Benedek közössége – Rendalapítójukat ünnepelték a tihanyi bencések

Szent Benedek apát nyári ünnepének estéjén, július 11-én a Tihanyi Bencés Apátság szerzetesközössége a rend más házaiból érkezett testvérekkel, szerzetes és egyházmegyés vendég atyákkal, valamint zarándokok seregével ünnepelte a rendalapítót.

2018. július 13. péntek

A váci székesegyházban tartotta diplomaosztó ünnepségét az Apor Vilmos Katolikus Főiskola

Június 29-én a váci székesegyházban tartották az Apor Vilmos Katolikus Főiskola diplomaátadó ünnepségét, amelyen kétszázharminc végzős hallgató vehette át oklevelét.

2018. július 11. szerda

Sarlós Boldogasszony-búcsú a Hidegség völgyében, Háromszéken és Csíksomlyón

Sarlós Boldogasszony tiszteletére szentelték a Hidegség völgyében fekvő Bándpataka templomát; Szűz Mária látogatása Erzsébetnél a csíksomlyói kegytemplom titulusa is – július 2-án tartották e templomok búcsúünnepét, s ugyanígy Háromszék Sarlós Boldogasszony-napi fogadalmi... »

2018. július 7. szombat

Lengyel kegyképmásolattal gazdagodott a kiskunhalasi templom

Jerzy Jurkiewicz, a lengyel Újszandec Antiochiai Szent Margit-bazilikájának plébánosa a mintegy hétszáz éve őrzött kegykép körmenetben hordozható másolatát ajándékozta a kiskunhalasi katolikus templomnak a július 1-jén tartott búcsún.

2018. július 5. csütörtök

Érseki szentmisével ünnepelték a vágáshutai templom felszentelésének 50. évfordulóját

Ötvenéves a vágáshutai templom. A kis zempléni faluban ez alkalomból ünnepi szentmisét mutatott be Ternyák Csaba egri érsek július 1-jén.

2018. július 4. szerda

Te Deumot ünnepeltek a Győri Egyházmegye fenntartásában működő oktatási intézmények

Veres András püspök tanévzáró hálaadó szentmisét mutatott be június 12-én a győri Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpontban, a Győri Egyházmegye fenntartásában működő oktatási intézmények lelkipásztorainak és munkatársainak részvételével.

2018. július 3. kedd

„Megmaradni Krisztus kötelékében” – Érseki szentmise a jászok ünnepén

Június utolsó hétvégéjén 24. alkalommal szervezték meg a Jász Világtalálkozót, melynek idén Jászfényszaru adott otthont. A kiállítások, népművészeti bemutatók gazdagította programok sorát június 30-án szentmise zárta, melyet Ternyák Csaba érsek mutatott be a környező... »

2018. július 3. kedd

Rokonok találkozása – Egy Algériában élt szerzetes gondolatai a találkozás ünnepéről

A mai ünnep – az áldott állapotban lévő Mária látogatása Erzsébetnél – különös értelmezését adja Christian de Chergé, a tibhirine-i (Algéria) trappista monostor 1996-ban meggyilkolt perjele, akinek boldoggá avatásáról januárban született döntés. Csigi Péter írásának... »

2018. július 2. hétfő

A gyűrű válasza – Párok és családok zarándoklata Mátraverebély-Szentkúton

Július 1-jén, Sarlós Boldogasszony ünnepén sok-sok kedves jelenet tanúi lehettünk a nemzeti kegyhelyen. Minden korosztályból érkeztek ugyanis párok áldást kérni az életükre, terveikre, hűségükre – és gyógyírt keresve a fájdalmaikra, gondjaikra.

2018. július 2. hétfő

Szűz Mária látogatása Erzsébetnél – Sarlós Boldogasszony

Magyarországon régi szokás szerint július 2-án ünnepeljük Szűz Mária látogatását Erzsébetnél. Mivel ezekben a napokban kezdődnek az aratási munkák, és a katolikus magyarság minden munkáját a Szűzanya oltalma alatt végezte, ezért Sarlós Boldogasszonynak nevezték el az ünnepet.... »

2018. július 2. hétfő

Erdő Péter bíboros a konzisztórium után: Küldetésünk mindig az egész világhoz szól!

