Az apostolok szülővárosát találhatták meg a Szentföldön

András, Péter és Fülöp apostolok szülőfaluja, Bétsaida utódvárosa, a római kori Juliász maradványait találhatták meg izraeli régészek a Kinneret, vagyis a Galileai-tenger északi partjainál – jelentette a helyi média augusztus 7-én.

2017. augusztus 8. kedd

Hippokratész receptjét tartalmazó kéziratokat találtak az egyiptomi Szent Katalin-kolostorban

Hatodik században írt orvosi receptekre bukkantak az egyiptomi Szent Katalin-kolostorban a felújítási munkálatok alatt. Ezek egyike Hippokratész görög orvos receptjének töredéke – jelentette be július 5-én Haled el-Enani egyiptomi műemlékvédelmi miniszter.

2017. július 7. péntek

Új általános kormányzója van a Szent Sír Lovagrendnek

A Jeruzsálemi Szent Sír Lovagrend általános kormányzójaként kétszer négyéves mandátumát követően június 29-én leköszönt tisztjéről Agostino Borromeo. Leonardo Visconti di Modrone követi pozíciójában, akit Edwin O’Brien bíboros, nagymester nevezett ki.

2017. július 1. szombat

Nyolcszáz éve érkeztek az első ferencesek a Szentföldre – interjú Várnai Jakab szerzetessel

Nyolcszáz éve érkeztek az első ferencesek a Szentföldre. Ebből az alkalomból beszélgettünk Várnai Jakab ferencessel, a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola rektorával, akinek a „800 éve a Szentföldön” című tanulmánya a közeljövőben jelenik meg a főiskola és a L’ Harmattan... »

2017. június 20. kedd

Királyi fürdőre bukkant a magyar kutatócsoport Heródes király jordániai palotájában

Machaerus Heródes király erődítménye Jordániában, az egyetlen, amely kívül esik a mai Izrael területén. Vörös Győző ókorkutató, akadémikus vezetésével a közelmúltban egy óriási, az átlagosnál jóval nagyobb mikvét fedeztek fel – adta hírül a Haaretz.com izraeli portál június... »

2017. június 16. péntek

Nyolcszáz éve érkeztek a ferencesek a Szentföldre

Újraindulni onnan, ahol minden kezdődött 1217-ben – ezzel a céllal gyűltek össze Akkóban a jeruzsálemi és galileai ferencesek június 11-én. Nyolc évszázaddal ezelőtt ennél a földközi-tenger-parti városnál kötöttek ki az első Szentföldre érkező ferences szerzetesek.

2017. június 15. csütörtök

Plenáris ülést tartott a szentszéki–izraeli munkabizottság

Június 13-án tartotta plenáris ülését a Vatikánban a Szentszék és Izrael Állam közötti állandó kétoldalú munkabizottság, hogy folytassa a tárgyalásokat az 1993-as alapegyezmény 10. cikkelyének 2. paragrafusáról.

2017. június 15. csütörtök

Jeruzsálemről szakszerűen – Xeravits Géza „Egy nap Jézus nyomában” című könyve

Jeruzsálem nevezetességeiről már sok útikönyv született. Xeravits Géza kötete – miközben sokban hasonlít is az eddigi kiadványokra – mégis más, mint a többi.

2017. június 1. csütörtök

Donald Trump és Mahmúd Abbász Betlehemben elítélte a terrorizmust

Donald Trump amerikai elnök május 23-i, keddi betlehemi látogatásán a Palesztin Hatóság ellenőrizte területen a békefolyamat újraindítását sürgette a palesztinok és az izraeliek között. Az éjszakai manchesteri merényletre reagálva Mahmúd Abbász palesztin elnökkel együtt elítélték... »

2017. május 23. kedd

A szentföldi katolikus püspökök az Izraelben elítéltek emberi jogainak tiszteletben tartását kérik

Április 17-e óta az izraeli börtönökben fogva tartott palesztin politikai foglyok éhségsztrájkot folytatnak emberi méltóságukért. Ennek kapcsán fogalmazták meg nyilatkozatukat a szentföldi katolikus főpásztorok.

