Raoul Wallenberg-díjjal tüntették ki Beer Miklóst és Hofher Józsefet

Raoul Wallenberg-díjat vehetett át mások mellett Beer Miklós váci megyéspüspök és Hofher József jezsuita szerzetes január 17-én a Holokauszt Emlékközpontban. A kitüntetéssel azok tevékenységét ismerik el, akik a zsidók tízezreit megmentő svéd diplomatához méltó példát mutatnak... »

2017. január 17. kedd

Ferenc pápa: Az anyák könnyei gyakran reményt fakasztanak!

A 2017-es esztendő első általános kihallgatásán a szentatya a gyermekeit sirató Ráchel alakjáról elmélkedett, és arra emlékeztetett, hogy a sírásból, a szenvedésből remény és új élet fakadhat. Katekézisét teljes terjedelmében közöljük.

2017. január 4. szerda

Újabb holt-tengeri tekercstöredékekre bukkantak

Újabb holt-tengeri tekercstöredékeket találták a Júdeai-sivatagban – jelentette a Háárec című izraeli újság december 22-én.

2016. december 28. szerda

Görögkatolikus papnövendékek és gimnazisták látogattak a nyíregyházi zsinagógába

A Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola papnövendékeinek és a hajdúdorogi Szent Bazil Oktatási Központ Gimnáziuma diákjainak egy csoportja Nyirán János fődiakónus vezetésével látogatást tett a nyíregyházi zsinagógában november 14-én.

2016. november 25. péntek

Isten miért engedi a rosszat? – Filozófiai kerekasztal-beszélgetés a Saul fia című film kapcsán

A filozófia világnapja alkalmából „Mi a rossz?” címmel kerekasztal-beszélgetést szerveztek a „Saul fia” rendezője, Nemes Jeles László, valamint Schmal Dániel filozófus, Szalai Miklós történész és Sajgó Szabolcs jezsuita szerzetes részvételével a Párbeszéd Házában november... »

2016. november 24. csütörtök

„Itt vagyok – készen állok” – Elhunyt Leonard Cohen énekes

82 esztendős korában, 2016. november 7-én Los Angeles-i otthonában elhunyt Leonard Cohen dalszerző, énekes, akit talán „Hallelujah” című szerzeményéről ismernek legtöbben. Az énekes halálhírét csak november 10-én hozták nyilvánosságra.

2016. november 11. péntek

Ábrahám vendégsége: az irgalmasság a zsidó, a keresztény és a muszlim vallásban

Október 30-án Budapesten, a Deák téri evangélikus lelkészségen a három nagy monoteista vallás képviselői az irgalmasságról tanácskoztak az assisi vallásközi béketalálkozó szellemében. A résztvevők előzőleg fiatal zsidó, keresztény és muszlim önkéntesekkel ünnepi ebéden láttak... »

2016. október 31. hétfő

A sátoros ünnep különleges szokásait mutatta be a szamaritánus közösség Izraelben

Szukkót, azaz a sátrak ünnepe október 16-án vette kezdetét. Az Isten gondviselésébe vetett hit ünneplése kapcsán a szamaritánus közösség különleges szokásairól tudósított az MTI.

2016. október 19. szerda

Márton Áron tiszteletére tartottak megemlékezést az izraeli magyar nagykövetségen

„Ember az embertelenségben” címmel szeptember 28-án megemlékezést tartottak a Világ Igaza címmel kitüntetett Márton Áron erdélyi püspök tiszteletére a tel-avivi magyar nagykövetségen. Az estet a követség és a Történelmi Magyarországról Bevándoroltak Szövetsége... »

2016. október 3. hétfő

Ferenc pápa jókívánságait fejezte ki a zsidó újév alkalmából

Idén október 2-án, vasárnap este lesz a zsidó újév. Ros hásáná, jom kippur és szukkot ünnepek alkalmából Ferenc pápa szeptember 28-i, szerdai keltezéssel jókívánságait küldte a római zsidó közösségnek és az egész világ zsidóságának.

