A Vallásközi Párbeszéd Pápai Tanácsa üzenetben fordult a buddhistákhoz főünnepük alkalmából

A keresztények és buddhisták együtt haladjanak az erőszakmentesség útján – a Vallásközi Párbeszéd Pápai Tanácsa április 22-én ezzel a felhívással fordult üzenetében a buddhistákhoz, akik május 10-én tartják Buddha születésének, megvilágosodásának és halálának emléknapját,... »

2017. április 24. hétfő

A fatimai jelenések 100. évfordulóján avatja szentté a gyermek látnokokat a pápa

Marto Ferencet és Jácintát, a fatimai kis pásztorgyerekeket május 13-án avatja szentté – jelentette be Ferenc pápa az április 20-án délelőtt megtartott rendes, nyilvános konzisztóriumon, amelyet szentté avatási ügyekben hívott össze a Vatikánban.

2017. április 20. csütörtök

A Pápai Ház szónokának nagypénteki homíliája

Ferenc pápa nagypénteken a Szent Péter-bazilikában öt órakor kezdte meg Urunk szenvedésének az ünneplését. A János evangélium passiójának elhangzása után Raniero Cantalamessa kapucinus, a Pápai Ház szónoka tartotta a hagyománynak megfelelően a homíliát.

2017. április 15. szombat

Megnyílt a pápa mosodája

Nagyhétfőn, április 10-én egy újabb, Ferenc pápa által inspirált kezdeményezés indult el Rómában: egy új mosoda mosási, szárítási és vasalási lehetőséggel, elsősorban hajléktalanok számára.

2017. április 11. kedd

Fókuszban: az ifjúsági világtalálkozók és a 2018-as „fiatalok szinódusa”

Száz ország és negyven lelkiségi mozgalom háromszáz ifjúságpasztorációért felelős munkatársa vett részt a Világiak, Család és Élet Dikasztériuma által szervezett, „Krakkótól Panamáig: A szinódus úton a fiatalokkal” című konferencián, melyet április 5–9. között tartottak... »

2017. április 11. kedd

Leonardo Sandri bíboros a szentföldi gyűjtéshez való csatlakozásra hív

Leonardi Sandri bíboros, a Keleti Egyházak Kongregációjának prefektusa közleményben fordult a hívekhez, hogy csatlakozzanak a Szentföld javára meghirdetett gyűjtéshez, amelyet hagyományosan nagypénteken tartanak a világegyházban. Hazánkban április 2-án került sor az... »

2017. április 5. szerda

Újabb három menekültcsalád kapott szállást a Vatikánban

Az Apostoli Alamizsnahivatal április 3-án nyilatkozatot tett közzé, miszerint három újabb menekültcsaládot fogadtak be a Vatikán tulajdonában lévő lakásokba, melyeket immár több mint egy éve arra használnak, hogy segítsék az otthonukat elhagyni kényszerült családokat.

2017. április 5. szerda

„Kegyhely az Egyházban” – Ferenc pápa új motu propriója

Április elsején tették közzé Ferenc pápa „Sanctuarium in Ecclesia” (Kegyhely az Egyházban) kezdetű motu proprióját, mellyel a kegyhelyek lelkipásztori ellátásának illetékességét az Új Evangelizáció Pápai Tanácsának hatáskörébe helyezte át.

2017. április 3. hétfő

Magyarországon jártak a pápa ministránsai

Négy, a Szent Péter-bazilikában oltárszolgálatot teljesítő olasz fiú hazánkba látogatott március végén.

2017. március 30. csütörtök

Kiskorúak védelme a Vatikánban – Több figyelmet szentelnének a visszaélések áldozatainak

Új formákat akar találni a Kiskorúak Védelmének Pápai Bizottsága arra, hogy eredményesebben hallathassák hangjukat a pedofília áldozatai. Ezt határozta el a bizottság nyolcadik plenáris ülésén, amely március 28-án zárult le a Vatikánban.

2017. március 28. kedd

A Pápai Ház szónoka megtartotta harmadik nagyböjti prédikációját

Március 24-én tartotta Raniero Cantalamessa kapucinus harmadik nagyböjti elmélkedését a Római Kúria számára a Redemptoris Mater-kápolnában. Az elmélkedés témája ez volt: a Szentlélek szerepe Krisztus húsvéti misztériumában.

