Az angyal és a démonok – Mundruczó Kornél új filmjéről

Mundruczó Kornél „Jupiter holdja” című filmdrámájának világpremierje a 70. cannes-i fesztiválon volt idén májusban, ahol jelölték az Arany Pálmára. Magyarországon júniusban került a mozikba.

2017. július 22. szombat

Fegyveres támadás során raboltak el két papot Kongóban

Butembóban, a Kongói Demokratikus Köztársaság északkeleti részében fekvő Észak-Kivu tartomány városában a hadsereg egyenruháját viselő fegyveresek támadtak egy templomra július 16-án este, és magukkal hurcolták a Bunyuka-plébánia két papját.

2017. július 19. szerda

Az Egyház segíti az Aleppóba visszatérőket

Szíriában folytatódnak a harcok. A török hadsereg megtámadta a szíriai kurd milícia hadállásait az ország északnyugati részén, miután azok tüzet nyitottak ankarai egységekre. Folytatódik a bombázás Aleppóban is. A Vatikáni Rádió interjút készített a város plébánosával, Ibrahim... »

2017. július 18. kedd

Oliver Dashe Doeme nigériai püspök Budapesten – Kereszténység a Boko Haram árnyékában

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) II. Szent János Pál dísztermében tartott előadást július 17-én, hétfőn a Boko Haram fenyegetésében élő nigériai keresztények helyzetéről Oliver Dashe Doeme, a maiduguri egyházmegye püspöke.

2017. július 18. kedd

Az apostoli vikárius nyilatkozott a katari válságról

A Vatikáni Rádió munkatársa beszélgetett Camillo Ballín püspökkel, észak-arábiai apostoli vikáriussal a Katar és az arab országok között kialakult konfliktusról.

2017. július 7. péntek

„Térjetek vissza Jézushoz” – egy iraki pap megrendítő tanúságtétele

Roni Szalím iraki szír katolikus pap magyarországi tartózkodása idején beszélt hitéről, az őt ért megpróbáltatásokról, az iraki szír katolikus közösségről. Az interjú második részét közöljük.

2017. június 17. szombat

„Boldogok vagyunk, mert keresztények lehetünk” – egy iraki pap megrendítő tanúságtétele

Roni Szalím egyike azon négy iraki szír katolikus papnak, akik az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye vendégeként érkeztek Magyarországra. Portálunknak adott interjújában az iraki keresztények helyzetéről, üldöztetésükről, a szenvedésben való kitartásukról és az örömről... »

2017. június 16. péntek

Henri Boulad realistán tekint a pápa egyiptomi útjának hatására

Ferenc pápa április végi kairói látogatása kapcsán mondta el gondolatait a híres alexandriai jezsuita szerzetes június 12-én a budapesti Párbeszéd Házában. A szentatya április 28-án szólalt fel az al-Azhar egyetemen tartott békekonferencián.

2017. június 13. kedd

Közös nyilatkozatban ítélik el a szélsőségességet az ausztriai imámok

Az Ausztriai Iszlám Hitközség (IGGÖ) mintegy háromszáz imám tagja közös nyilatkozatban akarja elítélni a terrorizmust, a vallási szélsőségességet, egyúttal felhívni a figyelmet a muszlimok megbélyegzésének veszélyeire – közölte a Kurier című osztrák lap június 7-én,... »

2017. június 8. csütörtök

Egy férfi kalapáccsal támadt rá egy rendőrre a Notre-Dame közelében

Lövöldözés és pánik tört ki Párizs központjában, a Notre-Dame-nál június 6-án. Egy férfi kalapáccsal támadt rá egy rendőrre a székesegyház közelében. Egy másik rendőr meglőtte a férfit, akit a mentő elszállított.

2017. június 7. szerda

A katolikus püspökök szavai együttérzésükről tanúskodtak a londoni terrorcselekmények után

A katolikus bíborosok és püspökök szerte a világon kifejezték együttérzésüket, és imáikról biztosították az érintetteket a június 3-i londoni terrortámadás után, melynek következtében hét ember életét vesztette, és számos sebesült válságos állapotban van.

