A piaristák és a főváros – Konferenciával zárult a rend évfordulója

A Piarista Rend Magyar Tartománya központi gyűjteményei „A piaristák és a főváros” címmel történeti konferenciát rendeztek február 21-én a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola dísztermében.

18:00

Ünnepi szentmisével és kiállítással zárul a Ferences Szegénygondozó Nővérek jubileumi éve

A Ferences Szegénygondozó Nővérek rendje 2017-ban ünnepelte alapításának kilencvenedik évfordulóját. A jubileumi eseménysorozat zárásaként február 24-én Esztergomban Erdő Péter bíboros hálaadó szentmisét mutat be a Loyolai Szent Ignác-templomban, majd megnyitják a rend életét... »

14:50

Új keresztúti stációkat kapott a nagyváradi Katalin-telepi templom

Február 18-án, nagyböjt első vasárnapján áldotta meg Barta Szabolcs CM lazarista tartományfőnök azokat az újonnan faragott keresztúti stációkat, amelyeket a lazarista rend ajándékozott a Katalin-telepi plébániatemplomnak.

14:43

Ferenc pápa: Imádkozom azokért, akik eretneknek bélyegeznek

Ferenc pápa január 15-én közel egy hetes apostoli útra érkezett Chilébe és Peruba. A Szentatya a két országban zárt körű találkozón vett részt a jezsuita szerzetesekkel. Az alábbiakban a beszélgetések leírt változatát tesszük közzé, mely a La Civiltà Cattolica jezsuita folyóiratban... »

2018. február 21. szerda

Maga az élet készít fel minket a halálra – Tegzes Katalin segítő nővér tartott előadást Nyíregyházán

Hogyan engedjük el szeretteinket? Hogyan dolgozzuk fel veszteségeinket? Ezekre a kérdésekre kereste a választ Tegzes Katalin segítő nővér előadásában, amit a házasság hete programsorozat keretében tartott február 15-én a nyíregyházi Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház... »

2018. február 21. szerda

A szombathelyi Esti8-as és a budapesti Jezsuita Nyolcas fiataljainak közös szentmiséje

A budapesti Jezsuita Nyolcas ifjúsági mise egy kisebb közössége február 18-án Szombathelyen lelkigyakorlaton vett részt a II. János Pál Katolikus Kollégium és Szakkollégiumban. A programot az Esti8-as szentmise zárta, melyet a budapesti Koronkai Zoltán jezsuita szerzetes mutatott be.

2018. február 20. kedd

A megszentelt élet napja Muzslyán

A Nagybecskereki Egyházmegye szerzetesei a közép-bánsági Muzslyán találkoztak február 2-án.

2018. február 20. kedd

Lövéseket adtak le a szaléziak egyik szicíliai befogadóközpontjára

Február 14-én, szerdán este belőttek a Don Bosco 2000 Egyesület Szicíliában, Pietraperziában lévő épületébe, ahol bevándorlókkal foglalkoznak, segítve az integrációs folyamatot.

2018. február 19. hétfő

A ferencesek és a Szentföld – Interjú a szentföldi látogatásról hazatérő Dobszay Benedekkel

Dobszay Benedek OFM tartományfőnök rendtársaival a nagyböjt kezdete előtt tett látogatást a Szentföldön. A ferences provinciálissal Szerdahelyi Csongor, a Ferences Sajtóközpont igazgatója készített interjút.

2018. február 18. vasárnap

Szalézi kísérők tízparancsolata – nem csak szaléziaknak

A Szalézi Család lelkiségi napjain fogalmazták meg a Segítő Szűz Mária Leányai „A szalézi kísérő tízparancsolatát”, kapcsolódva Ángel Fernández Artime rendfőnök 2018-as strennájának gondolataihoz. A tíz irányelv más segítőknek és nevelőknek is hasznos lehet.

2018. február 18. vasárnap

Unitas 2018: Tudok-e örülni annak, ami vagyok?

A pap- és szerzetesnövendékek hagyományos találkozóját február 17-én tartották Budapesten a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán. Az apostoli élet és imádság kapcsolatára rákérdező téma elgondolkodni hívott. Elkezdeni imádkozni, nem abbahagyni, és innen indítani minden... »

2018. február 18. vasárnap

A szaléziak nagyböjti lelkigyakorlatra hívják a fiatalokat

Március 2. és 4. között Péliföldszentkereszten tartanak nagyböjti lelki napokat a 18–24 éves korosztálynak, Csány Péter szombathelyi igazgató-plébános vezetésével.

2018. február 17. szombat

Új elöljáró a Tihanyi Bencés Apátság élén

A Tihanyi Bencés Apátság közleményét olvashatják az alábbiakban.

2018. február 17. szombat

A szervita rend hét szent alapítója

A szervita rend szent alapítóira, a „hetekre” emlékezünk február 17-én: Alessióra, Amadióra, Bonagiuntára, Bonfiglióra, Manettóra, Sostegnóra és Uguccionéra. „Szent csoportként” éltek, egyéni vonásaikat nem ismerjük.

2018. február 17. szombat

Simon Hszie Ping-jüan, az első kínai szalézi szerzetes története

A kínai szalézi rendtartomány nekrológiumában olvasható a tragikus sorsú Simon testvér (1902–1926) rövid hivatástörténete. Ő lett az első kínai szalézi szerzetes azután, hogy első rendtársai misszionáriusként 1906-ban Makaóba érkeztek.

2018. február 16. péntek

Fölszentelték Azerbajdzsán első katolikus püspökét

A bakui Szeplőtelen Fogantatás-templomban ünnepelték február 11-én Vladimír Fekete szlovák szalézi atyának, Azerbajdzsán apostoli prefektusának püspökké szentelését, akit Ferenc pápa 2017. december 8-án emelt főpásztorrá.

2018. február 16. péntek

Hogyan győzte le Szent Antal az ördögöt?

Egyedül élt a sivatagban, mégsem volt egyedül. Hogyan győzte le Szent Antal az ördögöt? – teszi fel a kérdést Philip Kosloski az Aleteia nemzetközi katolikus portálon.

2018. február 15. csütörtök

Ezer év jelenidő Pannonhalmán – Sajtótájékoztató a főapátság 2018-as kulturális évadáról

A FUGA Budapesti Építészeti Központ Breuer Marcell termében rendezett sajtótájékoztatón mutatták be a Pannonhalmi Főapátság 2018-as kulturális évadát február 14-én.

2018. február 15. csütörtök

A szerzetesrendek összefogása jegyében új képzéssorozat indul a Sapientia Főiskolán

2018 első felében a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán új képzéseket indítanak szerzetesek számára. A kurzusokat a Magyarországi Szerzetes-elöljárók Konferenciájának Irodája szervezi. A kezdeményezésről január 27-én tájékoztató napot tartottak az intézményben.

2018. február 15. csütörtök

Együttműködés a magyarországi szerzetesrendek között

Kiss Didák, a Magyarországi Szerzetes-elöljárók Konferenciáinak Irodája vezetője volt február 8-án a Katolikus Rádió Reggeli riport című műsorának vendége. A ferences szerzetes arról beszélt, hogy januárban megkezdődött a Magyarországon működő rendek szolgálatainak... »

2018. február 15. csütörtök

tovább »