Törökországban egyre többen vallják magukat ateistának

Egy közelmúltban készült demográfiai felmérés szerint jelentősen csökkent az iszlám hívők száma az országban. Sokan a török elnök vallással összefonódott politikájára adott reakciónak tartják az ateisták számának növekedését.

2019. január 16. szerda

Keresztény politikusok tiltakoznak Irakban két templom eladása és lerombolása ellen

Két bagdadi templom eladásának híre vitát váltott ki a helyi keresztény közösségekben, ellentétet szított az egyházvezetés és a politikában elkötelezett keresztények között – tájékoztatott január 8-án a Fides missziós hírügynökség.

2019. január 16. szerda

Thaiföldön tartanak találkozót az ázsiai országok püspöki konferenciáinak hitoktatási bizottságai

Január 15. és 18. között Bangkokban rendezik meg az ázsiai országok püspöki konferenciái hitoktatási bizottságainak tanácskozását, amelyen részt vesz a Hittani Kongregáció küldöttsége is.

2019. január 14. hétfő

Szír ortodox templom épül Isztambulban

Februárban kezdődik meg az építkezés a török nagyvárosban. A hírt január 8-án jelentette be Bulent Kerimoglu, Isztambul Bakirkoy kerületének polgármestere, ahol az istentiszteleti hely épül. 1923 óta ez az első alkalom, hogy keresztény templom építésére adnak engedélyt a Török... »

2019. január 11. péntek

Szent Teodósziosz apát

Január 11-én emlékezik az Egyház Szent Teodósziosz apátra, a szerzetesi élet közösségi formájának egyik első szervezőjére.

2019. január 11. péntek

„Senki nem hitetlen” – Pakisztánban ötszáz imám állt ki a keresztény Ászja Bibi mellett

„A vallás ürügyén gyilkolni szemben áll az iszlám előírásaival” – ezzel a kijelentéssel kezdődik az Iszlámábádi Nyilatkozat, amelyet a pakisztáni ulémák tanácsának ülésén írtak alá január 6-án.

2019. január 9. szerda

Régen mi misszionáltuk a vietnámiakat, ma ők minket – Interjú Vízi Elemérrel távol-keleti útjáról

Vízi Elemérrel, a magyar jezsuiták tartományfőnökével Szőnyi Szilárd beszélgetett decemberi távol-keleti útjáról. Az elöljáró beszámolójából kiderül, hogy egy helyi provinciális Isten után miért a kommunistáknak hálás a hivatásokért, s az is, hogy mit tanulhatunk a távol-keleti... »

2019. január 8. kedd

Ferenc pápa videoüzenetet küldött a kopt ortodox egyháznak a Születés-székesegyház felszentelésére

Január 6-án, vasárnap, amely a keleti ortodox egyházak számára karácsony előestéje, Ferenc pápa videoüzenetet küldött az egyiptomi kopt ortodox egyháznak a Születés-székesegyház felszentelése, illetve az ünnep alkalmából.

2019. január 7. hétfő

Carlo Braga, egy igaz és hiteles szalézi

A szalézi család január 3-án Isten szolgája Carlo Braga égi születésnapjára emlékezik. Braga atya, akit „Kína kis Don Boscója” néven emlegetnek, Kínában és a Fülöp-szigeteken tevékenykedett a szalézi missziók felvirágoztatásáért.

2019. január 3. csütörtök

Elhunyt Michael Yeung Ming-cheung hongkongi püspök

Michael Yeung Ming-cheung január 3-án reggel halt meg. December 27-én került kórházba, ahol többen felkeresték a hongkongi egyházmegyéből, köztük Joseph Zen és John Tong bíborosok.

2019. január 3. csütörtök

Békés együttélésre és a kölcsönös tiszteletre buzdít az iraki káld pátriárka

Louis Raphaël Sako bíboros, babiloni káld pátriárka újévi jókívánságaiban arra buzdítja a keresztényeket és a muszlimokat, hogy tegyék félre a régi mentalitást, amely megakadályozza, hogy megnyíljanak egymás felé, és megismerjék egymás vallását az eredeti forrásokból.

2019. január 3. csütörtök

Negyven katolikus misszionáriust öltek meg 2018-ban

A Fides nemzetközi katolikus hírügynökség december 29-én tette közzé éves jelentését arról, hány, az Egyház missziós szolgálatában elkötelezett embert öltek meg 2018-ban.

2019. január 1. kedd

Karácsony Afganisztánban – Mindenki belefáradt már a háborúba

Kabulban idén is véres volt a karácsony, két merényletben több mint negyvenen haltak meg, főként civilek. Giovanni Scalese barnabita szerzetes nyilatkozott a SIR hírügynökségnek.

2018. december 28. péntek

Karácsony Betlehemben

Sok hívő érkezett a Palesztin Hatóság által felügyelt ciszjordániai Betlehembe, Jézus születésének helyére december 24-én, hogy részt vegyenek az éjféli szentmisén, melyet Pierbattista Pizzaballa érsek, a jeruzsálemi latin patriarkátus apostoli adminisztrátora mutatott be a Szent... »

2018. december 27. csütörtök

Ferenc pápa karácsonyi Urbi et Orbi üzenete: Fedezzük fel újra a bennünket összekötő testvériséget!

December 25-én délben a Szentatya a szokásnak megfelelően elmondta karácsonyi üzenetét a Szent Péter-bazilika középső erkélyéről, az Úrangyala elimádkozása után pedig Urbi et Orbi áldást adott Rómára és az egész világra.

2018. december 25. kedd

Együttműködik a magyar és az amerikai kormány az üldözött keresztények megsegítésében

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára kormányzati együttműködési megállapodást írt alá december 19-én Washingtonban az amerikai USAID kormányszervezettel az üldözött keresztények védelméről és megsegítéséről.

2018. december 21. péntek

Vörös Győző ókorkutató, régész tart előadást Pécsett

Különleges régészeti előadást szervez a Pécsi Egyházmegye és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat: vízkereszt napján, január 6-án 16 órától Vörös Győző ókorkutató akadémikus, régész tart előadást Pécsett, a Magtár Látogatóközpontban az általa vezetett szentföldi... »

2018. december 21. péntek

Sako káld pátriárka: A karácsony legyen ünnep minden iraki számára

„Karácsony napja legyen ünnep minden iraki számára” – kéri Louis Raphaël Sako bíboros, babiloni káld pátriárka abban a nyílt levelében, melyet az úgynevezett Iszlám Állam legyőzésének első évfordulója alkalmából tett közzé.

2018. december 17. hétfő

Ferenc pápa a vatikáni karácsonyi koncert fellépőit fogadta

Karácsonyi koncertet rendeznek a zene és a szolidaritás jegyében a vatikáni VI. Pál aulában december 15-én, szombaton; a pápa december 14-én, pénteken fogadta a fellépő művészeket, akikkel megosztotta a nevelésről vallott nézeteit.

2018. december 15. szombat

Közzétették a pápa útjának programját az Egyesült Arab Emírségekbe

Ferenc pápa február 3–5. között apostoli látogatást tesz a hét emirátus egyikében. December 12-én, szerdán a Szentszék kiadta az út programját.

2018. december 15. szombat

tovább »