A jeruzsálemi keresztény egyházi vezetők közös húsvéti üzenetet tettek közzé

A jeruzsálemi pátriárkák és keresztény vezetők, köztük Pierbattista Pizzaballa püspök, a latin pátriárkátus apostoli adminisztrátora és Francesco Patton szentföldi kusztos közös húsvéti üzenet tettek közzé, melyben imával fordulnak Istenhez azokért, akik szenvednek a Szentföldön... »

2018. március 31. szombat

Jézus szívesen járt ide – Ima és virrasztás a Getszemáni-majorban

„Az evangélium szerint az utolsó vacsora után Jézus szokása szerint kiment a Getszemáni-majorba. Szívesen járt ide imádkozni. Most is jár.” Diego atya ezzel a tömörséggel mondja el, mit is jelent egy remeteségben élni Jeruzsálemben, a Getszemáni-kertben.

2018. március 30. péntek

Vasárnap a Szentföld javára gyűjt az Egyház

A Szentszék a nagyböjti időszakban az ősi hagyományt követve március 18-ára gyűjtést hirdet a templomokban a Közel-Keleten nehéz körülmények között élő keresztények javára.

2018. március 14. szerda

Isten és ember találkozásának új helye – Várnai Jakab OFM előadása a jeruzsálemi templomtérről

„A templomtéren – Mit árulnak el az ősi falak? Megérthetünk-e valamit a templomtér körül dúló feszültségekből? Hogyan nézzük mindezt keresztény szemmel?” – ezzel a címmel tartott előadást Várnai Jakab rektor március 6-án a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán.

2018. március 13. kedd

Szent Miklóst ábrázoló, 700 éves gyűrűt talált egy kertész Izraelben

Egy 26 éves kertész, Dekel Ben-Shitrit február 22-én, gyomlálás közben bukkant rá a különleges gyűrűre, melyről bebizonyosodott, a 12–15. századból származik, és valószínűleg Szent Miklóst, az utazók védőszentjét ábrázolja.

2018. március 2. péntek

Szíriáért kéri imáinkat Ferenc pápa

Mártír nemzetnek nevezte Szíria népét a Szentatya, és imára szólított fel az üldözött keresztényekért a február 28-i általános kihallgatás végén.

2018. március 2. péntek

Újra nyitva a jeruzsálemi Szent Sír-bazilika a zarándokok előtt

Február 28-án, hajnali 4 órakor újra megnyitották a jeruzsálemi Szent Sír-bazilikát, miután Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök beleegyezett, hogy létrehoznak egy munkacsoportot, amely „megoldást fogalmaz meg az egyházak tulajdonában lévő ingatlanok helyi adózásával... »

2018. február 28. szerda

Keresztények a mai Szentföldön – A Szent Sír Lovagrend magyarországi helytartójának előadása

A szentföldi keresztények helyzetéről tartott előadást Jungbert Béla nyugalmazott nagykövet, a Budapesti Corvinus Egyetem címzetes docense, a Jeruzsálemi Szent Sír Lovagrend magyarországi helytartója február 15-én Székesfehérváron, a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház... »

2018. február 27. kedd

Bezárták a Szent Sír-bazilikát – Az egyházak tiltakoztak a jeruzsálemi városvezetés döntései ellen

A Szent Sír-bazilikát felügyelő római katolikus, görög ortodox és örmény egyház február 25-i közös közleményében kifejezte, „aggodalommal figyelik az egyházak és a szentföldi keresztény közösség ellen folytatott módszeres kampányt, mellyel a jeruzsálemi városháza súlyosan... »

2018. február 26. hétfő

Izajás próféta pecsétjét találhatták meg Jeruzsálemben

A szakemberek szerint Izajás próféta pecsétjét találhatták meg Jeruzsálemben, az al-Aksza mecset alatt, a városfaltól tíz méterre, a Dávid városának nevezett ősi Jeruzsálem irányában zajló ásatásokon – adta hírül a Háárec című újság honlapja február 23-án.

