Ferenc pápa kinevezte új római helynökét, a lateráni bazilika főpapját

A szentatya május 26-án, pénteken elfogadta Agostino Vallini bíboros, római helynöke, a lateráni Keresztelő Szent János pápai bazilika főpapja lemondását. Utódául kinevezte Angelo De Donatis római segédpüspököt, egyben érseki rangra emelte őt.

2017. május 26. péntek

Tagle manilai érsek a katolikus pedagógiai konferencián Esztergomban: Jó embereket kell nevelnünk!

Május 25-én Erdő Péter bíboros meghívására az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye 15 intézményéből 570 dolgozó és 120 meghívott vendég vett részt a Szent Adalbert Központban azon a konferencián, amelynek díszvendége Luis Antonio Tagle manilai érsek, a Katolikus Nevelésügyi... »

2017. május 25. csütörtök

Közös teremtő munkára hívja püspöktársait Gualtiero Bassetti perugiai érsek

Május 24-én, az olasz főpásztorok éves közgyűlése alkalmából tartott misén Angelo Bagnasco bíboros, leköszönő elnök bejelentette, hogy Ferenc pápa a püspökök szavazása után neki benyújtott ternából, a hármas listáról Gualtiero Bassetti perugiai érseket nevezte ki az olasz... »

2017. május 25. csütörtök

Elindult a „péterfillér” adománygyűjtés Facebook-oldala

A Twitter és az Instagram után május 19-én a Facebookon is létrejött a nagy múltra visszatekintő „péterfillér” pápai adománygyűjtés oldala. Egyelőre olasz nyelven, majd szeptembertől és októbertől spanyolul és angolul is elérhető a legnépszerűbb közösségi hálózaton.

2017. május 22. hétfő

A szentszéki Kommunikációs Titkárság együttműködésre hívja az egyházmegyei sajtóirodákat

Május 28-án, Urunk mennybemenetele ünnepén tartja az Egyház a tömegtájékoztatás ötvenegyedik világnapját. A Kommunikációs Titkárság ez alkalomból az egyházmegyei kommunikációs irodák által készített lelkipásztori és multimédiás anyagok megosztására hív.

2017. május 13. szombat

A Svájci Gárda tagjait fogadta a pápa

A szentatya május 6-án, szombaton délelőtt az Apostoli Palota Kelemen termében fogadta a Pápai Svájci Gárda tagjait ünnepük és eskütételük alkalmából, amelyre minden évben Róma kifosztása (Sacco di Roma) emléknapján kerül sor.

2017. május 6. szombat

A Kultúra Pápai Tanácsának elnöke mutatott be szentmisét Mindszenty bíboros emlékére Rómában

Mindszenty József bíboros halálának 42. évfordulója alkalmából május 4-én, csütörtökön este olasz nyelvű szentmisét tartottak egykori címtemplomában, a római Santo Stefano Rotondo-bazilikában.

2017. május 6. szombat

A PPKE kánonjogi intézetének hallgatói látogatást tettek a Vatikánban

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Kánonjogi Posztgraduális Intézetének (PPKE KJPI) hallgatói április 23. és május 3. között Artner Péter egyetemi docens vezetésével részt vettek a „De Curia Romana” kurzuson, melynek során meglátogatták a Szentszék legfontosabb hivatalait és... »

2017. május 5. péntek

A Vatikánban tartotta ülését a Pápai Társadalomtudományi Akadémia

A társadalmi részvétel különböző megközelítéseiről, a társadalmi és kulturális kirekesztés ellen és az integrációért folyó küzdelemről, továbbá a társadalom széthullásának okairól és a megoldási lehetőségekről tanácskoztak az április 28. és május 2. között zajló... »

2017. május 3. szerda

Ferenc pápa: A testvériség legyőzi a munka válságát

Május elsején az Egyház Munkás Szent József emléknapját ünnepelte, amely egybeesik a munka nemzetközi ünnepével. A pápa ebből az alkalomból a fiatalokhoz fordult, akik közül sokakat érint a munkanélküliség.

