Ellenállunk, vagy belesimulunk a védőszínekbe? – Zanussi klasszikus filmje a Párbeszéd Házában

Vászonkrisztus filmklub címmel új, kilenc részesre tervezett sorozat indult a Párbeszéd Házában a Vászonjézus folytatásaként. Nyolcadik alkalommal, május 21-én este Krzysztof Zanussi lengyel rendező „Védőszínek” című, 1977-ben készült filmdrámáját láthatták az... »

2019. május 22., szerda

Nádas Péter életműve volt az „Esztétikai beszélgetések” programsorozat témája a Pázmányon

Nádas Péter író életművével és drámáival foglalkoztak az „Esztétikai beszélgetések” keretében május 9-én a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Sophianum épületében. A beszélgetést Vörös István vezette, partnerei Bazsányi Sándor irodalomkritikus, esztéta és Gergye Krisztián... »

2019. május 22., szerda

A reménytelen ügyek szentje – Szent Rita szerzetes

A „lehetetlen” ügyekben, reménytelen helyzetekben segítő Casciai Szent Ritára emlékezünk liturgikus emléknapján, május 22-én.

2019. május 22., szerda

Ismét díjat nyert a Görögkatolikus Roma Szakkollégium munkatársáról szóló film

A Ceglédi Filmfesztiválon áprilisban második helyet szerzett dokumentumfilm kategóriában a Tóth Andrea életét bemutató, Kitörés című alkotás, melyet R. Nagy Csilla rendezett.

2019. május 21., kedd

Megindító képek és tanúságtétel – Fogvatartottak adták elő Szent Adorján legendáját

Családok ülnek kis körökben a balassagyarmati volt vármegyeháza dísztermében; lelkesen beszélgetnek, mosolyognak, nevetnek, már-már idillinek tetsző a pillanat. Csakhogy ez egy rendkívüli találkozás a városi börtön fogvatartottjai és családtagjaik között.

2019. május 20., hétfő

Kaposvárra érkezett a Boldogasszony-kiállítás

Május 14-én megnyílt a kaposvári Kárpát-haza Galériában a „Boldogasszony” című kiállítás, melyet május 28-ig tekinthetnek meg az érdeklődők a Somogy Megyei Kormányhivatal galériájában.

2019. május 19., vasárnap

Tenorinvázió a Margitszigeten – A szabadtéri színpad nyári ajánlatából

Mára bizonyossá vált, hogy az ország legrangosabb nyári játszóhelye marad a Margitszigeti Szabadtéri Színpad.

2019. május 19., vasárnap

A HÉT VERSE – Karol Wojtyła: Invokáció

A május a születésnaposok hónapja. 99 évvel ezelőtt ezen a napon született Karol Wojtyła, vagyis II. János Pál pápa. Még krakkói érsekként írta a „Húsvét vigíliája 1966” című versciklust, melynek első darabját olvassuk ma este.

2019. május 18., szombat

Az ember néha nem tud elég tehetséges lenni – Tímár Éva a színészi hivatásról

Tímár Éva színésznővel az „Egy ember az örökkévalóságnak” című, Morus Tamásról szóló darab kapcsán meginghatatlan értékrendről, hitről, csodás anyaságról, unokákról, régi nagy öregekről és újító szellemű fiatalokról beszélgettünk.

2019. május 18., szombat

Nápolytól Velencéig – Kiállítás Veszprémben az itáliai barokk festészet remekeiből

A veszprémi Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény idén is reprezentatív kiállítással készült a Boldog Gizella királyné ünnepével kezdődő programsorozatra. A „Nápolytól Velencéig – Az itáliai barokk festészet két évszázada (17‒18. század)” című tárlatot május 7-én... »

2019. május 18., szombat

Assisi Szent Ferenc-szobrot avattak Csopakon

Assisi Szent Ferencnek, a természet védőszentjének szobrát avatták fel május 10-én, a madarak és fák napján Csopakon, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságának kertjében.

2019. május 15., szerda

„Ti is el akartok menni?” – Böjte Csaba gondolatai a bűnről

Szent Adorján, a börtönőrök védőszentje tiszteletére írtak és rendeztek színdarabot a Balassagyarmati Fegyház és Börtön fogvatartottjai, melyet május 19-én fognak bemutatni. A darab próbáján Böjte Csaba is részt vett. Ennek kapcsán a ferences szerzetes gondolatait adjuk közre,... »

2019. május 14., kedd

Görögkatolikus egyháztörténeti és -művészeti múzeum épül Nyíregyházán

Több száz négyzetméteres egyháztörténeti és -művészeti múzeum épül Nyíregyházán. Várhatóan ősszel rakják le az intézmény alapkövét, ekkor kezdődhet meg a Magyarországi Sajátjogú Metropolitai Egyház beruházása.

2019. május 12., vasárnap

A HÉT VERSE – Kányádi Sándor: Sóhajtás

Kilencven évvel ezelőtt, 1929. május 10-én született Kányádi Sándor. Sóhajtás című, a népdalokat idéző egyszerűségében és szépségében oly megérintő versével emlékezünk rá – a szomjat oltó „utas-itatóra”; a költőre, akinek verseit, életművét őrizzük, vigyázzuk,... »

2019. május 11., szombat

Prokop Péter műveiből nyílt kiállítás a nagyváradi várban

Prokop Péter pap, festőművész születésének 100. évfordulója alkalmából „Prokop 100” címmel kiállítás nyílt a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye és Nagyvárad Város Múzeuma rendezésében május 6-án a nagyváradi várban.

2019. május 11., szombat

A lélekig hatoló tüzes nyíl – Lorenzo Bernini alkotásai Rómában: Szent Teréz extázisban

Ha manapság azt a kifejezést halljuk, hogy valaki extázisban van, nem éppen pozitív képzeteink támadnak. Leginkább különböző, kábítószerekkel kapcsolatos történetek jutnak az eszünkbe. Hiszen az extázis valamiféle önkívületi állapotot jelent, ami általában nem kívánatos az ember... »

2019. május 11., szombat

Farkas Olivér, a Szent István Társulat igazgatója a Szent István Könyvhét újdonságairól

A Szent István Társulat 27. alkalommal rendezi meg a keresztény szellemiségű könyvkiadók legnagyobb seregszemléjét május 13. és 18. között. A budapesti Ferenciek terén 29 könyvkiadó közel 7 ezer kiadvánnyal, köztük 53 könyvheti újdonsággal várja az olvasókat. Farkas Olivér... »

2019. május 11., szombat

Az ember a saját hangjának rabja – Joseph Calleja Budapesten

„Kis országunk hatalmas ajándék az operarajongó világ számára – mondta róla Málta turisztikai hivatalának vezetője –, a Joseph Calleja név országunk legjobb exportcikke!”

2019. május 11., szombat

A középkori zarándokok is szerették a szuveníreket

A középkori keresztények számára a zarándokjelvények számítottak a leginkább keresett szuveníreknek. Alábbi cikkünk az Aleteia katolikus portálon megjelent összeállítás nyomán készült.

2019. május 10., péntek

A zene fölemel Istenhez – Beszélgetés Szilas Imrével, a világ első beatmiséjének szerzőjével

Április 28-án a budapesti Rózsák terei Szent Erzsébet-templomban szentmise keretében adták elő Szilas Imre 1967-ben szerzett Húsvéti beatmiséjét, melyhez azóta új tételeket írt. Az 1972 óta Amerikában élő, a bemutatóra hazalátogató szerzővel beszélgettünk.

2019. május 10., péntek

tovább »