Új honlapot indított a Világiak, Család és Élet Kongregációja

A Világiak, Család és Élet Kongregációja új honlapot indított július 10-én. A weboldalon híreket közölnek a dikasztérium, valamint Ferenc pápa tevékenységéről, láthatók a hivatal közösségi hálókon közzétett bejegyzései, illetve videók is megtekinthetők.

2017. július 20. csütörtök

Ferenc pápa a Hittani Kongregáció titkárává nevezte ki Giacomo Morandi érseket

A pápa július 18-án kinevezte a Hittani Kongregáció új titkárát Giacomo Morandi prelátus személyében, aki eddig a dikasztérium titkárhelyettese volt. A Szentatya egyúttal érseki rangra emelte a főpásztort.

2017. július 18. kedd

Boldog Alojzije Stepinac bíboros, zágrábi érsek életéről tanácskoztak a Vatikánban

Július 12-én és 13-án a vatikáni Szent Márta-házban hatodik és egyben utolsó ülését tartotta az a vegyes szakbizottság, amelyet horvát katolikus és szerb ortodox szakemberek alkottak. Az összejövetelt Bernard Ardura, a Történelmi Tudományok Pápai Bizottságának elnöke vezette.

2017. július 15. szombat

Szentmiséken emlékeztek meg Zygmunt Zimowski érsekről Rómában és Lengyelországban

Zimowski érsek halálának első évfordulója alkalmából július 12-én szentmisét mutattak be a Vatikán közelében található Santo Spirito in Sassia-templomban. A lengyel főpásztor lelki üdvéért felajánlott szertartást Paolo Sardi bíboros, a Máltai Lovagrend nyugalmazott prefektusa... »

2017. július 13. csütörtök

Leonardo Sandri bíboros képviseli Ferenc pápát Ukrajnában

Leonardo Sandri bíboros, a Keleti Egyházak Kongregációjának prefektusa július 11-e és 17-e között tesz látogatást Ukrajnában. A vatikáni főpásztort a kijev-halicsi nagyérsek, Szvjatoszlav Sevcsuk hívta meg a zarvanicai Mária-kegyhely nemzeti zarándoklata alkalmából.

2017. július 11. kedd

Lehet-e továbbra is gluténmentes ostyával áldozni?

A világi sajtóban a napokban számos félreértés terjedt el a címben szereplő kérdés körül, melyről Füzes Ádámot, az Esztergomi Hittudományi Főiskola levelező tagozatának liturgikatanárát, a Főegyházmegyei Ostyaellátó papi felügyelőjét kérdeztük.

2017. július 10. hétfő

Elhunyt Joaquín Navarro-Valls, II. János Pál pápa egykori szóvivője

Nyolcvanéves korában, hasnyálmirigyrák következtében 2017. július 5-én elhunyt Joaquín Navarro-Valls, aki több mint húsz éven át volt szentszéki szóvivő, a vatikáni sajtóközpont igazgatója.

2017. július 6. csütörtök

Folytatódik a párbeszéd a Vatikán és a kairói al-Azhar Egyetem között

A Vallásközi Párbeszéd Pápai Tanácsa július 4-én kibocsátott közleményében hangsúlyozta: folytatódik a párbeszéd a Vatikán és a kairói al-Azhar Egyetem, a szunnita iszlám legfőbb vallási központja között.

2017. július 5. szerda

A szentszéki ENSZ-megfigyelő Genfben: Mindenkinek hozzá kell jutnia a gyógyszerekhez

A Millenniumi fejlesztési célok megvalósítására tett erőfeszítések dacára több millió ember helyzete nem javult – állapította meg felszólalásában Ivan Jurkovič érsek, szentszéki ENSZ-megfigyelő Genfben, a Szellemi Tulajdon Világszervezete állandó tanácsának július 3–6-ig tartó... »

2017. július 5. szerda

Újabb előrelépés az ökumenizmus útján

Július 5-én Wittenbergben, a reformáció városában csatlakozik hivatalosan a Református Egyházak Világszövetsége a megigazulás tanáról szóló közös nyilatkozathoz.

