Ferenc pápa a Pápai Maronita Kollégium közösségéhez: Ne csak gyakoroljátok, éljétek is a missziót!

Az Apostoli Palota Konzisztórium termében fogadta Ferenc pápa február 16-án, pénteken délben a római Pápai Maronita Kollégium 45 fős közösségét, élén François Eid maronita püspökkel, Antiochia maronita pátriárkájának római prokurátorával.

2018. február 17. szombat

Simon Hszie Ping-jüan, az első kínai szalézi szerzetes története

A kínai szalézi rendtartomány nekrológiumában olvasható a tragikus sorsú Simon testvér (1902–1926) rövid hivatástörténete. Ő lett az első kínai szalézi szerzetes azután, hogy első rendtársai misszionáriusként 1906-ban Makaóba érkeztek.

2018. február 16. péntek

Machetével támadtak a papra és a hívekre mise közben egy indonéz templomban

Jáva szigetén, a yogyakartai Szent Lidwina-templomban február 11-én, a vasárnap reggeli szentmise közben egy férfi machetével megsebesített tíz hívőt és Karl-Edmund Prier német származású jezsuita papot.

2018. február 16. péntek

A moszkvai patriarkátus segélyszállítmányt küldött a szíriai menekülteknek

Február második hetében 77 tonna élelmiszert küldött a moszkvai ortodox patriarkátus Szíria és Libanon menekülttáborai megsegítésére – adta hírül a L’Osservatore Romano vatikáni napilap február 13-i száma, a moszkvai patriarkátus külügyi osztályának beszámolója... »

2018. február 15. csütörtök

Aleppóban drámai a helyzet, nincs vége a bombázásoknak

Az aleppói Assisi Szent Ferenc latin rítusú katolikus közösség plébánosa, Ibrahim Alszábag nyilatkozott a Vatikáni Rádiónak az elkeserítő szíriai helyzetről, hét évvel az erőszak kirobbanása után.

2018. február 15. csütörtök

A görög melkita püspökök jártak a pápánál

Ferenc pápa szívében és imáiban közel áll a szenvedő közel-keleti keresztényekhez, és bátorító szavakkal fordul a görög melkita egyház szinódusához, akiket hétfőn fogadott a Vatikánban, miután Libanonban véget ért ülésük.

2018. február 13. kedd

Ferenc pápa fogadta a bangladesi miniszterelnököt

A Szentatya február 12-én az Apostoli Palotában fogadta a Bangladesi Népköztársaság miniszterelnökét, Seik Haszína asszonyt.

2018. február 13. kedd

A Föld vértanúi – Tavaly csaknem kétszázan áldozták életüket a környezetvédelemért

A Föld vértanúinak nevezhetjük azokat, akik azért estek áldozatul az erőszaknak, mert kiálltak a környezet védelméért – olvasható a L’Osservatore Romano vatikáni napilap február 9-i számának címoldalán. 2017-ben 197-en estek áldozatául ennek a rejtve, csendben vívott... »

2018. február 12. hétfő

Ahová a szaléziak nem érkeznek meg, oda maga Don Bosco megy el

Don Bosco példája ma is annyira élő és vonzó, hogy néha a szalézi szerzetesek nélkül is közösséget épít. Így történt ez a Libanon északi részén levő Zgharta városában is.

2018. február 11. vasárnap

Tizenötmillió forint adományt gyűjtött az evangélikus egyház a közel-keleti keresztényeknek

Tizenötmillió forint adományt gyűjtött a Magyarországi Evangélikus Egyház a közel-keleti konfliktus áldozatai és az üldözött keresztények megsegítésére – közölte az Evangélikus Információs Szolgálat február 6-án az MTI-vel.

2018. február 8. csütörtök

A pápa felhívást intézett a téli olimpia sportolóihoz

Február 7-én, a szerdai általános kihallgatáson a Szentatya felhívással fordult a pénteken kezdődő XXIII. Téli Olimpiai Játékok sportolóihoz és szervezőihez: arra hívja a résztvevőket, hogy békésen oldják meg a konfliktusokat, párbeszéddel és a kölcsönös tisztelet jegyében, ahogy... »

2018. február 7. szerda

Az Egyház is segíti a vulkánkitörés által sújtott Fülöp-szigeteki családokat

A Fülöp-szigeteki Mayon vulkán január 22. óta folyamatosan működik. A tűzhányóhoz közeli szalézi központ és a helyi katolikus egyház társadalmi akciócsoportja egyaránt segíti a katasztrófa által érintetteket.

2018. február 2. péntek

Parolin: Kínában nem két egyház, hanem két hívő közösség van

„A Szentszék azon munkálkodik, hogy szintézisbe hozza, amit a felek a maguk igazságának tartanak, és járható utat dolgozzon ki, ezzel választ adjon a hívek jogos elvárásaira, Kínán belül és kívül is” – mondta Pietro Parolin bíboros államtitkár az olasz La Stampa napilapnak adott... »

2018. február 1. csütörtök

A jazidik képviselőivel találkozott Ferenc pápa

A január 24-i általános kihallgatás előtt a Szentatya Németországból érkezett jazidik képviselőivel találkozott a VI. Pál aula kistermében.

2018. január 25. csütörtök

Nagy sikert aratott az Egri Érseki Fiúkórus Sanghajban

A magyar kultúra napja alkalmából január 23-án, magyar idő szerint kora délután telt házas, nagy sikerű koncertet adott az Egri Érseki Fiúkórus Sanghajban, a Hugyecz László által tervezett Moore-emléktemplomban (Mù'en Táng).

2018. január 24. szerda

Katolikus közösség nyitott iskolát Bangladesben rohingja menekült gyerekeknek

A Sant’Egidio (Szent Egyed) közösség élelmiszer-, ruha- és gyógyszeradományokat már többször vitt a rohingja menekülteknek, január 23-án pedig iskolát nyitott Jamtholiban, háromszáz gyerek számára. Bangladesben a mintegy egymillió rohingja menekült több mint fele gyermek.

2018. január 24. szerda

Egy indológus tapasztalatai: szegények és segítőik a Dekkán-fennsík hegyei között

Bangha Imre Győrből származik, az Oxfordi Egyetem tanára, a középkori hindi nyelvű irodalom kutatója. Indiai kutatóútjai során mindig felkeres olyan szociális intézményeket, ahol keresztények gondoznak szegényeket. Ezúttal a Dekkán-fennsíkon járt decemberben. Naplójából közlünk... »

2018. január 22. hétfő

Németországból Indiába – Önkéntesként a HIV-fertőzött gyerekek közt

Magdalena Umbach, a Németországból érkezett húszéves lány az indiai Tamil Naduban HIV-fertőzött gyerekek gondját viseli. Önkéntes a szalézi központban, ahol 76 utcagyereknek kínálnak orvosi ellátást, ingyenes iskoláztatást, ápolást és tetőt a fejük fölé.

2018. január 20. szombat

Lerombolták a keresztény óriástemplomot Kínában

A kínai hatóságok úgy döntöttek, dinamittal vetnek véget az évek óta húzódó vitáknak, melyek a Sanhszi tartománybeli Linfen keresztény temploma körül zajlottak.

2018. január 17. szerda

A Don Bosco-központ is károkat szenvedett a cebui tűzvészben

A tűz január 14-én déltájt ütött ki, körülbelül 600 méterre a Fülöp-szigeteki nagyváros Pasil negyedében levő Don Bosco Ifjúsági és Képzési Központtól. Több mint két óráig tartott, mire a tűzoltók megfékezték a lángokat.

2018. január 16. kedd

tovább »