2018. február 26. hétfő

A ferencesek és a Szentföld – Interjú a szentföldi látogatásról hazatérő Dobszay Benedekkel

Dobszay Benedek OFM tartományfőnök rendtársaival a nagyböjt kezdete előtt tett látogatást a Szentföldön. A ferences provinciálissal Szerdahelyi Csongor, a Ferences Sajtóközpont igazgatója készített interjút.

2018. február 18. vasárnap

A Biblia növényei – Beszélgetés Fráter Erzsébet botanikussal

A Szentírásban szereplő növényekről, a Jézus korabeli Szentföldről és a Föld teremtettségéről beszélgetett Fráter Erzsébet biológussal Galambos Ádám. Az alábbiakban részletek olvashatnak az Evangélikus.hu által közölt interjúból.

2018. február 11. vasárnap

Irakban az Egyház csodát tett – Sako pátriárka az ottani keresztények helyzetéről

Louis Rafaël Sako iraki káld pátriárka részvételével mutatta be február 7-én a Szükséget Szenvedő Egyház segélyszervezet a február 24-re tervezett kezdeményezését. E napon a Colosseum, valamint két iraki és szíriai templom vörös színbe borul, ezzel hívják fel a figyelmet a... »

2018. február 10. szombat

2016 óta több mint a duplájára nőtt az év első hónapjában a Szentföldre zarándoklók száma

2016-tól folyamatosan nőtt az év első hónapjában a Szentföldre zarándoklók száma: idén januárban 770 csoportban 26 ezren keresték fel a megváltás legszentebb helyeit – adta hírül a Szentföldi Ferences Kusztódia honlapja.

2018. február 6. kedd

Egy bizánci korból származó medencét állítottak helyre Jeruzsálemben

Négyéves régészeti helyreállítási munkálatok után Jeruzsálemben hamarosan megnyitnak a nagyközönség előtt egy 1500 éves medencét, melyet ingyenesen látogathatnak majd az érdeklődők – adta hírül a „Walla” nevű izraeli honlap január 31-én.

2018. február 4. vasárnap

Tízezer városban imádkoztak a Szentföld békéjéért

Január 28-án, vasárnap immár tizedik alkalommal tartottak imanapot a Szentföld békéjéért. A kezdeményezéshez a világ tízezer városában csatlakoztak.

2018. február 2. péntek

A szentföldi katolikus püspökök aggodalmuknak adtak hangot Izrael menekültügyi intézkedései miatt

A szentföldi katolikus egyházak vezetői nyilatkozatot adtak ki annak kapcsán, hogy Izraelben január 1-jétől hatályba lépett az az intézkedés, amely az ország elhagyására kényszeríti az eritreai és szudáni menedékjogot kérőket.

2018. január 24. szerda

Fohászkodom Istenhez a valóságos békéért – Levélben fordult az al-Azhar főimámjához a pápa

Az al-Azhar szunnita iszlám egyetemi-teológiai központ január 17-én és 18-án Jeruzsálem támogatására rendezett nemzetközi konferenciát. Az eseményre Ferenc pápa levelet küldött az Egyiptomban, Kairóban székelő intézmény vezetőjének.

2018. január 19. péntek

Pizzaballa érsek: Építsük a békét, ahogy a pásztorok tették!

„Mindenki arra kapott meghívást, hogy életével adjon választ. Senki sincs kirekesztve a béke iránti elkötelezettségből” – hangsúlyozta Pierbattista Pizzaballa érsek, a jeruzsálemi latin patriarkátus apostoli adminisztrátora a béke világnapján, Szűz Mária, Isten Anyja ünnepén... »

2018. január 3. szerda

A betlehemi mozaik angyalai

„Ezek az angyalok most értek földet” – magyarázza Gianmarco Piacenti, a betlehemi Születés-bazilika felújításának vezetője.

2018. január 1. hétfő

tovább »