A katolikus–református párbeszéd fórumán – Erdő Péter és Bogárdi Szabó István disputája

Erdő Péter bíboros, prímás és Bogárdi Szabó István református püspök előadást tartott, majd párbeszédet folytatott a két felekezet közötti teológiai és történeti különbségekről, a keresztény egységtörekvés, az ökumené jövőjéről október 17-én Budapesten.

2017. október 18. szerda

Kiállítás nyílik a Biblia és a képzőművészet kapcsolatáról a Várkert Bazárban

„Ég és Föld között” címmel a Biblia és a magyar képzőművészet kapcsolatát körüljáró kiállítás nyílik október 15-én a Várkert Bazárban, Budapesten.

2017. október 15. vasárnap

A Pápai Keleti Intézetbe látogatott a Szentatya

A Keleti Egyházak Kongregációja és a Pápai Keleti Intézet centenáriuma alkalmából Ferenc pápa október 12-én felkereste a Santa Maria Maggiore-bazilika közelében fekvő felsőoktatási intézményt, majd szentmisét mutatott be a pápai bazilikában.

2017. október 13. péntek

„Hídépítő projekt vagyunk” – Tízéves a „72 óra kompromisszum nélkül” önkéntes akció

Október 13. és 15. között megint fiatalok ezreit mozgatja meg az evangélikus, református és katolikus összefogással szervezett önkéntes akciósorozat. Darvas Márton főkoordinátorral beszélgettünk róla.

2017. október 12. csütörtök

Reformáció500 – Katolikus és protestáns papok csaptak össze a futballpályán

A reformáció kezdetének ötszázadik évfordulója alkalmából Zákeus-kupa elnevezéssel futballmeccset játszott október 8-án a katolikus papok és a protestáns lelkészek csapata: a felcsúti találkozót a katolikusok nyerték, bár az eredmény másodlagos volt.

2017. október 11. szerda

Lehet még csatlakozni – Meghosszabbított regisztrációval vár mindenkit a „72 óra” önkéntes akció

A nagy érdeklődésre való tekintettel október 8-ig nyitva áll a 72ora.hu regisztrációs felülete, hogy az ország bármely pontján élő diákok jelentkezhessenek az október 12. és 15. között zajló „72 óra kompromisszum nélkül” háromnapos szociális, önkéntes akcióra.

2017. október 6. péntek

A pápa köszöntötte a káld szinódus tagjait

„Isten irgalmassága enyhítse a háború sebeit, amelyeket közösségeitek szívükben hordoznak, hogy végre megkönnyebbüljenek” – ezekkel a szavakkal fordult Ferenc pápa október 5-én a káld egyház tagjaihoz, akik ezekben a napokban tartják szinódusukat Rómában.

2017. október 6. péntek

Európa keresztény jövője az összefogásban rejlik – Nemzetközi szimpóziumot tartottak Londonban

Nemzetközi szimpóziumot tartottak szeptember 22-én Oroszország nagy-britanniai nagykövetének londoni rezidenciáján „Európa keresztény jövője” címmel. A vitaindító beszédet Hilarion volokalamszki metropolita, a moszkvai patriarkátus külügyi osztályának vezetője tartotta.

2017. október 2. hétfő

Szeretettel uralkodni, nem pedig zsarnokoskodni az egész világ felett – Lezárult a teremtés hete

Nagyszabású teremtésvédelmi konferenciával zárult a teremtés hete szeptember 30-án Budapesten. A „Nem valami szabadon választható feladat” című rendezvényen, amelyet a most színre lépő 72 Tanítvány Mozgalom és a Háló Mozgalom közösen szervezett, Erdő Péter bíboros, prímás volt... »

2017. október 1. vasárnap

Ötszáz év élő tárgyai – Ige-idők a Magyar Nemzeti Múzeumban

„Ige-idők – A reformáció 500 éve” címmel a protestantizmus fél évezredét bemutató kiállítás nyílt idén tavasszal a Magyar Nemzeti Múzeumban. Az emlékév legjelentősebb kiállításáról annak egyik kurátorával, Kiss Erikával beszélgettünk.

