Szent Sebestyén-búcsút tartottak Kalocsán

Az érseki kastély földszinti Szent Sebestyén-kápolnájának búcsúját ünnepelték Kalocsán január 20-án. Az ünnepi szentmisét Bábel Balázs érsek mutatta be.

2017. január 23. hétfő

„Nagy példakép lehet belőle” – Brenner József bátyjáról és a keresztény helytállásról

Csaknem napra pontosan ötvenkilenc évvel azután, hogy Szentgotthárd közelében ismeretlenek meggyilkolták a fiatal lelkipásztort, 2016. december 17-én a szombathelyi Szent Kvirin-templomban megnyitották a Brenner János-emlékévet. Az ünnepi alkalomból Brenner Józsefet, a vértanú pap öccsét... »

2017. január 15. vasárnap

Esterházy János-emlékévet hirdet a Pázmaneum Polgári Társulás

A felvidéki Pázmaneum Polgári Társulás Esterházy János-emlékévet hirdet a mártír gróf halálának 60. évfordulójára, 2017-re, és felhívással fordul az egyházi és civil szervezetek, ifjúsági mozgalmak, politikai pártok képviselőihez, tagjaihoz, hogy csatlakozzanak a... »

2016. december 29. csütörtök

Hogyan ünnepelte Erdő Péter bíboros gyerekként a karácsonyt?

Gyermekkorról, családról, hivatásról kérdezte Erdő Pétert a „Kávéházi esték Tóni atyával” programsorozat estjén december 21-én Michels Antal józsefvárosi plébános a Nem Adom Fel Café & Bárban. A személyes hangvételű beszélgetés során a bíboros arról is szólt, hogyan... »

2016. december 22. csütörtök

Két Emmy-díjat nyert a II. János Pál pápa történelemformáló szerepéről szóló dokumentumfilm

Két Emmy-díjat nyert az „Egy kontinens felszabadítása: II. János Pál szerepe a kommunizmus bukásában” (Liberating a Continent: John Paul II and the Fall of Communism) című dokumentumfilm, amely Szent II. János Pál pápa történelemformáló életpályáját mutatja be.

2016. december 21. szerda

Szeretett papjukat ünnepelték 100. születésnapján a budapesti Szent Imre-templomban

Placid atya kérésére december 18-án hálaadó szentmisét mutattak be élete száz éve kegyelmeiért a Szent Imre-templomban. A közösség a 100. születésnapjához közeledő papja számára a legnagyobb összefogással szervezte meg az ünneplést. Sok százan vettek részt a kora reggel bemutatott... »

2016. december 18. vasárnap

„Új élet lesz a vérből” – Megkezdődött a Brenner János-emlékév

Császár István egyházmegyei kormányzó december 17-én, a szombathelyi Szent Kvirin- templomban megnyitotta a Brenner-emlékévet, csaknem napra pontosan 59 évvel azután, hogy Szentgotthárd közelében ismeretlenek meggyilkolták Brenner Jánost, a fiatal, szombathelyi születésű papot.

2016. december 18. vasárnap

„Eltaposott virágok”– 1956-ra emlékező kiállítással nyílt meg az Astriceum Kalocsán

„Eltaposott virágok” címmel 1956-ra emlékező kiállítással nyílt meg Kalocsán az Astriceum Érseki Múzeum december 16-án. A Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye és a Had- és Kultúrtörténeti Egyesület közös szervezésű tárlatán Bábel Balázs érsek áldotta meg az épületet.... »

2016. december 17. szombat

A nők szerepe és helyzete 1956-ban és a megtorlás idején – Pódiumbeszélgetés Bécsben

Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök és Varga János, a Pázmáneum rektora mutatott be szentmisét az 1956-os forradalom és szabadságharc áldozataiért december 3-án Bécsben, a Kaláka Club és a Pázmáneum megemlékezésén. A szentmise után az intézet dísztermében... »

2016. december 11. vasárnap

Végéhez közeledik a gyulafehérvári Batthyáneum könyvtár restitúciós pere

Január 17-re tűzte ki a következő tárgyalást a gyulafehérvári Batthyáneum könyvtár visszaszolgáltatásáról szóló perében a gyulafehérvári táblabíróság a december 6-i, keddi tárgyaláson.

