Lundban tovább haladnak az ökumené útján

A reformáció kezdetének 500. évfordulója alkalmából Ferenc pápa részvételével tavaly október 31-én a svédországi Lundban tartott katolikus-evangélikus megemlékezés további ökumenikus közeledés katalizátorává vált.

2017. február 24. péntek

Fekete Károly református püspök vezette a görögkatolikus rekollekciót Ajakon

A Nyíregyházi Egyházmegye rendszeresen szervez rekollekciót a területén szolgáló papok számára. Az idei első alkalmat a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Ajakon tartották február 19-én.

2017. február 23. csütörtök

Zsidó–keresztény párbeszéd Ország Lili művészetéről a Magyar Nemzeti Galériában

Fabiny Tamás evangélikus püspök és Fináli Gábor rabbi beszélgetett február 16-án Ország Lili művészetének keresztény és zsidó vonatkozásairól a Magyar Nemzeti Galéria barokk termében.

2017. február 22. szerda

A szír ortodox pátriárkát fogadta Erdő Péter bíboros – FRISSÍTVE

II. Ignác Efrémet, Antiochia és egész Kelet szír ortodox pátriárkáját fogadta február 21-én a budavári prímási palotában Erdő Péter bíboros, prímás.

2017. február 21. kedd

Együtt a reményben – Közös katolikus-evangélikus hálaadás Ammánban

Pierbattista Pizzaballa, a jeruzsálemi latin patriarkátus apostoli adminisztrátora és Munib Junan szentföldi evangélikus püspök közös hálaadó szertartást celebráltak „Konfliktustól az együttműködésig: együtt a reményben” mottóval február 12-én az ammáni Jó Pásztor evangélikus... »

2017. február 17. péntek

Megáldották a „Házaspárok útját” Nyíregyházán

A nyíregyházi Magyarok Nagyasszonya római katolikus társszékesegyház és a görögkatolikus Nyíregyházi Egyházmegye együtt szervez programokat házaspárok és házasságra készülők számára a házasság hete keretében.

2017. február 15. szerda

Házasság hete 2017 – Elkezdődött a programsorozat egyházmegyéinkben is – FRISSÍTVE

Tizedik alkalommal rendezik meg Magyarországon a házasság hetét február 12. és 19. között. Az országos, központi programok mellett az egyházmegyékben számos településen szerveznek helyi rendezvényeket is.

2017. február 15. szerda

Elhunyt Cseri Kálmán

Február 13-án, életének 78. évében elhunyt Cseri Kálmán, a nagy hatású református igehirdető. Bogárdi Szabó István református püspök írását adjuk közre.

2017. február 14. kedd

Istentisztelettel kezdődött meg a házasság hete országos programsorozata Debrecenben

A házasság hete országos programsorozata istentisztelettel kezdődött február 12-én délelőtt a debreceni református nagytemplomban.

2017. február 13. hétfő

„Keresztény társadalmi mártírium 1944–1956” címmel rendeztek konferenciát Budapesten

Egynapos nemzetközi konferenciát szervezett a Mika Sándor Egyesület (az Eötvös Collegium Történész Műhelyének egykori tagjaiból alakult társaság) a Petőfi Irodalmi Múzeumban február 9-én „Keresztény társadalmi mártírium 1944–1956” címmel.

2017. február 9. csütörtök

Magyarországon gyógyulhat két, merényletben megsérült egyiptomi kopt keresztény

A magyar kormány segítségével kezdődhet meg a decemberi kairói terrortámadásban megsebesült két kopt nő rehabilitációja a Honvéd Kórházban – nyilatkozta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) üldözött keresztények megsegítéséért felelős helyettes államtitkára, Török... »

2017. február 9. csütörtök

A magyarországi görögkatolikus és evangélikus egyház vezetőinek történelmi találkozása

Baráti találkozóra hívta meg a Magyarországi Evangélikus Egyház Püspöki Tanácsa a Görögkatolikus Metropólia hierarcháit február 6-ára Budapestre, a felújítás után nemrég átadott Evangélikus Országos Múzeum tanácstermébe.

2017. február 7. kedd

Reformáció 500 Filmnapok az Uránia Nemzeti Filmszínházban

A budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban a Reformáció Emlékbizottság közreműködésével rendezik meg február 9. és 12. között a Reformáció 500 Filmnapokat.

2017. február 7. kedd

A Vatikánba látogatott a német evangélikus egyház ökumenikus küldöttsége

Ferenc pápa február 6-án, hétfőn fogadta a német evangélikus egyház küldöttségét, mely Heinrich Bedford-Strohm püspök vezetésével érkezett a Vatikánba. A pápai audiencián jelen volt Reinhardt Marx bíboros, a német püspöki konferencia elnöke is.

2017. február 6. hétfő

A négy lelkipásztor napja – Akik önmagukat feláldozva mentették a többi utast a süllyedő hajón

Február 3-a különleges ünnep az Egyesült Államokban: a négy lelkipásztor napja. Egy katolikus pap, egy rabbi és két protestáns lelkész süllyedt el a torpedótámadást szenvedett Dorchester teherhajóval, miközben folyamatos lelki támaszt és segítő kezet nyújtottak a többi... »

2017. február 3. péntek

Ökumenikus magyar istentiszteletet tartottak a burgenlandi Őriszigeten

Idén január 29-én tartották Őriszigeten (Siget an der Wart) a burgenlandi magyarok hagyományos ökumenikus istentiszteletét, amelyre immár több mint húsz éve mindig január utolsó vasárnapján kerül sor.

2017. február 3. péntek

Lemondott Enzo Bianchi, a bosei közösség alapító elöljárója

A bosei ökumenikus közösséget Enzo Bianchi alapította 1968-ban, kezdettől fogva az ő vezetése alatt működött. A perjel 2016. december 26-án, a rendi káptalanon jelentette be lemondását, amely január 25-én lépett hatályba. Utóda Luciano Manicardi lett.

2017. február 1. szerda

Megkezdődött a reformátusok jubileumi emlékéve

A debreceni református nagytemplomban január 31-én tartott ünnepi istentisztelettel vette kezdetét hivatalosan a Magyar Református Egyház reformációi jubileumi éve. Az eseményen Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita és Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök is részt... »

2017. február 1. szerda

A Szent Cirill és Metód püspöki konferencia tagjait fogadta Ferenc pápa

A szentatya január 30-án, hétfőn délelőtt fogadta a Szent Cirill és Metód Nemzetközi Püspöki Konferencia ad limina látogatást végző kilenc tagját, köztük Német László nagybecskereki és Pénzes János szabadkai püspököt.

2017. január 31. kedd

Ökumenikus emlékezés a veronai busztragédia áldozataira Budapesten

A terézvárosi Szent Család-templom plébánosa, Udvardy Tamás január 30-ára közös ökumenikus imádságra hívott mindenkit, hogy Isten vigasztaló segítségét kérjék a plébánia területén lévő Szinyei Merse Pál Gimnázium tanulóit ért buszbaleset valamennyi érintettje számára.... »

2017. január 30. hétfő

tovább »