Basilica minor rangra emelik a komáromi Szent András-​templomot

Jó Pásztor vasárnapján, húsvét 4. vasárnapján, mely idén április 22-ére esik, hirdetik ki ünnepélyesen az észak-komáromi Szent András-plébániatemplom basilica minor (kisebb bazilika) rangra emelését – tájékoztatott Kiss Róbert kanonok, nagyszombati püspöki helynök, komáromi... »

2018. április 19. csütörtök

250 résztvevője van a Vatikánban az ördögűzők képzésének

Tizenharmadik alkalommal szervezik meg Rómában az ördögűzők továbbképzését a Regina Apostolorum (Apostolok Királynője) Pápai Egyetem szervezésében. Április 16-tól 21-ig tart a tanfolyam, témája az ördögűzés és a szabadító imádság.

2018. április 18. szerda

A Vallásközi Párbeszéd Pápai Tanácsa üzenetet küldött a buddhisták hagyományos ünnepére

A Vallásközi Párbeszéd Pápai Tanácsa üzenetben fejezte ki jókívánságait a buddhista vészák ünnep, Buddha születésnapja alkalmából. Az üzenet a törvényesség és az átláthatóság kultúrájáért való összefogásra buzdít.

2018. április 16. hétfő

Díjat nyert a vatikáni csendőrségről készült dokumentumfilm

Az argentínai Arfecine filmfesztivál elismerésében részesült az a dokumentumfilm, amely a pápa és a Vatikán biztonsága felett őrködő csendőrökről készült. A vallási témájú filmek nemzetközi fesztiválja április 7-én a legjobb rendező díjával tüntette ki Cesare Cupponét, a film... »

2018. április 14. szombat

A vatikáni csendőrség letartóztatta Carlo Alberto Capella volt szentszéki diplomatát

Április 7-én a szentszéki sajtóközpont közleményt adott ki Carlo Alberto Capella prelátus ügyében. Eszerint Vatikánváros Állam bíróságának ügyésze indítványára a vizsgálóbíró letartóztatási parancsot adott ki Carlo Alberto Capella ellen. A határozatot a vatikáni csendőrség... »

2018. április 12. csütörtök

Magyar résztvevők a nemzetközi cigánypasztorációs konferencián Belgiumban

Április 6. és 8. között tartották a Katolikus Nemzetközi Bizottság a Cigányokért (CCIT) idei konferenciáját „Gyakorlat és áhítat a népi vallásosságban” címmel a Belgiumi Banneux-ban. A zárószentmisét Peter Turkson bíboros mutatta be.

2018. április 11. szerda

San Marino régenskapitányait fogadta Ferenc pápa

Matteo Fiorinit és Enrico Carattonit, San Marino Köztársaság régenskapitányait fogadta március 23-án délelőtt Ferenc pápa. Az audienciát követően Pietro Parolin bíboros államtitkárral és Paul Richard Gallagher érsekkel, a Szentszék államközi kapcsolatainak titkárával találkoztak.... »

2018. március 23. péntek

Ferenc pápa elfogadta a Kommunikációs Titkárság vezetőjének lemondását

A Szentszék sajtófőnöke, Greg Burke március 21-én azt közölte, hogy a Szentatya elfogadta Dario Edoardo Viganònak, a Kommunikációs Titkárság prefektusának lemondását, és az új prefektus kinevezéséig a dikasztérium titkárát, Lucio Adrian Ruizt bízta meg a hivatal... »

2018. március 21. szerda

A Pápai Ház szónokának negyedik nagyböjti prédikációja: Az engedelmesség kegyelem

Március 16-án, pénteken tartotta meg a kapucinus Raniero Cantalamessa negyedik nagyböjti prédikációját „Isten iránti engedelmesség a keresztény életben” címmel Ferenc pápa és a Római Kúria tagjai számára az Apostoli Palota Redemptoris Mater kápolnájában.

2018. március 17. szombat

Magyar egyházi delegáció tárgyalt a Vatikánban – Erdő Péter bíboros összefoglalója

Erdő Péter bíboros, prímás vezetésével magyar egyházi küldöttség tárgyalt a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusról március 15-én, csütörtökön a Vatikánban. A megbeszélés témáit a Vatikáni Rádió számára foglalta össze a főpásztor.

