Ferenc pápa: Az Egyház közösségként támogassa a jegyesek és a fiatal házasok hitbeli fejlődését

Ferenc pápa a Rota Romana bírái előtt mondott beszédet január 21-én délelőtt, amikor a hagyományokhoz híven kihallgatáson fogadta őket az új bírósági évad ünnepélyes megnyitása alkalmából. A pápa szavairól Érszegi Márk Aurél kánonjogász összefoglalóját közöljük.

2017. január 22. vasárnap

A szentévek történetét bemutató kiállítás szervezőit fogadta a pápa

Ferenc pápa január 19-én délelőtt fogadta a Vatikánban az „Antiquorum habet” című kiállítás szervezőit. A tárlat a szentévben volt megtekinthető az olasz szenátusban. A vatikáni audiencián jelen volt Pietro Grasso, az olasz szenátus elnöke.

2017. január 20. péntek

Megújult a „plébánosok lapja”, a L’Osservatore Romano

A L’Osservatore Romano megújult olasz nyelvű hetilap-változatát szentszéki sajtótájékoztatón mutatták be, amelyen jelen volt Giovanni Maria Vian főszerkesztő, Angelo Becciu érsek, helyettes államtitkár, valamint a vatikáni Kommunikációs Titkárság prefektusa, Dario Edoardo Viganò... »

2017. január 19. csütörtök

Ferenc pápa fogadta Mahmúd Abbász palesztin elnököt

A szentatya január 14-én, szombaton fogadta Mahmúd Abbászt, Palesztina elnökét és kíséretét. A palesztin elnök a pápai audienciát követően találkozott Pietro Parolin bíboros államtitkárral és Paul Richard Gallagher érsekkel, a Vatikán államközi kapcsolataiért felelős... »

2017. január 16. hétfő

Elhunyt Gilberto Agustoni bíboros

Életének 95. évében, január 13-án Rómában elhunyt Gilberto Agustoni bíboros, az Apostoli Szignatúra, a Szentszék legfelsőbb bírósága nyugalmazott prefektusa. Ferenc pápa az elhunyt bíboros unokahúgának, Luisa Santandreának részvéttáviratot küldött január 14-én.

2017. január 16. hétfő

Érezni: megállt a világ – Arvo Pärt néhány hangból és csendből épít zenét

Arvo Pärt észt zeneszerző művészetének általános elfogadottsága ritka jelenség a kortárs zene terén; a legtöbbet játszott kortárs zeneszerzőnek tartják. Művészete elválaszthatatlan hitétől.

2017. január 15. vasárnap

Bemutatták a püspöki szinódus következő rendes közgyűlésére készített munkadokumentumot

Január 13-án Lorenzo Baldisseri bíboros, a püspöki szinódus főtitkára és helyettese, Fabio Fabene érsek a Szentszéki Sajtóközpontban bemutatta az újságíróknak a következő, 2018-ban esedékes XV. rendes közgyűlésre készített munkadokumentumot.

2017. január 13. péntek

A McDonald’s hamburgert oszt a Vatikán környékén élő hajléktalanoknak

Mintegy válaszként a vádakra, miszerint egy gyorsétterem nem illeszkedik a városképbe és még kevésbé illik a Vatikán környékére, a nemrég megnyílt McDonald’s január 17-től kezdve minden héten hamburgert oszt a Szent Péter-tér környékén élő hajléktalanoknak.

2017. január 12. csütörtök

A Szentek Ügyeinek Kongregációja szavazott Francesco Convertini szalézi szerzetes ügyéről

Január 10-én, a Szentek Ügyeinek Kongregációja rendes ülésén a bíborosok és a püspökök igenlő szavazatot adtak Isten Szolgája Francesco Convertini szalézi szerzetes, misszionárius ügyében, elismerve, hogy hősiesen gyakorolta a keresztény erényeket.

