Nem legenda, mérce – Kaszap Istvánra emlékeztek a Párbeszéd Házában

Kaszap István (1916–1935), a fiatalon elhunyt jezsuita novícius tiszteletére rendeztek emlékestet az Ars Sacra Fesztivál keretében a budapesti Párbeszéd Házában szeptember 17-én. Az esten a Parastúdió előadásával és kerekasztal-beszélgetéssel idézték fel a fiatal hitvalló... »

2018. szeptember 18. kedd

Szent László-szobrot állítottak a partiumi Szentjobbon

Szeptember 16-án délben a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegyéhez tartozó Szentjobbon a község központi parkjában leplezték le és áldották meg Szent László fából faragott szobrát.

2018. szeptember 18. kedd

Liszt Ferenc Via Crucisát adták elő a felső-krisztinavárosi templomban

Az Ars Sacra Fesztivál keretében nemes vállalkozásba fogott a budai felső-krisztinavárosi plébánia énekkara. Szeptember 15-én, Fájdalmas Szűzanya emléknapján az esti misét követően előadták Liszt Ferenc Via Crucis című művét.

2018. szeptember 18. kedd

Lenarsich Imre plébános fotóiból nyílt kiállítás Sárváron

Falusi életképek, a látványon túlmutató gondolatok – Lenarsich Imre nemzetközi hírű fotóművész, hajdani nyőgéri plébános képeiből nyílt kiállítás a sárvári Nádasdy-várban. Az „Édes évek, hol vagytok ma már…” című tárlatot Márfi Gyula veszprémi érsek nyitotta... »

2018. szeptember 18. kedd

Magyar film nyert a keresztény filmek argentínai fesztiválján

Pozsgai Zsolt „Megszállottak” című alkotása nyerte a legjobb külföldi filmnek járó elismerést és a zsűri különdíját az Argentínában megrendezett keresztény filmek világfesztiválján (Jesus Cine Fest).

2018. szeptember 17. hétfő

Keltsd életre a templomodat! – Németh Boglárka, Vép

Meseíró-pályázatunkkal arra hívjuk a gyerekeket, hogy Berg Judit „A holló gyűrűje” című meseregénye nyomán keltsék életre a templomukban szereplő ábrázolásokat. A legszebb meséket megjelentetjük.

2018. szeptember 17. hétfő

Fényúton ég és föld között – Kontsek Ildikó a Pesti Vigadóban rendezett kiállításról

A helyszínen, a Pesti Vigadó hatodik emeleti termében beszélgettünk az esztergomi Keresztény Múzeum igazgatójával, Kontsek Ildikóval az Átlényegülés – Az Eucharisztiáról a csodák és a művészet nyelvén című kiállításról.

2018. szeptember 16. vasárnap

Pokolraszállás

Sem a közönség, sem a szakma nem fogadta valami lelkesen Wim Wenders új, Merülés a szerelembe című filmjét. Van, aki öncélúnak érzi, mások szerint egyszerre túl sokat akar mondani; olyan is akad, aki már az elején belefárad az „élet, a világmindenség meg minden” jellegű problémák... »

2018. szeptember 16. vasárnap

A visszaszólítás könyve

Dúdolj verset – Kobzos Kiss Tamás emlékezete címmel a 2015-ben elhunyt régizenész, népzenész, énekes versmondó, zenepedagógus Kobzos Kiss Tamás életét bemutató kötet jelent meg Csörsz Rumen István és Szerényi Béla szerkesztésében, a Magyar Hangszermíves Céh... »

2018. szeptember 16. vasárnap

Magányos művész, magányos tenger – Egy Csörsz István-festmény alá

Az igazi vesztesek ... mi vagyunk, ...akik úgy érezzük, hogy a művészetek nem csupán gyönyörködtetni, de gyógyítani is tudnak, s nehéz életszakaszainkban megnyugvást hoznak és kiutat kínálnak. Akár néhány, homokba vésett tengerparti lábnyommal – írja Csörsz István egy festménye... »

2018. szeptember 15. szombat

Hitelesen jelenik meg nála az isteni, a szent – Kákonyi Júlia kiállítása a Párbeszéd Házában

Szeptember 14-én, pénteken este, az Ars Sacra Fesztivál nyitónapján a Párbeszéd Háza dísztermében hatalmas érdeklődés mellett nyílt meg Kákonyi Júlia iparművész „Különféle, mégis egy” című, kerámiákból, batik és selyem monotípiákból álló kiállítása.

