Szent István ünnepe a melbourne-i magyar katolikus közösségben

A melbourne-i magyar katolikus közösség is megünnepelte Szent István király napját. Augusztus 20-án a Szent Colman-templomban mutatott be szentmisét a közösség lelkipásztora, Laczkó Mihály. Az ünnepről a közösség egyik tagja, Kiss Hajnalka beszámolóját közöljük.

2017. augusztus 22. kedd

Boldog Peter To Rot

Július 7-én emlékezik az Egyház a pápua új-guineai származású Peter To Rotra, akit II. János Pál pápa 1995-ben, az óceániai országban tett látogatása során avatott boldoggá.

2017. július 7. péntek

Ferenc pápa fogadta a Fidzsi-szigetek elnökét

Március 24-én Ferenc pápa a Vatikánban találkozott Jioji Konousi Konrotéval, a Fidzsi-szigeteki Köztársaság elnökével. A politikus a pápai audiencia után megbeszélést folytatott Pietro Parolin bíboros államtitkárral és Paul Richard Gallagher érsekkel, a vatikáni államközi kapcsolatok... »

2017. március 24. péntek

Szentmise előtt szúrtak nyakon egy papot Ausztráliában

Egy ausztrál papot kórházba szállítottak március 19-én, miután nyakon szúrta egy ismeretlen támadó, amikor éppen szentmisét készült bemutatni a melbourne-i Szent Máté-templomban.

2017. március 21. kedd

Két igaz történet, egy kérdés

Két önéletrajzi műből készült filmet, Garth Davis „Oroszlán” és Marco Bellocchio „Szép álmokat!” című alkotását ajánljuk olvasóink figyelmébe.

2017. március 12. vasárnap

Levélben szólít a pápa az ausztrál bennszülött kultúra megőrzésére

Nem hagyhatjuk, hogy az ausztrál bennszülöttek kultúrája eltűnjön – fogalmazott Ferenc pápa üzenetében, amelyet Szent II. János Pál történelmi látogatásának 30. évfordulója alkalmából küldött Ausztráliába.

2016. november 27. vasárnap

A CCEE monacói közgyűlése üzenetében elítélte a keresztényüldözést

Az idén negyvenöt éve fennálló Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa (CCEE) éves közgyűlése október 6. és 9. között zajlott a Monacói Nagyhercegségben, Bernard Barsi monacói érsek meghívására.

2016. október 11. kedd

Lezárult a CCEE monacói közgyűlése

Október 9-én lezárult az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának közgyűlése, amelynek keretében bemutatták a „Találkozás és remény. Az európai püspökök válaszai a korunk emberét érő kihívásokra” című kötetet. A püspökök vasárnap a keresztények európai helyzetéről... »

2016. október 9. vasárnap

Ausztrál zarándokokat fogadott a magyar Antióchia közösség

Háromnapos budapesti tartózkodás után, július 23-án reggel indult tovább Krakkóba a 44 fős ausztrál ifjúsági antióchiás zarándokcsoport. Az ausztrál fiatalok hazánkban töltött napjairól Bittsánszky János és Sára, az Antióchia mozgalom hazai felelősei tájékoztatták... »

2016. július 25. hétfő

Négy újabb világörökségi helyszínt vett fel listájára az UNESCO

Négy új – egy-egy kínai, indiai, iráni és mikronéziai – helyszínt vett fel a világörökségi listára július 15-én, pénteken az UNESCO Isztambulban ülésező illetékes bizottsága.

2016. július 18. hétfő

Federico Lombardi jegyzete a kiskorúakkal szemben elkövetett visszaélésekről

Pell bíborosnak az ausztrál királyi bizottság előtt tett tanúvallomása és a Spotlight című film Oscar-díja kapcsán Federico Lombardi szentszéki szóvivő március 4-én délben jegyzetet tett közzé a papok kiskorúak elleni visszaéléseiről.

2016. március 6. vasárnap

Pell bíboros tanúvallomást tett az ausztrál királyi bizottság előtt

George Pell ausztrál bíboros, a vatikáni Gazdasági Titkárság prefektusa video-összeköttetésen keresztül négyórás tanúvallomást tett február 28-án, vasárnap este a bizottság előtt arról, hogy a különböző intézmények hogyan kezelték a szexuális visszaéléseket... »

2016. március 2. szerda

Vietnami menekültből ausztrál szalézi szerzetes

Thuy Nguyen Keresztelő János szalézi testvér tizenöt éves korában menekült el hazájából, Vietnamból egy törékeny bárkán. Három évig egy malajziai menekülttáborban élt, hogy végül eljuthasson Ausztráliába. Mindeközben érlelődött hivatása, míg végül csatlakozott a Don Bosco... »

2016. január 1. péntek

A Szalézi Társaság öt régiójában helyezik el Don Bosco ereklyéit

Az elmúlt hat év alatt Pascual Chávez SDB korábbi rendfőnök kezdeményezésére Don Bosco ereklyéit a Szalézi Család több tartományába vitték el, ami a bicentenáriumi ünnepségek előkészítését szolgálta. Bosco Szent János ereklyéit a jövőben a rend öt tartományában helyezik el –... »

2015. szeptember 9. szerda

Ferenc pápa fogadta a Tongai Királyság uralkodóját

Tonga királya, VI. Tupou és felesége, Nanasipau’u Tuku’aho királyné február 16-án találkozott Ferenc pápával a Vatikánban – adja hírül a Vatikáni Rádió.

2015. február 17. kedd

Ferenc pápa levelet intézett a G20-országok vezetőihez

November 15-én és 16-án az ausztráliai Brisbane ad otthont a G20-csúcstalálkozónak. Ferenc pápa ebből az alkalomból levelet küldött Tony Abbot ausztrál miniszterelnöknek, melyben a részt vevő országok vezetőihez szól.

2014. november 12. szerda

Pell bíboros: Az elváltak és újraházasodottak továbbra sem áldozhatnak majd

George Pell ausztrál bíboros, a Gazdasági Titkárság prefektusa hamarosan megjelenő új könyvében kizártnak tartja, hogy az októberi rendkívüli püspöki szinódus érdemben változtasson az elváltak és polgárilag újraházasodottak áldozását tiltó egyházi gyakorlaton – tudósít a... »

2014. szeptember 18. csütörtök

Az új-zélandi püspökök imavirrasztást kérnek a pápától Gáza békéjéért

Az új-zélandi püspöki konferencia a következő kéréssel fordult Ferenc pápához: hirdessen meg egy imavirrasztást Gáza és az egész Közel-Kelet békéjéért, a Szíria békéjéért a Szent Péter téren 2013. szeptember 7-én megtartott imatalálkozóhoz hasonlóan. A Vatikáni Rádió... »

2014. augusztus 3. vasárnap

A vatikáni pénzintézet reformjának új szakasza – George Pell bíboros nyilatkozata

A reformfolyamat első szakasza lezárult, a IOR új vezetés alatt kezdi meg a második fázist – nyilatkozta George Pell ausztráliai bíboros, a Gazdasági Titkárság prefektusa.

2014. július 11. péntek

Az ausztrál püspökök támogatnák a pénteki hústilalom újbóli bevezetését

Az ausztrál püspökök közül többen támogatnák azt az angol és wales-i kezdeményezést, mely újra bevezetné az egész éves pénteki böjtöt – tájékoztat a Catholic Herald.

2014. március 28. péntek

tovább »