Látogatóbarátabbá válik a Vatikáni Múzeum

Barbara Jatta, a Vatikáni Múzeum igazgatója január 10-én adott interjút a Vatikáni Rádió olasz nyelvű adásában annak kapcsán, hogy hamarosan közzéteszik a múzeumkomplexum látogatásának megkönnyítését célzó tervet.

2018. január 11. csütörtök

A pápa cirkuszba invitálja a szegényeket

Az Apostoli Penitenciária szervezésében január 11-én, Rómában cirkuszi előadásra várnak szegényeket, hajléktalanokat, menekülteket, fogvatartottakat és más rászorulókat.

2018. január 10. szerda

Ferenc pápa elmúlt éve dióhéjban – második rész

A 2017-es esztendő második felének Ferenc pápával kapcsolatos fontosabb híreit, eseményeit idézzük fel röviden.

2018. január 9. kedd

A szentség útjai – Interjú Angelo Amato bíborossal, a Szentek Ügyeinek Kongregációja prefektusával

Angelo Amato bíborossal, a Szentek Ügyeinek Kongregációja prefektusával beszélgetett a boldoggá- és szenttéavatási perek tavaly jóváhagyott új útjáról és az ereklyetisztelet friss szabályairól a L’Osservatore Romano. Nicola Gori interjúja január 4-én jelent meg a vatikáni... »

2018. január 6. szombat

„Clerus App” – a Papi Kongregáció új mobilalkalmazása

A Papi Kongregáció a Pápai Kommunikációs Titkársággal együttműködve szeretné mélyebben megérteni Isten Szavát a vasárnapi liturgia tükrében.

2018. január 5. péntek

Krisztus mindenkori jelenvalósága – a Pápai Ház szónokának második adventi beszéde

„Mit használ nekem Krisztus születése Máriától Betlehemben, ha a szívemben nem születik meg a hit által?” – hangzott el Raniero Cantalamessa tanításában, melyet december 22-én mondott a Római Kúria munkatársai számára az Apostoli Palota Redemptoris Mater-kápolnájában, Ferenc pápa... »

2017. december 23. szombat

A pápa a kúriához: Reformokat végrehajtani olyan, mint fogkefével tisztogatni az egyiptomi Szfinxet

Hogyan kell működnie a római kúriának kifelé? – Megtudhatjuk a Szentatyának abból a beszédéből, amelyet december 21-én délelőtt mondott a vatikáni Apostoli Palota Kelemen termében, amikor fogadta a római kúria bíborosait és hivatalvezetőit a hagyományos karácsonyi köszöntés... »

2017. december 22. péntek

A karácsony jó alkalom, hogy békét teremtsünk magunkban – A vatikáni alkalmazottakat fogadta a pápa

Ferenc pápa közvetlen szavakkal köszöntötte a Szentszék és Vatikánvárosi Állam munkatársait december 21-én délben a VI. Pál teremben a közelgő karácsony alkalmából.

2017. december 21. csütörtök

Új szabályozás az ereklyékkel kapcsolatban: Tilos a kereskedés és az értékesítés

Új szabályozás lépett életbe az ereklyetartókra, a relikviák őrzésére és szállítására vonatkozóan, ami Isten szolgái, a boldogok és a szenteknek ereklyéit is érinti – ezekről rendelkezik legújabb instrukciójában a Szentek Ügyeinek Kongregációja.

2017. december 20. szerda

Krisztus és a teremtett világ kapcsolata – A Pápai Ház szónokának első adventi beszéde

A Római Kúria munkatársai számára idén is Raniero Cantalamessa kapucinus szerzetes, a Pápai Ház szónoka tart adventi elmélkedéseket az Apostoli Palota Redemptoris Mater-kápolnájában. Az első alkalomra – Ferenc pápa jelenlétében – december 15-én reggel került sor.

2017. december 15. péntek

Megjelent a Világiak, Család és Élet Pápai Tanácsának első videohírlevele

„Itt az ideje a jó hírnek” – ezzel a címmel jelent meg a vatikáni dikasztérium első videohírlevele, amely mostantól kezdve minden hónapban jelentkezik öt nyelven. A dikasztérium honlapján megtalálható 15 perces videó a hivatal elmúlt havi tevékenységéről tájékoztat.

2017. december 15. péntek

Ferenc pápa részvételével ülésezik a bíborosi tanács

December 11-én, hétfőn délelőtt kezdődött meg a bíborosi tanács 22. ülése a Vatikánban, amelyen a Szentatya is jelen van. A tanácskozás december 13-án, szerdán ér véget.

2017. december 12. kedd

A vallásközi párbeszéd jegyében palesztin delegációt fogadott a pápa

Ferenc pápa december 6-án kihallgatáson fogadta a palesztin vallási vezetőkkel folytatott párbeszéd felelős bizottságának tagjait.

2017. december 8. péntek

„A tüzet csak tűzzel lehet átadni” – Bemutatták Bruno Secondin „Az élő Isten prófétái” című kötetét

A Magyar Kurír Új Ember Kiadványok sorozatában megjelent kötetet Székely János szombathelyi megyéspüspök ismertette december 6-án Budapesten, a D18 kávézó és könyvesbolt közösségi termében.

2017. december 7. csütörtök

Hálaadó szentmisét mutatott be Ferenc pápa Sodano bíboros 90. születésnapja alkalmából

Angelo Sodano bíboros sokat tett az Egyházért, de legkiemelkedőbb vonásaként Ferenc pápa „egyházi fegyelmezettségét” jelölte meg. A főpásztor 90. születésnapja alkalmából Ferenc pápa december 7-én reggel az Apostoli Palota Szent Pál-kápolnájában mutatott be szentmisét.

2017. december 7. csütörtök

A Szentatyában is van félelem az iszlámmal kapcsolatban – Székely János az ad limina látogatásról

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tagjai november 20. és 24. között ad limina látogatáson vettek részt Rómában. A küldöttség tagjával, Székely János szombathelyi megyéspüspökkel Somogyi Viktória beszélgetett a Vatikáni Rádióban.

2017. december 2. szombat

Igazi hitbeli találkozás volt a pápával – Ternyák Csaba az ad limina látogatásról

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tagjai november 20. és 24. között ad limina látogatáson vettek részt Rómában. A küldöttség tagjával, Ternyák Csaba egri érsekkel Somogyi Viktória beszélgetett a Vatikáni Rádióban. Az interjú szerkesztett változatát adjuk közre.

2017. december 1. péntek

„Minden regiszteren játszanunk kell” – Bábel Balázs érsek az ad limináról

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tagjai november 20. és 24. között ad limina látogatáson vettek részt Rómában. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsekkel Gedő Ágnes beszélgetett a Vatikáni Rádióban.

2017. november 29. szerda

Kánonjogi továbbképzés az Apostoli Szentszék fellebbviteli bíróságán

November 20. és 25. között éves szakmai továbbképzést tartottak az Apostoli Szentszék fellebbviteli bíróságán – tájékoztatott Artner Péter.

2017. november 29. szerda

Veres András mondott homíliát a római Falakon kívüli Szent Pál-bazilikában

Veres András megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnökének homíliája, mely november 24-én hangzott el a római Falakon kívüli Szent Pál-bazilikában, az ad limina látogatás alkalmával, a magyar püspöki konferencia tagjaival bemutatott hálaadó szentmisén.

2017. november 25. szombat

tovább »