2017. június 5. hétfő

Ferenc pápa: A Lélek adjon erőt az evangélium minden misszionáriusának!

Június 4-én vasárnap a szentatya a délelőtti szentmise végén elimádkozta a szokásos Regina Caeli imádságot a Szent Péter téren egybegyűlt hívőkkel, előtte pedig imát kért a háborúk és a terrorizmus áldozataiért.

2017. június 4. vasárnap

Quevedo bíboros démoninak nevezte a terrorizmust

Orlando Quevedo bíboros szavai szerint: a terrorizmusnak nincs istene. A Fülöp-szigeteki bíboros május 31-én mutatott be szentmisét, amikor megkoronázta a Rizal tartománybeli San Mateóban az Aranzazui Boldogasszony szobrát.

2017. június 4. vasárnap

Ferenc pápa: imádkozzunk a londoni merénylet áldozataiért és a családjaikért

Június 3-án este merénylet történt London belvárosában: három férfi furgonnal a gyalogosok közé hajtott a London Bridge-en, majd késsel támadtak a járókelőkre a közeli piacon, a Borough Marketen. Ferenc pápa pünkösdvasárnap, a Regina caeli imádság előtt megemlékezett az... »

2017. június 4. vasárnap

Az elrabolt keresztények eszközök a terroristák kezében – Egy misszionárius pap a marawi helyzetről

„Bízom benne, hogy a kormány bölcsen és meggondoltan cselekszik, hogy elkerüljük a vérontást” – fogalmazott Sebastiano D’Ambra, a Külmissziók Pápai Intézete (PIME) misszionáriusa a Fülöp-szigeteki Marawi városban május 23-án iszlamista terroristák által elrabolt keresztények... »

2017. június 1. csütörtök

Nagy visszhangot keltett a Közel-Keleten egy arab telefontársaság terrorizmusellenes kampányfilmje

A videóban egy önmagát felrobbantani készülő öngyilkos merénylőt korábbi terrorcselekmények áldozatainak családtagjai, illetve sérültjei győznek meg arról, hogy adja fel tervét. A kuvaiti telefontársaság kampányfilmjét május 26-i közzététele óta már több mint négymillióan... »

2017. június 1. csütörtök

A pápa részvétét fejezte ki a kabuli robbantás érintettjeinek

Május 31-én reggel bomba robbant a kabuli diplomáciai negyedben az afgán elnöki palota és a NATO misszió székháza közelében. Az eddigi hírek szerint legalább nyolcvanan meghaltak és 350-en megsebesültek a merényletben. A pápa a hír hallatán táviratot küldött Olaszország afganisztáni... »

2017. május 31. szerda

Ferenc pápa Genovában: Imádkozzunk az egyiptomi koptokért!

„Nem tagadták meg hitüket, ezért vérüket ontották. Emiatt mészárolták le pénteken a koptokat Egyiptomban!” Ferenc pápa e szavakkal fejezte ki az egyiptomi terrortámadás miatt érzett fájdalmát a genovai Szent Lőrinc-székesegyházban május 27-én, szombaton.

2017. május 27. szombat

Ismét keresztényeket gyilkoltak meg Egyiptomban

Legalább huszonhat halálos áldozata van annak a terrortámadásnak, amelyet katonai ruhába öltözött fegyveresek hajtottak végre május 26-án az ország déli részén, Minjában. A merénylet célpontja egy autóbusz volt, amelyen kopt keresztény zarándokok utaztak. Az áldozatok között... »

2017. május 26. péntek

Hetven ország tanácskozik Madridban a közel-keleti etnikai és vallási erőszak elleni fellépésről

Mintegy hetven ország, köztük Magyarország és több nemzetközi szervezet részvételével vette kezdetét az „Etnikai és vallási erőszak a Közel-Keleten” című nemzetközi konferencia Madridban május 24-én, szerdán.

2017. május 25. csütörtök

tovább »