A Vatikán szót emelt a közel-keleti kisebbségek érdekében

Bernardito Auza érsek, apostoli nuncius, a Szentszék állandó ENSZ megfigyelője a Világszervezet Biztonsági Tanácsának április 20-i ülésén átfogó képben ismertette a Szentszék álláspontját Közel-Kelet térségének stabilitása ügyében.

2017. április 22. szombat

Magyarul is olvasható az örmény kultúra alapműve – Bemutatták „A bánat könyvét”

Április 20-án mutatták be a budapesti Lítea Könyvesbolt és Teázóban Naregi Szent Gergely „A bánat könyve: Beszélgetés a szív mélyéből Istennel” című művét, melyet a Kairosz Kiadó adott ki Szám László fordításában.

2017. április 21. péntek

Bartholomaiosz ökumenikus pátriárka is ott lesz Ferenc pápa mellett Egyiptomban

A konstantinápolyi pátriárka is elutazik Kairóba, hogy április 28-án és 29-én ott legyen Ferenc pápa mellett. A keresztények egysége és a vallásközi párbeszéd újabb jelét adják azzal, hogy együtt látogatnak el az al-Azhar iszlám egyetemre és részt vesznek a békéről szóló... »

2017. április 20. csütörtök

Együtt imádkoztak a koreai egyházak húsvétkor a békéért

„Uram, tanítsd meg nekünk elvetni a tolerancia, a szeretet, a szolgálat magvait! Add, hogy áldásoddal hozzon gazdag termést a föld! Áldd meg népünket olyan élettel, amely tele van örömmel és harmóniával” – hangzott a Koreai-félsziget keresztény egyházait képviselők közös imája... »

2017. április 20. csütörtök

Muszlim fiatalok szervezték meg Jordániában a keresztény templomok védelmét húsvétkor

Az Egyiptomban virágvasárnap történt két merényletet követően muszlim fiatalok kezdeményezést indítottak Jordániában, hogy húsvétvasárnap az egész országban megvédjék a keresztény templomokat – ahogy mondták, a szolidaritás jeleként.

2017. április 18. kedd

Bartholomaiosz pátriárka húsvéti üzenete: Kétségtelen bizonyosság, hogy a jó győzedelmeskedik

„Egyedül az Úr Jézus az, aki megtaposta a halált a halálával, aki legyőzte az emberek hétköznapi keresztjeit és siralmait” – hangzik Bartholomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka idei húsvéti üzenete.

2017. április 16. vasárnap

Ferenc pápa a ferences rendi elöljáróknak is megerősítette: Egyiptomba utazik

Április 10-én, hétfőn délelőtt Ferenc pápa kihallgatáson fogadta Szent Ferenc családjának három rendi elöljáróját, a ferences, a minorita és a kapucinus rend legfőbb vezetőjét.

2017. április 12. szerda

Nem jellemezhet minket a félelem – A Jezsuita Menekültszolgálat közel-keleti igazgatója Budapesten

Magyarországra látogatott egy konferenciára Michael Zammit, a Jezsuita Menekültszolgálat közel-keleti régiójának igazgatója. A budapesti jezsuita rendházban kérdeztük Libanonról, a menekültek helyzetéről, reményeiről és a rend szolgálatáról.

2017. április 10. hétfő

A libanoni elnök a közel-keleti keresztények jövőjéről beszélt Rómában

A maronita keresztény libanoni köztársasági elnök, Michel Aoun hivatalos látogatásra Rómába érkezett, ahol Ferenc pápával találkozott, majd március 30-án este szentmisén vett részt a római libanoni nemzeti Szent Marón-templomban, a maronita plébánián.

2017. április 1. szombat

A nemzetközi közösség segítségére van szükség Irak újjáépítéséhez

A National Catholic Register amerikai lap március 24-i száma interjút tett közzé Basár Varda káld katolikus érsekkel, Erbíl főpásztorával, a beszélgetést a Vatikáni Rádió ismertette.

