Szent László királyra emlékeztek a kárpátaljai Nagybakos templomának búcsúünnepén

Július elsején ünnepelték Kárpátalja egyetlen Szent László-temploma, a nagybakosi római katolikus templom felszentelésének huszadik évfordulóját. A szabadtéren bemutatott szentmise főcelebránsa Német László nagybecskereki püspök volt.

2017. július 14. péntek

Bemutatták a Szent László-emlékplakettekkel díszített olajgyertyát a győr-újvárosi templomban

A győr-újvárosi Urunk színeváltozása-templomban július 2-án a délelőtti szentmise előtt bemutatták azt a Szent László-emlékplakettekkel díszített olajgyertyát, amelyet Ferenc pápa Rómában a május 31-i általános kihallgatás alkalmával áldott meg.

2017. július 13. csütörtök

Szent Lászlót és Keresztelő Szent Jánost ünnepelték Öttevényen

Az öttevényi Keresztelő Szent János-plébánia június 23-án és 24-én gazdag programsorozattal ünnepelte Szent László királyt és a templom búcsúját.

2017. július 13. csütörtök

Győr szobrásza – Lebó Ferenc alkotói világa

A nemzetközi hírű győri alkotóval Szent László évében pályafutásáról, hivatásáról és legfőbb ihletőiről beszélgettünk.

2017. július 8. szombat

Szent Lászlót ünnepelték a dél-bánsági Fejértelepen

Szent László napján, június 27-én ünnepelték templomuk búcsúját a fejértelepi hívek. A Nagybecskereki Egyházmegyéhez tartozó településen élőkön kívül szép számban érkeztek hívek Székelykevéről, Keveváráról, Károlyfalváról, Udvarszállásról és Uljmáról.

2017. július 4. kedd

Szent László-emlékkiállítás nyílt a veszprémi Szent Imre piarista és helyőrségi templomban

„Idvezlégy, kegyelmes Szent László király!” címmel nyílt időszaki kiállítás Veszprémben a Szent László-emlékévhez és a Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozathoz kapcsolódóan június 24-én a Szent Imre-templomban.

2017. július 4. kedd

Gyermeket várók és gyermekre vágyók zarándokoltak Mátraverebély-Szentkútra

Szerelmespárokat, jegyeseket, fiatal házasokat, gyermeket várókat és gyermekre vágyókat hívtak zarándoklatra a ferencesek Sarlós Boldogasszony ünnepén, július 2-án a nemzeti kegyhelyre. A szabadtéri oltárnál Bíró László családpasztorációért felelős püspök mutatott be... »

2017. július 3. hétfő

Várják a helyi programok regisztrációját az Ars Sacra Fesztiválra és a Nyitott Templomok Napjára

Szeptember 16. és 24 között rendezik meg XI. Ars Sacra Fesztivált, illetve szeptember 16-án a Nyitott Templomok Napját. Az Ars Sacra Alapítvány július 31-ig, hétfőig várja az rendezvénysorozathoz helyi programmal csatlakozni kívánók jelentkezését, regisztrációját.

2017. július 1. szombat

Veres András püspök szentmisét mutatott be a krakkói Szent Szaniszló és Szent Vencel-székesegyházban

Június 29-én Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke szentmisét mutatott be Krakkóban, a Wawel-dombon található Szent Szaniszló és Szent Vencel-székesegyházban, a Fekete Madonna-zarándokvonat nyolcszázhatvan zarándokának jelenlétében.

2017. július 1. szombat

Fazakas Zoltán Márton premontrei apáttal ünnepelték Szent Lászlót a Nagyváradi Egyházmegyében

Június 27-én tartották a várad-újvárosi Szent László-plébániatemplom búcsúünnepét, melynek szónoka és főcelebránsa Fazakas Zoltán Márton csornai premontrei apát volt, ő mutatta be később a püspökfürdői kápolna búcsúi szentmiséjét is.

2017. június 30. péntek

Sólyomkőváron tartották a nagyváradi egyházmegye regionális Szent László-találkozóját

A Szent László-év negyedik regionális tematikus találkozóját a Bihar megyei Sólyomkőváron tartották június 22-én, az egyházmegye szlovák nemzetiségű híveinek részvételével. Harmadik alkalommal fogadta az egyházmegye egyik plébániája a szent király Nagyváradon őrzött... »

2017. június 30. péntek

„A bölcsesség nem hagyja el az igazat” – Katonai zarándoklatot rendeztek Somogyvárra

Június 27-én, Szent László napján katonai zarándoklatot rendeztek a somogyvári nemzeti emlékhelyen. A mise főcelebránsa Bíró László tábori püspök volt, a prédikációt Varga László kaposvári püspök mondta.

2017. június 28. szerda

Megáldották a felújított agyagosszergényi templomot a Szent László-búcsún

Június 25-én, vasárnap a Győr-Moson-Sopron megyei Agyagosszergénybe látogatott Veres András győri megyéspüspök, ahol a szentmise keretében megáldotta a felújított Szent László-templomot – tájékoztatott Némethné Ács Anita.

2017. június 27. kedd

Krisztusért, hazáért – Szent Lászlót ünnepelték Győrben

Győrben, a Dunakapu téren búcsús zarándokok sokasága jelenlétében ünnepelték Szent Lászlót liturgikus emléknapján, június 27-én. A szentmisét Erdő Péter bíboros, prímás mutatta be. A Szent László-hermával haladó körmenet a Dunakapu tértől a Káptalandombig átfogta az egész... »

2017. június 27. kedd

Emléktáblát avattak Szent László tiszteletére a kolozsvári Szent Kamill Szociális Otthon kertjében

A Magyar Mozgáskorlátozottak Társulata által működtetett kolozsvári Szent Kamill Szociális Otthon kertjében június 25-én, vasárnap felavatták a Miholcsa József által készített, Szent Lászlót és Kossuth Lajost ábrázoló domborműveket, valamint Hunor és Magor mellszobrait.

2017. június 27. kedd

Szent László, a bátai bencés apátság alapítója

Szent László király egyházszervező tevékenységének nyomai a Pécsi Egyházmegyében is fellelhetők. Ő jelölte ki az egyházmegye kalocsai érsekség mellett húzódó határait, jelentős birtokadományairól is tanúskodnak történelmi források, valamint ő alapította a bátai bencés... »

2017. június 27. kedd

Szent László király

Szent királyunkra, Lászlóra emlékezünk liturgikus ünnepén, június 27-én.

2017. június 27. kedd

Csajkovszkij versenyművét játszotta Bogányi Gergely a Szent László-napokon

Június 26-án a Szent László-napok ünnepi koncertjének szólistája volt Bogányi Gergely. A Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész és a Győri Filharmonikus Zenekar koncertjére megtelt a győri Dunakapu téren felállított nézőtér.

2017. június 27. kedd

Ami a herma mélyén van – A lovagkirályról tartottak konferenciát a Szent László-napokon Győrben

2011-ben négy napra felnyitották a Szent László koponyaereklyéjét tartalmazó hermát, ami átfogó tudományos kutatásnak lett a kiindulópontja. Többek között e vizsgálat eredményeit mutatta be az a konferencia, amelyet június 26-án rendeztek a győri Richter János Hangverseny- és... »

2017. június 27. kedd

Ünnepi szentmise és körmenet lesz holnap a Szent László-napok csúcspontja

Ünnepi szentmisét és hagyományos körmenetet tartanak a Szent László-hermával Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek vezetésével június 27-én Győrben.

2017. június 26. hétfő

tovább »