Piarista hivatások – Szabó István SP

Hetvenhatodik életévében is fiatalokat megszégyenítő lendülettel dolgozik Szabó István, a kecskeméti piarista rendház főnöke, a gimnázium egykori igazgatója. Az örökifjú szerzetessel, aki idén ünnepelte aranymiséjét, Szathmáry Melinda készített interjút.

2017. május 27. szombat

Az én papom: Horváth András

„Az én papom” kampányunkra szeretettel várjuk olvasóink írásait 500–2000 karakter terjedelemben, jó minőségű fotóval (jpg formátumban). Ezúttal a nagybajomi plébánia kormányzóját, Horváth Andrást mutatja be egykori gimnáziumi osztálytársa, Fábics István.

2017. május 27. szombat

Diakónust szenteltek Nagybecskereken

Urunk mennybemenetele ünnepén, május 25-én Német László SVD nagybecskereki püspök állandó diakónussá szentelte Mészáros Attila padéi és csókai hitoktatót.

2017. május 27. szombat

Ha úgy érzed, álmaid nem válnak valóra, itt egy neked való szent

Di Girolamo Szent Ferenc a rendi generálist ostromolta levelekkel, melyekben könyörgött, hogy küldjék Ázsiába, mégis Nápoly misszionáriusa lett belőle.

2017. május 26. péntek

Máriagyűdre zarándokoltak a Pécsi Egyházmegye papjai

A Pécsi Egyházmegye papjai zarándoklaton vettek részt május 23-án, kedden Máriagyűdön. Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök előadása a papi identitás megerősítéséről szólt.

2017. május 26. péntek

Közös teremtő munkára hívja püspöktársait Gualtiero Bassetti perugiai érsek

Május 24-én, az olasz főpásztorok éves közgyűlése alkalmából tartott misén Angelo Bagnasco bíboros, leköszönő elnök bejelentette, hogy Ferenc pápa a püspökök szavazása után neki benyújtott ternából, a hármas listáról Gualtiero Bassetti perugiai érseket nevezte ki az olasz... »

2017. május 25. csütörtök

A nehezebb utat választani – Ternyák Csaba Győrben Boldog Apor Vilmos püspök ünnepén

Ternyák Csaba egri érsek május 23-án rekollekciót tartott a Győri Egyházmegye papsága számára a Győri Hittudományi Főiskolán, majd szentmisét mutatott be a Kármelhegyi Boldogasszony-templomban. A szentmisén koncelebrált Veres András győri megyéspüspök és Pápai Lajos nyugalmazott... »

2017. május 25. csütörtök

Megáldották Komáromi Ferenc atya síremlékét

Komáromi Ferenc atya életéve az őszinte és igaz hit példáját mutatta. Méltósággal viselte a betegséget, a szenvedést. Másfél évvel ezelőtti temetésekor nem tudtak méltó síremléket állítani neki, de mostanra sikerült azt pótolni. A síremléket május 21-én áldották meg.

2017. május 24. szerda

Nyílt napot rendeztek a szegedi szemináriumban

A hagyományos nyílt napra olyan középiskolás vagy már érettségizett fiatalok érkeztek, akik hívást éreznek a papi szolgálatra. Hárman közülük már készülnek az idei felvételire, és ezért látogattak el a Szent Gellért Szemináriumba.

2017. május 24. szerda

Ferenc pápa a gyerekekhez egy római plébánián: „Az öröm is segíti Jézust a világ üdvözítésében”

Ferenc pápa május 21-én délután lelkipásztori látogatást tett a Damiáni Szent Péter-plébánián Róma külvárosában.

2017. május 23. kedd

Diakónust szenteltek Veszprémben

Márfi Gyula érsek május 19-én a veszprémi Szent Mihály-bazilikában ünnepi szentmise keretében szentelte diakónussá Tóth Tamást, a Boldog Gizella Szeminárium papnövendékét.

2017. május 22. hétfő

Aranymiséjét ünnepelte Mosonban Németh László általános püspöki helynök

Egykori plébánosi állomáshelyén, a mosoni templomban mutatott be szentmisét Németh László általános püspöki helynök pappá szentelésének 50. évfordulója alkalmából a templom védőszentje, Nepomuki Szent János áldozópap, vértanú emléknapján, május 16-án.

2017. május 22. hétfő

Új kezdetre hív Varga László kaposvári püspök

A Kaposvári Egyházmegye új főpásztora május 18-án sajtótájékoztatót tartott a kaposvári püspökségen, Lőrincz Sándor újságíró, az egyházmegye kommunikációs bizottságának tagja; Kiss Iván marcali esperes, plébános, a kommunikációs bizottság vezetője, valamint a média... »

2017. május 19. péntek

Szentmise bemutatása közben késeltek meg egy papot Mexikóban

1990 óta 45 papot gyilkoltak meg Mexikóban. Ennek legfőbb oka, hogy az emberek mellé szegődnek, és így túl sokat tudnak meg a drogkereskedő bandákról, kényelmetlenné válnak számukra. A május 15-én megtámadott pap állapota súlyos.

2017. május 19. péntek

Idén is találkoztak az Észak-Amerikában szolgáló magyar papok

Szent László jubileumi évében május 15. és 17. között találkoztak az észak-amerikai magyar katolikus közösségekben szolgáló magyar lelkipásztorok a kanadai Ancasterben (Ontario) – tájékoztatott Licskó Szabolcs montreali plébános, a Kanadai Magyar Papi Egység (KMPE) titkára.

2017. május 19. péntek

A remény jele Szíriában – felajánlották Aleppót a Fatimai Szűzanyának

Május 13-án végre reményt sugárzó esemény történt a háború tépázta szíriai Aleppóban: a várost a Fatimai Szűzanyának szentelték az Assisi Szent Ferenc római katolikus székesegyházban. A Fatimai Boldogságos Szent Szűz szobrát a portugáliai kegyhely küldte ajándékba... »

2017. május 18. csütörtök

Kaszap Istvánról tartott előadást Spányi Antal Pápán

Spányi Antal székesfehérvári püspök tartott előadást Kaszap István boldoggáavatási eljárásának jelenlegi állásáról a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) pápai csoportjának május 11-i összejövetelén, a Jókai Mór Városi Könyvtárban.

2017. május 17. szerda

Apátot választott a São Pauló-i magyar bencés közösség

A Magyar Bencés Kongregáció brazíliai Szent Gellért-apátságában május 12-én Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát, a Magyar Bencés Kongregáció prézes apátjának vezetésével apátválasztást tartottak.

2017. május 16. kedd

Túry László piarista konfráter gyémántmiséje Temesváron

Május 7-én, 89. születésnapján Túry László nyugalmazott plébános pappá szentelésének hatvanadik évfordulóját ünnepelte Temesváron.

2017. május 16. kedd

Elhunyt Kozák János plébános

A győri megyéspüspök az egyházmegye papsága és a gyászoló rokonság nevében is fájdalommal, de a feltámadásba vetett hittel tudatja, hogy Kozák János esperes, plébános életének 84., papságának 59. évében, május 9-én szentségekkel megerősítve elhunyt a győri Petz Aladár Megyei... »

2017. május 16. kedd

tovább »