Elvitték Szent Pio atya szívereklyéjét Paraguayba és Argentínába

Április 10-től 19-ig Paraguay egyházmegyéiben, ezt követően pedig Argentínában imádkozhatnak a hívek a Dél-Amerikában is szeretett és tisztelt Szent Pio atya szívereklyéje előtt.

2018. április 18. szerda

Levelet írtak a brazil püspökök Ferenc pápának

A brazil püspöki konferencia április 10. és 20. között tartja 56. közgyűlését Aparecidában, ennek során kiemelt témaként foglalkoznak a papképzéssel, tekintettel a Katolikus Egyház előtt álló számos kihívásra.

2018. április 14. szombat

Ferenc pápa megnyitotta az amazóniai előszinódust

A szinódusi titkárság, a szinódusi tanács 18 tagja és 13 Amazónia-szakértő április 12-én, csütörtökön találkozott a Vatikánban, hogy megnyissák az előszinódust. Az Amazónia térségével foglalkozó rendkívüli püspöki szinódust 2019 októberében tartják majd.

2018. április 13. péntek

Szexuális visszaélések Chilében – A pápa fájdalommal ismeri el, hogy rosszul ítélte meg a helyzetet

Ferenc pápa levelet írt a chilei püspököknek, miután lezárult a gyermekek ellen elkövetett visszaélésekkel kapcsolatos vádak kivizsgálása. A Szentatya elismeri, hogy valós információk hiányában súlyosan tévedett az esetek megítélésében. Bocsánatot kér, és Rómába rendeli Chile... »

2018. április 12. csütörtök

A föld és a népek sírása válaszért kiált – A venezuelai egyház felhívása Amazónia védelmében

A Pánamazóniai Egyházi Hálózat (REPAM), a venezuelai püspöki konferencia és a venezuelai Karitász közös dokumentumot adott ki, amelyben az őslakos népek mellé állva határozottan elítélték az ásványi anyagok kitermelésének növekedését és a venezuelai Amazónia elpusztítását és... »

2018. április 10. kedd

A Latin-Amerika fejlődésével foglalkozó tanulmányi központ alapítóját fogadta a Szentatya

Ferenc pápa április 6-án délben fogadta Henryane de Chaponay asszonyt, a Latin-Amerika fejlődésével foglalkozó tanulmányi központ (CEDAL) alapítóját és kilenctagú küldöttségét Párizsból.

2018. április 8. vasárnap

Letartóztatták az amazóniai földműveseket védelmező plébánost Brazíliában

A nagyhét elején, március 27-én, kedden a brazil rendőrség Pará államban erőszak vádjával letartóztatta José Amaro Lopes de Sousa atyát, Santa Lucia di Anapu plébánosát.

2018. április 7. szombat

Felszentelték az első amazóniai bennszülött papot

Március 17-én Brazíliában, az Amazónia vidékén fekvő São Gabriel da Cachoeira egyházmegyében pappá szentelték Geraldo Trindade Montenegrót. Az újmisés Geraldo atya a huszonhárom amazóniai bennszülött törzsből az első helyi származású katolikus pap.

2018. március 25. vasárnap

Ferenc pápa elítélte az ecuadori merényletet

Ferenc pápa határozottan elítéli az igazolhatatlan erőszakkal elkövetett merényletet, írta üzenetében, melyet Pietro Parolin bíboros államtitkár aláírásával küldött az ecuadori püspöki konferencia elnökének. Ecuador Esmeraldas régiójában egy pokolgép három katonát megölt, hét... »

2018. március 24. szombat

„A szegények püspöke és barátja volt” – Salvador népe örömmel várja Romero érsek szentté avatását

Salvador népe nagy örömmel fogadta Óscar Arnulfo Romero San Salvador-i érsek szentté avatásának hírét, amit március 6-án jelentettek be. Manuel Roberto López, Salvador szentszéki nagykövete hangsúlyozta, hogy ez a szentté avatás egyetemes jelentőségű lesz.

