Ferenc pápa: Nyugtalanít Jeruzsálem helyzete

Az általános kihallgatás keretében december 6-án délelőtt a Szentatya nem katekézist tartott, hanem beszámolt a múlt heti, Mianmarban és Bangladesben tett apostoli látogatásáról. A kihallgatás végén pedig Jeruzsálem békéjéért emelt szót.

2017. december 6. szerda

A Szentföldre tettek virtuális utazást a Sapientia-nap résztvevői

„A Szentföld” címmel rendezték meg november 18-án Budapesten a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola őszi tanulmányi napját.

2017. november 19. vasárnap

Imádkozzunk és cselekedjünk együtt – III. Teofil pátriárkát fogadta Ferenc pápa

Ferenc pápa október 23-án délelőtt fogadta III. Teofil jeruzsálemi görög ortodox pátriárkát és kíséretét.

2017. október 25. szerda

A pápa szolgálatuk folytatására biztatja a Szentföldön nyolcszáz éve jelen lévő ferenceseket

Ferenc pápa október 17-én levelet küldött Francesco Patton szentföldi ferences kusztosnak abból az alkalomból, hogy a rend nyolcszáz éve van jelen és szolgál a Szentföldön, „azokon a helyeken, ahol Isten megtestesült és közöttünk élt”.

2017. október 18. szerda

A Szentföldön vandálok megszentségtelenítettek egy templomot

Szeptember 20-án, szerdán vandálok megszentségtelenítették a Jeruzsálemtől nyugatra fekvő Beit Gemal-i szalézi kolostorhoz tartozó Szent István-templomot.

2017. szeptember 23. szombat

A szentföldi keresztény vezetők szerint Izrael korlátozza az egyházak jogait

A jeruzsálemi egyházak pátriárkái és vezetői közös dokumentumot írtak alá szeptember 5-én, határozott tiltakozásuknak adván hangot a szent város egységének aláásására és a szentföldi keresztény jelenlét meggyengítésére irányuló folyamatokkal szemben.

2017. szeptember 8. péntek

Az apostolok szülővárosát találhatták meg a Szentföldön

András, Péter és Fülöp apostolok szülőfaluja, Bétsaida utódvárosa, a római kori Juliász maradványait találhatták meg izraeli régészek a Kinneret, vagyis a Galileai-tenger északi partjainál – jelentette a helyi média augusztus 7-én.

2017. augusztus 8. kedd

Hippokratész receptjét tartalmazó kéziratokat találtak az egyiptomi Szent Katalin-kolostorban

Hatodik században írt orvosi receptekre bukkantak az egyiptomi Szent Katalin-kolostorban a felújítási munkálatok alatt. Ezek egyike Hippokratész görög orvos receptjének töredéke – jelentette be július 5-én Haled el-Enani egyiptomi műemlékvédelmi miniszter.

2017. július 7. péntek

Új általános kormányzója van a Szent Sír Lovagrendnek

A Jeruzsálemi Szent Sír Lovagrend általános kormányzójaként kétszer négyéves mandátumát követően június 29-én leköszönt tisztjéről Agostino Borromeo. Leonardo Visconti di Modrone követi pozíciójában, akit Edwin O’Brien bíboros, nagymester nevezett ki.

2017. július 1. szombat

Nyolcszáz éve érkeztek az első ferencesek a Szentföldre – interjú Várnai Jakab szerzetessel

Nyolcszáz éve érkeztek az első ferencesek a Szentföldre. Ebből az alkalomból beszélgettünk Várnai Jakab ferencessel, a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola rektorával, akinek a „800 éve a Szentföldön” című tanulmánya a közeljövőben jelenik meg a főiskola és a L’ Harmattan... »

2017. június 20. kedd

Királyi fürdőre bukkant a magyar kutatócsoport Heródes király jordániai palotájában

