Horvát nyelvű keresztutat áldottak meg Szentpéterfán

A Vas megyei Szentpéterfán április 14-én áldották meg az új, horvát nyelvű keresztutat. A stációk az ősi Szent Péter-templom felé vezető út mentén találhatók.

2017. április 18. kedd

Mel Gibson Passióját játszották nagypénteken az Erkel Színházban

Nagypéntek estéjén, április 14-én formabontó módon, de értékes ajándékként – és a hírek szerint hagyományteremtő módon – levetítették Mel Gibson híres, 2004-ben készült „Passió” című filmjét.

2017. április 17. hétfő

Nagypéntek a püspöki székhelyeken

Április 14-én nagypénteki szertartást vezettek a főpásztorok a püspöki székhelyeken, ezekből adunk közre összefoglalót.

2017. április 15. szombat

Nagyszombat: az „Anya órája” a Santa Maria Maggiore-bazilikában

Rómában a Santa Maria Maggiore pápai bazilikában nagyszombaton délelőtt fél 11-kor tartották az „Anya órája” szertartást, vagyis Mária hitének óráját, aki várakozik Fia feltámadására. A szertartást Stanislaw Rylko bíboros, a Santa Maria Maggiore bazilika főpapja vezette.

2017. április 15. szombat

„Utat váltságunkra nyit” – Keresztutat jártak nagypénteken Győr belvárosában

Április 14-én, nagypéntek estéjén izgalommal és lelkesedéssel vegyes készülődés a győri Nagyboldogasszony-székesegyház sekrestyéjében. A győri szeminaristák, a helyi plébániák fiataljai és a cserkészek Mogyorósi Márk püspöki titkár útmutatásai szerint készülnek fel az első... »

2017. április 15. szombat

„Némán a kiürített oltár előtt” – Veres András nagypénteki szertartást vezetett Győrben

Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke április 14-én nagypénteki szertartást vezetett a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban Jézus Krisztus kínszenvedésére és kereszthalálára emlékezve.

2017. április 15. szombat

Veres András ünnepi szentmisét mutatott be az utolsó vacsora emlékére

Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke ünnepi szentmisét mutatott be az utolsó vacsora emlékére április 13-án, nagycsütörtökön a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban.

2017. április 15. szombat

Szégyenkezünk és remélünk – Ferenc pápa megrendítő imája a nagypénteki keresztút végén

A római Colosseumnál tartott nagypéntek esti keresztutat a szentatya imádsággal zárta. A Jézushoz intézett imádságban megvallja az Egyház tagjainak szégyenét és reményét.

2017. április 15. szombat

Erdő Péter nagypénteken: Jézus megváltó halála az isteni szeretet túláradása!

Erdő Péter bíboros, prímás vezette a nagypénteki szertartást április 14-én Esztergomban. Az esztergomi bazilikában elmondott homíliájában a főpásztor hangsúlyozta: „Nem vonulhatunk ki a világból, hanem ebben a világban kell Jézus szellemében, Isten uralmának tudatában élnünk.... »

2017. április 14. péntek

Erdő Péter: Működjünk együtt a Megváltóval!

Nagypéntek arra tanít minket, hogy az emberi élet nem a halállal végződik – jelentette ki Erdő Péter bíboros, prímás az M1-nek adott interjújában április 14-én. Jézus kereszthalála attól olyan nagy esemény, hogy a feltámadás követi – tette hozzá a bíboros.

2017. április 14. péntek

„Atyám, kezedbe ajánlom lelkemet” – Udvardy György nagypénteki üzenete

Az alábbiakban Udvardy György pécsi megyéspüspök nagypéntekre szóló üzenetét olvashatják.

2017. április 14. péntek

Krisztus hét szava a kereszten

Martos Levente Balázs elmélkedését olvashatják az alábbiakban.

2017. április 14. péntek

Nagypéntek: Jézus Krisztus kereszthalálának napja

Nagypéntek Jézus elítélésének, megkínzásának, halálának és temetésének napja. Ezen a napon nincs szentmise. Arra a napra emlékezünk, amikor maga az örök Főpap mutatta be véres áldozatát a kereszt oltárán. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Sajtószolgálatának... »

2017. április 14. péntek

Erdő Péter mutatta be a nagycsütörtök esti szentmisét Esztergomban

Április 13-án, nagycsütörtökön este Erdő Péter bíboros, prímás mutatott be szentmisét az esztergomi bazilikában. A liturgia során a főpásztor elvégezte a lábmosás szertartását.

2017. április 13. csütörtök

Nagyböjti lelkigyakorlatot tartott Cserháti Ferenc püspök Veszprémben

Cserháti Ferenc, a külföldi magyarok lelkipásztori ellátásával megbízott esztergom-budapesti segédpüspök tartott lelkigyakorlatot a veszprémi Szent Mihály-bazilikában április 9. és 11. között, virágvasárnap estétől nagykeddig, az esti szentmisék keretében.

2017. április 13. csütörtök

Ferenc pápa elítéltek jelenlétében végezte a nagycsütörtöki lábmosás szertartását

Nagycsütörtökön délután 4 órakor Ferenc pápa autóval a Rómától száz kilométerre délkeletre fekvő palianói börtönbe látogatott. Itt mutatta be a Coena Domini szentmisét, amellyel megkezdődött a húsvéti triduum. A szertartás során a pápa megmosta tizenkét elítélt... »

2017. április 13. csütörtök

„Rendben van” egy budapesti iskola – GellértRendben

A Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Gimnáziumban, Budapesten, a „Rendben vagyok” hívószóra válaszul, a diákok és tanárok kis közösségeket alkotva, GellértRend néven megfogalmazták saját „regulájukat”.

2017. április 13. csütörtök

Olajszentelési szentmise a Szent István-bazilikában

Erdő Péter bíboros, prímás a budapesti Szent István-bazilikában mutatott be krizmaszentelési szentmisét április 13-án délelőtt. A liturgiában a főegyházmegye lelkipásztorai megújították papi ígéreteiket.

2017. április 13. csütörtök

Veres András látogatást tett egy Győr kertvárosi részében található hajléktalanszállón

Veres András megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke április 12-én a győri Hajléktalanokat Segítő Szolgálat likócsi telephelyén együtt ebédelt az ott élő hajléktalanokkal.

2017. április 13. csütörtök

Sziklába vájt keresztút Lillafüreden

Hagyománnyá vált, hogy minden évben a húsvét ünnepét megelőző utolsó keresztúti ájtatosságot a miskolci Nagyboldogasszony minorita templom hívei nem a templomban, hanem a Bükk hegységben lévő lillafüredi Szent István cseppkőbarlang feletti kálváriasétányon tartják.

2017. április 13. csütörtök

tovább »