Balatoni nyár a kamasz Kultkikötővel

Az idei nyáron immár tizenkettedik alkalommal nyitotta meg kapuit a Kultkikötő, amely három dél-balatoni településen kínál színházi, zenei és kulturális csemegéket, hűsítő programokat a kánikulában.

2017. július 23. vasárnap

Az angyal és a démonok – Mundruczó Kornél új filmjéről

Mundruczó Kornél „Jupiter holdja” című filmdrámájának világpremierje a 70. cannes-i fesztiválon volt idén májusban, ahol jelölték az Arany Pálmára. Magyarországon júniusban került a mozikba.

2017. július 22. szombat

Augusztusban rendezik meg a IV. Máramarosszigeti Szent István Napokat

A máramarosszigeti római katolikus plébánia udvarán tartották meg a július 15-16-i hétvégén azt a sajtótájékoztatót, melyen az idei máramarosszigeti Szent István Napok (SZIN) programját ismertették a szervezők.

2017. július 21. péntek

Libanoni templomok rekonstrukcióját támogatja a magyar kormány

A kormány több libanoni keresztény templom felújításának költségét támogatja: a július 19-i, szerdai Magyar Közlönyben szereplő kormányhatározat szerint 460 millió forintot különítettek el erre a célra.

2017. július 20. csütörtök

Idén is megrendezték a gitártábort Tasnádszántón

Immár ötödik alkalommal rendeztek gitártábort „Indulj és menj!” címmel a Szatmár megyei Tasnádszántó plébániáján július 12. és 16. között. Évről évre nő a résztvevők száma, idén nyolcvanöt tanulni vágyó fiatal táborozott, kezdők és haladók egyaránt.

2017. július 20. csütörtök

„Ha Isten él benned, több nem kellhet” – Elindult a Csillagösvény missziós körút

Balatonboglárról indult útnak július 19-én Böjte Csabával a Balatoni Csillagösvény missziós körút, a Marosszéki Kodály Zoltán Gyermekkórussal és a dévai gyerekekkel. Ötödik alkalommal járják be a Balaton környéki településeket, szereznek lelki és művészi élményt a lakosoknak... »

2017. július 20. csütörtök

Régizenei fesztivált rendeztek Csíkszeredában

Július 8. és 16. között került sor a Csíkszeredai Régizene Fesztiválra. A rendezvény során megemlékeztek a 450 éve született Claudio Monteverdiről, a 330 éve meghalt Kájoni Jánosról, illetve a 250 éve elhunyt G. P. Telemannról is. A fesztivál témáját a reformáció kezdetének 500.... »

2017. július 19. szerda

A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus logójának alkotója: Lampert János grafikusművész

Megkezdődött az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus első előkészületi éve. Június 5-én nyilvánosságra hozták a rendezvény logópályázatának eredményét. Gőbel Ágoston interjút készített a nyertes logó 78 éves alkotójával. Erről a beszélgetésről készítettünk... »

2017. július 18. kedd

A nyomdászat váci történetéről rendeztek kiállítást a Tragor Ignác Múzeumban

Ambró Ferenc 1772-ben azzal a céllal telepedett le Vácon, hogy a városban nyomdát létesítsen. A kiállítás – amely július 14-én nyílt, és november 5-ig tekinthető meg a Görög Templom Kiállítóteremben (Vác, Március 15. tér 19.) – nemcsak neki, de minden egykori váci nyomdásznak... »

2017. július 18. kedd

Időt hagyni a mondatoknak… – Találkozás az elsőkönyves Vass Norberttel

„Hallgat” – ez a címe Vass Norbert szerkesztő, kritikus első könyvének, amelyet az AmbrooBook adott ki. A Cseh Tamás Program Magyar Könnyűzenei Örökség Megőrzését Támogató Alprogramjának vezetőjét gyökerekről, kutatásról, írásról, s újszülött kötetéről... »

