Pápai kérvénykönyvek az 1520-as évek elején – A Fraknói Kutatócsoport harmadik műhelyszemináriuma

Május 18-án tartották az MTA-PPKE Fraknói Vilmos Római Történeti Kutatócsoport harmadik egyetemi műhelyszemináriumárát a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen. Az eseményen Lakatos Bálint, a Magyar Medievisztikai Kutatócsoport tudományos munkatársa mutatta be a kutatócsoport új... »

2018. május 23. szerda

A kelet-közép-európai vallási kulturális örökségről tartottak konferenciát Rómában

Kelet-Közép-Európa országaira zarándokszemmel is lehet tekinteni – ezt volt hivatott érzékeltetni az a nemzetközi konferencia, amit május 15-én a Római Magyar Akadémia palotájában rendezett hat ország vatikáni nagykövetsége. Az eseményről Érszegi Márk Aurél tájékoztatott.

2018. május 22. kedd

Római konferencia a közép-kelet-európai kegyhelyekről és zarándoklatokról

Nemzetközi konferenciát tartottak május 15-én, kedden a Római Magyar Akadémián „Kegyhelyek és zarándoklatok Közép-Kelet-Európában” címmel.

2018. május 17. csütörtök

Speciális ellátást nyújtó gyermekvédelmi szakemberek tanácskoztak Kalocsán

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kalocsai Gyermekotthon, Általános Iskola és Szakiskolájában rendezték május 9-én a speciális ellátást nyújtó gyermekvédelmi szakemberek konferenciáját.

2018. május 14. hétfő

Jubileumi eseménysorozatot szerveztek Vácott Althann Mihály Frigyes püspök tiszteletére

Konferenciával, kamarakoncerttel, tematikus kiállítással, püspöki szentmisével, keresztmegáldással tisztelegtek május 11-én és 12-én Vácott a városépítő két Althann püspök, elsősorban a háromszáz évvel ezelőtt a püspökség élére kinevezett Althann Mihály Frigyes emléke... »

2018. május 13. vasárnap

A speciális ellátást nyújtó gyermekvédelmi szakemberek konferenciája Kalocsán

A kalocsai gyermekotthon adott otthont idén is a speciális ellátást nyújtó gyermekvédelmi szakemberek országos konferenciájának május 9-én.

2018. május 12. szombat

Terítéken az oktatás – Cigánypasztorációs kerekasztal-beszélgetés Nyíregyházán

A „Cigánypasztoráció a Görögkatolikus Egyházban” című programsorozat május 8-i, negyedik alkalmán oktatás- és neveléstudományi témákról folyt kerekasztal-beszélgetés a nyíregyházi Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskolán.

2018. május 10. csütörtök

Az ördögűzők számára is hasznos az okostelefon – Az exorcizmus-tanfolyam tapasztalatai

Tizenharmadik alkalommal szervezték meg Rómában az ördögűzők továbbképzését a Regina Apostolorum Pápai Egyetem szervezésében. Az április 16. és 21. között tartott tanfolyam témája az ördögűzés és a szabadító imádság volt.

2018. május 9. szerda

Konferenciával emlékeztek meg Szmrecsányi Lajos egri érsekről

Egyháztörténeti konferenciával emlékeztek meg a kiemelkedő szociális tevékenységéről ismert Szmrecsányi Lajos egri érsek halálának 75. évfordulójáról az Egri Érseki Palota Turisztikai Látogatóközpontban május 3-án.

2018. május 4. péntek

Konferenciát rendeztek Hans Urs von Balthasar teológus halálának évfordulója alkalmából Pécsett

„Hans Urs von Balthasar és a keresztény egyetemesség” címmel tartottak konferenciát a svájci teológus halálának 30. évfordulója alkalmából a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskolán április 24-én.

2018. május 4. péntek

„Az én házam az imádság háza lesz minden nép számára!” – Imádság Háza Konferenciát tartottak Pécsen

Április 28. és 30. között Pécsen rendezték meg a IV. Imádság Háza Konferenciát. A háromnapos program szentmisével kezdődött, melyet Varga László kaposvári megyéspüspök celebrált.

2018. május 3. csütörtök

Ferenc pápa beszédet mondott a regeneratív gyógyászatról rendezett nemzetközi konferencián

Az április 28-án az Apostoli Palota VI. Pál termében megrendezett találkozón a pápa köszönetét fejezte ki Gianfranco Ravasi bíborosnak, a Kultúra Pápai Tanácsa elnökének köszöntő szavaiért és a kezdeményezéséért.

2018. április 29. vasárnap

Jezsuita jelenlét Győrben a 17–18. században

A Szent Mór Bencés Perjelség 2016-ban tudományos konferenciával ünnepelte a győri Loyolai Szent Ignác bencés templom felépítésének és felszentelésének 375. évfordulóját. Ez a kötet a konferencián elhangzott előadások szerkesztett, jelentősen kibővített és gazdagon illusztrált... »

2018. április 29. vasárnap

„A modern világban is lehet szentként élni” – Bálint Sándorra emlékeztek Röszkén

A röszkei Páduai Szent Antal-plébánia szervezésében április 27-én tartották a Bálint Sándorról elnevezett hagyományőrző program megnyitóját a helyi polgármesteri hivatal képzési és konferenciaközpontjában.

2018. április 28. szombat

Konferenciával zárta a krízisidőszakot a Máltai Szeretetszolgálat

Április 26-án kríziszáró konferenciát rendezett a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Budapesten a fővárosi hajléktalan embereket ellátó intézményei munkatársai számára.

2018. április 27. péntek

A piarista rend kommunikációs vezetőinek világtalálkozója Madridban

„Menjetek és hirdessétek!” címmel tartották a piarista rend kommunikációs vezetőinek első világtalálkozóját április 9. és 13. között Madridban. Szerzetesek és civil munkatársak négy kontinens huszonegy tartományát képviselték a konferencián. Szathmáry Melinda írását adjuk... »

2018. április 27. péntek

Ünnepségsorozattal készül alapítása 25. évfordulójára a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

II. János Pál pápa 1993. május 30-án, pünkösd ünnepén kelt „Hungarorum gens” kezdetű bullájával megváltoztatta a Magyar Katolikus Egyház szervezeti felépítését, és megalapította a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyét. A jubileumot május 28. és június 2. között ünnepli az... »

2018. április 25. szerda

Harmadszor szerveztek ökumenikus konferenciát Vácon a kórházlelkészi szolgálatok munkatársainak

Harmadik alkalommal rendeztek ökumenikus konferenciát kórházlelkészeknek, lelkigondozóknak és önkéntes segítőknek Vácon április 21-én. A rendezvényen több mint hatvanan vettek részt. A téma ezúttal az imádság mint a megújulás forrása volt.

2018. április 24. kedd

Konferenciával emlékeztek a magyar görögkatolikusok első nagygyűlésének 150. évfordulóján

Százötven éve, 1868. április 16–17-én gyűltek össze első alkalommal a magyar görögkatolikus parókiák képviselői Hajdúdorogon, hogy közös jövőjükről közösen gondolkodjanak. Az évforduló alkalmából tudományos konferenciával emlékezett a Szent Atanáz Görögkatolikus... »

2018. április 15. vasárnap

„Nem bűnösöket akarunk keresni” – Folytatódott a bencés rendtörténeti konferenciasorozat

Április 13-án tartották a „Bencések Magyarországon a pártállami diktatúra idején” című tudományos konferenciasorozat harmadik alkalmát Budapesten, a Magyar Nemzeti Levéltárban.

2018. április 14. szombat

tovább »