2017. május 12. péntek

A pápa elfogadta III. Laham Gergely görög-melkita pátriárka lemondását

Ferenc pápa május 6-án, szombaton elfogadta Őboldogsága III. Laham Gergely, a görög-melkiták 85 éves antióchiai pátriárkájának a lemondását.

2017. május 7. vasárnap

Feltárták az ókori Cézárea, Heródes kikötővárosának kapujánál állt szentélyt

Izraeli régészek feltárták Cézárea, Heródes egykori kikötővárosának bejáratánál az Augustus római császár és Róma istennő tiszteletére emelt szentély alapjait – jelentette be a „Háárec” című izraeli újság április 27-én.

2017. április 29. szombat

Leonardo Sandri bíboros a szentföldi gyűjtéshez való csatlakozásra hív

Leonardi Sandri bíboros, a Keleti Egyházak Kongregációjának prefektusa közleményben fordult a hívekhez, hogy csatlakozzanak a Szentföld javára meghirdetett gyűjtéshez, amelyet hagyományosan nagypénteken tartanak a világegyházban. Hazánkban április 2-án került sor az... »

2017. április 5. szerda

A szentföldi keresztények helyzetéről tartott előadást Jungbert Béla a Szent István Társulat estjén

A Szent István Társulat rendezvénysorozatának keretében Jungbert Béla, a jeruzsálemi Szent Sír Lovagrend magyarországi helytartója, volt palesztinai és jordániai nagykövet tartott előadást „Keresztények a mai Szentföldön” címmel a Pázmány Péter Katolikus Egyetem jogi karán március... »

2017. március 29. szerda

Jézus korabeli tárgyakat mutatott be az Izraeli Régészeti Hatóság

Húsvét előtt az Izraeli Régészeti Hatóság (Israel Antiquities Authority, IAA) bepillantást engedett raktárába, és bemutatott több első századi tárgyat is – közölte március 19-én, vasárnap a Jediót Ahronót című újság honlapja, a Ynet.

2017. március 22. szerda

Befejeződött a Jézus sírjaként tisztelt szentély restaurálása Jeruzsálemben

A görög szakemberek befejezték a Jézus sírjaként tisztelt szentély helyreállítását Jeruzsálemben, a Szent Sír-bazilikában.

2017. március 22. szerda

Ingyenes képzést kínálnak a fiataloknak a szentföldi kusztódia új jerikói központjában

Számítástechnikai, művészeti oktatást, továbbá különféle sportolási lehetőséget kínálnak ingyenesen 14 és 29 év közötti fiatalok számára a Szentföldi Ferences Kusztódia új jerikói ifjúsági központjában.

2017. március 16. csütörtök

Ökumenikus ünnepi szertartást tartanak a Szent Sír restaurálásának befejezése alkalmából

Március 22-én, Jeruzsálemben ökumenikus szertartás keretében ünneplik a Jézus nyughelyeként tisztelt Szent Sír restaurálási munkálatainak befejezését. A kilenc hónapig tartó felújítást a katolikus, a görög ortodox és az örmény egyház közös döntése alapján végezték... »

2017. március 7. kedd

A lengyel kormány bekapcsolódik a Katolikus Egyház közel-keleti segítségnyújtásába

A lengyel kormány aktívan bekapcsolódik a Katolikus Egyház közel-keleti humanitárius segítségnyújtásába, ezen belül szíriai kórházak felújításába – jelentette be Beata Szydło kormányfő március 1-jén.

2017. március 2. csütörtök

Együtt a reményben – Közös katolikus-evangélikus hálaadás Ammánban

Pierbattista Pizzaballa, a jeruzsálemi latin patriarkátus apostoli adminisztrátora és Munib Junan szentföldi evangélikus püspök közös hálaadó szertartást celebráltak „Konfliktustól az együttműködésig: együtt a reményben” mottóval február 12-én az ammáni Jó Pásztor evangélikus... »

2017. február 17. péntek

tovább »