Csonka Ferencre emlékeznek Pécsen

Csonka Ferencre emlékeznek március 28-án 18 órától a pécsi Magtár Látogatóközpont Bonipert termében.

2017. március 19. vasárnap

Az Oroszországon Kívüli Orosz Ortodox Egyház sürgeti Lenin testének eltávolítását a Vörös térről

Az Oroszországon Kívüli Orosz Ortodox Egyház (Russian Orthodox Church Outside of Russia; ROCOR) nyilatkozatban kérte, hogy Lenin földi maradványait távolítsák el a Vörös térről, megmutatva így az orosz nép megbékélését Istennel.

2017. március 17. péntek

Hatvan év után rehabilitálták a kecskeméti piarista gimnázium kizárt diákját

Megható pillanatok tanúi lehettek március 14-én délután a kecskeméti Piarista Iskola diákjai. Március 15-i ünnepségükön rehabilitálták ugyanis Taska László nemzetőr őrnagyot. Az iskola egykori növendékét 1957-ben, a MÚK mozgalom egyik kecskeméti vezetőjeként zárták ki az... »

2017. március 17. péntek

A betegek szolgálatában – beszélgetés a Betegápoló Irgalmasrend provinciálisával

Március 8-án ünnepli a Betegápoló Irgalmasrend alapítója, Isten Szent János emléknapját. Az ünnepre készülve a rend fenntartásában működő pilisvörösvári Szent Erzsébet Otthon meghívására Magyarországra látogatott Joachim Mačejovský OH provinciális. A rend tevékenységéről... »

2017. március 9. csütörtök

Emberi jövő és keresztény reménység – Folytatódott Szabó Ferenc SJ előadás-sorozata

Szabó Ferenc jezsuita teológus, költő március 8-án tartotta második előadását a Párbeszéd Házában. Ezúttal a történelem értelmének különböző – ateista, filozófiai, keresztény – megközelítéseiről beszélt.

2017. március 9. csütörtök

Az edelényi görögkatolikus gimnázium tanulói előadóként vettek részt a Gulág-diákkonferencián

Az edelényi Szent János Görögkatolikus Gimnázium és Szakgimnázium tanulói, akik a Gulág Emlékbizottság országos középiskolai tanulmányi versenyén másodikok lettek, előadóként vehettek részt a Gulág-emlékév alkalmából szervezett ifjúsági konferencián és workshopon február... »

2017. március 8. szerda

Perger Gyula egyháztörténész megemlékező előadást tartott Mindszenty Józsefről Rajkán

Február 24-én folytatódott a havi rendszerességgel megrendezett előadások sorozata a tavaly felújított rajkai faluházban. Ezúttal a téma február 25-éhez, a kommunizmus áldozatainak emléknapjához kapcsolódva Mindszenty József mártírsorsú bíboros, hercegprímás, érsek életútja... »

2017. március 3. péntek

Vértanúságot és hősies erényeket ismert el a Szentek Ügyeinek Kongregációja

Ferenc pápa február 27-én kihallgatáson fogadta Angelo Amato bíborost, a Szentek Ügyeinek Kongregációja prefektusát, akit meghatalmazott az alábbi dekrétumok közzétételére, melyekben egy vértanúság, valamint hét Isten szolgája hősies erényeinek elismerése szerepel.

2017. március 2. csütörtök

A kommunizmus áldozataira emlékeztek Hatvanban

Hatvanban a Szent István király-plébániatemplomban tartottak megemlékezést a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapján, február 25-én. Az államrendőrség a templom mögötti ferences kolostorból hurcolta el a városban szolgáló Lukács Pelbártot és Kriszten Rafaelt.

2017. március 2. csütörtök

Kulturális központ nyílt Jakab Antal püspök emlékére Marosvásárhelyen

Február 25-én avatták fel a Jakab Antal Kulturális Központot a marosvásárhelyi Szent Kozma és Damján-templomhoz tartozó helyiségekben. Az intézmény megálmodója Balázs Ferenc plébános és Balog László, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) Csíkszeredai Egyetemi Könyvtára... »

2017. március 2. csütörtök

Pásztor Győző kanonok, dabas-sári plébános kapta idén a Parma fidei – Hit pajzsa díjat

Pásztor Győző kanonok, dabas-sári plébános vehette át a Pesti Megyeháza dísztermében február 25-én a Parma fidei – Hit pajzsa elnevezésű díjat, amelyet a kommunizmus áldozatainak emléknapjához kapcsolódva immár tizenhatodik alkalommal adtak át.

