Elhunyt Gilberto Agustoni bíboros

Életének 95. évében, január 13-án Rómában elhunyt Gilberto Agustoni bíboros, az Apostoli Szignatúra, a Szentszék legfelsőbb bírósága nyugalmazott prefektusa. Ferenc pápa az elhunyt bíboros unokahúgának, Luisa Santandreának részvéttáviratot küldött január 14-én.

2017. január 16. hétfő

Fiatalok indítják zarándokútjára az IVT keresztjét a földrengés sújtotta olasz régiókban

Az ifjúsági világtalálkozók keresztjének jelenlétében találkozott Ferenc pápa az olasz földrengések károsultjaival január 5-én a Vatikánban; az IVT-k keresztje innen indult zarándokútra a földrengés sújtotta egyházmegyékben.

2017. január 12. csütörtök

Pásztorlevelet tettek közzé a portugál püspökök a fatimai jelenések centenáriumára

A portugál püspöki konferencia állandó tanácsa pásztorlevelet tett közzé a Fatimai Boldogságos Szűz Mária jelenéseinek 100. évfordulója közeledtével.

2016. december 28. szerda

Két Emmy-díjat nyert a II. János Pál pápa történelemformáló szerepéről szóló dokumentumfilm

Két Emmy-díjat nyert az „Egy kontinens felszabadítása: II. János Pál szerepe a kommunizmus bukásában” (Liberating a Continent: John Paul II and the Fall of Communism) című dokumentumfilm, amely Szent II. János Pál pápa történelemformáló életpályáját mutatja be.

2016. december 21. szerda

Szobrot állítottak Szent II. János Pál pápának Szombathelyen

Felavatták II. János Pál pápa egész alakos, bronzból készített köztéri szobrát december 21-én, szerdán Szombathelyen.

2016. december 21. szerda

Ábrahám vendégsége: az irgalmasság a zsidó, a keresztény és a muszlim vallásban

Október 30-án Budapesten, a Deák téri evangélikus lelkészségen a három nagy monoteista vallás képviselői az irgalmasságról tanácskoztak az assisi vallásközi béketalálkozó szellemében. A résztvevők előzőleg fiatal zsidó, keresztény és muszlim önkéntesekkel ünnepi ebéden láttak... »

2016. október 31. hétfő

Ferenc pápa Twitter-üzenete október 22-én

A Szentatya az alábbi bejegyzést és képet tette közzé Twitter-oldalán.

2016. október 22. szombat

Szent II. János Pál pápa

Szent II. János Pál pápa életútját idézzük fel liturgikus emléknapján, október 22-én.

2016. október 22. szombat

Ferenc pápa fogadta a II. János Pál Alapítvány tagjait

A Szentatya a vatikáni konzisztóriumi teremben találkozott október 21-én, pénteken a II. János Pál Alapítvány 250 tagjával. Fennállása 35. évfordulóját ünnepli a szervezet, amelynek célja olyan nevelési, kulturális, vallási és karitatív kezdeményezések támogatása, amelyeket a szent... »

2016. október 21. péntek

Bob Dylan találkozása II. János Pál pápával

Bob Dylan amerikai költőnek, dalszerzőnek, énekesnek ítélte oda idén az irodalmi Nobel-díjat a Svéd Királyi Akadémia, amely október 13-án Stockholmban jelentette be döntését. Felidézzük, amikor 1997. szeptember 27-én Bob Dylan Szent II. János Pál pápa és 400 ezer fiatal előtt énekelt... »

2016. október 14. péntek

Szent XXIII. János pápa

Korunk szentjére, XXIII. János pápára emlékezünk október 11-én. Hosszú csendes, szolgáló évek után került Szent Péter székébe, és felismerve az idők jeleit elindította az egyház megújulását.

2016. október 11. kedd

Szűz Mária, Magyarok Nagyasszonya

Szent István halála előtt Mária oltalmába ajánlotta koronáját és országát. Felajánlása óta a Magyarok Nagyasszonyaként is tiszteljük a Szűzanyát. A külön ünnepet XIII. Leó pápa engedélyezte népünk számára.

2016. október 8. szombat

Ferenc pápa és Justin Welby canterburyi érsek közös nyilatkozata

Október 5-én Rómában Ferenc pápa és Justin Welby canterburyi érsek nemcsak közösen imádkoztak az anglikánok és katolikusok közötti teljes egységért, hanem közös nyilatkozatot is kiadtak. Ennek szövegét most teljes terjedelmében közöljük.

2016. október 7. péntek

Rózsafüzér Királynője

Október a rózsafüzér hónapja egyházunkban, október 7. Rózsafüzér Királynője (Regina Rosarii), az „Olvasós Boldogasszony” emléknapja: hálaünnep Mária közbenjárásáért, Isten segítségéért.

2016. október 7. péntek

Lisieux-i Kis Szent Teréz – A Gyermek Jézusról nevezett Szent Teréz szűz és egyháztanító

Lisieux-i Kis Szent Teréznek, a „kis út” szentjének élettörténetét idézzük fel liturgikus emléknapján, október 1-jén.

2016. október 1. szombat

Ferenc pápa Assisiben: A keresztények árasszanak irgalmat a világba

Ferenc pápa szeptember 20-án Assisiben, miután találkozott a vallási vezetőkkel és a menekültekkel, elmélkedést mondott a keresztények ökumenikus imádságán, majd a záróünnepségen is felszólalt, amelyen minden vallási képviselő hitet tett a béke mellett.

2016. szeptember 21. szerda

90 éve született Jean-Marie Lustiger bíboros, Párizs érseke

Huszonnégy évig volt Párizs érseke, a pápaságra is esélyesnek tartották, de mindvégig zsidónak tartotta magát. Szülei valamikor az első világháború során hagyták el a későbbi Lengyelország területét. Amikor Aaron fiuk megszületett 1926-ban, már Párizsban éltek.

2016. szeptember 18. vasárnap

Szűz Mária születése – Kisboldogasszony

Szeptember 8-án, Kisboldogasszony (népi elnevezése: Kisasszony) napján egyházunk Szűz Mária születésnapját (Nativitas Beatae Mariae Virginis) ünnepli.

2016. szeptember 8. csütörtök

II. János Pál ajándéka Teréz anya számára: hajléktalanotthon a Vatikán mellett

Szent II. János Pál pápa és Kalkuttai Boldog Teréz anya közösen álmodták meg és avatták fel 1988-ban a Vatikán közelében a Mária ajándéka (Dono di Maria) elnevezésű otthont, amelyben Teréz anya nővérei és önkéntesek gondoskodnak a hajléktalanokról.

2016. augusztus 29. hétfő

Josip Bozanić: Szent István az európai kultúra egyik tartóoszlopa

Augusztus 20-án, államalapító Szent István királyunk ünnepén a Szent István-bazilika előtti téren bemutatott szentmise szónoka Josip Bozanić bíboros, zágrábi érsek volt. Ebből az alkalomból kérdeztük a horvát-magyar egyházi kapcsolatokról, szent királyunkról, az egyház előtt... »

2016. augusztus 20. szombat

tovább »