Evangélikus és görögkatolikus püspökök találkoztak Aszódon

Immár harmadik alkalommal találkozott február 4-én a Magyarországi Evangélikus Egyház Püspöki Tanácsa a Magyarországi Sajátjogú Metropolitai Egyház püspökeivel. A megbeszélés helyszíne idén a Pest megyei Aszód evangélikus iskolaközpontja volt.

2019. február 18. hétfő

Százéves a lungrói görögkatolikus egyházmegye

Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita is részt vett a dél-olaszországi lungrói görögkatolikus egyházmegye megalapításának centenáriumán február 13-án. Az eseményről Szaplonczay Máté papnövendék készített beszámolót.

2019. február 17. vasárnap

Szent Cirill és Szent Metód, Európa társvédőszentjei

Február 14-e Szent Cirill és Szent Metód ünnepe. A görög fivérek a szláv népeknek hirdették Krisztus örömhírét. A keresztény kelet két apostolát, Európa társvédőszentjeit keleten és nyugaton egyaránt tisztelik.

2019. február 14. csütörtök

Közzétették a pápa marokkói útjának programját

A szentszéki sajtóközpont február 9-én közzétette Ferenc pápa marokkói apostoli útjának programját, amelyre március 30-án és 31-én kerül sor. A marokkói hatóságok javaslatára Rabat városára korlátozódik a pápalátogatás, bár korábban a tervben szerepelt Casablanca felkeresése... »

2019. február 11. hétfő

Koncert három (össz)hangra – Nemzetközi kórustalálkozó a Kálvin téri református templomban

Különleges zenei élményben lehet részük azoknak, akik február 15-én ellátogatnak a budapesti Kálvin téri református templomba.

2019. február 10. vasárnap

Assisi Szent Ferenc nevét viseli majd az új katolikus templom Abu-Dzabiban

Ferenc pápa arábiai utazása előtt említette, hogy útja egyik célja az, hogy új templomok épülhessenek az Egyesült Arab Emírségekben – ez a vágy valóra is válik, hisz a vallásközi kapcsolatok jegyében a közeljövőben két új istentiszteleti hely létesül Abu-Dzabiban.

2019. február 8. péntek

Lehet a sírig szeretni, avagy randevú egy életen át

Tizenkettedik alkalommal rendezik meg hazánkban a házasság hete rendezvénysorozatot február 10. és 17. között, melynek sajtótájékoztatóját Budapesten, a Benczúr Házban tartották február 7-én.

2019. február 7. csütörtök

Ikont ajándékozott Ferenc pápa az őt kísérő újságíróknak

Megajándékozta Ferenc pápa az őt kísérő újságírókat február 3-án, az Egyesült Arab Emírségekbe vezető apostoli útján. A Szentatya egy-egy ikont ajándékozott a média munkatársainak, amely az idősek és a fiatalok közötti kapcsolatot ábrázolja.

2019. február 4. hétfő

Ferenc pápa: Egyenlő állampolgári jogokat a keresztényeknek a Közel-Keleten

Ferenc pápa február 1-jén fogadta a katolikus egyház és a keleti ortodox egyházak között teológiai párbeszéd nemzetközi vegyesbizottságának a tagjait. Isten az egyre teljesebb szeretetközösségre hív bennünket – hangsúlyozta beszédében.

2019. február 3. vasárnap

Két gyomai eklézsia

2019-ben ünnepli Gyomaendrőd, ez a Gyoma és Endrőd községek 1981-es egyesítéséből született Békés megyei település azt, hogy harminc évvel ezelőtt, 1989-ben elnyerte a városi rangot. Erre az évfordulóra is emlékezünk, amikor egy kis „albumot” adunk közre két nevezetes gyomai... »

2019. február 2. szombat

Veszprémben is együtt imádkoztak a különböző felekezetű keresztények

Ebben az esztendőben is január 3. hetében – január 20. és 27. között – rendezték meg az ökumenikus imahetet. Veszprémben minden este más-más felekezet templomában gyűltek össze a hívek, hogy együtt imádkozzanak a keresztények egységéért.

2019. február 2. szombat

Nonstop templomi szertartás mentett meg a kitoloncolástól egy örmény családot Hollandiában

A Tamrazyan család kilenc éve menekült Hollandiába, mert Örményországban az édesapát politikai okokból halállal fenyegették. Tavaly októberben nem újították meg a tartózkodási engedélyüket, ezért egy templomba menekültek, ahol a helyi közösség 95 napon át folyamatosan szertartást... »

2019. február 1. péntek

Keresztény–zsidó imaestet tartottak Vácon

A váci Credo-házban január 28-án második alkalommal rendeztek keresztény–zsidó imaestet, amelyen különböző felekezetű – katolikus, evangélikus, református, baptista – keresztény és zsidó hitű emberek voltak jelen a közös örökség és a felebaráti szeretet jegyében.

2019. február 1. péntek

A lényeg, hogy Jézus tanítványai legyenek – A canterburyi érsek a katolizáló anglikánokról

Nem számít, hogy sok anglikán katolizál. Ami fontos, hogy Jézus tanítványai legyenek – fogalmazott Justin Welby canterburyi érsek, az anglikán egyház prímása a The Spectator című angol közéleti hetilapban megjelent interjúban, amit a lap online felületén január 26-án tettek... »

2019. január 31. csütörtök

Csak a Bibliája maradt épen a hős diáknak a kollégiumtűzben

Hősként ünneplik azt a diákot, aki menekülésre szólította fel társait a Károli Gáspár Református Egyetem Ráday utcai kollégiumából a január 23-án este keletkezett tűz miatt. Borza Ferenc az Echo TV „Jó reggelt!” című műsorának január 29-i adásában idézte fel a múlt heti... »

2019. január 31. csütörtök

Az Őrség varázsa – Ökumenikus imahét a nyugati határszélen

Immár 29 éve gyűlnek össze az őrségi települések különböző keresztény felekezeteinek tagjai, hogy imádkozzanak a Krisztus-hívők egységéért. A január 21–27-ig tartó ökumenikus imahéten Kercaszomoron, Őriszentpéteren és Bajánsenyén tartottak imaórákat.

2019. január 31. csütörtök

Az igazságra, csakis az igazságra törekedj – Ökumenikus imahét Sepsiszentgyörgyön

Sepsiszentgyörgyön január 18. és 27. között huszadik alkalommal zarándokoltak egymás templomába és imádkoztak együtt a történelmi magyar egyházak lelkipásztorai és tagjai az ökumenikus imahét keretében. A RomKat.ro oldalon olvasható beszámoló a Székely Hírmondó összefoglalója... »

2019. január 30. szerda

Varga Lajos püspök mondott beszédet az ökumenikus imahét zárásán Vácott

Az ökumenikus imahétnek Vácon az evangélikus templom, a deákvári római katolikus templom, a székesegyház, a baptista imaház, az alsóvárosi református templom, valamint a vác-felsővárosi református templom adott otthont.

2019. január 29. kedd

A debreceni református Nagytemplomban hirdetett igét Kocsis Fülöp

Január 27-én véget ért az ökumenikus imahét. A zárónapon a református Nagytemplomban gyűltek össze a különböző felekezetekhez tartozó debreceni hívek és vettek részt az istentiszteleten.

2019. január 29. kedd

Kövessük az igazságot, szeretetben – Lezárult az ökumenikus imahét Pécsett

A városban jelen lévő egyházak, vallási közösségek lelkipásztorai, papjai és hívei gyűltek össze január 27-én, vasárnap a pécsi székesegyházban a 2019-es ökumenikus imahét záró alkalmára.

2019. január 29. kedd

tovább »