A reformáció éve jegyében találkoztak az ökumenikus lelkészkörök

Az Ökumenikus Lelkészkörök 12. Országos Találkozóját május 18-án tartották Budapesten, a Fasori Evangélikus Gimnáziumban, a városligeti lelkészkör szervezésében.

2017. május 20. szombat

Liturgia a betegek szolgálatában – Kórházlelkészek ökumenikus konferenciáját tartották Vácon

Május 13-án, szombaton a kórházi területen dolgozó lelkészeket, papokat, lelkigondozókat és az önkéntes beteglátogatókat várták a Váci Egyházmegye Oktatási Központjába a kórházlelkészek ökumenikus konferenciájára.

2017. május 17. szerda

Gyakorlati segítséget ígér a keresztényüldözéssel foglalkozó washingtoni konferencia nyilatkozata

Washingtonban nemzetközi konferenciát tartottak a keresztényüldözésekről május 10. és 13. között „Csúcstalálkozó az üldözött keresztények védelmében” címmel. A rendezvény végén nyilatkozatot adtak ki, amiben a jelen lévő egyházi és politikai vezetők gyakorlati segítséget... »

2017. május 15. hétfő

Ferenc pápa sajtótájékoztatója a Fatimából Rómába tartó repülőn: Mária nem postás, hanem anya!

A szentatya mostani repülőútján is – Fatimából hazatérőben – a vele utazó újságírók rendelkezésére állt, bármit kérdezhettek tőle. A sajtótájékoztató teljes fordítását közreadjuk.

2017. május 15. hétfő

Washingtonban nemzetközi konferencia kezdődött a keresztényüldözésekről

Washingtonban nemzetközi konferencia kezdődött a keresztényüldözésekről május 10-én, szerdán „Csúcstalálkozó az üldözött keresztények védelmében” (The World Summit in Defense of Persecuted Christians) címmel.

2017. május 11. csütörtök

Találkoztak egymással a katolikus, református és evangélikus püspökök

Május 11-én megtartották hagyományos találkozójukat a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Állandó Tanácsának tagjai, a Magyarországi Református Egyház püspökei és a Magyarországi Evangélikus Egyház püspökei az MKPK Titkárságának székházában.

2017. május 11. csütörtök

A pápa üzenetet küldött II. Tavadrosz pátriárkának első találkozásuk évfordulóján

Ferenc pápa levelet küldött II. Tavadrosz kopt ortodox pátriárkának 2013. május 10-i első találkozásuk negyedik évfordulója alkalmából. Ez a dátum immár a kopt ortodox és a katolikus egyház közötti barátság napjaként is ismert – fogalmazott a szentatya.

2017. május 10. szerda

Peter Neuner: Luther Márton a keresztény hagyomány kiemelkedő tanúja

Nemrég Magyarországon járt Peter Neuner, a müncheni egyetem nyugalmazott dogmatikaprofesszora. Az ökumenizmus kérdéseinek egyik legtekintélyesebb szakértőjét abból az alkalomból kérdeztük, hogy hamarosan magyarul is megjelenik a lutheri reformációt katolikus szempontból tárgyaló... »

2017. május 9. kedd

Az igazság megvilágítja a káoszt – Beszélgetés a Kossuth-díjas Kamp Salamon karnaggyal

Kamp Salamon, a Lutheránia Ének- és Zenekar Liszt Ferenc-díjas karnagya, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Karmester és Karvezető Tanszékének egyetemi tanára március 15-én vehette át a Kossuth-díjat.

2017. május 7. vasárnap

Vasmiséjét ünnepelte Gál Imre

Pappá szentelésének 65. évfordulóján, április 20-án mutatott be ünnepi szentmisét lakóhelyén, a Győri Egyházmegyei Papi Otthon kápolnájában Gál Imre nyugalmazott plébános.