2017. február 25. szombat

Az orosz állam visszaadja a szentpétervári székesegyházat az ortodox egyháznak

Az elmúlt nyolcvan évben a szentpétervári Szent Izsák-székesegyházban múzeum működött. Csaknem kétszáz épületnek kellett volna már visszakerülnie egyházi tulajdonba, azonban az eljárás hosszadalmas és körülményes – a Szent Izsák-székesegyház pedig különleges esetnek... »

2017. február 24. péntek

„Keresztény társadalmi mártírium 1944–1956” címmel rendeztek konferenciát Budapesten

Egynapos nemzetközi konferenciát szervezett a Mika Sándor Egyesület (az Eötvös Collegium Történész Műhelyének egykori tagjaiból alakult társaság) a Petőfi Irodalmi Múzeumban február 9-én „Keresztény társadalmi mártírium 1944–1956” címmel.

2017. február 9. csütörtök

Amerikai érsek látogatott el Vietnamba, hogy kifejezze szolidaritását

Joseph Kurtz louisville-i érsek látogatásával fejezte ki szolidaritását az ország katolikusai iránt: január 24. és 30. között több egyházmegyét járt végig; találkozott a püspöki konferencia elnökével, szerzetesnővérekkel és szeminaristákkal.

2017. február 9. csütörtök

A hitvallás kézzelfogható nyomai között – Beszélgetés a Győri Egyházmegyei Levéltár munkatársaival

„Keresztény társadalmi mártírium 1944–1956” címmel tartanak nemzetközi emlékkonferenciát február 9-én Budapesten többek között a Győri Egyházmegyei Levéltár szervezésében. Ennek apropóján Ikker Eszter a levéltár küldetéséről kérdezte Vajk Ádám igazgatót és munkatársait,... »

2017. február 9. csütörtök

Bélyeget bocsátottak ki a Gulág áldozatainak tiszteletére

Alkalmi bélyeg kibocsátásával emlékezik meg a Gulág-Gupvi áldozatairól a Magyar Posta. A bélyeget február 6-án mutatták be.

2017. február 7. kedd

Gulágra hurcolt egyházi személyekre emlékeztek a Közi Horváth József Népfőiskolán

Február 4-én mutatták be az agyagosszergényi művelődési házban a Közi Horváth József Népfőiskola kiadásában megjelent „Emlékek a táborokból – Harangozó Ferenc és Mészáros Tibor Gulag-rabok megpróbáltatásai” című kötetet. A rendezvényen jelen volt Veres András győri... »

2017. február 6. hétfő

Haza, a te békédbe – Utolsó útjára kísérték Placid atyát Pannonhalmán

Szentmisében vettek búcsút Olofsson Károly Placid atyától február 3-án Pannonhalmán szerzetestársai, hívei, tanítványai és barátai.

2017. február 3. péntek

„Keresztény társadalmi mártírium 1944–1956” címmel rendeznek konferenciát Budapesten

A Mika Sándor Egyesület (az Eötvös Collegium Történész Műhelye volt tagjainak szövetsége) és a Győri Egyházmegyei Levéltár február 9-én, csütörtökön egész napos nemzetközi egyháztörténeti konferenciát szervez „Keresztény társadalmi mártírium 1944–1956” címmel a budapesti... »

2017. január 31. kedd

Az orosz szentföldi társaság elnöke felhívta a figyelmet az 1917-es forradalom egyházellenességére

Húszezer papot végeztek ki az októberi forradalmat követő két évben – emlékeztetett a Birodalmi Ortodox Palesztinai Társaság elnöke, Szergej Sztyepasin a forradalom 100. évfordulója alkalmából tartandó megemlékezések szervezőbizottságának január 23-i ülésén Moszkvában.

2017. január 28. szombat

tovább »