Cantalamessa ötödik nagyböjti prédikációja: A mindenható Isten erőtlenségben váltotta meg a világot

Április 12-én tartotta meg utolsó nagyböjti elmélkedését Raniero Cantalamessa, a Pápai Ház szónoka Ferenc pápa és a Római Kúria tagjai jelenlétében az Apostoli Palota Redemptoris Mater kápolnájában. Prédikációjában a krisztusi megváltás módját elemezte.

2019. április 14., vasárnap

EXKLUZÍV – XVI. Benedek: Az Egyház és a szexuális visszaélésekkel kapcsolatos botrány (II.)

XVI. Benedek emeritus pápa hosszú írást közölt a Klerusblatt német folyóiratban, mely az Egyházban jelen lévő visszaélési botrányok eredetét és azok lehetséges megoldását elemzi. Az emeritus pápa írását Görföl Tibor, a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola oktatója fordította... »

2019. április 13., szombat

Ferenc pápa: A másik ember áruba bocsátása az emberiség mély sebe

A pápa április 11-én fogadta az emberkereskedelemről szóló nemzetközi konferencia résztvevőit. A tanácskozást az Átfogó Emberi Fejlődés Előmozdítása Dikasztériumának migránsokkal és menekültekkel foglalkozó szekciója szervezte a Rómához közeli Sacrofanóban.

2019. április 12., péntek

A macedónnal együtt már 34 nyelven működik a Vatican News honlap

Egy hónappal azelőtt, hogy Ferenc pápa Észak-Macedóniába látogat, április 8-án elindult a Vatican News honlap macedón nyelvű változata. Így már 34 nyelven – melyek 12 különböző ábécéhez vagy írásrendszerhez tartoznak – működik a vatikáni hírportál.

2019. április 11., csütörtök

Egy kilencéves gyermeket is tiszteletreméltónak nyilvánított az Egyház

Újabb boldoggal gazdagodik az Egyház Donizetti Tavares de Lima brazil pap személyében. Két világi hívőt – egy brazil kisfiút és egy olasz nőt – pedig tiszteletreméltónak nyilvánítottak.

2019. április 11., csütörtök

Becciu bíboros: Ferenc pápa és Benedek pápa sokat szenvedtek az árulás miatt

Angelu Becciu bíboros, aki kiváló kommunikációs szakember hírében áll, a Mediaset Vatikán-szakértőjének, Fabio Marchese Ragonának adott hosszú interjúban most beszélt először a Vatileaks-ügyről.

2019. április 10., szerda

29. alkalommal ülésezik a bíborosi tanács a Vatikánban

Április 8–10. között ülésezik 29. alkalommal a bíborosi tanács a Szent Márta-házban, Ferenc pápa vezetésével. A megbeszélés középpontjában a Római Kúriát érintő új apostoli konstitúció áll.

2019. április 10., szerda

Katolikus kiadók jelentkezését várja a Kommunikációs Dikasztérium

A Szentszék Kommunikációs Dikasztériuma június 26–29. között Rómában rendezi meg a katolikus kiadók nemzetközi napjait.

2019. április 10., szerda

Cseh, szlovák és ukrán görögkatolikusokkal találkozott Sandri bíboros Prágában

Leonardo Sandri bíboros, a Keleti Egyházak Kongregációjának prefektusa április 6-án és 7-én a cseh fővárosban találkozott a különféle nemzetiségű keleti katolikus közösségek tagjaival és képviselőivel.

2019. április 9., kedd

Szentszéki nyilatkozat a homoszexualitás kriminalizálása ellen küzdő csoport látogatásáról

Pietro Parolin vatikáni bíboros, államtitkár április 5-én egy homoszexualitás kriminalizálása ellen küzdő csoportot fogadott a Vatikánban. Újságírói kérdésekre válaszolva a megbízott szentszéki szóvivő tájékoztatta a sajtót a találkozóról.

2019. április 8., hétfő

Ferenc pápa az újságírókhoz: Elég volt az álhírekből, adjunk helyet a jó híreknek!