2018. szeptember 15. szombat

„Apátságok Magyarország földjén” – Grafikai kiállítás nyílik Olaszországban

Az első világháború befejezésének 100. évfordulóján közös olasz–magyar ünnepi megemlékezést tartanak szeptember 21-én Torrita di Siena városában a megbékélés jegyében. Itt nyitják meg az „Apátságok Magyarország földjén” című grafikai kiállítást.

2018. szeptember 15. szombat

Filmünnep Miskolcon – Krzysztof Zanussi a 15. CineFest zsűrijének elnöke

Tizenötödik alkalommal rendezik meg szeptember 14. és 23. között a Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivált. Tíz napon át gazdag programsorozat várja a hazai és a nemzetközi filmbarát közönséget, az alkotókat és a filmszakma valamennyi szereplőjét.

2018. szeptember 15. szombat

Az Ars Sacra nyitánya

Elkezdődött. Szeptember közepe immár tizenkettedik alkalommal hozta magával a szakrális művészetet középpontba állító, másfél héten át tartó programsorozatot, az Ars Sacra Fesztivált, amelyet szeptember 14-én nyitott meg Erdő Péter bíboros – a hagyományokhoz híven – a Magyar... »

2018. szeptember 14. péntek

Gianfranco Albano: Hittel és vérrel

Giuseppe Puglisi – Don Pino – Palermo egyik legszegényebb negyedében felkarolta a kallódó fiatalokat, hogy megmentse őket a bűnözéstől. Nyíltan ostorozta a maffiát. 1993 szeptemberében, éppen születésnapján meggyilkolták. A vértanú papról Gianfranco Albano készített filmet.

2018. szeptember 14. péntek

Kertépítő mesterek a pécsi püspökségen

Idén nyáron is szervezett múzeumpedagógiai tábort a pécsi püspökség „Barokk kert újratöltve” címmel. A program tavaly debütált, idén már huszonegy gyermek vett részt az ötnapos rendezvényen.

2018. szeptember 14. péntek

Hogyan építhetjük újjá lelkünk belső szentélyét? – Sajgó Szabolcs a Vászonkrisztus filmklubról

„Vászonkrisztus filmklub” címmel szeptember 25-én új, kilencrészesre tervezett sorozat indul a Párbeszéd Házában, a Vászonjézus folytatásaként, ismert emberek részvételével. Sajgó Szabolcs SJ igazgatóval, a sorozat ötletgazdájával, szervezőjével beszélgetünk.

2018. szeptember 13. csütörtök

Keltsd életre a templomodat! – Fritsi Bertalan, Pilisszántó

Meseíró-pályázatunkkal arra hívjuk a gyerekeket, hogy Berg Judit „A holló gyűrűje” című meseregénye nyomán keltsék életre a templomukban szereplő ábrázolásokat. A legszebb meséket megjelentetjük.

2018. szeptember 13. csütörtök

Sólyom László, Török Csaba és Botos Máté a politika és a katolicizmus kapcsolatáról

A politika és a katolicizmus kapcsolatáról beszélgetett a Párbeszéd Házában szeptember 12-én Török Csaba teológus, egyetemi tanár, az MKPK televíziós referense és Botos Máté történész, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Politológia Tanszékének vezetője, a PPKE BTK volt... »

2018. szeptember 13. csütörtök

A jégen az égben – Fonódó életútszálakról Zsuffa Tünde íróval és fiával, Pepével

Közhely, de igaz, hogy az élet írja a legjobb történeteket. Zsuffa Tündével karácsony előtt arról is beszélgettünk, hogy műkorcsolyázó fiával a közeljövőben szeretne hazatérni Magyarországra. Berei Mózes József, mindenki Pepéje immár Sebestyén Júlia Európa-bajnok keze alatt... »

2018. szeptember 10. hétfő

tovább »