A szentföldi katolikus püspökök az Izraelben elítéltek emberi jogainak tiszteletben tartását kérik

Április 17-e óta az izraeli börtönökben fogva tartott palesztin politikai foglyok éhségsztrájkot folytatnak emberi méltóságukért. Ennek kapcsán fogalmazták meg nyilatkozatukat a szentföldi katolikus főpásztorok.

2017. május 12. péntek

A pápa elfogadta III. Laham Gergely görög-melkita pátriárka lemondását

Ferenc pápa május 6-án, szombaton elfogadta Őboldogsága III. Laham Gergely, a görög-melkiták 85 éves antióchiai pátriárkájának a lemondását.

2017. május 7. vasárnap

Feltárták az ókori Cézárea, Heródes kikötővárosának kapujánál állt szentélyt

Izraeli régészek feltárták Cézárea, Heródes egykori kikötővárosának bejáratánál az Augustus római császár és Róma istennő tiszteletére emelt szentély alapjait – jelentette be a „Háárec” című izraeli újság április 27-én.

2017. április 29. szombat

Leonardo Sandri bíboros a szentföldi gyűjtéshez való csatlakozásra hív

Leonardi Sandri bíboros, a Keleti Egyházak Kongregációjának prefektusa közleményben fordult a hívekhez, hogy csatlakozzanak a Szentföld javára meghirdetett gyűjtéshez, amelyet hagyományosan nagypénteken tartanak a világegyházban. Hazánkban április 2-án került sor az... »

2017. április 5. szerda

A szentföldi keresztények helyzetéről tartott előadást Jungbert Béla a Szent István Társulat estjén

A Szent István Társulat rendezvénysorozatának keretében Jungbert Béla, a jeruzsálemi Szent Sír Lovagrend magyarországi helytartója, volt palesztinai és jordániai nagykövet tartott előadást „Keresztények a mai Szentföldön” címmel a Pázmány Péter Katolikus Egyetem jogi karán március... »

2017. március 29. szerda

Jézus korabeli tárgyakat mutatott be az Izraeli Régészeti Hatóság

Húsvét előtt az Izraeli Régészeti Hatóság (Israel Antiquities Authority, IAA) bepillantást engedett raktárába, és bemutatott több első századi tárgyat is – közölte március 19-én, vasárnap a Jediót Ahronót című újság honlapja, a Ynet.

2017. március 22. szerda

Befejeződött a Jézus sírjaként tisztelt szentély restaurálása Jeruzsálemben

A görög szakemberek befejezték a Jézus sírjaként tisztelt szentély helyreállítását Jeruzsálemben, a Szent Sír-bazilikában.

2017. március 22. szerda

Ingyenes képzést kínálnak a fiataloknak a szentföldi kusztódia új jerikói központjában

Számítástechnikai, művészeti oktatást, továbbá különféle sportolási lehetőséget kínálnak ingyenesen 14 és 29 év közötti fiatalok számára a Szentföldi Ferences Kusztódia új jerikói ifjúsági központjában.

2017. március 16. csütörtök

Ökumenikus ünnepi szertartást tartanak a Szent Sír restaurálásának befejezése alkalmából

Március 22-én, Jeruzsálemben ökumenikus szertartás keretében ünneplik a Jézus nyughelyeként tisztelt Szent Sír restaurálási munkálatainak befejezését. A kilenc hónapig tartó felújítást a katolikus, a görög ortodox és az örmény egyház közös döntése alapján végezték... »

2017. március 7. kedd

A lengyel kormány bekapcsolódik a Katolikus Egyház közel-keleti segítségnyújtásába

A lengyel kormány aktívan bekapcsolódik a Katolikus Egyház közel-keleti humanitárius segítségnyújtásába, ezen belül szíriai kórházak felújításába – jelentette be Beata Szydło kormányfő március 1-jén.

2017. március 2. csütörtök

Együtt a reményben – Közös katolikus-evangélikus hálaadás Ammánban

Pierbattista Pizzaballa, a jeruzsálemi latin patriarkátus apostoli adminisztrátora és Munib Junan szentföldi evangélikus püspök közös hálaadó szertartást celebráltak „Konfliktustól az együttműködésig: együtt a reményben” mottóval február 12-én az ammáni Jó Pásztor evangélikus... »

2017. február 17. péntek

Ferenc pápa Twitter-üzenete január 29-én

A szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán.

2017. január 29. vasárnap

Ülésezett a szentszéki–izraeli kétoldalú állandó munkabizottság

A Szentszék és Izrael Állam közötti kétoldalú állandó munkabizottság január 18-án plenáris ülést tartott Jeruzsálemben. A tárgyalást az „Alapvető egyezmény” alapján folytatták, amelyet 1993-ban írt alá a két állam.

2017. január 20. péntek

A jeruzsálemi pátriárka levélben mondott köszönetet Magyarországnak

III. Teofil jeruzsálemi görög ortodox pátriárka kifejezte köszönetét Orbán Viktor miniszterelnöknek és egész Magyarországnak azért az anyagi támogatásért, mellyel hazánk a jeruzsálemi Szent Sír felújítását segítette. Az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője... »

2017. január 20. péntek

A menekültek helyzetével is foglalkoznak a Szentföldi Koordinációs Csoport éves zarándoklatán

Január 15-én lesz az elvándorlók és menekültek 103. világnapja. Ez alkalomból a Szentföldi Koordinációs Csoport tagjai éves szentföldi zarándoklatuk első napján, január 14-én az Izraelben jelen levő keresztény migránsok és menekültek helyzetéről tájékozódnak.

2017. január 11. szerda

A közel-keleti helyzet és a migráció is téma volt az Emmi delegációjának iraki látogatásán

A közel-keleti helyzet és a migráció lehetséges európai következményei is szóba kerültek Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára és Török Tamás, az üldözött keresztények megsegítéséért felelős helyettes államtitkár háromnapos... »

2017. január 7. szombat

Újév a Szentföldön – Az erőszak sötétségében viselkedjünk a világosság gyermekeiként!

Pierbattista Pizzaballa érsek, a jeruzsálemi latin patriarkátus apostoli adminisztrátora január 1-jén, Szűz Mária istenanyaságának ünnepén szentmisét mutatott be Jeruzsálemben.

2017. január 5. csütörtök

170 ezer keresztény él a Szentföldön a legfrissebb adatok szerint

Az izraeli központi statisztikai hivatal karácsony előtt tette közzé a 2015-re vonatkozó statisztikai adatokat. E szerint jelenleg 170 ezer keresztény állampolgára van Izraelnek, akik a lakosság 2 százalékát teszik ki.

2017. január 3. kedd

Békére és együttműködésre hív karácsonyi üzenetében az iraki káld pátriárka

„Szíriában és Irakban, de az egész Közel-Keleten a mostani háborús konfliktus közepette karácsony különösképpen is hangsúlyozza a béke szükségességét” – írta Louis Raphael Sako káld pátriárka karácsonyi üzenetében, melyet az AsiaNews katolikus hírügynökség tett... »

2016. december 28. szerda

Bemutatjuk a betlehemi Születés Nemzetközi Múzeumát

Az UNESCO, a Palesztin Nemzeti Hatóság és az olasz kormány támogatásával létrehozott Születés Nemzetközi Múzeumát 1999 szentestéjén avatták fel.

2016. december 26. hétfő

tovább »