Iraki keresztény területekre látogatott Fabiny Tamás evangélikus püspök

Nemrég tért haza iraki útjáról Fabiny Tamás evangélikus püspök. Április 27-én beszélt tapasztalatairól, valamint az Ökumenikus Segélyszervezetnek a térségben folytatott tevékenységéről.

2017. április 28. péntek

A négy éve elrabolt aleppói püspökök még életben vannak

Daniel Kourie bejrúti szír ortodox püspök értesülései szerint a 2013-ban elrabolt két aleppói püspök, Gregoriosz Johanna Ibrahim és Bulosz Jazigi (Pál) még életben van; Daniel Kourie mindenkit biztatott, ne adja föl az imádkozást értük.

2017. április 27. csütörtök

Ferenc pápa: A Szentlélek tesz minket engedelmes tanúkká

Kereszténynek lenni nem társadalmi státuszt jelent, hanem, hogy Jézushoz hasonlóan engedelmes tanúi leszünk Istennek, vállalva az üldöztetést is – hangzott el az április 27-én reggel, a Szent Márta-ház kápolnájában bemutatott szentmisén.

2017. április 27. csütörtök

„A kopt egyház vértanú egyház” – Anba Gabriel kopt ortodox püspök előadása a Sapientián

Az Üldözött Keresztények Megsegítéséért Felelős Helyettes Államtitkárság meghívására „A keleti kereszténység Európában” címmel tartott előadást Anba Gabriel, Ausztria és Svájc német nyelvű kopt ortodox közösségeinek püspöke április 26-án, a Sapientia Szerzetesi... »

2017. április 27. csütörtök

Kocsis Fülöp érsekkel és Györfi Béla Szabolcs pálos házfőnökkel találkozott Anba Gabriel kopt püspök

Április 25. és 27. között Magyarországon tartózkodik Anba Gabriel, Ausztria és Svájc német anyanyelvű kopt ortodox közösségeinek püspöke. Vele érkezett hazánkba Theodor Anba Antonius is, aki az Ausztriában működő kopt monostor szerzetese és a Bécsben élő kopt hívek... »

2017. április 26. szerda

A népirtásokról tartanak nemzetközi konferenciát Budapesten

Első alkalommal rendeznek nemzetközi konferenciát a népirtásokról a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen április 19. és 21. között.

2017. április 19. szerda

Kereszttűzbe került a Sínai-félszigeten található görög ortodox Szent Katalin-kolostor

Április 19-én, szerdán a Sínai-félszigeten található Szent Katalin-kolostor is támadási célpontot jelentett az Iszlám Állam terrorszervezet és az egyiptomi rendőrség között kialakult tűzharcban.

2017. április 19. szerda

Az európai keresztény egyházak imádkoznak az üldözöttekért

„Imádkozzunk a keresztényekért, akiket üldöznek és akiknek megtiltották, hogy szabadon és békében megünnepeljék a feltámadást” – áll abban a közös üzenetben, amelyet az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa (CCEE) és az Európai Egyházak Konferenciája (CEC) adott ki húsvét... »

2017. április 18. kedd

Ferenc pápa az új vértanúk emlékezetét ünnepli április 22-én

Április 12-én adta hírül a Vatikáni Sajtóiroda, hogy Ferenc pápa április 22-én, szombaton a római Szent Bertalan-templomba látogat, ahol igeliturgia keretében emlékezik meg a 20. és 21. század vértanúiról.

2017. április 13. csütörtök

Muszlim véradók is segítik az egyiptomi merényletek sebesültjeit

Egyiptomban több spontán szolidaritási akció is zajlott április 9-én, vasárnap: muszlimok is adtak vért azon kopt keresztények számára, akik a virágvasárnap elkövetett terrortámadások során sérültek meg.

