Utat mutatni, erőt adni – Székely János püspök a KATTÁRS-ról

Idén Győr ad otthont a Katolikus Társadalmi Napok (KATTÁRS) programjainak június 25. és 27. között. A rendezvény üzenetéről Székely János kinevezett szombathelyi megyéspüspököt, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Caritas in Veritate Bizottságának elnökét kérdeztük.

2017. június 21. szerda

Szent László-freskókból nyílt kiállítás Nagyváradon

Szent László-freskók a Kárpát-medencében címmel Móser Zoltán fotóművész felvételeiből nyílt kiállítás június 19-én a nagyváradi vártemplomban, a június 19. és 25. között zajló Szent László Napok keretében.

2017. június 21. szerda

Sepsiszentgyörgyön fogadták a Szent László-ereklyét

A Gyulafehérvári főegyházmegye birtokában lévő csontereklye, amely erdélyi körúton van a Szent László-emlékévben, június 16-án este érkezett a sepsiszentgyörgyi Szent József-templomba – tájékoztatott Józsa Zsuzsanna.

2017. június 21. szerda

Dokumentumfilm készült a Váci Egyházmegye Szent Lászlóhoz kötődő három templomáról

A Szent László-év alkalmából a Duna Tv a Váci Egyházmegye három templomáról készített műsort „Tanúságtevők” című sorozatában. A dokumentumfilmben, amelyet május 7-én mutattak be, Pálos Frigyes prépost, művészettörténész, a váci Egyházmegyei Gyűjtemény igazgatója... »

2017. június 17. szombat

Nyíregyházára érkezik Szent László király koponyaereklyéje

A Szent László-emlékévben a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye központi ünnepségét június 24-én tartják Szabolcs községben. A szentmise előtt és után a jelenlevők tiszteletüket tehetik a lovagkirály koponyaereklyéje előtt.

2017. június 15. csütörtök

Szabadtéri koncerttel ünnepelték a nagyváradi székesegyház felújításának befejezését

A nagyváradi Nagyboldogasszony-székesegyház külső felújítási munkálatainak befejeztével a püspökség a város polgármesteri hivatala támogatásával nagyszabású szabadtéri szimfonikus koncertet rendezett június 12-én az egyházmegye főtemploma előtt.

2017. június 14. szerda

A harmadik regionális Szent László-találkozót rendezték a Nagyváradi Egyházmegyében

A Bihar megyei Mezőbikácson tartották a Nagyváradi Egyházmegye harmadik regionális Szent László-találkozóját június 9-én. A falu plébániatemplomában találkoztak a Nagyszalontáról, Biharsályiból, Tenkéről, Bélfenyérről, Bélből, Belényesből és Rézbányáról érkező... »

2017. június 13. kedd

Közeledik a Szent László-napok és a KATTÁRS győri rendezvénysorozata

Közös sajtótájékoztatón számolt be június 13-án a Győri Egyházmegye és Győr városa a Szent László-napok programjairól. A város június 23-i, az egyházmegye június 25-i kezdettel ünnepli Szent László jubileumát. A média munkatársait Veres András megyéspüspök és Borkai Zsolt... »

2017. június 13. kedd

Egyházmegyei ifjúsági találkozót tartottak Nagyváradon

„Öltsétek föl az Isten fegyverzetét! (Ef 6,11)” mottóval szervezte meg a püspökség június 10-én Nagyváradon a VIII. Egyházmegyei Ifjúsági Találkozót, melyen több száz fiatal vett részt.

2017. június 12. hétfő

Édes volt az ének a pedagógiai intézet döntőjén

Budapesten rendezte meg a Katolikus Pedagógiai Intézet a Szent László-évi énekverseny döntőjét és díjátadóját, június 8-án az intézet székhelyén. A verseny mottójául egy Szent László himnusz sora szolgált: „Mint a lépes méz, az ének olyan édes, a dicséret László királyt... »

2017. június 9. péntek

Szent László-zarándoklatot szerveztek az ausztriai Őriszigetre

A Szent László-emlékév alkalmából június 2-án a szentpéterfai plébánia és a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége szombathelyi csoportja közös zarándoklatot szervezett a burgenlandi Őrisziget (Siget in der Wart) Szent László-templomához, ahol vesperást énekeltek a lovagkirály... »

2017. június 8. csütörtök

Országos gyűjtést hirdet a püspöki konferencia az üldözött közel-keleti keresztények megsegítésére

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia június 6-án és 7-én megtartotta nyári rendes ülését. Mohos Gábor, az MKPK titkára június 8-án sajtótájékoztatón ismertette az ülésen tárgyalt témákat.

2017. június 8. csütörtök

Szlovák nemzetiségű fiatalok nagyváradi zarándoklata

A Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegyéhez tartozó közel félezer szlovák fiatal zarándokolt el Szent László sírjához a nagyváradi várba június 3-án, a pünkösd ünnepét megelőző szombaton.

2017. június 7. szerda

Egy út a Körös-parti Párizsba – Arany évében Nagyszalontán és Nagyváradon

A Magyar Kurír és az Új Ember zarándoklatot hirdetett Nagyváradra május 13–14-én a Szent László-búcsúra. A zarándokok ellátogattak a Nagyszalontára is, ahol bejárták a 200 éve született Arany János emlékhelyeit.

2017. június 4. vasárnap

Hitben megerősödve hazatérni Csíksomlyóról – Interjú Veres András győri megyéspüspökkel

Június 3-án, szombaton ünneplik a csíksomlyói búcsúi szentmisét, melynek szónoka Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke. A főpásztorral, a Csíksomlyó Üzenete című folyóiratban megjelent interjút adjuk közre.

2017. június 2. péntek

Szentmisén vettek részt Nagyváradon a Boldogasszony-zarándokvonat utasai

Csaknem egyórás késéssel érkezett Nagyváradra június 1-jén dél körül a csíksomlyói búcsúba tartó Boldogasszony-zarándokvonat. A Szent László-évhez kapcsolódva a zarándokok szentmisén vettek részt a lovagkirály alapította püspökség székesegyházában.

2017. június 2. péntek

Zarándoklaton vettek részt a nagyváradi egyházmegye papjai és szerzetesei

Szent István király ereklyéinek átvitele ünnepén, május 30-án Szentjobbra tettek zarándoklatot a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye papjai és szerzetesei a Szent László-év keretében.

2017. június 2. péntek

A Szent László-évre adott ki körlevelet a debrecen-nyíregyházi megyéspüspök

Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök főpásztori körlevelet adott ki a Szent László-év alkalmából. Az üzenetet az egyházmegye valamennyi templomában felolvasták Urunk mennybemenetele ünnepén, május 28-án.

2017. június 1. csütörtök

A pápa megáldotta a Szent László-lángot

Ferenc pápa május 31-én, szerdán az általános kihallgatás keretében fogadta Rómában a Szent László-év tanácsadó testületének és az Országos Lengyel Önkormányzatnak a tagjait, és megáldotta a Szent László-lángot.

2017. május 31. szerda

Átadták a Katolikus Pedagógiai Intézet Szent László-évi pályázatának díjait

Alberto Bottari de Castello, hazánk apostoli nunciusa adta át a díjakat a Katolikus Pedagógiai Intézet (KaPI) által kiírt Szent László-évi pályázatok nyerteseinek. Az eseményre a Magyar Nemzeti Múzeum Széchényi termében került sor május 29-én.

2017. május 29. hétfő

tovább »