A Pápai Ház szónoka megtartotta harmadik nagyböjti prédikációját

Március 24-én tartotta meg Raniero Cantalamessa kapucinus a Római Kúria számára harmadik nagyböjti elmélkedését a Redemptoris Mater-kápolnában, melynek témája a Szentlélek szerepe Krisztus húsvéti misztériumában.

2017. március 25. szombat

Erdő Péter bíboros két római egyetemen tartott előadásairól beszélt a Vatikáni Rádióban

Erdő Péter bíboros, prímás március közepén Rómában tartózkodott, ahol előadásokat tartott a Szent Kereszt Pápai Egyetemen és a Pápai Orbán Egyetemen, melyekről a Vatikáni Rádió magyar nyelvű szerkesztőségének adott interjúban kérdezte Vértesaljai László SJ.

2017. március 20. hétfő

Bódi Mária Magdolna boldoggáavatási ügyéről nyilatkozott Szakács Péter püspöki delegátus

Március 10-én a Vatikáni Rádió interjút készített Szakács Péter tapolcai plébánossal, püspöki delegátussal Bódi Mária Magdolna vértanú munkáslány életéről és boldoggáavatási ügyéről.

2017. március 13. hétfő

A Vatikánban van Bódi Mária Magdolna boldoggáavatási ügyének főegyházmegyei iratanyaga – FRISSÍTVE

Március 10-én Márfi Gyula veszprémi érsek vezetésével átadták a Szentek Ügyei Kongregációjának Bódi Mária Magdolna boldoggáavatási ügyének egyházmegyei eljárásban lezárt anyagát.

2017. március 11. szombat

Twitter-kommunikációs workshopot tartottak a Vatikánban

„Ahol az ember van, ott van az Egyház is – ezért van jelen a pápa a Twitteren és az Instagramon” – fogalmazott Lucio Adrián Ruiz, a Pápai Kommunikációs Titkárság titkára március 3-án a „Twitter-diplomácia a Szentszéknél” (Twitter Diplomacy at Holy See) című vatikáni... »

2017. március 10. péntek

Nagyobb teret a nőknek a Vatikánban – Bemutatkozott a női tanácskozó testület

A nemzetközi nőnap előtt, március 7-én délelőtt mutatták be a Szentszék Sajtótermében azt a női tagokból álló tanácskozó testületet, amely 2015 júniusában alakult meg a Kultúra Pápai Tanácsán belül. Célja, hogy hangot és teret adjon a nőknek a dikasztériumon belül.

2017. március 8. szerda

A kedd délelőtti előadás a pápa lelkigyakorlatán – Találjuk meg az egységet az Úr vacsorájánál

A kenyér és a test, a bor és a vér volt Giulio Michelini ferences elmélkedésének témája az utolsó vacsora Máté-evangéliumi története alapján március 7-én, kedden délelőtt. Ez volt a harmadik elmélkedése annak a lelkigyakorlatnak, amelyen a pápa és a Római Kúria tagjai vesznek... »

2017. március 8. szerda

Angolul is megjelenik a jövőben a La Civiltà Cattolica folyóirat, melyet hajdan a pápák lektoráltak

Az Egyesült Királyság szentszéki nagykövete, Sally Axworthy volt a házigazda a neves jezsuita folyóirat, a La Civiltà Cattolica angol nyelvű kiadásának bemutatóján. Az esemény kapcsán a Vatikáni Rádió angol nyelvű adásának szerkesztősége kérdezte Antonio Spadaro SJ... »

2017. március 6. hétfő

A pápai főalamizsnás végezte egy hajléktalan temetési szertartását Rómában

A római Trullo városnegyedben található Szent Rafael arkangyal-plébánián március 3-án Konrad Krajewski érsek, pápai főalamizsnás vezette a temetési szertartását annak a lengyel hajléktalannak, aki a decemberi nagy hidegben lelte halálát az olasz fővárosban.

2017. március 6. hétfő

Lemondott a pápai gyermekvédelmi bizottság egyik tagja

Marie Collins, az ír egyházi szexuális visszaélések egyik áldozata március 1-jén lemondott a pápai gyermekvédelmi bizottságban betöltött pozíciójáról, amelynek 2014-es alapítása óta tagja volt – tájékoztatott a Szentszék.

