A szerb ortodox egyház nem ismeri el az ukrán ortodox egyház önállósulását

A szerb ortodox egyház nem ismeri el az ukrán ortodox egyház önállóságát, azaz autokefáliáját – közölte értesülését a Blic című belgrádi napilap november 13-án.

2018. november 14. szerda

Együttműködési nyilatkozatot írtak alá az egyházi fenntartású kórházak vezetői

Együttműködési nyilatkozatot írtak alá a Budapesti Szent Ferenc Kórház, a Budai Irgalmasrendi Kórház, a Bethesda Gyermekkórház és a Mazsihisz Szeretetkórház fenntartói és a kórházak vezetői november 13-án Budapesten.

2018. november 14. szerda

A Hajdúdorogi Főegyházmegye is csatlakozott „Méltóság napjához” Debrecenben

„Méltóság a családban” – ezzel a címmel szervezte meg a „Méltóság napját” a Debreceni Hospice Ház Alapítvány. A november 8-i programhoz tizenhat debreceni intézmény csatlakozott, illetve a Hajdúdorogi Főegyházmegye és a Tiszántúli Református Egyházkerület is.

2018. november 14. szerda

Magyar program nyerte el a nemzetközi egyházi teremtésvédelmi díjat

Az Európai Keresztény Környezetvédelmi Hálózat idén az „Őshonos gyümölcsfák egyházi kertekben” elnevezésű magyarországi ökumenikus programot ismerte el a Roman Juriga-díjjal a szervezet októberi lengyelországi nagygyűlésén.

2018. november 13. kedd

Amit másoknak odaadtunk, az elkísér minket a mennybe – Százéves a balatonfüredi plébánia

A plébánia alapításának századik évfordulója alkalmából ünnepi szentmisét mutatott be Márfi Gyula érsek a balatonfüredi Krisztus Király-templomban november 11-én, vasárnap.

2018. november 13. kedd

Szent Márton lóháton vezette a menetet Budapest belvárosában – KÉPRIPORT

November 11-én, vasárnap, Szent Márton napjának délutánján felekezetek közötti összefogáson alapuló keresztény lampionos menetet szervezett a Traditio Christiana Budapest belvárosában.

2018. november 12. hétfő

Az idén elhunyt lakókról emlékeztek meg a nagyváradi Szent Erzsébet-idősotthonban

Családias hangulatú ünnepség keretében emlékeztek meg az ez évben eltávozott lakókról október 31-én Nagyváradon, a Caritas Catolica által működtetett Szent Erzsébet Szociális Gondozóközpontban.

2018. november 9. péntek

Szólj be a papnak Szombathelyen is! – Hatalkalmas beszélgetés-sorozat indul

Szombathelyen november 14-én, szerdán rendeznek első alkalommal „Szólj be a papnak!” estet, mely során tabuk nélkül lehet kérdezni egy katolikus plébánostól, egy református, illetve egy evangélikus lelkésztől. A program egy 6 alkalmas beszélgetéssorozat első alkalma lesz.

2018. november 3. szombat

Őszi KÉSZ-küldöttgyűlés Nyíregyházán

Háromnapos országos küldöttgyűlést tartott a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Nyíregyházán október 26. és 28. között. Az ország hetvenhárom KÉSZ-csoportjából és a határon túlról összesen kilencven vezető és küldött vett részt az október utolsó hétvégéjén rendezett... »

2018. október 28. vasárnap

Martin Luther King lányának tanúságtétele: Korábban minden fehér férfit gyűlöltem

Idén 32. alkalommal szervezte meg a Sant’Egidio közösség a vallási vezetők nemzetközi béketalálkozóját. A „Béke hídjai” mottóval megrendezett bolognai találkozón Bernice King olasz fiataloknak beszélt édesapjáról és az erőszakmentesség filozófiájáról.

