Szent László királyra emlékeztek Nagyváradon

Húsvét ötödik vasárnapján, május 19-én a nagyváradi székesegyházban celebrált szentmisével, majd hermás körmenettel ünnepelték a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye alapítóját, Szent László királyt.

2019. május 21., kedd

Megjelent a Praeconia liturgikus szakfolyóirat legújabb száma

Megjelent a „Praeconia” című magyar liturgikus szakfolyóirat 2019. évi első száma. Dolhai Lajos, az Egri Hittudományi Főiskola rektora, egyetemi tanár ajánlóját olvashatják.

2019. május 18., szombat

Mindszenty József bíboros utolsó napjaira emlékeztek Bécsben

Május 5-én, vasárnap délután Varga János, a Pázmáneum rektora szervezésében emlékeztek meg Mindszenty József bíborosról az Irgalmas Rendiek Kórházában Bécsben, halálának 44. évfordulóján.

2019. május 15., szerda

Ferenc pápa üzenete a hivatások 56. világnapjára

Húsvét negyedik vasárnapján, idén május 12-én tartjuk a papi és szerzetesi hivatások világnapját. Ferenc pápa ez évi üzenetének témája: Bátorság ahhoz, hogy Isten ígéretéért kockázatot vállaljunk.

2019. május 11., szombat

Hogy mindnyájan elteljünk Szentlélekkel – Megjelent Raniero Cantalamessa új, pünkösdről írt könyve

A Magyar Kurír „Új Ember Kiadványok” sorozatának új kötetében Raniero Cantalamessa meditációit olvashatjuk. „A pünkösd misztériuma” című könyvben a Pápai Ház szónoka a Szentlélek titkát hozza közelebb az olvasóhoz, elsősorban a Szentírás és a tapasztalat alapján.

2019. május 9., csütörtök

Jakubinyi György érsek bérmált több mint száz cigány hívőt Sepsiszentgyörgyön

Nem mindennapi eseményben volt része a sepsiszentgyörgyi Mária, Világ Királynője-egyházközség híveinek május 1-jén, hiszen Jakubinyi György gyulafehérvári érsek a bérmálás szentségét száznál is több roma hívőnek szolgáltatta ki.

2019. május 9., csütörtök

Boldog Ceferino vértanút ünnepelték Esztergomban

Május 4-e Boldog Ceferino roma származású vértanú emléknapja. Ez alkalomból Esztergomban a Boldog Ceferino Roma Misszió több mint százfős közösséggel ünnepelt a sportcsarnokban, ahová Mohos Gábor, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye segédpüspöke is ellátogatott.

2019. május 7., kedd

Boldog Gizella királyné

Szent István király hitvesére, első koronás királynénkra, Szent Imre herceg édesanyjára emlékezünk liturgikus emléknapján, május 7-én.

2019. május 7., kedd

Köszöntjük az édesanyákat!

Május első vasárnapján szeretettel köszöntjük az édesanyákat, és hálát adunk értük. Isten áldását kérjük életükre; az Úr édesanyja, Szűz Mária óvja, védje őket!

2019. május 5., vasárnap

Találkozás, tanulás, egymásba kapaszkodó elköteleződés – Mindszenty-ünnep Esztergomban

Mindszenty József boldoggá avatásáért mutattak be szentmisét május 4-én az esztergomi bazilikában. A főcelebráns Erdő Péter bíboros, prímás volt, a szónok Böcskei László nagyváradi megyéspüspök, aki arra buzdított, hogy egymásba kapaszkodó elköteleződéssel tegyünk egy jobb,... »

2019. május 4., szombat

Szentmise az Isteni Irgalmasság vasárnapján a zalaegerszegi kórházi kápolnában

Az Isteni Irgalmasság vasárnapján, április 28-án Fekete Szabolcs Benedek atya búcsúi szentmisét mutatott be a Zala Megyei Szent Rafael Kórház kápolnájában.

2019. május 3., péntek

Hangáhítattal ünnepelték a feltámadást Békéscsabán

A Békés megyei szórványban élő görögkatolikusok vendége volt Kocsis Fülöp érsek-metropolita Tamás-vasárnap előestéjén, április 27-én. „Húsvéti öröm a görögkatolikusoknál” címmel tartott előadást Békéscsabán, a belvárosi római katolikus plébánia közösségi... »

2019. május 2., csütörtök

Az eucharisztikus kongresszusra készültek a Győri Egyházmegye zarándoklatán

A budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra (NEK) való felkészülés jegyében telt május első napja a győri Káptalandombon. A Veres András megyéspüspök által kezdeményezett egyházmegyei zarándoklat középpontjában az Oltáriszentség, a szent család példája és a missziós... »

2019. május 2., csütörtök

A becenevem Anya, a teljes nevem Anya, Anya, Anya, Anyaaa!

Május 5-én, vasárnap köszöntjük az édesanyákat. Az alábbi írással készüljünk együtt anyák napjára.

2019. május 1., szerda

Keresztközelségben Kapuváron – Megérkezett a missziós kereszt a Győri Egyházmegyébe

Az Isteni Irgalmasság ünnepének hétvégéjén a rábaközi kisvárosban, Kapuváron kezdte meg győri egyházmegyei zarándokútját a 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus missziós szimbóluma. A Szent Anna-templomban szentmiséken és imaórákon vették körül a keresztet a hívek.

2019. április 29., hétfő

Szent György-napi búzaszentelés Sátoraljaújhelyen

Április 24-én, a Georgikon Görögkatolikus Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium védőszentje, Szent György nagyvértanú emléknapján ünnepséget és búzaszentelést tartottak a sátoraljaújhelyi oktatási intézményben.

2019. április 29., hétfő

Ferenc pápa: Legyünk bátrak, és érintsük meg Jézus sebeit szenvedő testvéreinkben!

Április 28-án a békéről, az örömről és az apostoli küldetésről, vagyis Jézus húsvéti ajándékairól elmélkedett a Szentatya az irgalmasság vasárnapján elimádkozott Regina Caeli előtt.

2019. április 28., vasárnap

A HÉT VERSE – II. János Pál pápa: A Forrás

Napra pontosan öt évvel ezelőtt ünnepeltük II. János Pál pápa szentté avatását. Az Isteni Irgalmasság vasárnapjának vigíliáján emlékezzünk a szentatyára, akinek ezt az ünnepet köszönhetjük, és aki annyi erőt és gondolatot merített a teremtett világ szépségéből. Versei is... »

2019. április 27., szombat

A papnövendék válaszol – Mit jelent szeretni? (II. rész)

Fiatalok kérdéseire keresi a választ Máté János Kristóf, az esztergomi Érseki Papnevelő Intézet ötödéves papnövendéke. Írásait rendszeresen közreadjuk oldalunkon.

2019. április 27., szombat

Beer Miklós váci megyéspüspök húsvéti üzenete

Beer Miklós váci megyéspüspök húsvétra írt üzenetét olvashatják az alábbiakban.

2019. április 26., péntek

tovább »