Az adó egyháznak adható 1%-áról szóló idei nyilatkozatok visszavonásig érvényesek

Az adó egyháznak adható 1%-áról szóló idei nyilatkozatokat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a következő években is figyelembe veszi, egész addig, míg a felajánló a rendelkezését vissza nem vonja, vagy nem jelöl meg másik egyházi kedvezményezettet.

2018. május 11. péntek

A Pázmány rendezte meg a felsőoktatási intézmények Kazinczy-versenyét Esztergomban

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara (PPKE BTK) immár negyedik alkalommal rendezte meg esztergomi képzési helyén a felsőoktatási intézmények Kazinczy Ferencről elnevezett Szép Magyar Beszéd Versenyét. Az országos döntőre május 4-én került... »

2018. május 10. csütörtök

Megnyílt a XXVI. Szent István Könyvhét – Átadták az idei Stephanus-díjakat

Erdő Péter bíboros, prímás nyitotta meg a XXVI. Szent István Könyvhetet a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) Szent II. János Pál pápa dísztermében május 7-én. Az ünnepségen Valter Ilona régészt és Rokay Zoltán teológust, filozófust Stephanus-díjjal tüntették ki.

2018. május 7. hétfő

„Edelényi Open” – Országos asztalitenisz- és úszóversenyt rendeznek Edelényben

Május 25–26-án rendezik meg az I. Edelényi Open elnevezésű, nagyszabású országos asztalitenisz-versenyt és az első edelényi görögkatolikus úszóversenyt. A részletekről május 4-én a megmérettetés egyik helyszínén, a Szent Miklós Görögkatolikus Általános Iskolában tartottak... »

2018. május 7. hétfő

Boldog Gizella királyné

Szent István király hitvesére, első koronás királynénkra, Szent Imre herceg édesanyjára emlékezünk liturgikus emléknapján, május 7-én.

2018. május 7. hétfő

Zarándoklat kilencszáz keréken – 17. alkalommal indul kerékpáros zarándoklat Esztergomba

A 2017-ben Mindszenty-emlékéremmel kitüntetett budapesti Pannonia Sacra Iskola diákjai, tanárai és a szülők május 4–5-én – immár tizenhetedik alkalommal – kerékpáros zarándoklattal csatlakoznak a Mindszenty bíboros halálának évfordulója alkalmából szervezett országos engesztelő... »

2018. május 3. csütörtök

Fölragyog a fény – Boldoggá avatták Brenner Jánost

Hívek tízezrei gyűltek össze a magyar Egyház örömteli ünnepére, Brenner János vértanú pap boldoggá avatására május elsején Szombathelyen, az Emlékmű-dombon. A szentmise főcelebránsa Angelo Amato bíboros, a Szentek Ügyeinek Kongregációja prefektusa, szónoka Erdő Péter bíboros,... »

2018. május 1. kedd

Békéscsaba lesz idén a Con Spirito Egyházzenei Fesztivál központja

Békéscsaba lesz az idén május 15. és 20. között zajló Con Spirito Egyházzenei Fesztivál központja. A Filharmónia Magyarország fesztiválja 2018-ban az evangélikus egyházzenét állítja középpontba.

2018. április 30. hétfő

Vagány keresztények az információs társadalom korában? – Május végén tartják a Keresztény Szigetet

A Keresztény Szigetet május 26-án, szombaton negyedik alkalommal rendezi meg az ÉrtékMegőrző (ÉrMe) Hálózat és a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) a Margit-szigeten. Izgalmas családi programok mellett mélyenszántó pódiumbeszélgetések várják az érdeklődőket.

