„Hangyaboly” középkori módra – Anne Lise Marstrand-Jørgensen regénye Hildegard von Bingenről

Két évvel ezelőtt, 2015-ben a komoly hazai könyvsikerek közé tartozott és – s mindmáig oda tartozik – az irodalomtörténészből és költőből lett fiatal dán írónő, Anne Lise Marstrand-Jørgensen vaskos remekműve, a Hildegard első kötete, Soós Anita nem mindennapian szép... »

2017. május 28. vasárnap

Szűz Mária, a Keresztények Segítsége Don Bosco álmában

Vajon milyen kapcsolat fűzte Bosco Szent Jánost a Legszentebb Szűz Máriához, a Keresztények Segítségéhez (Auxilium Christianorum)? Erre a kérdésre keresik a választ a szaléziak internetes oldalukon.

2017. május 27. szombat

Ha úgy érzed, álmaid nem válnak valóra, itt egy neked való szent

Di Girolamo Szent Ferenc a rendi generálist ostromolta levelekkel, melyekben könyörgött, hogy küldjék Ázsiába, mégis Nápoly misszionáriusa lett belőle.

2017. május 26. péntek

„Magában hordozta Krisztus fényét” – Képszentelés Győrben Boldog Apor Vilmos ünnepén

Május 23-án Veres András győri megyéspüspök ünnepi szentmisét mutatott be a nyolcvan éve alapított nádorvárosi Szent Imre-templomban; ez alkalommal áldották meg a templom homlokzatát díszítő hatalmas méretű, a templomszentelést megörökítő, Apor Vilmos alakját középpontba... »

2017. május 26. péntek

Néri Szent Fülöp áldozópap

A „bohócruhás misztikusra”, a fiatalok és a reumás betegek védőszentjére emlékezünk liturgikus emléknapján, május 26-án.

2017. május 26. péntek

Boldog Alojzije Stepinac vértanú érsek sírjához zarándokoltak a gradistyei horvátok

Ägidius Johann Zsifkovics kismartoni megyéspüspök kezdeményezésére az Ausztria Burgenland tartományában, Nyugat-Magyarországon, valamint Pozsonyban élő gradistyei horvátok május 19. és 21. között először zarándokoltak el Zágrábba, hogy a vértanú bíboros, érsek sírja előtt tegyék... »

2017. május 25. csütörtök

Elhelyezték Szent Fausztina és II. János Pál ereklyéit a nagybecskereki székesegyházban

A nagybecskereki Nepomuki Szent János-székesegyház búcsúján Német László SVD megyéspüspök mutatott be szentmisét több pap koncelebrálásával a szent liturgikus emléknapján, május 16-án. Az ünnep alkalmával elhelyezték a templomban Szent Fausztina és II. János Pál... »

2017. május 25. csütörtök

Szűz Mária, a keresztények segítsége

Május 24. Szűz Mária, a keresztények segítsége liturgikus ünnepe.

2017. május 24. szerda

Szent Miklós ereklyéje először érkezett Oroszországba

Először látható Oroszországban Szent Miklós csontereklyéje; az orosz ortodox egyház egyik legfontosabb szentjének relikviája a Kirill pátriárka és Ferenc pápa közti megbeszéléseknek köszönhetően érkezett Moszkvába Olaszországból, Bari városából.

2017. május 23. kedd

Szent István tiszteletére és Halmos Béla emlékére tartanak folkmisét a Szent István-bazilikában

Gregorián és egyházi népénekek szólalnak meg május 30-án, kedden, a Szent Jobb megtalálásának emléknapján az államalapító királyunk tiszteletére és Halmos Béla emlékére tartott szentmisén Budapesten, a Szent István-bazilikában.

2017. május 23. kedd

Boldog Apor Vilmos püspök, vértanú

„A kereszt erősíti a gyengét, szelídíti az erőset” – ez volt a püspöki jelmondata az 1945-ben vértanúságot szenvedett Apor Vilmosnak, akire május 23-án emlékezik az Egyház.

2017. május 23. kedd

Szent Rita szerzetes

A „lehetetlen” ügyekben, reménytelen helyzetekben segítő Casciai Szent Ritára emlékezünk liturgikus emléknapján, május 22-én.

2017. május 22. hétfő

Töredékek Szent Ferenc életéről – „Az Úr komédiásai” a Nemzeti Színházban

Február 24-én mutatta be a Nemzeti Színház a Bozsik Yvette táncos-koreográfus által rendezett „Az Úr komédiásai – Képek Assisi Szent Ferenc életéből” című darabot. A szimbolikus elemekből építkező drámát Michel de Ghelderode írta a szent halálának 700. évfordulójára,... »

2017. május 20. szombat

Cserháti Ferenc püspök az észak-amerikai magyarokhoz látogatott

Cserháti Ferenc, a külföldi magyarok lelkipásztori ellátásával megbízott esztergom-budapesti segédpüspök május 12. és 22. között lelkipásztori úton van Kanadában és az Egyesült Államokban – tájékoztatott Kiss G. Barnabás ferences, detroiti plébános, a Kanadai Magyar Papi Egység... »

2017. május 20. szombat

Boldog Scheffler Jánosra emlékeztek a szatmári egyházmegyében

Az egyházmegye minden plébániatemplomában Boldog Scheffler János tiszteletére mutattak be szentmisét május 17-én, a vértanú püspök emléknapján. Tiszteletére a szatmárnémeti székesegyházban Schönberger Jenő püspök mutatta be a legszentebb áldozatot, a helyi hívek és kálmándi... »

2017. május 18. csütörtök

Kaszap Istvánról tartott előadást Spányi Antal Pápán

Spányi Antal székesfehérvári püspök tartott előadást Kaszap István boldoggáavatási eljárásának jelenlegi állásáról a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) pápai csoportjának május 11-i összejövetelén, a Jókai Mór Városi Könyvtárban.

2017. május 17. szerda

Kiállítás nyílt Veszprémben Boldog Gizella királynéról

„Boldog Gizella királyné, a veszprémi székesegyház alapítója – A veszprémi székesegyház Boldog Gizella koronájának őrzési helye” címmel nyílt kiállítás május 12-én a veszprémi Szent Mihály-bazilika altemplomában.

2017. május 17. szerda

Debrecenben fogadták Szent László koponyaereklyéjét

410 év után először hagyta el Győr városát Szent László király koponyacsont-ereklyéje. A relikviát, amit a nagyváradi Szent László-ünnepségre szállítottak, május 13-án Debrecenben, a Szent Anna-székesegyházban fogadták.

2017. május 15. hétfő

Salkaházi Sára nyomában – szepsi diákok zarándoklata Kassára

Május 11-én Kassára zarándokoltak a felvidéki Szepsiben található Boldog Salkaházi Sára Egyházi Iskolaközpont diákjai és tanárai.

2017. május 15. hétfő

Boldog Gizella-zarándoklatot tartottak Veszprémben

A Veszprémi Főegyházmegye társvédőszentjét, Boldog Gizellát ünnepelték május 13-án a megyeszékhelyen. A hagyományos főegyházmegyei zarándoklaton az ünnepi szentmise főcelebránsa Márfi Gyula érsek volt.

2017. május 15. hétfő

tovább »