Elhunyt Ivan Dias bíboros, a Népek Evangelizációja Kongregációjának egykori prefektusa

81 éves korában június 19-én Indiában elhunyt Ivan Dias bíboros, Bombay nyugalmazott érseke. Halálával kétszázhúszra csökkent a bíborosok száma, ebből száztizenhat a választó bíboros.

2017. június 20. kedd

A szaléziak utcagyerekeket fogadnak be a mianmari Mandalajban

Peter Myo Khin szalézi pap és munkatársai Mandalajban, Mianmar második legnépesebb városában, Felső-Burma gazdasági, oktatási, egészségügyi és kulturális központjában az utcákat, vasút- és autóbuszállomásokat járják, hogy segítsenek az utcán élő fiúknak.

2017. június 18. vasárnap

„Térjetek vissza Jézushoz” – egy iraki pap megrendítő tanúságtétele

Roni Szalím iraki szír katolikus pap magyarországi tartózkodása idején beszélt hitéről, az őt ért megpróbáltatásokról, az iraki szír katolikus közösségről. Az interjú második részét közöljük.

2017. június 17. szombat

„Boldogok vagyunk, mert keresztények lehetünk” – egy iraki pap megrendítő tanúságtétele

Roni Szalím egyike azon négy iraki szír katolikus papnak, akik az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye vendégeként érkeztek Magyarországra. Portálunknak adott interjújában az iraki keresztények helyzetéről, üldöztetésükről, a szenvedésben való kitartásukról és az örömről... »

2017. június 16. péntek

Királyi fürdőre bukkant a magyar kutatócsoport Heródes király jordániai palotájában

Machaerus Heródes király erődítménye Jordániában, az egyetlen, amely kívül esik a mai Izrael területén. Vörös Győző ókorkutató, akadémikus vezetésével a közelmúltban egy óriási, az átlagosnál jóval nagyobb mikvét fedeztek fel – adta hírül a Haaretz.com izraeli portál június... »

2017. június 16. péntek

Nyolcszáz éve érkeztek a ferencesek a Szentföldre

Újraindulni onnan, ahol minden kezdődött 1217-ben – ezzel a céllal gyűltek össze Akkóban a jeruzsálemi és galileai ferencesek június 11-én. Nyolc évszázaddal ezelőtt ennél a földközi-tenger-parti városnál kötöttek ki az első Szentföldre érkező ferences szerzetesek.

2017. június 15. csütörtök

Bartholomaiosz konstantinápolyi pátriárka fogadta Kocsis Fülöp metropolitát

Közel-keleti útja végén, június 12-én délután találkozott Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita Bartholomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárkával Isztambulban.

2017. június 14. szerda

Kocsis Fülöp metropolita közel-keleti útja – III. rész

Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metroplita június 8-án a Közel-Keletre utazott, hogy a magyarországi görögkatolikus egyház anyagi támogatását eljuttassa egy szíriai keresztény közösséghez.

2017. június 14. szerda

Bechara Boutros Raï maronita pátriárkával találkozott Kocsis Fülöp metropolita

Közel-keleti útja során június 11-én Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita Bechara Boutros Raï maronita pátriárkával találkozott a libanoni főpásztor nyári rezidenciáján, Dimanéban.

2017. június 13. kedd

A szír ortodox pátriárkával találkozott Kocsis Fülöp metropolita

A Bejrúthoz közeli hegyvidéki település, Bikfaja szélén található monostorban fogadta Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolitát II. Ignác Efrém szír ortodox pátriárka június 9-én, pénteken, miután a katolikus főpásztor Szijjártó Péter külügyminiszterrel találkozott.

2017. június 12. hétfő

A kairói al-Azhar egyetem először vett fel keresztény diákot

A kairói szunnita iszlám központ a múlt héten jelentette be hivatalosan, hogy Abanoub Guirguis Naeem orvostanhallgató felvételt nyert az egyetem fogorvosi fakultására, hogy ott gyakornoki idejét töltse, majd doktori fokozatot szerezzen.

2017. június 12. hétfő

Kocsis Fülöp metropolita közel-keleti útja – II. rész

Bejrútban való tartózkodása során június 9-én Szijjártó Péter külügyminiszterrel is találkozott Kocsis Fülöp metropolita, aki a magyarországi görögkatolikus hívek március óta összegyűlt adományát juttatja el a szíriai keresztények képviselőihez.

2017. június 9. péntek

A Szentlélek hárfája – Szír Szent Efrém diakónus és egyháztanító

Június 9-e Szent Efrém liturgikus emléknapja. A IV. században élt diakónus a szír ortodox egyház egyik legkiemelkedőbb teológusa, szónoka és himnuszírója volt. Irodalmi tevékenysége hatott a görög nyelvű irodalomra is. XV. Benedek pápa emelte a katolikus egyháztanítók sorába... »

2017. június 9. péntek

Kocsis Fülöp metropolita Libanonba látogat

Kocsis Fülöp metropolita június 8-án Libanonba utazik, hogy személyesen adja át a Magyar Görögkatolikus Egyház által a közel-keleti keresztények megsegítésére összegyűjtött adományt. Útjáról a Hajdúdorogi Főegyházmegye honlapjának nyilatkozott.

2017. június 7. szerda

Quevedo bíboros démoninak nevezte a terrorizmust

Orlando Quevedo bíboros szavai szerint: a terrorizmusnak nincs istene. A Fülöp-szigeteki bíboros május 31-én mutatott be szentmisét, amikor megkoronázta a Rizal tartománybeli San Mateóban az Aranzazui Boldogasszony szobrát.

2017. június 4. vasárnap

Sako iraki pátriárka: A szülőföldünkön élünk, nem misszionáriusok vagyunk!

Louis Raphael Sako, a babiloni káld katolikus egyház vezetője Orbán Viktor miniszterelnök meghívására látogatott május végén hazánkba. Magyarországi útja alkalmával exkluzív interjút adott szerkesztőségünknek az iraki keresztények helyzetéről.

2017. június 1. csütörtök

Az elrabolt keresztények eszközök a terroristák kezében – Egy misszionárius pap a marawi helyzetről

„Bízom benne, hogy a kormány bölcsen és meggondoltan cselekszik, hogy elkerüljük a vérontást” – fogalmazott Sebastiano D’Ambra, a Külmissziók Pápai Intézete (PIME) misszionáriusa a Fülöp-szigeteki Marawi városban május 23-án iszlamista terroristák által elrabolt keresztények... »

2017. június 1. csütörtök

Az iraki káld pátriárka Budapesten: „A hitünk győzedelmeskedik a félelem felett”

Az iraki kereszténység jelenéről és jövőjéről számolt be előadásában Louis Raphael Sako káld pártiárka a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) dísztermében május 31-én.

2017. június 1. csütörtök

Az új dél-koreai elnök Ferenc pápa segítségét kérte a két Korea kiengesztelődéséhez

Donald Trump amerikai elnök látogatásának előestéjén Dél-Korea frissen megválasztott elnökének különleges küldötte Rómába érkezett, hogy a Vatikán segítségét kérje a két Korea közötti kiengesztelődéshez.

2017. május 31. szerda

A pápa részvétét fejezte ki a kabuli robbantás érintettjeinek

Május 31-én reggel bomba robbant a kabuli diplomáciai negyedben az afgán elnöki palota és a NATO misszió székháza közelében. Az eddigi hírek szerint legalább nyolcvanan meghaltak és 350-en megsebesültek a merényletben. A pápa a hír hallatán táviratot küldött Olaszország afganisztáni... »

2017. május 31. szerda

tovább »