Palánki Ferenc Furtán: Ha helyesen ünneplünk, kilépünk önzésünkből

Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök a jubileumi Szent László-évben meglátogatja az egyházmegye Szent László titulusú templomait, ahol szentmisét mutat be és találkozik az egyházközség híveivel. Október 15-én a Hajdú-Bihar megyei Furtára, Berettyóújfalu filiájára... »

2017. október 17. kedd

A Szűzanya a megtérés forradalmát hirdeti – Konferencia a fatimai jelenések 100. évfordulóján

A fatimai jelenések 100. évfordulóján országszerte számos programmal emlékezik az Egyház. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia október 14-én konferenciát szervezett a Fatimai Szűzanya tiszteletére épült soroksári Szent István király-plébániatemplomban.

2017. október 14. szombat

Magyarok Nagyasszonya-búcsút ünnepeltek a felvidéki Máriavölgyben

Idén is megünnepelték a Magyarok Nagyasszonya-búcsút a Felvidék egyik legrégebbi kegyhelyén, a Pozsony melletti Máriavölgyben. Az október 7-i búcsúi szentmise főcelebránsa Fazakas Márton csornai premontrei apát volt.

2017. október 14. szombat

Oda kell ülni Jézus lábához – A KÉSZ engesztelő zarándoklatot szervezett Máriagyűdre

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) országos engesztelő zarándoklatot szervezett Máriagyűdre október 7-én Magyarok Nagyasszonya ünnepéhez kapcsolódóan, melynek során a hagyományokhoz hűen hazánkért imádkoztak, Mária oltalmába ajánlva országunkat.

2017. október 11. szerda

Díszdiplomákat adták át a PPKE Vitéz János Tanárképző Központjában Esztergomban

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának (PPKE BTK) esztergomi képzési helyszínén, a Iohanneumban október 7-én díszdiploma-átadó ünnepséget tartottak.

2017. október 11. szerda

Böjte Csaba Szegeden

A ferences szerzetes az október 8-án, vasárnap a szegedi dómban bemutatott szentmisén Krisztus példájának követésére kérte a fiatalokat.

2017. október 11. szerda

Őszi erdei misére gyűltek össze Lillafüreden

A Bükk hegység gyöngyszeme Lillafüreden a Palotaszálló. Innen rövid séta után érkezünk el ahhoz a szabadtéri oltárhoz, ahol a nemrégiben felújított feszület magasodik a kis tisztás fölött. Évente kétszer tartanak itt szentmisét, az egyiket Magyarok Nagyasszonya ünnepéhez kapcsolódva... »

2017. október 11. szerda

A Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház búcsúját ünnepelték Nyíregyházán

A nyíregyházi Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház búcsúját ünnepelték október 8-án. A szentmise főcelebránsa Ternyák Csaba egri érsek volt.

2017. október 10. kedd

Megáldották a felújított első világháborús emlékművet Nagysimonyiban

Székely János megyéspüspök október 8-án, Magyarok Nagyasszonya ünnepén mutatott be szentmisét a Vas megyei Nagysimonyiban. A szertartást követően megáldotta a felújított első világháborús emlékművet.

2017. október 9. hétfő

Krisztus ikonjának lenni – Diakónust szenteltek Nyíregyházán

Orosz Atanáz, a Miskolci Egyházmegye megyéspüspöke szeptember 30-án, Világosító Szent Gergely emléknapján diakónussá szentelte a Nyíregyházi Egyházmegye számára Szemán András alszerpapot a Szent Miklós-székesegyházban.

2017. október 9. hétfő

Szűz Mária, Magyarok Nagyasszonya

Szent István halála előtt Mária oltalmába ajánlotta koronáját és országát. Felajánlása óta a Magyarok Nagyasszonyaként is tiszteljük a Szűzanyát. A külön ünnepet XIII. Leó pápa engedélyezte népünk számára.

2017. október 8. vasárnap

Mária: a remény alakja

Szűz Mária, Magyarok Nagyasszonya – Gondolatok az evangéliumhoz (Lk 1,26–28)

2017. október 7. szombat

Rózsafüzér Királynője

Október a rózsafüzér hónapja egyházunkban, október 7. Rózsafüzér Királynője (Regina Rosarii), az „Olvasós Boldogasszony” emléknapja: hálaünnep Mária közbenjárásáért, Isten segítségéért.

2017. október 7. szombat

Akolitusokat avattak Vácon

Idén is a szent főangyalok ünnepéhez legközelebb eső szombaton, szeptember 30-án avatta fel Beer Miklós megyéspüspök a Váci Egyházmegye új akolitusait. Az ünnepségre a váci székesegyházban, az este hat órakor kezdődő szentmisén került sor.

2017. október 6. péntek

Templombúcsút tartottak a debreceni görögkatolikus főszékesegyházban

Az Istenszülő Szűz Mária oltalmának ünnepén, október 1-jén tartották Debrecenben a görögkatolikus székesegyház búcsúját. A Szent Liturgiát Kocsis Fülöp metropolita vezette, prédikációt Jaczkó Sándor budapesti görögkatolikus helynök mondott.

2017. október 4. szerda

Salvatore Perrella olasz mariológus mutat be szentmisét Angyalföldön

Október 8-án, vasárnap, Magyarok Nagyasszonyának főünnepén délelőtt fél 11-kor Salvatore Perrella szervita atya mutat be szentmisét az angyalföldi Szent Mihály-templomban, melyet megelőzően a fatimai jelenések századik évfordulója alkalmából felajánlják a plébániát a Szűzanya... »

2017. október 4. szerda

Szent Ferenc boldog halálára emlékeztek a ferencesek

Szent Ferenc 1226. október 3-án az assisi Angyalos Boldogasszony-kápolnában, a Porciunkulában adta vissza lelkét a Teremtőnek. Azóta a ferencesek a világ minden részén megemlékeznek Szent Ferenc tranzitusáról, vagyis átköltözéséről a földi életből a mennyei hazába. Az ősi... »

2017. október 4. szerda

Időseket köszöntöttek a szatmárnémeti székesegyházban

„Önmagáért szeressük Istent, ne azért, mert ő jó, mert valamit is adott. Így megtanulhatjuk azt, hogy rábízzunk mindent, ne kérjünk biztosítékokat” – mondta szeptember 30-án az idősek világnapja kapcsán tartott szentmisén Schönberger Jenő szatmári püspök.

2017. október 4. szerda

Tranzitus: a ferencesek legnagyobb ünnepe

Ha jártunk már október 3-án este ferences templomban, észrevehettük, hogy nem a szokásos hétköznapi szentmisére érkeztünk. A ferences plébániák közösségei ezen az estén azért gyűlnek össze, hogy megemlékezzenek Assisi Szent Ferenc – idén 791 évvel ezelőtti – haláláról. Varga... »

2017. október 3. kedd

Szent őrzőangyalok

A Katolikus Egyház Katekizmusa (KEK) szerint: „Hitigazság, hogy szellemi, test nélküli lények, akiket a Szentírás általában angyaloknak nevez, léteznek. Ezt a Szentírás éppoly világosan bizonyítja, mint az egybehangzó Szenthagyomány.” (328)

2017. október 2. hétfő

tovább »