A Muszlim Világliga főtitkárával találkozott a pápa

Ferenc pápa szeptember 20-án fogadta Mohammad bin Abdul Karim Al-Isszát, a Muszlim Világliga főtitkárát és küldöttségét – adta hírül a Vallásközi Párbeszéd Pápai Tanácsa.

09:59

Százéves Antonio Stefanizzi, a pápák rádiósa

Szeptember 18-án töltötte be századik életévét a Vatikáni Rádió egykori főigazgatója, Antonio Stefanizzi. Vértesaljai László, a Vatikáni Rádió magyar adása főszerkesztőjének jegyzetét közöljük.

2017. szeptember 23. szombat

A Szentszék ratifikálta az atomfegyvereket betiltó egyezményt

Paul Richard Gallagher érsek, a Szentszék államközi kapcsolatokért felelős titkára szeptember 20-án az ENSZ New York-i székházában Vatikán Városállam nevében aláírta az atomfegyvereket betiltó egyezményt, amelyet július 7-én fogadott el a világszervezet.

2017. szeptember 23. szombat

Együttműködési megállapodást írt alá a jezsuita rend és a vatikáni Kommunikációs Titkárság

A Jézus Társasága és a vatikáni Kommunikációs Titkárság közötti együttműködés aláírására szeptember 21-én, néhány nappal Antonio Stefanizzi, a Vatikáni Rádió egykori igazgatója századik születésnapja után került sor – mondta Dario Edoardo Viganò prelátus, a Kommunikációs... »

2017. szeptember 22. péntek

Ferenc pápa: Zéró tolerancia a szexuális visszaélésekkel szemben

Szeptember 21-én, csütörtökön délelőtt fogadta Ferenc pápa a Kiskorúak Védelmének Pápai Bizottsága 18 tagját plenáris ülésük alkalmából. Előre elkészített spanyol nyelvű beszédét átadta a jelenlevőknek, és rögtönzött szavakkal fordult hozzájuk.

2017. szeptember 22. péntek

Házasság és család – Ferenc pápa megújította a II. János Pál-intézetet

Ferenc pápa szeptember 8-án keltezett, szeptember 19-én nyilvánosságra hozott motu propriója értelmében újjáalakul a II. János Pál pápáról elnevezett, a család és a házasság kérdéseivel foglalkozó intézet, és bővül kompetenciájának köre.

2017. szeptember 21. csütörtök

Filoni bíboros lelkipásztori látogatása Japánban: „Reméljük, megmutatja az utat”

Fernando Filoni bíboros, a Népek Evangelizációja Kongregációjának prefektusa szeptember 17. és 26. között tesz lelkipásztori látogatást Japánban.

2017. szeptember 20. szerda

A pápa kinevezte az új izraeli nunciust

Ferenc pápa szeptember 13-án, szerdán kinevezte Leopoldo Girelli érseket Izrael apostoli nunciusává, illetve Jeruzsálem és Palesztina apostoli delegátusává.

2017. szeptember 14. csütörtök

Az orosz bíróság döntött: vissza kell szolgáltatni az elkobzott katolikus épületeket Moszkvában

Nem sokkal Parolin bíboros látogatása után az orosz fellebbviteli bíróság másodfokon is döntött: vissza kell szolgáltatni a Katolikus Egyháznak a Szovjetunió idején elkobzott épületeit.

2017. szeptember 14. csütörtök

A végéhez közeledik a vatikáni reform – Ülésezett a kilenctagú bíborosi tanács

Szeptember 11. és 13. között tartotta ülését a C9 néven ismert kilenctagú bíborosi testület, amelyet Ferenc pápa négy évvel ezelőtt hozott létre azzal a céllal, hogy segítse őt a világegyház kormányzásában, illetve a Római Kúria reformjában.

2017. szeptember 13. szerda

XXIII. János pápa lett az olasz hadsereg védőszentje

Az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció június 17-én kiadott dekrétuma Ferenc pápa felhatalmazásával Szent XXIII. Jánost az olasz hadsereg védőszentjévé nyilvánította.

2017. szeptember 13. szerda

Pápai kinevezések szeptember 12-én

A Szentatya szeptember 12-én számos kinevezést tett közzé különböző szentszéki funkciók betöltésére.

2017. szeptember 13. szerda

A befogadás adományáról írt üzenetet Ferenc pápa a bosei ökumenikus közösségnek

A Szentatya szeptember 6-án levelet küldött Enzo Bianchi testvérnek, az észak-olaszországi bosei ökumenikus közösség alapítójának abból az alkalomból, hogy aostai monostorukban szeptember 6. és 9. között tartják az ortodox lelkiség 25. nemzetközi találkozóját.

2017. szeptember 8. péntek

Re bíboros megerősítette: az egykori pápa valóban rendelkezett esetleges lemondásáról

Giovanni Battista Re bíboros megerősítette két dokumentum létezését, melyeket VI. Pál pápa saját kezűleg írt, mert attól tartott, hogy esetleg képtelenné válik péteri szolgálata ellátására. Ratzinger bíboros, a későbbi XVI. Benedek pápa, annak idején a hír hallatán ezt mondta:... »

2017. augusztus 30. szerda

Gyanús drón miatt rendkívüli légi ellenőrzést tartottak a Vatikánnál

Az olasz és a vatikáni biztonsági erők rendkívüli ellenőrzést hajtottak végre augusztus 26-án, szombaton kora reggel a Vatikánváros és környéke feletti légtérben egy gyanús drón miatt – közölték az olasz hatóságok.

2017. augusztus 30. szerda

Száz éve született Mester István pápai prelátus

A római magyar zarándokház, a Szent István Ház elindulásának 50. évfordulóját és egyik létrehozója, Mester István pápai prelátus születésének 100. évfordulóját ünnepli augusztus 20-án.

2017. augusztus 20. vasárnap

A Szent Péter és Szent Pál Társulat szíriai családok vatikáni befogadását támogatja

A menekültek befogadására irányuló konkrét szeretettel fejezi ki tiszteletét névadóinak a társulat, amely az Apostoli Alamizsnahivatal támogatására idén is szolidaritási kezdeményezést indított – tájékoztat a L’Osservatore Romano vatikáni napilap augusztus 10-i száma.

2017. augusztus 14. hétfő

Ferenc pápa idén sem vett ki nyári szabadságot

A Szentatya idén sem vett ki nyári szabadságot, és elődeivel ellentétben az augusztusi forróságban sem hagyta el a Vatikánt.

2017. augusztus 11. péntek

A Pápai Életvédő Akadémia elnöke Charlie Gard halála kapcsán: Mozdítsuk elő az elkísérés kultúráját

Vincenzo Paglia érsek, a Pápai Életvédő Akadémia elnöke kifejezte lelki közelségét a kis Charlie Gard szülei felé és imádkozik értük. Az érsek a kisgyermek július 28-án bekövetkezett halála kapcsán nyilatkozott a Vatikáni Rádiónak.

2017. július 29. szombat

Interjú Pietro Parolin bíboros államtitkárral

Az Il Sole 24 Ore olasz napilap interjút készített Pietro Parolin bíborossal, melyből a Vatikáni Rádió ismertet néhány gondolatot.

2017. július 29. szombat

tovább »