A helyi egyház történetét is felidézik Hódmezővásárhelyen a kommunizmus áldozataira emlékezve

A hódmezővásárhelyi Emlékpontban rendezvénysorozatot szerveztek a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja, február 25-e alkalmából. Ennek keretében mutatták be Miklós Péter „A katolikus egyház Hódmezővásárhelyen (1944–1950)” című kötetét.

2018. február 21. szerda

Áprilisban temetik újra Josef Beran bíborost Prágában

Áprilisban Prágában temetik újra Josef Beran bíborost. Csehország vértanú prímása száműzetésben hunyt el Rómában 1969-ben, földi maradványainak hazahozatalát a kommunista államhatalom utasította el. Ferenc pápa döntésével azonban teljesülhet a bíboros végakarata, miszerint... »

2018. február 12. hétfő

Egy szétesett világ új egysége – Kassák a Petőfi Irodalmi Múzeumban

„Kassákizmus 1. Új művészet. A bécsi MA az avantgárd nemzetközi hálózataiban” címmel igen gazdagon illusztrált kiállítást láthatunk a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

2018. február 10. szombat

Pozsonyban is készülnek Brenner János boldoggá avatására

Tematikus prédikációkkal és kilenceddel készül a pozsonyi magyar katolikus közösség Brenner János boldoggá avatására.

2018. február 10. szombat

A kényszermunkára elhurcoltakra emlékeztek Siklóson

A málenkij robot áldozataira emlékeztek Siklóson január 27-én. A Siklósi Vár- és Múzeumbarátok Köre által szervezett rendezvényen részt vett Udvardy György pécsi megyéspüspök is.

2018. február 1. csütörtök

Emlékkonferenciát rendeztek Shvoy Lajos halálának 50. évfordulója alkalmából

Emlékkonferenciát rendeztek január 19-én Shvoy Lajos püspök halálának 50. évfordulója alkalmából Székesfehérváron. A konferencián a püspök utolsó két évtizedéről – a kommunista diktatúra szorításában az Egyházat, papjait és híveit egyszerre óvni próbáló főpásztorról... »

2018. január 24. szerda

Új könyv jelent meg a bencések helyzetéről a pártállami diktatúra idején

Január 22-én, hétfőn délelőtt a Magyar Nemzeti Levéltárban mutatták be a „Bencések Magyarországon a pártállami diktatúra idején I.” című tanulmánykötetet. A rendezvényen betegség miatt nem tudott jelen lenni Várszegi Asztrik püspök, leköszönő főapát.

2018. január 22. hétfő

Beer Miklós: „Van-e merszünk szembenézni azzal az emberrel, aki előttünk áll?”

Gyermekkoráról, Istenbe vetett nagy bizalmáról, együtt érző szeretetéről, nyilvánosságról beszélgetett Beer Miklós váci püspökkel Michels Antal józsefvárosi plébános a „Kávéházi esték Tóni atyával” programsorozat estjén január 18-án a Nem Adom Fel Café & Bárban.

2018. január 19. péntek

Lerombolták a keresztény óriástemplomot Kínában

A kínai hatóságok úgy döntöttek, dinamittal vetnek véget az évek óta húzódó vitáknak, melyek a Sanhszi tartománybeli Linfen keresztény temploma körül zajlottak.

2018. január 17. szerda

Zebegény – Az elhurcolt svábokra emlékeztek

Az elvándorlók és menekültek világnapján, január 14-én az 1945-ben a Szovjetunióba kényszermunkára elvitt svábokra emlékeztek Zebegényben. Beer Miklós váci püspök, aki maga is Zebegényben nevelkedett, személyes hangú prédikációt mondott az ünnepi szentmisén.

2018. január 15. hétfő

Az orosz ortodox egyház növekszik, de még nem érte el az 1917-es forradalom előtti nagyságát

Az orosz ortodox egyház az elmúlt három évtizedben 30 ezer istentiszteleti helyet nyitott meg, de még így is 2050-ig fog tartani, hogy a templomok száma Oroszországban elérje az 1917-es forradalom előtti mennyiséget.

2018. január 3. szerda

Matúz Gábor: Nincs kegyelem

Dokumentum-játékfilmjében Matúz Gábor az 1956. december 8-i salgótarjáni sortűz történetét dolgozza fel.

2017. december 29. péntek

A sztálinizmus kárpátaljai áldozatainak emléket állító múzeum nyílt Ungváron

A Gulág-Gupvi-emlékév keretében, a Gulág Emlékbizottság támogatásával megnyílt a sztálinizmus kárpátaljai áldozatainak emlékmúzeuma december 28-án, csütörtökön Ungváron.

2017. december 29. péntek

Akit megaláznak, azt fölmagasztalják – papi sorsok ’56 után

A Kádár-rezsim egyházpolitikájáról és az 1956-os forradalmat követő megtorlásról rendeztek konferenciát december 15-én az Országház Felsőházi termében. A „Halálra ítélve – papi sorsok ’56 után” című rendezvényen részt vett Veres András, az MKPK elnöke és Székely János... »

2017. december 15. péntek

Halálra ítélve – Konferenciát rendeznek a korai Kádár-korszak egyházpolitikájáról

A Nemzeti Emlékezet Bizottsága „Halálra ítélve – papi sorsok ’56 után” címmel rendez egyháztörténeti konferenciát december 15-én az Országház felsőházi üléstermében.

2017. december 8. péntek

Petőfi-díjat kapott Stanisław Dziwisz bíboros

Stanisław Dziwisz bíboros, Krakkó nyugalmazott érseke, Szent II. János Pál pápa egykori titkára kapta idén a Petőfi-díjat. A Terror Háza Múzeum alapítványa és a MOL-csoport kitüntetését december 5-én adták át a budapesti Terror Háza Múzeumban.

2017. december 6. szerda

A múlt értékeiből építjük a jövőt – a Gulág áldozataira emlékeztek Budapest-Tisztviselőtelepen

Erdő Péter bíboros, prímás mutatott be szentmisét a málenkij robotra és a Gulágra elhurcoltakért november 26-án a tisztviselőtelepi Magyarok Nagyasszonya-templomban. Az ünneplők elhelyezték az emlékezés koszorúit a templom oszlopcsarnokában található emlékműnél.

2017. november 26. vasárnap

A Szovjetunióba elhurcoltak emléknapja – Megemlékezéseket tartanak a fővárosban a hétvégén

Megemlékezéseket tartanak a fővárosban a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások emléknapja alkalmából november 25-én és 26-án. Vasárnap Erdő Péter bíboros mutat be szentmisét az elhurcoltakért a VIII. kerületi Magyarok Nagyasszonya-templomban.

2017. november 25. szombat

A pápa fogadta a Rómában tanuló ukrán papnövendékeket

A Szent Jozafát Ukrán Kollégium római székhelyét nyolcvanöt éve hozták létre. Ebből az alkalomból fogadta Ferenc pápa november 9-én a kollégiumi közösség képviselőit.

2017. november 11. szombat

Vértanú szerzetesekről mutatnak be misztériumjátékot Pasaréten

Vértanú szerzetesekről és az 1956-os forradalomban hitük és papjaik szabadsága mellett kiállt hívőkről szóló misztériumjátékot mutatnak be a Páduai Szent Antal-templomban. A Ferences triptichont november 10-én és 11-én 19.30-tól adja elő a pasaréti plébánia színjátszóköre, Meskó... »

2017. november 9. csütörtök

tovább »