2018. október 26. péntek

Hilarion orosz metropolita: Töröltük Bartholomaiosz nevét a pátriárkák hivatalos listájáról

Hilarion metropolita a SIR olasz katolikus hírügynökségnek úgy nyilatkozott: az ukrán ortodox egyház különválásának elismerésével egyértelműen egyházszakadás jött létre a moszkvai és a konstantinápolyi patriarchátus között, és ebben Bartholomaiosz konstantinápolyi pátriárkának... »

2018. október 20. szombat

Ragyogó szavak, határtalan képek – Találkozás Benczúr Emese képzőművésszel

Számos hazai és nemzetközi kiállításon, többek között a Velencei Biennálén is láthatta már a közönség Benczúr Emese Munkácsy-díjas képzőművész munkáit. A művésszel az október végéig Debrecenben látható „Let It Be” („Hadd legyen”) című egyéni kiállítása kapcsán... »

2018. október 20. szombat

Akkor van jövőnk, ha tisztázzuk a múltat – A hadifoglyokra emlékeztek a Csillagbörtönben

„Hadifogolytábor és hadifogolysors a Szegedi Fegyház és Börtönben 1944–1945-ben” címmel rendeztek emléknapot a szegedi büntetés-végrehajtási intézmény dísztermében október 5-én. A programon részt vett Kis-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök is.

2018. október 18. csütörtök

Regionális taizéi találkozót rendeznek Grazban

Regionális taizéi találkozót rendeznek október 25. és 27. között az ausztriai Grazban, melyre 16–35 éves fiatalok jelentkezését várják október 18-ig.

2018. október 17. szerda

A moszkvai patriarkátus megszakítja az „eucharisztikus szeretetközösséget” a konstantinápolyival

Az orosz ortodox egyház Szent Szinódusa október 15-én Minszkben gyűlt össze Kirill moszkvai pátriárka vezetésével, hogy megvitassák a konstantinápolyi ortodox szinódus által október 11-én bejelentett állásfoglalást az ukrajnai ortodox egyház autokefáliájáról.

2018. október 17. szerda

„Van egy álmunk!” – A világ vallási vezetői a béke műhelyében munkálkodnak

Ökumenikus imádsággal és ünnepélyes szertartással ért véget október 16-án Bolognában az idén 32. alkalommal megrendezett vallások közötti találkozó, ahol a világ vallási vezetői együtt keresték, építették a béke hídjait.

2018. október 17. szerda

A béke hídjai – Bolognában tartják a vallások közötti nemzetközi találkozót

Idén október 14. és 16. között 32. alkalommal szervezi meg a Sant’Egidio közösség azt a nemzetközi béketalálkozót, amelyen – a II. János Pál pápa által Assisiben 1986-ban megrendezett találkozó nyomán – a világ vallási vezetői párbeszédet folytatnak és hitet tesznek a béke... »

2018. október 15. hétfő

Az ökumené jegyében – Katolikus püspök látogatott az evangélikus lelkészakadémiára

Történelmi jelentőségű esemény zajlott október 7–10. között a Veszprém megyei Révfülöpön, az Ordass Lajos Evangélikus Oktatási Központban, ahol egy katolikus és egy evangélikus püspök is részt vett a lelkészek találkozóján. Az Evangélikus.hu oldal beszámolóját adjuk... »

2018. október 15. hétfő

Van, hogy a lelkiismeret telefonon szól – Ökumenikus zsűri a CineFesten

A tizenöt éves Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál a régió fontos filmmustrájává vált, melyen idén nyolcadik alkalommal jutalmazta díjjal nemzetközi ökumenikus zsűri is az arra érdemes alkotást. A zsűri egyik tagjának, Csabai Attilának írását közöljük.

2018. október 14. vasárnap

Ahol múlt és jövő találkozik – Az Egyházi Könyvtárak Egyesülése szakmai konferenciája Budapesten

„Élő muzeális gyűjtemények – Élő egyházi könyvtárak” címmel szervezett szakmai napot az Egyházi Könyvtárak Egyesülése (EKE) október 2-án Budapesten, az MTA Könyvtár és Információs Központ (KIK) konferenciatermében.

2018. október 12. péntek

tovább »