A Pannonhalmi Főapátság kiállításának képsorozata nyerte a Magyar Sajtófotó Pályázat MÚOSZ Nagydíját

Balázs Attila nyerte a 35. Magyar Sajtófotó Pályázat MÚOSZ Nagydíját azzal a sorozatával, amelyet a Pannonhalmi Főapátság felkérésére, az „Osztás 10×10” című fotókiállításra készített 2016-ban, a Szent Márton-év keretében.

2017. február 1. szerda

Megnyílt a Szent Márton Galéria a Magyar Máltai Szeretetszolgálat dél-dunántúli központjában

Január 26-án nyitották meg Pécsett a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Dél-Dunántúli Régióközpontjának művészeti galériáját, amelyet az irgalmas püspökről, Tours-i Szent Mártonról neveztek el.

2017. január 30. hétfő

Alattunk mindenütt Róma – Anderkó Krisztián Savariáról és rejtőző amfiteátrumáról

A kétezer éves múltra visszatekintő Savariában tavaly, az 1700 esztendővel ezelőtt itt született Szent Márton ünnepi évében is zajlottak régészeti feltárások, amelyek pontosították a város múltjáról alkotott képet. Anderkó Krisztián régész a friss eredményekről beszélt.

2017. január 26. csütörtök

Veres András: Szülessen meg bennünk a Messiás országa, mely öröm és béke!

Az alábbiakban a Veres András győri megyéspüspökkel, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnökével készített évértékelő interjúnkat olvashatják.

2016. december 25. vasárnap

Pannóniától Galliáig – Szent Márton és kultusza

Kétnapos Szent Márton-konferenciát rendezett a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának Romanisztikai Intézete, Klasszika-filológia Tanszéke és az Ókortudományi Társaság piliscsabai tagozata december 15–16-án.

2016. december 15. csütörtök

Bemutatták a Szent Márton-év új akadémiai kiadványait Szombathelyen

Novemberben több kiadvány jelent meg Szombathely városa és a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpontja (MTA BTK) közötti együttműködés keretében. November 14-én négy kiadványt mutattak be a szerzők és szerkesztők jelenlétében a szombathelyi... »

2016. november 21. hétfő

Szent Mártonra emlékeztek a bécsi Pázmáneumban

A bécsi Pázmáneumban is megemlékeztek az 1700 éve született Tours-i püspökről, Savaria szentjéről, Szent Mártonról. A jubileumi emlékév programsorozatához kapcsolódó rendezvényt november 10-én tartották.

2016. november 19. szombat

Jótékonysági maratont indított a nagyváradi Caritas Catolica

November 11-én, Tours-i Szent Márton ünnepén, a szent születésének 1700. évfordulóján és az irgalmasság szentévének zárásaként negyvennapos jótékonysági maratont indított a nagyváradi Caritas Catolica.

2016. november 16. szerda

Védőszentjükre, Szent Mártonra emlékeztek a katonák Debrecenben

A katonák védőszentjére, Szent Mártonra emlékezett a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár 24. Bornemissza Gergely Felderítő Zászlóalj állománya november 11-én a debreceni Megtestesülés-templomban, amely egyben a zászlóalj helyőrségi temploma is.

2016. november 16. szerda

Már ég az első gyertya a görögkatolikusok adventi koszorúján

A görögkatolikus egyházban hathetes előkészületi időszak előzi meg a karácsonyt, így náluk már az elmúlt vasárnap megkezdődött az advent. Szabó Irén írását olvashatják a görögkatolikusok készületéről és az adventi hagyományokról.

2016. november 16. szerda

Szent Márton-évet hirdettek a Pozsonyi Főegyházmegyében

A Pozsonyi Főegyházmegye védőszentjének, az 1700 éve született Szent Mártonnak ünnepe alkalmából Stanislav Zvolenský pozsonyi érsek-metropolita pásztorlevelet írt a főegyházmegye híveihez, amit november 13-án, vasárnap olvastak fel a szentmiséken. A levelet teljes terjedelmében... »

2016. november 16. szerda

60 éves a magyar bencések alapítása Kaliforniában

November 13-án ünnepi szentmisével nyitották meg a kaliforniai Szent István-monostor és iskola alapításának 60. évfordulójára szervezett emlékévet. Szerkesztőségünket Sárai- Szabó Kelemen OSB tájékoztatta.

2016. november 15. kedd

Szent Márton-ünnep Kaposváron

A kaposvári Szent Margit Katolikus Óvoda és a Szent Margit-Szent József plébánia gyermekei együtt emlékeztek Szent Mártonra november 11-én. Szerkesztőségünket Mészáros Ágnes, a Szent Margit-óvoda vezetője tájékoztatta.

2016. november 14. hétfő

Lezárták Munkácson a Szent Márton-évet

November 11-én a munkácsi Tours-i Szent Márton-székesegyházban szentmisével és az új Szent Márton-szobor megáldásával zárták le a jubileumi évet.

2016. november 14. hétfő

„Szinte magyar szentté vált” – Felvonulás, fényfestés, koszorúzás Szent Márton szülővárosában

Szombathelyen november 11-én, a szent emléknapján esti dicsérettel, lámpásos felvonulással, koszorúzással és fényfestéssel, majd 12-én misével zárták a Szent Márton-évet. Pénteken Seregély István nyugalmazott egri érsek, másnap Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek... »

2016. november 14. hétfő

A Szent Márton-év lezárása Kismartonban

Az osztrák katolikus hírügynökség, a Kathpress november 12-én megjelent tudósításában számol be a november 11-én, Kismartonban tartott ünnepi szentmiséről, amelynek keretében lezárták a Szent Márton jubileumi évet a Burgenlandi Egyházmegyében. A szentmise főcelebránsa Erdő Péter... »

2016. november 13. vasárnap

A halhatatlanság gyapjába öltöztetve – Ünnepélyesen lezárták a Szent Márton-évet Pannonhalmán

November 11-én évértékelő visszaemlékezésekkel és könyvbemutatókkal zárták le a Szent Márton születésének 1700. évfordulóját ünneplő jubileumi évet a Pannonhalmi Bencés Gimnázium dísztermében.

2016. november 12. szombat

Schönborn bíboros mutatott be szentmisét a Szent Márton-év végén Pannonhalmán

Találkozásokban, lelki és szellemi ajándékokban gazdag Szent Márton-évet zárt a bencés közösség. A jubileum végén, november 11-én Christoph Schönborn bíboros mutatott be szentmisét Pannonhalmán. Közösségben vagyunk – hirdette az év mottója, és közösségben leszünk – ezzel a... »

2016. november 11. péntek

Közelebb kerülni az elveszett otthonhoz – interjú Győrffy Ákos költővel

Győrffy Ákos költővel az irgalmasság szentéve kapcsán beszélgettünk az írás értelméről, hajléktalanságról és szegénységről, irgalomról és az „igazi” otthon megtalálhatóságáról.

2016. november 11. péntek

Szent Márton Baranyában

Baranya megyében 19 településen van jelen valamilyen formában az irgalmasság szentjének, Szent Mártonnak a tisztelete. A zarándokút, amely ezeket a településeket összeköti, a Via Dividendae Caritatis („A megosztandó szeretet útja”) nevet viseli.

2016. november 11. péntek

tovább »