Ferenc pápa: Isten kitartóan szeret és vigasztal minket – ez reményünk alapja!

Március 22-én a szentatya a keresztény remény azon vonását hangsúlyozta, hogy erőnket, kitartásunkat, vigasztalásunkat nem magunknak köszönhetjük, hanem az Úrnak, és ő a belőle szüntelenül áradó jóság csatornájává tud tenni minket. Katekézisét teljes terjedelmében... »

2017. március 22. szerda

Ferenc pápa: Örvendezők vagyunk a reményben, mert Isten képessé tesz minket szeretni!

Március 15-én a szentatya arról elmélkedett a délelőtti általános kihallgatás keretében, hogy Isten szeretetre teremtett mindannyiunkat, de csak az ő állandó kegyelmével tudunk tisztán, képmutatás nélkül, őszintén szeretni. Katekézisét teljes terjedelmében közöljük.

2017. március 15. szerda

Ferenc pápa: Jézus mögött haladunk örömmel a negyvennapos pusztán át

Március 1-jén, hamvazószerdán a szentatya a húsvét előkészületi idejét, a szent negyvennapot a remény idejeként mutatta be a Szent Péter téren egybegyűlt hívőknek. Katekézisét teljes terjedelmében közöljük.

2017. március 1. szerda

Ferenc pápa: A teremtett világ is reménnyel várja Isten szeretettervének beteljesedését

Február 22-én a szentatya folytatta a keresztény reményről szóló katekézissorozatát. A teremtett világ az emberrel együtt a szülő asszonyhoz hasonlóan nyög és vajúdik, a keresztény ember pedig tudja, hogy már működik Isten megmentő szeretete, új világ és új emberiség van... »

2017. február 22. szerda

Ferenc pápa: Dicsekedni nem szép dolog, nekünk mégis dicsekednünk kell!

Február 15-én délelőtt a szentatya folytatta a reményről szóló elmélkedéssorozatát. A VI. Pál teremben tartott általános kihallgatáson Szent Pál Rómaiaknak írt levele alapján magyarázta el, mi is a keresztény remény igazi alapja. Katekézisét teljes terjedelmében közöljük.

2017. február 15. szerda

Ferenc pápa: Egymástól tanulunk remélni, egymást támogatjuk a reményben

Február 8-án a szentatya a keresztény remény közösségi jellegéről elmélkedett a VI. Pál teremben tartott általános kihallgatás keretében. Katekézisét teljes terjedelmében közöljük.

2017. február 8. szerda

Ferenc pápa: Mivel Krisztus feltámadt, biztos van élet a halál után!

Február elsején a szentatya Szent Pál apostol nyomán azt magyarázta el katekézisében, hogy miben áll a keresztény remény újdonsága, és arra biztatta a hívőket, hogy öltsék fel ők is az „üdvösség reményének sisakját”. Katekézisét teljes terjedelmében közöljük.

2017. február 1. szerda

Ferenc pápa: Nem nekünk kell megtanítani Istennek, hogy mit kell tennie!

A szentatya január 25-én Judit ószövetségi alakjára irányította a hívők figyelmét a szerda délelőtti általános kihallgatáson. Ennek az özvegyasszonynak a hite és bátorsága reményt öntött az emberekbe, minket pedig arra tanít, hogy mindig feltétel nélkül bízzunk Isten... »

2017. január 25. szerda

Ferenc pápa: Sokszor a félelem, a veszély tanít meg minket remélni és imádkozni!

Január 18-án a szentatya Jónás próféta alakját felhasználva a remény és az imádság közötti kapcsolatról elmélkedett a délelőtti általános kihallgatáson. A jelenlévők köszöntésekor többször is kérte, hogy imádkozzunk a keresztények egységéért. Katekézisét teljes... »

2017. január 18. szerda

Ferenc pápa: Az általános kihallgatásokra szóló jegyek ingyenesek

Ferenc pápa a január 11-i, szerdai általános kihallgatás végén felhívta a figyelmet arra, hogy az általános kihallgatásra (mind a VI. Pál terembe, mind a Szent Péter térre) szóló belépőjegyek, amelyeket előzetesen az Apostoli Ház Prefektúrájától lehet igényelni, ingyenesek.

