Világszerte egyre kevésbé vallásosak a fiatal felnőttek

Különböző mértékben, de világszerte jellemző, hogy kevésbé vallásosak a fiatal felnőttek, mint az idősebb korosztályok – derült ki a Pew Research Center nemzetközi közvélemény-kutató szervezet június közepén megjelent tanulmányából.

2018. június 22. péntek

A pápa segélyt küld a vulkánkitörés által sújtott Guatemalába

Százezer dollárnyi segélyt küld Ferenc pápa Guatemalába, melyet a vulkánkitörésben megsérültek ellátására fordítanak. A természeti katasztrófa 1,7 millió embert érint.

2018. június 20. szerda

Közzétették az Amazónia térségével foglalkozó szinódus előkészítő dokumentumát

Az amazóniai egyháznak alternatív, átfogó és szolidáris fejlődési modellt kell keresnie, olyan etikára építve, amely figyelmet fordít a hiteles természeti és emberi ökológia iránti felelősségre – hangsúlyozza a június 8-én kiadott dokumentum.

2018. június 19. kedd

Készüljünk az ifjúsági világtalálkozóra!

2019. január 22. és 27. között a közép-amerikai Panamaváros ad otthont az ifjúsági világtalálkozónak (IVT). A Katolikus Egyház legnagyobb ifjúsági rendezvényére, amelyre a Szentatya is ellátogat, 250 ezer fiatalt várnak a szervezők.

2018. június 15. péntek

Megtartották a panamai ifjúsági világtalálkozó második nemzetközi előkészítő ülését

Több mint nyolcvan ország, harmincöt egyházi mozgalom és nemzetközi közösség háromszáz küldöttje gyűlt össze Panamavárosban június 7. és 10. között, hogy megvitassák a jövő januárban megrendezendő ifjúsági világtalálkozó részleteit.

2018. június 14. csütörtök

Ferenc pápa elfogadta három chilei püspök lemondását

Ferenc pápa június 11-én elfogadta három chilei megyéspüspök lemondását. A chilei püspöki konferencia képviselői – 34 püspök – május 17-én Rómában írásban nyújtották be a Szentatyának lemondásukat. A vatikáni közlemény a többi püspökkel kapcsolatban nem közöl... »

2018. június 11. hétfő

A szalézi oratórium egyik fiatalja is életét vesztette Nicaraguában az utcai harcokban

A latin-amerikai ország délnyugati részén, Granada városában június 5-én hajnalban összecsapás tört ki a rendőrség védelmét élvező bandák és a várost védelmező csoportok között. Azóta dúl a csata Xalteva városrészben, néhány száz méterre a granadai szalézi Don Bosco... »

2018. június 8. péntek

Ferenc pápa imádkozik a nicaraguai helyzet békés megoldásáért

Soha nem késő kiengesztelődni – nyilatkozta Waldemar Stanisław Sommertag érsek, nicaraguai apostoli nuncius, miután találkozott Ferenc pápával. A főpásztor Managuába indulása előtt adott interjút a Vatican News munkatársának június 2-án.

2018. június 6. szerda

Ferenc pápa részvéttáviratot küldött Obando Bravo nicaraguai bíboros halálára

Ferenc pápa táviratban fejezte ki részvétét Miguel Obando Bravo SDB bíboros halála miatt. Managua nyugalmazott érseke június 3-án hunyt el, 92 éves korában.

2018. június 5. kedd

Ferenc pápa chilei papokat fogad a Szent Márta-házban

Greg Burke szentszéki szóvivő május 31-én nyilatkozatot adott ki, amelyben arról tájékoztat, hogy a tervek szerint Ferenc pápa június első napjaiban chilei papok egy csoportját fogadja a vatikáni Szent Márta-házban.

