Pásztor Győző kanonok, dabas-sári plébános kapta idén a Parma fidei – Hit pajzsa-díjat

Pásztor Győző kanonok, dabas-sári plébános vehette át a Pesti Megyeháza dísztermében február 25-én a Parma fidei – Hit pajzsa elnevezésű díjat, amelyet a kommunizmus áldozatainak emléknapjához kapcsolódva immár tizenhatodik alkalommal adtak át.

2017. február 25. szombat

Az orosz állam visszaadja a szentpétervári székesegyházat az ortodox egyháznak

Az elmúlt nyolcvan évben a szentpétervári Szent Izsák-székesegyházban múzeum működött. Csaknem kétszáz épületnek kellett volna már visszakerülnie egyházi tulajdonba, azonban az eljárás hosszadalmas és körülményes – a Szent Izsák-székesegyház pedig különleges esetnek... »

2017. február 24. péntek

„Keresztény társadalmi mártírium 1944–1956” címmel rendeztek konferenciát Budapesten

Egynapos nemzetközi konferenciát szervezett a Mika Sándor Egyesület (az Eötvös Collegium Történész Műhelyének egykori tagjaiból alakult társaság) a Petőfi Irodalmi Múzeumban február 9-én „Keresztény társadalmi mártírium 1944–1956” címmel.

2017. február 9. csütörtök

Amerikai érsek látogatott el Vietnamba, hogy kifejezze szolidaritását

Joseph Kurtz louisville-i érsek látogatásával fejezte ki szolidaritását az ország katolikusai iránt: január 24. és 30. között több egyházmegyét járt végig; találkozott a püspöki konferencia elnökével, szerzetesnővérekkel és szeminaristákkal.

2017. február 9. csütörtök

A hitvallás kézzelfogható nyomai között – Beszélgetés a Győri Egyházmegyei Levéltár munkatársaival

„Keresztény társadalmi mártírium 1944–1956” címmel tartanak nemzetközi emlékkonferenciát február 9-én Budapesten többek között a Győri Egyházmegyei Levéltár szervezésében. Ennek apropóján Ikker Eszter a levéltár küldetéséről kérdezte Vajk Ádám igazgatót és munkatársait,... »

2017. február 9. csütörtök

Bélyeget bocsátottak ki a Gulág áldozatainak tiszteletére

Alkalmi bélyeg kibocsátásával emlékezik meg a Gulág-Gupvi áldozatairól a Magyar Posta. A bélyeget február 6-án mutatták be.

2017. február 7. kedd

Gulágra hurcolt egyházi személyekre emlékeztek a Közi Horváth József Népfőiskolán

Február 4-én mutatták be az agyagosszergényi művelődési házban a Közi Horváth József Népfőiskola kiadásában megjelent „Emlékek a táborokból – Harangozó Ferenc és Mészáros Tibor Gulag-rabok megpróbáltatásai” című kötetet. A rendezvényen jelen volt Veres András győri... »

2017. február 6. hétfő

Haza, a te békédbe – Utolsó útjára kísérték Placid atyát Pannonhalmán

Szentmisében vettek búcsút Olofsson Károly Placid atyától február 3-án Pannonhalmán szerzetestársai, hívei, tanítványai és barátai.

2017. február 3. péntek

„Keresztény társadalmi mártírium 1944–1956” címmel rendeznek konferenciát Budapesten

A Mika Sándor Egyesület (az Eötvös Collegium Történész Műhelye volt tagjainak szövetsége) és a Győri Egyházmegyei Levéltár február 9-én, csütörtökön egész napos nemzetközi egyháztörténeti konferenciát szervez „Keresztény társadalmi mártírium 1944–1956” címmel a budapesti... »

2017. január 31. kedd

Az orosz szentföldi társaság elnöke felhívta a figyelmet az 1917-es forradalom egyházellenességére

Húszezer papot végeztek ki az októberi forradalmat követő két évben – emlékeztetett a Birodalmi Ortodox Palesztinai Társaság elnöke, Szergej Sztyepasin a forradalom 100. évfordulója alkalmából tartandó megemlékezések szervezőbizottságának január 23-i ülésén Moszkvában.

