A klarinétos lengyel szerzetes is fellépett a debreceni domonkos jubileumi zárókoncerten – KÉPRIPORT

A Debrecen Dixieland Jazz Band koncertjével zárult január 14-én a debreceni Szent László domonkos plébánián az a programsorozat, amelyet a prédikátor rend megalakulásának 800. évfordulójára meghirdetett jubileumi évben rendeztek.

09:03

Fáy Dávid jezsuita misszionáriusra emlékeztek szülőfalujában

Ternyák Csaba egri érsek mutatott be szentmisét Fáy Dávid jezsuita misszionárius halálának 250. évfordulója alkalmából a Borsod megyei Fáj település Szentháromság-templomában.

2017. január 16. hétfő

Örökfogadalom a győrújbaráti alexiánusoknál

Vendrey Leó testvér december elején tette le örökfogadalmát Győrújbaráton Daniel McCormick provinciális jelenlétében.

2017. január 16. hétfő

Elhunyt Olofsson Placid

Életének 101., papságának 78. évében 2017. január 15-én, vasárnap este visszaadta lelkét Teremtőjének Olofsson Placid atya, bencés szerzetes – tájékoztatta szerkesztőségünket Urr Ipoly OCist plébános-házfőnök.

2017. január 15. vasárnap

Árpád-házi Szent Margit emlékére mutatott be szentmisét Erdő Péter

Árpád-házi Szent Margit ünnepe alkalmából január 15-én a Margitszigeten mutatott be szentmisét Erdő Péter bíboros. A keresztény radikalizmus nem erőszakot, gyűlöletet, türelmetlenséget jelent, hanem Isten és az ember iránti szeretet bátorságát – mutatott rá Margit életszentsége... »

2017. január 15. vasárnap

Az Egri Víz eredeti receptúrája

Az egri jezsuita patika történetéről és az Egri Vízről a Magyar Nemzeti Levéltár Heves Megyei Levéltára tett közzé ismeretterjesztő cikket az intézmény honlapján.

2017. január 14. szombat

Száztizedik születésnapját ünnepelte a világ legidősebb domonkos nővére

A bordeaux-i domonkosok január 5-én Facebook-oldalukon köszöntötték a világ legidősebb domonkos nővérét, a száztizedik születésnapját ünneplő Marie-Bernadette nővért.

2017. január 14. szombat

Elhunyt Tóth Lajos jezsuita szerzetes

Tóth Lajos SJ türelmesen viselt, hosszú betegség után Pilisvörösváron hunyt el 2017. január 12-én. Temetése – később jelzett időpontban – a budapesti Mária utcai jezsuita templomban lesz – tájékoztat a Jézus Társasága Magyarországi Rendtartománya.

2017. január 13. péntek

A Szentek Ügyeinek Kongregációja szavazott Francesco Convertini szalézi szerzetes ügyéről

Január 10-én, a Szentek Ügyeinek Kongregációja rendes ülésén a bíborosok és a püspökök igenlő szavazatot adtak Isten Szolgája Francesco Convertini szalézi szerzetes, misszionárius ügyében, elismerve, hogy hősiesen gyakorolta a keresztény erényeket.

2017. január 12. csütörtök

Vándorkiállítás mutatja be a domonkos rend történetét

A domonkos rend jubileumi éve alkalmából a vasvári Domonkos Rendtörténeti Gyűjtemény egy nyolc tablóból álló vándortárlatot állított össze, amely a szerzetesközösség magyarországi történetét mutatja be a kezdetektől az 1950-es feloszlatásig.

2017. január 12. csütörtök

217 éve született Jedlik Ányos

Kétszáztizenhét éve, 1800. január 11-én született Jedlik Ányos természettudós, akadémikus, az „elektromótor”, „a csöves villamszedő”, a „dinamo” és még jó néhány „készület” feltalálója.

2017. január 11. szerda

Morvay Imre Pio: Akkor segítünk, ha jól segítünk

Péksüteménnyel, tejtermékkel és ruhával is segít a Betegápoló Irgalmasrend a rászorulóknak Pécsett. Hó- és esőálló ételládába teszik az élelmiszert, a ruhákat pedig a karitászcsoportokon keresztül juttatják el a rászorulóknak. Morvay Imre Pio házfőnök szerint akkor segítünk,... »

2017. január 10. kedd

Elhunyt Zselepszki György, az Úr szenvedéséről nevezett Fábián atya

Zselepszki György OCD, az Úr szenvedéséről nevezett Fábián atya életének 85., áldozópapságának 55., szerzetességének 28. évében a betegek szentségével megerősítve 2017. január 7-én elhunyt.

2017. január 10. kedd

„A kereszténységet nem lehet magányosan megélni” – Beszélgetés Puss Sándor jezsuita szerzetessel

Puss Sándor felvidéki jezsuita szerzetessel Havasi Péter beszélgetett a Pátria Rádió katolikus műsorában Urunk megkeresztelkedésének ünnepén, január 8-án a keresztség szentségéről és arról, mennyire tartják fontosnak a szülők a felvidéki magyarság körében a gyermekek... »

2017. január 9. hétfő

Megszentelték a Balaton vizét – KÉPRIPORT

Urunk megkeresztelkedésének ünnepén, január 8-án, vasárnap Kiss Domonkos bencés szerzetes Balatonudvarinál megszentelte a Balaton vizét.

2017. január 9. hétfő

Megáldották a családokat a Margit körúti ferencesek

Urunk megkeresztelkedésének ünnepén, január 8-án a budapesti Margit körúti ferences templomban az esti fél nyolcas szentmise után külön áldásban részesítették a családokat a Családok Jézusban Közösség kezdeményezésére.

2017. január 9. hétfő

Az irgalmasság szentéve a csíksomlyói Mária-kegyhelyen

2016-ban még a szokásosnál is több hívő látogatott a csíksomlyói kegyhelyre. Urbán Erik ferences szerzetest, a kegytemplom igazgatóját az elmúlt év kegyelmeiről és kihívásairól kérdezte a Vasárnap kolozsvári magyar katolikus hetilap szerkesztője, Bereczki Silvia segítő... »

2017. január 9. hétfő

Piarista hivatások – Perendy László SP

Tavaly a Magyar Érdemrend tisztikeresztjével tüntették ki Perendy László piarista szerzetest, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Kara Ókeresztény Egyháztörténeti Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanárát. A Piarista.hu beszélgetett vele életéről és... »

2017. január 8. vasárnap

Elkezdődött az Asztrik-év a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegyében

A dél-alföldi város emlékévvel tiszteleg első érseke, Asztrik előtt. Bábel Balázs január 6-án a Nagyboldogasszony-főszékesegyházban bemutatott szentmisében nyitotta meg a Szent Koronát Magyarországra hozó főpap emlékévét, majd bemutatták Koltay Gábor „Megtört csontjaim is... »

2017. január 7. szombat

Lengyelországban Albert Chmielowski-emlékévet hirdettek 2017-re

A lengyel püspöki konferencia és a parlament a 2017-es évet Szent Albert Adam Chmielowski testvérnek szenteli.

2017. január 7. szombat

tovább »