Nagyváradon is bemutatták a Szent László királyról szóló vígoperát

Budapest és Kolozsvár után január 27-én Nagyváradon is bemutatták Selmeczi György „Boldogasszony lovagja” című, Szent László királyról szóló vígoperáját. Az előadás egyben a Szent László-év egyik záróprogramja is volt.

2018. január 31. szerda

Jobban figyelve Istenre és egymásra!

Az alábbiakban Kuzmányi István főszerkesztő új évi gondolatait, köszöntését adjuk közre.

2018. január 5. péntek

Mi történt a magyar Egyházban 2017-ben?

Egy eseményekben gazdag év híreiből válogattunk olvasóinknak.

2017. december 29. péntek

Kiállítás nyílik Bukarestben a nagyváradi egyházmegye történelmi és egyházművészeti kincseiből

A Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye december 11-én sajtótájékoztatót tartott a püspöki palotában, melynek két fő témája volt: a bukaresti Román Nemzeti Történeti Múzeumban megnyíló egyháztörténeti kiállítás, illetve a felújítási munkálatok megkezdése a püspöki... »

2017. december 13. szerda

Hit, nagylelkűség, önfeláldozó bátorság, hazaszeretet – Erdő Péter zárta a Szent László-évet

Erdő Péter bíboros, prímás mutatott be hálaadó szentmisét a Szent László-év zárása alkalmából a budapesti Szent István-bazilikában december 10-én. A Pro Patria Egyesület és a Szent László-év Tanácsadó Testület hívására megtelt a vasárnap esti szentmisén a bazilika.

2017. december 10. vasárnap

A haza atlétája – Cserháti Ferenc püspök karácsonyi körlevele Szent Lászlóról

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia külföldi magyar lelkipásztori szolgálatért felelős püspöke karácsonyi körlevelében Szent László alakját idézi fel a külföldön élő magyar, illetve magyarul beszélő hívek és lelkipásztorok számára.

2017. december 4. hétfő

Történelem a színpadon – A PPKE BTK ünnepsége a Szent László-évben

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara (PPKE BTK) rendhagyó történelemórával ünnepelte Szent László királyt Piliscsabán, a Stephaneumban, november 22-én.

2017. december 2. szombat

A Szent László-liturgia szépsége és az énekelt történelem – Medgyesy S. Norbert előadása Győrben

Medgyesy S. Norbert művelődéstörténész, egyetemi docens (PPKE BTK), a Szent László Társulat társelnöke előadásával zárult a győri Szent László-estek programsorozat november 23-án, a Múzeumházban.

2017. november 30. csütörtök

Szent László-falfestményt tártak fel egy erdélyi evangélikus templomban

Szent László legendáját ábrázoló középkori falfestményre bukkantak a kutatók az erdélyi Somogyom (Șmig) szász evangélikus templomában. Az októberben tett felfedezésről Kiss Loránd erdélyi restaurátor számolt be az MTI-nek.

2017. november 28. kedd

Aki Istenben bízik, annak nincsen lehetetlen – Varsányi Katalin fotókiállítása Szent Lászlóról

November 26-án este a budapesti Avilai Nagy Szent Teréz-templom altemplomában megnyitották Varsányi Katalin „Szűz Mária választott vitéze” című, Szent Lászlóról szóló fotókiállítását.

2017. november 27. hétfő

Olasz és angol nyelven is megjelent Szent László életrajza

A Szent László-év római záróeseményeként Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke mutatta be a lovagkirály olaszul és angolul megjelent életrajzát november 23-án. Arról is szó esett, hogy nagy valószínűséggel rábukkantak Szent László... »

2017. november 24. péntek

Lezárult a Miskolci Egyházmegye diákjai számára hirdetett Szent László-alkotópályázat

Az edelényi Szent János Görögkatolikus Gimnázium és Szakgimnázium Diákönkormányzata a 2017-re meghirdetett Szent László-emlékév kapcsán képzőművészeti alkotópályázatot hirdetett a Miskolci Egyházmegye által fenntartott általános és középiskolák diákjai számára.

2017. november 24. péntek

Szent László hagyatéka tanít és figyelmeztet – Tablókiállítás nyílt Szegeden

A magyar uralkodó a hit bajnokaként máig karakteres példaképként állhat a magyarság, valamint Közép-Európa népei előtt. Az emlékét őrző vándorkiállítás november 21-ig a szegedi dóm látogatóközpontjában tekinthető meg.

2017. november 16. csütörtök

„Leányrablás”, lovasbemutató és drámaelőadás Máriapócson

A máriapócsi Dudás Miklós-iskolában október 21. és 31. között rendezték meg a Szent László-hetet, amellyel az oktatási intézmény is bekapcsolódott az emlékév programjaiba.

2017. november 13. hétfő

Királyok ékköve – Konferencia Szent Lászlóról és kultuszáról

„Regum gemma, Ladislae” (Királyok ékköve, László) címmel november 9–10-én tudományos konferenciát rendeznek Vácott, a püspöki palotában.

2017. november 9. csütörtök

Kárpát-medencei Szent László-találkozót tartottak Nagyváradon

A nagyváradi székesegyházban Böcskei László megyéspüspök által bemutatott szentmisével zárult november 5-én, vasárnap délben a helyi püspökség és a Háló Egyesület által szervezett háromnapos Kárpát-medencei Szent László-találkozó.

2017. november 8. szerda

Szent László királyt ünnepelték Rumban

November 5-én Székely János szombathelyi megyéspüspök celebrált szentmisét a Vas megyei Rum községben, ahol Szent László királyt, a templom védőszentjét ünnepelték.

2017. november 6. hétfő

Petrozsényben látható a Szent László-vándorkiállítás

Tamás József gyulafehérvári segédpüspök október 28-án, a Szent Borbála-templom felszentelésének 130. évfordulóján ünnepi szentmisét mutatott be Petrozsényben. A szertartást követően megnyitották a „»Tiszta hittel, erős kézzel« – Szent László király, a hit bajnoka, a haza... »

2017. október 31. kedd

Lezárult a Halmos László-emlékév Győr-Újvárosban

Idén volt húsz éve, hogy 1997. január 26-án elhunyt Halmos László, a magyar egyházzene kiemelkedő alakja. Az évforduló alkalmából Halmos László-emlékévet hirdetett a győr-újvárosi templom énekkara és plébániai közössége, mely szeptember 17-én ért véget – tájékoztatott... »

2017. október 30. hétfő

Gyönyörű drónfelvételek, interaktív honlap, mobilapplikáció – Megnyílt a Szent László-örökség út

Kiépült a negyvennégy erdélyi és magyarországi települést tömörítő, a lovagkirályhoz kapcsolódó kulturális, természeti és építészeti értékeket egyaránt bemutató Szent László-örökség út, melyet október 27-én a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kisvárdán nyitottak meg.

2017. október 28. szombat

tovább »