Emléktáblát avattak Placid atya otthonánál

A ciszterci Szent Imre-plébánia közössége, a Magyar Bencés Kongregáció és Újbuda Önkormányzata emléktáblát helyezett el Szentimrevárosban, Olofsson Károly egykori otthonának falán, Placid atya pappá szentelésének 78. évfordulóján, június 18-án – tájékoztatta... »

2017. június 20. kedd

Dávid Katalin: Vasfüggönyös kereszténység

A könyv a nemzetközi hírű művészettörténész „Emlékiratainak” második kötete. Az első rész a holokauszt hetvenedik évfordulóján jelent meg „Soah – Emlékeim a vészkorszak idejéből” címmel.

2017. június 10. szombat

Sólyom László tartott előadást a pécsi ferences egyetemi kollégiumban

Május 2-án Sólyom László, az Alkotmánybíróság első elnöke, korábbi köztársasági elnök tartott előadást a pécsi Collegium Seraphicum diákjainak.

2017. május 17. szerda

A vietnámi Van Thuan bíboros a boldoggá avatás útján

Május 4-én, csütörtökön Ferenc pápa magánkihallgatáson fogadta Angelo Amato bíborost, a Szentek Ügyeinek Kongregációja prefektusát. Elismerték többek között Van Thuan vietnámi bíboros, Isten szolgája hősies erényeit.

2017. május 12. péntek

Boldog Hopkó Bazil görögkatolikus segédpüspök

Május 11-e a vértanúként tisztelt eperjesi görögkatolikus segédpüspök, Hopkó Bazil liturgikus emléknapja. A püspököt II. János Pál pápa avatta boldoggá 2003. szeptember 14-én Pozsonyban.

2017. május 11. csütörtök

1956 hőseiről rendeztek tanácskozást a Gál Ferenc Főiskolán

Az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékévéhez kapcsolódó kutatási program zárórendezvényét a szegedi főiskolán tartották április 27-én. A kerekasztal-beszélgetésen közreműködő kutatók áttekintették a projekt kutatási eredményeit, a számos jubileumi rendezvény, esemény... »

2017. május 4. csütörtök

Ciszterciek helytállása – Hármas könyvbemutató a Szent Imre-gimnáziumban

Április 28-án este a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium zsúfolásig megtelt dísztermében hármas könyvbemutatóra került sor. Mindhárom kötet az ’56-os Emlékbizottság pályázati támogatása alapján készült, s tematikájukban a ciszterci rendhez kapcsolódnak.

2017. április 29. szombat

Szobrot állítottak Brenner János emlékére Szombathelyen

A Szombathelyi Egyházmegye vértanú papja, Brenner János tiszteletére szobrot állítottak Szombathelyen, a Brenner János Általános Iskola és Gimnázium udvarán. Az április 5-én felavatott alkotást Császár István egyházmegyei kormányzó áldotta meg.

2017. április 7. péntek

Mindszenty József bíborosra emlékeztek Csehimindszenten születésének 125. évfordulóján

Mindszenty József bíboros, hercegprímás születésének 125. évfordulójára emlékeztek április 1-jén a Vas megyei Csehimindszenten. A bíboros személye példa a ma keresztényeinek is a bátor hitvallásra – hangzott el az ünnepségen.

2017. április 3. hétfő

Csonka Ferencre emlékeznek Pécsen

Csonka Ferencre emlékeznek március 28-án 18 órától a pécsi Magtár Látogatóközpont Bonipert termében.

2017. március 19. vasárnap

Az Oroszországon Kívüli Orosz Ortodox Egyház sürgeti Lenin testének eltávolítását a Vörös térről

Az Oroszországon Kívüli Orosz Ortodox Egyház (Russian Orthodox Church Outside of Russia; ROCOR) nyilatkozatban kérte, hogy Lenin földi maradványait távolítsák el a Vörös térről, megmutatva így az orosz nép megbékélését Istennel.

