Együtt a reményben – Közös katolikus-evangélikus hálaadás Ammánban

Pierbattista Pizzaballa, a jeruzsálemi latin patriarkátus apostoli adminisztrátora és Munib Junan szentföldi evangélikus püspök közös hálaadó szertartást celebráltak „Konfliktustól az együttműködésig: együtt a reményben” mottóval február 12-én az ammáni Jó Pásztor evangélikus... »

2017. február 17. péntek

Ferenc pápa Twitter-üzenete január 29-én

A szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán.

2017. január 29. vasárnap

Ülésezett a szentszéki–izraeli kétoldalú állandó munkabizottság

A Szentszék és Izrael Állam közötti kétoldalú állandó munkabizottság január 18-án plenáris ülést tartott Jeruzsálemben. A tárgyalást az „Alapvető egyezmény” alapján folytatták, amelyet 1993-ban írt alá a két állam.

2017. január 20. péntek

A jeruzsálemi pátriárka levélben mondott köszönetet Magyarországnak

III. Teofil jeruzsálemi görög ortodox pátriárka kifejezte köszönetét Orbán Viktor miniszterelnöknek és egész Magyarországnak azért az anyagi támogatásért, mellyel hazánk a jeruzsálemi Szent Sír felújítását segítette. Az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője... »

2017. január 20. péntek

A menekültek helyzetével is foglalkoznak a Szentföldi Koordinációs Csoport éves zarándoklatán

Január 15-én lesz az elvándorlók és menekültek 103. világnapja. Ez alkalomból a Szentföldi Koordinációs Csoport tagjai éves szentföldi zarándoklatuk első napján, január 14-én az Izraelben jelen levő keresztény migránsok és menekültek helyzetéről tájékozódnak.

2017. január 11. szerda

A közel-keleti helyzet és a migráció is téma volt az Emmi delegációjának iraki látogatásán

A közel-keleti helyzet és a migráció lehetséges európai következményei is szóba kerültek Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára és Török Tamás, az üldözött keresztények megsegítéséért felelős helyettes államtitkár háromnapos... »

2017. január 7. szombat

Újév a Szentföldön – Az erőszak sötétségében viselkedjünk a világosság gyermekeiként!

Pierbattista Pizzaballa érsek, a jeruzsálemi latin patriarkátus apostoli adminisztrátora január 1-jén, Szűz Mária istenanyaságának ünnepén szentmisét mutatott be Jeruzsálemben.

2017. január 5. csütörtök

170 ezer keresztény él a Szentföldön a legfrissebb adatok szerint

Az izraeli központi statisztikai hivatal karácsony előtt tette közzé a 2015-re vonatkozó statisztikai adatokat. E szerint jelenleg 170 ezer keresztény állampolgára van Izraelnek, akik a lakosság 2 százalékát teszik ki.

2017. január 3. kedd

Békére és együttműködésre hív karácsonyi üzenetében az iraki káld pátriárka

„Szíriában és Irakban, de az egész Közel-Keleten a mostani háborús konfliktus közepette karácsony különösképpen is hangsúlyozza a béke szükségességét” – írta Louis Raphael Sako káld pátriárka karácsonyi üzenetében, melyet az AsiaNews katolikus hírügynökség tett... »

2016. december 28. szerda

Bemutatjuk a betlehemi Születés Nemzetközi Múzeumát

Az UNESCO, a Palesztin Nemzeti Hatóság és az olasz kormány támogatásával létrehozott Születés Nemzetközi Múzeumát 1999 szentestéjén avatták fel.

2016. december 26. hétfő

Könyvbemutatót tartottak a Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtárban

Az Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtár teremkönyvtárában mutatták be december 19-én Gyürki László pápai prelátus, biblikus tanár, volt körmendi plébános „Bibliai helyek archeológiai és történeti megvilágításban” című könyvét.

2016. december 24. szombat

Megszentségtelenítették az izraeli Kafr Jaszif-i keresztény temetőt

A jeruzsálemi latin patriarkátus a szentföldi egyházakkal együtt határozottan elítélte a galileai kisvárosban, Kafr Jaszifban végrehajtott vandál cselekedetet a helyi keresztény temető ellen.

2016. december 6. kedd

Várnai Jakab tartott előadást a szentföldi ferencesek kulturális missziójáról

Várnai Jakab OFM, a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola rektora képekkel kísért előadást tartott a szentföldi ferencesek kulturális missziójáról november 29-én az intézmény könyvtárában.

2016. november 30. szerda

Valószínűleg megtalálták a jeruzsálemi Szent Sír eredeti sziklarétegét

Az athéni Nemzeti Műszaki Egyetem szakemberei feltárták a jeruzsálemi Szent Sír belsejét, és valószínűleg megtalálták a sziklasír eredeti rétegét, ahova a hagyomány szerint kereszthalála után Jézust eltemették.

2016. november 9. szerda

Találat érte a damaszkuszi ferences templomot

November 8-án az Iszlám Állam támadása során megsérült a damaszkuszi Szent Pál-templom kupolája. A ferences templom a legnagyobb latin rítusú plébánia központja Szíria fővárosában.

2016. november 9. szerda

Évszázadok óta most először nyitották fel a Szent Sírt Jeruzsálemben

Évszázadok óta először vizsgálják majd tudósok a Jézus nyughelyeként tisztelt Szent Sír eredeti rétegét – számolt be a jeruzsálemi görög ortodox pátriárka és más egyházi vezetők által jóváhagyott kutatásról a National Geographic tudományos folyóirat.

2016. október 28. péntek

Betörtek a Tábor-hegyi bazilikába

Október 24-ére virradó éjjel betörtek az izraeli Tábor-hegyi Színeváltozás-bazilikába. Reggel hét órakor a templom kinyitására érkező ferencesek vették észre, mi történt.

2016. október 28. péntek

Szent Sír-lovagokat avattak Budapesten

Edwin Frederick O’Brien, a Jeruzsálemi Szent Sír Lovagrend bíboros nagymestere hét lovagot avatott a Budavári Nagyboldogasszony (Mátyás-) templomban október 22-én. Az új lovagok közt van Alberto Bottari de Castello apostoli nuncius.

2016. október 22. szombat

Püspökké szentelték Pierbattista Pizzaballát, a jeruzsálemi patriarkátus apostoli adminisztrátorát

Szeptember 10-én az észak-olaszországi Bergamo székesegyházában Leonardo Sandri bíboros püspökké szentelte Pierbattista Pizzaballa ferences szerzetest, akit a pápa június 24-én nevezett ki a jeruzsálemi latin patriarkátus apostoli adminisztrátorává, és most címzetes érseki rangra is... »

2016. szeptember 14. szerda

Egyházak csúcstalálkozója a közel-keleti keresztények jövőjéről

A jordániai Ammánban szeptember 6-án kezdődött meg a Közel-keleti Egyházak Tanácsának XI. közgyűlése, amelyen részt vesz a régió összes egyházi vezetője, illetve az egyházak képviselői. A találkozó házigazdája a jeruzsálemi görög ortodox patriarkátus.

2016. szeptember 7. szerda

tovább »