2017. március 31. péntek

Keresztények és buddhisták együtt küzdenek az azonos neműek házasságának legalizálása ellen Tajvanon

Tajvan szigetén is a politika színterére került az azonos neműek házassága törvényesítésének ügye – tájékoztatott a La Croix francia katolikus napilap március 27-én. Egy ilyen jellegű törvénytervezetet már múlt év decemberében elfogadott a tajpeji parlament.

2017. március 31. péntek

Egy szíriai falu újjáépítéséhez gyűjt adományokat a Görögkatolikus Egyház

Al-Dmeine al-Sarqije ősi keresztény szíriai település újjáépítéséhez gyűjt adományokat a magyarországi Görögkatolikus Egyház.

2017. március 27. hétfő

Jézus korabeli tárgyakat mutatott be az Izraeli Régészeti Hatóság

Húsvét előtt az Izraeli Régészeti Hatóság (Israel Antiquities Authority, IAA) bepillantást engedett raktárába, és bemutatott több első századi tárgyat is – közölte március 19-én, vasárnap a Jediót Ahronót című újság honlapja, a Ynet.

2017. március 22. szerda

Befejeződött a Jézus sírjaként tisztelt szentély restaurálása Jeruzsálemben

A görög szakemberek befejezték a Jézus sírjaként tisztelt szentély helyreállítását Jeruzsálemben, a Szent Sír-bazilikában.

2017. március 22. szerda

Ingyenes képzést kínálnak a fiataloknak a szentföldi kusztódia új jerikói központjában

Számítástechnikai, művészeti oktatást, továbbá különféle sportolási lehetőséget kínálnak ingyenesen 14 és 29 év közötti fiatalok számára a Szentföldi Ferences Kusztódia új jerikói ifjúsági központjában.

2017. március 16. csütörtök

Isten részvétcsendjei – Nemeshegyi Péter Endo Suszakuról, a Némaságról és a japán kereszténységről

Endo Suszaku (1923–1996) „Némaság” című regényéből hosszú előkészület után Martin Scorsese forgatott „szöveghű” filmet. Nemeshegyi Péter jezsuitával a film magyarországi bemutatójához kapcsolódóan beszélgettünk a szerzőről és a regényről.

2017. március 12. vasárnap

Ökumenikus ünnepi szertartást tartanak a Szent Sír restaurálásának befejezése alkalmából

Március 22-én, Jeruzsálemben ökumenikus szertartás keretében ünneplik a Jézus nyughelyeként tisztelt Szent Sír restaurálási munkálatainak befejezését. A kilenc hónapig tartó felújítást a katolikus, a görög ortodox és az örmény egyház közös döntése alapján végezték... »

2017. március 7. kedd

Meghalt egy börtönviselt kínai püspök

Február 14-én 74 éves korában elhunyt Casimir Wang Milu kínai püspök, aki mindvégig hűséges maradt Krisztushoz. A tiansui egyházmegye egykori főpásztora Kanszu tartományból január elején súlyos betegséggel kórházba került, ahol agyvérzést szenvedett, és már nem tudták... »

2017. március 3. péntek

A lengyel kormány bekapcsolódik a Katolikus Egyház közel-keleti segítségnyújtásába

A lengyel kormány aktívan bekapcsolódik a Katolikus Egyház közel-keleti humanitárius segítségnyújtásába, ezen belül szíriai kórházak felújításába – jelentette be Beata Szydło kormányfő március 1-jén.

2017. március 2. csütörtök

„Háborúk, olaj és radikalizmus” – Könyv a csapdába került közel-keleti keresztényekről

Bemutatták Marc Fromager, a Szükséget Szenvedő Egyház nemzetközi segélyszervezet francia igazgatója „Háborúk, olaj és radikalizmus – Csapdában a közel-keleti keresztények” című könyvét a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Kara Szent II. János Pál... »

2017. március 2. csütörtök

tovább »