2016. december 9. péntek

Ökumenikus templomot áldottak meg Hortobágyon

December 3-án ökumenikus istentisztelet keretében áldották meg a Jó Pásztor ökumenikus templomot Hortobágyon, amely egyben a hortobágyi kényszermunkatábor központi emlékhelye is.

2016. december 5. hétfő

Huszonnégy boldoggá avatásról döntött a Vatikán

Ferenc pápa december 2-án, pénteken fogadta Angelo Amato bíborost, a Szentek Ügyeinek Kongregációja prefektusát, és felhatalmazta a dikasztériumot új dekrétumok közzétételére.

2016. december 2. péntek

A Falconieri-palota – Könyvet mutattak be az egyház és az állam közös kincséről

A Budapesti Olasz Kultúrintézetben mutatták be november 30-án azt a könyvet, mely hazánk legértékesebb külföldi ingatlanáról, a római Falconieri-palotáról szól. A Via Giulián álló épület ad otthont a Római Magyar Akadémiának és a Pápai Magyar Intézetnek (PMI).

2016. december 1. csütörtök

A Gulágra hurcolt papokra emlékeztek Szegeden

„Papi sorsok a Gulágon” címmel rendezett nemzetközi konferenciát a Lénárd Ödön Alapítvány és a Szeged-Csanádi Egyházmegye Szegeden, a dóm látogatóközpontjában november 24-25-én. A konferencia záró eseményeként felavatták a Gulág áldozatainak emlékművét.

2016. november 26. szombat

„Az én utam a szeretet. Nincs időm másra” – Végéhez közeledik a Mester Margit Mária-emlékév

Az Unum Sanctissimae Trinitatis Társaság 2016-ot Mester Margit Mária-emlékévvé nyilvánította, alapítójuk, Margit anya születésének 110. évfordulója alkalmából; a megemlékezések életének és a társaság történetének főbb eseményeihez és helyszíneihez kapcsolódtak.

2016. november 21. hétfő

A hallgatás egyháza és a pápai diplomácia 1945–1965 – Nemzetközi konferencia Velencében

Október 27-én „A hallgatás egyháza és a pápai diplomácia 1945–1965” címmel tartottak történettudományi konferenciát, amelynek a velencei X. Szent Piusz Egyházjogi Kar adott otthont. Az eseményről Hamerli Petra és Somorjai Ádám OSB számolt be az Újkor történelmi folyóirat... »

2016. november 16. szerda

Elhunyt Tommaso Toschi bolognai ferences, az ’56-os forradalom eszmeiségének támogatója

November 1-jén, mindenszentek ünnepén 94 éves korában elhunyt Tommaso Toschi ferences szerzetes, az utolsó „repülő barát” (Frate volante). Temetésére november 3-án került sor a bolognai Páduai Szent Antal-bazilikában.

2016. november 9. szerda

Könyvbemutatókkal és kiállításmegnyitóval emlékeztek Mindszenty Józsefre a Párbeszéd Házában

November 4-én a Párbeszéd Házában három kötetet mutattak be: Török Csaba „Prímás album” és „A szent életű bíboros” című könyveit, valamint a Mindszenty József 1956-ról szóló írásait tartalmazó kiadványt, amely a Szépmíves Kiadó gondozásában jelent meg.

2016. november 5. szombat

Legyőzve győztek – 1956-os emlékművet avattak Rétságon

Az 1956-os eseményekre, Mindszenty József bíborosra és Pálinkás-Pallavicini Antal őrnagyra emlékeztek október 30-án Felsőpetényben és Rétságon. A megemlékezés keretében szentmisét mutatott be Beer Miklós váci megyéspüspök.

2016. október 31. hétfő

Lezárult Bódi Mária Magdolna szenttéavatási eljárásának egyházmegyei szakasza

Ünnepélyes keretek között zárták le október 22-én, szombaton, Szent II. János Pál ünnepén Isten szolgája Bódi Mária Magdolna szenttéavatási eljárásának egyházmegyei szakaszát Veszprémben.

2016. október 24. hétfő

tovább »