2018. március 16. péntek

Ferenc pápa tajvani taoista küldöttséget fogadott a Vatikánban

Március 14-én, a szerdai általános kihallgatás előtt a VI. Pál csarnok kistermében fogadta Ferenc pápa és a tajpeji Bao’an taoista templom küldöttségét, melynek tagjai a Vallásközi Párbeszéd Pápai Tanácsának vatikáni megbeszélésein vesznek részt.

2018. március 15. csütörtök

„A csillagokat nézzétek, ne a lábatokat” – Elhunyt Stephen Hawking, korunk egyik legnagyobb fizikusa

Bár azt vallotta, hogy nem volt szükség Isten beavatkozására a világ teremtéséhez, 1986-ban mégis kinevezték a Pápai Tudományos Akadémia tagjává, és négy pápával is találkozott. 2018. március 14-én elhunyt Stephen Hawking.

2018. március 14. szerda

A bíróságon halt meg az idős nővér, aki nem akarta eladni Katy Perrynek a rendházukat

A 89 éves Catherine Rose Holzman nővér március 8-án esett össze egy Los Angeles-i bíróságon, ahol a Katy Perry popsztárral évek óta folyó per kapcsán kellett megjelennie.

2018. március 14. szerda

Ökumenikus imádságot tartottak wittenbergi és vatikáni sportolók a Szent Péter-bazilikában

A Szent Péter-bazilika altemplomában, a Magyarok Nagyasszonya-kápolnában tartottak ökumenikus imaórát március 12-én, hétfőn a Luther Márton városából, Lutherstadt Wittenbergből érkezett protestáns német maratonfutók és az Athletica Vaticana, a vatikáni alkalmazottakból álló... »

2018. március 14. szerda

Piacenza bíboros: Kapcsoljuk ki a mobiltelefont, amikor gyóntatunk!

Március 5. és 8. között zajlik a vatikáni kancelláriai palotában az Apostoli Penitenciária 29. továbbképzése, amelyen Mauro Piacenza bíboros elnököl.

2018. március 6. kedd

Veritatem in caritate – Walter Kasper 85 éves

Lukács László piarista szerzetes, teológus, a Vigilia katolikus folyóirat főszerkesztőjének írását adjuk közre.

2018. március 6. kedd

A Pápai Ház szónokának második nagyböjti prédikációja: A szeretet legyen tettetés nélkül

Március 2-án az Apostoli Palota Redemptoris Mater-kápolnájában tartotta második nagyböjti prédikációját a Pápai Ház szónoka, Raniero Cantalamessa „A szeretet legyen tettetés nélkül” címmel. Az elmélkedésen részt vett Ferenc pápa a Római Kúria tagjaival együtt.

2018. március 2. péntek

A szlovén püspökök tettek ad limina látogatást a Vatikánban

Ezen a héten végzik ad limina látogatásukat a szlovén püspöki konferencia tagjai. Római tartózkodásuk során a püspökök felkerestek egyes vatikáni dikasztériumokat. Március elsején 11 órakor Ferenc pápa fogadta Szlovénia főpásztorait az Apostoli Palotában.

2018. március 1. csütörtök

Befejeződött a bíborosi tanács ülése a Vatikánban

Háromnapos tanácskozás után február 28-án zárult le a kilenc bíborosból álló tanács (C9) 23. ülése a Vatikánban a pápa részvételével. A szentszéki sajtóközpont közleményt adott ki a bíborosok munkájáról.

2018. március 1. csütörtök

A palliatív kezelésről tartanak nemzetközi konferenciát Rómában

Február 28-án kétnapos konferencia kezdődött a gyógyíthatatlan betegek ápolásáról a római Austinianum Intézetben, a Pápai Életvédő Akadémia szervezésében. A megbeszélések célja, hogy a végső stádiumban lévő betegek gondozására irányítsa a figyelmet, és így senkinek ne... »

2018. március 1. csütörtök

tovább »