2017. március 17. péntek

Hatvan év után rehabilitálták a kecskeméti piarista gimnázium kizárt diákját

Megható pillanatok tanúi lehettek március 14-én délután a kecskeméti Piarista Iskola diákjai. Március 15-i ünnepségükön rehabilitálták ugyanis Taska László nemzetőr őrnagyot. Az iskola egykori növendékét 1957-ben, a MÚK mozgalom egyik kecskeméti vezetőjeként zárták ki az... »

2017. március 17. péntek

A betegek szolgálatában – beszélgetés a Betegápoló Irgalmasrend provinciálisával

Március 8-án ünnepli a Betegápoló Irgalmasrend alapítója, Isten Szent János emléknapját. Az ünnepre készülve a rend fenntartásában működő pilisvörösvári Szent Erzsébet Otthon meghívására Magyarországra látogatott Joachim Mačejovský OH provinciális. A rend tevékenységéről... »

2017. március 9. csütörtök

Emberi jövő és keresztény reménység – Folytatódott Szabó Ferenc SJ előadás-sorozata

Szabó Ferenc jezsuita teológus, költő március 8-án tartotta második előadását a Párbeszéd Házában. Ezúttal a történelem értelmének különböző – ateista, filozófiai, keresztény – megközelítéseiről beszélt.

2017. március 9. csütörtök

Az edelényi görögkatolikus gimnázium tanulói előadóként vettek részt a Gulág-diákkonferencián

Az edelényi Szent János Görögkatolikus Gimnázium és Szakgimnázium tanulói, akik a Gulág Emlékbizottság országos középiskolai tanulmányi versenyén másodikok lettek, előadóként vehettek részt a Gulág-emlékév alkalmából szervezett ifjúsági konferencián és workshopon február... »

2017. március 8. szerda

Perger Gyula egyháztörténész megemlékező előadást tartott Mindszenty Józsefről Rajkán

Február 24-én folytatódott a havi rendszerességgel megrendezett előadások sorozata a tavaly felújított rajkai faluházban. Ezúttal a téma február 25-éhez, a kommunizmus áldozatainak emléknapjához kapcsolódva Mindszenty József mártírsorsú bíboros, hercegprímás, érsek életútja... »

2017. március 3. péntek

Vértanúságot és hősies erényeket ismert el a Szentek Ügyeinek Kongregációja

Ferenc pápa február 27-én kihallgatáson fogadta Angelo Amato bíborost, a Szentek Ügyeinek Kongregációja prefektusát, akit meghatalmazott az alábbi dekrétumok közzétételére, melyekben egy vértanúság, valamint hét Isten szolgája hősies erényeinek elismerése szerepel.

2017. március 2. csütörtök

A kommunizmus áldozataira emlékeztek Hatvanban

Hatvanban a Szent István király-plébániatemplomban tartottak megemlékezést a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapján, február 25-én. Az államrendőrség a templom mögötti ferences kolostorból hurcolta el a városban szolgáló Lukács Pelbártot és Kriszten Rafaelt.

2017. március 2. csütörtök

Kulturális központ nyílt Jakab Antal püspök emlékére Marosvásárhelyen

Február 25-én avatták fel a Jakab Antal Kulturális Központot a marosvásárhelyi Szent Kozma és Damján-templomhoz tartozó helyiségekben. Az intézmény megálmodója Balázs Ferenc plébános és Balog László, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) Csíkszeredai Egyetemi Könyvtára... »

2017. március 2. csütörtök

Pásztor Győző kanonok, dabas-sári plébános kapta idén a Parma fidei – Hit pajzsa díjat

Pásztor Győző kanonok, dabas-sári plébános vehette át a Pesti Megyeháza dísztermében február 25-én a Parma fidei – Hit pajzsa elnevezésű díjat, amelyet a kommunizmus áldozatainak emléknapjához kapcsolódva immár tizenhatodik alkalommal adtak át.

2017. február 25. szombat

tovább »