A szalézi központ erősíti az egységet a keresztények és a muszlimok között Albániában

A tiranai Don Bosco Központ, amelyet több mint ezer katolikus, ortodox és muszlim gyermek és tizenéves látogat, nagyszerű példa az együttélésre.

2017. július 21. péntek

Újratemették a pócspetri ügyben halálra ítélt Királyfalvi Miklós mártírt

Újratemették az 1948-as év legnagyobb politikai perében halálra ítélt Királyfalvi Miklóst a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei községben július 8-án. A község templomában a pócspetri születésű Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke mutatott be... »

2017. július 10. hétfő

Boldoggá avatják Titusz Zeman szlovák szalézi szerzetest

Isten Szolgája Titusz Zeman szalézi szerzetes boldoggáavatása szeptember 30-án lesz Pozsonyban. A kommunista vallásüldözés áldozataként tizenkét évig sínylődött a börtönben, embertelen kínzásokat elszenvedve.

2017. július 1. szombat

A kommunizmus gyermekáldozatairól és egyházüldözéséről tartottak konferenciát Budapesten

A kommunizmus gyermekáldozatairól és egyházüldözéséről tartottak konferenciát június 28-án, szerdán este Budapesten a szegedi Gál Ferenc Főiskola és a Károli Gáspár Református Egyetem szervezésében.

2017. június 29. csütörtök

Kucsera Ferenc vértanú káplán emlékezete Szentendrén

Kucsera Ferenc szentendrei káplánt a vörösterror alatt, 1919. június 25-én végeztette ki a kommunista hatalom. Halálának évfordulójához kapcsolódva a szentendrei 914. Számú Endre Cserkészcsapat kiadta „Gubacs” című lapját, melyben megemlékeztek a vértanú káplánról.

2017. június 28. szerda

Angelo Amato bíboros Teofilius Matulionis litván vértanú boldoggá avatásáról

Június 25-én, vasárnap a vilniusi székesegyházban Angelo Amato bíboros volt a főcelebránsa a szertartásnak, amelyen a boldogok sorába iktatták Isten tiszteletreméltó szolgáját, Teofilius Matulionis érseket, Kaišiadorys főpásztorát.

2017. június 27. kedd

Boldoggá avatják a litván érseket, akit háromszor zártak börtönbe a szovjet uralom idején

Június 25-én Vilniusban, Litvánia fővárosában boldoggá avatják Isten tiszteletre méltó szolgáját, Teofilius Matulionis érseket (1873–1962) – ő lesz az első litván boldog a szovjet uralom vége óta, akit hazájában kanonizálnak.

2017. június 23. péntek

Emléktáblát avattak Placid atya otthonánál

A ciszterci Szent Imre-plébánia közössége, a Magyar Bencés Kongregáció és Újbuda Önkormányzata emléktáblát helyezett el Szentimrevárosban, Olofsson Károly egykori otthonának falán, Placid atya pappá szentelésének 78. évfordulóján, június 18-án – tájékoztatta... »

2017. június 20. kedd

Dávid Katalin: Vasfüggönyös kereszténység

A könyv a nemzetközi hírű művészettörténész „Emlékiratainak” második kötete. Az első rész a holokauszt hetvenedik évfordulóján jelent meg „Soah – Emlékeim a vészkorszak idejéből” címmel.

2017. június 10. szombat

Sólyom László tartott előadást a pécsi ferences egyetemi kollégiumban

Május 2-án Sólyom László, az Alkotmánybíróság első elnöke, korábbi köztársasági elnök tartott előadást a pécsi Collegium Seraphicum diákjainak.

2017. május 17. szerda

A vietnámi Van Thuan bíboros a boldoggá avatás útján

Május 4-én, csütörtökön Ferenc pápa magánkihallgatáson fogadta Angelo Amato bíborost, a Szentek Ügyeinek Kongregációja prefektusát. Elismerték többek között Van Thuan vietnámi bíboros, Isten szolgája hősies erényeit.

2017. május 12. péntek

Boldog Hopkó Bazil görögkatolikus segédpüspök

Május 11-e a vértanúként tisztelt eperjesi görögkatolikus segédpüspök, Hopkó Bazil liturgikus emléknapja. A püspököt II. János Pál pápa avatta boldoggá 2003. szeptember 14-én Pozsonyban.

2017. május 11. csütörtök

1956 hőseiről rendeztek tanácskozást a Gál Ferenc Főiskolán

Az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékévéhez kapcsolódó kutatási program zárórendezvényét a szegedi főiskolán tartották április 27-én. A kerekasztal-beszélgetésen közreműködő kutatók áttekintették a projekt kutatási eredményeit, a számos jubileumi rendezvény, esemény... »

2017. május 4. csütörtök

Ciszterciek helytállása – Hármas könyvbemutató a Szent Imre-gimnáziumban

Április 28-án este a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium zsúfolásig megtelt dísztermében hármas könyvbemutatóra került sor. Mindhárom kötet az ’56-os Emlékbizottság pályázati támogatása alapján készült, s tematikájukban a ciszterci rendhez kapcsolódnak.

2017. április 29. szombat

Szobrot állítottak Brenner János emlékére Szombathelyen

A Szombathelyi Egyházmegye vértanú papja, Brenner János tiszteletére szobrot állítottak Szombathelyen, a Brenner János Általános Iskola és Gimnázium udvarán. Az április 5-én felavatott alkotást Császár István egyházmegyei kormányzó áldotta meg.

2017. április 7. péntek

Mindszenty József bíborosra emlékeztek Csehimindszenten születésének 125. évfordulóján

Mindszenty József bíboros, hercegprímás születésének 125. évfordulójára emlékeztek április 1-jén a Vas megyei Csehimindszenten. A bíboros személye példa a ma keresztényeinek is a bátor hitvallásra – hangzott el az ünnepségen.

2017. április 3. hétfő

Csonka Ferencre emlékeznek Pécsen

Csonka Ferencre emlékeznek március 28-án 18 órától a pécsi Magtár Látogatóközpont Bonipert termében.

2017. március 19. vasárnap

Az Oroszországon Kívüli Orosz Ortodox Egyház sürgeti Lenin testének eltávolítását a Vörös térről

Az Oroszországon Kívüli Orosz Ortodox Egyház (Russian Orthodox Church Outside of Russia; ROCOR) nyilatkozatban kérte, hogy Lenin földi maradványait távolítsák el a Vörös térről, megmutatva így az orosz nép megbékélését Istennel.

2017. március 17. péntek

Hatvan év után rehabilitálták a kecskeméti piarista gimnázium kizárt diákját

Megható pillanatok tanúi lehettek március 14-én délután a kecskeméti Piarista Iskola diákjai. Március 15-i ünnepségükön rehabilitálták ugyanis Taska László nemzetőr őrnagyot. Az iskola egykori növendékét 1957-ben, a MÚK mozgalom egyik kecskeméti vezetőjeként zárták ki az... »

2017. március 17. péntek

A betegek szolgálatában – beszélgetés a Betegápoló Irgalmasrend provinciálisával

Március 8-án ünnepli a Betegápoló Irgalmasrend alapítója, Isten Szent János emléknapját. Az ünnepre készülve a rend fenntartásában működő pilisvörösvári Szent Erzsébet Otthon meghívására Magyarországra látogatott Joachim Mačejovský OH provinciális. A rend tevékenységéről... »

2017. március 9. csütörtök

tovább »