2017. március 3. péntek

Vértanúságot és hősies erényeket ismert el a Szentek Ügyeinek Kongregációja

Ferenc pápa február 27-én kihallgatáson fogadta Angelo Amato bíborost, a Szentek Ügyeinek Kongregációja prefektusát, akit meghatalmazott az alábbi dekrétumok közzétételére, melyekben egy vértanúság, valamint hét Isten szolgája hősies erényeinek elismerése szerepel.

2017. március 2. csütörtök

Somorjai Ádám OSB búcsúmiséje Rómában

A februári hó végi magyar szentmisén búcsúzott el a római magyar katolikus közösségtől Somorjai Ádám. A bencés szerzetes február 26-án, vasárnap délelőtt mutatta be a misét a Santa Maria del Suffragio-templomban tizenegy pap, köztük Tóth Tamás, a Pápai Magyar Intézet rektora... »

2017. február 27. hétfő

Hogy a víz ne legyen konfliktusok forrása – a Pápai Tudományos Akadémia konferenciája a Vatikánban

Kétnapos szemináriumot tartottak a Vatikánban február 23-án és 24-én azzal a céllal, hogy javaslatokat tegyenek a vízre és a közegészségügyre vonatkozó politikai döntések terén. A tanácskozásról egy, az Amazonas térségében szolgáló misszionárius, Peter Hughes nyilatkozott a... »

2017. február 27. hétfő

A földrengés sújtotta területek termékeiből vásárol a pápai alamizsnahivatal

Ferenc pápa kifejezett kérésére az Apostoli Alamizsnahivatal képviselői ezekben a napokban a közép-olaszországi földrengés sújtotta területekre látogattak.

2017. február 25. szombat

Az Államtitkárság közleménye a pápáról készült fényképek és a szentszéki jelképek védelmében

Február 22-én, szerdán a vatikáni Államtitkárság közleményt adott ki arról, hogy védelme alá vonja a pápáról nyilvánosan megjelenő képeket és a szentszéki jelképeket.

2017. február 23. csütörtök

Harmadszor adják át a Gazdaság és Társadalom díjakat

Markus Vogt írónak, illetve Dominique Greiner és Burkhard Schafers újságíróknak ítélték idén a Gazdaság és Társadalom nemzetközi díjat – jelentették be február 15-én a szentszéki sajtóközpontban a Centesimus Annus Alapítvány képviselői. Az elismerést május 18-án adják át... »

2017. február 17. péntek

Lezárult a Római Kúria reformjával foglalkozó bíborosi tanács ülése

Február 13. és 15. között tartották a kilenctagú bíborosi tanács (C9) tizennyolcadik ülését. Az ülésről, melyen Ferenc pápa is részt vett, a szentszéki sajtóközpont igazgatóhelyettese, Paloma García Ovejero számolt be az újságíróknak február 15-én.

2017. február 16. csütörtök

Tényleg titkos a Vatikáni Titkos Levéltár?

A Vatikáni Titkos Levéltár csalódást jelent az összeesküvés-elméletek gyártóinak. Sőt, a nagyközönség számára valójában talán még unalmas is: nem különösebben botrányos, nem is különösebben titkos.

2017. február 13. hétfő

Magukra maradt gyerekek élnek a romok között a háború tépázta Kelet-Aleppóban

A szíriai Aleppóban tapasztalt pusztítás és humanitárius krízis elképzelhetetlen mértékű; a város egyes részei olyanok, mintha nukleáris támadás után lennénk. A Caritas Internationalis kommunikációs igazgatója, Patrick Nicholson friss élményeit osztja meg.

2017. február 11. szombat

A pápa fogadta a Katolikus Nevelés Kongregációja tagjait

A szentatya február 9-én találkozott a dikasztérium prefektusával, Giuseppe Versaldi bíborossal, az újonnan kinevezett tagokkal, illetve a Gravissimum Educationis Alapítvány tagjaival. A találkozón a kongregáció tagjaként jelen volt Erdő Péter bíboros, prímás is.

2017. február 9. csütörtök

tovább »