Boldog Jan Beyzym, a leprás betegek szolgája

Október 12-én emlékezik az Egyház Boldog Jan Beyzym szerzetesre. A lengyel származású jezsuita tizennégy évig szolgálta Madagaszkáron a leprás betegeket. II. János Pál pápa avatta őt boldoggá 2002-ben Krakkóban.

2018. október 12. péntek

Magyarországon tanuló, hazájukból elüldözött keresztény fiatalokkal találkozott Ferenc pápa

Magyarországon tanuló, hazájukból elüldözött keresztény fiatalokkal találkozott október 10-én, a szerdai általános kihallgatás keretében Ferenc pápa a vatikáni Szent Péter téren.

2018. október 10. szerda

Az igazi missziós terület az ember szíve – A három új verbita diakónus tanúságtétele

A Világmisszió Országos Ünnepe keretében október 6-án, Budapesten Német László SVD nagybecskereki megyéspüspök diakónussá szentelte Ngamba Mungwala Albert, Mawasala Mbela Fabien és Hernandez Elmer verbita szerzeteseket. Az ő bemutatkozásukat és tanúságtételüket olvashatják.

2018. október 6. szombat

A migráció egy mélyebb probléma tünete – Európai és afrikai jezsuiták a bevándorlási válságról

Az osztrák és a német jezsuita rendtartomány elöljárói, illetve az afrikai és madagaszkári jezsuita konferencia vezetői levelet intéztek az Európai Unió elnökségéhez „Bevándorlók áramlása, a pénz áramlása” címmel, melyben aggodalmukat fejezték ki a bevándorlási válság,... »

2018. október 2. kedd

„Oszd meg a fényt” – Fiatalok segítenek fiataloknak Zambiában

A Share the Light („Oszd meg a fényt”) jótékonysági szervezetet a Nagy-Britanniában működő Farnborough szalézi főiskola munkatársai és hallgatói hozták létre, hogy a zambiai fiatalok életét segítsék.

2018. szeptember 28. péntek

Elraboltak egy katolikus papot Nigerben

Szeptember 17-én, hétfőn ismeretlenek elraboltak egy Nigerben szolgáló olasz katolikus papot, Pierluigi Maccallit. A missziós lelkipásztort a templomból hurcolták el.

2018. szeptember 27. csütörtök

Az ima erejéről – A Pápai Missziós Művek országos találkozója Gazdagréten

Szeptember 22-én, szombaton a gazdagréti Szent Angyalok-templomban új tagokat avatott a Missziós Gyermekek Társasága, a Pápai Missziós Művek négy ágazatának egyike.

2018. szeptember 23. vasárnap

Decemberben avatják boldoggá az algériai vértanúkat

December 8-án az algériai Oránban tizenkilenc keresztény vértanút avatnak boldoggá, akik a kilencvenes években adták életüket hitükért Algériában, köztük a hét tibhirine-i szerzetest.

2018. szeptember 14. péntek

Boldog Jacques-Désiré Laval

Szeptember 9-én emlékezik az Egyház Boldog Jacques-Désiré Lavalra, aki huszonhárom évig szolgált misszionáriusként Mauritiuson. II. János Pál pápa avatta őt boldoggá 1979-ben.

2018. szeptember 9. vasárnap

Szabadon bocsátották a szeptember elsején elrabolt papot Nigériában

Nigériában szeptember 1-jén fegyveresek raboltak el egy katolikus papot, Christopher Ogagát, miközben szentmisére igyekezett. Az emberrablók magas váltságdíjat követeltek, ám miután rájöttek, hogy nem kapják meg a pénzt, szeptember 5-én elengedték Ogagát.

2018. szeptember 7. péntek

Ferenc pápa szeptemberi imaszándéka Afrika fiataljaiért

Ferenc pápa szeptemberi imaszándéka: hogy az afrikai kontinens fiataljai hozzáférhessenek a tanuláshoz és a munkához saját országukban. A Szentatya ehhez kapcsolódó videoüzenetét szeptember 4-én tették közzé.

2018. szeptember 6. csütörtök

Ismét támadás érte a koptokat Egyiptomban

Iszlám szélsőségesek egy csoportja megtámadta és kirabolta négy keresztény család otthonát Demchaw Hachem faluban, Egyiptom középső részén – adja hírül a L’Osservatore Romano vatikáni napilap szeptember 3-i száma.

2018. szeptember 5. szerda

Tavadrosz pátriárka a kopt fiatalokhoz: Őrizzétek meg gyökereiteket!

Az augusztus végi kopt ifjúsági világtalálkozó alkalmából Tavadrosz pátriárka felhívással fordult a kopt ortodox egyház fiataljaihoz, akik a világ harminc országából érkeztek a rendezvényre. Arra buzdította őket, hogy őrizzék meg és ápolják gyökereiket.

2018. szeptember 1. szombat

Hangfelvételen kér segítséget a Boko Haram által februárban elrabolt nigériai keresztény diáklány

Az augusztus 27-én a Boko Haram terrorszervezet által publikált hangfelvételen a dapchi lányiskolából február 19-én elrabolt Leah Sharibu kéri a nigériai kormány és a jóakaratú emberek segítségét.

2018. augusztus 30. csütörtök

Magyarországra látogatott Remete Szent Pál egyiptomi kolostorának apátja

Július 19. és 21. között a Magyar Pálos Rend és a Magyarországi Kopt Ortodox Egyház meghívására Budapestre látogatott Dániel kopt püspök és kíséretében Sawiris atya.

2018. augusztus 22. szerda

Személyes ellentétek vezettek Epifaniosz kopt apát meggyilkolásához

Július 29-én az egyiptomi Nagy Szent Makariosz-monostorban meggyilkolták Epifaniosz püspököt, a monostor apátját. A kopt egyházat megrázó ügyben újabb fordulatok történtek: bebizonyosodott, hogy egy szerzetes a tettes.

2018. augusztus 13. hétfő

Kutak Afrikának – Ferences kezdeményezés a vízhez jutásért

Amnak érdekében, hogy az ivóvíz könnyebben hozzáférhető legyen Afrikában, a Ferences Világi Rend (OFS) a lehető legközvetlenebb módon próbál segíteni egy gyűjtéssel: három ország – Malawi, Uganda és Zimbabwe – egy-egy településén terveznek kutakat és hozzájuk kapcsolódó... »

2018. augusztus 10. péntek

II. Tavadrosz pátriárka megtiltotta a közösségi média használatát a szerzeteseknek

Epifaniosz püspök vértanúsága után, akit a Szent Makariosz-kolostorban gyilkoltak meg július 29-én, a kopt ortodox egyház 12 új szabályt hozott a monasztikus életforma hagyományos formájának megőrzése érdekében: mindenekelőtt a világ forgatagától való elvonulást értve ez alatt.... »

2018. augusztus 4. szombat

Magyar zarándoklat Egyiptomba, a kopt keresztények földjére

Június 22. és 29. között a Magyar Pálos Rend lelkivezetésével magyar zarándokcsoport látogatta végig a Keleti-sivatag, a Vádi el Nátrun és Kairó kopt keresztény kolostorait és templomait; a csoportot fogadta II. Tavadrosz kopt pátriárka is. Stoll Ágnes útibeszámolóját adjuk... »

2018. augusztus 1. szerda

Meggyilkolták Epifaniosz kopt ortodox püspököt

Július 29-én az egyiptomi Nagy Szent Makariosz-monostorban történt a gyilkosság, amelynek körülményei még nem tisztázottak. Epifaniosz püspök volt a monostor apátja, holttestét hajnalban találták meg az épületben.

2018. július 31. kedd

tovább »