Krisztus szeretete sürget az egységre – az ökumenikus imahét megnyitó istentisztelete Budapesten

Az idei ökumenikus imahetet megnyitó istentiszteletet Budapesten, a Kálvin téri református templomban tartották meg január 15-én.

2017. január 15. vasárnap

Ferenc pápa – Hogyan folyik a római kúria reformja?

Megtudhatjuk Ferenc pápának abból a beszédéből, amelyet december 22-én délelőtt mondott a vatikáni Apostoli Palota Kelemen termében, amikor fogadta a római kúria bíborosait és hivatalvezetőit a hagyományos karácsonyi köszöntés alkalmából.

2016. december 24. szombat

Ferenc pápa sajtótájékoztatója a repülőúton Malmőből Rómába

A Szentatya svédországi útjáról hazatérőben sajtótájékoztatót tartott a repülőgép fedélzetén november 1-jén. A sajtótájékoztató teljes leiratának fordítását közöljük.

2016. november 2. szerda

Szent XXIII. János pápa

Korunk szentjére, XXIII. János pápára emlékezünk október 11-én. Hosszú csendes, szolgáló évek után került Szent Péter székébe, és felismerve az idők jeleit elindította az egyház megújulását.

2016. október 11. kedd

Interjú Erdő Péter bíborossal, a CCEE leköszönő elnökével

Erdő Péter bíboros 2006 óta, két mandátumon keresztül vezette elnökként az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsát (CCEE). A testület munkájáról, az ökumenikus párbeszédről, a családok és fiatalok helyzetéről, Európáról és tapasztalatairól kérdeztük a CCEE leköszönő... »

2016. október 5. szerda

Hogyan tovább? – családpasztorációs papi találkozó Leányfalun

Az őszi családpasztorációs papi találkozót szeptember 26–28. közt tartják Leányfalun. Az eszmecsere Veres András püspök, Frankó Tamás, az Esztergomi Hittudományi Főiskola rektorhelyettese, valamint Marton Zsolt, a Központi Papnevelő Intézet rektora felvezető előadásával kezdődött... »

2016. szeptember 27. kedd

Madonna Buder, a „Vasnővér”

A 86 éves triatlonos szerzetesnővért sokan ismerték eddig is hazájában, az Egyesült Államokban, a közelmúltban azonban világszerte ismertté vált az olimpia idejére időzített új Nike-reklámnak köszönhetően.

2016. augusztus 18. csütörtök

„Hogy áradjon az irgalom” – Két izgalmas óra a párbeszéd kultúrája jegyében

Őrsy László teológus, egyházjogász, a washingtoni Georgetown Egyetemen tanító, kilencvenötödik születésnapját a napokban ünneplő tudós jezsuita július 28-án előadást tartott a Párbeszéd Házában Budapesten.

2016. július 31. vasárnap

Török Csaba: Írás és Hagyomány

„Írás és Hagyomány. Kísérlet egy megújult katolikus értelmezésre” címmel jelentette meg a május 9-én kezdődő Szent István Könyvhétre az Új Ember Kiadó Török Csaba, az Esztergomi Érseki Hittudományi Főiskola fundamentálteológia tanára művét.

2016. május 8. vasárnap

Ferenc pápa találkozott a Szent X. Piusz Testvérület legfőbb elöljárójával

A Szentszék sajtóterme hétfőn megerősítette, hogy Ferenc pápa április 2-án, szombaton a Vatikánban találkozott Bernard Fellay prelátussal, a Szent X. Piusz Testvérület legfőbb elöljárójával.

2016. április 4. hétfő

Varga László kaposvári plébános az egyház új útjairól

Varga László, a Kaposvári Egyházmegye általános helynöke lelkinapokat tartott a Szatmári Római Katolikus Egyházmegye papjainak március 7. és 9. között. Ebből az alkalomból kérdezték őt a papok feladatáról, a tanítványi létről, a közösségteremtésről.

2016. március 14. hétfő

Ferenc pápa és Kirill pátriárka történelmi találkozója és nyilatkozata Kubában

Február 12-én Kuba fővárosában, Havannában találkozott Ferenc pápa és Kirill moszkvai pátriárka, az orosz ortodox egyház feje. Ez az egyháztörténetben az első alkalom, hogy a pápa és a moszkvai pátriárka találkozott egymással.

2016. február 13. szombat

Keresztény-zsidó imaórát tartottak az ökumenikus imahét nyolcadik napján

A 2016. évi ökumenikus imahét nyolcadik napján, január 24-én a terézvárosi templomban számos keresztény felekezet és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) részvételével keresztény-zsidó imaórát tartottak. Erdő Péter bíboros és Frölich Róbert országos főrabbi... »

2016. január 24. vasárnap

Házasság és család Krisztus fényében – Bemutatták Szabó Ferenc SJ új könyvét

Szabó Ferenc SJ Házasság és család Krisztus fényében című könyvét mutatták be január 15-én a Párbeszéd Házában. A kötet 2015 karácsonyára látott napvilágot a Jezsuita Könyvek Isten és tudomány sorozatában.

2016. január 15. péntek

Vatikáni dokumentum jelent meg a katolikusok és zsidók közötti párbeszédről

Közös fellépést sürget a zsidókkal szembeni faji megkülönböztetés és az antiszemitizmus minden megnyilvánulása ellen az a vatikáni dokumentum, melyet december 10-én mutattak be, a zsidó-keresztény párbeszédet elindító Nostra Aetate zsinati nyilatkozat megjelenésének 50.... »

2015. december 11. péntek

„Mi történt a II. vatikáni zsinaton?” – Könyvbemutató a Párbeszéd Házában

John W. O’Malley SJ „Mi történt a II. vatikáni zsinaton?” című kötetét mutatták be december 7-én a budapesti Párbeszéd Házában a szerző részvételével, aki a könyvbemutatóra érkezett hazánkba.

2015. december 7. hétfő

A Pápai Ház szónokának első adventi prédikációja: Krisztus által szeressük az egyházat

December 4-én, pénteken délelőtt 9 órakor kezdődött az Apostoli Palota Redemptoris Mater-kápolnájában Raniero Cantalamessa kapucinus barát első adventi elmélkedése.

2015. december 4. péntek

Megjelent a II. vatikáni zsinat főtitkára zsinati naplójának második kötete

Nemrég jelent meg Pericle Felici érsek, a II. vatikáni zsinat főtitkára zsinati naplójának második kötete. November 23-án, hétfőn tették közzé Ferenc pápa levelét, melyben a Szentatya megköszöni Agostino Marchetto érseknek, a kötet szerkesztőjének munkáját.

2015. november 24. kedd

Ferenc pápa üzenetet küldött a Világiak Pápai Tanácsa tanulmányi napjára

A Világiak Pápai Tanácsa tanulmányi napját november 12-én tartották a Szent Kereszt Pápai Egyetemen a következő témáról: „A világiak hivatása és küldetése. Ötven évvel az Apostolicam actuositatem kezdetű zsinati dekrétum után”.

2015. november 13. péntek

A Nostra aetate öröksége a zsidó vallás szempontjából

Október 28-án volt ötven éve, hogy kiadták a II. vatikáni zsinat Nostra aetate kezdetű nyilatkozatát, mely új alapokra helyezte a katolikus egyház és a más vallásúak viszonyát. A Vatikáni Rádió angol nyelvű szerkesztőségének cikke a zsidóság szempontjából ismerteti a dokumentum... »

2015. október 29. csütörtök

tovább »