Építő egyházprovokáció – Martin Werlen: Már késő

Egy különleges recenziót közlünk: az Evangélikus Élet magazin 7–8. számában Galambos Ádám evangélikus teológus írt a svájci Martin Werlen einsiedelni bencés emeritus apát „Már késő” című könyvéről, ami a Bencés Kiadó gondozásában jelent meg.

2019. március 15., péntek

Újabb területen segíti a PPKE az egyiptomi keresztény fiatalok továbbtanulását

Új alapokra helyezte a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) mind a kairói Kopt Ortodox Kulturális Központtal (KOKK), mind a gízai Ferences Kulturális Központtal (FKK) kialakított oktatási és kutatási tevékenységét március 5-én az egyiptomi fővárosban.

2019. március 12., kedd

Közzétették a pápa bulgáriai és észak-macedóniai útjának programját

Ferenc pápa május 5. és 7. között keresi fel a két országot. A szentszéki sajtóközpont március 7-én jelentette be az apostoli út programját.

2019. március 11., hétfő

Hogyan ökoböjtölj? – Böjti kihívás 2.0

Négy pap és két lelkipásztor böjti kihívást fogalmazott meg, főként azokra gondolva, akik eddig még nem próbálkoztak ilyesmivel.

2019. március 5., kedd

Egyetemi hallgatók szerveztek ökumenikus jótékonysági farsangot Budapesten

Február 28-án a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola dísztermében budapesti egyetemek hallgatói és oktatói vettek részt az ökumenikus farsangi ünnepségen, amelynek bevételét a Károli Egyetem kollégiumában történt tűzesetben elhunyt édesapa családjának ajánlották fel.

2019. március 5., kedd

Az Andorka Eszter-program szervezői március 10-ig várják a pályázatokat

„Minden szép kezdeményezésre nyitottak vagyunk, és hangsúlyozottan nem csak evangélikus, sőt nem csak egyházi projekteket támogatunk. A több mint 16 éve elhunyt Andorka Eszter szelleméhez hűen, aki mindig határokon átnyúlva akart segíteni” – mondja Bence Orsolya kuratóriumi... »

2019. március 3., vasárnap

A székesegyház egykori pompája – A budai Rácváros emlékezete a Történeti Múzeum kiállításán

„A Szerb székesegyház a Tabánban – Az eltűnt rácváros emlékezete” című kiállítás nemcsak az egykor ott élt szerbek vallásos életét és lebontott templomát mutatja be, hanem az egész városrészt, amely a 20. század folyamán mindenestül eltűnt a föld színéről.

2019. március 3., vasárnap

Ötven éve hunyt el Bea bíboros, az ökumenikus és vallásközi párbeszéd előmozdítója

Ferenc pápa február 28-án, csütörtökön fogadta az évforduló alkalmából rendezett konferencia résztvevőit. Beszédében kiemelte az ökumenikus és vallásközi párbeszéd fontosságát.

2019. március 1., péntek

Felvidéki magyarok a történelem sodrában – Nemzetközi konferenciát tartottak Szegeden

„A cseh-szlovákiai magyarság megpróbáltatásai vallási, politikai, kulturális téren 1938–2010” címmel rendeztek nemzetközi konferenciát február 26-án Szegeden, a Magyar Egyháztörténeti Enciklopédia Munkaközösség (METEM) és a Historia Ecclesiastica Hungarica Alapítvány (HEH)... »

2019. február 27., szerda

Nem csak kenyérrel él az ember, avagy böjti kihívás a „Szólj be a papnak” blog szervezésében

Négy pap és két lelkipásztor böjti kihívást fogalmazott meg a „Szólj be a papnak” blog szervezésében, főleg azokra gondolva, akik eddig még nem próbálkoztak böjtöléssel, vagy éppen nem tudják, hogyan csinálják jól.

2019. február 26., kedd

Fegyverek közt a szeretet – Huszonöt éves a tábori lelkészi szolgálat

Huszonöt esztendővel ezelőtt alapították a HM Tábori Lelkészi Szolgálatot. A jubileum alkalmából a honvédség kezelésében lévő Stefánia Palotában rendeztek ünnepséget február 26-án.

2019. február 26., kedd

Testvérnek lássuk egymást – Ferenc pápa fogadta a Görög Ortodox Egyház kulturális küldöttségét

Ferenc pápa február 25-én fogadta az Apostoli Palota Pápák termében a Görög Ortodox Egyház hivatalos kiadója és kulturális intézete, az Aposztolikí Diakonía húszfős küldöttségét.

2019. február 26., kedd

Debrecen Szent László-virágkocsival köszönti Ferenc pápát Csíksomlyón

Szent László alakját szimbolizáló és ereklyéit bemutató virágkocsival köszönti Ferenc pápát Csíksomlyón Debrecen – közölték a szervezők február 22-én a helyi Református Kollégiumban tartott sajtótájékoztatón.

2019. február 22., péntek

A katolikus közösség ad otthont az ökumenikus világimanapnak Debrecenben

Március 1-jén, pénteken tartják az ökumenikus világimanapot, melynek gyökerei a 19. századig nyúlnak vissza. A programot Magyarországon is megrendezik; Debrecenben idén a Szent Anna-főplébánia és a Svetits Katolikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium vállalta a házigazda... »

2019. február 21., csütörtök

Erdő Péter: Az Eucharisztia olyan téma, ami összeköt, és nem elválaszt

Erdő Péter bíboros, prímás február 19-én az M1 közszolgálati csatorna Ma este című műsorának vendége volt, ahol a 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus előkészületeiről is beszélt.

2019. február 20., szerda

Evangélikus és görögkatolikus püspökök találkoztak Aszódon

Immár harmadik alkalommal találkozott február 4-én a Magyarországi Evangélikus Egyház Püspöki Tanácsa a Magyarországi Sajátjogú Metropolitai Egyház püspökeivel. A megbeszélés helyszíne idén a Pest megyei Aszód evangélikus iskolaközpontja volt.

2019. február 18., hétfő

Százéves a lungrói görögkatolikus egyházmegye

Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita is részt vett a dél-olaszországi lungrói görögkatolikus egyházmegye megalapításának centenáriumán február 13-án. Az eseményről Szaplonczay Máté papnövendék készített beszámolót.

2019. február 17., vasárnap

Szent Cirill és Szent Metód, Európa társvédőszentjei

Február 14-e Szent Cirill és Szent Metód ünnepe. A görög fivérek a szláv népeknek hirdették Krisztus örömhírét. A keresztény kelet két apostolát, Európa társvédőszentjeit keleten és nyugaton egyaránt tisztelik.

2019. február 14., csütörtök

Közzétették a pápa marokkói útjának programját

A szentszéki sajtóközpont február 9-én közzétette Ferenc pápa marokkói apostoli útjának programját, amelyre március 30-án és 31-én kerül sor. A marokkói hatóságok javaslatára Rabat városára korlátozódik a pápalátogatás, bár korábban a tervben szerepelt Casablanca felkeresése... »

2019. február 11., hétfő

Koncert három (össz)hangra – Nemzetközi kórustalálkozó a Kálvin téri református templomban

Különleges zenei élményben lehet részük azoknak, akik február 15-én ellátogatnak a budapesti Kálvin téri református templomba.

2019. február 10., vasárnap

tovább »