A rocktól a népzenéig – Both Miklós volt a Görög Zenei Esték vendége Debrecenben

Elindult a Görög Zenei Esték második évada: november 11-én a Lautitia kóruscsalád első vendége Both Miklós kétszeres Fonogram díjas és Budai-díjas zeneszerző, előadóművész, a Napra együttes énekese, gitárosa és zeneszerzője volt.

2018. november 14. szerda

Egy börtönben ülő volt maffiózó tervezte a Vatikán 2018-as karácsonyi bélyegeit

Marcello D’Agata maffiózó volt, 25 éve tölti büntetését, részt vesz az olasz börtönökben néhány éve működő Filatélia projektben. Az 1,10 és 1,15 eurós bélyegeket külön-külön vagy egyben sorozatként is meg lehet vásárolni.

2018. november 13. kedd

Elkezdődött a szombathelyi püspöki palota Szent Pál termének restaurálása

A Szombathelyi Egyházmegye Tarr György restaurátort bízta meg a püspöki palota Szent Pál terme festményeinek felújításával. A képsorozatról és a helyreállítás folyamatáról Perger Gyula egyháztörténész, a szombathelyi Szily János Egyházmegyei Gyűjtemény és Látogatóközpont... »

2018. november 11. vasárnap

A tiszta morál győzelme – Tamási Áron székely népi játéka a kaposvári Csiky Gergely Színházban

Az „Énekes madár” története tulajdonképpen bármelyik (székely) településen játszódhatott volna. Két vénlány élemedettebb korú kérőikkel – egymással is viaskodva – mindent elkövetnek azért, hogy kitaszítsák maguk közül szép és fiatal húgukat, s ezáltal eltiporják az... »

2018. november 11. vasárnap

Megjelent a Vigilia novemberi száma

A Vigilia ez évi tizenegyedik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

2018. november 11. vasárnap

Az időseket köszöntötték a Szent István-plébánián Debrecenben

Október 20-án idősek napját tartottak a debreceni Szent István-plébánián. Bancsi Zoltán plébános szentmisét mutatott be, melyen kiszolgáltatták a betegek kenetét. A templom kántora, Géczy István a zene időskorban betöltött szerepéről beszélt előadásában.

2018. november 10. szombat

Az eltűnt Rácváros emlékezete – Kiállítás az egykori tabáni szerb székesegyházról Budapesten

Az egykori tabáni szerb ortodox székesegyháznak emléket állító tárlat nyílt november 8-án a Budapesti Történeti Múzeum (BTM) Vármúzeumában, a BTM Vármúzeuma, az újvidéki Matica Srpska Képtár, a szentendrei Szerb Egyházi Múzeum és a budapesti Szerb Intézet közös... »

2018. november 9. péntek

November 11-én kezdődik a Görög Zenei Esték új évada Debrecenben

November 11-én kezdődik a Görög Zenei Esték második évada. A négy alkalom során négy különleges vendége lesz a programsorozatot szervező Lautitia Kóruscsaládnak – elsőként Both Miklós, Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett, kétszeres Fonogram díjas, Budai-díjas zeneszerző,... »

2018. november 7. szerda

Egyházzenei szakmai bemutató koncertet tartottak a budapesti Hermina-kápolnában

November 5-én különleges hangversenyre került sor a Jeruzsálemi Szent Sír Lovagrend által fenntartott budapesti Hermina-kápolnában a Magyar Egyházzenei Műhely szervezésében.

2018. november 7. szerda

Átadták a Mindszenty-emlékérmeket a Parlamentben

A Mindszenty Társaság alapította Mindszenty-emlékéremmel tüntették ki Márfi Gyula veszprémi érseket, Babusa János szobrászművészt és a Patrona Hungariae Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium és Alapfokú Művészeti Iskolát. Az elismeréseket november 6-án adták át a... »

2018. november 6. kedd

November végéig látogatható a Kányádi Sándor-kiállítás Budapesten

November végéig láthatják az érdeklődők a Kossuth- és Herder-díjas költő, író műfordító, Kányádi Sándor életművét bemutató kiállítást a budai Virág Benedek Házban.

2018. november 5. hétfő

Belső világunk és az információrobbanás hatásai – Freund Tamás agykutató előadása

Freund Tamás Széchenyi-díjas neurobiológus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja tartott előadást október 18-án a Magyar Katolikus Kultúra Napjai rendezvénysorozatának keretében a székesfehérvári Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban.

2018. november 4. vasárnap

Elkapni a fényt a képen – Juan Gyenes, az optimizmus és a szépség fotográfusa

Juan Gyenes, „a királyok fényképésze, a fényképészek királya”.

2018. november 3. szombat

Pap és művész kétszeresen áldoz – Tóth József Miklós plébános, zeneszerző jubileumi koncertje

A mogyoródi Szent Mihály-templomban október 13-án Tóth József Miklós plébános, zeneszerző műveiből rendeztek jubileumi koncertet. A rendezvényen jelen volt Beer Miklós megyéspüspök, az Országos Magyar Cecília Egyesület elnöke is. Tóth Sándor író, költő, újságíró beszámolóját... »

2018. november 3. szombat

A lelki üdülés helye – Látogatás a szeptemberben újranyílt Ráth György Múzeumban

A budapesti Városligeti fasor hatalmas platánokkal övezett útján egy régi nagypolgári villa aludta már egy ideje (szerencsére nem örök) álmát.

2018. november 2. péntek

Mindenszentek és halottak napja Falu Tamás költővel – Jelenits Istvánnal beszélgettünk

Mindenszentek az üdvözült lelkek emléknapja, a katolikus keresztény világ november 1-jén emlékezik meg róluk. November 2-a, halottak napja szintén keresztény ünnep az elhunyt, üdvösséget még el nem nyert, tisztítótűzben lévő hívekért. Jelenits István piarista szerzetessel,... »

2018. november 1. csütörtök

Értelmet adni az életnek a szomorúságban is – Ádám almái a Vászonkrisztus filmklubban

„Vászonkrisztus filmklub” címmel új, kilencrészes sorozat indult a Párbeszéd Házában a „Vászonjézus” sorozat folytatásaként. Második alkalommal, október 30-án este Anders Thomas Jensen „Ádám almái” című, dán–német koprodukcióban 2005-ben készült vígjátékát... »

2018. november 1. csütörtök

A Hold hangjai – Huszonöt éve halt meg Federico Fellini

Huszonöt évvel ezelőtt, 1993. október 31-én, életének 74. évében meghalt a film történetének Ingmar Bergman mellett valószínűleg legnagyobb alakja, Federico Fellini. Írásunkban rá emlékezünk.

2018. november 1. csütörtök

Keltsd életre a templomodat! – Krekk Petra, Nyíracsád

Meseíró pályázatunkkal arra hívtuk a gyerekeket, hogy Berg Judit „A holló gyűrűje” című meseregénye nyomán keltsék életre a templomukban látható ábrázolásokat. A legszebb meséket megjelentetjük.

2018. október 31. szerda

A párizsi Notre-Dame karnagya vezényel holnap a Mátyás-templomban

A Mátyás-templomban koncertezik a Magyar Rádió Énekkara október 31-én, szerdán. A hangverseny érdekessége, hogy a kórust a párizsi Notre-Dame-székesegyház karnagya vezényli majd – mondta Kovács Géza, a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek ügyvezetője az M1 aktuális csatornán... »

2018. október 30. kedd

tovább »