Parolin bíboros szerint a pápa nyitott arra, hogy Észak-Koreába látogasson

A dél-koreai elnök október 18-i vatikáni audienciáját összefüggésbe hozták a sajtóban azzal a hírrel, hogy Mun Dzsein dél-koreai államfő Észak-Korea vezetőjének üzenetét közvetítette Ferenc pápának, amelyben Kim Dzsongun meghívja egy látogatásra a Szentatyát országába.

2018. október 22. hétfő

Egy stanfordi Nobel-díjas professzor a Pápai Tudományos Akadémia új tagja

Ferenc pápa október 20-án kinevezte Steven Chut, a kaliforniai Stanford Egyetem molekuláris és sejtfizika professzorát a Pápai Tudományos Akadémia rendes tagjává.

2018. október 22. hétfő

Sako bíboros a szinódusról: Új nyelven kell szólni a fiatalokhoz

A szinódus nem politikai parlament, hanem rendkívüli alkalom a párbeszédre, amely segíteni fog megváltoztatni az ifjúságpasztorációt – mondta Louis Raphaël Sako bíboros, iraki káld pátriárka az ifjúsági szinódusról október 16-án tartott sajtótájékoztatón.

2018. október 17. szerda

Újabb öt évre kapott szentszéki akkreditációt a Szent Atanáz-főiskola

A Katolikus Nevelés Kongregációja 2018. szeptember 27-én kelt dekrétumával újabb ötéves ciklusra megújította a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola és a Pápai Keleti Intézet közötti aggregációs szerződést.

2018. október 17. szerda

Ferenc pápa bemutatta az új helyettes államtitkárt

A Vatikáni Államtitkárság Általános Ügyek Részlegének új vezetőjét, a venezuelai Edgar Peña Parra érseket, korábbi mozambiki nunciust október 15-én mutatta be a szentszéki hivatalban Ferenc pápa.

2018. október 17. szerda

Egy liftben a pápával – Kocsis Fülöp rendhagyó tudósítása a szinódusról

Mi is illene jobban egy ifjúsági szinódushoz, mint egy Facebookon vezetett útinapló az eseményekről? A szinóduson részt vevő magyar főpásztorok egyike, Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita a közösségi médiában számol be napról napra a szinóduson történtekről.

2018. október 11. csütörtök

Ouellet bíboros: Viganò jöjjön elő rejtekhelyéről, bánja meg tettét, és engesztelődjön ki a pápával!

Carlo Maria Viganò érsek, volt nuncius azzal vádolta meg Ferenc pápát, hogy enyhítette a visszaélésekkel meggyanúsított McCarrick egykori bíboros ellen kiszabott szankciókat. Marc Ouellet vatikáni bíboros visszautasítja a Szentatyával szembeni vádakat, és kiengesztelődésre szólítja fel... »

2018. október 8. hétfő

Ferenc pápa kérésére szentszéki közleményt adtak ki a McCarrick-ügyben

A nemrégiben Theodore Edgar McCarrick érsek ügyében nyilvánosságra hozott vádakkal kapcsolatban a Szentatya, aggódva a zavar miatt, amelyet azok a hívek lelkében okoznak, az alábbi közlemény nyilvánosságra hozatalát kérte.

2018. október 7. vasárnap

A Római Kúria dikasztériumainak új tagjai

Ferenc pápa az október 6-án, szombaton megjelent szentszéki közlemény szerint a Római Kúria dikasztériumainak tagjai közé iktatta a következő bíborosokat, akiket 2018. június 28-án kreált.

2018. október 6. szombat

Püspöki szinódus: A fiatalok az Isten jelenléte, meghallgatást várnak

Október 4-én, csütörtökön délelőtt folytatódtak az ifjúságról szóló püspöki szinódus ülései a Vatikánban Ferenc pápa jelenlétében.

