„Mária haza fog találni!” – Az elveszett máriapócsi ikonmásolat nyomában

„Mária haza fog találni!” – mondta William Fredrick diakónus, a burtoni (Ohio) Máriapócsi Istenszülő-kegyhely igazgatója, amikor június 11-én a parmai (Ohio) Keresztelő Szent János-katedrálisban kihirdette, hogy a máriapócsi ikon új másolata, amelyet a kegyhely számára készítettek,... »

2017. június 21. szerda

Ferenc pápa üzenetet küldött egy máltai Mária-kegyhely mozaikjainak megáldására

A szentatya június 19-én videoüzenetben fejezte ki örömét a máltai Gozo szigetén található Ta’ Pinu Mária-kegyhely mozaikjainak megáldása alkalmából. Az ábrázolások egyikén a Szent Szűz látható a gyermek Jézussal.

2017. június 20. kedd

Szent Antal napján egy igazi misszionárius távozott – Elhunyt Komáromi János

Komáromi János, a ferences világi rend tagja, hittanár és festőművész életének 74. évében, Szent Antal liturgikus emléknapján, június 13-án visszaadta lelkét a Teremtőnek. Temetése július 5-én 14 órakor lesz a Farkasréti temetőben, majd lelki üdvéért gyászmisét mutatnak be a... »

2017. június 19. hétfő

Felavatták Labre Szent Benedek szobrát a székesfehérvári Kríziskezelő Központban

A székesfehérvári Kríziskezelő Központ megnyitásának 25. évfordulóját ünnepli. Ebből az alkalmából avatták fel június 10-én Labre Szent Benedek, a hajléktalanok és csavargók védőszentjének fából faragott szobrát a Nappali Szolgáltató Centrum udvarán.

2017. június 19. hétfő

Renoir, a megosztó művész – Egy rendhagyó kiállítás az Uránia moziban

Szivárványos, élénk színek, harsogó életöröm jut eszünkbe először, amikor August Renoir, a híres francia impresszionista festő neve felmerül egy kiállítás vagy egy beszélgetés kapcsán. Csak úgy árad a képekről az optimizmus, a jelen megélése, az élet igenlése, a jövőbe vetett... »

2017. június 18. vasárnap

Protestáns üzenetek: „Az általános iskolásoktól az akadémikusokig – mindenkinek”

Május 18. és 20. között rendezték meg „A reformáció emlékezete a kora újkori Magyarországon – Protestáns és katolikus értelmezések a 16–18. században” című konferenciát a Debreceni Egyetemen. Ekkor nyílt meg a nagykönyvtár második emeleti terében a „Protestáns üzenetek”... »

2017. június 18. vasárnap

Verseskötet a tejesfazékon – Találkozás Druzsin Ferenc irodalomtörténésszel

Druzsin Ferenc irodalomtörténészt, egyetemi magántanárt, az ELTE egykori rektorhelyettesét – aki több mint öt éven át vezette a szófiai Magyar Kulturális Intézetet –, múltjáról, az Arany-évforduló alkalmából megjelenő könyvéről, valamint a humorról, „halandó létünk cukrozott... »

2017. június 17. szombat

Sajtótájékoztatón ismertették a Múzeumok Éjszakája programsorozat székesfehérvári rendezvényeit

A Múzeumok Éjszakája székesfehérvári programjai a város és a környék kulturális intézményeinek egyedülálló összefogásával születnek meg immár tizedik éve. Idén 14 szervezet 27 helyszínen közel 100 programot kínál a minőségi kikapcsolódásra - mondta el Spányi Antal a június... »

2017. június 17. szombat

Életműve élni segít – Jókai Annára emlékeztek a Petőfi Irodalmi Múzeumban

A nemrég elhunyt Kossuth-díjas és Kossuth-nagydíjas írónőre, a nemzet művészére emlékeztek június 15-én azon az irodalmi esten, amelyet Budapesten, a Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM) tartottak.