2017. május 2. kedd

A Vallásközi Párbeszéd Pápai Tanácsa üzenetben fordult a buddhistákhoz főünnepük alkalmából

A keresztények és buddhisták együtt haladjanak az erőszakmentesség útján – a Vallásközi Párbeszéd Pápai Tanácsa április 22-én ezzel a felhívással fordult üzenetében a buddhistákhoz, akik május 10-én tartják Buddha születésének, megvilágosodásának és halálának emléknapját,... »

2017. április 24. hétfő

A fatimai jelenések 100. évfordulóján avatja szentté a gyermek látnokokat a pápa

Marto Ferencet és Jácintát, a fatimai kis pásztorgyerekeket május 13-án avatja szentté – jelentette be Ferenc pápa az április 20-án délelőtt megtartott rendes, nyilvános konzisztóriumon, amelyet szentté avatási ügyekben hívott össze a Vatikánban.

2017. április 20. csütörtök

A Pápai Ház szónokának nagypénteki homíliája

Ferenc pápa nagypénteken a Szent Péter-bazilikában öt órakor kezdte meg Urunk szenvedésének az ünneplését. A János evangélium passiójának elhangzása után Raniero Cantalamessa kapucinus, a Pápai Ház szónoka tartotta a hagyománynak megfelelően a homíliát.

2017. április 15. szombat

Megnyílt a pápa mosodája

Nagyhétfőn, április 10-én egy újabb, Ferenc pápa által inspirált kezdeményezés indult el Rómában: egy új mosoda mosási, szárítási és vasalási lehetőséggel, elsősorban hajléktalanok számára.

2017. április 11. kedd

Fókuszban: az ifjúsági világtalálkozók és a 2018-as „fiatalok szinódusa”

Száz ország és negyven lelkiségi mozgalom háromszáz ifjúságpasztorációért felelős munkatársa vett részt a Világiak, Család és Élet Dikasztériuma által szervezett, „Krakkótól Panamáig: A szinódus úton a fiatalokkal” című konferencián, melyet április 5–9. között tartottak... »

2017. április 11. kedd

Leonardo Sandri bíboros a szentföldi gyűjtéshez való csatlakozásra hív

Leonardi Sandri bíboros, a Keleti Egyházak Kongregációjának prefektusa közleményben fordult a hívekhez, hogy csatlakozzanak a Szentföld javára meghirdetett gyűjtéshez, amelyet hagyományosan nagypénteken tartanak a világegyházban. Hazánkban április 2-án került sor az... »

2017. április 5. szerda

Újabb három menekültcsalád kapott szállást a Vatikánban

Az Apostoli Alamizsnahivatal április 3-án nyilatkozatot tett közzé, miszerint három újabb menekültcsaládot fogadtak be a Vatikán tulajdonában lévő lakásokba, melyeket immár több mint egy éve arra használnak, hogy segítsék az otthonukat elhagyni kényszerült családokat.

2017. április 5. szerda

„Kegyhely az Egyházban” – Ferenc pápa új motu propriója

Április elsején tették közzé Ferenc pápa „Sanctuarium in Ecclesia” (Kegyhely az Egyházban) kezdetű motu proprióját, mellyel a kegyhelyek lelkipásztori ellátásának illetékességét az Új Evangelizáció Pápai Tanácsának hatáskörébe helyezte át.

2017. április 3. hétfő

Magyarországon jártak a pápa ministránsai

Négy, a Szent Péter-bazilikában oltárszolgálatot teljesítő olasz fiú hazánkba látogatott március végén.

2017. március 30. csütörtök

Kiskorúak védelme a Vatikánban – Több figyelmet szentelnének a visszaélések áldozatainak

Új formákat akar találni a Kiskorúak Védelmének Pápai Bizottsága arra, hogy eredményesebben hallathassák hangjukat a pedofília áldozatai. Ezt határozta el a bizottság nyolcadik plenáris ülésén, amely március 28-án zárult le a Vatikánban.

2017. március 28. kedd

tovább »