Június 28-án konzisztórium keretében Ferenc pápa 14 új bíborost kreált. Szent Péter és Szent Pál apostolok ünnepén június 29-én pedig a pápa szentmisét mutatott be. Erdő Péter bíboros, prímás részt vett a konzisztóriumon és koncelebrált a pápával a szentmisén.

2018. június 30. szombat

Hálaadó szentmisét mutattak be Ferenc pápáért Budapesten

Ferenc pápa megválasztásának ötödik évében Szent Péter és Pál apostolok főünnepén, június 29-én hálaadó szentmisét mutatott be Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke, a konferencia tagjaival a budapesti Szent... »

2018. június 29. péntek

Ferenc pápa: Találkoztunk a köztünk láthatóan és tapinthatóan jelen lévő Élettel!

Június 29-én délben a Szentatya elimádkozta az Angelust a Szent Péter téren egybegyűlt hívőkkel. Péter apostol vallomásáról elmélkedve hangsúlyozta, hogy csak az tudja igazán Jézust az élő Isten Fiának vallani, aki találkozott vele úgy, mint élő személlyel, a valódi... »

2018. június 29. péntek

Méltónak találtattak – Papszentelés Gyulafehérváron

Június 29-én a gyulafehérvári székesegyházban bemutatott szentmisén Jakubinyi György érsek pappá szentelte a csíkszépvízi Antal Zoltán Lászlót, a galócási Fülöp Zsombort, a borzonti Kovács Józsefet, a kézdivásárhelyi Pasca Szilárdot és a petrozsényi Popesc Mihăiță... »

2018. június 29. péntek

„Legyetek Krisztus követői, hogy mások is Krisztus követői legyenek! – Papszentelés Kalocsán

Június 29-én, Szent Péter és Pál apostol főünnepén Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek áldozópappá szentelte Czele József, Pecsmán Viktor és Tuzson Attila diakónusokat a kalocsai Nagyboldogasszony-főszékesegyházban.

2018. június 29. péntek

Az érseki pallium – Jelképe Krisztusnak, a Jó Pásztornak, aki gondját viseli nyájának

Ferenc pápa Szent Péter és Pál apostolok főünnepén a Szent Péter téren tartott ünnepi szentmise keretében megáldotta a palliumokat. Az érseki jelvényről, eredetéről, jelképéről írunk.

2018. június 29. péntek

Ferenc pápa Szent Péter és Pál apostol főünnepén: Mi is érintsük meg mások szenvedő testét!

Június 29-én, Szent Péter és Pál apostol főünnepén a Szentatya a Szent Péter téren mutatott be szentmisét, melynek keretében megáldotta az új érsekek palliumát. A misén jelen volt a tizennégy új taggal bővült bíborosi testület és a konstantinápolyi patriarchátus küldöttsége... »

2018. június 29. péntek

Ferenc pápa a bíborosoknak: Egyikünk sem érezheti magát „felsőbb rendűnek” senkinél!

Június 28-án délután a Szentatya ünnepélyes szertartás keretében tizennégy új bíborost nevezett ki a Szent Péter-bazilikában a bíborosi testület jelenlétében. Az új bíborosok megkapták a bíbor színű birétumot, a gyűrűt, elmondták a hitvallást és engedelmességet fogadtak a... »

2018. június 28. csütörtök

A Krisztushoz való hűségünk a megmaradásunk záloga – Szent László király ünnepe Győrben

Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek ünnepi szentmisét mutatott be június 27-én Szent László király tiszteletére a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban. A szentmisén koncelebrált Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke a Győri Egyházmegye... »

2018. június 28. csütörtök

Vedd Krisztus evangéliumát, amelynek hirdetője lettél! – Diakónust szentelt Jakubinyi György érsek

Jakubinyi György érsek szentmise keretében diakónussá szentelte a gyergyóditrói Fülöp Sándor Szabolcs akolitust. A szertartásra a gyulafehérvári főegyházmegye szokásához híven Szent Péter és Szent Pál apostolok ünnepét megelőzően, a székesegyház felszentelésének emléknapján,... »

2018. június 28. csütörtök

tovább »