Egy új ország van születőben – A kolumbiai püspöki konferencia elnöke Ferenc pápa látogatásáról

Folynak az előkészületek Kolumbiában Ferenc pápa látogatása előtt, amelyre szeptember 6. és 11. között kerül sor. A tavaly megkötött békeegyezményt követően a latin-amerikai ország véget vetett az ötven évig tartó polgárháborúnak, és próbálja megvalósítani a nehéz... »

2017. július 22. szombat

Ferenc pápa üzenetet küldött az argentínai nemzetközi kateketikai szimpózium résztvevőinek

„Boldogok, akik hisznek” – e témában szerveztek kateketikai szimpóziumot Buenos Airesben, a Pápai Katolikus Egyetem teológiai karán július 12. és 14. között. A Szentatya üzenetet küldött a nemzetközi összejövetel résztvevőinek.

2017. július 14. péntek

Jézusról nevezett Los Andes-i Szent Teréz, kármelita apáca

Július 13-án emlékezik meg az Egyház a Jézusról nevezett Los Andes-i Szent Terézről. Huszadik születésnapja előtt halt meg, élete mégis teljes volt, a „kis út” igazi megvalósulása. II. János Pál pápa 1987-ben boldoggá, 1993-ban pedig szentté avatta. Ő az első chilei származású... »

2017. július 13. csütörtök

A bányászat a legjobb földterületeket veszélyezteti – figyelmeztet egy ecuadori püspök

„A Palo Quemadóban élő földművesek saját bőrükön érzik a bányászat okozta környezeti hatásokat, különösen is a víz és a földek szennyezettségét” – Giovanni Mauricio Paz Hurtado, az ecuadori latacungai egyházmegye püspöke így jellemezte a latin-amerikai országban kialakult... »

2017. július 12. szerda

Az ILLA olasz–latin-amerikai szervezet képviselőit fogadta a pápa

A római székhelyű olasz–latin-amerikai nemzetközi szervezet fennállásának ötvenedik évfordulója alkalmából június 30-án a Vatikánban rendezett találkozón így fogalmazott Ferenc pápa: Latin-Amerika egyesítse erejét, hogy szembe tudjon nézni az elvándorlással, a megosztottság... »

2017. július 1. szombat

Ferenc pápa kolumbiai apostoli útjának programja

A Szentszék közzétette Ferenc pápa szeptember 6–11. között zajló hatnapos kolumbiai útjának programját.

2017. június 28. szerda

Bemutatjuk az öt leendő bíborost

Ferenc pápa június 28-án, a rendes konzisztórium keretében új bíborosokat kreál a Szent Péter-bazilikában; a szertartáson részt vesz Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek.

2017. június 27. kedd

Ferenc pápa 2018 januárjában Chilébe és Peruba látogat

Elfogadva a két dél-amerikai ország államfőinek és püspökeinek meghívását, a Szentatya apostoli látogatásra először Chilébe, majd Peruba utazik – jelentette be a hírt Greg Burke szentszéki szóvivő június 19-én.

2017. június 20. kedd

Úrnapját ünnepelt a magyar diaszpóra a perui fővárosban

Krisztus Szent Teste és Vére ünnepén, június 18-án Limában a helyi magyarok a német ajkúak plébániatemplomában szentmisére gyűltek össze, amelyet Szeles Tibor mutatott be. Peruban a kereszténység megérkezése óta folyamatos a magyar katolikus jelenlét, de jelentős közösség sohasem... »

2017. június 20. kedd

Ferenc pápa a Latin-amerikai Parlamenthez: Az embert látva segítsék a migránsokat!

A kormányok felelőssége, hogy hatékony választ adjanak a migránsok problémáira, nem maradhatnak süketek kiáltásukra, akik „embertelen körülmények közül” érkeznek – írta Ferenc pápa a június 9–10-én Panamában ülésezett Latin-amerikai Parlament elnökének, Blanca... »

2017. június 13. kedd

A pápa fogadta a venezuelai püspököket

Ferenc pápa június 8-án, csütörtökön délelőtt találkozott a Vatikánban a venezuelai püspöki konferencia elnökségével, hogy megvitassák a dél-amerikai országban kialakult válsághelyzetet. Az audienciát a venezuelai püspökök kérték a pápától.

2017. június 9. péntek

A pápa fogadja a venezuelai püspököket az országban uralkodó válság miatt

Ferenc pápa június 8-án találkozik a Vatikánban a venezuelai püspöki konferencia elnökségével, hogy megvitassák a dél-amerikai országban kialakult válsághelyzetet. Az audienciát a venezuelai püspökök kérték.

2017. június 7. szerda

A Schönstatt mozgalom brazíliai vezetőjét nevezte ki a pápa a család dikasztériuma titkárává

A szentatya május 31-én kinevezte Alexandre Awi Mellót, a Schönstatt mozgalom brazíliai nemzeti igazgatóját a Világiak, Család és Élet Kongregációja titkárává.

2017. június 1. csütörtök

Első kézből a venezuelai válságról – A piaristák kiállnak diákjaikért

Első kézből számol be a kritikus venezuelai helyzetről Javier Alonso piarista május 20-i blogbejegyzésében, melyet Urbán József SP generálisi asszisztens, korábbi tartományfőnök és gimnáziumi igazgató fordításában közlünk.

2017. május 26. péntek

Szentmise bemutatása közben késeltek meg egy papot Mexikóban

1990 óta 45 papot gyilkoltak meg Mexikóban. Ennek legfőbb oka, hogy az emberek mellé szegődnek, és így túl sokat tudnak meg a drogkereskedő bandákról, kényelmetlenné válnak számukra. A május 15-én megtámadott pap állapota súlyos.

2017. május 19. péntek

A perui püspököket fogadta a pápa

Ötven perui főpásztor tesz hivatalos ad limina látogatást a héten a Vatikánban. Május 15-én, hétfőn délelőtt találkoztak Ferenc pápával az Apostoli Palotában.

2017. május 17. szerda

A pápa a latin-amerikai püspököknek: Küzdjünk a szegények oldalán a korrupció ellen

Háromszáz évvel ezelőtt talált rá három halász az Aparecidai Szűz Mária szobrára a brazíliai Paraíba folyóban. Ebből az alkalomból Ferenc pápa üzenetet küldött a Latin-amerikai Püspöki Konferenciák Tanácsának (CELAM), mely május 9-től San Salvadorban ülésezik.

2017. május 11. csütörtök

Plenáris ülést tartott az argentin püspöki konferencia

Május 2. és 6. között Pilar városában tartották meg az argentin püspöki konferencia 113. közgyűlését. Az ülésen felidézték az 1976–1982-ig tartó katonai diktatúrához kötődő eseményeket, illetve jóváhagytak egy levelet, amelyet Ferenc pápának küldenek.

2017. május 11. csütörtök

Klarissza szerzetesnek készül a mexikói szépségkirálynő

A húszéves Esmeralda Solis Gonzales volt szépségkirálynő novíciaként csatlakozott a klarissza nővérek mexikói közösségéhez.

2017. április 30. vasárnap

Hatezer exorcizmus után már tart az ördög Lopez atyától

Francisco Lopez Sedano, a 80 esztendős mexikói pap legalább hatezer ördögűzést hajtott végre negyvenéves szolgálata alatt. Úgy látja, a gonosz már tart tőle.

2017. április 6. csütörtök

tovább »