2016. október 2. vasárnap

Ferenc pápa a Zsidó Világkongresszus küldöttségével találkozott

A közelgő zsidó újév, a ros hásáná alkalmából Ferenc pápa a Vatikánban fogadta a Zsidó Világkongresszus (WJC) küldöttségét szeptember 26-án. A delegáció tagja volt Heisler András, a WJC alelnöke, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke is.

2016. szeptember 27. kedd

90 éve született Jean-Marie Lustiger bíboros, Párizs érseke

Huszonnégy évig volt Párizs érseke, a pápaságra is esélyesnek tartották, de mindvégig zsidónak tartotta magát. Szülei valamikor az első világháború során hagyták el a későbbi Lengyelország területét. Amikor Aaron fiuk megszületett 1926-ban, már Párizsban éltek.

2016. szeptember 18. vasárnap

„Jézus az irgalmasság arca. Társai vagyunk!” – Megkezdődött a Katolikus Társadalmi Napok

Szeptember 16-án délután hivatalosan is megnyílt az egyház szociális, karitatív tevékenységének országos seregszemléje, a Kattárs. Budapesten, a Március 15. téren Erdő Péter bíboros, Veres András püspök, Tarlós István főpolgármester és Soltész Miklós államtitkár köszöntötték... »

2016. szeptember 16. péntek

A 37. Rimini Meeting negyedik napja

Augusztus 19. és 25. között tartják idén a „Népek közötti barátságért” mottóval meghirdetett nemzetközi találkozót, a Rimini Meetinget. Az esemény negyedik napjáról Varga János, a bécsi Collegium Pazmanianum rektora számolt be szerkesztőségünknek.

2016. augusztus 23. kedd

Keresztről nevezett Szent Terézia Benedikta

Augusztus 9-e Keresztről nevezett Szent Terézia Benedikta (Edith Stein), Európa társvédőszentjének ünnepe. A zsidó származású filozófusnő, később kármelita szerzetesnő hitéért halt vértanúhalált az auschwitz-birkenaui koncentrációs táborban 1942-ben ezen a napon.

2016. augusztus 9. kedd

A Szentatya látogatást tett az egykori auschwitz-birkenaui koncentrációs táborban

Ferenc pápa július 29-én, pénteken az egykori auschwitz-birkenaui náci haláltábor területén az áldozatok emlékművénél, majd Szent Maximilian Kolbe vértanúságának helyszínén imádkozott, és megáldotta a koncentrációs táborok tizenkét túlélőjét.

2016. július 29. péntek

Közzétették a pápa grúziai és azerbajdzsáni útjának programját

Ferenc pápa szeptember 30. és október 2. között apostoli látogatást tesz Grúziában és Azerbajdzsánban.

2016. július 13. szerda

A 87 éves korában elhunyt Elie Wieselre emlékezünk

Július 2-án manhattani otthonában elhunyt Elie Wiesel amerikai zsidó író, politikai aktivista, egyetemi tanár, a holokauszt túlélője. Ő használta először a holokauszt szót a mai értelmében. Ferenc pápa május elején, a Nagy Károly-díj átvételekor mondott beszédében idézte Elie... »

2016. július 4. hétfő

Ferenc pápa sajtótájékoztatója a repülőn örményországi útjáról hazafelé

Június 26-án este a repülőgépen, amelyen Jerevánból hazatért Rómába, szokásához híven ismét elbeszélgetett az újságírókkal.

2016. június 28. kedd

Az egri szeminárium vendége volt Robert O. Fisch gyermekorvos, a vészkorszak túlélője

Ternyák Csaba egri érsek személyes meghívására érkezett Egerbe Robert O. Fisch magyar származású gyermekorvos, aki túl a 90. életévén a holokausztról, az emberi viselkedés szélsőségességéről és a megbocsátásról beszélgetett a főpásztorral június 6-án az Egri Érseki Papnevelő... »

2016. június 7. kedd

tovább »