Kitágult a liturgikus tér – Bemutatjuk a megújuló győri székesegyházat

A győri Nagyboldogasszony-székesegyház felújításáról Veres András győri megyéspüspök, az MKPK elnöke; Lukácsi Zoltán, a Győri Hittudományi Főiskola rektora; Bognár István püspöki irodaigazgató, a székesegyház plébánosa és Németh Attila sopronbánfalvi plébános számolt be... »

2017. december 13. szerda

Szent Márton szülővárosából érkezett vendégekkel együtt ünnepeltek a pozsonyi dómban

Pozsonyban, a Szent Márton-székesegyházban december 11-én főpásztori szentmisét ünnepeltek Szent Márton püspök tiszteletére. Ez alkalommal koncert keretében mutatták be az „Énekek Szent Márton püspök tiszteletére” című énekeskönyvet.

2017. december 12. kedd

Isten gondoskodik – Diakónust szenteltek Szegeden

December 9-én a szegedi Magyarok Nagyasszonya-székesegyházban Kiss-Rigó László megyéspüspök diakónussá szentelte Kovács Zoltán ötödéves szeged-csanádi papnövendéket.

2017. december 11. hétfő

Közel van, téged vár, nézz be hozzá! – Budán is lehetőség van folyamatos szentségimádásra

A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra való előkészület részeként Erdő Péter bíboros, prímás a december 11-i rorate szentmise celebrálása után ünnepélyesen elhelyezte a budapest-pasaréti ferences templom oldalkápolnájában az Oltáriszentséget – ezzel megkezdődött a folyamatos... »

2017. december 11. hétfő

Adventi egyszerűség

Fehérváry Jákó OSB liturgikus jegyzetét olvashatják.

2017. december 10. vasárnap

Bizánci rítus a Kármelben – Magyar nővér tett örökfogadalmat a francia Szent Illés-monostorban

Újabb taggal bővült a franciaországi kármelita nővérek közössége Saint-Rémyben november 21-én. Kerékgyártó Mónika a rendház negyedik nővére lett; a monostort vezető Amanda anya szintén magyar.

2017. december 8. péntek

Szent Miklós-ereklye érkezett Rómából a Nyíregyházi Egyházmegyébe

December 3-án tartották a nyíregyházi Szent Miklós-székesegyház búcsúját, melyen Szocska Ábel apostoli kormányzó mondott szentbeszédet. Ez alkalomból került sor egy Rómából származó hiteles Szent Miklós-ereklye ünnepélyes átadására a Nyíregyházi Egyházmegye számára.

2017. december 5. kedd

Ne fordítsunk hátat Istennek! – Veres András megáldotta a megújuló győri székesegyházat

Fél év elteltével, a felújítási munkálatok első szakaszának befejezését követően főpásztori szentmisével nyíltak meg a győri Nagyboldogasszony-székesegyház kapui december 3-án, advent első vasárnapján.

2017. december 4. hétfő

Kegyelmi időt kaptunk – Meggyújtották az első gyertyát az adventi koszorún Debrecenben

„Ó, bárcsak széttépnéd az egeket és leszállnál!” (Iz 63,19) Az Ószövetség advent kezdetén felolvasott szakaszát emelte ki Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök december 3-án, advent első vasárnapján a debreceni Szent Anna-székesegyházban bemutatott szentmisén mondott... »

2017. december 3. vasárnap

Az Eucharisztia ünneplése 15.

Sztankó Attila liturgikus jegyzetét olvashatják.

2017. december 3. vasárnap

A gyerekekért, családokért, közösségért – Erdő Péter a szentendrei Szent András-iskola jubileumán

Huszonöt éves a szentendrei Szent András Katolikus Általános Iskola és Óvoda. December 1-jén Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek a jeles jubileum alkalmából meglátogatta az intézményt, hogy együtt ünnepeljen az iskola közösségével.

2017. december 2. szombat

Advent kívül és belül – Huszonöt kérdés és válasz segít a készületben

Füzes Ádámot, az Esztergomi Hittudományi Főiskola levelező tagozatának liturgikatanárát kérdeztük az adventről – a készületről és annak eszközeiről –, hogy könnyebben válaszolhassunk az Úr hívására ebben a kegyelmi időszakban (is).

2017. december 1. péntek

Ferenc pápa diakónusokat és papokat szentelt Bangladesben

A pápa december 1-jén délelőtt szentmisét mutatott be Banglades fővárosában, Dakkában, a Suhrawardy Udyan Parkban, melynek keretében tizenhat diakónust és tizenhat papot szentelt.

2017. december 1. péntek

A Szent László-liturgia szépsége és az énekelt történelem – Medgyesy S. Norbert előadása Győrben

Medgyesy S. Norbert művelődéstörténész, egyetemi docens (PPKE BTK), a Szent László Társulat társelnöke előadásával zárult a győri Szent László-estek programsorozat november 23-án, a Múzeumházban.

2017. november 30. csütörtök

Megújult az erdélyi Imecsfalva templomának belső tere

November 26-án, Krisztus Király ünnepén Tamás József gyulafehérvári segédpüspök áldotta meg a felújított imecsfalvi Kisboldogasszony-templomot.

2017. november 30. csütörtök

Csókay Károly gyémántmiséje Mosonmagyaróváron

Pappá szentelésének hatvanadik évfordulója alkalmából november 12-én gyémántmisét mutatott be a mosonmagyaróvári Nepomuki Szent János-templomban Csókay Károly jezsuita szerzetes.

2017. november 30. csütörtök

Jubileumi szlovén nyelvű szentmise Szentgotthárdon

Tíz esztendeje, 2007. november 18-án szlovén nyelvű miseének és imádság hangzott el a szentgotthárdi barokk plébániatemplomban. E jeles esemény évfordulója alkalmából november 19-én hálaadó szentmisét tartottak a Rába-parti városban.

2017. november 30. csütörtök

Krisztus Király ünnepén adták át a lelkipásztori munkatársak megbízólevelét Székesfehérváron

November 26-án, Krisztus Király főünnepén zárult Székesfehérváron a lelkipásztori munkatársak képzése. Ugrits Tamás, az egyházmegyei székváros pasztorális helynöke szentmise keretében átadta a végzetteknek a megbízóleveleket, és megemlékezett a székesegyház felszentelésének... »

2017. november 27. hétfő

Az Eucharisztia ünneplése 14.

Sztankó Attila liturgikus jegyzetét olvashatják.

2017. november 26. vasárnap

A magyar püspökök felkeresték a Német-Magyar Kollégiumot

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) tagjainak ad limina látogatása során november 22-én este a Collegium Germanicum et Hungaricumot (Német-Magyar Kollégium) keresték fel a főpásztorok, akik részt vettek a kollégiumi templom felszentelésének évfordulós ünnepén is.

2017. november 23. csütörtök

tovább »