Bemutatták a püspöki szinódus következő rendes közgyűlésére készített munkadokumentumot

Január 13-án Lorenzo Baldisseri bíboros, a püspöki szinódus főtitkára és helyettese, Fabio Fabene érsek a Szentszéki Sajtóközpontban bemutatta az újságíróknak a következő, 2018-ban esedékes XV. rendes közgyűlésre készített munkadokumentumot.

2017. január 13. péntek

Erdő Péter: Az újraházasodottakat és az új tartós kapcsolatban élőket integrálni kell

Az egyházjogilag rendezetlen életállapotban lévőknek, újraházasodott vagy új tartós kapcsolatban élő elváltaknak tartott háromalkalmas AVE-kurzust az Emmánuel Közösség. A program záró szentmiséjét december 10-én Budapesten, a Szent Kereszt-templomban Erdő Péter bíboros mutatta... »

2016. december 21. szerda

Interjú Ferenc pápával a belga katolikus hetilapban: „Az irgalom drága és olcsó”

A Tertio című belga katolikus hetilap is készített interjút Ferenc pápával az irgalmasság rendkívüli szentévének lezárása alkalmából. Az eredetileg spanyolul zajlott beszélgetés december 7-én jelent meg. Az interjú teljes fordítását közöljük.

2016. december 10. szombat

Ülésezett a Püspöki Szinódus Főtitkárságának XIV. Rendes Tanácsa

November 21-én és 22-én került sor a Püspöki Szinódus Főtitkársága XIV. Rendes Tanácsának második ülésére a Vatikánban Ferenc pápa vezetésével.

2016. november 24. csütörtök

Négy bíboros nyílt levélben kérte Ferenc pápa segítségét az „Amoris laetitia” értelmezéséhez

A négy bíboros november 14-én hozta nyilvánosságra a levelet, amelyet szeptember 19-én írtak Ferenc pápának. Többek között az újraházasodottak lehetséges szentáldozása ügyében támadt kérdés megválaszolásában kérték a Szentatya segítségét.

2016. november 16. szerda

Püspöki szinódus 2018-ban: fiatalok, hit és hivatástisztázás

Október 6-án a Szentszék közzétette a püspöki szinódus 2018 októberében esedékes 15. rendes közgyűlésének témáját.

2016. október 6. csütörtök

Interjú Erdő Péter bíborossal, a CCEE leköszönő elnökével

Erdő Péter bíboros 2006 óta, két mandátumon keresztül vezette elnökként az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsát (CCEE). A testület munkájáról, az ökumenikus párbeszédről, a családok és fiatalok helyzetéről, Európáról és tapasztalatairól kérdeztük a CCEE leköszönő... »

2016. október 5. szerda

Hogyan tovább? – családpasztorációs papi találkozó Leányfalun

Az őszi családpasztorációs papi találkozót szeptember 26–28. közt tartják Leányfalun. Az eszmecsere Veres András püspök, Frankó Tamás, az Esztergomi Hittudományi Főiskola rektorhelyettese, valamint Marton Zsolt, a Központi Papnevelő Intézet rektora felvezető előadásával kezdődött... »

2016. szeptember 27. kedd

Müller bíboros: Az Amoris laetitia összhangban áll az egyház tanításával

Gerhard Müller bíboros, a Hittani Kongregáció prefektusa egy, a spanyolországi Oviedóban rendezett találkozón hangsúlyozta, hogy Ferenc pápa közelmúltban kibocsátott Amoris laetitia kezdetű buzdítása összhangban áll az egyház tanításaival.

2016. május 10. kedd

Családpasztorációs papi találkozó – Pasztorális megtérésre van szükség

Az „Amoris laetitia” kezdetű apostoli buzdítás megjelenése felülírta a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) Családbizottsága szervezte hagyományos tavaszi családpasztorációs papi találkozó témáját. Április 13-án az MKPK irodaházában a résztvevők a paradigmaváltás... »

2016. április 13. szerda

Hamarosan bemutatják Ferenc pápa apostoli buzdítását a családi szeretetről

A családi szeretetről szól Ferenc pápa szinódus utáni buzdítása, amelyet április 8-án fél 12-kor mutatnak be sajtókonferencia keretében a szentszéki sajtóterem II. János Pálról nevezett aulájában.

2016. március 31. csütörtök

Márciusban jelenik meg Ferenc pápa szinódus utáni buzdítása a családról

A hírt Vincenzo Paglia érsek, a Család Pápai Tanácsának elnöke jelentette be január 27-én Portugáliában.

2016. január 28. csütörtök

Házasság és család Krisztus fényében – Bemutatták Szabó Ferenc SJ új könyvét

Szabó Ferenc SJ Házasság és család Krisztus fényében című könyvét mutatták be január 15-én a Párbeszéd Házában. A kötet 2015 karácsonyára látott napvilágot a Jezsuita Könyvek Isten és tudomány sorozatában.

2016. január 15. péntek

Megjelent magyarul is a tavalyi családszinódus záródokumentuma

A 2015 októberében megtartott XIV. rendes püspöki szinódus világszerte a katolikus egyházra és a család intézményére irányította a figyelmet. A szinódusi atyák állásfoglalását hitelesen ismerhetjük meg a főpásztori közgyűlés záróokmányának magyar fordításából.

2016. január 14. csütörtök

Szinódusi találkozót tartottak Baján

A Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegyében a 2000-ben tartott egyházmegyei szinódus óta minden évben megrendezik az úgynevezett szinódusi találkozót, melynek alkalmával az egyházmegye lelkipásztori életének egy-egy fontos területéről esik szó.

2015. november 19. csütörtök

A három keresztény történelmi egyház püspökei találkoztak

A Magyarországi Református Egyház Zsinata Kommunikációs Szolgálat közleményét adjuk közre.

2015. november 4. szerda

Visszatekintés a családszinódusra – Interjú Kocsis Fülöp metropolitával

Ferenc pápa október 4-én a Szent Péter-bazilikában szentmisével nyitotta meg a XIV. rendes püspöki szinódust. A főpásztorok háromhetes, október 25-éig tartó gyűléséről kérdeztük Kocsis Fülöp hajdúdorogi metropolitát, a szinódus résztvevőjét.

2015. november 3. kedd

Családszinódus után – Interjú Erdő Péter bíborossal, a XIV. püspöki szinódus főrelátorával

Ferenc pápa október 25-én a Szent Péter-bazilikában szentmisével zárta le a XIV. rendes püspöki szinódust. A főpásztorok október 4-étől tartó gyűléséről, annak tapasztalatairól Erdő Péter bíborost, a szinódus főrelátorát kérdeztük hazautazása előtt Rómában.

2015. október 27. kedd

Interjú Veres Andrással a szinódus harmadik, záró munkahetét követően

Ferenc pápa október 4-én a Szent Péter-bazilikában szentmisével nyitotta meg a XIV. rendes püspöki szinódust. A főpásztorok október 25-éig tartó gyűléséről a harmadik, záró hét és az egész szinódus tükrében kérdeztük Veres András püspököt, az MKPK elnökét, a szinódus... »

2015. október 26. hétfő

Ferenc pápa a szinódust lezáró szentmisén: Ma az irgalom korát éljük!

Október 25-én a szinódust lezáró szentmisében Ferenc pápa a Bartimeussal emberként, irgalmasan bánó Jézust állította követendő példaképnek, és a Jézust követni akarókra leselkedő veszélyekre hívta fel a figyelmet. A Szentatya beszédét adjuk közre.

2015. október 25. vasárnap

tovább »