Ferenc pápa sajtótájékoztatója a repülőgép fedélzetén, visszaúton Egyiptomból

Április 29-én, kétnapos egyiptomi útjáról hazatérőben a szentatya ismét válaszolt a vele utazó újságírók kérdéseire. A pápa sajtótájékoztatójának fordítását teljes terjedelmében közöljük.

2017. május 2. kedd

Katolikus levéltárak munkatársainak rendeztek szakmai napot

„A protestánsokkal kapcsolatos jogszabályok és a rájuk vonatkozó levéltári források egy csoportja” címmel tartott szakmai napot az Országos Katolikus Gyűjteményi Központ (OKGYK) április 25-én a katolikus levéltárak munkatársai számára.

2017. április 28. péntek

A Vatikán szót emelt a közel-keleti kisebbségek érdekében

Bernardito Auza érsek, apostoli nuncius, a Szentszék állandó ENSZ megfigyelője a Világszervezet Biztonsági Tanácsának április 20-i ülésén átfogó képben ismertette a Szentszék álláspontját Közel-Kelet térségének stabilitása ügyében.

2017. április 22. szombat

A szentföldi keresztények helyzetéről tartott előadást Jungbert Béla a Szent István Társulat estjén

A Szent István Társulat rendezvénysorozatának keretében Jungbert Béla, a jeruzsálemi Szent Sír Lovagrend magyarországi helytartója, volt palesztinai és jordániai nagykövet tartott előadást „Keresztények a mai Szentföldön” címmel a Pázmány Péter Katolikus Egyetem jogi karán március... »

2017. március 29. szerda

Sok szíriai muszlim tér át a kereszténységre, miután megmenekül a háborús övezet veszélyeitől

„Jézus megmentett minket” – mondják a Szíriából menekülő muszlimok, akik Libanonban találtak menedékre, és áttértek a keresztény hitre – annak ellenére, hogy emiatt fenyegetések és támadások érték őket.

2017. március 11. szombat

A holland egyházi vezetők szót emeltek a populizmus előretörése miatt

Katolikus püspök is csatlakozott Hollandiában ahhoz a kezdeményezéshez, melynek támogatói a populista politikai irányzat térnyerése, valamint a keresztény kultúra kizsákmányolása ellen emelnek szót.

2017. március 7. kedd

„Keresztény társadalmi mártírium 1944–1956” címmel rendeztek konferenciát Budapesten

Egynapos nemzetközi konferenciát szervezett a Mika Sándor Egyesület (az Eötvös Collegium Történész Műhelyének egykori tagjaiból alakult társaság) a Petőfi Irodalmi Múzeumban február 9-én „Keresztény társadalmi mártírium 1944–1956” címmel.

2017. február 9. csütörtök

Levélben fordulnak Lahor érsekéhez egy bombatámadásban meghalt mártír fiú ügyében

A johannabadi katolikus közösség azzal a kéréssel fordult Lahor érsekéhez, tolmácsolja kérésüket Ferenc pápa felé, hogy engedélyezze az eljárás megindítását Akash Bashir, volt szalézi növendék mártíromságának ügyében.

2017. január 22. vasárnap

A szír katolikus pátriárka Budapesten: Egy dráma közepén élnek a közel-keleti keresztények

III. József Ignác antiochiai szír katolikus pátriárka tartott előadást a közel-keleti keresztények helyzetéről, szenvedéseiről január 11-én, szerdán Budapesten, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem dísztermében.

2017. január 12. csütörtök

Párizsban rendezik meg az 5. Katolikus–Ortodox Európai Fórumot

Január 9. és 12. között a francia fővárosban tartják az 5. Katolikus–Ortodox Európai Fórumot az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa (CCEE) szervezésében.

2017. január 4. szerda

Először mutatja be Poulenc „A kármeliták” című darabját az Operaház

Először szerepel a Magyar Állami Operaház műsorán Francis Poulenc (1899–1963) francia zeneszerző „A kármeliták” című darabja, amelyet december 2-án, pénteken mutatnak be Anger Ferenc rendezésében.

2016. november 29. kedd

Otthontalanná váltak az iraki keresztények

Az iraki hadsereg támadást indított Moszul és a környékbeli települések visszafoglalásáért. A keresztények örülnek, hogy hazatérhetnek, de házaik nagy részét az Iszlám Állam katonái felgyújtották, lerombolták.

2016. november 13. vasárnap

Kártérítésre kényszerítik a keresztény hitük mellett kiálló belfasti pékség tulajdonosait

Az észak-írországi Belfast bírósága október 24-én másodfokon – jóváhagyva az elsőfokú ítéletet – kimondta: az Ashers pékség törvénysértést követett el azzal, hogy visszautasította egy olyan torta elkészítését, amelyet a melegházasságot propagáló szlogennel kellett volna... »

2016. november 3. csütörtök

Ferenc pápa sajtótájékoztatója a repülőúton Malmőből Rómába

A Szentatya svédországi útjáról hazatérőben sajtótájékoztatót tartott a repülőgép fedélzetén november 1-jén. A sajtótájékoztató teljes leiratának fordítását közöljük.

2016. november 2. szerda

Erdő Péter közös gyertyagyújtásra hív 1956 hőseinek és áldozatainak emlékére

Az alábbiakban közreadjuk az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye közleményét.

2016. október 20. csütörtök

Ferenc pápa saját kézzel írt üzenetet az Assisi Szent Konvent szerzeteseinek vendégkönyvébe

Ferenc pápa szeptember 20-án, kedden a „Szomjazzuk a békét – Vallások és kultúrák párbeszédben” mottóval meghirdetett béketalálkozó zárónapján saját kézzel írt üzenetében kéri az Assisi Szent Konvent tagjait, hogy közvetítsék a békét az emberek felé.

2016. szeptember 23. péntek

A bangladesi püspökök elítélik a New York-i imám meggyilkolását

„Meg kell állítani mindazokat, akik gyűlöletet gerjesztenek a vallások ellen” – nyilatkozta Gervas Rozario püspök, a bangladesi Igazságosság és Béke Püspöki Bizottságának elnöke, aki kemény szavakkal ítélte el a New York-i imám és munkatársa augusztus 13-i... »

2016. augusztus 22. hétfő

A pakisztáni tankönyvek gyűlöletet keltenek a keresztények ellen

A pakisztáni püspöki kar által alapított Igazságosság és Béke Nemzeti Bizottsága (NCJP) nyilatkozatában aggodalmának adott hangot annak kapcsán, hogy a pakisztáni állami iskolai tankönyvek nagy része számos olyan utalást tartalmaz, amelyek gyűlöletet keltenek a diákokban a nem... »

2016. augusztus 10. szerda

Bangladesben egyre több merényletet követnek el a kisebbségek ellen

Az országban megdöbbenés uralkodik a dakkai merénylet után, félnek az indulatok elszabadulásától. Július 10-én, vasárnapról hétfőre virradó éjszaka egy kis faluban felgyújtottak egy keresztény asszonyt a saját ágyában.

2016. július 16. szombat

Ismét keresztény áldozatokat követel a káromlási törvény Pakisztánban

Asia Bibi, a káromlásért halálra ítélt, évek óta börtönben raboskodó édesanya története nem egyedülálló Pakisztánban. Július 11-én Lahor város közelében egy keresztény fiút vádoltak meg káromlással, egy másik városban pedig egy muszlim lány keresztelője váltott ki... »

2016. július 14. csütörtök

tovább »