Első kézből a venezuelai válságról – A piaristák kiállnak diákjaikért

Első kézből számol be a kritikus venezuelai helyzetről Javier Alonso piarista május 20-i blogbejegyzésében, melyet Urbán József SP generálisi asszisztens, korábbi tartományfőnök és gimnáziumi igazgató fordításában közlünk.

2017. május 26. péntek

Bemutatjuk az öt leendő bíborost

Meglepetést okozott Ferenc pápa május 21-én, hogy konzisztóriumot hirdetett öt új bíboros kinevezéséről. A szentatya önmagához hűen ezúttal is a peremterületeken tevékenykedő főpapokat választott ki. Rendkívüli módon a leendő bíborosok között olyan lelkipásztor is akad, aki még... »

2017. május 22. hétfő

Szentmise bemutatása közben késeltek meg egy papot Mexikóban

1990 óta 45 papot gyilkoltak meg Mexikóban. Ennek legfőbb oka, hogy az emberek mellé szegődnek, és így túl sokat tudnak meg a drogkereskedő bandákról, kényelmetlenné válnak számukra. A május 15-én megtámadott pap állapota súlyos.

2017. május 19. péntek

A perui püspököket fogadta a pápa

Ötven perui főpásztor tesz hivatalos ad limina látogatást a héten a Vatikánban. Május 15-én, hétfőn délelőtt találkoztak Ferenc pápával az Apostoli Palotában.

2017. május 17. szerda

A pápa a latin-amerikai püspököknek: Küzdjünk a szegények oldalán a korrupció ellen

Háromszáz évvel ezelőtt talált rá három halász az Aparecidai Szűz Mária szobrára a brazíliai Paraíba folyóban. Ebből az alkalomból Ferenc pápa üzenetet küldött a Latin-amerikai Püspöki Konferenciák Tanácsának (CELAM), mely május 9-től San Salvadorban ülésezik.

2017. május 11. csütörtök

Plenáris ülést tartott az argentin püspöki konferencia

Május 2. és 6. között Pilar városában tartották meg az argentin püspöki konferencia 113. közgyűlését. Az ülésen felidézték az 1976–1982-ig tartó katonai diktatúrához kötődő eseményeket, illetve jóváhagytak egy levelet, amelyet Ferenc pápának küldenek.

2017. május 11. csütörtök

Klarissza szerzetesnek készül a mexikói szépségkirálynő

A húszéves Esmeralda Solis Gonzales volt szépségkirálynő novíciaként csatlakozott a klarissza nővérek mexikói közösségéhez.

2017. április 30. vasárnap

Hatezer exorcizmus után már tart az ördög Lopez atyától

Francisco Lopez Sedano, a 80 esztendős mexikói pap legalább hatezer ördögűzést hajtott végre negyvenéves szolgálata alatt. Úgy látja, a gonosz már tart tőle.

2017. április 6. csütörtök

Utcagyerekek között Kolumbiában – Szerzetesi és önszerveződő programok

Március 31-én Budapesten, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karán Lévainé Kovács Marian mutatta be az érdeklődőknek „Gyerekállam – gyerekálom valahol, Kolumbiában” című könyvét az utcagyerekekkel foglakozó szerzetesi és önszerveződő civil programokról.

2017. április 3. hétfő

A paraguayi püspökök kérik, hogy országukban tartsák tiszteletben a demokráciát

A főpásztorok határozott hangú kiállására azután került sor, hogy a dél-amerikai ország kormánya március 28-án ellenzékiek egy csoportjával megállapodást kötött, ami lehetővé tette, hogy újraválasszák az államelnököt, noha a paraguayi alkotmány 1992 óta csak egy mandátumot... »

2017. április 3. hétfő

A mexikói püspökök közleményt adtak ki az élet védelmében

A születendő életek megszakítását csend veszi körül, ez a hallgatás bűnrészessé tesz bennünket – hangsúlyozzák a mexikói püspökök közleményükben, melyet a március 25-én, Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén az egész országban megrendezett élet napja alkalmából tettek... »

2017. március 29. szerda

Az örökimádás-kápolna mindent megváltoztatott a mexikói Juárezben

Az Észak-Mexikóban található Juárezt 2008 és 2010 között a világ egyik legveszélyesebb városának tartották a drogkereskedelemmel kapcsolatos erőszakos cselekmények miatt. Az örökimádás-kápolna azonban mindent megváltoztatott.

2017. március 16. csütörtök

Nagy örömmel várják Kolumbiába a pápát, a béke küldöttét

Néhány napja hivatalosan bejelentette a Szentszék: Ferenc pápa idén szeptember 6. és 11. között apostoli látogatást tesz a latin-amerikai országban.

2017. március 16. csütörtök

A guatemalai püspökök felemelték szavukat a holland abortuszhajó ellen

A főpásztorok közleményben ítélték el a „Nők a hullámokon” elnevezésű holland szervezet tevékenységét, amely Guatemala partjai mellett saját hajóján ingyenes abortuszokat végzett. Az élethez való jog, a nők egészsége és a közép-amerikai állam szuverenitása elleni támadásnak... »

2017. március 1. szerda

A Costa Rica-i püspöki konferencia tagjait fogadta Ferenc pápa

Ferenc pápa február 13-án fogadta a Costa Rica-i püspöki konferencia ad limina látogatást végző tagjait a Vatikánban. A találkozó középpontjában a közép-amerikai ország egyházának helyzete állt.

2017. február 14. kedd

Katolikus püspökök és szerzetesek szólaltak fel a mexikói határon épülő fal ellen

Donald Trump január 25-én két elnöki rendeletet hozott, melyben az Egyesült Államok déli határán át érkező bevándorlókkal szemben sürget szigorúbb fellépést. Döntései ellen tiltakoztak a katolikus püspökök és a szerzetesrendek képviselői is.

2017. január 31. kedd

A mexikói püspökök elutasítják a falépítést

A mexikói püspöki konferencia január 27-én közleményt adott ki az Amerikai Egyesült Államok és Mexikó között tervezett fal építése kapcsán.

2017. január 28. szombat

Ferenc pápa fogadta a paraguayi elnököt

Ferenc pápa január 20-án délelőtt az Apostoli Palotában fogadta Horacio Manuel Cartes Jarát, a Paraguayi Köztársaság elnökét. A latin-amerikai államfő ezt követően találkozott Paul Gallagher érsekkel, a Szentszék államközi kapcsolatainak titkárával.

2017. január 21. szombat

Ferenc pápa homíliája a Guadalupei Boldogságos Szűz Mária ünnepén

December 12-én este hat órakor a szentatya ünnepi szentmisét mutatott be a Szent Péter-bazilikában a Guadalupei Boldogságos Szűz Máriának, Mexikó, Amerika és a Fülöp-szigetek védőszentjének tiszteletére.

2016. december 13. kedd

A Guadalupei Boldogságos Szűz Mária

December 12-e a Guadalupei Boldogságos Szűz Mária ünnepnapja. A guadalupei bazilikában őrzött 16. századi Mária-ikon Mexikó legismertebb vallási, kulturális és nemzeti szimbóluma. A Guadalupei Miasszonyunk neve a mexikói nép nyelvén: Lupita.

2016. december 12. hétfő

tovább »