2017. március 25. szombat

Erdő Péter bíboros két római egyetemen tartott előadásairól beszélt a Vatikáni Rádióban

Erdő Péter bíboros, prímás március közepén Rómában tartózkodott, ahol előadásokat tartott a Szent Kereszt Pápai Egyetemen és a Pápai Orbán Egyetemen, melyekről a Vatikáni Rádió magyar nyelvű szerkesztőségének adott interjúban kérdezte Vértesaljai László SJ.

2017. március 20. hétfő

Bódi Mária Magdolna boldoggáavatási ügyéről nyilatkozott Szakács Péter püspöki delegátus

Március 10-én a Vatikáni Rádió interjút készített Szakács Péter tapolcai plébánossal, püspöki delegátussal Bódi Mária Magdolna vértanú munkáslány életéről és boldoggáavatási ügyéről.

2017. március 13. hétfő

A Vatikánban van Bódi Mária Magdolna boldoggáavatási ügyének főegyházmegyei iratanyaga – FRISSÍTVE

Március 10-én Márfi Gyula veszprémi érsek vezetésével átadták a Szentek Ügyei Kongregációjának Bódi Mária Magdolna boldoggáavatási ügyének egyházmegyei eljárásban lezárt anyagát.

2017. március 11. szombat

Twitter-kommunikációs workshopot tartottak a Vatikánban

„Ahol az ember van, ott van az Egyház is – ezért van jelen a pápa a Twitteren és az Instagramon” – fogalmazott Lucio Adrián Ruiz, a Pápai Kommunikációs Titkárság titkára március 3-án a „Twitter-diplomácia a Szentszéknél” (Twitter Diplomacy at Holy See) című vatikáni... »

2017. március 10. péntek

Nagyobb teret a nőknek a Vatikánban – Bemutatkozott a női tanácskozó testület

A nemzetközi nőnap előtt, március 7-én délelőtt mutatták be a Szentszék Sajtótermében azt a női tagokból álló tanácskozó testületet, amely 2015 júniusában alakult meg a Kultúra Pápai Tanácsán belül. Célja, hogy hangot és teret adjon a nőknek a dikasztériumon belül.

2017. március 8. szerda

A kedd délelőtti előadás a pápa lelkigyakorlatán – Találjuk meg az egységet az Úr vacsorájánál

A kenyér és a test, a bor és a vér volt Giulio Michelini ferences elmélkedésének témája az utolsó vacsora Máté-evangéliumi története alapján március 7-én, kedden délelőtt. Ez volt a harmadik elmélkedése annak a lelkigyakorlatnak, amelyen a pápa és a Római Kúria tagjai vesznek... »

2017. március 8. szerda

Angolul is megjelenik a jövőben a La Civiltà Cattolica folyóirat, melyet hajdan a pápák lektoráltak

Az Egyesült Királyság szentszéki nagykövete, Sally Axworthy volt a házigazda a neves jezsuita folyóirat, a La Civiltà Cattolica angol nyelvű kiadásának bemutatóján. Az esemény kapcsán a Vatikáni Rádió angol nyelvű adásának szerkesztősége kérdezte Antonio Spadaro SJ... »

2017. március 6. hétfő

A pápai főalamizsnás végezte egy hajléktalan temetési szertartását Rómában

A római Trullo városnegyedben található Szent Rafael arkangyal-plébánián március 3-án Konrad Krajewski érsek, pápai főalamizsnás vezette a temetési szertartását annak a lengyel hajléktalannak, aki a decemberi nagy hidegben lelte halálát az olasz fővárosban.

2017. március 6. hétfő

Lemondott a pápai gyermekvédelmi bizottság egyik tagja

Marie Collins, az ír egyházi szexuális visszaélések egyik áldozata március 1-jén lemondott a pápai gyermekvédelmi bizottságban betöltött pozíciójáról, amelynek 2014-es alapítása óta tagja volt – tájékoztatott a Szentszék.

2017. március 3. péntek

tovább »