2018. március 16. péntek

Tagle bíboros: Ferenc pápa meglep minket, ahogy Isten is meglepi őt

Öt éve választották pápává Jorge Mario Bergogliót. Ebből az alkalomból közöljük a Luis Antonio Gokim Tagle bíborossal készült interjút, mely a Gerolamo Fazzini és Stefano Femminis szerzőpáros „Ferenc. Az első alkalmak pápája” című könyvének utószavaként jelent meg március... »

2018. március 12. hétfő

Claudio Hummes bíboros: Amazónia őserdőinek pusztulása súlyos és visszafordíthatatlan károkat okoz

Amazónia őserdőinek pusztulása súlyos és valószínűleg visszafordíthatatlan károkat okoz a jövő nemzedékeinek – fogalmazott Claudio Hummes bíboros, nyugalmazott São Pauló-i érsek, a Pánamazóniai Egyházi Hálózat elnöke a SIR olasz katolikus hírügynökségnek adott, március 1-jén... »

2018. március 7. szerda

Szentté avatják VI. Pált és Romero érseket

Ferenc pápa március 6-án kihallgatáson fogadta Angelo Amato bíborost, a Szentek Ügyeinek Kongregációja prefektusát, és engedélyezte 13 dekrétum közzétételét. A Szentatya VI. Pál és Romero érsek esetében is jóváhagyta a csodát, és elrendelte a szenttéavatási dekrétumok... »

2018. március 7. szerda

107. születésnapját ünnepelte a világ legidősebb szalézi szerzetese

Giuseppe Berno szalézi szerzetes február 24-én ünnepelte 107. születésnapját. Berno atya 89 évig misszionáriusként szolgált Venezuelában, ebből 86 évet örökfogadalmas szerzetesként, nyolcvan évet pedig papként.

2018. március 6. kedd

„Az arcukon hordják a szívüket” – Fotósszemmel Kuba rejtekútjain

Fekete Attila lélekbe lát a képeivel. A látható és láthatatlan határvidékéről, egy számunkra kevéssé ismert világ mindennapjairól tudósít. A kubai szív, imák és életöröm érzékeny szemtanúja. „Kubai tekintetek” című kiállítása január második felében nyílt meg a... »

2018. február 24. szombat

Chavez bíboros szerint közeleg Oscar Romero szentté avatása

2015-ben avatták boldoggá az 1980-ban meggyilkolt San Salvador-i érseket. Gregorio Rosa Chavez bíboros arra számít, hogy hamarosan szentté avatják Oscar Romerót – ami a főpásztor szerint fontos üzenet lenne a salvadoriak számára.

2018. február 24. szombat

Ferenc pápa: Imádkozom azokért, akik eretneknek bélyegeznek

Ferenc pápa január 15-én közel egy hetes apostoli útra érkezett Chilébe és Peruba. A Szentatya a két országban zárt körű találkozón vett részt a jezsuita szerzetesekkel. Az alábbiakban a beszélgetések leírt változatát tesszük közzé, mely a La Civiltà Cattolica jezsuita folyóiratban... »

2018. február 21. szerda

Ferenc pápa üzenetet küldött Brazíliába a testvériség kampány kezdetén

A nagyböjtben tegyük félre a sértettséget, hogy legyőzzük az erőszakot. Törékeny kezeinkbe helyezték a megbocsátás eszközét, hogy elnyerjük a szív nyugalmát, a békét – fogalmaz a „Testvériség” kampány kezdete kapcsán a brazil néphez intézett üzenetében a pápa.

2018. február 15. csütörtök

A kolumbiai egyház segíti a Venezuelából menekülőket

A kolumbiai–venezuelai határ mellett fekvő cùcutai egyházmegye venezuelai menekültek ezreit fogadja be. A kialakult szükséghelyzettel Juan Manuel Santos kolumbiai elnök is foglalkozik.

2018. február 14. szerda

A Föld vértanúi – Tavaly csaknem kétszázan áldozták életüket a környezetvédelemért

A Föld vértanúinak nevezhetjük azokat, akik azért estek áldozatul az erőszaknak, mert kiálltak a környezet védelméért – olvasható a L’Osservatore Romano vatikáni napilap február 9-i számának címoldalán. 2017-ben 197-en estek áldozatául ennek a rejtve, csendben vívott... »

2018. február 12. hétfő

tovább »