Nyílt nap a győri Brenner János Papnevelő Intézetben

A győri Brenner János Papnevelő Intézet szeretettel hívja és várja a papi hivatás iránt érdeklődőket február 23-án, szombaton 9 órára.

2019. február 18. hétfő

Forgatják a Jakab Antal püspökről szóló filmet – Vencser László nyilatkozott a Vatikáni Rádiónak

Vencser Lászlóval, az ausztriai idegen nyelvű katolikus pasztoráció igazgatójával készített interjút a Vatikáni Rádió február 13-án. Az erdélyi pap jelenleg Rómában forgat dokumentumfilmet Jakab Antal püspökről.

2019. február 16. szombat

Várszegi Asztrik püspökké szentelésének harmincadik évfordulóját ünnepelték Pannonhalmán

Harminc évvel ezelőtt, 1989. február 11-én szentelte Várszegi Asztrik bencés szerzetest négy paptestvérével együtt püspökké Paskai László bíboros Esztergomban. A pannonhalmi bencés szerzetesközösség február 15-én ünnepi szentmise keretében adott hálát Várszegi Asztrik püspökké... »

2019. február 16. szombat

Végleges a döntés: McCarrick egykori bíborost laikus állapotba helyezték vissza

Február 16-án reggel a Hittani Kongregáció közleményt adott ki, melyben tudatja, hogy laikus állapotba helyezte vissza Theodore Edgar McCarricket, egykori bíborost, Washington emeritus érsekét. A Szentszék Sajtóterme által publikált közleményt alábbiakban magyar nyelven közreadjuk.

2019. február 16. szombat

„Nem fejmosásra, hanem lábmosásra van szükség ebben a világban” – Villanófényben Stella Leontin

Ma kaptuk a szomorú hírt, hogy Stella Leontin, a Máriabesnyői Nagyboldogasszony-bazilika plébánosa váratlanul a Mennyei Atya házába költözött. A lelkipásztort, az embert bemutató írásunkkal emlékezünk rá.

2019. február 15. péntek

Harmincéves püspöki jubileumot ünnepeltek Pécsen

Mayer Mihály volt pécsi megyéspüspök és Várszegi Asztrik nyugalmazott pannonhalmi főapát püspökké szentelésének 30. évfordulóját ünnepelték a pécsi székesegyházban február 11-én.

2019. február 15. péntek

Csíksomlyón és Kolozsváron is megemlékeztek Márton Áron püspökké szentelésének évfordulójáról

Nyolcvan éve, 1939. február 12-én szentelték püspökké Márton Áront a kolozsvári Szent Mihály-templomban. Az évforduló alkalmából több helyen is tartottak megemlékezést Erdélyben.

2019. február 13. szerda

Máriapócson tartották a Görögkatolikus Metropólia lelkipásztori napját

Lelkipásztori napot rendeztek február 9-én a Görögkatolikus Metropólia papságának. A találkozónak a máriapócsi Emmánuel Zarándokközpont adott otthont.

2019. február 13. szerda

A papi életállapotra való alkalmasság elvesztése a latin Egyházban – Kánonjogi konferencia a PPKE-n

Immár huszonegyedik alkalommal rendezték meg a fakultási jogokkal rendelkező Kánonjogi Intézet éves nemzetközi konferenciáját a budapesti Pázmány Péter Katolikus Egyetem Szent II. János Pál pápáról elnevezett dísztermében február 11-én.

2019. február 12. kedd

Nyolcvan éve szentelték püspökké Márton Áront

Nyolcvan éve, 1939. február 12-én szentelték püspökké Márton Áront a kolozsvári Szent Mihály-templomban. Az évforduló alkalmából a Székelyhon.ro portálnak a főpásztor írásaiból és korabeli újságcikkekből készített válogatását közöljük.

2019. február 12. kedd

Új papi szenátus alakult a temesvári egyházmegyében

Múlt héten megtartották az újonnan megválasztott papi szenátus alakuló ülését a Temesvári Római Katolikus Püspöki Hivatalban, amelyen az egyházmegye főpásztora, Pál József Csaba püspök elnökölt.

2019. február 12. kedd

Papi rekollekció Szepsiben

Szepsiben tartotta havi rekollekcióját az esperesi kerület papsága Marek Forgáč, a Kassai Főegyházmegye segédpüspökének vezetésével.

2019. február 11. hétfő

Elhunyt Kiss István nyugalmazott lelkipásztor

Életének 63., papságának 37. évében a székelyudvarhelyi Pastor Bonus Papi Otthonban elhunyt Kiss István nyugalmazott lelkipásztor. Temetése február 13-án, szerdán 11 órakor kezdődik a székelyudvarhelyi Szent Miklós-plébániatemplomban a lelki üdvéért bemutatott szentmisével.

2019. február 11. hétfő

Az egész diakónia az üdvösség szolgálatában áll – Interjú Kocsis Imre biblikus professzorral

A Vatikáni Rádió interjújában Vértesaljai László SJ elsősorban a szolgálat, a diakónia újszövetségi vonatkozásairól kérdezte a Pázmány Péter Katolikus Egyetem biblikus teológus professzorát.

2019. február 10. vasárnap

Boldog pap vagyok – Villanófényben Nyúl Viktor

„Nagyon jó ember, kedves, és a poénjai is jók. Valóban a hivatásának és a szolgálatnak él. A legtisztább lelkű ember, akivel valaha találkoztam. Nagyon emberséges, segítőkész. Nemcsak beszéli, cselekszi is az igét!” ― írják Nyúl Viktor atyáról tanítványai a „Mark my... »

2019. február 8. péntek

Ne féljünk Istenről beszélni – Interjú Tóth Tamással, az MKPK titkárával

Tóth Tamás tartott továbbképzést a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye fiatal papjainak február 4–5-én a debreceni püspöki hivatalban. Kovács Ágnes a papnevelésről és a csíksomlyói pápalátogatásáról beszélgetett a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) titkárával. Az... »

2019. február 8. péntek

A Pozsonyi Főegyházmegyében imaévet hirdetnek új papi hivatásokért

Február 10-én a vasárnapi szentmiséken a Pozsonyi Főegyházmegye minden templomában felolvassák Stanislav Zvolenský érsek-metropolita pásztorlevelét, melyben a főpásztor az egyházmegye létrejöttének tizenegyedik évfordulója alkalmából február 14-től imaévet hirdet újabb papi... »

2019. február 7. csütörtök

„Nem sok pap kell, hanem jó papok kellenek” – Interjú a Pécsi Egyházmegye hivatásreferensével

Udvardy György pécsi megyéspüspök minden hónap első csütörtökén szentségimádást, majd szentmisét tart a papi hivatásokért. A Pécsi Egyházmegye ennek apropóján Dallos Tamás püspöki szertartót, az egyházmegye hivatásreferensét kérdezte, akinek válaszaiból mi is közreadunk... »

2019. február 6. szerda

Megújult az esztergomi szeminárium honlapja

Új tartalom és külső fogadja február 4-től az esztergomi Érseki Papnevelő Intézet honlapjára látogatókat.

2019. február 6. szerda

Rekollekción vettek részt a Győri Egyházmegye papjai

„Hit nélkül felcserélődnek az értékek” – Veres András megyéspüspök szentmisét mutatott be az egyházmegye papságával február 4-én a győri Nagyboldogasszony-templomban. A rekollekció délelőttjén a Jézus Szíve Nővérek Társaságának négy tagja tartott előadást.

2019. február 5. kedd

tovább »