2017. január 12. csütörtök

Ferenc pápa a szentszéki diplomatáknak: Az igazság nem áll szemben a megbocsátással

Ferenc pápa január 9-én az Apostoli Palota királyi termében fogadta a szentszéki diplomáciai testület tagjait, és az új évben köszöntötte őket. A szentatya a találkozón elmondott beszédében a békét helyezte középpontba.

2017. január 11. szerda

A menekültek helyzetével is foglalkoznak a Szentföldi Koordinációs Csoport éves zarándoklatán

Január 15-én lesz az elvándorlók és menekültek 103. világnapja. Ez alkalomból a Szentföldi Koordinációs Csoport tagjai éves szentföldi zarándoklatuk első napján, január 14-én az Izraelben jelen levő keresztény migránsok és menekültek helyzetéről tájékozódnak.

2017. január 11. szerda

Megnyílt a McDonald’s a Szent Péter tér közelében

Az Apostoli Szentszék Vagyonkezelősége (APSA) adta bérbe Rómában a Borgo Pio egyik épületének néhány helyiségét a McDonald’s amerikai gyorséttermi hálózatnak. Az étterem december 30-án nyílt meg.

2017. január 4. szerda

Ferenc pápa 2016-os éve három percbe foglalva

A vatikáni Kommunikációs Titkárság közzétett egy háromperces videós összeállítást, amelyben Ferenc pápa találkozásainak, apostoli útjainak fontos momentumait emelik ki, az év tizenkét hónapját sorra véve.

2016. december 31. szombat

Ferenc pápa üdvözli a L’Osservatore Romano argentin kiadását

Ferenc pápa egy saját kezűleg írt levéllel fejezte ki örömét a L’Osservatore Romano hetilap argentin kiadása kapcsán. Az első lapszám december 30-án jelent meg.

2016. december 31. szombat

Ferenc pápa közel 6 millió eurót küld a humanitárius válság enyhítésére Ukrajnába

Az ukrajnai humanitárius válság láttán a szentatya konkrét segítséget nyújt a lakosságnak. A támogatás szétosztását a Cor Unum Pápai Tanács végzi. Giovanni Pietro Dal Toso prelátus, a dikasztérium titkára nyilatkozott a Vatikáni Rádiónak az adományozásról.

2016. december 29. csütörtök

Ferenc pápa – Hogyan folyik a római kúria reformja?

Megtudhatjuk Ferenc pápának abból a beszédéből, amelyet december 22-én délelőtt mondott a vatikáni Apostoli Palota Kelemen-termében, amikor fogadta a római kúria bíborosait és hivatalvezetőit a hagyományos karácsonyi köszöntés alkalmából.

2016. december 24. szombat

Ferenc pápa a Vatikán alkalmazottaival találkozott

December 22-én, csütörtökön délben Ferenc pápa találkozott a Vatikán alkalmazottaival, hogy átadja karácsonyi jókívánságait, és köszönetet mondjon mindennapi tevékenységükért.

2016. december 23. péntek

Megnyitotta kapuit a Braccio Nuovo, a Vatikáni Múzeum felújított épületrésze

Hét éven át tartó felújítás után december 22-én újra megnyitotta kapuit a nagyközönség előtt a Vatikáni Múzeumhoz tartozó Museo Chiaramonti úgynevezett új szárnya (Braccio Nuovo).

2016. december 22. csütörtök

A pápa kegyelmet adott a vatikáni dokumentumok kiszivárogtatása miatt elítélt prelátusnak

Figyelembe véve, hogy Lucio Ángel Vallejo Balda prelátus, a vatikáni gazdasági ügyek prefektúrájának volt titkára már letöltötte büntetése felét, Ferenc pápa feltételes szabadságot engedélyezett számára – tájékoztatott a Vatikáni Sajtóközpont december 20-án.

2016. december 22. csütörtök

A pápa váratlan évvégi látogatást tett az Új Evangelizáció Pápai Tanácsánál

Ferenc pápa december 20-án, kedden meglepetésszerűen kereste fel az Új Evangelizáció Pápai Tanácsa székhelyét, amely a Szent Péter térre vezető széles úton, a Via della Conciliazionén található.

2016. december 22. csütörtök

tovább »