Imaórával nyitották meg Pécsett az ökumenikus imahetet

Január 15–22-éig tart idén az ökumenikus imahét. A pécsi nyitó istentiszteletet Kajtár Edvárd, a székesegyház plébánosa tartotta az evangélikus templomban.

12:18

Elkezdődött Nagyváradon az imahét a Krisztus-hívők egységéért

Idén „Krisztus szeretete sürget minket” (2Kor 5,14) mottóval hirdették meg az ökumenikus imahetet. A különböző felekezetek képviselői január 15-én, vasárnap este a nagyváradi római katolikus székesegyházban gyűltek össze.

10:56

Székesfehérváron is elkezdődött az ökumenikus imahét

Az ökumenikus imanyolcad első alkalmát január 15-én az evangélikus templomban tartották Székesfehérváron, tekintettel arra, hogy kezdetét vette a reformáció 2017-es jubileumi emlékéve is.

2017. január 16. hétfő

Taizéi imaórát tartottak a nagyváradi székesegyházban a keresztény egység jegyében

A keresztény egység imahetének előestéjén, január 14-én, szombaton az Alois testvértől származó mottó jegyében – „A testvériesség a béketeremtés egyetlen útja” – taizéi imaórát tartottak a nagyváradi római katolikus székesegyházban.

2017. január 16. hétfő

Krisztus szeretete sürget az egységre – az ökumenikus imahét megnyitó istentisztelete Budapesten

Az idei ökumenikus imahetet megnyitó istentiszteletet Budapesten, a Kálvin téri református templomban tartották meg január 15-én.

2017. január 15. vasárnap

Ökumenikus megemlékezést tartottak a pákozdi Don-kanyar-emlékkápolnánál

Huszonharmadik alkalommal emlékeztek meg a magyar történelem egyik legnagyobb tragédiájáról Pákozdon, a Don-kanyar-emlékkápolnánál. Január 12-én visszaemlékezésekkel, ökumenikus imádsággal és kegyeleti tűzgyújtással tisztelegtek a magyar királyi 2. honvéd hadsereg 1942–43-ban... »

2017. január 13. péntek

Vasárnap kezdődik az ökumenikus imahét

Január 15-én, vasárnap kezdődik az ökumenikus imahét, amelynek országos megnyitó istentiszteletét Budapesten, a Kálvin téri református templomban tartják. A január 22-éig tartó programsorozat a magyarországi egyházak egyik legnagyobb közös rendezvénye.

2017. január 13. péntek

Erdő Péter bíboros a katolikus–ortodox fórumon: Ma is szükség van a Jézussal való találkozásra

Január 11-én, szerdán Erdő Péter bíboros előadást tartott az V. Európai Katolikus–Ortodox Fórumon, amelyre Párizsban gyűltek össze január 9. és 12. között az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa (CCEE) tagjai és az európai ortodox egyházak vezetői.

2017. január 12. csütörtök

Erdő Péter bíboros a Francia Görög Ortodox Érsekség metropolitájánál tett látogatást

Erdő Péter bíboros a Francia Görög Ortodox Érsekség metropolitájánál, Emmanuel Adamakisnál tett látogatást január 10-én. Az alábbiakban teljes terjedelmében közreadjuk a főpásztor ez alkalomból elmondott köszöntőbeszédét.

2017. január 11. szerda

A menekültek helyzetével is foglalkoznak a Szentföldi Koordinációs Csoport éves zarándoklatán

Január 15-én lesz az elvándorlók és menekültek 103. világnapja. Ez alkalomból a Szentföldi Koordinációs Csoport tagjai éves szentföldi zarándoklatuk első napján, január 14-én az Izraelben jelen levő keresztény migránsok és menekültek helyzetéről tájékozódnak.

2017. január 11. szerda

Ökumenikus magyar istentiszteletet tartottak Linzben

A Krisztus-hívők egységéért meghirdetett januári imahét keretében a hónap első felében Linzben is minden évben ökumenikus istentiszteletet tart a felső-ausztriai magyar közösség. Idén január 7-én tartották a közös imádságot, amit a református közösség és Máthé Attila szenior... »

2017. január 10. kedd

Konferenciát rendeztek a vallásközi párbeszéd jegyében Pécsett

„A vallásközi dialógus esélyei” címmel hívta közös gondolkodásra január 8-án, vasárnap a pécsi felekezetek képviselőit a Keresztény-Zsidó Társaság. A vallásközi délutánt Goldmann Tamás, a Pécsi Zsidó Hitközség elnöke nyitotta meg.

2017. január 10. kedd

Elkezdődött a reformáció emlékéve hazánkban

A reformáció egyszerre hálaadás és kritikus szembenézés önmagunkkal – mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a reformáció 500. évfordulója alkalmából meghirdetett emlékév központi megnyitóján január 6-án Budapesten a Művészetek Palotájában (Müpa).

2017. január 8. vasárnap

Ferenc pápa imaszándéka januárban

Ferenc pápa 2017 januárjától kezdve minden hónapra csak egy imaszándékot jelöl ki, amelyhez rendkívüli esetekben egy-egy további imaszándékot fog megfogalmazni.

2017. január 5. csütörtök

Ökumenikus imádságot tartottak Aleppóban a béke világnapján

A polgárháború sújtotta szíriai nagyváros Szent Efrém-székesegyházában végzett áhítatot II. Ignác Efrém, Antiochia és egész Kelet szír ortodox pátriárkája vezette január elsején.

2017. január 4. szerda

Negyed évszázados fennállását ünnepli Szibériában a Caritas

Tavaly decemberben emlékeztek meg az oroszországi régióban a helyi szervezet létrejöttének 25. évfordulójáról. Gracjan Piotrowski lengyel ferences, a szibériai karitász igazgatója nyilatkozott a Vatikáni Rádiónak a szervezet működéséről, történetéről és eddig megtett... »

2017. január 4. szerda

Párizsban rendezik meg az 5. Katolikus–Ortodox Európai Fórumot

Január 9. és 12. között a francia fővárosban tartják az 5. Katolikus–Ortodox Európai Fórumot az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa (CCEE) szervezésében.

2017. január 4. szerda

A testvériesség a béketeremtés egyetlen útja – Véget ért a taizéi találkozó Rigában

A lettországi Rigában rendezték meg december 28. és január 1. között a taizéi találkozót, amelyre mintegy 15 ezer katolikus, ortodox és protestáns fiatal érkezett egész Európából. 2017 végén Svájcban, Bázelben rendezik meg a 40. találkozót – jelentette be Alois testvér, a taizéi... »

2017. január 3. kedd

Ökumenikus imádságot tartottak Margittán

„Laudate omnes gentes – Dicsérje minden nemzet” címmel tartottak ökumenikus imaalkalmat a Bihar megyei Margittán (Marghita) december 27-én a városi kórház konferenciatermében.

2017. január 2. hétfő

Mindenki lehet a béke munkása – Fáklyás felvonulás és ökumenikus imádság a békéért

A béke világnapján, január elsején a Szent Egyed közösség fáklyás felvonulásra és ökumenikus imádságra hívta a híveket Budapesten és Pécsen. Budapesten az imádságot Székely János esztergom-budapesti segédpüspök vezette.

2017. január 1. vasárnap

tovább »