Lebrun püspök: Jacques Hamel élete szeretetre és párbeszédre ösztönöz

„A gyűlölet nem győzött és nem is fog” – mondta Dominique Lebrun, Rouen püspöke a Jacques Hamel emlékére a normandiai Saint Etienne du Rouvray-templomban bemutatott szentmisén július 26-án. Az idős papot ebben a templomban gyilkolta meg egy éve az Iszlám Állam nevű terrorszervezet két... »

2017. július 27. csütörtök

Hat új növendékkel indítja a 2017-es tanévet a Görögkatolikus Papnevelő Intézet

Idén hat új növendék kerül a nyíregyházi Görögkatolikus Papnevelő Intézet falai közé. Hárman a Nyíregyházi, ketten a Miskolci Egyházmegyéből, egyikük pedig a Hajdúdorogi Főegyházmegyéből nyert felvételt.

2017. július 27. csütörtök

Pro Ecclesia Hungariae díjat kapott Dobai Sándor atya

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Pro Ecclesia Hungariae díjat adományozott Dobai Sándor atyának. A kitüntetést a testület nevében Somorjai Ádám OSB adta át július 23-án a Győr-Moson-Sopron megyei Kónyban.

2017. július 27. csütörtök

Hollai Antal atyára emlékeznek Budapesten

Halálának harmadik évfordulóján szentmise keretében emlékezik Hollai Antal pápai káplánra, címzetes apátra, esperesre, plébánosra az Albertfalvi Plébánia közössége július 29-én, szombaton.

2017. július 27. csütörtök

Egy éve gyilkolták meg Jacques Hamel atyát

A 85 éves Jacques Hamelt szentmise bemutatása közben gyilkolták meg a franciaországi Saint-Etienne-du-Rouvray-ben éppen egy esztendeje, 2016. július 26-án. A 21. századi Európában ez volt az első alkalom, hogy a dzsihadisták céltáblája egy pap volt.

2017. július 26. szerda

Krisztushoz ragaszkodó élet – Hálaadás Seregély István nyugalmazott egri érsek püspöki jubileumán

Seregély István nyugalmazott egri érsek püspökké szentelésének harmincadik évfordulója alkalmából hálaadó szentmisét mutatott be július 25-én az egri bazilikában Ternyák Csaba egri érsek, Katona István nyugalmazott egri segédpüspök és számos paptestvér... »

2017. július 26. szerda

BoscoFeszt 2017 – A család jegyében Péliföldszentkereszten

Harmadik alkalommal tartották meg július 17. és 21. között Péliföldszentkereszten a Don Bosco Szaléziak, a Don Bosco Nővérek és a Szalézi Ifjúsági Mozgalom fiataljainak közös szervezésében a BoscoFeszt elnevezésű, fesztivál jellegű tábort, amelyen idén mintegy százhatvan fiatal vett... »

2017. július 24. hétfő

Határozott kiállás az igazság mellett – Szendi József nyugalmazott veszprémi érsek halálára

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szomorúan értesült Szendi József, a Veszprémi Főegyházmegye nyugalmazott érseke haláláról. A minisztérium sajtó- és kommunikációs főosztályának sajtóközleményét teljes terjedelmében közöljük.

2017. július 24. hétfő

Elhunyt Szendi József nyugalmazott veszprémi érsek

Szendi József nyugalmazott veszprémi érsek július 23-án a veszprémi kórházban, életének 96. évében visszaadta lelkét Teremtőjének. Július 31-én 11 órakor engesztelő szentmisét mutatnak be az elhunyt lelki üdvéért a Szent Mihály-bazilikában, majd örök nyugalomra helyezik a... »

2017. július 23. vasárnap

Személyi változások egyházmegyéinkben – 2017 – FRISSÍTVE

Az alábbi személyi és szervezeti változások lépnek életbe egyházmegyéinkben.

