Egyiptomban megöltek még egy kopt keresztényt – Több száz család elmenekült a fenyegetettség miatt

Az utóbbi két hétben közel kétszáz keresztény család hagyta el az északkelet-egyiptomi várost, El-Aríst, miután az Iszlám Állam terrorszervezet tagjai több kopt keresztényt is meggyilkoltak.

2017. február 25. szombat

Meggyilkoltak két kopt keresztényt Egyiptomban

Feltételezhetően iszlamista szélsőségesek gyilkoltak meg két kopt keresztényt a Sínai-félsziget forrongó északi részén – közölték február 22-én névtelenséget kérő egyiptomi biztonsági tisztségviselők.

2017. február 23. csütörtök

Papok és imám együtt laknak egy olasz városban

Asti városának 49 éves imámja, a Casablancában született Abdesszamád Latfaoui egy papi kongregáció, Szent József Asti Oblátusai házában lakik. Sűrű napjai végén ide tér haza.

2017. február 17. péntek

Muszlim fiatalok helyreállítottak egy Iszlám Állam által megrongált templomot Moszulban

A kalifátus megszállása alól a közelmúltban felszabadított iraki városban muszlim fiatalok egy csoportja rendbe hozta a dzsihadisták által megrongált Szeplőtelen Szűz Mária-templomot. Üzenni szerettek volna ezzel keresztény testvéreiknek, hogy térjenek haza.

2017. február 16. csütörtök

„Közelkép az iszlámról” – Könyvbemutatót tartottak a Párbeszéd Házában

Az Új Város Kiadó, a Fokoláre Mozgalom és a Sophia Egyetemi Intézet közreműködésével február 13-án Budapesten, a Párbeszéd Házában bemutatták a „Közelkép az iszlámról – Kultúra, vallás, politika” című könyvet.

2017. február 14. kedd

Magyarországon gyógyulhat két, merényletben megsérült egyiptomi kopt keresztény

A magyar kormány segítségével kezdődhet meg a decemberi kairói terrortámadásban megsebesült két kopt nő rehabilitációja a Honvéd Kórházban – nyilatkozta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) üldözött keresztények megsegítéséért felelős helyettes államtitkára, Török... »

2017. február 9. csütörtök

Templomokba betörő iszlamistákat ítéltek el Németországban

Németországban január 30-án elítéltek nyolc radikális iszlamistát, akik templomokba és iskolákba törtek be, hogy pénzt szerezzenek Szíriába utazó dzsihadisták támogatására.

2017. január 31. kedd

Ferenc pápa részvéttáviratot küldött a québeci merénylet kapcsán

Hat ember meghalt és nyolcan megsebesültek a québeci iszlám kulturális központnál január 29-én este egy lövöldözésben, melyet a kanadai miniszterelnök, Justin Trudeau terrortámadásnak nevezett. Ferenc pápa részvéttáviratot küldött Gérald Cyprien Lacroix bíborosnak, Québec... »

2017. január 30. hétfő

Az Amerikai Egyesült Államok püspökei tiltakoznak Trump menekülteket sújtó rendeletei ellen

Az Amerikai Egyesült Államok püspökei közül többen tiltakoztak Donald Trump elnök menekülteket és bevándorlókat kirekesztő döntései ellen, közülük kiemeljük Joseph W. Tobin bíboros, newarki érsek és Blase J. Cupich bíboros, chicagói érsek írásait.

2017. január 30. hétfő

A pápa az olasz terrorelhárítókhoz: A maffia a halál kultúrája, amit le kell győzni!

Ferenc pápa január 23-án, hétfőn délben az Apostoli Palota Kelemen termében fogadta az olasz Maffiaellenes és Terrorelhárító Nemzeti Igazgatóság mintegy negyvenfős küldöttségét. Beszédében eltökéltségre, állhatatosságra, nemzetközi összefogásra buzdított.

2017. január 25. szerda

Levélben fordulnak Lahor érsekéhez egy bombatámadásban meghalt mártír fiú ügyében

A johannabadi katolikus közösség azzal a kéréssel fordult Lahor érsekéhez, tolmácsolja kérésüket Ferenc pápa felé, hogy engedélyezze az eljárás megindítását Akash Bashir, volt szalézi növendék mártíromságának ügyében.

2017. január 22. vasárnap

„Ez a kereszt ide tartozik” – Iraki templomok az Iszlám Állam pusztítása után

Irakban és Szíriában templomok és más keresztény épületek százait szentségtelenítette meg az Iszlám Állam, azonban az ott élő muszlimok segítő jobbot nyújtanak keresztény felebarátaiknak a nehéz időkben.

2017. január 19. csütörtök

A szír katolikus pátriárka Budapesten: Egy dráma közepén élnek a közel-keleti keresztények

III. József Ignác antiochiai szír katolikus pátriárka tartott előadást a közel-keleti keresztények helyzetéről, szenvedéseiről január 11-én, szerdán Budapesten, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem dísztermében.

2017. január 12. csütörtök

Az al-Azhar szunnita központ főimámja személyesen köszöntötte a kopt pátriárkát karácsony alkalmából

Ahmad et-Tajjeb főimám január 4-én látogatást tett II. Tavadrosz (Teodor) kopt pátriárkánál Kairóban, és köszöntötte őt karácsony alkalmából, melyet a kopt ortodox egyház január 7-én ünnepelt.

2017. január 12. csütörtök

Erdő Péter bíboros a katolikus–ortodox fórumon: Ma is szükség van a Jézussal való találkozásra

Január 11-én, szerdán Erdő Péter bíboros előadást tartott az V. Európai Katolikus–Ortodox Fórumon, amelyre Párizsban gyűltek össze január 9. és 12. között az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa (CCEE) tagjai és az európai ortodox egyházak vezetői.

2017. január 12. csütörtök

Erdő Péter bíboros a katolikus–ortodox fórumon: Európának szüksége van Krisztusra és az Egyházra

Január 9. és 12. között Párizsban tartják az V. Katolikus–Ortodox Európai Fórumot az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa (CCEE) szervezésében. Erdő Péter bíboros tartotta a tanácskozás egyik bevezető előadását.

2017. január 10. kedd

„Ismerjük az ima erejét” – A gízai kopt püspök a keleti ortodox karácsonyról

Ferenc pápa vízkereszt napján az Úrangyala imádság után megemlékezett a keleti ortodox egyházakról, amelyek a Julián-naptár szerint január 7-én ünneplik a karácsonyt. Ez alkalomból készített interjút a Vatikáni Rádió Antoniosz Azíz Minával, Gíza kopt ortodox püspökével.

2017. január 9. hétfő

Egy szíriai örmény katolikus templom tabernákulumának fedőlapját állítják ki Budapesten

Egy, az Iszlám Állam terroristái által megsemmisített szíriai templomból származó ereklyét ajándékozott az Örmény Katolikus Egyház Magyarországnak.

2017. január 8. vasárnap

Helyreállították a kairói Szent Márk kopt székesegyházat a decemberi terrortámadás után

Az egyiptomi hadsereg mérnöki egységének köszönhetően rövid idő alatt végeztek a Szent Márk-katedrális és az ahhoz csatlakozó Szent Péter és Pál-kápolna helyreállítási munkálataival. A kápolnában december 11-én egy öngyilkos merénylő 27 emberéletet oltott ki a reggeli szentmise... »

2017. január 7. szombat

Párizsban rendezik meg az 5. Katolikus–Ortodox Európai Fórumot

Január 9. és 12. között a francia fővárosban tartják az 5. Katolikus–Ortodox Európai Fórumot az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa (CCEE) szervezésében.

2017. január 4. szerda

tovább »