2017. július 4. kedd

Müller bíboros: Nem volt nézeteltérés köztünk a pápával

Gerhard Ludwig Müller arról adott nyilatkozatot a mainzi Allgemeiner Zeitungnak, hogyan érintette, hogy befejeződött a mandátuma a Hittani Kongregáció élén. A jövőre vonatkozó terveit illetően hangsúlyozta: „Elegendő feladatom van.”

2017. július 2. vasárnap

Luis Francisco Ladaria Ferrer SJ érsek a Hittani Kongregáció új prefektusa

A spanyol jezsuita Luis Francisco Ladaria Ferrer 73 éves. Ferenc pápa őt nevezte ki a Hittani Kongregáció prefektusává, Gerhard Ludwig Müller bíboros utódaként. XVI. Benedek pápa kinevezése által 2008-tól a Hittani Kongregáció titkára volt.

2017. július 2. vasárnap

De Donatis érsek, a pápa új római helynöke megkezdte hivatalát

Róma védőszentjei, Szent Péter és Szent Pál apostolok ünnepén, június 29-én kezdte meg hivatalosan általános helynöki mandátumát Angelo De Donatis érsek, aki immár a Lateráni Szent János-bazilika főpapja is. Ferenc pápa május 26-án őt választotta a leköszönő Agostino Vallini... »

2017. július 1. szombat

Véget ért Müller bíboros mandátuma a Hittani Kongregáció élén

A Szentatya július elsején köszönetet mondott Gerhard Ludwig Müller bíborosnak munkájáért, aki befejezte ötéves mandátumát. Utóda Ladaria érsek – tájékoztat a Vatikáni Rádió.

2017. július 1. szombat

Július 2-án gyűjtik a péterfilléreket

A Magyar Katolikus Egyház június 29., a Szent Péter és Pál apostolok ünnepe utáni első vasárnap, idén július 2-án tartja a péterfillérek gyűjtését az ország katolikus templomaiban. A befolyt összeget a Szentatya karitatív céljaira fordítják.

2017. június 30. péntek

Ma veszik le a lélegeztetőgépről a beteg kisfiút Londonban – Imavirrasztásokat tartanak világszerte

A tízhónapos, gyógyíthatatlan betegségben szenvedő Charlie Gard esete nagy port kavart a médiában. Gépek tartják életben, a szülők a végsőkig küzdöttek az életéért, azonban Londonban, majd a Európai Bíróságnál is elutasították kérelmüket: ma leveszik a gépekről.

2017. június 30. péntek

Ferenc pápa örömmel köszönti az új melkita görögkatolikus pátriárkát, I. Józsefet

Ferenc pápa levélben köszöntötte az új antiochiai pátriárkát, Jusszef Abszit, aki az I. József nevet vette fel.

2017. június 29. csütörtök

Ferenc pápa az új bíborosoknak: A valóságot nézzétek!

Június 28-án a Szentatya idén is összehívta a bíborosok testületét – köztük Erdő Pétert –, hogy nyilvános konzisztórium keretében öt új bíborost nevezzen ki, akik Laoszból, Salvadorból, Maliból, Spanyolországból és Svédországból származnak.

2017. június 28. szerda

„Legyünk álmodó nagyszülei a fiataloknak” – 25 éve szentelték püspökké Ferenc pápát

A bíborosok legyenek a mai fiatalok „álmodó nagyszülei” – mondta a pápa június 27-én, kedden reggel, a vatikáni Pál-kápolnában bemutatott szentmisén, amelyen a Rómában jelen lévő bíborosok koncelebráltak, és amellyel a pápa püspökké szentelésének 25. évfordulójáról... »

2017. június 27. kedd

Bemutatták a római Pápai Magyar Intézet történetét ismertető kötetet

Bemutatták a nagyközönségnek Tóth Tamás „A Pápai Magyar Intézet, Róma” című könyvét június 26-án, Budapesten, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) Szent II. János Pál pápa dísztermében. Az eseményen részt vett Ternyák Csaba egri érsek.

2017. június 27. kedd

tovább »