Boldog Titus Brandsma kármelita

Július 27-én emlékezik az Egyház Boldog Titus Brandsmára, aki éppen 75 évvel ezelőtt halt meg Dachauban. Az évforduló alkalmából az emléknapon Antonius Lambertus Maria Hurkmans nyugalmazott püspök mutat be szentmisét a római Santa Maria in Traspontina-templomban.

2017. július 27. csütörtök

Szent Charbel, a teljesség zarándoka

A „Szent Charbel, a teljesség zarándoka” című könyv Charbel Makhlouf remete (1828–1898) Istennek szentelt életét dolgozza fel több mint ötven tanúságtételen keresztül. A Magyar Kurír gondozásában, az Új Ember Kiadványok sorozatban megjelent kötetről Héray András FSO recenzióját... »

2017. július 27. csütörtök

Szent Charbel Makhlouf

Szent Charbel Makhloufra, a Kelet nagy misztikusára és aszkétájára, a maronita egyház három nagy szentjének egyikére emlékezünk liturgikus emléknapján, július 27-én.

2017. július 27. csütörtök

Anna és Joachim csókja

Heidl György írását olvashatják az alábbiakban, mely a Pécsi Egyházmegye honlapjának Vadfüge rovatában jelent meg.

2017. július 26. szerda

Szent Anna és Szent Joachim

Szent Annára és Szent Joachimra, a Boldogságos Szűz Mária szüleire emlékezünk liturgikus emléknapjukon, július 26-án.

2017. július 26. szerda

Szent Kristóf ünnepe alkalmából megáldották a járműveket Nagyváradon

Július 23-án, a Szent Kristóf liturgikus emléknapjához legközelebbi vasárnap Fodor József általános helynök megáldotta a gépjárműveket a nagyváradi székesegyház előtti téren és a közeli parkolóban.

2017. július 25. kedd

Szent Jakab apostol

Szent János apostol és evangélista bátyjára, az első vértanú apostolra, a gyógyszerészek, kalaposok, kereskedők, szatócsok, utasok, zarándokok védőszentjére emlékezünk ünnepén, július 25-én.

2017. július 25. kedd

Árpád-házi Szent Kinga szűz

Lengyelország és Litvánia patrónájára, a sóbányászok védőszentjére, Árpád-házi Szent Margit nővérére emlékezünk liturgikus emléknapján, július 24-én.

2017. július 24. hétfő

Szent Brigitta: Mennyei kinyilatkoztatások

Szent Brigitta (1303–1373) Svédország védő-, Európa társvédőszentje, az özvegyek pártfogója. Írásai és látomásai a közelmúltban jelentek meg először a Kairosz Kiadó gondozásában, Kőrösiné Merkl Hilda, a skandináv irodalom szakértője, egyetemi docens válogatásában.

2017. július 23. vasárnap

Szent Brigitta szerzetesnő, Európa társvédőszentje

„Észak misztikusa”, a svédek nemzeti szentje, Skandinávia népszerű szentje hazánkban talán kevésbé ismert. Szent Brigittára emlékezünk liturgikus ünnepén, július 23-án, amely idén az évközi 16. vasárnapra esik.

2017. július 23. vasárnap

Szent Mária Magdolna

Az Úr feltámadásának első tanújára, az „apostolok apostolá”-ra, a megtérő bűnös nők, az orvosok és gyógyszerészek, a haldoklók, a foglyok, a borászok, a fodrászok és a parfümkészítők védőszentjére emlékezünk liturgikus ünnepén, július 22-én.

2017. július 22. szombat

Szent Apollinaris püspök és vértanú

Szent Apollinarisra emlékezik Egyházunk. Aranyszavú Szent Pétertől tudjuk, hogy Ravenna első püspöke volt, aki a hitéért elviselt kínzások következtében halt meg.

2017. július 20. csütörtök

Megtalálták Szent Kolumba 6. századi celláját

A cella anyagából hatvan esztendővel ezelőtt vett minta évtizedekig egy cornwalli garázsban rejtőzött.

2017. július 19. szerda

Folytatódott a Szent Erzsébet-zarándoklat a Miskolci Egyházmegye szervezésében

A Miskolci Egyházmegye Szent Erzsébet-zarándoklata 2016-ban indult a Sárospatak–Telkibánya közötti útvonalon. Idén a Telkibánya–Kassa távot járták végig a zarándokok július 13. és 15. között.

2017. július 19. szerda

Szent Miklós híd Kelet és Nyugat között – Hívek milliói róják le tiszteletüket ereklyéje előtt

Hosszú sorokban, órákon keresztül várakoznak a hívők, hogy megcsókolhassák a Szent Miklós ereklyéjét tartalmazó tékát, melyet május 21-én Bariból Moszkvába, július 12-én pedig Szentpétervárra szállítottak. Az eseményről Hyacinthe Destivelle domonkos szerzetes nyilatkozott a... »

2017. július 19. szerda

Szent Anna-búcsúra várják a nagyszülőket Mátraverebély-Szentkúton

A Szent Anna és Szent Joachim ünnepe előtti hétvégén, július 22–23-án tartják a nemzeti kegyhelyen a nagyszülők búcsúját.

2017. július 18. kedd

Szent Hedvig királynő

Lengyelország és Litvánia királynőjére, Nagy Lajos király leányára emlékezünk liturgikus emléknapján, július 18-án.

2017. július 18. kedd

Szent Zoerard-András és Benedek remeték

Az István királlyal, Imre herceggel és Gellért püspökkel együtt 1083-ban szentté avatott két, 11. században élt remetére emlékezünk liturgikus emléknapjukon, július 17-én.

2017. július 17. hétfő

Don Bosco születésnapján helyezik vissza a szent megkerült ereklyéjét

A tervek szerint augusztus 16-án, Bosco Szent János születésének 202. évfordulóján teszik vissza szertartás keretében eredeti helyére az itáliai Colle Don Boscóban a fiatalok szentjének ereklyéjét. A relikviát június 2-án loptak el, de az asti rendőrség két héten belül, június 15-én... »

2017. július 16. vasárnap

Ferenc pápa boldoggá avat egy püspököt és egy papot kolumbiai útja során

Greg Burke, a Szentszék sajtószolgálatának igazgatója bejelentette, hogy Jesús Emilio Jaramillo Monsalve araucai püspököt és Pedro María Ramírez Ramos lelkipásztort szeptember 8-án az oltár dicsőségére emeli Ferenc pápa Villavicencióban.

2017. július 16. vasárnap

tovább »