„Mind elmegyünk…” – In memoriam Weöres Sándor

Ki fejti meg a Valse triste varázsát, az Arabesque szépségét vagy a Felhőt nekem tündéri báját? Szükséges egyáltalán? Amit alább kínálunk: biztató egy életműhöz, ami feneketlen kút, inni ad; vagy kék tó, tenger, óceán, bátran a hullámai közé vethetjük magunkat.

2019. január 20. vasárnap

Mélyen vallásos, példás családapa volt – Film készült Bud Spencerről

A magyar–olasz kulturális kapcsolatokat erősítheti a „Piedone nyomában” című dokumentumfilm, amely a legendás olasz színésznek, eredeti nevén Carlo Pedersolinak állít emléket, és amelyet Király Levente, az M5 kulturális csatorna munkatársa készített.

2019. január 20. vasárnap

Csillagnak kellett lennie – A száz éve született Prokop Péter festőművész papra emlékeztek Csepelen

Koszorúzással, hálaadó szentmisével és könyvbemutatóval emlékeztek január 19-én a főváros XXI. kerületében a nemzetközileg is elismert pap festőművészre, a száz éve született Prokop Péterre, aki élete utolsó négy évében a csepeli Szent József Otthonban lakott és... »

2019. január 19. szombat

A lelket éltetni kell – Smetana Ágnes üvegművész világa

Az üveg mindennapos része az életünknek: szinte észre sem vesszük, pedig ablaküvegen át nézünk az utcára, és a legtöbbször üvegpohárból iszunk.

2019. január 19. szombat

A Teremtés című oratóriummal kezdődik a kismartoni Esterházy-kastély koncertsorozata

Joseph Haydn „A Teremtés” című oratóriumának előadásával kezdődik január 19-én az idei classic.Esterházy koncertsorozat a kismartoni Esterházy-kastélyban.

2019. január 19. szombat

Emlékérméket bocsát ki a Magyar Nemzeti Bank Árpád-házi Szent Piroska tiszteletére

A Magyar Nemzeti Bank emlékérméi az Árpád-házi magyar szenteket bemutató gyűjtői sorozat második tagjaként a 2017-ben megjelent Szent Margit-emlékérmét követik.

2019. január 18. péntek

Eltávolítják a keresztre feszített McDonald’s-szobrot a haifai múzeumból

Nagy felháborodást keltett Izraelben egy finn művész alkotása, a keresztre feszített Ronald McDonald-szobor. Nem csak békés véleménynyilvánítók fejezték ki nemtetszésüket: erőszakkal, gyújtogatással is felléptek a haifai galéria ellen. A város polgármestere úgy döntött, a művet el... »

2019. január 17. csütörtök

„A Dal” döntőse volt a Görög Zenei Estek vendége Debrecenben

Január 13-án, a Görög Zenei Esték új évadának második alkalmán Dánielfy Gergő énekes-dalszerző, „A Dal” című tehetségkutató tévéműsor döntőse lépett fel a Lautitia Kóruscsalád vendégeként a hajdúdorogi metropólia debreceni székházában.

2019. január 15. kedd

A művész a zenével tud segíteni – Interjú Balázs Jánossal a Ferences Jótékonysági Estről

Folytatódik a Ferences Jótékonysági Estek sorozata: a Zeneakadémián január 16-án Balázs János és zenésztársai Vukán György-emlékkoncerttel állnak ki az autizmussal élőkért. Szerdahelyi Csongor, a Ferences Sajtóközpont vezetője a Liszt Ferenc-díjas zongoraművésszel beszélgetett a... »

2019. január 14. hétfő

Újévi koncert a miskolci minorita templomban

Újévi koncertre hívta az érdeklődőket január 13-án, vasárnap délben a miskolci minorita plébánia és az Éltető Lélek Alapítvány.

2019. január 14. hétfő

Muhari-Papp Sándor Balázs – Csókay András: Művészet és idegsebészet együtt a hitben

A kötet egyik szerzője festőművész, a másik idegsebész. Személyes megtapasztalásuk alapján vallják, hogy az imádság, a tudomány, a művészet – bár különböző területek – segítik egymást. Tudomány és művészet a hétköznapi misztika által áll együtt Jézus... »

2019. január 13. vasárnap

Az aprószentekre emlékezik az MR Szimfonikusok évkezdő koncertjén

Különleges koncerttel kezdi az új évet a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és Gyermekkórusa. Január 15-én a Zeneakadémián a két Haydn testvér remekműveit adják elő.

2019. január 11. péntek

Ahol a pápa nap mint nap misézik

A Szent Péter-bazilika és a Sixtus-kápolna jól ismertek a Vatikánba zarándoklók előtt. A törpeállamnak azonban van több olyan imahelye, melyek csak korlátozva látogathatók. Ezek egyike a Szent Márta-ház kápolnája, ahol a pápa mindennap szentmisét mutat be.

2019. január 10. csütörtök

Megújul a budapesti jezsuita templom orgonája

A budapesti Jézus Szíve jezsuita templomban január 13-án éjszaka szólal meg utoljára teljes felújítása előtt az orgona. A rendhagyó programban lesz némafilmvetítés és jazzkoncert is, valamint sípok örökbefogadásával is támogatható a felújítás.

2019. január 9. szerda

Falu mézeskalácsból – Egy hely, ahol szívesen laknánk

Az Evangélikus Élet készített interjút Szabó Erzsébettel, a Csömöri Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat elnökével, aki többedmagával megépítette Csömör makettjét – mézeskalácsból.

2019. január 4. péntek

A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra hangol az Operaház következő évada

A 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust előkészítő évaddal készül a Magyar Állami Operaház – mondta Ókovács Szilveszter, az intézmény főigazgatója a Kossuth rádió és az M1 aktuális csatorna reggeli műsorában január 3-án.

2019. január 3. csütörtök

Örömzenélés – Szimfónia program Pécsett

A pécsi Néri Szent Fülöp Katolikus Általános Iskolában 2018-ban is töretlen volt a Szimfónia program népszerűsége. A zenekari tagok több meghívást is kaptak különféle eseményekre, januárban újévi koncertet adnak a Magtár Látogatóközpontban.

2019. január 3. csütörtök

A művészet párbeszéd a Jóistennel – Ünnepi beszélgetés Kárpáti Tamás festőművésszel

Kárpáti Tamás Munkácsy-díjas, Kiváló Művész, a Magyar Művészeti Akadémia tagja. Gyönyörű festményeinek igazi kötőanyaga a lélek erejéből táplálkozó hit...

2019. január 1. kedd

Ötödik alkalommal rendezik meg a Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivált

Ötödik alkalommal rendezik meg 2019. január 28. és február 3. között a jubileumi Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivált (BIDF), a Cinema City Aréna moziban.

2019. január 1. kedd

Istenem, micsoda szem! – Monet-kiállítás a bécsi Albertinában

Ferenc pápa azt mondja az „Egy hiteles ember” című, róla szóló dokumentumfilmben: „a művész a szépség apostola, aki másoknak segít élni. A művészet, a szépség kifejezése, sokszor átsegít az élet nehézségein”. A szépség apostola kifejezés Claude Monet-ra bizonyosan... »

2018. december 31. hétfő

tovább »