„Nem lehet a valóságot az erkélyről nézni” – Elkezdődött a Rimini Meeting

Augusztus 20-án, vasárnap délelőtt megnyitotta kapuit a népek közötti barátságért megrendezett nemzetközi találkozó, a 38. Rimini Meeting, amelyről Varga János, a bécsi Pázmáneum rektora a helyszínről tudósít.

2017. augusztus 21. hétfő

Bemutatták az „500 hangú Biblia” CD-változatát Szegeden

Szegeden augusztus 17-én mutatták be a magyar nyelvjárásokat is dokumentáló hangos Biblia CD-változatát. Az „500 hangú Biblia” ötszáz, a Kárpát-medence különböző tájegységeiről származó önkéntes részvételével született meg.

2017. augusztus 21. hétfő

Megtérésre és megújulásra hívott Veres András Budapesten államalapító szent királyunk ünnepén

Erdő Péter bíboros, prímás mutatott be szentmisét augusztus 20-án, államalapító Szent István királyunk ünnepén Budapesten, a Szent István-bazilika előtti zsúfolásig megtelt téren. A szentmise szónoka Veres András püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke volt.

2017. augusztus 20. vasárnap

I. Bartholomaiosz pátriárka átvette a Konstantinápolyi Patriarkátus budapesti épületének kulcsát

Az államalapítás és államalapító Szent István ünnepén, augusztus 20-án átadták a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarkátus Múzeum utcai új épületének kulcsait I. Bartholomaiosz pátriárkának.

2017. augusztus 20. vasárnap

Parolin bíboros államtitkár Oroszországba látogat

Augusztus 21. és 24. között Pietro Parolin bíboros államtitkár – a moszkvai állami vezetés meghívására – hivatalos látogatást tesz Oroszországban. Útjára elkíséri Visvaldas Kulbokas prelátus, nunciatúrai tanácsnok, a Szentszék államközi kapcsolatokkal foglalkozó... »

2017. augusztus 19. szombat

Kiengesztelődés, béke és szeretetközösség – Roger testvérről halálának évfordulóján

Tizenkét évvel ezelőtt, 2005. augusztus 16-án gyilkolta meg egy megbomlott elméjű nő Roger Schütz testvért a vesperás imádkozása alatt. A Taizéi ökumenikus közösség alapítójára Charles Eugène testvér, egyik társa emlékezett a Vatikáni Rádióban adott interjúban.

2017. augusztus 19. szombat

Nemzetközi ökumenikus tábort tartottak fiataloknak Loretóban

A II. János Pál Pápa Ifjúsági Központ nemzetközi ökumenikus tábort szervezett július 21. és 28. között az olaszországi Loretóban, amelyen tizennyolc magyar görögkatolikus fiatal is részt vett.

2017. augusztus 19. szombat

Ökumenikus istentiszteletet tartanak Budapesten augusztus 20. előestéjén

Ökumenikus istentiszteletet tartanak egyházi vezetők augusztus 19-én, szombaton, az államalapítás ünnepének előestéjén Budapesten, a Szilágyi Dezső téri református templomban – közölte a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) az MTI-vel.

2017. augusztus 17. csütörtök

Megőrizve megújít – Új magyar nyelvű taizéi album jelent meg

A „Laudemus Deum” címmel megjelent album egy komoly odafigyeléssel, imádságos légkörben felvett, kiváló lemez.

2017. augusztus 13. vasárnap

Augusztus 20-án kezdődik a 38. Rimini Meeting

Augusztus 20. és 26. között rendezik meg a 38. Rimini Meetinget, amelynek idei mottója egy idézet, Goethe „Faust” című művéből: „Szerezd meg azt, amit atyáidtól örököltél, hogy a tiéd legyen!”. A rendezvényről Varga János, a bécsi Pázmáneum rektora tájékoztatta a Vatikáni... »

2017. augusztus 13. vasárnap

Pietro Parolin bíboros moszkvai útja: a cél a Kelet és Nyugat közötti kapcsolat megerősítése

Pietro Parolin bíboros államtitkár augusztus 20. és 24. között tesz hivatalos látogatást Moszkvába, hogy megerősítse a Kelet és Nyugat közötti párbeszédet. Az út kapcsán a Corriere della Sera olasz napilap augusztus 9-i számában interjú jelent meg a bíborossal.

2017. augusztus 10. csütörtök

Koch bíboros visszavitte Szent Miklós ereklyéjét Szentpétervárról Bariba

A Keresztény Egység Előmozdítása Pápai Tanácsának elnöke, Kurt Koch bíboros vezette a delegációt, amely július 28-án délután Szentpétervárról visszavitte a dél-olaszországi Bariba a myrai szent püspök ereklyéjét.

2017. augusztus 8. kedd

Gondolatok a loretói ökumenikus táborról

A loretói II. János Pál Pápa Ifjúsági Központ által szervezett nemzetközi ökumenikus táborban vettek részt július 21–28. között fiatalok az erdélyi Margittából. Az ott töltött egy hétről az ő gondolataikat közöljük.

2017. augusztus 8. kedd

Oroszországba látogat Pietro Parolin bíboros államtitkár

A vatikáni államtitkár a pápa munkatársaként látogat augusztusban Oroszországba, ahol a tervek szerint találkozik Vlagyimir Putyin elnökkel.

2017. július 20. csütörtök

Szent Miklós híd Kelet és Nyugat között – Hívek milliói róják le tiszteletüket ereklyéje előtt

Hosszú sorokban, órákon keresztül várakoznak a hívők, hogy megcsókolhassák a Szent Miklós ereklyéjét tartalmazó tékát, melyet május 21-én Bariból Moszkvába, július 12-én pedig Szentpétervárra szállítottak. Az eseményről Hyacinthe Destivelle domonkos szerzetes nyilatkozott a... »

2017. július 19. szerda

„Tekintsük jelképnek!” – Konténertemplom Majosházán

A csodák nem járnak egyedül. Majosházára azért mentünk, mert megtudtuk, ott áll az ország egyetlen konténertemploma. És nemcsak áll, hanem használják is: a református többségű község maroknyi katolikusa és a környező településekről érkezők minden hónap utolsó vasárnapján... »

2017. július 17. hétfő

„Térj be sátrunkba! Van Közös Pontunk!” – A KözösPont Misszió idén is jelen van a fesztiválokon

A KözösPont missziós sátor a katolikus, református és evangélikus egyházak közös összefogása nyomán már 2000 óta jelen van a nagyobb hazai könnyűzenei fesztiválokon, hogy mint keresztény hely és közösség mindenkinek lehetőséget adjon a hitről, kereszténységről, életről való... »

2017. július 17. hétfő

Interjú Anders Arboreliusszal, az első svéd bíborossal az ökumenéről

Anders Arborelius, az első svéd bíboros, június 12-én adott interjút Stockholmban a Crux angol nyelvű katolikus magazin munkatársának. Június 28-án kreálta bíborossá Ferenc pápa a Szent Péter-bazilikában.

2017. július 9. vasárnap

Megjelent a Vigilia júliusi száma

A Vigilia ez évi hetedik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

2017. július 9. vasárnap

Újabb előrelépés az ökumenizmus útján

Július 5-én Wittenbergben, a reformáció városában csatlakozik hivatalosan a Református Egyházak Világszövetsége a megigazulás tanáról szóló közös nyilatkozathoz.

2017. július 4. kedd

tovább »