Uhl Antal plébános embermentő tevékenységére emlékeztek a Holokauszt Emlékközpontban Budapesten

Uhl Antal plébános, címzetes prépost embermentő tevékenységére emlékeztek Budapesten, a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontban április 6-án, csütörtökön.

2017. április 6. csütörtök

Újabb tények bizonyítják, hogy XII. Piuszt igazságtalanul nevezték „Hitler pápájának”

A történészek többsége napjainkban már elismerően nyilatkozik az ötven évig félreismert Eugenio Pacelli a nácizmus ellen és a zsidók védelmében tett erőfeszítéseiről; újabb és újabb bizonyítékok kerülnek elő, melyek kétségtelenné teszik XII. Piusz hősiességét.

2017. március 23. csütörtök

Megkezdődött a purim, a zsidó örömünnep Izraelben

Jelmezes iskolai mulatsággal, felvonulásokkal és utcabálokkal kezdődött március 10-én, pénteken Izraelben a purimi ünneplés, amellyel az ókori perzsa uralom alatt élő zsidók megmenekülésére emlékeznek – számolt be róla a helyi média.

2017. március 10. péntek

Bemutatták a pápának a Tóra legújabb kiadását

Zsidó vallási vezetők küldöttsége mutatta be február 23-án a Vatikánban Ferenc pápának a Tóra új, különleges kiadását. A szentatya szerint a gesztus alkalmat ad arra, hogy katolikusok és zsidók összegyűljenek a Tóra, vagyis Isten ajándéka, kinyilatkoztatása és szava... »

2017. február 24. péntek

Sapientia Szabadegyetem – Hogyan viszi előbbre Isten az üdvösségtörténetet a nők által?

A Sapientia Szabadegyetem február 16-i előadásán Szatmári Györgyi teológus, rektorhelyettes és Szabó Xavér OFM „Királyok és királynők – férfi és női szerepek az Ószövetségben” címmel tartottak előadást.

2017. február 17. péntek

A Rágalmazás Elleni Liga küldöttségét fogadta a pápa

„Az antiszemita viselkedés minden tekintetben szemben áll a keresztény alapelvekkel és minden emberhez méltó szemlélettel.” Így fogalmazott a szentatya február 9-én, amikor a Rágalmazás Elleni Liga (ADL) küldöttségét fogadta a Vatikánban.

2017. február 12. vasárnap

Megtalálták a tizenkettedik, egykor holt-tengeri tekercseket rejtő barlangot

A Jeruzsálemi Héber Egyetem kutatói a Jerikótól tizenöt kilométerre délre fekvő ősi település, Khirbet Kumrán mellett megtalálták a tizenkettedik olyan barlangot, amely egykor holt-tengeri tekercseket rejthetett.

2017. február 10. péntek

A pápa fogadta az Európai Zsidó Kongresszus küldöttségét

Január 27-én, pénteken délelőtt, a holokauszt áldozatainak emléknapján Ferenc pápa fogadta az Európai Zsidó Kongresszus delegációját.

2017. január 27. péntek

Keresztény–zsidó imaóra: „Zsidók és keresztények arra hivatottak, hogy áldás legyenek a világnak”

Az ökumenikus imahét nyolcadik napján, január 22-én, vasárnap keresztény–zsidó imaórát tartottak Budapesten az Avilai Nagy Szent Teréz-templomban. Erdő Péter bíboros és Darvas István rabbi tartott igehirdetést, a keresztény felekezetek képviselői imádságokat mondtak.