2017. május 4. csütörtök

A pápa embersége és gesztusai megérintették az egyiptomiakat

Szombat délután véget ért Ferenc pápa kétnapos kairói apostoli útja. Milyen benyomást tett a szentatya látogatása a helyi lakosságra? A Vatikáni Rádió kiküldött tudósítója ezt kérdezte Paul Anis komboniánus atyától, aki egy vallásközi párbeszédet előmozdító tanulmányi... »

2017. május 2. kedd

Ferenc pápa sajtótájékoztatója a repülőgép fedélzetén, visszaúton Egyiptomból

Április 29-én, kétnapos egyiptomi útjáról hazatérőben a szentatya ismét válaszolt a vele utazó újságírók kérdéseire. A pápa sajtótájékoztatójának fordítását teljes terjedelmében közöljük.

2017. május 2. kedd

Országos búzaszentelőt tartottak Esztergomban

Az ökumenikus szertartás keretében Ferenczy Andrea evangélikus lelkész, Harmai Gábor plébános, Ágoston Csaba református lelkész és Cselényi István görög katolikus parókus áldotta meg a búzát Esztergom határában április 29-én.

2017. május 1. hétfő

Henri Boulad üzenete Egyiptomból: a pápalátogatás forradalmi változást indított el!

Ferenc pápa április 28-29-én apostoli látogatásra Egyiptomba érkezett. Az Alexandriában élő, Henri Boulad, egyiptomi jezsuita április 30-i telefonüzenetében röviden értékelte a szentatya útját.

2017. május 1. hétfő

Amikor láthatóvá válik, hogy az Egyház él – Imádság Háza Konferenciát tartottak Budapesten

Harmadik alkalommal szerveztek Imádság Háza Konferenciát Budapesten április 29. és május 1. között a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban. Az Ébredj fel, dicsőségem! mottójú rendezvényen, amelyet a dicsőítés és az imádságról szóló előadások összhangja jellemzett, több mint... »

2017. május 1. hétfő

A zene ökumenikus nyelvén – Ünnepi hangverseny a reformáció emlékéve alkalmából Kerepesen

Ünnepi hangversenyt tartottak a reformáció kezdetének ötszázadik évfordulója alkalmából Kerepesen, a Szent Anna katolikus plébániatemplomban április 29-én. A rendezvényen megemlékeztek Szabó Magda születésének centenáriumáról is, aki utolsó éveiben Kerepesen élt.

2017. április 30. vasárnap

Közös katolikus és kopt nyilatkozat a keresztség szentsége kiszolgáltatásának elismeréséről

Ferenc pápa és II. Teodor kopt pápa április 28-án, pénteken este a kairói Szent Péter kopt ortodox templomban végzett közös ökumenikus liturgia végén 12 pontból álló közös nyilatkozatot írtak alá.

2017. április 30. vasárnap

Ferenc pápa: Vágyva vágyjuk a napot, amikor teljes közösségben leszünk!

2017. április 28-án délután, egyiptomi látogatásának első napján a szentatya udvariassági látogatást tett II. Teodor kopt pápánál a kairói kopt-ortodox patriarchátuson. A találkozó végén közös nyilatkozatot írtak alá, majd imádkoztak a decemberi terrortámadás... »

2017. április 30. vasárnap

Véget ért Ferenc pápa egyiptomi útja

Minden a tervezett program szerint történt, így Ferenc pápa a kétnapos egyiptomi útja végén április 29-én szombaton délután öt órakor az Alitalia gépével visszaindult Rómába.

2017. április 29. szombat

A pápa az egyiptomi politikusokhoz: Az ország egyedülálló feladata a regionális béke megerősítése

Ferenc pápa április 28-án Kairóban találkozott az egyiptomi politikai élet szereplőivel, valamint a diplomáciai testület és a civil társadalom közel nyolcszáz tagjával. Beszédének középpontjában Egyiptomnak a közel-keleti régióban betöltött szerepe és feladata állt.

2017. április 28. péntek

tovább »