2017. július 16. vasárnap

A Dunántúl vonzásában – Gerzson Pál életmű-kiállítása a Pesti Vigadóban

Kicsi négyzetek, háromszögek, szivárványos színek burjánzó kavalkádja jellemzi Gerzson Pál (1931–2008) művészetét. A Vigadó Galéria hatodik emeleti kiállítótermeiben több mint százhatvan műalkotás (akvarellek, olajképek) tekinthető meg a 20. század második felének egyik... »

2017. július 16. vasárnap

Giovannino álma – E-kifestőt terveztek a szaléziak gyerekeknek

A „Giovannino álma” az első e-kifestő, amely a Szaléziak a Társadalomért Szövetség SCS/CNOS ötlete nyomán jelent meg a legkisebbek számára, és a Bosco Szent János életében meghatározó szerepet játszó kilencéves kori álmát jeleníti meg nyolc rajzon, kísérőszöveggel.

2017. július 13. csütörtök

Haladóknak tartottak ikonfestő lelkigyakorlatot

Haladóknak rendeztek ikonfestő lelkigyakorlatot Hajdúdorogon, a Szent Bazil Oktatási Központban július 2. és 9. között. A tábor szakmai vezetője Kisléghi Nagy Ádám festőművész volt.

2017. július 12. szerda

Az Országos Széchényi Könyvtárban marad a Himnusz kézirata

Július 3-án megújították Kölcsey Ferenc eredeti, 1823-as Himnusz-kéziratának letéti szerződését az OSZK-ban. A kézirat 1944-ben került a könyvtárba, melynek legértékesebb letétévé vált. A szerződést Földes Ferenc, a könyvtár különgyűjteményi igazgatója és Fáy Péter, az... »

2017. július 11. kedd

Egyedülálló ábrázolás került elő az egri érseki palota kápolnájának elpusztult freskójáról

Egyedülálló festmény került elő az Egri Főegyházmegyei Levéltárban, mely az egri érseki palota magánkápolnájának elpusztult mennyezetfreskójának másolata. A különleges alkotást sajtótájékoztatón mutatták be július 11-én.

2017. július 11. kedd

Koncertet szerveztek a nagyváradi Szent Márton Idősotthonban

A Bihar Megyei Nőszövetség és a Duo Varadiensis közös szervezésében klasszikus zenei koncertet tartottak június 26-án Nagyváradon, a Caritas Catolica által működtetett, Szent Mártonról elnevezett otthon idős lakói részére.

2017. július 11. kedd

Ünnepi szentmisével zárult a XXI. Duna Menti Folklórfesztivál

Július 5. és 9. között rendezték meg a XXI. Duna Menti Folklórfesztivált Kalocsán. A programsorozat záró szentmiséjét a Szent István király-templomban mutatta be Mészáros István címzetes prépost, templomigazgató július 9-én, vasárnap.

2017. július 11. kedd

Egyed Emese verseskötetének bemutatója Kolozsváron

Július 5-én, szerdán mutatták be Egyed Emese „Pai­an” című, a marosvásárhelyi Lector Kiadónál megjelent verseskötetét.

2017. július 11. kedd

Énekeskönyv jelent meg Szent Márton püspök tiszteletére

Az „Énekek Szent Márton püspök tiszteletére” című kötetet a 88. Ünnepi Könyvhéten, június 9-én mutatták be Budapesten, szombathelyi bemutatója az ősz folyamán lesz a Szent Márton-templomban.

2017. július 11. kedd

Múlt és jelen az epreskerti műtermekben – Év végi kiállítások a Képzőművészeti Egyetemen

A festők, restaurátorok, látványtervezők, grafikusok, szobrászok és más tanszékek hallgatói idén is megrendezték szokásos év végi kiállításaikat, amelyek egy héten át a nagyközönség számára is megtekinthetőek voltak.

2017. július 9. vasárnap

tovább »