Ismét látható Munkácsy Mihály Krisztus-trilógiája Debrecenben

Zenekísérettel és fényjátékkal kísért tárlatvezetéssel várják a látogatókat július 18-tól Debrecenben, a Déri Múzeum Munkácsy termében.

2018. július 18. szerda

Kétszemélyes kápolnává alakítják az egyik Mikes-tölgyfát Zágonban

Kápolnává alakítják az egyik zágoni tölgyfa kiszáradt törzsét; a fát a hagyomány szerint Mikes Kelemen édesapja ültette a család birtokán – adta hírül a MTI a Krónika erdélyi napilapra hivatkozva.

2018. július 18. szerda

Bartók Béla „köpönyegéből” – Szlovák népdalok Szvorák Katalin előadásában

Az idén hatvanadik születésnapját ünneplő Szvorák Katalin Kossuth-díjas népdalénekes jeles „évnapja” alkalmából gazdag, s életművéhez, egyéniségéhez hű ajándékokkal kedveskedett a művészetét nagyra becsülők népes táborának.

2018. július 16. hétfő

Egy kibillent világ hálójában… – Nemzetközi Groteszk Kiállítás Kaposváron tizedszer

Meghökkentenek, felráznak, dühbe hoznak, elrettentenek, mosolyra vagy éppen hangos nevetésre ingerelnek a tizedik alkalommal megrendezett, augusztus 4-ig látogatható Nemzetközi Groteszk Kiállítás alkotásai.

2018. július 15. vasárnap

Az ember egyetlen vigasza, hogy végül az élő Isten kezébe kerül – Száz éve született Ingmar Bergman

Július 14-én emlékezünk meg Ingmar Bergmannak (1918–2007), az egyetemes filmművészet meghatározó alakjának századik születésnapjáról.

2018. július 14. szombat

Peske-Spányi-díjban részesült Spányi Antal püspök Bodajkon

Bodajk várossá nyilvánításának tizedik évfordulóján, július 6-án a település díszpolgári címét, a Peske-Spányi-díjat vehette át Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök. A két neves bodajki festőről elnevezett díjat a jubileumi városnapok alkalmával adta át Wurczinger... »

2018. július 12. csütörtök

Beer Miklós is köszöntötte a „Muzsikál az erdő” rendezvény résztvevőit Mátraalmáson

A „Muzsikál az erdő” – Mátrai Művészeti Napok rendezvénysorozat idén a 15. évadához érkezett. A program a felvidéki Füleken kezdődött június 30-án, és július 8-án zárult Gyöngyöstarjánban.

2018. július 11. szerda

Kolozsvári alleluja – Nagy sikerrel adták elő Händel Messiását a Szent Mihály-templomban

Július 5-én este Händel „Messiás” című oratóriumát adta elő a kolozsvári Szent Cecília kórus és zenekar a németországi Hittfeld vegyeskarának közreműködésével a kolozsvári Szent Mihály-templomban.

2018. július 9. hétfő

A plakát az utca művészete – Kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban

A Magyar Nemzeti Múzeum „Tolongó idők” című kiállításának rendezői a múzeum negyvenötezer darabos plakátgyűjteményéből válogattak ki százhúszat, az 1890 és 1989 közötti időszakból.

2018. július 8. vasárnap

Megjelent a Vigilia júliusi száma

A Vigilia ez évi hetedik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

2018. július 8. vasárnap

Eltemették Kányádi Sándort – „Szelleme itt marad, itt él, amíg verset szerető ember lesz a földön”

Örök nyugalomra helyezték székelyföldi szülőfalujában, Nagygalambfalván Kányádi Sándor írót, költőt, műfordítót július 7-én, szombaton. Az ökumenikus szertartáson rokonok, barátok, falubeliek, egyházi és világi elöljárók búcsúztatták korunk egyik legjelentősebb erdélyi... »

2018. július 7. szombat

Rajeczky Benjamin lakóházát is felújítják a pásztói turisztikai fejlesztések keretében

Megújul Pásztón a középkori malom, mellette közösségi teret alakítanak ki szabadtéri színpaddal, mozival, fogadóépülettel. A fejlesztések várhatóan 2019 júliusára fejeződnek be a Nógrád megyei településen – tájékoztatta az MTI-t a városháza július 5-én.

2018. július 7. szombat

Magyarországon turnézik júliusban a jordániai Fountain of Love kórus

Ismét magyarországi koncertkörútra érkezik Jordániából a Fountain of Love, vagyis a Szeretet kútja nevű kórus. Az énekesek Szegeden, Budapesten és Balatonfőkajáron lépnek fel.

2018. július 7. szombat

Egy Szent György-szobor restaurálása miatt tört ki botrány Spanyolországban

Az ügyészséghez fordul a spanyol restaurátorok szövetsége (Acre) egy 16. századi műemlék szobor engedély nélkül végzett és elrontott felújítása miatt.

2018. július 4. szerda

Fesztiválkórus fokozatot szerzett a kaposvári CapPuccini Kórus

Június 30-án tartották a kaposvári CapPuccini Kórus minősítő hangversenyét a kaposvári Hotel Dorottya tükörtermében. A hangversenyen köszöntőt mondott Tardi Tamás Ákos, a Somogy Megyei Közgyűlés alelnöke, illetve Varga László kaposvári megyéspüspök.

2018. július 4. szerda

Abu-Dzabiban állítják ki Leonardo da Vinci Krisztus-portréját

Az Abu-Dzabi Louvre-ban állítják ki szeptember 18-tól Leonardo da Vinci „Salvator Mundi” című Krisztus-portréját, amelyet 2017 novemberében 450 millió dollárért (120 milliárd forint) vásároltak meg a Christie's New York-i árverésén – közölte június 27-én az abu-dzabi kulturális... »

2018. július 2. hétfő

Ismét a szeged-alsóvárosi ferences kolostorban rendezik meg a Tisacra Összművészeti Minifesztivált

Az irodalom, a színház, az ipar- és képzőművészet, valamint a zene szerepel a Tisacra Összművészeti Minifesztivál programjában, melynek második alkalommal ad otthon a szeged-alsóvárosi ferences kolostor.

2018. július 2. hétfő

Nem pótkötet, révkalauz! – Gerlóczy Márton: Nézd csak, itt egy japán!

Minden kétséget kizáróan a 2018-as Ünnepi Könyvhét egyik, nem óriásposzteres, de csöndességében is megkérdőjelezhetetlen szenzációja Gerlóczy Márton legújabb könyve, a „Nézd csak, itt egy japán! – az Altató borítójának története”.

2018. július 1. vasárnap

Zenei magaslatokon – Ünnepi évad indult a Margitszigeten

Mégha a bombázások miatt 1944-től az újrakezdésig, 1949-ig, aztán a kissé leromlott játszóhely 1963–64-es pihentetésének, átgondolásának idejére, majd 1982–83-ban, a nagy rekonstrukció kényszerszünetében le is álltak a nyári előadások, tény: a Margitszigeti Szabadtéri Színpad... »

2018. július 1. vasárnap

A mindig elbukó ember reménye – Gondolatok Goethe Faustjáról

A „Faust” nem csupán az örökké nyughatatlan lélek drámája, de a gyarló, újra meg újra elbukó emberé is, aki azonban mindenkor számíthat Isten kegyelmére.

2018. július 1. vasárnap

tovább »