A ferencesek és a Szentföld – Interjú a szentföldi látogatásról hazatérő Dobszay Benedekkel

Dobszay Benedek OFM tartományfőnök rendtársaival a nagyböjt kezdete előtt tett látogatást a Szentföldön. A ferences provinciálissal Szerdahelyi Csongor, a Ferences Sajtóközpont igazgatója készített interjút.

2018. február 18. vasárnap

A Biblia növényei – Beszélgetés Fráter Erzsébet botanikussal

A Szentírásban szereplő növényekről, a Jézus korabeli Szentföldről és a Föld teremtettségéről beszélgetett Fráter Erzsébet biológussal Galambos Ádám. Az alábbiakban részletek olvashatnak az Evangélikus.hu által közölt interjúból.

2018. február 11. vasárnap

Irakban az Egyház csodát tett – Sako pátriárka az ottani keresztények helyzetéről

Louis Rafaël Sako iraki káld pátriárka részvételével mutatta be február 7-én a Szükséget Szenvedő Egyház segélyszervezet a február 24-re tervezett kezdeményezését. E napon a Colosseum, valamint két iraki és szíriai templom vörös színbe borul, ezzel hívják fel a figyelmet a... »

2018. február 10. szombat

2016 óta több mint a duplájára nőtt az év első hónapjában a Szentföldre zarándoklók száma

2016-tól folyamatosan nőtt az év első hónapjában a Szentföldre zarándoklók száma: idén januárban 770 csoportban 26 ezren keresték fel a megváltás legszentebb helyeit – adta hírül a Szentföldi Ferences Kusztódia honlapja.

2018. február 6. kedd

Egy bizánci korból származó medencét állítottak helyre Jeruzsálemben

Négyéves régészeti helyreállítási munkálatok után Jeruzsálemben hamarosan megnyitnak a nagyközönség előtt egy 1500 éves medencét, melyet ingyenesen látogathatnak majd az érdeklődők – adta hírül a „Walla” nevű izraeli honlap január 31-én.

2018. február 4. vasárnap

Tízezer városban imádkoztak a Szentföld békéjéért

Január 28-án, vasárnap immár tizedik alkalommal tartottak imanapot a Szentföld békéjéért. A kezdeményezéshez a világ tízezer városában csatlakoztak.

2018. február 2. péntek

A szentföldi katolikus püspökök aggodalmuknak adtak hangot Izrael menekültügyi intézkedései miatt

A szentföldi katolikus egyházak vezetői nyilatkozatot adtak ki annak kapcsán, hogy Izraelben január 1-jétől hatályba lépett az az intézkedés, amely az ország elhagyására kényszeríti az eritreai és szudáni menedékjogot kérőket.

2018. január 24. szerda

Fohászkodom Istenhez a valóságos békéért – Levélben fordult az al-Azhar főimámjához a pápa

Az al-Azhar szunnita iszlám egyetemi-teológiai központ január 17-én és 18-án Jeruzsálem támogatására rendezett nemzetközi konferenciát. Az eseményre Ferenc pápa levelet küldött az Egyiptomban, Kairóban székelő intézmény vezetőjének.

2018. január 19. péntek

Pizzaballa érsek: Építsük a békét, ahogy a pásztorok tették!

„Mindenki arra kapott meghívást, hogy életével adjon választ. Senki sincs kirekesztve a béke iránti elkötelezettségből” – hangsúlyozta Pierbattista Pizzaballa érsek, a jeruzsálemi latin patriarkátus apostoli adminisztrátora a béke világnapján, Szűz Mária, Isten Anyja ünnepén... »

2018. január 3. szerda

A betlehemi mozaik angyalai

„Ezek az angyalok most értek földet” – magyarázza Gianmarco Piacenti, a betlehemi Születés-bazilika felújításának vezetője.

2018. január 1. hétfő

Betlehemi láng Körmenden

December 24-én, advent negyedik vasárnapján, a délelőtti ünnepi szentmisére érkezett meg a betlehemi láng az Úr Jézus szülőföldjéről Körmendre.

2018. január 1. hétfő

Túl az egymillió megtekintésen – Arat a YouTube-on a budapesti ferences flashmob videója

A Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány Facebook-oldalán jelentette be az örömhírt, hogy a két évvel ezelőtti gitáros-énekes flashmobról készült videójuk túllépte az egymilliomodik megtekintést a YouTube-videómegosztón.

2017. december 29. péntek

Vállalkozni a béke és testvériség kalandjára – Karácsony ünnepe Betlehemben

Idén viszonylag kevesen voltak az éjféli misén Betlehemben az esős, hideg idő és az utóbbi hetek zavargásai miatt – jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a Ynet. Az éjféli misét Pierbattista Pizzaballa érsek, jeruzsálemi apostoli adminisztrátor mutatta be.

2017. december 27. szerda

Ferenc pápa: Ismerjük fel Jézust a gyermekek tekintetében!

December 25-én délben a Szentatya a szokásnak megfelelően elmondta karácsonyi üzenetét a Szent Péter-bazilika középső erkélyéről, az úrangyala elimádkozása után pedig „Urbi et Orbi” áldás adott Rómára és az egész világra. Ferenc pápa beszédét teljes terjedelmében... »

2017. december 25. hétfő

Pizzaballa érsek Jeruzsálemről: Trump döntése nem hoz békét

„Az egyoldalú döntések, mint Trump amerikai elnöké, nem hoznak békét Jeruzsálemben, hanem inkább eltávolítanak attól” – fogalmazott Pierbattista Pizzaballa érsek, a jeruzsálemi latin patriarkátus apostoli adminisztrátora december 20-án az újságírókkal való hagyományos karácsony... »

2017. december 22. péntek

Jeruzsálem szent ajándék – Közös karácsonyi üzenetet fogalmaztak meg a jeruzsálemi egyházak

„Újra megerősítjük világos álláspontunkat, kérjük a Szent Város status quójának megtartását mindaddig, amíg megszületik egy igazságos egyezmény az izraeliek és palesztinok között, amely tárgyalásokon és a nemzetközi jogon alapul” – kérik üzenetükben a jeruzsálemi egyházak... »

2017. december 21. csütörtök

Ferenc pápa találkozott II. Abdullah jordán királlyal

Ferenc pápa december 19-én fogadta II. Abdullah jordán királyt a Vatikánban. Megbeszélésük során a keresztények közel-keleti jelenléte is nagy hangsúlyt kapott.

2017. december 20. szerda

Ferenc pápa: Nyugtalanít Jeruzsálem helyzete

Az általános kihallgatás keretében december 6-án délelőtt a Szentatya nem katekézist tartott, hanem beszámolt a múlt heti, Mianmarban és Bangladesben tett apostoli látogatásáról. A kihallgatás végén pedig Jeruzsálem békéjéért emelt szót.

2017. december 6. szerda

A Szentföldre tettek virtuális utazást a Sapientia-nap résztvevői

„A Szentföld” címmel rendezték meg november 18-án Budapesten a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola őszi tanulmányi napját.

2017. november 19. vasárnap

Imádkozzunk és cselekedjünk együtt – III. Teofil pátriárkát fogadta Ferenc pápa

Ferenc pápa október 23-án délelőtt fogadta III. Teofil jeruzsálemi görög ortodox pátriárkát és kíséretét.

2017. október 25. szerda

tovább »