2017. szeptember 30. szombat

Sandri bíboros Romániába látogatott

Leonardo Sandri bíboros, a Keleti Egyházak Kongregációjának prefektusa szeptember 27-én este Romániába érkezett Lucian Mureşan bíboros, fogaras-gyulafehérvári görögkatolikus nagyérsek meghívására, a Keleti Egyházak Kongregációja önálló pápai hivatallá válásának centenáriuma... »

2017. szeptember 29. péntek

Szentmisével és konferenciával kezdte a tanévet a soproni Szent Pál Katolikus Szakkollégium

Szentmisével ünnepelte a soproni egyetemisták közössége szeptember 20-án az új tanév kezdetét. A szentmisét Veres András győri megyéspüspök celebrálta, jelen volt Faragó Sándor, a Soproni Egyetem rektora is.

2017. szeptember 29. péntek

Ökumenikus rendezvényen mutatták be Debrecenben Krakomperger Zoltán katolikus teológus könyvét

A debreceni Méliusz Juhász Péter Könyvtárban mutatták be szeptember 26-án az „Isten igéjének üdvrendi hatékonysága” című kötetet. A rendezvényen köszöntőt mondott Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök és referált Fekete Károly, a Tiszántúli Református... »

2017. szeptember 29. péntek

Megkezdődött az európai püspökök történelmi találkozója Minszkben

Tadeusz Kondrusiewicz minszk-mohiljevi érsek meghívására szeptember 28. és október 1. között Belarusz fővárosában tartja éves ülését az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa (CCEE). A magyar Egyházat a tanácskozáson Veres András püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK)... »

2017. szeptember 29. péntek

Kilenc szó, mely segít, ha elveszítesz minden reményt

A szeptember 27-i általános kihallgatáson Ferenc pápa a csüggedteket bátorította, s többek között a Jézus-ima szavait ajánlotta figyelmükbe.

2017. szeptember 28. csütörtök

Ferenc pápa fogadta Hilarion metropolitát

Ferenc pápa szeptember 26-án délelőtt a Vatikánban, a Szent Márta-házban fogadta Hilarion volokolamszki metropolitát, a moszkvai patriarkátus külügyi osztályának vezetőjét és kíséretét.

2017. szeptember 28. csütörtök

950 éves Levelek – ökumenikus hálaadással ünnepelt a nagyközség

Ökumenikus szertartáson adtak hálát a helyi hívek szeptember 24-én Levelek település ötven híján ezer évéért. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei nagyközség Gárdonyi Géza Általános Iskolájának tornacsarnokában a történelmi egyházak egyházmegyei vezetői szóltak az ünneplő... »

2017. szeptember 27. szerda

Jótékonysági gálaestet tartanak a Nemzeti Színházban a magyarföldi fatemplom orgonájáért

Jótékonysági gálaestet tartanak a magyarföldi fatemplom faorgonájának megépítéséért a Nemzeti Színházban október 2-án – mondta el Rátóti Zoltán színművész az M1 aktuális csatorna műsorában szeptember 25-én.

2017. szeptember 27. szerda

Elkezdődött a teremtés hete – Nagyszabású konferenciát rendeznek szombaton Budapesten

A magyarországi keresztények idén szeptember 24. és október 1. között ünneplik a teremtés hetét – a kezdeményezéssel a teremtett világ védelmének és az emberi felelősségvállalás fontosságára hívják fel a figyelmet már kilencedik éve.

2017. szeptember 26. kedd

Magyar állampolgársági esküt tett két szír ortodox egyházi vezető

Magyar állampolgársági esküt tett két szír ortodox egyházi vezető Magyarország iraki főkonzulátusának erbíli képviseletén szeptember 20-án, szerdán – tájékoztatta az MTI-t az Emberi Erőforrások Minisztériumának az üldözött keresztények megsegítéséért felelős helyettes... »

2017. szeptember 22. péntek

tovább »