Hogyan lehetünk boldogok férfiként és nőként? – Folytatódott a pécsi szabadegyetem

„Nő és férfi” címmel folytatódott a Pécsi Egyházmegye szabadegyetemi előadás-sorozata január 11-én. A témáról Udvardy György pécsi megyéspüspök mellett Bereczkei Tamás pszichológus, a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának (PTE BTK) dékánja és Törőcsik Mária... »

2017. január 18. szerda

Hogyan lehetnénk következetesen hálásak az új esztendőben?

Robert McTeigue SJ, a Jézus Társasága marylandi tartományának tagja filozófia- és teológiaprofesszor, tapasztalt lelkivezető. Újévi írásában arra hívja fel a figyelmünket, milyen fontos elkötelezetten, fegyelmezetten és következetesen gyakorolni a hálát.

2017. január 6. péntek

Vegyük észre környezetünkben a magányos embereket – Interjú Elekes Szende pszichológussal

A karácsony a szeretet-Isten, a megváltó Krisztus ünnepe, és emellett a családé is. Sokan vannak azonban, akik ilyenkor még erősebben szenvednek kínzó magányuktól. Vajon milyen az ő karácsonyuk? Elekes Szende pszichológussal, a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola tanárával... »

2016. december 26. hétfő

Hét dolog, amit az anyukák nagyon szeretnének karácsonyra

Hét tétel, amit valószínűleg minden édesanya felírna a karácsonyi kívánságai közé – és amelyek nem kerülnek egy fillérbe sem.

2016. december 20. kedd

Hogyan lassíts az iramon életed sűrű időszakaiban?

A liturgikus idők és a hétköznapok megélésében is az egyik legfontosabb tényező, hogy képesek legyünk lelassítani annyira, hogy oda tudjunk figyelni, meg tudjuk hallani Isten nekünk szóló üzenetét. Tíz ötlet Theresa Aletheia Noble FSP nővértől.

2016. december 19. hétfő

Közeleg a karácsony – Figyeljünk egymásra!

Sokak számára a december egy különösen kritikus hónap, a közelgő ünnep gondolata ugyanis felerősítheti magányukat, szomorúságukat. A Hajdúdorogi Főegyházmegye összefoglalója Ormay István pszichiáter „Ezért több az öngyilkosság karácsonykor” című írása alapján... »

2016. december 19. hétfő

Ki hozza az ajándékot?

Egy kétgyermekes amerikai anyuka Facebookon keringő írása ahhoz ad ötletet, hogyan lehet a gyerekeket az ajándékok fogadóiból Mikulássá, angyallá – vagyis ajándékozóvá tenni.

2016. december 17. szombat

Megfogalmazni azt, ami ott belül dübörög – Homa Ildikó versterápiás csoportot indított Kolozsváron

„Esztétika, stílus és ritmus az életemben” címmel versterápiás önismereti csoportot indított Kolozsváron Homa Ildikó szociális testvér, klinikai pszichológus és logoterapeuta, az „Evangéliumi lélektan – Önismeret mindenkinek” című könyv szerzője.

2016. december 12. hétfő

Díjat nyert a Magyar Máltai Szeretetszolgálat által szervezett önkéntes pszichológiai tanácsadás

Idén a Magyar Máltai Szeretetszolgálat önkéntes programja, a pszichológiai tanácsadás nyerte „Az év civil szervezeti önkéntes programja” elismerést, melyet december 7-én vettek át a program munkatársai.

2016. december 12. hétfő

Hogyan kell szakszerűen elfáradni? – Interjú Versegi Beáta-Mária nővérrel

Versegi Beáta-Mária CB keresztény antropológiát tanult; szupervízióval és lelki kíséréssel foglalkozik. Arról kérdeztük, milyen belső adottságok és külső, környezeti hatások vezethetnek kiégéshez, milyen intő jelek figyelmeztetnek bennünket, illetve milyen ellenszereket ismernek a... »

2016. december 11. vasárnap

Telefonos alkalmazás mutatja meg a legközelebbi gyóntatópapot Spanyolországban

Telefonos alkalmazás mutatja meg a híveknek a hozzájuk legközelebbi, épp ráérő gyóntatópapot Spanyolországban. Az applikáció egy katolikus pap ötletéből származik, és december 8-tól, szeplőtelen fogantatás ünnepének napjától érhető el.

2016. december 9. péntek

Imaórát tart a Mária Rádió önkéntes egészségügyi szerkesztősége

December 12-én este 9 órától imaórát tartanak a Mária Rádió önkéntes egészségügyi dolgozói a rádió kápolnájában, Budapesten.

2016. december 7. szerda

A lélek menedéke – Kecskeméten megnyílt a Reménység Háza

A Katolikus Karitász a ’90-es évektől kezdve szociális alapszolgáltatásokat nyújtó intézményrendszert épített ki Magyarországon. Ez a rendszer Kecskeméten december 5-én – mint Bábel Balázs érsek hangsúlyozta: egy karitatív szent, Miklós püspök ünnepe előtt egy nappal – új... »

2016. december 6. kedd

Önkéntes beteglátogatókat várnak a kórházlelkészségek

A Váci Egyházmegye kórházlelkészei és lelkigondozói önkénteseket keresnek az egyházmegye területén található kórházakba. A kórházlelkészi szolgálat felhívását tesszük közzé, kiegészítve a budapesti, illetve az ország más tájain szolgáló kórházlelkészségek... »

2016. december 5. hétfő

Amorth atya munkában – „Az ördögűző” rendezője személyes élményeit osztja meg

Az amerikai William Friedkin rendezte az 1973-as „Az ördögűző” című filmet, azonban személyesen soha nem látott exorcizmust – egészen a közelmúltig: idén május 1-jén elkísérhette Amorth atyát.

2016. december 1. csütörtök

Lelki egészség – mit mond a pap, és mit a pszichológus?

A budapesti Útkeresés Házában az Osztó-Pontok című programsorozat keretében november 24-én Orosz Katalin pszichológussal és Fehérváry Jákó bencés szerzetessel beszélgetett az intézmény munkatársa, Vigh Noémi pszichológus a „Lelkileg egész(séges) ember” címmel.

2016. november 25. péntek

Ökumenikus dicsőítő nappal zárták a szentévet a kistarcsai kórházban

Az irgalmasság szentévének lezárása alkalmából november 21-én és 22-én 24 órás ökumenikus dicsőítő napot tartottak a Pest Megyei Flór Ferenc Kórházban Kistarcsán. Az istentiszteleten az intézményben szolgáló különféle felekezetekhez tartozó kórházlelkészek igehirdetését... »

2016. november 25. péntek

Gyorshívógombok hétköznapi gondjainkban: a szentek

Elvesztetted a kulcsod? Jó lenne egy nagyot nevetni? A katolikusok tudják: a szentekhez mindig bizalommal fordulhatnak. Hétköznapjainkban segítséget nyújtó tippek Theresa Aletheia Noble FSP nővértől.

2016. november 16. szerda

Amikor függő, akit szeretsz

Theresa Aletheia Noble FSP nővér egy barátja történetét írta meg, aki első találkozásuk idején túl volt már egy drogdílerkedésért börtönben töltött időszakon.

2016. november 13. vasárnap

Közjó műhely – Közös gondolkodásra hívták a keresztény értelmiségi szakembereket

„Közjó műhely – Keresztény gondolkodók fóruma” címmel a Sapientia Szerzetesi és Hittudományi Főiskolán rendezték meg november 10-én a különböző magyarországi szakmai közösségekben munkálkodó keresztény értelmiségi szakemberek műhelynapját.

2016. november 10. csütörtök

tovább »