2017. január 22. vasárnap

Keresztény–zsidó imaórával zárul az ökumenikus imahét

A Krisztus-hívők egységéért tartott imahét országos záróeseménye immár hagyományosan a keresztény–zsidó imaóra, amelyet idén január 22-én tartanak a terézvárosi Avilai Nagy Szent Teréz-templomban 17 órától Erdő Péter bíboros és Frölich Róbert országos főrabbi... »

2017. január 19. csütörtök

Raoul Wallenberg-díjjal tüntették ki Beer Miklóst és Hofher Józsefet

Raoul Wallenberg-díjat vehetett át mások mellett Beer Miklós váci megyéspüspök és Hofher József jezsuita szerzetes január 17-én a Holokauszt Emlékközpontban. A kitüntetéssel azok tevékenységét ismerik el, akik a zsidók tízezreit megmentő svéd diplomatához méltó példát mutatnak... »

2017. január 17. kedd

Ferenc pápa: Az anyák könnyei gyakran reményt fakasztanak!

A 2017-es esztendő első általános kihallgatásán a szentatya a gyermekeit sirató Ráchel alakjáról elmélkedett, és arra emlékeztetett, hogy a sírásból, a szenvedésből remény és új élet fakadhat. Katekézisét teljes terjedelmében közöljük.

2017. január 4. szerda

Újabb holt-tengeri tekercstöredékekre bukkantak

Újabb holt-tengeri tekercstöredékeket találták a Júdeai-sivatagban – jelentette a Háárec című izraeli újság december 22-én.

2016. december 28. szerda

Görögkatolikus papnövendékek és gimnazisták látogattak a nyíregyházi zsinagógába

A Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola papnövendékeinek és a hajdúdorogi Szent Bazil Oktatási Központ Gimnáziuma diákjainak egy csoportja Nyirán János fődiakónus vezetésével látogatást tett a nyíregyházi zsinagógában november 14-én.

2016. november 25. péntek

Isten miért engedi a rosszat? – Filozófiai kerekasztal-beszélgetés a Saul fia című film kapcsán

A filozófia világnapja alkalmából „Mi a rossz?” címmel kerekasztal-beszélgetést szerveztek a „Saul fia” rendezője, Nemes Jeles László, valamint Schmal Dániel filozófus, Szalai Miklós történész és Sajgó Szabolcs jezsuita szerzetes részvételével a Párbeszéd Házában november... »

2016. november 24. csütörtök

„Itt vagyok – készen állok” – Elhunyt Leonard Cohen énekes

82 esztendős korában, 2016. november 7-én Los Angeles-i otthonában elhunyt Leonard Cohen dalszerző, énekes, akit talán „Hallelujah” című szerzeményéről ismernek legtöbben. Az énekes halálhírét csak november 10-én hozták nyilvánosságra.

2016. november 11. péntek

Ábrahám vendégsége: az irgalmasság a zsidó, a keresztény és a muszlim vallásban

Október 30-án Budapesten, a Deák téri evangélikus lelkészségen a három nagy monoteista vallás képviselői az irgalmasságról tanácskoztak az assisi vallásközi béketalálkozó szellemében. A résztvevők előzőleg fiatal zsidó, keresztény és muszlim önkéntesekkel ünnepi ebéden láttak... »

2016. október 31. hétfő

A sátoros ünnep különleges szokásait mutatta be a szamaritánus közösség Izraelben

Szukkót, azaz a sátrak ünnepe október 16-án vette kezdetét. Az Isten gondviselésébe vetett hit ünneplése kapcsán a szamaritánus közösség különleges szokásairól tudósított az MTI.

2016. október 19. szerda

Márton Áron tiszteletére tartottak megemlékezést az izraeli magyar nagykövetségen

„Ember az embertelenségben” címmel szeptember 28-án megemlékezést tartottak a Világ Igaza címmel kitüntetett Márton Áron erdélyi püspök tiszteletére a tel-avivi magyar nagykövetségen. Az estet a követség és a Történelmi Magyarországról Bevándoroltak Szövetsége... »

2016. október 3. hétfő

Ferenc pápa jókívánságait fejezte ki a zsidó újév alkalmából

Idén október 2-án, vasárnap este lesz a zsidó újév. Ros hásáná, jom kippur és szukkot ünnepek alkalmából Ferenc pápa szeptember 28-i, szerdai keltezéssel jókívánságait küldte a római zsidó közösségnek és az egész világ zsidóságának.

2016. október 2. vasárnap

tovább »