Ferenc pápa a ferences rendi elöljáróknak is megerősítette: Egyiptomba utazik

Április 10-én, hétfőn délelőtt Ferenc pápa kihallgatáson fogadta Szent Ferenc családjának három rendi elöljáróját, a ferences, a minorita és a kapucinus rend legfőbb vezetőjét.

2017. április 12. szerda

Muszlim véradók is segítik az egyiptomi merényletek sebesültjeit

Egyiptomban több spontán szolidaritási akció is zajlott április 9-én, vasárnap: muszlimok is adtak vért azon kopt keresztények számára, akik a virágvasárnap elkövetett terrortámadások során sérültek meg.

2017. április 11. kedd

Robbantás történt két egyiptomi kopt templomnál a virágvasárnapi liturgia alatt

Április 9-én, virágvasárnap két egyiptomi kopt templomnál is merénylet történt: először a Tanta városban található Szent György-templomban, majd Alexandriában, a Szent Márk kopt ortodox székesegyháznál.

2017. április 9. vasárnap

A pápa két új egyházmegyét állított fel Egyenlítői-Guineában

Ferenc pápa április 1-jén két új egyházmegyét hozott létre Egyenlítői-Guineában Evinayong és Mongomo székhellyel, leválasztva területüket a batai és az ebebiyíni egyházmegyéről. Az új egyházmegyéket a malabói metropólia szuffragáneusainak rendelte.

2017. április 3. hétfő

Ferenc pápa egyiptomi útjának jelképe a békegalamb

Közzétették a pápa április 28–29-i egyiptomi látogatásának logóját. A kép három fő elemre épül – Egyiptom, a pápa és a béke –, melyek együtt alkotják az út mottóját: „A béke pápája a békés Egyiptomban”.

2017. április 2. vasárnap

Egyiptomi missziós nővérek – Egész életükkel tanúskodnak a hitükről

Maria Clara Caramagno, a Szűz Mária Szeplőtelen Szívének Ferences Misszionárius Nővérei kongregáció egyiptomi provinciálisa nyilatkozott a Zenit hírügynökségnek a legszegényebbek között végzett tevékenységükről, és arról, milyen nagy örömmel várják a pápát, aki április... »

2017. március 24. péntek

A kameruni elnök a Vatikánba látogatott

Ferenc pápa március 23-án, csütörtökön délelőtt fogadta a Vatikánban Paul Biyát, a Kameruni Köztársaság elnökét.

2017. március 23. csütörtök

Új püspöke van a Szaharának – Hosszú katonai karrier után szentelték pappá

John Gordon MacWilliam misszionáriust, a Fehér Atyák papi kongregációjának tagját nevezte ki március 16-án Ferenc pápa a Szaharát is magában foglaló laghouati egyházmegye püspökévé Algériában. Elődje életkora miatt távozik, szintén a Fehér Atyák rendjébe tartozik.

2017. március 19. vasárnap

Hétszáz karátos nyersgyémántot talált egy lelkész Sierra Leonéban

Hétszáz karátos nyersgyémántra bukkant egy lelkész Sierra Leonéban. A drágakövet, amely egyike a valaha talált húsz legnagyobb gyémántnak, az afrikai ország központi bankjában őrzik.

2017. március 17. péntek

Maggy, aki 52 ezer árván maradt gyermek anyja lett Burundiban

Marguerite Barankitse 1993-ban, a hutuk és tuszik közötti vérontások idején döntött úgy, hogy befogad néhány árván maradt gyermeket – 25 év alatt 52 ezerre nőtt az általa befogadott gyerekek száma. Két évvel ezelőtt el kellett menekülnie Burundiból, Ruandában folytatja... »

2017. március 13. hétfő

Szaléziak Sierra Leonéban az ebola idején – „Az volt a legjobb döntés, hogy maradtunk”

Ubaldino Andrade Hernandez szalézi misszionáriusként dolgozott Sierra Leonéban. Rómában a szalézi rendfőnökségen „Ebola és az ebolán túl” címmel nyílt fotókiállítás kapcsán beszélt arról, hogy a járvány idején halálfélelemben éltek, mégis úgy döntöttek, az elhagyott... »

2017. március 6. hétfő

Tömegek búcsúztatták a bolíviai katolikus missziós központban meggyilkolt lengyel önkéntest

Tömegek búcsúztatták február 19-én, vasárnap a bolíviai katolikus missziós központban meggyilkolt lengyel önkéntest a dél-lengyelországi Libiążban. A 25 éves Helena Kmieć állami temetésben részesült, és halála után magas lengyel kitüntetést kapott.

2017. február 20. hétfő

Abuna Matthias etióp pátriárka ellátogatott a Szent Egyed közösséghez

Etiópia ortodox pátriárkája, Abuna Matthias február 12-én Rómában meglátogatta a Szent Egyed közösséget, amelyhez régi barátság köti.

2017. február 15. szerda

Bakhita Szent Jozefina

Február 8. a szudáni származású rabszolga, később szerzetesnő, Bakhita Jozefina liturgikus emléknapja. E napot Ferenc pápa 2015-ben az emberkereskedelem elleni fellépés napjává nyilvánította, és imanapot hirdetett az emberkereskedelem és a modern kori rabszolgaság... »

2017. február 8. szerda

Bosco Szent János ereklyéi Kenyában – Az afrikai ország püspökei békére hívnak a választások előtt

Január 31-én ünnepelte az Egyház szerte a világon a szalézi rend alapítója, Bosco Szent János liturgikus emléknapját. A kenyai fővárosban, Nairobiban négyezer hívő fogadta a piemonti születésű szent ereklyéit.

2017. február 1. szerda

Madagaszkárra látogatott a vatikáni bíboros államtitkár

Pietro Parolin vatikáni államtitkár hivatalos látogatáson tartózkodik Madagaszkáron, a Szentszék és a szigetország közötti diplomáciai kapcsolatfelvétel ötvenedik évfordulója alkalmából.

2017. január 31. kedd

Új humanitárius folyosót nyitottak Olaszország és Etiópia között

Január 12-én Rómában, a miniszterelnöki hivatal épületében aláírták az egyezményt új humanitárius folyosó nyitására. Ennek segítségével a következő hónapokban 500 eritreai, szomáliai és dél-szudáni menekült érkezhet Olaszországba.

2017. január 21. szombat

A guineai elnököt fogadta a pápa

Ferenc pápa január 16-án délelőtt fogadta a Vatikánban a Guineai Köztársaság elnökét, Alpha Condét és kíséretét.

2017. január 17. kedd

Kongóban Ferenc pápa bátorításával a püspökök vezetik a béketárgyalásokat

Kinshasában, a Kongói Demokratikus Köztársaság több egyházmegyéjét tömörítő központban írták alá 2016 szilveszterének előestéjén azt a megállapodást, amely elősegítheti a békekötést a konfliktusoktól sújtott országban.

2017. január 16. hétfő

„Nyughatatlanság van bennem, ha szegény országokról hallok” – Szalézi önkéntesként Kamerunban

Az andalúziai Cádiz városból származó Isabel Pérez Camacho 2016 nyarán Kamerunban, Ebolowa városban dolgozott szalézi önkéntesként. Tapasztalatairól a spanyol Solidaridaddonbosco.org oldal készített vele interjút, melyből részletet közlünk.

2017. január 7. szombat

tovább »