2017. január 28. szombat

A Gulág áldozatairól tartottak konferenciát Szegeden

Nemzetközi konferenciát tartottak Szegeden január 27-én, pénteken a Katolikus Ház nagytermében „Hívők és egyházi emberek a Gulágon” címmel.

2017. január 28. szombat

Egyházi iskolák diákjai nyerték a Gulág Emlékbizottság országos tanulmányi versenyét

A Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékéve keretében a Gulág Emlékbizottság országos középiskolai tanulmányi versenyt hirdetett, amelyen az egyházi iskolák diákjai végeztek az első három helyen.

2017. január 26. csütörtök

Szent Sebestyén-búcsút tartottak Kalocsán

Az érseki kastély földszinti Szent Sebestyén-kápolnájának búcsúját ünnepelték Kalocsán január 20-án. Az ünnepi szentmisét Bábel Balázs érsek mutatta be.

2017. január 23. hétfő

„Nagy példakép lehet belőle” – Brenner József bátyjáról és a keresztény helytállásról

Csaknem napra pontosan ötvenkilenc évvel azután, hogy Szentgotthárd közelében ismeretlenek meggyilkolták a fiatal lelkipásztort, 2016. december 17-én a szombathelyi Szent Kvirin-templomban megnyitották a Brenner János-emlékévet. Az ünnepi alkalomból Brenner Józsefet, a vértanú pap öccsét... »

2017. január 15. vasárnap

Esterházy János-emlékévet hirdet a Pázmaneum Polgári Társulás

A felvidéki Pázmaneum Polgári Társulás Esterházy János-emlékévet hirdet a mártír gróf halálának 60. évfordulójára, 2017-re, és felhívással fordul az egyházi és civil szervezetek, ifjúsági mozgalmak, politikai pártok képviselőihez, tagjaihoz, hogy csatlakozzanak a... »

2016. december 29. csütörtök

Hogyan ünnepelte Erdő Péter bíboros gyerekként a karácsonyt?

Gyermekkorról, családról, hivatásról kérdezte Erdő Pétert a „Kávéházi esték Tóni atyával” programsorozat estjén december 21-én Michels Antal józsefvárosi plébános a Nem Adom Fel Café & Bárban. A személyes hangvételű beszélgetés során a bíboros arról is szólt, hogyan... »

2016. december 22. csütörtök

Két Emmy-díjat nyert a II. János Pál pápa történelemformáló szerepéről szóló dokumentumfilm

Két Emmy-díjat nyert az „Egy kontinens felszabadítása: II. János Pál szerepe a kommunizmus bukásában” (Liberating a Continent: John Paul II and the Fall of Communism) című dokumentumfilm, amely Szent II. János Pál pápa történelemformáló életpályáját mutatja be.

2016. december 21. szerda

Szeretett papjukat ünnepelték 100. születésnapján a budapesti Szent Imre-templomban

Placid atya kérésére december 18-án hálaadó szentmisét mutattak be élete száz éve kegyelmeiért a Szent Imre-templomban. A közösség a 100. születésnapjához közeledő papja számára a legnagyobb összefogással szervezte meg az ünneplést. Sok százan vettek részt a kora reggel bemutatott... »

2016. december 18. vasárnap

„Új élet lesz a vérből” – Megkezdődött a Brenner János-emlékév

Császár István egyházmegyei kormányzó december 17-én, a szombathelyi Szent Kvirin- templomban megnyitotta a Brenner-emlékévet, csaknem napra pontosan 59 évvel azután, hogy Szentgotthárd közelében ismeretlenek meggyilkolták Brenner Jánost, a fiatal, szombathelyi születésű papot.

2016. december 18. vasárnap

„Eltaposott virágok”– 1956-ra emlékező kiállítással nyílt meg az Astriceum Kalocsán

„Eltaposott virágok” címmel 1956-ra emlékező kiállítással nyílt meg Kalocsán az Astriceum Érseki Múzeum december 16-án. A Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye és a Had- és Kultúrtörténeti Egyesület közös szervezésű tárlatán Bábel Balázs érsek áldotta meg az épületet.... »

2016. december 17. szombat

tovább »