2017. január 16. hétfő

Ferenc pápa: Ne bálványokba, hanem az élő és igaz Istenbe vessük bizalmunkat!

Január 11-én a szentatya a hamis reményektől és a világ által kínált bálványoktól óvott az általános kihallgatás keretében mondott beszédében. Életünkben nemcsak a vagyon, a hatalom, a siker vagy a testi szépség lehetnek bálványok, hanem a magunk gyártotta istenképek is.

2017. január 11. szerda

Ferenc pápa: Az anyák könnyei gyakran reményt fakasztanak!

A 2017-es esztendő első általános kihallgatásán a szentatya a gyermekeit sirató Ráchel alakjáról elmélkedett, és arra emlékeztetett, hogy a sírásból, a szenvedésből remény és új élet fakadhat. Katekézisét teljes terjedelmében közöljük.

2017. január 4. szerda

Ferenc pápa: Panaszkodj csak az Úrnak! Ez is egy imaforma!

December 28-án délelőtt a szentatya Ábrahám alakját idézte fel a hitről és reményről szóló elmélkedésében az általános kihallgatáson. Katekézisét teljes terjedelmében közöljük.

2016. december 28. szerda

Ferenc pápa: Minden igen, melyet Jézusra kimondunk, a remény rügyfakadása!

December 21-én, a karácsony előtti utolsó általános kihallgatáson a szentatya ismét a keresztény reményről elmélkedett, mégpedig Jézus születésének várásával kapcsolta azt össze, és az otthoni kis betlehemünk melletti imádságos szemlélődésre biztatott. Katekézisét teljes... »

2016. december 21. szerda

E-mailben köszönthetjük Ferenc pápát 80. születésnapja alkalmából

A december 14-i, szerdai általános kihallgatás során a vatikáni VI. Pál teremben a jelen lévő hívek köszöntötték Ferenc pápát közelgő 80. születésnapja alkalmából. A szentatyának mi is elküldhetjük e-mailen jókívánságainkat.

2016. december 14. szerda

Ferenc pápa: Az örömhírrel nem várhatunk, a világ szomjazik rá!

December 14-én a szentatya folytatta katekézissorozatát a keresztény reményből. Azt hangsúlyozta, hogy a remény hírnökeinek kell lennünk, mégpedig sürgősen, mert az emberek szomjazzák az igazságosságot, az igazságot és békét. Katekézisét teljes terjedelmében közöljük.

2016. december 14. szerda

Ferenc pápa megáldotta a győri bencés templom új harangjait

Ferenc pápa a december 7-i általános kihallgatás előtt megáldotta a győri bencés templom új harangjait a vatikáni VI. Pál terem előterében.

2016. december 8. csütörtök

Ferenc pápa: Az Istentől eltávolodó ember életéből eltűnik a mosoly

December 7-én a szentatya új katekézissorozatot kezdett, mégpedig a kicsinyek erényéről, a keresztény reményről, amelyre a mai, hit válságába sodródott világ igencsak rászorul. Katekézisét teljes terjedelmében közöljük.

2016. december 7. szerda

Ferenc pápa: Sokféle formában imádkozhatunk egymásért!

November 30-án Ferenc pápa befejezte az irgalmasság cselekedeteiről tartott katekéziseit. Ezen utolsó alkalommal a halottak eltemetéséről, valamint az élőkért és holtakért végzett imáról elmélkedett.

2016. november 30. szerda

Ferenc pápa: Becsüljük meg azokat, akik az ifjúság oktatására szentelik életüket!

Bár az irgalmasság éve hivatalosan lezárult, a Szentatya november 23-án, szerdán folytatta katekézisét az irgalmasság cselekedeteiről. Most a tanácsadásról és a tanításról elmélkedett. A katekézist teljes terjedelmében közöljük.

2016. november 23. szerda

tovább »