Andrea Bocelli Fatimában: Itt minden lélegzetvétel imádság

Andrea Bocelli múlt héten Fatimában járt, hogy énekével hozzájáruljon a portugáliai kegyhely jubileumi ünnepségsorozatához, amely a Mária-jelenések századik évfordulóján, tavaly vette kezdetét. A híres olasz tenor a személyes imádságra is időt szakított.

2018. május 23. szerda

Felújított angyalszobrok várják a német búcsúra érkezőket Máriakéménden

Május 27-én, a Szentháromság vasárnapi német búcsún már régi pompájában csodálhatják meg a hívek a Baranya megyei Máriakéménd temploma előtt álló két pirogránit angyalszobrot.

2018. május 22. kedd

A reménytelen ügyek szentje – Szent Rita szerzetes

A „lehetetlen” ügyekben, reménytelen helyzetekben segítő Casciai Szent Ritára emlékezünk liturgikus emléknapján, május 22-én.

2018. május 22. kedd

Idén is szervez nyári táborokat a pécsi püspökség

Az egyhetes múzeumpedagógiai táborokat a barokk díszkertben tartják 7–12 éves gyermekek számára.

2018. május 21. hétfő

Amatőr fotópályázat Nyugat-Magyarország szerelmeseinek

A jubileumát ünneplő mosonmagyaróvári Szűz Mária Királynő és Szent Gotthárd Plébánia „Mosonmagyaróvár szakrális értékei” címmel fotópályázatot hirdet amatőr fotósok részére. A fotópályázaton lakóhelytől függetlenül és korhatár nélkül bárki részt vehet; beküldési... »

2018. május 21. hétfő

Lélektan csellóval – Várdai István és az „Ex du Pré–Harrell Stradivarius”

Amikor Várdai Istvánt beszélgetésre kértem, arra gondoltam, legjobb lenne egy párhuzamos pályaképet felvázolni – az övét és hangszeréét onnantól, hogy megkapta azt a csellót, amelyen egykor Jacqueline du Pré, majd Lynn Harrell játszott.

2018. május 20. vasárnap

Szárnyaló művészlélek – Medgyaszay István népi ihletésű vasbeton-építészete

Ha azt halljuk, hogy egy épület vasbetonból készül, akkor egy hideg, nem éppen finom anyag jut az eszünkbe. A nyers beton kemény, szürke és érdes, nemigen szerethető ebben a formájában.

2018. május 20. vasárnap

Üres vászon – Az „Elégtétel” című filmről

Új stílus hódít az európai művészfilmes színtéren: kimért képek, ritkás szavak, lassú tempó... Baltasar Kormákur az idei Titanic Filmfesztiválon nálunk is bemutatott legújabb mozija, az „Elégtétel” örömteli kivételnek ígérkezett.

2018. május 20. vasárnap

A Lélek ugyanaz, a művészet sokféle – Megnyílt a „Megújító érintés” című tárlat a Párbeszéd Házában

Május 18-án, pénteken este a Párbeszéd Házában megnyílt az Olajág Keresztény Művészeti Társaság „Megújító érintés” című kiállítása. A tárlatot a Párbeszéd Háza és az Olajág szervezte meg mai magyar egyházművészek alkotásaiból.

2018. május 19. szombat

Megáldották az országos rehabilitációs központ kápolnáját

Kápolnamegáldással, állandó kiállítás megnyitásával és tudományos üléssel ünnepelte május 17-én az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet (OORI), hogy száz éve, 1918. május 1-jén nyílt meg Budapest és Budakeszi határában elődje, a József Főherceg Tüdőbeteg Katonák... »

2018. május 17. csütörtök

Megtartották az idei első fatimai zarándoknapot Alsószentivánon

A fatimai Szűzanya legrégebbi magyarországi búcsújáró helyén, a Fejér megyei Alsószentivánon májustól októberig minden hónap 13-án, a fatimai jelenések napjain zarándoknapot tartanak. Az idei első búcsúnapon, május 13-án közreműködött Pitti Katalin operaénekesnő, Liszt-díjas... »

2018. május 17. csütörtök

„Együtt várunk rád” – Kiválasztották a szatmárnémeti katolikus ifjúsági találkozó himnuszát

Év elején hirdettek versenyt a július 25. és 29. között Szatmárnémetiben megrendezésre kerülő Országos Katolikus Ifjúsági Találkozó (OKIT) himnuszának megalkotására. A pályázat győztese Fehér Róbert Benjamin és Berendi Róbert „Együtt várunk rád” című dala lett.

2018. május 17. csütörtök

Művészeti gálát tartottak a mátészalkai katolikus iskolában

Hetedik éve rendez nagyszabású művészeti gálát a mátészalkai Széchenyi István Katolikus és Német Nemzetiségi Általános Iskola. A május 12-i ünnepi műsorban több száz diák lépett fel.

2018. május 17. csütörtök

Katalógus jelent meg a nagyváradi egyházmegye Felix Terra kiállításáról

A Bukarestben, Románia Nemzeti Történeti Múzeumában megrendezett „Felix Terra – Történelem és Egyházművészet a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegyében” című kiállítás a közelmúlt kiemelkedő momentuma volt az egyházmegye számára. Az erről készített katalógust mutatták be... »

2018. május 16. szerda

A szeretet házhoz megy – Jótékonysági koncert Debrecenben az üldözött szíriai keresztényekért

„A szeretet házhoz megy” címmel jótékonysági koncertet tartottak a debreceni Istenszülő Oltalma görögkatolikus főszékesegyházban május 12-én. Az adakozók jóvoltából több mint egymillió forint gyűlt össze az üldözött keresztények megsegítésére.

2018. május 16. szerda

Choli Daróczi Józsefre emlékezünk

Életének 79. évében 2018. május 12-én elhunyt Choli Daróczi József író, költő, műfordító, pedagógus, népművelő. Nevéhez fűződik többek között az Újszövetség 1996-os, lovári nyelvű fordítása.

2018. május 15. kedd

Kántorképző tanfolyamot indít a Pécsi Egyházmegye

A Pécsi Egyházmegye felvételt hirdet kántorképző tanfolyama első évfolyamára. Jelentkezési határidő: június 15.

2018. május 14. hétfő

Botrány vagy lehetőség? – Katolikus vélemények a Met-gála vitatható öltözékeiről

A pápai pompa és a katolicizmus határozta meg a május 7-i Met-gálát, a New York-i Metropolitan Művészeti Múzeum egyik legjelentősebb éves eseményét, melyet „a keleti part Oscarának” is szoktak nevezni, s amellyel megnyílt az „Égitestek: A divat és a katolikus képzelet” című... »

2018. május 12. szombat

Egy Isten nélküli világban nincs értelme cselekedni, küzdeni – Samuel Beckett: Godot-ra várva

Samuel Beckett drámájában az ember, Isten legfőbb teremtménye ki van szolgáltatva a gonosznak, ami érkezhet egy, a hatalmával visszaélő személytől, de származhat önmagunk reménytelenségéből is. A darabban azonban ott pislákol a remény is, hogy Godot egyszer talán mégis elérkezik... »

2018. május 12. szombat

„A szeretet ereje” – Kolping-intézmények és budapesti katolikus iskolák szavalóversenye

A költészet napjához kapcsolódóan április 13-án rendezték meg a budapesti katolikus iskolák és a Kolping-intézmények (KOSZISZ fenntartású iskolák) versmondó versenyét, „A szeretet ereje” mottóval. Hét iskolából nyolcvannégy diák vett részt a budapesti Kolping-iskolában tartott... »

2018. május 12. szombat

tovább »