A HÉT VERSE – Babits Mihály: Alkony

Nemcsak a költészet világnapját és Bach születésnapját ünnepeltük március 21-én; 2013 óta ez a nap az erdők világnapja is. Ehhez kapcsolódunk Babits Mihály versével, a „Paysages intimes” ciklus harmadik darabjával. Szerb Antalt szabadon idézve, vers ez minden ízében: rím, ritmus,... »

2019. március 23., szombat

A csend, a szemlélődés ideje – Találkozás Kovács István költővel

Kovács István költő legutóbbi verseskötete, a „Shakespeare a Corvin közben” a lírai életmű lezárása lehet, mert a szerző bizonytalan azzal kapcsolatban, hogy van-e még egy újabb évtizede a következőhöz.

2019. március 23., szombat

Gitárosok találkozója Szegeden

Tizenegyedik alkalommal rendezte meg a szegedi Dugonics András Piarista Gimnázium Alapfokú Művészeti Iskola a már hagyományossá vált kétnapos tavaszi gitártalálkozót március 9–10-én.

2019. március 22., péntek

Jim Caviezel a fiataloknak: „Küldjétek vissza Lucifert a pokolba!”

A Passió főszereplője arra biztatja a következő generációt, hogy küldjék vissza a Sátánt oda, ahova való.

2019. március 21., csütörtök

Világhírű építészek tiltakoznak a Jeruzsálem óvárosához vezető drótkötélpályás felvonó terve ellen

A huszonhét neves építész közösen aláírt levelében a Jeruzsálem óvárosához vezető drótkötélpályás felvonó terveinek elvetését kérte Benjamin Netanjahu izraeli kormányfőtől, mert szerintük veszélyezteti Jeruzsálem ősi városképét – közölte a The Times of Israel angol... »

2019. március 20., szerda

Kisléghi Nagy Ádám festőművész a Pápai Szépművészeti Akadémia tiszteletbeli tagja lett

A Pápai Szépművészeti Akadémia tiszteletbeli tagjává választották Kisléghi Nagy Ádámot. A magyar festőművész március 19-én, Szent József ünnepén a római Pantheonban celebrált szentmise végén veheti át kinevezési oklevelét Gianfranco Ravasi bíborostól, a Pápai Akadémiák... »

2019. március 18., hétfő

Új vatikáni bélyegeket adnak ki jubileumok alkalmából

100 éve vette föl újra a kapcsolatot a Szentszék Lengyelországgal, és 150 éve alapították Rómában az első gyermekkórházat Olaszországban. Erre a két eseményre emlékezve a Vatikáni Filatéliai Hivatal a lengyel, illetve az olasz állammal közösen bélyegeket bocsát ki.

2019. március 18., hétfő

Méltóságteljesen megjelenni – Van Dyck árverésen vásárolt festménye a Szépművészeti Múzeumban

Finom korallszínű, lágyan redőző ruha áttetsző csipkegallérral, csodálatos érzékletességgel megfestve Stuart Maria Henrietta esküvői portréján. Ha közel megyünk a vászonhoz, megcsodálhatjuk e páratlanul nagy művész, Anthonis van Dyck hovatovább a tökéletességig fejlesztett... »

2019. március 17., vasárnap

Nagyböjtben is zenei ajánlattal leptek meg minket a bakonybéli bencések

A bakonybéli Szent Mauríciusz-monostorban élő bencések nagyböjtre is egy könnyű és egy klasszikus playlistet állítottak össze.

2019. március 17., vasárnap

A HÉT VERSE – Petőfi Sándor: Mi kék az ég!

Kitől is választhatnánk verset az ünnepi hétvégén? Petőfi dallamos, játékos, önironikus versét ajánljuk. S ha kedvünk támad, és fellapozzuk összes verseit, olvassuk el a rögtön utána következő, „Ki a szabadba!” című költeményt is. Boldog, szép tavaszt kívánunk!

2019. március 16., szombat

Másolatot loptak el a valódi Brueghel-festmény helyett egy olaszországi templomból

Másolatot loptak el ifjabb Pieter Brueghel (1564–1637/38) flamand festő valódi alkotása helyett március 13-án reggel egy olaszországi templomból, mert a nagy értékű művet már egy hónapja kicserélték egy másolatra – írta a BBC News az olasz rendőrség közleménye alapján.

2019. március 16., szombat

Győr készülő szabadtéri keresztútjának alkotásaiból nyílt kiállítás

Március 6-án, hamvazószerdán nyílt meg a készülő győr-belvárosi keresztút képzőművészeti alkotásait bemutató tárlat a Káptalandomb aljában található Triangulum Galériában. A tizennégy stáció hét domborműből, két grafikából és öt festményből áll, alkotóik győri vagy... »

2019. március 15., péntek

Isten rengeteg szépséggel ajándékozott meg minket – Máté Bence természetfotós képei a bazilika előtt

Máté Bence 2010-ben Árnyjáték című képével elnyerte a természetfotózás Oscar-díjának tartott „Az év természetfotósa 2010” címet Londonban. Jelenleg a világverseny történetének legeredményesebb fotósa, az egyetlen, aki az ifjúsági és a felnőtt mezőnyben is fődíjat kapott.... »

2019. március 14., csütörtök

Ötvösművészeti remekekkel bővül az érseki palota kiállítása Egerben

Március 15-től újabb értékes tárgyakat láthat a közönség az Egri Érseki Palota Turisztikai Látogatóközpont állandó kiállításán.

2019. március 14., csütörtök

Szombaton kezdődik a Bach Mindenkinek Fesztivál

Március 16. és 25. között ismét megrendezik Johann Sebastian Bach születésnapja alkalmából a Bach Mindenkinek Fesztivált, melynek keretében a fővárosi Bethesda Gyermekkórháznak gyűjtenek adományokat.

2019. március 14., csütörtök

Dante földi Paradicsomában – Bűnbánat és találkozás

Várkonyi Borbála írását közöljük a Győri Egyházmegye honlapjáról.

2019. március 10., vasárnap

A HÉT VERSE – Ómagyar Mária-siralom

Az első magyar verset olvassuk újra a nagyböjt kezdetén. Álljunk meg a Szűzanyával a kereszt alatt, maradjunk vele, Fiára, Megváltónkra emelve tekintetünket.

2019. március 9., szombat

Milyen Jézust játszani? Vagy Júdást? – A nagypénteki passióra készülnek Máriapócson

„Mit akartok tehát, mit tegyek a zsidók királyával?” Azok újra csak azt kiáltozták: „Feszítsd meg őt!” – Máriapócson gyakran elhangzanak e szavak, hiszen a nagypénteki passiójátékra gyakorolnak a helyiek.

2019. március 8., péntek

Árpád-ház program – Megkezdődik a Nemzeti Emlékhely Sétaút kialakítása Székesfehérváron

Elkezdődik Székesfehérváron az Árpád-ház program első elemének megvalósítása, a Nemzeti Emlékhely Sétaút kialakítása – hangzott el a témában tartott március 7-i sajtótájékoztatón.

2019. március 8., péntek

Mark Wahlberg köszöntötte rajongóit hamvazószerda alkalmából

A népszerű katolikus színész március 6-án a Twitteren kívánt követőinek minden jót a nagyböjt kezdete alkalmából.

2019. március 7., csütörtök

tovább »