A pajzs megerősít és felvértez – Szabó Ferenc SJ kapta idén a Parma fidei – Hit pajzsa díjat

A kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából a Parma fidei – Hit pajzsa díjat idén Szabó Ferenc SJ kapta. A tizennyolcadik alkalommal megrendezett díjátadót február 23-án tartották Budapesten, a jezsuiták Párbeszéd Háza dísztermében. Az eseményen Erdő Péter bíboros is részt... »

2019. február 23. szombat

Elhunyt Fésűs Éva meseíró, költő

Életének 93. évében, 2019. február 21-én, csütörtökön elhunyt Fésűs Éva Kossuth-díjas meseíró, költő. Rá emlékezünk az alábbiakban.

2019. február 22. péntek

Floruczó István kapta a nagyváradi egyházmegyei érdemérmet

Minden évben februárban, Boldog Bogdánffy Szilárd vértanú püspök születésnapján adják át a nagyváradi ezüst érdemérmet. Idén Floruczó István nagyszalontai hívő részesült az elismerésben példaadó egyházszeretetéért a vértanú püspök születésének 108. évfordulóján,... »

2019. február 22. péntek

Pápai kitüntetést kap az al-Azhar egyetem és mecset főimámjának volt tanácsadója

Ferenc pápa a IX. Piusz-rend tisztikereszt a csillaggal (Commenda con Placca dell’Ordine Piano) fokozatával tünteti ki Mohamed Mahmúd Abdel Szalámot, az al-Azhar egyetem és mecset főimámjának egykori tanácsadóját az egyiptomi intézmény és a Vatikán közötti jó kapcsolatok... »

2019. február 13. szerda

„Segítenünk kellett, nem tehettünk mást” – Átadták a Jószolgálat díjat Budapesten

A Magyar Tudományos Akadémia dísztermében február 10-én átadták az idei Jószolgálat díjakat. Az egyik önkéntes kitüntetett Elekné Román Katalin egyházközségi képviselő-testületi elnök, a mélyszegénységben élő kerecsendi gyermekek gyámolítója.

2019. február 11. hétfő

Jószolgálat díj – A kerecsendi plébánia világi elnöke lett az év önkéntese

Idén is több ezer szavazat érkezett a Jószolgálat-díj önkéntes kategóriáinak jelöltjeire január 21–31. között. Az év önkéntese Elekné Román Katalin lett, aki a Kerecsendi Római Katolikus Egyházközségben két évtizede segíti a cigányok beilleszkedését.

2019. február 3. vasárnap

Átadták a Média a családért díjakat

Király Eszter, a hétköznapi apákat bemutató „Én vagyok az apád” blog ötletgazdája, aki a Magyar Kurírnak is rendszeresen ír, vehette át egyik interjújáért a Média a Családért Alapítvány és a Képmás magazin Média a családért díját január 30-án Budapesten.

2019. február 1. péntek

Átadták a Kerkai-díjat Szegeden

Kilencedik alkalommal adták át a Katolikus Ifjúsági és Felnőttképzési Egyesület (KIFE) Kerkai Jenőről elnevezett díját január 25-én a szegedi Kerkai Jenő Tini Tanodában.

2019. január 27. vasárnap

A kárpátaljai Iváncsik Attila szerkesztő-riporter kapta a Szalézi Szent Ferenc-sajtóösztöndíjat

Szalézi Szent Ferenc, az újságírók védőszentje emléknapján, január 24-én szentmisét mutattak be a médiában dolgozókért a budapesti Egyetemi templomban. Ezt követően Veres András győri püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke átadta a szentről elnevezett... »

2019. január 24. csütörtök

Nagy Katalin kapta idén a Boldog Batthyány László-díjat

Nagy Katalin belgyógyász-kardiológus főorvosnak Székely János megyéspüspök adta át „A test és a lélek orvosa – Boldog Batthyány László-díj” elnevezésű elismerést és az oklevelet Körmenden január 22-én, „a szegények orvosa” emléknapján.

2019. január 23. szerda

Pro Cultura Hungarica díjat kapott Böjte Csaba

A magyar kultúra ápolását, a közösségépítést és a nemzeti identitás megőrzését elismerő díjakat, köztük Böjte Csabának Pro Cultura Hungarica díjat adtak át a magyar kultúra napján, január 22-én a budapesti Hagyományok Házában.

2019. január 23. szerda

Wallenberg-díjat kapott Székely János püspök

Január 16-án, szerdán délután adták át az idei Raoul Wallenberg-díjakat Budapesten, a Goldmark Teremben. A kitüntetettek között van Székely János szombathelyi megyéspüspök is.

2019. január 17. csütörtök

Celldömölk díszpolgára lett Várszegi Asztrik

Január 12-én ünnepelte Celldömölk városi rangra emelésének 40. évfordulóját. A jubileum alkalmából díszpolgári címet adományoztak Várszegi Asztrik nyugalmazott pannonhalmi főapátnak.

2019. január 15. kedd

Szegeden látható a Jószolgálat díj kitüntetettjeit bemutató kiállítás

A Jószolgálat díj 2017/18-as évadát bemutató szabadtéri kiállítás a szegedi Klauzál térre érkezett. A február 10-ig ingyen megtekinthető tárlat a hivatásos szociális munkások és önkéntes segítők példaértékű tevékenységét; a szervezetek, civil közösségek sokrétű és... »

2019. január 12. szombat

Átadták Egyeken az idei Tárkányi-díjat

Az egyeki Szent József-plébánián január 1-jén hetedik alkalommal adták át a Papp László plébános által alapított Tárkányi-díjat.

2019. január 8. kedd

Veszprém megye díszpolgára lett Korzenszky Richárd OSB

December 15-én, a megyei közgyűlés alakuló ülésének évfordulóján a Veszprém Megyei Önkormányzat a megye tiszteletbeli polgára elismerésben részesítette Korzenszky Richárd bencés szerzetest, a Tihanyi Bencés Apátság nyugalmazott perjelét.

2018. december 19. szerda

Bábel Balázs érsek Baja város díszpolgára lett

December 15-én a bajai városháza dísztermében adták át az elismeréseket azoknak, akik sokat tettek Bajáért. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek a várostól díszpolgári címet kapott.

2018. december 17. hétfő

A szeretet soha el nem múlik – Hetvenöt éves Márfi Gyula veszprémi érsek

Márfi Gyula veszprémi érsek 75. születésnapja alkalmából mutatott be ünnepi hálaadó szentmisét advent 3. vasárnapján, december 16-án a Szent Mihály-főszékesegyházban. Az ünnepen egyházi és világi vezetők egyaránt köszöntötték az érseket.

2018. december 17. hétfő

Köszönet Napja – Díjátadó ünnepséget rendeztek Nagykanizsán

Varga László kaposvári megyéspüspök jelenlétében rendezték meg a Köszönet Napját a nagykanizsai Halis István Könyvtárban december 12-én. A rendezvényt az örökségvédelemért Forster Gyula Emlékéremmel kitüntetett Nagykanizsai Civil Kerekasztal Egyesület szervezte.

2018. december 16. vasárnap

„A szent és a farkas” nyerte az Európai Egyetemi Filmdíjat

Az Alice Rohrwacher rendezte „A szent és a farkas” című film nyerte el a 2018-as Európai Egyetemi Filmdíjat (EUFA) – közölte az Európai Filmakadémia (EFA) és a Filmfest Hamburg december 10-én.

2018. december 15. szombat

tovább »