Elkészült Ferenc pápa csíksomlyói miseruhája

Május 19-én végezték az utolsó simításokat azon a miseruhán, amelyet Ferenc pápa a június 1-jei csíksomlyói szentmisén fog viselni.

2019. május 20., hétfő

Az Eucharisztia ünneplése 57.

Sztankó Attila liturgikus jegyzetét olvashatják.

2019. május 19., vasárnap

Lehetséges a gyógyulás, lehetséges az újjászületés – Nagymarosi Ifjúsági Találkozó 2019 tavaszán

A Nagymarosi Ifjúsági Találkozó idei tavaszi alkalmát május 18-án rendezték meg – az előadások, műhelybeszélgetések a gyógyulás szentségeiről (a szentgyónásról és a betegek kenetéről) szóltak. A délutáni szentmise főcelebránsa Beer Miklós váci megyéspüspök volt.

2019. május 18., szombat

Megjelent a Praeconia liturgikus szakfolyóirat legújabb száma

Megjelent a „Praeconia” című magyar liturgikus szakfolyóirat 2019. évi első száma. Dolhai Lajos, az Egri Hittudományi Főiskola rektora, egyetemi tanár ajánlóját olvashatják.

2019. május 18., szombat

Képzések magyar híveknek a Pozsonyi Főegyházmegyében

Negyedik évfolyamát zárja a magyar nyelvű teológiai szabadegyetem Pozsonyban. Rendszeresen szerveznek kateketikai napot, nem csak hitoktatóknak; a közelmúltban lektorképzést tartottak a Pozsonyi Főegyházmegye magyar hívei számára – tájékoztatott Molnár Tamás pozsonyi magyar... »

2019. május 17., péntek

Újabb Szent Miklós-ereklye került Szatmárnémetibe

Bari városából Szatmárnémetibe érkezett egy Szent Miklós-csontereklye, melyet Vitéz Nemes Kaiser Ernő, a Szent György Lovagrend Budavári Fraternitásának, a Magyar Nemzetőrség Országos Parancsnokságának ezredese, Szatmárnémeti szülöttje adományozott a görögkatolikus... »

2019. május 16., csütörtök

Egyházmegyei ministránstalálkozót tartottak Baján

A Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye tavaszi ministránstalálkozójára Baján került sor május 11-én, szombaton.

2019. május 13., hétfő

Hogy megfogják a ruhánk szegélyét – Palánki Ferenc előadása az Eucharisztiáról Debrecenben

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye a 2020-as 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra (NEK) való készület jegyében programsorozatot indított a debreceni Megtestesülés-templomban, melynek utolsó alkalmán, május 4-én Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök tartott... »

2019. május 9., csütörtök

Irinej pátriárka nyitja meg a szentendrei Szerb Egyházi Múzeum új épületét

Május 25-én, szombaton 13 órától a szerb ortodox egyház vezetője, Irinej pátriárka magyar és szerb állami tisztségviselőkkel együtt megnyitja a szentendrei Szerb Egyházi Múzeum új épületét, másnap pedig Szent Liturgiát szolgál a szentendrei Belgrád-székesegyházban.

2019. május 9., csütörtök

18. századi kéziratos kántor- és zarándokkönyvet mutattak be Kalocsán

Feltehetően a 18. század végétől több mint hetven éven át vezetett bátyai eredetű, kéziratos kántor- és zarándokkönyvet mutattak be május 8-án Kalocsán – közölte az MTI.

2019. május 9., csütörtök

Csíkszentléleken varrják a pápai szentmise miseruháit

Egy erdélyi varrodában készítik a miseruhákat és stólákat a június 1-jei csíksomlyói pápai misére.

2019. május 9., csütörtök

Felolvasóavatás Debrecen-Csapókerten

A debrecen-csapókerti egyházközségben minden szombaton elimádkozzák a hívek a vecsernyét. Ám a május 4-i alkonyati istentisztelet ünnepélyesebb volt a megszokottnál: Kocsis Fülöp metropolita felolvasóvá avatta Gedeon Tamás kántort.

2019. május 8., szerda

Mivel segíthetjük az Y generáció visszatérését a templomokba?

Az Aleteia amerikai katolikus portál szerzője megpróbálta az általa ismert ezredfordulósoktól, az Y generáció képviselőitől megtudni, mi vonzza, illetve mi taszítja őket a plébániai életben.

2019. május 7., kedd

Aktív, szeretetteljes közösséget találtam Máriabesnyőn – Beszélgetés Sztankó Attilával

Idén február 15-én az Úr magához szólította Stella Leontin atyát, a máriabesnyői Nagyboldogasszony-bazilika plébánosát. Utódjául Beer Miklós váci megyéspüspök Sztankó Attila zebegényi plébánost, egyházzenészt, gregoriánszakértőt nevezte ki. Vele beszélgettünk.

2019. május 5., vasárnap

Görögkatolikus napot rendeznek a budapesti Szent István-bazilikában

Számos módon készül a Görögkatolikus Egyház is a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra. Május 11-én, szombaton görögkatolikus napot rendeznek a budapesti Szent István-bazilikában, ennek keretében közelebbről is megismerhetik az érdeklődők a bizánci szertartású egyházat.

2019. május 5., vasárnap

Az Eucharisztia ünneplése 56.

Sztankó Attila liturgikus jegyzetét olvashatják.

2019. május 5., vasárnap

Szentmise az Isteni Irgalmasság vasárnapján a zalaegerszegi kórházi kápolnában

Az Isteni Irgalmasság vasárnapján, április 28-án Fekete Szabolcs Benedek atya búcsúi szentmisét mutatott be a Zala Megyei Szent Rafael Kórház kápolnájában.

2019. május 3., péntek

Rendhagyó Paraklisz Nyíregyháza-Rókahegyen

A nyíregyházi rókahegyi templomban május 1-jén összegyűlt hívek az 1696-ban könnyező első pócsi kegykép korabeli másolatainak reprodukciói és Szocska Ábel püspök jelenlétében végezték az első májusi Parakliszt.

2019. május 3., péntek

Hangáhítattal ünnepelték a feltámadást Békéscsabán

A Békés megyei szórványban élő görögkatolikusok vendége volt Kocsis Fülöp érsek-metropolita Tamás-vasárnap előestéjén, április 27-én. „Húsvéti öröm a görögkatolikusoknál” címmel tartott előadást Békéscsabán, a belvárosi római katolikus plébánia közösségi... »

2019. május 2., csütörtök

Kántoroknak és liturgiában segédkezőknek szervezett találkozót a Nagybecskereki Egyházmegye

A nagybecskereki székesegyházban találkoztak a délvidéki egyházmegye kántorai és a liturgiában segédkezők április 27-én.

2019. április 30., kedd

tovább »