Ferenc pápa április 4-én az Apostoli Palota Pápák termében fogadta a német katolikus és evangélikus újságírók küldöttségét.

2019. április 5., péntek

A Szentszék csatlakozik az Erasmus programhoz – Navracsics Tibor nyilatkozott az együttműködésről

Navracsics Tibor, az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportért felelős biztosa március 26-án Rómában, a Pápai Gergely Egyetemen előadást tartott „Erasmus ma és holnap” címmel.

2019. április 2., kedd

Művészérdem az Örök Városban – Kisléghi Nagy Ádám és az Accademia dei Virtuosi al Pantheon

Kisléghi Nagy Ádám festőművész március 19-én, Rómában az Accademia dei Virtuosi al Pantheon (Pápai Szépművészeti Akadémia) tiszteletbeli tagja lett. A kitüntető cím híre alkalmat adott arra, hogy szóba kerülhessen inspiráció, elköteleződés és a keresztény művész(et) kortárs... »

2019. március 31., vasárnap

Cantalamessa harmadik nagyböjti prédikációja a Vatikánban: A bálványimádás az élő Isten ellentéte

Raniero Cantalamessa kapucinus szerzetes nagyböjt harmadik hetében, március 29-én az Apostoli Palota Redemptoris Mater kápolnájában Ferenc pápa és a Római Kúria tagjai számára tartott harmadik nagyböjti elmélkedésében továbbra is a megtérés szükségességéről elmélkedett.

2019. március 30., szombat

Ferenc pápa három új törvényt hozott a gyermekvédelemre a Vatikánban

A Szentszék március 29-én Ferenc pápa aláírásával ellátott három új dokumentumot adott ki, amelyek Vatikán Városállamban a kiskorúak és a sérülékeny személyek védelmét érintik.

2019. március 29., péntek

Pápai áldás a Vatikánból – Magyarul továbbra is közvetlenül kérhetjük

Pápai áldást az Apostoli Alamizsnahivatal (Elemosineria Apostolica) állíthat ki, a Szentszéknek az a hivatala, amely a pápa nevében a szegényeket segítő szeretetet gyakorolja. Valódi kiváltság, hogy anyanyelvünkön is kaphatunk áldást.

2019. március 29., péntek

„A belső fórum szent dolog” – Gyóntatók számára szervezett továbbképzés résztvevőit fogadta a pápa

Harminc éve rendezi meg a gyónással foglalkozó tanfolyamát az Apostoli Penitenciária. A továbbképzésen részt vevő 750 lelkipásztort március 29-én délelőtt a VI. Pál teremben fogadta Ferenc pápa.

2019. március 29., péntek

Divatba jött a szentségimádás – Erdő Péter az eucharisztikus kongresszus vatikáni megbeszéléseiről

Erdő Péter bíboros, prímás március 26-án a Vatikánban a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusok Pápai Bizottsága tagjaival tanácskozott a 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusról (NEK). Az esztergom-budapesti érsek a megbeszélésekről a Vatikáni Rádió magyar adásának... »

2019. március 28., csütörtök

Tomán Zoltán kutató a Szentszék és Románia közötti 1929-es konkordátum történetéről

Kutatási témájáról, a szórványpasztorációról és a közelgő pápalátogatásról kérdezte a Vatikáni Rádió Tomán Zoltánt, a temesvári belvárosi plébánia segédlelkészét, aki a vatikáni államtitkárság levéltárában végzett kutatásokat licenciadolgozatához.

2019. március 26., kedd

Cantalamessa második nagyböjti prédikációja a Vatikánban: Szívünk rejtekében találkozunk Istennel

„Szállj magadba, térj vissza magadhoz” címmel tartotta meg Raniero Cantalamessa kapucinus szerzetes, a Pápai Ház szónoka második nagyböjti elmélkedését március 22-én az Apostoli Palota Redemptoris Mater-kápolnájában.

2019. március 23., szombat

tovább »

Útravaló – 2019. április 22., húsvéthétfő

Útravaló – 2019. április 22., húsvéthétfő

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Márciusban Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle