A kalocsai Liszt Ferenc-zeneiskola ötvenéves jubileumát ünnepelték

A Liszt Ferenc Alapfokú Művészetoktatási Intézmény alapításának ötvenedik évfordulóját ünnepelték Kalocsán, a Nagyboldogasszony-főszékesegyházban február 27-én. A templomban elsőként Fehérvári István, az intézmény igazgatója köszöntötte az egybegyűlteket.

17:40

Család és művészet címmel indít új előadás-sorozatot a Képmás magazin

A Képmás magazin és a Média a Családért Alapítvány új sorozatában a tematikus előadásokat egy-egy művészeti élménnyel teszik vonzóbbá, szórakoztatóbbá. A „Család és művészet” Képmás-estek első alkalmát március 16-ára hirdették meg „Én családom, te családod, mi... »

2017. február 27. hétfő

Egész Hollywood benézhet a Gellértbe – Oscar-díjas siker szentangélás köpenyekben

Oscar-díjat nyert Deák Kristóf „Mindenki” című rövidfilmje Los Angelesben helyi idő szerint február 26-án este (magyar idő szerint február 27-én hajnalban). Ahogy már korábban is megírtuk, két fővárosi katolikus iskola is a ’90-es évek Budapestjén játszódó alkotás helyszínéül... »

2017. február 27. hétfő

A reformok korától a századfordulóig – A Nemzeti Galéria újrarendezett 19. századi tárlata

Természetes dolog, hogy időnként újra kell gondolni, értelmezni a műtárgyakat, hiszen a változó világban új szempontok, új témák merülhetnek fel a művészettörténeti kutatás során. Ezt tette most a Nemzeti Galéria is a 19. századi festészetet bemutató állandó tárlatán.

2017. február 26. vasárnap

Örökbecsű limlomok – Litvániából

Giedra Radvilavičiuté „Ma éjjel a falnál alszom” című kötetéről Petrőczi Éva költő, író, irodalomtörténész, publicista gondolatait olvashatjuk.

2017. február 26. vasárnap

Mudrák Attila fotóművésszel találkozott a közönség az esztergomi városi könyvtárban

Mudrák Attila műtárgyfotós volt a Helischer József Városi Könyvtár „Köztünk élnek” programsorozatának vendége február 20-án. Mudrák Attila képein a műalkotások mellett a Kárpát-medence szakrális, kulturális öröksége, illetve az építészet és a táj kapcsolata jelenik... »

2017. február 26. vasárnap

Szívbe zárt Jézus – Archaikus népi imádságok Máriáss Péter megzenésítésében

A szentendrei Ferences Gimnázium kápolnájában február 18-án Máriáss Péter és barátai bemutatták a „Föl is föltekinte” című, archaikus népi imádságokból álló műsorukat. A zeneszerzővel beszélgetünk.

2017. február 25. szombat

Ókeresztény motívumokkal díszített páratlan germán leletet mutattak be Répcelakon

Répcelak történetének egyik érdekes fejezetéről tartott előadást február 22-én Neményi Réka, a Pécsi Tudományegyetem doktorandusza: germán női sírból 1955-ben előkerült ókeresztény motívumokkal díszített értékes ékszereket mutatott be az érdeklődőknek a Vas megyei... »

2017. február 24. péntek

„Szörnyű elbeszélni, mi van ottan” – dokumentumfilm az Urániában Botticelli pokolábrázolásáról

A „Botticelli: Dante pokla” című dokumentumfilm a firenzei reneszánsz művész egy kevésbé ismert festményének ered a nyomába. Az olasz–német koprodukcióban készült ismeretterjesztő alkotást az Uránia Nemzeti Filmszínház tűzte műsorára.

2017. február 22. szerda

Zsidó–keresztény párbeszéd Ország Lili művészetéről a Magyar Nemzeti Galériában

Fabiny Tamás evangélikus püspök és Fináli Gábor rabbi beszélgetett február 16-án Ország Lili művészetének keresztény és zsidó vonatkozásairól a Magyar Nemzeti Galéria barokk termében.

2017. február 22. szerda

Oszlopos Simeon és mai követői – bábostalálkozó a kőbányai Szent László-plébánián

Február 19-én, vasárnap délután bábosok színes serege lepte el Balogh Attila kőbányai plébániáját, és ezzel sokak számára nyitották ki egy ismeretlen, csupa kaland birodalom kapuját.

2017. február 21. kedd

A modern kori rabszolgaságot bemutató fotókiállítás nyílt Budapesten

„Enslaved – A modern kori rabszolgaság” címmel nyílt meg február 19-én Lisa Kristine humanitárius amerikai fotós kiállítása Budapesten, a Kogart Házban.

2017. február 20. hétfő

A gyűjtés aszkétái – Rajzhagyaték a Magyar Nemzeti Galériában

Március 19-ig látogatható a „Rippl-Rónaitól Vajdáig – Modern magyar rajzok Gombosi György művészettörténész gyűjteményéből 1900–1945” című kiállítás a Magyar Nemzeti Galériában.

2017. február 19. vasárnap

A tökéletesség ideájával – Gergijev ötödször

Valerij Gergijev 2002-ben lépett fel első alkalommal a szentpétervári Mariinszkij Színház zenekarával Budapesten. Gergijev immár tíz éve a Művészetek Palotájának visszatérő vendége – legutóbb január 30-án lépett fel a magyar közönség előtt.

2017. február 19. vasárnap

A Wimpole Streettől – Firenzéig

A viktoriánus korszak egyik legelismertebb angol költőnője, Elizabeth Barrett és férje, Robert Browning szerelmének történetét Petrőczi Éva költő, író, irodalomtörténész tolmácsolásában olvashatjuk – a házasság hetében.

2017. február 18. szombat

Gilles Bourdos: Renoir

Auguste Renoir (1841–1919) francia festő, az impresszionizmus egyik megteremtője, bár soha nem kötelezte el magát ezen, mint ahogyan más művészeti irányzatok mellett sem. Vallotta: a művészet egyetlen szabálya, hogy nincs kötelezően elfogadott szabály.

2017. február 18. szombat

Veres András megnyitotta a Szent László-évet Győrben

„Lászlóban lett kereszténnyé és szentté…” mottóval hirdetett Szent László-évet a győri püspökség, együttműködve a lovagkirályt pártfogójaként tisztelő Győr városával. Február 17-én, az emlékév megnyitása alkalmából Veres András megyéspüspök szentmisét mutatott be a... »

2017. február 17. péntek

Új kiadványokat mutattak be a szombathelyi székesegyházról

Február 15-én két új, a főtemplomról szóló kiadványt mutattak be az egyházmegyei levéltárnak helyet adó szombathelyi Eölbey-házban.

2017. február 17. péntek

Váci piarista diákok szerepeltek a Nemzeti Színház nagyszínpadán

A Nemzeti Színház a magyar kultúra napjához kapcsolódva negyedik éve adja át egy napra nagyszínpadát a diákszínjátszóknak. Idén 240 középiskolás diák, köztük a váci Piarista Gimnázium színjátszóköre vállalkozott arra, hogy január 27-én egy 18. századi iskoladrámával... »

2017. február 17. péntek

A Szépművészeti Múzeum és az MNG 500 évet átfogó remekműveiből nyílik kiállítás Madridban

„Remekművek Budapestről – A reneszánsztól az avantgárdig” címmel mutatja be a budapesti Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményének 500 évet átfogó, 90 alkotását a február 17-én, pénteken nyíló nagyszabású kiállításán a madridi Thyssen-Bornemisza... »

2017. február 16. csütörtök

tovább »