Bemutatjuk az öt leendő bíborost

Meglepetést okozott Ferenc pápa május 21-én, hogy konzisztóriumot hirdetett öt új bíboros kinevezéséről. A szentatya önmagához hűen ezúttal is a peremterületeken tevékenykedő főpapokat választott ki. Rendkívüli módon a leendő bíborosok között olyan lelkipásztor is akad, aki még... »

2017. május 22. hétfő

A pápa embersége és gesztusai megérintették az egyiptomiakat

Szombat délután véget ért Ferenc pápa kétnapos kairói apostoli útja. Milyen benyomást tett a szentatya látogatása a helyi lakosságra? A Vatikáni Rádió kiküldött tudósítója ezt kérdezte Paul Anis komboniánus atyától, aki egy vallásközi párbeszédet előmozdító tanulmányi... »

2017. május 2. kedd

Ferenc pápa sajtótájékoztatója a repülőgép fedélzetén, visszaúton Egyiptomból

Április 29-én, kétnapos egyiptomi útjáról hazatérőben a szentatya ismét válaszolt a vele utazó újságírók kérdéseire. A pápa sajtótájékoztatójának fordítását teljes terjedelmében közöljük.

2017. május 2. kedd

Ferenc pápa homíliája Egyiptomban: Isten szemében jobb, ha valaki nem hisz, mint ha képmutató!

Április 29-én, egyiptomi útjának második napján, a szentatya egy sportpályán mutatott be szentmisét mintegy tizenötezer katolikus, valamint sok muszlim és kopt ortodox hívő előtt. Ferenc pápa homíliáját teljes terjedelmében közöljük.

2017. április 30. vasárnap

Közös katolikus és kopt nyilatkozat a keresztség szentsége kiszolgáltatásának elismeréséről

Ferenc pápa és II. Teodor kopt pápa április 28-án, pénteken este a kairói Szent Péter kopt ortodox templomban végzett közös ökumenikus liturgia végén 12 pontból álló közös nyilatkozatot írtak alá.

2017. április 30. vasárnap

Ferenc pápa: Vágyva vágyjuk a napot, amikor teljes közösségben leszünk!

2017. április 28-án délután, egyiptomi látogatásának első napján a szentatya udvariassági látogatást tett II. Teodor kopt pápánál a kairói kopt-ortodox patriarchátuson. A találkozó végén közös nyilatkozatot írtak alá, majd imádkoztak a decemberi terrortámadás... »

2017. április 30. vasárnap

Véget ért Ferenc pápa egyiptomi útja

Minden a tervezett program szerint történt, így Ferenc pápa a kétnapos egyiptomi útja végén április 29-én szombaton délután öt órakor az Alitalia gépével visszaindult Rómába.

2017. április 29. szombat

Ferenc pápa a kopt katolikus papokkal és szerzetesekkel találkozott

Ferenc pápa április 29-én, szombaton délután a Nagy Szent Leó pápáról nevezett kairói nagyszemináriumban találkozott az egyiptomi kopt katolikus papokkal, szeminaristákkal és a megszentelt élet képviselőivel.

2017. április 29. szombat

Ferenc pápa a kairói békekonferencián: Az erőszak minden hiteles vallásosság tagadása!

Április 28-án délután a szentatya is felszólalt az Azhar Egyetemen tartott nemzetközi békekonferencián. Egyiptomi látogatásának ez volt az első programja. Beszédét teljes terjedelmében közöljük.

2017. április 29. szombat

A pápa az egyiptomi politikusokhoz: Az ország egyedülálló feladata a regionális béke megerősítése

Ferenc pápa április 28-án Kairóban találkozott az egyiptomi politikai élet szereplőivel, valamint a diplomáciai testület és a civil társadalom közel nyolcszáz tagjával. Beszédének középpontjában Egyiptomnak a közel-keleti régióban betöltött szerepe és feladata állt.

2017. április 28. péntek

Ferenc pápa Twitter-üzenetei április 28-án

A szentatya az alábbi bejegyzéseket tette közzé Twitter-oldalán.

2017. április 28. péntek

„A kopt egyház vértanú egyház” – Anba Gabriel kopt ortodox püspök előadása a Sapientián

Az Üldözött Keresztények Megsegítéséért Felelős Helyettes Államtitkárság meghívására „A keleti kereszténység Európában” címmel tartott előadást Anba Gabriel, Ausztria és Svájc német nyelvű kopt ortodox közösségeinek püspöke április 26-án, a Sapientia Szerzetesi... »

2017. április 27. csütörtök

A szentatya a párbeszéd építője kíván lenni – vatikáni sajtótájékoztató a pápa egyiptomi útjáról

Greg Burke, a Vatikáni Sajtóközpont igazgatója április 25-én sajtótájékoztatót tartott Ferenc pápa április 28–29-i egyiptomi apostoli útjáról.

2017. április 26. szerda

Ferenc pápa videoüzenete egyiptomi útja előtt: A béke követeként zarándokolok el hozzátok

Ferenc pápa április 25-én videoüzenettel fordult az egyiptomi néphez közelgő kairói útja előtt. A szentatya hagyományos arab köszöntéssel kezdte üzenetét, majd köszönetét fejezte ki, hogy a béke követeként elzarándokolhat Egyiptomba.

2017. április 25. kedd

Ferenc pápa a ferences rendi elöljáróknak is megerősítette: Egyiptomba utazik

Április 10-én, hétfőn délelőtt Ferenc pápa kihallgatáson fogadta Szent Ferenc családjának három rendi elöljáróját, a ferences, a minorita és a kapucinus rend legfőbb vezetőjét.

2017. április 12. szerda

Muszlim véradók is segítik az egyiptomi merényletek sebesültjeit

Egyiptomban több spontán szolidaritási akció is zajlott április 9-én, vasárnap: muszlimok is adtak vért azon kopt keresztények számára, akik a virágvasárnap elkövetett terrortámadások során sérültek meg.

2017. április 11. kedd

Robbantás történt két egyiptomi kopt templomnál a virágvasárnapi liturgia alatt

Április 9-én, virágvasárnap két egyiptomi kopt templomnál is merénylet történt: először a Tanta városban található Szent György-templomban, majd Alexandriában, a Szent Márk kopt ortodox székesegyháznál.

2017. április 9. vasárnap

A pápa két új egyházmegyét állított fel Egyenlítői-Guineában

Ferenc pápa április 1-jén két új egyházmegyét hozott létre Egyenlítői-Guineában Evinayong és Mongomo székhellyel, leválasztva területüket a batai és az ebebiyíni egyházmegyéről. Az új egyházmegyéket a malabói metropólia szuffragáneusainak rendelte.

2017. április 3. hétfő

Ferenc pápa egyiptomi útjának jelképe a békegalamb

Közzétették a pápa április 28–29-i egyiptomi látogatásának logóját. A kép három fő elemre épül – Egyiptom, a pápa és a béke –, melyek együtt alkotják az út mottóját: „A béke pápája a békés Egyiptomban”.

2017. április 2. vasárnap

Egyiptomi missziós nővérek – Egész életükkel tanúskodnak a hitükről

Maria Clara Caramagno, a Szűz Mária Szeplőtelen Szívének Ferences Misszionárius Nővérei kongregáció egyiptomi provinciálisa nyilatkozott a Zenit hírügynökségnek a legszegényebbek között végzett tevékenységükről, és arról, milyen nagy örömmel várják a pápát, aki április... »

2017. március 24. péntek

tovább »