Ferenc pápa Genovában: Imádkozzunk az egyiptomi koptokért!

„Nem tagadták meg hitüket, ezért vérüket ontották. Emiatt mészárolták le pénteken a koptokat Egyiptomban!” Ferenc pápa e szavakkal fejezte ki az egyiptomi terrortámadás miatt érzett fájdalmát a genovai Szent Lőrinc-székesegyházban május 27-én, szombaton.

2017. május 27. szombat

Ismét keresztényeket gyilkoltak meg Egyiptomban

Legalább huszonhat halálos áldozata van annak a terrortámadásnak, amelyet katonai ruhába öltözött fegyveresek hajtottak végre május 26-án az ország déli részén, Minjában. A merénylet célpontja egy autóbusz volt, amelyen kopt keresztény zarándokok utaztak. Az áldozatok között... »

2017. május 26. péntek

Hetven ország tanácskozik Madridban a közel-keleti etnikai és vallási erőszak elleni fellépésről

Mintegy hetven ország, köztük Magyarország és több nemzetközi szervezet részvételével vette kezdetét az „Etnikai és vallási erőszak a Közel-Keleten” című nemzetközi konferencia Madridban május 24-én, szerdán.

2017. május 25. csütörtök

Pappá szentelték az iraki szeminaristát, aki megmentette az Eucharisztiát az Iszlám Államtól

Martin Baani mindössze 24 éves volt, amikor az élete kockáztatásával megmentette az Oltáriszentséget a szülővárosát elfoglaló terrorszervezettől és a megszentségtelenítéstől.

2017. május 24. szerda

Terroristák túszul ejtettek egy papot és néhány hívőt a Fülöp-szigeteken

Mindanao szigetén, Marawi Cityben május 23-án éjjel az Iszlám Állam terrorszervezettel szövetséges Maute csoport megtámadta a székesegyházat és több templomot.

2017. május 24. szerda

Donald Trump és Mahmúd Abbász Betlehemben elítélte a terrorizmust

Donald Trump amerikai elnök május 23-i, keddi betlehemi látogatásán a Palesztin Hatóság ellenőrizte területen a békefolyamat újraindítását sürgette a palesztinok és az izraeliek között. Az éjszakai manchesteri merényletre reagálva Mahmúd Abbász palesztin elnökkel együtt elítélték... »

2017. május 23. kedd

A pápa barbár támadásnak nevezte a manchesteri merényletet

Ferenc pápa táviratban fejezte ki együttérzését a Manchesterben elkövetett terrortámadás áldozatainak hozzátartozói és a sebesültek számára.

2017. május 23. kedd

Az angol főpásztorok közleményben ítélték el a manchesteri koncerten történt terrortámadást

John Arnold, a Salfordi Egyházmegye főpásztora és Vincent Nichols bíboros közleményben ítélte el a május 22-én éjjel, Ariana Grande amerikai énekesnő telt házas manchesteri koncertje végén történt terrortámadást.

2017. május 23. kedd

Újabb szakaszába lépett a Pázmány Péter Katolikus Egyetem egyiptomi képzése

Szuromi Szabolcs, a PPKE rektora kétnapos, intenzív tárgyalásokat folytatott Kairóban május 17. és 19. között.

2017. május 20. szombat

Ismét megöltek egy egyiptomi keresztényt az Iszlám Állam fegyveresei

Május 6-án felfegyverzett férfiak törtek be a Sínai-félsziget északi részén fekvő Al-Arish egy borbélyüzletébe, és pisztolylövésekkel megölték Nabil Saber Ayoub egyiptomi keresztényt. A pápa egyiptomi útjának békegesztusai ellenére folytatódik a keresztények üldözése.

2017. május 10. szerda

A katolikusok küzdenek a szeptember 11-i emlékhely és kápolna bezárása ellen New Yorkban

„Azt ígértük, nem felejtünk, és máris szinte elfelejtettük.” Bezárni készülnek a katolikus Szent József-kápolnát, ahonnan a mentést koordinálták 2001. szeptember 11-én, és ahol a tragédiának emlékművet állított a helyi közösség.