2018. június 1. péntek

A guatemalai Rózsafüzér Királynőjét ábrázoló mozaikot avattak a vatikáni kertekben

Vatikáni vezetők, a guatemalai helyi egyház és a Szentszékhez akkreditált diplomáciai testület képviselőinek jelenlétében május 29-én, kedden a vatikáni kertekben ünnepi keretek között helyezték el és áldották meg a guatemalai Rózsafüzér Királynőjét ábrázoló mozaikot.

2018. május 31. csütörtök

Ferenc pápa júniusban találkozik a Chilében elkövetett visszaélések néhány áldozatával

A Szentatya június 1. és 3. között találkozik a Vatikánban a Chilében egyházi személyek által elkövetett hatalmi, lelkiismereti és szexuális visszaélések áldozatainak egy újabb csoportjával. A találkozóra a Szent Márta-házban kerül sor, ahol a pápa meghallgatja az... »

2018. május 24. csütörtök

Meglepő bíborosi kinevezések – Milyen lesz a bíborosi testület a konzisztórium után?

Május 20-án, a déli Regina Coeli elimádkozása után jelentette be a Szentatya, hogy június 29-én új bíborosokat fog kinevezni. Köztük több olyan név elhangzott, amely meglepő, szokatlan az Egyház történetében.

2018. május 22. kedd

Elhunyt Darío Castrillón Hoyos bíboros

A kolumbiai bíboros a Papi Kongregáció korábbi prefektusa volt. Ferenc pápa gyásztáviratot küldött halálhíréről értesülve. Temetési szertartását május 19-én tartották a Szent Péter-bazilikában. Szülővárosában, a kolumbiai Medellín székesegyházában helyezik örök... »

2018. május 20. vasárnap

A pápa a súlyos tényekkel való őszinte szembenézésre kérte a chilei püspököket

A napokban zajlottak Ferenc pápa és a chilei püspökök találkozói a Vatikánban. Május 17-én este a Szentatya egy-egy levelet adott át a 34 főpásztornak, amelyben azt kéri, hogy nézzenek szembe őszintén a súlyos visszaélések eseteivel, és munkálkodjanak a szeretetközösség... »

2018. május 18. péntek

Ferenc pápa találkozója a chilei püspökökkel

A pápa május 15-én, kedden délután négy órakor a vatikáni VI. Pál-aula kistermében találkozott 34 chilei püspökkel. Az esemény végén egy szöveget adott át nekik megfontolásra a következő, szerda délután esedékes találkozójukig.

2018. május 16. szerda

Ferenc pápa a Scholas Occurentes fiataljaihoz: Ébren álmodjatok, és ragaszkodjatok a gyökereitekhez!

A Scholas Occurentes nemzetközi iskolahálózat fiataljaival találkozott május 11-én Ferenc pápa. A konferencia során a Szentatya video-összeköttetésben nyitott meg három új intézményt Argentínában, Kolumbiában és Mozambikban.

2018. május 14. hétfő

Ferenc pápa a modern rabszolgaságról: Senki sem moshatja a kezeit

Május 5. és 8. között nemzetközi fórumot tartanak Buenos Airesben, Argentínában a modern rabszolgaság témájáról „Régi problémák az új világban” címmel. Ferenc pápa videóüzenetet küldött a Buenos Aires-i ortodox érsekség által rendezett tanácskozásra.

2018. május 8. kedd

Egy héten belül a harmadik papot gyilkolták meg Mexikóban

A 84 éves Moisés Fabila Reyes holttestét április 25-ről 26-ra virradó éjszaka találták meg Cuernavacában, Morelos államban. A meggyilkolt pap Mexikóvárosban szolgált, ahol a Guadalupei Szűzanya-bazilika kórusának igazgatója volt.

2018. április 26. csütörtök

Szülővárosába, Sopronba látogatott a Peruban szolgáló misszionárius

Szabó Zsolt msp atya, a Harmadik Világ Szegényeinek Szolgái Missziós Mozgalom tagja három év után három hét szabadságra érkezett Peruból szülővárosába, Sopronba a közelmúltban.

2018. április 23. hétfő

tovább »