Bemutatták Rómában a gyógyíthatatlan gyermekek jogainak chartáját

Az Apostoli Szentszék fenntartásában működő római Bambino Gesù kórház május 28-án mutatta be a gyógyíthatatlan gyermekek jogainak chartáját. A tíz cikkelyből álló dokumentum a gyermek családja és az orvosok közötti terápiás szövetségről, a gyógyításban, kezelésben történő... »

2018. június 19. kedd

Elkészült a Római Kúria új apostoli konstitúciójának vázlata

Háromnapos ülést tartott a kilenctagú bíborosi tanács június 11. és 13. között Ferenc pápa részvételével. A megbeszélésen a „Praedicate Evangelium” kezdetű új apostoli konstitúció vázlatával foglalkoztak, amelyet átadnak a Szentatyának, hogy áttekintse és kiegészítse a... »

2018. június 19. kedd

Rómában tanácskoztak a Jeruzsálemi Szent Sír Lovagrend európai helytartói

Az őszi világtalálkozó előkészítése a lovagrend alkotmányának megújítására, az európai helytartóságok jelentése, új főkormányzó és megújult médiajelenlét: ezekről tanácskoztak Rómában a Jeruzsálemi Szent Sír Lovagrend európai helytartói június 14-én.

2018. június 19. kedd

Krisztus sugárzik át rajta – Mindszenty-emlékmisét tartottak Budapesten

Június 17-én, vasárnap a józsefvárosi Szent József-templomban Michels Antal plébános Mindszenty bíboros emlékére mutatott be szentmisét, cserkészek részvételével. Az ünnepi eseményen megemlékeztek a hercegprímás halálának 43. évfordulójáról, és hálát adtak Istennek a most... »

2018. június 18. hétfő

Nagy előrelépés Isten szolgája Mindszenty József bíboros szenttéavatási ügyében

A Magyarországi Mindszenty Alapítvány közleményét adjuk közre.

2018. június 17. vasárnap

Megtartották a panamai ifjúsági világtalálkozó második nemzetközi előkészítő ülését

Több mint nyolcvan ország, harmincöt egyházi mozgalom és nemzetközi közösség háromszáz küldöttje gyűlt össze Panamavárosban június 7. és 10. között, hogy megvitassák a jövő januárban megrendezendő ifjúsági világtalálkozó részleteit.

2018. június 14. csütörtök

Olaszországban találkoznak a keleti katolikus püspökök

A keleti rítusú katolikus püspökök huszonegyedik találkozóját tartják június 14. és 17. között az olaszországi italo-albán egyházmegye központjában, Lungróban. A tanácskozáson Kocsis Fülöp érsek-metropolita, Orosz Atanáz miskolci és Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök is... »

2018. június 13. szerda

Ismét ülésezik a bíborosi tanács a Vatikánban Ferenc pápával

Június 11. és 13. között tartja 25. ülését a Vatikánban a kilenctagú bíborosi tanács, amelynek feladata, hogy segítse a pápát a Római Kúria reformjában és az Egyház kormányzásában.

2018. június 13. szerda

Nem lehetünk vasárnapi keresztények – Pizzaballa jeruzsálemi érsek egy budapesti konferencián

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Vallási szélsőségek kutatócsoportja nemzetközi konferenciát rendezett június 11-én Budapesten. A Központi Papnevelő Intézetben tartott tanácskozás a vallási közösségek biztonsági helyzetét vizsgálta, kiemelten figyelve a Közel-Kelet keresztény... »

2018. június 12. kedd

Te Deum a római Pápai Magyar Intézetben

Június 4-én tartotta a Pápai Magyar Intézet tanév végi hálaadó szentmiséjét Rómában, a Santa Barbara dei Librai-templomban.

2018. június 9. szombat

A Szentek Ügyeinek Kongregációja új dekrétumokat tett közzé csodák elismeréséről

Két Isten szolgájának és egy boldognak tulajdonított csoda elismerése, valamint három argentin mártír vértanúságának hitelesítése szerepel a június 9-én, szombaton közzétett dokumentumban.

2018. június 9. szombat

A Szentatya kinevezte a Pápai Lateráni Egyetem új rektorát

Ferenc pápa június 2-án nevezte ki Vincenzo Buonomo professzort, a Lateráni Egyetem Polgárjogi Tanszéke doktori képzésének koordinátorát az intézmény rektorává. Buonomo professzor július 1-jén lép hivatalba.

2018. június 3. vasárnap

VI. Pál pápa szerint Marcel Lefebvre tradicionalista püspök ellenpápaként viselkedett

VI. Pál pápa azzal vádolta meg Marcel Lefebvre püspököt, hogy a pápaság és a II. vatikáni zsinat bírájaként lép fel. Mindez azután hangzott el, hogy a tradicionalista főpap nem volt hajlandó elfogadni a zsinati reformokat.

2018. június 2. szombat

A Pápai Missziós Művek nemzeti igazgatói tettek látogatást a Szentatyánál

Ferenc pápa az Apostoli Palota Kelemen-termében június 1-jén fogadta a Pápai Missziós Művek nemzeti igazgatóit. A Szentatya a 2019 októberére meghirdetett rendkívüli missziós hónap előkészítésének alkalmából fordult hozzájuk beszédével.

2018. június 2. szombat

A Világiak, Család és Élet Kongregációjának új dokumentuma a sportról

„A legjobbat kihozni magunkból” címet viseli az a dokumentum, amelyet a Szentszék Sajtótermében mutattak be június 1-jén. A szöveg összefoglalja a pápák és az Egyház tanítását a sportról, kiemelve a párhuzamokat a versenyzés erőfeszítése és az elkötelezettség között a... »

2018. június 2. szombat

Ferenc pápa chilei papokat fogad a Szent Márta-házban

Greg Burke szentszéki szóvivő május 31-én nyilatkozatot adott ki, amelyben arról tájékoztat, hogy a tervek szerint Ferenc pápa június első napjaiban chilei papok egy csoportját fogadja a vatikáni Szent Márta-házban.

2018. június 1. péntek

Az Egyház végérvényes tanítása, hogy nem lehet nőket pappá szentelni

A Hittani Kongregáció prefektusa, Luis Ladaria a L’Osservatore Romano vatikáni napilapban megjelent írásában kifejti, hogy II. János Pál pápának az „Ordinatio sacerdotalis” kezdetű apostoli levelében megfogalmazott tanítása végérvényes, és azt nem szabad kétségbe vonni.

2018. május 31. csütörtök

Ferenc pápa videóüzenetet küldött a Pápai Missziós Művek közgyűlésére

Május 28. és június 2. között tartja nagygyűlését a Vatikánban a Pápai Missziós Művek szervezete az evangelizálás és a fiatalok, illetve a digitális világ összefüggésében.

2018. május 30. szerda

Giovanni Angelo Becciu érsek a Szentek Ügyeinek Kongregációja új prefektusa

Ferenc pápa május 26-án, szombaton kinevezte Giovanni Angelo Becciu érseket a Szentek Ügyeinek Kongregációja prefektusává. A főpásztor ez év augusztusában kezdi meg szolgálatát.

2018. május 26. szombat

A túlzott individualizmusnak súlyos ára van – Paglia érsek az abortuszról szóló ír népszavazásról

Az exit poll eredmények szerint az írek többsége, 68 százaléka a terhességmegszakítás liberalizálását támogatta az erről tartott május 25-i népszavazáson. Vincenzo Paglia érsek, a Pápai Életvédő Akadémia elnöke szerint olyan kultúrában élünk, amelyik háttérbe szorítja a... »

2018. május 26. szombat

tovább »