Bencés rendház Egyiptomban: megalapították a kopt katolikus Szent Benedek-monostort

Március 9. történelmi dátum a bencések életében: megalapították a kopt katolikus Szent Benedek-monostort. A kairói rendház megnyitását a ferences Miasszonyunk-templomban ünnepelték, a szentmisét Ibrahim Sidrak kopt katolikus pátriárka mutatta be, majd Jeremias Schröder prézes apát... »

2018. március 14. szerda

Hajléktalanok társadalmi visszailleszkedését segítő projekthez csatlakozott a pálferis közösség

A „Vissza közénk – kiút a hajléktalanságból” elnevezésű projekt három hajléktalanellátásból kikerült férfi személyes céljainak támogatása azért, hogy könnyebben visszailleszkedjenek a társadalomba. A kezdeményezéshez a pálferis közösség tagjaiból alakult Pálferi Karitász... »

2018. március 14. szerda

Ökumenikus imádságot tartottak wittenbergi és vatikáni sportolók a Szent Péter-bazilikában

A Szent Péter-bazilika altemplomában, a Magyarok Nagyasszonya-kápolnában tartottak ökumenikus imaórát március 12-én, hétfőn a Luther Márton városából, Lutherstadt Wittenbergből érkezett protestáns német maratonfutók és az Athletica Vaticana, a vatikáni alkalmazottakból álló... »

2018. március 14. szerda

Az ifjúságról szóló szinódusról beszélt a pápa a taizéi Alois testvérrel

Minden évben márciusban – ezúttal 12-én – kerül sor a taizéi ökumenikus közösség perjele és a pápa hagyományos találkozójára. Ez alkalommal az októberi szinódus előkészítéséről, a fiatalok kíséréséről, az ökumenikus útról és a menekültek befogadásáról volt... »

2018. március 13. kedd

Kondor Péter az evangélikusok Déli Egyházkerületének új püspöke

Kondor Péter békéscsabai lelkészt választották a Magyarországi Evangélikus Egyház (MEE) Déli Egyházkerületének új püspökévé – közölte az Evangélikus Információs Szolgálat március 5-én az MTI-vel. Az új püspök a májusban nyugdíjba vonuló Gáncs Pétert váltja a Déli... »

2018. március 7. szerda

Veritatem in caritate – Walter Kasper 85 éves

Lukács László piarista szerzetes, teológus, a Vigilia katolikus folyóirat főszerkesztőjének írását adjuk közre.

2018. március 6. kedd

Boldogságos Szűz Mária, az Egyház Anyja – Ferenc pápa új ünnepet rendelt el

Ferenc pápa elrendelte a Boldogságos Szűz Máriának, az Egyház Anyjának kötelező emléknapját, melyet a liturgiában pünkösdvasánap utáni hétfőn fogunk ünnepelni. Az új liturgikus emléknapról Kovács Zoltán mariológus írt elemzést.

2018. március 4. vasárnap

Genfbe látogat Ferenc pápa

Greg Burke szentszéki szóvivő március 2-án jelentette be, hogy Ferenc pápa június 21-én Genfbe látogat az Egyházak Világtanácsa jubileumára, melyen az ökumenikus szervezet alapításának 70. évfordulójára emlékeznek.

2018. március 3. szombat

Nyelvet tanulnak és önkéntes munkát végeznek a Taizében befogadott menekültek

A taizéi közösség a helyiekkel közösen keresi a válaszokat az új társadalmi kihívásokra, és számos menekültet fogadott be az elmúlt években.

2018. március 2. péntek

Vajon demokrácia van a mennyországban? – Most Budapesten „szóltak be” a papnak

A budapesti Zappa Caféban folytatódott február 27-én a „Szólj be a papnak” beszélgetéssorozat. Ezúttal Gombkötő Beáta evangélikus lelkésznő, Fábry Kornél római katolikus pap és Boros Dávid baptista lelkipásztor várta a „beszólásokat” és válaszolt a kérdésekre.

2018. február 28. szerda

Megáldották a miskolci Semmelweis-kórház ökumenikus kápolnáját

Ökumenikus kápolnát áldottak meg február 27-én a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház Semmelweis Tagkórházában.

2018. február 28. szerda

Az Ökumenikus Segélyszervezet tovább segíti az iraki keresztények hazatérését

Az Ökumenikus Segélyszervezet folytatja Irakban a keresztények visszatelepülését segítő programját – tájékoztatta a szervezet február 26-án az MTI-t.

2018. február 27. kedd

A gyergyói ikonkönnyezés tizedik évfordulóját ünnepelték Gyergyószentmiklóson

A gyergyói csoda felhívja a figyelmet, hogy itt az Istenszülő Szűz Mária különös kegyelmeket akar közvetíteni – hangzott el azon az ünnepi eseményen, amelyet az egykori magyar görögkatolikus templom oltárképe könnyezésének tizedik évfordulója alkalmából tartottak február 17-én... »

2018. február 24. szombat

Egyedi esetekben az evangélikus fél is áldozáshoz járulhat házastársával Németországban

Véget ért a német püspöki konferencia Ingolstadtban tartott közgyűlése. A németországi főpásztorok többek között arról hoztak döntést, hogy bizonyos feltételekkel a katolikus–evangélikus házaspárok együtt áldozhatnak a katolikus szentmiséken.

2018. február 23. péntek

Felszentelték az Iszlám Állam által kivégzett kopt vértanúk tiszteletére emelt székesegyházat

Három évvel a huszonegy kopt hívő meggyilkolása után Felső-Egyiptomban székesegyházat emeltek a hit vértanúi emlékére. Az új székesegyház oltárait február 14-én áldotta meg és szentelte föl Amba Pavnatius, a régió püspöke – írta az AsiaNews hírügynökség.

2018. február 23. péntek

„Isten jelenlétébe léptem” – Elhunyt Billy Graham világhírű baptista prédikátor

Kilencvenkilenc esztendős korában, február 21-én észak-karolinai otthonában elhunyt Billy Graham világhírű amerikai baptista prédikátor – jelentette be a Billy Graham Evangéliumi Szövetség.

2018. február 22. csütörtök

Ismét konferenciát rendeznek a Jézus-imáról a Sapientián

Március 3-án, szombaton a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán újra konferenciát rendeznek a Jézus-imáról.

2018. február 21. szerda

A reformáció útja: egyértelmű jelen, predesztinált jövő? – Beer Miklós és Lackner Pál beszélgetett

Február 8-án este megtelt a Párbeszéd Háza kápolnaterme érdeklődő fiatalokkal: a Szent Ignác Jezsuita Szakkollégium és az Építész Klub szervezésében Beer Miklós váci püspök és Lackner Pál evangélikus püspök beszélgetett.

2018. február 18. vasárnap

Van-e még értelme a házasságnak? – Szentendrén is „beszóltak a papnak”

Szentendrén folytatódott a „Szólj be a papnak!” beszélgetéssorozat február 15-én, ezúttal a szerelem, párválasztás és a szexualitás témájában. Az érdeklődők Bécser Róbert ferencest, Író Sándor vérteskéthelyi plébánost, Édes Gábor református, valamint Steiner József... »

2018. február 16. péntek

A házasság hete Szatmárnémetiben

Február 14-ig több száz párt mozgatott meg Szatmárnémetiben a házasság hete, amely szórakozásra és elmélyülésre egyaránt lehetőséget nyújtott. A programsorozat február 18-án ér véget, amikor a vasárnapi szentmiséken, istentiszteleteken megáldják a párokat.

2018. február 16. péntek

tovább »