2018. október 5. péntek

Nemzetközi pápaságtörténeti konferenciát szervezett a Fraknói Kutatócsoport

Rangos nemzetközi szimpóziumot szervezett a Magyar Tudományos Akadémia és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Fraknói Vilmos Római Történeti Kutatócsoportja szeptember 27–28-án Budapesten.

2018. október 4. csütörtök

Ferenc pápa a szinódus nyitómiséjén: Adja meg nekünk az Úr, hogy álmodni és remélni tudjunk!

Október 3-án délelőtt a Szent Péter téren tartott szentmisével kezdetét vette a püspöki szinódus tizenötödik rendes közgyűlése, amelynek témája „a hit, a fiatalok és a hivatástisztázás”.

2018. október 3. szerda

Tagjai vagyunk egymásnak – Közzétették a tömegtájékoztatás 53. világnapjának témáját

A Szentszék sajtóközpontja szeptember 29-én tette közzé a tömegtájékoztatás 53. világnapjának témáját. Ferenc pápa a 2019-es világnap mottóját Szent Pál egyik mondata nyomán fogalmazta meg: „»Tagjai vagyunk egymásnak« (Ef 4,25) – A közösségi hálózatból az emberi... »

2018. október 3. szerda

Nemzetközi konferenciát rendeznek II. János Pál pápáról Magyarországon és Lengyelországban

II. János Pál pápává választásának 40. évfordulója alkalmából nemzetközi tudományos konferenciát rendeznek október 9–10-én Krakkóban, október 12-én pedig Budapesten – jelentette be Földváryné Kiss Réka történész, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának (NEB) elnöke.

2018. október 3. szerda

Ferenc pápa: A szeretet távol tartja az eutanázia sötét árnyát

Csoda, gyógyítás és bizalom – a pápa október 1-jén délelőtt fogadta a Vatikánban az egészségről tartott IV. etikaszeminárium mintegy hetven résztvevőjét. Ha valaki szeretve érzi magát, eltűnik az eutanázia sötét árnya – állapította meg a Szentatya.

2018. október 1. hétfő

„Virtuális” észt állampolgár lett Ferenc pápa

Tiszteletbeli észt állampolgárságot kapott Ferenc pápa Kersti Kaljulaid államfőtől szeptember 25-én. Az egyházfő kitüntető címe azonban nem hagyományos tiszteletbeli állampolgárság, hanem e-állampolgárság, az észtek ugyanis 2014 óta valamennyi állampolgári ügyüket elektronikusan... »

2018. szeptember 28. péntek

Ferenc pápa fogadta a Vatikáni Múzeum támogatóit

Szeptember 28-án a Szentatya találkozott a Vatikáni Múzeumban őrzött műkincsek restaurálását támogató szervezet vezetőivel. A szervezet most ünnepli alapításának 35. évfordulóját.

2018. szeptember 28. péntek

Közzétették a fiatalokról szóló püspöki szinódus résztvevőinek névsorát

Ferenc pápa október 3-án nyitja meg az október 28-ig tartó, XV. rendes püspöki szinódust. Magyarországot Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök, valamint Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita képviseli.

2018. szeptember 17. hétfő

Ferenc pápa fogadta az iraki és szíriai válságról szóló vatikáni tanácskozás résztvevőit

Szeptember 13-án és 14-én a Pápai Urbaniana Egyetem II. János Pál nagyelőadójában tartottak tanácskozást a szíriai és iraki humanitárius válságról az Átfogó Emberi Fejlődés Előmozdításának Dikasztériuma szervezésében.

2018. szeptember 17. hétfő

Az igazság odaát van – Konferenciát rendeztek a vatikáni csillagvizsgálóban

A Castel Gandolfó-i pápai kertekben található vatikáni csillagvizsgáló adott helyet szeptember 10. és 13. között annak a konferenciának, amely a meteoritok és más világűrből származó tárgyak kezeléséről szólt.

2018. szeptember 15. szombat

tovább »