2017. április 11. kedd

Nem vesztjük el reményünket – Antoniosz Azíz Mina kopt püspök az egyiptomi merényletekről

Antoniosz Azíz Mina, Gíza kopt katolikus nyugalmazott püspöke az április 9-én, virágvasárnap Egyiptomban elkövetett merényletekről nyilatkozott a SIR (Servizio Informazione Cattolica) olasz katolikus hírügynökségnek.

2017. április 11. kedd

Világszerte elítélik az egyiptomi robbantásokat

Ferenc pápa a virágvasárnapi szentmise bemutatása után, az Úrangyala imádság alkalmával lelki közelségét fejezte ki az egyiptomi kopt egyháznak. Az ünnepnapot beárnyékolták a keresztények ellen irányuló merényletek.

2017. április 10. hétfő

Tudományos konferenciát tartottak a diktatúrában működő Állami Egyházügyi Hivatal szerepéről

Az „Állami Egyházügyi Hivatal története, működése és megnyilvánulásai” címmel kétnapos konferenciát rendeztek április 5–6-án nemzeti kegyhelyünkön, Mátraverebély-Szentkúton.

2017. április 6. csütörtök

Nápolyban jártak a Pápai Magyar Intézet ösztöndíjasai

Az ösztöndíjasok ellátogattak a nápolyi-öbölbeli Ischia szigetére, a Szent Januáriusz vértanú püspökről elnevezett székesegyházba és a föld alatti Nápolyba is. A résztvevők beszámolója szerint útjuk lelki csúcspontját a San Severo-kápolnában található Fátyolos Krisztus-szobor... »

2017. április 4. kedd

Mindszenty József bíborosra emlékeztek Csehimindszenten születésének 125. évfordulóján

Mindszenty József bíboros, hercegprímás születésének 125. évfordulójára emlékeztek április 1-jén a Vas megyei Csehimindszenten. A bíboros személye példa a ma keresztényeinek is a bátor hitvallásra – hangzott el az ünnepségen.

2017. április 3. hétfő

A nemzetközi közösség segítségére van szükség Irak újjáépítéséhez

A National Catholic Register amerikai lap március 24-i száma interjút tett közzé Basár Varda káld katolikus érsekkel, Erbíl főpásztorával, a beszélgetést a Vatikáni Rádió ismertette.

2017. március 31. péntek

A szentföldi keresztények helyzetéről tartott előadást Jungbert Béla a Szent István Társulat estjén

A Szent István Társulat rendezvénysorozatának keretében Jungbert Béla, a jeruzsálemi Szent Sír Lovagrend magyarországi helytartója, volt palesztinai és jordániai nagykövet tartott előadást „Keresztények a mai Szentföldön” címmel a Pázmány Péter Katolikus Egyetem jogi karán március... »

2017. március 29. szerda

Gregorios III. Lahhám: Ne hagyjátok, hogy eltűnjünk!

Gregorios III. Lahhám Antiochia és az egész Kelet, Alexandria és Jeruzsálem görög-melkita pátriárkája, 1933-ban született Szíriában. Az interjúkötetben Charlotte d’ Ornellas francia újságírónő kérdéseire válaszol.

2017. március 26. vasárnap

Keresztények a Boko Haram fogságában – Napjainkban is zajlik a „Némaság” története

A nigériai Patience 25 éves volt és várandós, amikor a Boko Haram terroristái először elrabolták. Sok szenvedésen ment keresztül, szeretteit meggyilkolták, ő túlélte a borzalmakat, és elmeséli, mit tesznek a keresztényekkel az afrikai kalifátus emberei. Egy német újságírónő könyvet... »

2017. március 24. péntek

Az iszlám veszélyeire figyelmeztetett budapesti előadásán Henri Boulad

„A civil állampolgári lét a megoldás – A vallások együttélésének alapvető feltételei a Közel-Keleten” címmel tartott előadást Henri Boulad a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen március 23-án. Az egyiptomi jezsuita szerzetes egy héttel korábban kapta meg a magyar... »

2017. március 24. péntek

tovább »