Szívünk fellángol, új erőre kapunk – Német László püspök húsvéti üzenete

Német László SVD, a Nagybecskereki Egyházmegye püspöke 2016 húsvétjára írt üzenetét olvashatják az alábbiakban.

2016. március 30. szerda

Nagypéntek egyházmegyéinkben – KÉPRIPORT

Nagypénteken, március 25-én, ahogy világszerte, minden magyar püspöki székhelyen is Urunk szenvedésére emlékező szertartást vezettek a főpásztorok, illetve több helyen keresztutat jártak.

2016. március 26. szombat

Nagyszombat és húsvét vigíliája

Nagyszombaton az egyház Krisztus szenvedéséről és haláláról elmélkedik a szentsír előtt. Az esti vigília-szertartással veszi kezdetét a katolikus egyház legfontosabb ünnepe, a húsvét, amely a kereszténység legnagyobb örömhírét hirdeti: Jézus feltámadt a halálból, és mindenkit... »

2016. március 26. szombat

Raniero Cantalamessa szentbeszéde a Szent Péter-bazilikában tartott nagypénteki szertartáson

Március 25-én, nagypénteken délután 5 órakor Ferenc pápa vezetésével tartották az Urunk szenvedésére emlékező szertartást a Szent Péter-bazilikában. A homíliát Raniero Cantalamessa kapucinus szerzetes, a Pápai Ház prédikátora mondta.

2016. március 25. péntek

Nagycsütörtök egyházmegyéinkben

Nagycsütörtökön, március 24-én, ahogy világszerte, minden magyar püspöki székhelyen is krizmaszentelési misére gyűltek össze az egyházmegyék papjai délelőtt, este pedig az utolsó vacsora emlékére mutattak be szentmisét a főpásztorok.

2016. március 25. péntek

Márfi Gyula: Krisztus keresztje alatt

Márfi Gyula veszprémi érsek nagypéntekre szóló elmélkedését olvashatják.

2016. március 25. péntek

A szalézi rendfőnök a békéért és Jemenben eltűnt rendtársáért kér imát

Ángel Fernández Artime szalézi rendfőnök videoüzenetet tett közzé, amelyben arra hívja az egész szalézi családot, hogy nagycsütörtökön, március 24-én imádkozzanak a békéért, és külön is Tom Uzhunnalil rendtársukért, akit március 4-én Jemenben elraboltak.

2016. március 25. péntek

Krizmaszentelési szentmise a külhoni egyházmegyékben – FRISSÍTVE

Összeállításunkban a gyulafehérvári érsekség, valamint a nagyváradi és szatmári egyházmegyék nagycsütörtök délelőtti liturgiáiról adunk hírt.

2016. március 25. péntek

A Vatikánban helyezik el Timothy P. Schmalz kanadai művész hajléktalan Jézust ábrázoló szobrát

Az embernagyságú Jézus-szobor egy padon fekvő hajléktalant ábrázol, akit befed egy takaró. Csak a lábai látszanak ki a keresztre feszítés szögeinek nyomával. A bronzszobrot az irgalmasság szentévének nagyhetében helyezik el a vatikáni Szent Egyed-udvarban.

2016. március 25. péntek

Nagypéntek – Jézus Krisztus kereszthalálának napja

Nagypéntek az egyházi év legcsendesebb napja: Jézus elítélésének, megkínzásának, halálának és temetésének napja. Ezen a napon nincs szentmise. Arra a napra emlékezünk, amikor maga az örök Főpap mutatta be véres áldozatát a kereszt oltárán.

2016. március 25. péntek

A közmédia húsvéti műsora

A kereszténység legnagyobb ünnepe alkalmából a közszolgálati tv-csatornák műsorpalettáján az ünnephez méltó összeállítások, közvetítések és filmek szerepelnek.

2016. március 24. csütörtök

Bábel Balázs: Legféltettebb és legszentebb kincsünk

Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek nagycsütörtök estére szóló elmélkedését olvashatják.

2016. március 24. csütörtök

Nagycsütörtöki olajszentelési szentmise a szombathelyi székesegyházban

Az olajszentelési szertartással megkezdődött a szent három nap a katolikus egyházban. Szombathelyen a székesegyházban gyűltek össze az egyházmegye papjai és hívei, a liturgiát Veres András megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke vezette.

2016. március 24. csütörtök

Nagycsütörtöki Szent Bazil-liturgia antimenzionszenteléssel és lábmosással Debrecenben – KÉPRIPORT

A debreceni görögkatolikus főszékesegyházban (Istenszülő oltalma-templom) március 24-én Kocsis Fülöp érsek-metropolita a nagycsütörtöki Nagy Szent Bazil-liturgia keretében megáldotta az antimenzionokat, majd a szertartás végén megmosta tizenkét pap lábát.

2016. március 24. csütörtök

Böjte Csaba: Az irgalmasság iskolája – A bántalmakat békével tűrni

Böjte Csaba ferences szerzetes a Ferenc pápa által meghirdetett rendkívüli szentévben „Az irgalmasság iskolája” címmel beszédsorozatot indított. A március 20-án, virágvasárnap Déván tartott elmélkedésében az irgalmasság lelki cselekedeteinek ötödik állomásáról... »

2016. március 24. csütörtök

Nagycsütörtök az Eucharisztia (Oltáriszentség) és a papság (egyházi rend) alapításának ünnepe

Nagycsütörtök estével megkezdődik a nagyböjti időszak végét jelentő szent három nap a katolikus egyházban. Az Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Sajtószolgálatának nagycsütörtökről szóló összeállítását olvashatják.

2016. március 24. csütörtök

Ferenc pápa: Isten valóban feláldoz értünk mindent!

Március 23-án, nagyszerdán a Szentatya a szent három nap jelentéséről elmélkedett. Hangsúlyozta: húsvétkor az válik nyilvánvalóvá, hogy Isten végtelenül szeret mindannyiunkat, nekünk viszont engednünk kell, hogy az ő irgalmas szeretete beborítson minket.

2016. március 23. szerda

A szatmári fiatalok keresztúti ájtatossága – KÉPRIPORT

Március 20-án, virágvasárnap fiataloknak tartottak keresztúti ájtatosságot a Szatmári Római Katolikus Egyházmegyében.

2016. március 23. szerda

Nagyböjti lelkigyakorlat a sárvári Szent László-plébániatemplomban

A hagyományokhoz hűen a virágvasárnapot megelőző három napon tartották a nagyböjti lelkigyakorlatot a sárvári Szent László-plébániatemplomban, ahol március 17-19-ig Stift Zoltán, ismertebb nevén Angelico atya, börtönlelkész elmélkedéseit hallhatták a hívek.

2016. március 23. szerda

A „kenetvivők” liturgiáját ünnepelte a Nyolc Boldogság Közösség

Március 21-én ünnepelte a „kenetvivők” (myrrophores) liturgiáját a budapesti Örökimádás-templomban a Nyolc Boldogság Közösség, mely a nagyhét következő szertartásaira is várja a híveket.

2016. március 22. kedd

tovább »