Mária a meggyökerezettség példaképe – Fatimai megemlékezések a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyében

A fatimai jelenések centenáriumáról a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyében is megemlékeztek; az eseménysorozat az utolsó jelenés évfordulóján, október 13-án zárult.

2017. október 16. hétfő

Régi rítusú püspöki szentmisét tartottak Mátraverebély-Szentkúton

Október 14-én tartotta hagyományos mátraverebély-szentkúti zarándoklatát a római liturgia rendkívüli formáját ápoló Juventutem közösség. Az ünnepi szentmisét Varga Lajos váci segédpüspök mutatta be.

2017. október 16. hétfő

Idén is Leányfalun szervezték meg az állandó diakónusok találkozóját

Október 12. és 14. tartották a magyarországi állandó diakónusok és házastársaik, a diakonátus iránt érdeklődők ITT (Imádság, Tanulás, Találkozás) találkozóját és továbbképzését a leányfalui Szent Gellért Lelkigyakorlatos Házban. A szombati szentmise főcelebránsa és szónoka... »

2017. október 16. hétfő

Mindannyian meghívást kaptunk a menyegzőre – A terézvárosi Avilai Nagy Szent Teréz-templom búcsúja

Kétszáznegyven évvel ezelőtt, 1777. szeptember 30-án alapította Mária Terézia királynő a róla, illetve védőszentjéről elnevezett városrész, Terézváros plébániáját. Erre emlékezve tartottak jubileumi búcsút az Avilai Nagy Szent Teréz-templomban október 14-én és 15-én.

2017. október 16. hétfő

Az Eucharisztia ünneplése (10.)

Sztankó Attila liturgikus jegyzetét olvashatják.

2017. október 15. vasárnap

Prohászka Ottokár püspökre emlékeztek Székesfehérváron születésének 159. évfordulóján

Székesfehérvár tizenötödik püspökére, Prohászka Ottokárra emlékeztek születésének 159. évfordulóján, október 10-én az egyházmegyei múzeumban és a Jó Pásztor- templomban (más néven Prohászka Ottokár-emléktemplom).

2017. október 12. csütörtök

Oda kell ülni Jézus lábához – A KÉSZ engesztelő zarándoklatot szervezett Máriagyűdre

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) országos engesztelő zarándoklatot szervezett Máriagyűdre október 7-én Magyarok Nagyasszonya ünnepéhez kapcsolódóan, melynek során a hagyományokhoz hűen hazánkért imádkoztak, Mária oltalmába ajánlva országunkat.

2017. október 11. szerda

Böjte Csaba Szegeden

A ferences szerzetes az október 8-án, vasárnap a szegedi dómban bemutatott szentmisén Krisztus példájának követésére kérte a fiatalokat.

2017. október 11. szerda

Élő rózsafüzér Jásd utcáin

Negyedik alkalommal rendezték meg Magyarok Nagyasszonya főünnepén, október 8-án Jásdon az élő rózsafüzér áhítatot. A jásdi hívek mellett Zircről, Lókútról, Bakonynánáról, Szápárról, Dudarról és Csetényből érkeztek zarándokok, hogy részt vegyenek a szentmisén és az azt... »

2017. október 11. szerda

Lezárult a Szent László-év regionális találkozóinak sora a nagyváradi egyházmegyében

A Szent László-emlékévben megrendezett egyházmegyei regionális találkozók zárásaként október 5-én Böcskei László megyéspüspök hálaadó szentmisét mutatott be Szent László király egykori sírjának közelében, a nagyváradi vártemplomban.

2017. október 11. szerda

Varga László püspök Marcaliban: Engedjük-e, hogy átváltozzunk irgalommá?

Varga László megyéspüspök október 9-én szentmisét celebrált a marcali Boldog Gizella-templomban. A főpásztor megáldotta a Kling József szobrászművész által alkotott keresztelőkutat, a keresztút stációkat, és a Marcali Önkormányzat által készített díszburkolatot.

2017. október 10. kedd

Párbeszéd a liturgiáról: Konyhaillat

Fehérváry Jákó bencés szerzetes, teológus írását, liturgikus jegyzetét olvashatják az alábbiakban.

2017. október 8. vasárnap

Isten tenyerén – Máriát, az élet királynőjét ünnepelte a magyar Schönstatt közösség

Székely János szombathelyi püspök október 7-én Óbudaváron, a magyar Schönstatt közösség „főhadiszállásán” vendégeskedett. Az ünnepi szentmisén a Schönstatt-hagyományok jegyében megkoronázták a kápolna Mária-képét: a Szent Korona apró, kétdimenziós tűzzománcváltozata... »

2017. október 8. vasárnap

Görögkatolikus liturgikus konferenciát tartottak Nyíregyházán

„Homo liturgicus” címmel szeptember 29–30-án a nyíregyházi Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola Liturgikus Tanszéke immár huszadik alkalommal szervezett szimpóziumot. A konferenciáról Ballai Béla parókus beszámolóját közöljük.

2017. október 6. péntek

Akolitusokat avattak Vácon

Idén is a szent főangyalok ünnepéhez legközelebb eső szombaton, szeptember 30-án avatta fel Beer Miklós megyéspüspök a Váci Egyházmegye új akolitusait. Az ünnepségre a váci székesegyházban, az este hat órakor kezdődő szentmisén került sor.

2017. október 6. péntek

Szent Ferenc boldog halálára emlékeztek a ferencesek

Szent Ferenc 1226. október 3-án az assisi Angyalos Boldogasszony-kápolnában, a Porciunkulában adta vissza lelkét a Teremtőnek. Azóta a ferencesek a világ minden részén megemlékeznek Szent Ferenc tranzitusáról, vagyis átköltözéséről a földi életből a mennyei hazába. Az ősi... »

2017. október 4. szerda

Szent László Tállyán őrzött ereklyéjét fogadták a miskolc-hejőcsabai templomban

Szeptember 30-án fogadták a miskolc-hejőcsabai Gyümölcsoltó Boldogasszony-templomban Szent László Tállyán őrzött ereklyéjét, melynek jelenlétében szentmisét mutatott be Ternyák Csaba egri érsek – tájékoztatott Gróf Lajos, a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége miskolci... »

2017. október 4. szerda

Böjte Csabával emlékeztek Lisieux-i Szent Terézre Székelyhídon

Lisieux-i Szent Terézre emlékeztek Székelyhídon, a Szűz Mária, a Világ Királynéja tiszteletére felszentelt templomban október 1-jén. A szentmisét Ozsváth József helyi plébános, Böjte Csaba ferences szerzetes és Táncos Levente-György dicsőszentmártoni plébános mutatták be.

2017. október 3. kedd

Ferenc pápa: Kérjük Jézustól a bátorságot, hogy közelről kövessük őt

„Amikor már közel voltak Jézus szenvedésének és megdicsőülésének napjai, elhatározta, hogy Jeruzsálembe megy. Követeket küldött maga előtt…” – a Szent Márta-ház kápolnájában tartott reggeli szentmisén október 3-án a Szentatya a napi evangéliumi szakasz kezdősoraira... »

2017. október 3. kedd

Saját „kis utunkon” haladva válhatunk szentté – 80 éves a rákoshegyi Lisieux-i Szent Teréz-templom

Nyolcvan éve szentelték fel a budapest-rákoshegyi Lisieux-i Szent Teréz-templomot. A jubileumi búcsúi szentmisét október 1-jén Snell György esztergom-budapesti segédpüspök mutatta be, melynek keretében huszonöt fiatalnak kiszolgáltatta a bérmálás szentséget.

2017. október 2. hétfő

tovább »