2018. április 26. csütörtök

Rangos műemlékvédelmi díjban részesült a püspökszentlászlói püspöki kastély

Az ICOMOS nemzetközi műemlékvédelmi szervezet magyar bizottsága évente díjazza a legkiválóbbnak ítélt, három évnél nem régebben befejezett műemléki helyreállításokat. Április 18-án, a műemléki világnapon a Püspökszentlászlói Püspöki Kastély, Látogatóközpont és... »

2018. április 24. kedd

„Adj életet a gyermekednek” – Életvédelmi csoport indult a Facebookon

„Adj életet a gyermekednek” elnevezéssel új, életvédelemmel foglalkozó közösség indult a közösségi médiában. Az egyelőre Facebook-csoportként működő közösségben életvédő szervezetek képviselői mellett érintett segítők is vannak, akik adott esetben segítséget nyújtanak a... »

2018. április 18. szerda

Vetőmagot osztott a Katolikus Karitász – Idén is elindult az „Öngondoskodó háztartások” program

Az országban 254 településen közel 4000 családnak adományozott 11 millió forint értékben vetőmagot a Katolikus Karitász az „Öngondoskodó háztartások” elnevezésű program keretében.

2018. április 16. hétfő

Életadó szerzetesség, szolgálat és öröm – Szerzetesek zarándoklata Mátraverebély-Szentkúton

„Életadó szerzetesség – Szűz Máriával és Szent Józseffel a szerzetesi úton” címmel rendezték meg április 14-én a magyarországi szerzetesek zarándoklatát a mátraverebély-szentkúti nemzeti kegyhelyen. Pierbattista Pizzaballa jeruzsálemi érsek és Jeges Mirjam kármelita perjelnő... »

2018. április 15. vasárnap

Korunk kihívása az információrobbanás – Konferencia a korszerű természettudományos nevelésről

Az Öveges József Tanáregylet április 13-án „A korszerű természettudományos nevelés szolgálatában” címmel országos konferenciát szervezett a Katolikus Pedagógiai Intézetben, Budapesten. A rendezvény fővédnöke Freund Tamás neurobiológus, egyetemi tanár, az MTA alelnöke... »

2018. április 13. péntek

Egyetemi pasztorációs konferenciát tartottak Budapesten

Budapesten tartották a Kárpát-medence magyar nyelvű katolikus egyetemi lelkészei immár 24., évente megrendezett összejövetelüket április 5–6-án. Az idei találkozó célja a közeledő Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra (NEK) való előkészület volt.

2018. április 8. vasárnap

Csapatok jelentkezését várják a Szent György-kupára

A hajdúdorogi Szent Bazil Oktatási Központ a Hajdúdorogi Főegyházmegyével közösen ebben az évben is meghirdeti labdarúgó versenyét a Szent György-kupáért. Az április 21-i verseny jelentkezési határideje: április 16.

2018. április 8. vasárnap

Több zarándoklatot is szervez Brenner János boldoggá avatására a Mária Út Egyesület

A Mária Út Egyesület több zarándoklatot is indít az év egyik legnagyobb egyházi eseményére, Brenner János boldoggá avatására, mely május elsején lesz Szombathelyen.

2018. április 5. csütörtök

Országos szerzetesi zarándoklatot és találkozót rendeznek Mátraverebély-Szentkúton

A Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája „Életadó szerzetesség – Szűz Máriával és Szent Józseffel a szerzetesi úton” mottóval országos szerzetesi zarándoklatot és találkozót szervez április 12–14-én Mátraverebély-Szentkútra, melyre várnak minden... »

2018. április 5. csütörtök

Az egyházi közösségek kiteljesedéséért – Interjú Soltész Miklós államtitkárral

Soltész Miklóssal, az Emberi Erőforrások Minisztériuma egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkárával a keresztény hit társadalomformáló szerepéről, az egyház és az állam kapcsolatáról, az egyházi közösségek támogatásáról és húsvét... »

2018. április 3. kedd

A MEÖT és az MKPK közös nyilatkozata 2018 húsvétján

2018 húsvétjára közös nyilatkozatot adott ki a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) és a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK). A dokumentumot az alábbiakban közöljük.

2018. április 1. vasárnap

tovább »