2017. június 16. péntek

Róma arcai címmel nyílt fotókiállítás Kaposvárott

Több ezer Rómában készült fotó közül választotta ki Hegedüs György fényképész azt a nyolcvanat, amely a nyár végéig látható a Somogy Megyei Kormányhivatal galériájában, Kaposváron. A kiállítást Varga László megyéspüspök nyitotta meg június 13-án.

2017. június 15. csütörtök

Szabadtéri koncerttel ünnepelték a nagyváradi székesegyház felújításának befejezését

A nagyváradi Nagyboldogasszony-székesegyház külső felújítási munkálatainak befejeztével a püspökség a város polgármesteri hivatala támogatásával nagyszabású szabadtéri szimfonikus koncertet rendezett június 12-én az egyházmegye főtemploma előtt.

2017. június 14. szerda

Liturgikus zenei szolgálatot látott el a száztagú Székely Férfikórus

A száztagú Székely Férfikórust alkotó énekkarok adták a zenei szolgálatot június 11-én a székelyudvarhelyi Szent Miklós-, a szombatfalvi Szent György-, a bethlenfalvi Mária neve-templomban bemutatott szentmiséken, illetve a székelyudvarhelyi belvárosi református templomban tartott... »

2017. június 14. szerda

Idén is megrendezték az ökumenikus diákfilmszemlét

A Sapientia Szerzetesi Főiskola látta vendégül június 10-én az ország különböző részeiből érkező diákfilmes csapatokat. A filmszemle idén is a katolikus, református és evangélikus általános és középiskolák tanulóit hívta rövidfilmek készítésére – tájékoztatott Wettstein... »

2017. június 14. szerda

Rangos lengyel irodalmi díjat kapott Pálfalvi Lajos, a PPKE BTK intézetvezetője

A lengyel irodalom kiemelkedő népszerűsítőinek odaítélt rangos elismerést, a Transatlantyk életműdíjat adta át június 9-én Krakkóban a Lengyel Könyvintézet (Instytut Książki) zsűrije a PPKE BTK Közép-Európa Intézetét és lengyel tanszékét vezető Pálfalvi Lajos... »

2017. június 12. hétfő

Visszatér a végtelen a szívünkbe – Dsida Jenőre emlékezve

Bodó Márta írásával emlékezünk Dsida Jenőre születése 110. és halála 79. évfordulóján.

2017. június 11. vasárnap

Kincsek a város alatt – Budapest mélyrétegei a Vármúzeumban

A Kincsek a város alatt – Újdonságok a múltból című tárlatot szeptemberig tekinthetik meg az érdeklődők a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeumában.

2017. június 11. vasárnap

A megvalósuló álmok szigetén – Nyáridő Bán Teodórával

A nyári játékok koncepciójáról, a rendezvénysorozat „partnereiről”, jelenéről és törekvéseiről Bán Teodóra ügyvezető igazgatót, művészeti vezetőt kérdeztük.

2017. június 11. vasárnap

Kiegyezés és koronázás – Jubileumi kiállítás Veszprémben

Immár negyedszázados hagyomány Veszprémben, hogy Gizella, a magyarok első királynéja névünnepe alkalmából többnapos kulturális, művészeti és vallási rendezvénysorozattal készül a város és az érsekség.

2017. június 11. vasárnap

Spányi Antal püspök is részt vett a válaszúti népművészeti központ megnyitóján

A Kallós Zoltán néprajzi gyűjteményét bemutató kibővített múzeum megnyitását ünnepelték Válaszúton június 2-án, amelyre a gyűjtő Spányi Antal megyéspüspököt is meghívta.

2017. június 11. vasárnap

A győri Szent Imre-templom felszentelésének évfordulóját ünnepelték

1943. június 3-án, áldozócsütörtökön Apor Vilmos püspök szentelte fel Győrben a Szent Imre-templomot és a hozzá tartozó plébánia épületét. Erre emlékezett a plébánia közössége a felszentelés 74. évfordulóján, június 3-án, pünkösd előestéjén.

2017. június 11. vasárnap

tovább »