Lucia de Narnia valóban létezett

Az igazi Lucia de Narnia az umbriai Narniban született a 15. században, és november 16-án ünnepli emléknapját a világegyház. Akár ismerte C. S. Lewis Boldog Lúciát, akár nem, a 15. század végén született olasz kislány élete talán még csodálatosabban alakult, mint a Narnia-beli... »

2017. november 20. hétfő

„Szóljon bennünk Isten dicsérete a Lélek által!” – Egyházzenei napot rendeztek Kaposváron

Tizenötödik alkalommal rendeztek november 18-án egyházzenei napot a Kaposvári Egyházmegyében. A délelőtt folyamán közös kóruspróbán vett részt a mintegy 150 jelenlévő, majd Varga László megyéspüspök celebrált szentmisét, melyen a zenei szolgálatot az énekkarok végezték.

2017. november 20. hétfő

Rekordáron kelt el Leonardo Megváltó Jézust ábrázoló festménye

Rekordáron, 450 millió dollárért (119 milliárd forint) kelt el egy ötszáz éves, Leonardo da Vincinek tulajdonított festmény november 15-én, egy New York-i árverésen – írta a BBC hírportálja alapján az MTI.

2017. november 19. vasárnap

„Őrizd Uram, a lélek útjait” – Vörösmarty Mihály és Szabó Magda halálára

November a ködök, a kiteljesedő, télbe változó ősz, a halottainkra való emlékezés hónapja… Ezen a napon, november 19-én halt meg irodalmunk két nagy alakja, Vörösmarty Mihály és Szabó Magda. Rájuk emlékezünk.

2017. november 19. vasárnap

Értékes élményekkel a magyar kultúráért

Garamvölgyi Anett immár második éve dolgozik a szilágysomlyói plébánián a Nemzetpolitikai Államtitkárság által meghirdetett Petőfi Sándor Program ösztöndíjasaként a szórványmagyarság kulturális életét támogatva. Dénes Gabriella interjúját adjuk közre.

2017. november 19. vasárnap

Magyar művészek Mária-ábrázolásainak tárlata Krakkóban

Magyar művészek Szűz Máriát ábrázoló alkotásaiból nyílt kiállítás november 16-án a krakkói érseki palotában.

2017. november 19. vasárnap

„A legnagyobb szeretet” címmel hirdetnek gyermekrajzpályázatot

A TILMA a Gyermekművészetért Alapítvány „A legnagyobb szeretet” címmel nemzetközi gyermekrajzpályázatot hirdet óvodás kortól a gimnazista korosztályig. A képeket folyamatosan várják 2018 januárjától 2019 májusának végéig.

2017. november 19. vasárnap

Ferenc pápa fogadta a Ratzinger-díj nyerteseit: XVI. Benedek tanítása élő és értékes örökség

A Joseph Ratzinger-XVI. Benedek alapítvány által 2011-ben létrehozott Ratzinger-díjat idén Theodor Dieter protestáns teológus, Karl-Heinz Menke katolikus pap és Arvo Pärt zeneszerző vette át. A november 18-án tartott vatikáni díjátadó ünnepségen Ferenc pápa mondott beszédet.

2017. november 18. szombat

Lépcsőfok az imádság felé – Arvo Pärt pápai elismerésére

Két másik kitüntetettel együtt Arvo Pärt észt zeneszerző kapja idén a Joseph Ratzinger–XVI. Benedek-díjat a teológiában végzett tevékenységéért. A díjat november 18-án Ferenc pápa adja át a Vatikánban.

2017. november 18. szombat

A Szent Péter- és Szent Pál-bazilikák felszentelésének ünnepe

Egy templom felszentelését ünnepelve a hely névadó szentjét tiszteljük, akinek védelme alá helyezi magát a hívek közössége. Ma, a római Szent Péter- és Szent Pál-bazilikák felszentelésének ünnepén tehát a két fő apostolt, Pétert és Pált tiszteljük, és kérjük,... »

2017. november 18. szombat

Angyalszárnyak a világ fölött – A Szent Efrém férfikar Szombathelyen

November 8-án a szombathelyi székesegyházban adott koncertet a Szent Efrém férfikar.

2017. november 17. péntek

„Hitre, tudásra” – Megnyitották a piaristák magyarországi tevékenységét bemutató kiállítást

Megnyitották a piarista rend többszörös jubileumának alkalmából rendezett kiállítást a Budapesti Történeti Múzeumban november 15-én. Az eseményen jelen volt Labancz Zsolt tartományfőnök, Rétvári Bence parlamenti államtitkár és Tarlós István főpolgármester.

2017. november 15. szerda

Árpád-kori templomok menekülnek meg a pusztulástól Erdélyben

Újabb erdélyi műemlék templomok menekülnek meg az enyészettől a határon túli magyar épített örökség felmérésével és megóvásával megbízott Teleki László Alapítvány jóvoltából. Hamarosan a felújított erdélyi küküllővári templom átadására kerül sor.

2017. november 13. hétfő

„Keresd a szeretet elragadtatását és őrületét” – Zoszima sztarec tanítása

1821-ben ezen a napon született Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij. Egyik legnagyobb regényét, A Karamazov testvéreket fellapozva Zoszima sztarec tanításából idézünk.

2017. november 11. szombat

Elindultam világ útján… – A nyolcvanéves Korniss Péter kiállítása a Magyar Nemzeti Galériában

Korniss Péter fotográfus idén ünnepelte nyolcvanadik születésnapját. A munkásságát bemutató fotókiállítás 2018. január 7-ig látható a Magyar Nemzeti Galéria C épületében.

2017. november 11. szombat

Restaurálták az abaújszolnoki antependiumot

Polyák Zsófia festő-restaurátor hallgatóként egy több mint kétszáz éves antependiumot restaurált. Az oltárelőt a miskolci görögkatolikus székesegyházban állították ki.

2017. november 11. szombat

Vértanú szerzetesekről mutatnak be misztériumjátékot Pasaréten

Vértanú szerzetesekről és az 1956-os forradalomban hitük és papjaik szabadsága mellett kiállt hívőkről szóló misztériumjátékot mutatnak be a Páduai Szent Antal-templomban. A Ferences triptichont november 10-én és 11-én 19.30-tól adja elő a pasaréti plébánia színjátszóköre, Meskó... »

2017. november 9. csütörtök

Reménytelien ábrázolni őt – Hermann Zsolt Mindszenty-szobrát állítják fel a Józsefvárosban

A Százados úti művésztelep patinás épületei között járva az ember úgy érzi, mintha megállt volna az idő. Ellátogattunk a harmincas éveiben járó fiatal szobrász, Hermann Zsolt műtermébe, ahol a művész az utolsó simításokat végzi Mindszenty-szobrán.

2017. november 5. vasárnap

Amit egy arc elmondhat – William Oldroyd „Lady Macbeth” című filmjéről

William Oldroyd első nagyjátékfilm-rendezése, a hazánkban előbb a miskolci Cinefesten, majd szeptember legvégén az országos mozikban is bemutatott „Lady Macbeth” nézőpróbáló film.

2017. november 4. szombat

Nagyvárad egyik ékköve

Ha másért nem, akkor az Ady–Léda-szerelem kapcsán sokan felfigyeltek arra, hogy Nagyváradon számos gyönyörű zsinagóga van. Vagyis inkább: volt. Szám szerint 29, amelyből mindössze hat maradt fenn renoválható állapotban.

2017. november 4. szombat

tovább »