Pavlics István gyémántmiséjét ünnepelték Jánosházán

Március 25-én, Urunk születésének hírüladása, Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén mutatta be gyémántmiséjét Pavlics István székesegyházi kanonok, nyugalmazott plébános a Vas megyei város Keresztelő Szent János-templomában.

2017. március 28. kedd

Varga László kinevezett kaposvári megyéspüspök: a Krisztus-követés öröm és béke

Ferenc pápa március 25-én kaposvári megyéspüspökké nevezte ki Varga Lászlót, a Kaposvári Egyházmegye általános helynökét. Ugyanezen a napon Egerben, az országos kispaptalálkozón alkalmunk nyílt arra, hogy kinevezése kihirdetésének órájában beszélgetésre kérjük.

2017. március 28. kedd

Ismerik őt? – Aigner Géza volt a szombathelyi Egyházmegyei Könyvtár vendége

Március 20-án Aigner Géza répcelaki plébános volt a vendége a Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtár „Ismerik őt?” címmel útjára indított bemutatkozó estjének.

2017. március 27. hétfő

Imái nem hulltak a semmibe – Kaszap István születésének évfordulóját ünnepelték Székesfehérváron

A fiatalon elhunyt hitvallóra, Kaszap István jezsuita novíciusra emlékeztek születésének 101. évfordulóján, március 25-én Székesfehérváron. A szentmise főcelebránsa Spányi Antal megyéspüspök volt, a homíliát Sajgó Szabolcs jezsuita szerzetes mondta.

2017. március 27. hétfő

Az egri szeminárium látta vendégül az országos kispaptalálkozó résztvevőit

Az ország szemináriumainak papnövendékei tavaszi találkozójukon az Egri Főegyházmegye szemináriumában vendégeskedtek március 24-25-én. A nagyböjti készület jegyében városi keresztút, Eger nevezetességeinek megismerése és Ternyák Csaba érseki szentmiséje jelentette a zarándoklat... »

2017. március 25. szombat

Ferenc pápa a Milánói Főegyházmegye papjaival és szerzeteseivel találkozott

Ferenc pápa március 25-én délelőtt 10 óra körül érkezett Milánó szívébe, a dóm elé, ahol a helybéliek kitörő tapssal fogadták. A dómban az egyházmegye papjaival és szerzeteseivel beszélgetett, majd a dóm előtt a jelenlévőkkel elimádkozta az Angelust.

2017. március 25. szombat

Bemutatjuk az új kaposvári püspököt: Varga László – A csend tettekre hív

2017. március 25-én Őszentsége Ferenc pápa Varga Lászlót, a Kaposvári Egyházmegye általános helynökét kaposvári megyéspüspökké nevezte ki. Az alábbi írásban közelebb hozzuk az új főpásztort olvasóinkhoz.

2017. március 25. szombat

Elhunyt William Keeler amerikai bíboros

Március 23-án, csütörtökön, életének 87. évében elhunyt William Henry Keeler amerikai bíboros, nyugalmazott baltimore-i érsek, egykori zsinati szakértő.

2017. március 24. péntek

Meleg Sándor Máté papnövendék festményeiből nyílt kiállítás a Szaléziánumban

Nagyon vigyáznod kell, hogy megtaláld a festészetnek mint hobbinak és a lelkipásztorkodásnak mint hivatásnak az egyensúlyát – mondta Márfi Gyula veszprémi érsek március 18-án Meleg Máté festménykiállításának megnyitóján a Szaléziánumban.

2017. március 22. szerda

Elhunyt Etele György piarista szerzetes

Március 18-án hajnalban életének 93., szerzetességének 75. és papságának 69. esztendejében elhunyt Etele György piarista szerzetes, nyugalmazott tanár, a budapesti rendház tagja.

2017. március 20. hétfő

Új püspöke van a Szaharának – Hosszú katonai karrier után szentelték pappá

John Gordon MacWilliam misszionáriust, a Fehér Atyák papi kongregációjának tagját nevezte ki március 16-án Ferenc pápa a Szaharát is magában foglaló laghouati egyházmegye püspökévé Algériában. Elődje életkora miatt távozik, szintén a Fehér Atyák rendjébe tartozik.

2017. március 19. vasárnap

Elhunyt Vlk bíboros, prágai nyugalmazott érsek

2017. március 18-án, életének 85. évében hosszú betegség után elhunyt Miloslav Vlk bíboros, Prága nyugalmazott érseke – tájékoztatta szerkesztőségünket Balga Zoltán prágai magyar katolikus lelkész.

2017. március 18. szombat

Ternyák Csaba érsek tíz éve az Egri Főegyházmegye szolgálatában

Tíz évvel ezelőtt, 2007. március 15-én XVI. Benedek pápa elfogadta Seregély István egy évvel korábban kelt lemondását, és Ternyák Csaba érseket nevezte ki az Egri Főegyházmegye élére.

2017. március 18. szombat

Ferenc pápa a gyóntatói továbbképzés hallgatóinak: Legyen nyitott a gyóntatószékünk!

A jó gyóntatóknak nincs órarendjük, mindig gyóntatnak, amikor a híveknek szükségük van rá. Jézus igazi barátai, akik szeretik az irgalmasságot széles körben alkalmazni – fogalmazott a pápa, amikor az Apostoli Penitenciária gyónásról szervezett továbbképzésének résztvevőit fogadta... »

2017. március 17. péntek

A végek végén – beszélgetés Bogdán József költővel, katolikus pappal

Januárban jelent meg a vajdasági költő, Bogdán József legújabb verseskötete, „A szavak néha kövek”. A fehértemplomi plébános életéről dokumentumfilm készült idén, és március 14-én állami kitüntetéssel jutalmazták irodalmi munkásságát és a bánáti magyar... »

2017. március 17. péntek

Elhunyt Kiss János

A Veszprémi Főegyházmegye érseke, papsága és a rokonság fájdalommal, de a feltámadás reményében tudatja, hogy Kiss János zalabéri plébániai kormányzó életének 65., áldozópapságának 40. évében 2017. március 12-én a keszthelyi kórházban hosszú betegség után szentségekkel... »

2017. március 16. csütörtök

Bogdán József: A szavak néha kövek

A verseskötet szerzője római katolikus pap és költő, több mint tíz könyve jelent meg eddig. A Vajdaság délkeleti csücskében fekvő Fehértemplomon szolgál, olyan településen, ahol ma már alig vannak katolikusok és magyarok, és többségében elszerbesedett csehek és horvátok élnek.... »

2017. március 15. szerda

Elhunyt Kassa Sándor plébános

Életének 56., papi szolgálatának 20. évében elhunyt Bény (Bíňa; Szlovákia) község plébánosa, Kassa Sándor. A temetési szertartással egybekötött szentmisére a helyi Szűz Mária Magyarok Nagyasszonya-plébániatemplomban kerül sor március 15-én, szerdán 14 órától.

2017. március 14. kedd

Szakmai értekezletet tartottak a lelkipásztoroknak az Egri Főegyházmegyében

A katolikus köznevelési intézmények lelkipásztorai számára tartott szakmai értekezletet az Egri Főegyházmegyei Katolikus Iskolai Főhatóság március 9-én. A nap elején Ternyák Csaba érsek katekézisét hallgatták meg.

2017. március 14. kedd

Elhunyt Kalász István

Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye tudatja, hogy Kalász István protonotárius, kanonok, címzetes prépost, érdemes esperes, plébános életének 75., áldozópapságának 51. évében, március 8-án az örökkévalóságba költözött.

2017. március 13. hétfő

tovább »