2017. május 6. szombat

A kopt keresztények megbocsátó lelkülete csodálatot kelt az egyiptomi társadalomban

Egyenes adásban ámult el az egyiptomi televízió egyik ismert műsorvezetője, Amr Adíb azon, hogy egy kopt keresztény asszony, akinek férje a virágvasárnapi alexandriai terrortámadásban vesztette életét, megbocsát a gyilkosoknak. „Az ő türelmük és kitartásuk viszi előre az országot”... »

2017. május 4. csütörtök

Mohamed története – Dzsihadista volt, ma már másokat is a keresztény hitre vezet

A szíriai Basir Mohamed fiatalon az Al-Nuszra Front oldalán harcolt Szíriában, majd az országot elhagyva Törökországban is radikálisan gyakorolta az iszlám vallást: a teljes arcot takaró fátyol viselésére kötelezte feleségét. Rásid betegsége és csodás gyógyulása hatására keresztény... »

2017. május 2. kedd

Az Al-Azhar Egyetem főimámja a kairói békekonferencián: A vallások ne terjesszék a gyűlöletet!

Április 28-án, egyiptomi látogatásának első napján délután Ferenc pápa részt vett és beszédet mondott az Al-Azhar Egyetemen tartott nemzetközi békekonferencián. Ahmad et-Tajjeb, a szunnita egyetem főimámja köszöntötte a pápát, és szólt a konferencia résztvevőihez.

2017. május 2. kedd

Kálil Számir egyiptomi jezsuita: A pápalátogatás megmutatta, hogy egy család vagyunk

Számir Kálil Számir, a római Pápai Keleti Intézet iszlamisztikatanára nagy jelentőségűnek és sikeresnek tartja Ferenc pápa egyiptomi útját, amely egyesítette a keresztényeket és a muszlimokat a béke építésében és az erőszak elleni küzdelemben.

2017. május 2. kedd

A négy éve elrabolt aleppói püspökök még életben vannak

Daniel Kourie bejrúti szír ortodox püspök értesülései szerint a 2013-ban elrabolt két aleppói püspök, Gregoriosz Johanna Ibrahim és Bulosz Jazigi (Pál) még életben van; Daniel Kourie mindenkit biztatott, ne adja föl az imádkozást értük.

2017. április 27. csütörtök

„A kopt egyház vértanú egyház” – Anba Gabriel kopt ortodox püspök előadása a Sapientián

Az Üldözött Keresztények Megsegítéséért Felelős Helyettes Államtitkárság meghívására „A keleti kereszténység Európában” címmel tartott előadást Anba Gabriel, Ausztria és Svájc német nyelvű kopt ortodox közösségeinek püspöke április 26-án, a Sapientia Szerzetesi... »

2017. április 27. csütörtök

A kopt katolikus pátriárka hálás a pápa látogatásáért

A pápa egy barát, és a barát a szükség idején ismerszik meg – fogalmazott Ibrahim Iszák Szidrak pátriárka, az egyiptomi kopt katolikus egyház vezetője a Vatikáni Rádiónak Ferenc pápa közelgő, április 28–29-i látogatásáról.

2017. április 26. szerda

A Vatikán szót emelt a közel-keleti kisebbségek érdekében

Bernardito Auza érsek, apostoli nuncius, a Szentszék állandó ENSZ megfigyelője a Világszervezet Biztonsági Tanácsának április 20-i ülésén átfogó képben ismertette a Szentszék álláspontját Közel-Kelet térségének stabilitása ügyében.

2017. április 22. szombat

Bartholomaiosz ökumenikus pátriárka is ott lesz Ferenc pápa mellett Egyiptomban

A konstantinápolyi pátriárka is elutazik Kairóba, hogy április 28-án és 29-én ott legyen Ferenc pápa mellett. A keresztények egysége és a vallásközi párbeszéd újabb jelét adják azzal, hogy együtt látogatnak el az al-Azhar iszlám egyetemre és részt vesznek a békéről szóló... »

2017. április 20. csütörtök

tovább »