A szír katolikus pátriárka Budapesten: Egy dráma közepén élnek a közel-keleti keresztények

III. Ignác József antiochiai szír katolikus pátriárka tartott előadást a közel-keleti keresztények helyzetéről, szenvedéseiről január 11-én, szerdán Budapesten, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem dísztermében.

2017. január 12. csütörtök

Párizsban rendezik meg az 5. Katolikus–Ortodox Európai Fórumot

Január 9. és 12. között a francia fővárosban tartják az 5. Katolikus–Ortodox Európai Fórumot az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa (CCEE) szervezésében.

2017. január 4. szerda

Először mutatja be Poulenc „A kármeliták” című darabját az Operaház

Először szerepel a Magyar Állami Operaház műsorán Francis Poulenc (1899–1963) francia zeneszerző „A kármeliták” című darabja, amelyet december 2-án, pénteken mutatnak be Anger Ferenc rendezésében.

2016. november 29. kedd

Otthontalanná váltak az iraki keresztények

Az iraki hadsereg támadást indított Moszul és a környékbeli települések visszafoglalásáért. A keresztények örülnek, hogy hazatérhetnek, de házaik nagy részét az Iszlám Állam katonái felgyújtották, lerombolták.

2016. november 13. vasárnap

Kártérítésre kényszerítik a keresztény hitük mellett kiálló belfasti pékség tulajdonosait

Az észak-írországi Belfast bírósága október 24-én másodfokon – jóváhagyva az elsőfokú ítéletet – kimondta: az Ashers pékség törvénysértést követett el azzal, hogy visszautasította egy olyan torta elkészítését, amelyet a melegházasságot propagáló szlogennel kellett volna... »

2016. november 3. csütörtök

Ferenc pápa sajtótájékoztatója a repülőúton Malmőből Rómába

A Szentatya svédországi útjáról hazatérőben sajtótájékoztatót tartott a repülőgép fedélzetén november 1-jén. A sajtótájékoztató teljes leiratának fordítását közöljük.

2016. november 2. szerda

Erdő Péter közös gyertyagyújtásra hív 1956 hőseinek és áldozatainak emlékére

Az alábbiakban közreadjuk az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye közleményét.

2016. október 20. csütörtök

Ferenc pápa saját kézzel írt üzenetet az Assisi Szent Konvent szerzeteseinek vendégkönyvébe

Ferenc pápa szeptember 20-án, kedden a „Szomjazzuk a békét – Vallások és kultúrák párbeszédben” mottóval meghirdetett béketalálkozó zárónapján saját kézzel írt üzenetében kéri az Assisi Szent Konvent tagjait, hogy közvetítsék a békét az emberek felé.

2016. szeptember 23. péntek

A bangladesi püspökök elítélik a New York-i imám meggyilkolását

„Meg kell állítani mindazokat, akik gyűlöletet gerjesztenek a vallások ellen” – nyilatkozta Gervas Rozario püspök, a bangladesi Igazságosság és Béke Püspöki Bizottságának elnöke, aki kemény szavakkal ítélte el a New York-i imám és munkatársa augusztus 13-i... »

2016. augusztus 22. hétfő

A pakisztáni tankönyvek gyűlöletet keltenek a keresztények ellen

A pakisztáni püspöki kar által alapított Igazságosság és Béke Nemzeti Bizottsága (NCJP) nyilatkozatában aggodalmának adott hangot annak kapcsán, hogy a pakisztáni állami iskolai tankönyvek nagy része számos olyan utalást tartalmaz, amelyek gyűlöletet keltenek a diákokban a nem... »

2016. augusztus 10. szerda

Bangladesben egyre több merényletet követnek el a kisebbségek ellen

Az országban megdöbbenés uralkodik a dakkai merénylet után, félnek az indulatok elszabadulásától. Július 10-én, vasárnapról hétfőre virradó éjszaka egy kis faluban felgyújtottak egy keresztény asszonyt a saját ágyában.

2016. július 16. szombat

Ismét keresztény áldozatokat követel a káromlási törvény Pakisztánban

Asia Bibi, a káromlásért halálra ítélt, évek óta börtönben raboskodó édesanya története nem egyedülálló Pakisztánban. Július 11-én Lahor város közelében egy keresztény fiút vádoltak meg káromlással, egy másik városban pedig egy muszlim lány keresztelője váltott ki... »

2016. július 14. csütörtök

Közös gondolkodás a jövőnkről – Konferenciát rendeztek az ember és környezete egységéről

A Tihanyi Bencés Apátság adott otthont a 2014-ben indított Közös úton című konferenciasorozat harmadik tanácskozásának. A konferenciát az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egyházi, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága és az UNESCO Magyar Nemzeti... »

2016. június 8. szerda

Londonban találkoztak a CCEE és a CEC vezetői

Az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa (CCEE) és az Európai Egyházak Konferenciája (CEC) elnökei és főtitkárai május 24-én Londonban találkoztak, hogy tárgyaljanak a mindkét szervezetet érintő kérdésekről és a közeljövőben megvalósuló közös kezdeményezésekről.

2016. május 25. szerda

Ferenc pápa üzenete Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárhoz: Halljuk meg a szenvedők kiáltását!

Május 23-án kezdődött Isztambulban a nemzetközi humanitárius csúcstalálkozó, amelynek alkalmából a Szentatya levelet írt a résztvevőkhöz.

2016. május 24. kedd

Sarah bíboros: Meg kell védenünk a családokat a sátán támadásaitól

Robert Sarah bíboros, az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció prefektusa május 17-én a washingtoni 12. Nemzeti Katolikus Imareggelin tartott beszédében kemény hangon bírálta és a sátán művének nevezte azon jelenségeket, amelyek szemben állnak a hagyományos családi... »

2016. május 19. csütörtök

A „könnyek letörléséért” imádkoztak Ferenc pápa vezetésével a Vatikánban

Május 5-én este különleges imavirrasztást vezetett a Szentatya a Szent Péter-bazilikában: a jelenlévők a „könnyek letörléséért”, minden szenvedő emberért imádkoztak. A pápa elmélkedését és az egyetemes könyörgések szövegét teljes egészében közöljük.

2016. május 6. péntek

A szentszéki ENSZ-megfigyelő szerint módszeres kegyetlenkedés folyik a keresztények ellen

„Meg kell védeni a vallásszabadságot és a többi emberi jogot. Meg kell állítani a keresztényeket és más vallásúakat sújtó szörnyűségeket” címmel tartottak tanácskozást április 28-án az ENSZ New York-i székhelyén.

2016. május 2. hétfő

A jordán király finanszírozza a jeruzsálemi Szent Sír-szentély helyreállítását

II. Abdullah jordán király április 10-én ismét egy fontos gesztussal erősítette meg a jordán királyi ház keresztényekhez fűződő barátságát. A szentföldi keresztény felekezetek örömmel fogadták a felajánlást.

2016. április 13. szerda

Száz éve lett törvényesen elismert vallás az iszlám hazánkban

Az iszlám vallás magyarországi elismerésének századik évfordulója alkalmából ünnepi megemlékezést tartott március 30-án Budapesten a Magyar Iszlám Közösség.

2016. március 30. szerda

tovább »