ünnepi ebéden budapesti szegényeket. Radnóti Zoltánt, a Mazsihisz rabbitestületének elnökét kérdeztük arról, mit jelent a zsidó vallásban az irgalmasság.

2016. november 13. vasárnap

Ábrahám vendégsége: az irgalmasság a zsidó, a keresztény és a muszlim vallásban

Október 30-án Budapesten, a Deák téri evangélikus lelkészségen a három nagy monoteista vallás képviselői az irgalmasságról tanácskoztak az assisi vallásközi béketalálkozó szellemében. A résztvevők előzőleg fiatal zsidó, keresztény és muszlim önkéntesekkel ünnepi ebéden láttak... »

2016. október 31. hétfő

Márton Áron tiszteletére tartottak megemlékezést az izraeli magyar nagykövetségen

„Ember az embertelenségben” címmel szeptember 28-án megemlékezést tartottak a Világ Igaza címmel kitüntetett Márton Áron erdélyi püspök tiszteletére a tel-avivi magyar nagykövetségen. Az estet a követség és a Történelmi Magyarországról Bevándoroltak Szövetsége... »

2016. október 3. hétfő

Ferenc pápa részvéttávirata Simón Peresz halálára: A béke embere volt

Ferenc pápa mély szomorúsággal értesült a volt izraeli elnök, Simón Peresz szeptember 28-án, szerdán bekövetkezett haláláról. Táviratban fejezte ki részvétét Izrael jelenlegi elnökének, Reuvén Rivlinnek.

2016. szeptember 29. csütörtök

90 éve született Jean-Marie Lustiger bíboros, Párizs érseke

Huszonnégy évig volt Párizs érseke, a pápaságra is esélyesnek tartották, de mindvégig zsidónak tartotta magát. Szülei valamikor az első világháború során hagyták el a későbbi Lengyelország területét. Amikor Aaron fiuk megszületett 1926-ban, már Párizsban éltek.

2016. szeptember 18. vasárnap

Párbeszéd a békéért – több száz vallási vezető találkozik Assisiben

A vallások közti béketalálkozó Assisiben – szeptember 18. és 20. között – nem ünnepi megemlékezés lesz, hanem a béke műhelye, ahol a világ jövőjéről folytatnak párbeszédet a vallások képviselői, ahogy immár három évtizede minden esztendőben.

2016. szeptember 16. péntek

Ferenc pápa Assisibe látogat a vallások közti béketalálkozóra

A Szentatya szeptember 20-án, kedden részt vesz Assisiben a vallások közti béketalálkozó záró rendezvényén – tájékoztatott a Szentszék Sajtóterme. A Szent Egyed közösség által idén 30. alkalommal szervezett találkozó témája: „Szomjazzuk a békét – Vallások és kultúrák... »

2016. augusztus 23. kedd

tovább »