Böjti sms-ekkel segíti a karácsonyi előkészületet a Görögkatolikus Egyház

A bizánci hagyományú egyházakban november 15-én kezdődik és december 24-éig tart a karácsonyi böjt. Akárcsak a húsvétot megelőző nagyböjt, ez az időszak is negyvennapos.

2018. november 14. szerda

Fatimai engesztelő imatalálkozót tartottak a felvidéki Bodollón

November 13-án Mahimai Raj Anthony vezette a fatimai engesztelő imatalálkozót a bodollói Sarlós Boldogasszony-templomban. Az eseményről Gábor Bertalan szepsi esperes, plébános tájékoztatott.

2018. november 14. szerda

Sárváron is lampionos felvonulással ünnepelték Szent Mártont

A Szombathelyi Egyházmegye védőszentje, Szent Márton ünnepe alkalmából november 12-én – huszonegyedik alkalommal – lampionos menet indult a sárvári Szent László Katolikus Általános Iskolától a Szent László-templomba.

2018. november 14. szerda

Templombúcsút ünnepeltek a kárpátaljai Salánkon

November 8-án a Görögkatolikus Egyház az arkangyalokra és minden égi seregekre emlékezik. Minden évben e napon tartja templombúcsúját a kárpátaljai salánki görögkatolikus gyülekezet, településük 1878 és 1883 között templomát ugyanis egykor Szent Mihály arkangyal tiszteletére... »

2018. november 13. kedd

Magyar szentek és boldogok

A mai emléknap mindenszentek ünnepéhez kötődik: magyar népünk szentjeit, boldogjait köszöntjük.

2018. november 13. kedd

A kísértést szenvedő családokért imádkoztak Székesfehérváron a magyar szent család napján

Az első magyar szent család napján, november 10-én Szent István, Boldog Gizella és Szent Imre ereklyéi, valamint a missziós zarándokkereszt jelenlétében imádkoztak a székesfehérvári Prohászka-emléktemplomban a magyar családokért, a nemzetért és a 2020-as budapesti eucharisztikus... »

2018. november 12. hétfő

Szinódusi fórumot és Szent Asztrik-ünnepet tartottak Kalocsán

A Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye a 2000-ben megtartott egyházmegyei szinódus óta évről évre fórumot szervez aktuális lelkipásztori témákban. Idén november 11-én Kalocsán rendezték meg a fórumot a Nagyasszonyunk Katolikus Intézményben. A téma a fiatalság megszólítása és... »

2018. november 12. hétfő

Rászoruló családok karácsonyi asztalát terítik meg a Kaposvári Egyházmegyében

A Családok éve 2018 – Varázsasztal elnevezésű jótékonysági kezdeményezés sajtótájékoztatóját tartották a kaposvári püspökségen november 9-én.

2018. november 12. hétfő

Betlehemkészítő pályázatot hirdet az Egri Főegyházmegye

Az egri Érseki Palota Turisztikai Látogatóközpont betlehemkészítő pályázatot hirdet. A pályaművek leadási határideje december 13.

2018. november 12. hétfő

Szent Márton püspököt ünnepelte a Szombathelyi Egyházmegye

November 9-én lampionos felvonulással és vesperással, november 10-én pedig ünnepi szentmisével köszöntötték Szent Márton püspököt szülővárosában, az egykori Savariában, a mai Szombathelyen.

2018. november 11. vasárnap

Most már látom – Beer Miklós új könyve

Advent előtt jelenik meg a váci megyéspüspökkel, Beer Miklóssal készült interjúsorozat 4. része. A főpásztor és beszélgetőtársa, Réti József első kötete még 2015-ben látott napvilágot, „Szeressek ott, ahol gyűlölnek” címmel.

2018. november 11. vasárnap

Szent Mártonra emlékeztek a katonai hálaadó ünnepségen Debrecenben

A Debrecenben állomásozó 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred – sok éves hagyományt követve – védőszentjének, Szent Mártonnak ünnepe alkalmából november 9-én hálaadó ünnepségen vett részt a helyőrségi templomként is ismert debreceni Megtestesülés-templomban.

2018. november 11. vasárnap

A lateráni bazilika felszentelésének ünnepe

A Lateráni Keresztelő Szent János-főszékesegyház a Legszentebb Üdvözítő bazilikája, a pápa székesegyháza. A homlokzatán lévő felirat hirdeti: „A Város és a Földkerekség minden templomának anyja és feje”.

2018. november 9. péntek

Húszéves a nagybocskói Szent Imre-templom

November 3-án a kárpátaljai Nagybocskón a Szent Imre tiszteletére épült templom felszentelésének 20. évfordulóját ünnepelték.

2018. november 8. csütörtök

„A választás szabadsága a tiétek!” – Ünnep a kaposvári Szent Imre Kollégiumban

Az intézmény névadójára emlékeztek a kaposvári Szent Imre Kollégium lakói és munkatársai november 6-án. Az ünnepségen Varga László megyéspüspök is részt vett.

2018. november 7. szerda

Húsvéti hittel tekinteni a sírokra – Halottak napja a külhoni egyházmegyékben

Halottak napján, november 2-án Schönberger Jenő szatmári megyéspüspök mutatott be szentmisét az elhunytakért a szatmárnémeti temetőben. Nagyváradon a székesegyházban emlékezett meg az elhunytakról Böcskei László megyéspüspök.

2018. november 6. kedd

Mindenszentek és halottak napja egyházmegyéinkben

November 1-jén a püspöki székhelyeken is ünnepi szentmisével emlékeztek meg „a földkerekségen elhunyt minden tökéletes, igaz emberről”, másnap pedig minden elhunytról, de különösen is a tisztulás állapotában levő szenvedő lelkekről. Az egyházmegyék beszámolóit... »

2018. november 5. hétfő

Idén olasz karácsonyfa és betlehem áll majd a Szent Péter téren

December 7-én, pénteken avatják fel a Szent Péter téren a karácsonyfát és a betlehemet, amelyeket idén Olaszország északkeleti részéből hoznak Rómába.

2018. november 5. hétfő

Zarándokév a nyitrai kálvárián

A nyitrai kálvárián szentmisékkel, lelkigyakorlatokkal várják a magyar zarándokokat, melynek decemberi alkalmára még lehet jelentkezni. Zeman István beszámolójának összefoglalóját olvashatják.

2018. november 5. hétfő

„Az igazság ott van a szemedben” – Don Boscóval Kazincbarcikán

November 2-án Kazincbarcikán vendégeskedett Ángel Fernández Artime, a szalézi rend főnöke, Don Bosco tizedik utóda.

2018. november 3. szombat

tovább »