Machaerus Heródes király erődítménye Jordániában, az egyetlen, amely kívül esik a mai Izrael területén. Vörös Győző ókorkutató, akadémikus vezetésével a közelmúltban egy óriási, az átlagosnál jóval nagyobb mikvét fedeztek fel – adta hírül a Haaretz.com izraeli portál június... »

2017. június 16. péntek

Nyolcszáz éve érkeztek a ferencesek a Szentföldre

Újraindulni onnan, ahol minden kezdődött 1217-ben – ezzel a céllal gyűltek össze Akkóban a jeruzsálemi és galileai ferencesek június 11-én. Nyolc évszázaddal ezelőtt ennél a földközi-tenger-parti városnál kötöttek ki az első Szentföldre érkező ferences szerzetesek.

2017. június 15. csütörtök

Plenáris ülést tartott a szentszéki–izraeli munkabizottság

Június 13-án tartotta plenáris ülését a Vatikánban a Szentszék és Izrael Állam közötti állandó kétoldalú munkabizottság, hogy folytassa a tárgyalásokat az 1993-as alapegyezmény 10. cikkelyének 2. paragrafusáról.

2017. június 15. csütörtök

Jeruzsálemről szakszerűen – Xeravits Géza „Egy nap Jézus nyomában” című könyve

Jeruzsálem nevezetességeiről már sok útikönyv született. Xeravits Géza kötete – miközben sokban hasonlít is az eddigi kiadványokra – mégis más, mint a többi.

2017. június 1. csütörtök

Donald Trump és Mahmúd Abbász Betlehemben elítélte a terrorizmust

Donald Trump amerikai elnök május 23-i, keddi betlehemi látogatásán a Palesztin Hatóság ellenőrizte területen a békefolyamat újraindítását sürgette a palesztinok és az izraeliek között. Az éjszakai manchesteri merényletre reagálva Mahmúd Abbász palesztin elnökkel együtt elítélték... »

2017. május 23. kedd

A szentföldi katolikus püspökök az Izraelben elítéltek emberi jogainak tiszteletben tartását kérik

Április 17-e óta az izraeli börtönökben fogva tartott palesztin politikai foglyok éhségsztrájkot folytatnak emberi méltóságukért. Ennek kapcsán fogalmazták meg nyilatkozatukat a szentföldi katolikus főpásztorok.

2017. május 12. péntek

A pápa elfogadta III. Laham Gergely görög-melkita pátriárka lemondását

Ferenc pápa május 6-án, szombaton elfogadta Őboldogsága III. Laham Gergely, a görög-melkiták 85 éves antióchiai pátriárkájának a lemondását.

2017. május 7. vasárnap

Feltárták az ókori Cézárea, Heródes kikötővárosának kapujánál állt szentélyt

Izraeli régészek feltárták Cézárea, Heródes egykori kikötővárosának bejáratánál az Augustus római császár és Róma istennő tiszteletére emelt szentély alapjait – jelentette be a „Háárec” című izraeli újság április 27-én.

2017. április 29. szombat

Leonardo Sandri bíboros a szentföldi gyűjtéshez való csatlakozásra hív

Leonardi Sandri bíboros, a Keleti Egyházak Kongregációjának prefektusa közleményben fordult a hívekhez, hogy csatlakozzanak a Szentföld javára meghirdetett gyűjtéshez, amelyet hagyományosan nagypénteken tartanak a világegyházban. Hazánkban április 2-án került sor az... »

2017. április 5. szerda

A szentföldi keresztények helyzetéről tartott előadást Jungbert Béla a Szent István Társulat estjén

A Szent István Társulat rendezvénysorozatának keretében Jungbert Béla, a jeruzsálemi Szent Sír Lovagrend magyarországi helytartója, volt palesztinai és jordániai nagykövet tartott előadást „Keresztények a mai Szentföldön” címmel a Pázmány Péter Katolikus Egyetem jogi karán március... »

2017. március 29. szerda

tovább »