2017. július 21. péntek

Vasmiséjét ünnepelte Kapás László Zebegényben

Kapás László tiszteletbeli kanonok, nyugalmazott plébános Beer Miklós váci megyéspüspökkel együtt mutatta be jubileumi szentmiséjét és közösen adtak hálát hat és fél évtized papi szolgálatáért a zebegényi Havas Boldogasszony-plébániatemplomban Kármelhegyi Boldogasszony ünnepén,... »

2017. július 20. csütörtök

Piarista öregdiák mutatta be újmiséjét a nagykanizsai Pompiliusz-búcsún

Tóth Gábor Norbertet júniusban szentelte pappá Márfi Gyula érsek Hévízen. A nagykanizsai Piarista Iskolában 2011-ben érettségizett újmisés örömmel látogatott vissza az alma materbe, hogy a templombúcsú főcelebránsa legyen és újmisés áldásában részesítse Pirrotti Szent Pompiliusz... »

2017. július 20. csütörtök

Ferenc pápa a Hittani Kongregáció titkárává nevezte ki Giacomo Morandi érseket

A pápa július 18-án kinevezte a Hittani Kongregáció új titkárát Giacomo Morandi prelátus személyében, aki eddig a dikasztérium titkárhelyettese volt. A Szentatya egyúttal érseki rangra emelte a főpásztort.

2017. július 18. kedd

Elhunyt Erdész Ferenc, a Soproni Társaskáptalan kanonokja

Veres András győri megyéspüspök a maga, az egyházmegye papsága és a gyászoló rokonság, valamint az Egyházmegyei Papi Otthon nevében is fájdalommal, de a feltámadásba vetett hittel tudatja, hogy Erdész Ferenc életének 89., papságának 66. évében, július 17-én szentségekkel... »

2017. július 17. hétfő

Végső búcsút vettek Joachim Meisner bíborostól

A kölni dómban tartott gyászszertartáson vettek végső búcsút július 15-én Joachim Meisner bíborostól, nyugalmazott kölni érsektől. A július 5-én elhunyt főpásztorért utóda, Rainer Maria Woelki bíboros mutatott be szentmisét, amelyen Erdő Péter bíboros mondott homíliát.

2017. július 15. szombat

Hinduból ateista és agnosztikus, majd anglikánból katolikus és szerzetes pap lett

Július 15-én új szakaszába ér Robert Krishna domonkos szerzetes figyelemre méltó lelki utazása: Anthony Fisher OP érsek pappá szenteli a sydney-i Broadway-en lévő Szent Benedek-templomban.

2017. július 14. péntek

A tanítványáért életét adó Balogh Antal áldozatára emlékeztek Gerjenben

Negyven éve, 1977. július 13-án a Pakson szolgáló pap, Balogh Antal Gerjenben életét vesztette, amikor diákját mentette ki a Dunából. Az önmagát feláldozó atyára emlékeztek a Tolna megyei településen halálának negyvenedik évfordulóján.

2017. július 14. péntek

Papszentelés Munkácson – KÉPRIPORT

Majnek Antal püspök a munkácsi székesegyházban július 1-jén pappá szentelte Gerzánics Szergej diakónust.

2017. július 14. péntek

Takács Nándor püspökre emlékeztek Székesfehérváron

Engesztelő szentmisét mutatott be Spányi Antal megyéspüspök az egyházmegye megjelent papságával Takács Nándor Jusztin püspök, kármelita szerzetes halálának évfordulóján, július 11-én a székesfehérvári Szent István-székesegyházban.

2017. július 12. szerda

Pappá szentelték az egykori profi labdarúgót, Philip Mulryne domonkos szerzetest

Július 8-án Joseph Augustine Di Noia OP érsek szentelte pappá az egykori profi labdarúgót, a domonkos rendi Philip Mulryne-t Dublinban, a Szent Megváltó-templomban.

2017. július 10. hétfő

tovább »