Újrakoronázták a Fatimai Szűzanya szobrát Balatonfűzfőn

December 7-én, Szeplőtelen Fogantatás főünnepének előestéjén a balatonfűzfői plébániatemplomban mutatott be szentmisét Márfi Gyula veszprémi érsek. A főpásztor a szertartás keretében megáldotta a Fatimai Szűzanya szobrának felújított koronáját és újrakoronázta a... »

2017. december 15. péntek

Elhárul az akadály a međugorjei zarándoklatok egyházi szervezése elől?

Henryk Hoser varsó-pragai érsek Ferenc pápa megbízásából, a Szentszék különleges küldötteként 2017-ben több alkalommal Međugorjéban járt. Az érsek az Aleteia szerkesztőségének elmondta: Ferenc pápa a közeljövőben várhatóan döntést fog hozni a jelenések... »

2017. december 14. csütörtök

A Szeplőtelen Fogantatást köszöntötték a körmendi Immaculata-szobornál

December 8-án, a Szeplőtelen Fogantatás főünnepén egy régi hagyományt felelevenítve a körmendi hívek imádkozva kivonultak az Árpád-házi Szent Erzsébet-plébániatemplomtól a város főterén álló Immaculata-szoborhoz. Az ünnepségen részt vett Székely János megyéspüspök is.

2017. december 14. csütörtök

A Szűzanya Szápáron

Megáldották a plébánia felújított épületét, valamint a falu újonnan létesült Szűzanya-szobrát december 9-én a Veszprém megyei Szápáron. A falu közepén felállított szobor egy helyi lakos, Szabó Jenő felajánlása, talapzata közadakozásból épült.

2017. december 13. szerda

Ferenc pápa a Guadalupei Szűzanya ünnepén: Védjük meg népeinket az ideológiai gyarmatosítástól!

December 12-én este hat órakor a Szentatya ünnepi szentmisét mutatott be a Szent Péter-bazilikában a Guadalupei Boldogságos Szűz Máriának, Mexikó, Amerika és a Fülöp-szigetek védőszentjének tiszteletére.

2017. december 13. szerda

A Guadalupei Boldogságos Szűz Mária

December 12-e a Guadalupei Boldogságos Szűz Mária ünnepnapja. A guadalupei bazilikában őrzött 16. századi Mária-ikon Mexikó legismertebb vallási, kulturális és nemzeti szimbóluma. A Guadalupei Miasszonyunk neve a mexikói nép nyelvén: Lupita.

2017. december 12. kedd

Megáldották a felújított szatmárnémeti Zárdatemplomot

Mária nem utasította vissza Isten kegyelmét. Ez a boldog élet titka, és biztos út az üdvösség felé – mondta szeplőtelen fogantatás ünnepén, december 8-án a szatmárnémeti Zárdatemplom búcsúján Barta Barnabás püspöki titkár, ifjúsági és ministránslelkész.

2017. december 11. hétfő

Egy szent, akit Beszélő Sas-nak hívtak

December 9-e Szent Cuauhtlatoatzin Juan Diego (1474–1548) emléknapja. A mexikói indiánnak a feljegyzések szerint 1531-ben megjelent a Szűzanya a Tepeyac-dombon, amely ma a világ leglátogatottabb zarándokhelye.

2017. december 9. szombat

„Örvendező népek” a Szent István-bazilikában – Fogadalomtételt ünnepelt a Regnum Marianum

Szűz Mária szeplőtelen fogantatásának ünnepén, december 8-án ismét örvendező sokaság töltötte meg a Szent István-bazilikát. A szentmisén, a Regnum Marianum „családi ünnepén” közel kétszáz fiatal tett először fogadalmat, azaz ígéretet Krisztus követésére.

2017. december 8. péntek

Ferenc pápa imája a Szeplőtelen Szűz szobránál Rómában

December 8-án délután a Szentatya ismét ellátogatott a Szeplőtelen Szűz Mária szobrához, amely a Piazza di Spagnán áll. Imát mondott, és megkoszorúzta a szobrot. A rövid szertartást követően egyesével köszöntötte a téren egybegyűlt betegeket.

2017. december 8. péntek

Felújították a Mátyás-templom legendás Madonna-szobrát

Mária szeplőtelen fogantatása ünnepén, december 8-án mutatták be a Nagyboldogasszony- (Mátyás-) templom Máltai lovagtermében a felújított Budavári Madonna-szobrot.

2017. december 8. péntek

Mária ajándékai

December 8-án, Mária szeplőtelen fogantatásának ünnepén Salvatore Perrella írását közöljük. A szerző a dogmatikus teológia doktora, a Marianum Pápai Teológiai Fakultás tanára, a Nemzetközi Pápai Mária Akadémia igazgatótanácsnak tagja.

2017. december 8. péntek

Ferenc pápa: Nem az életkor öregít, hanem a bűn!

Szűz Mária szeplőtelen fogantatásának ünnepén, december 8-án délben a Szentatya elimádkozta az úrangyalát a Szent Péter téren egybegyűlt hívőkkel. Az ünnep tartalmára az angyali üdvözlet jelenetének elemzésével mutatott rá.

2017. december 8. péntek

Ferenc pápa Twitter-üzenete december 8-án

A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán.

2017. december 8. péntek

Szűz Mária, a Szeplőtelen Fogantatás

Mária fogantatásától kezdve mentes volt az áteredő bűntől – ezt ünnepeljük ma, december 8-án.

2017. december 8. péntek

A pápa köszönetet mondott ázsiai útjáért Szűz Máriának

December 3-án Ferenc pápa ellátogatott a római Santa Maria Maggiore-bazilikába, hogy mianmari és bangladesi útját követően lerója tiszteletét a Salus Populi Romani elnevezésű Szűz Mária-ikon előtt. A Szentatya fehér virágcsokrot helyezett el az oltáron.

2017. december 4. hétfő

Ferenc pápa homíliája Rangunban: Krisztus sebeiben találjuk meg minden gyógyulás forrását

Apostoli útjának első nagy, nyilvános szentmiséjét november 29-én a mianmari Rangunban mutatta be a Szentatya. Mintegy százötvenezer hívő előtt elmondott beszédében a kiengesztelődés fontosságát, a harag és az erőszak elutasítását hangsúlyozta. Homíliáját teljes terjedelmében... »

2017. november 29. szerda

Előadás a csodáséremről Nagyváradon

A nagyváradi Katalin-telepi plébániatemplomban lezárult az a lazarista előadás-sorozat, amelyben a rend alapítóját, lelkiségét, működését mutatták be a jubileumi év alkalmából. November 19-én a csodáséremről tartott előadást Barta Szabolcs CM magyar tartományfőnök.

2017. november 29. szerda

Mariológiai továbbképzés Szolnokon

Máthé György szolnoki plébános meghívására, Kovács Zoltán mariológus vezetésével a Szolnoki Espereskerület hitoktatói (papok, diakónusok, hittanárok) november 18-án, szombaton hitoktatói továbbképzésen vehettek részt a szolnok-belvárosi Szentháromság-plébánián.

2017. november 25. szombat

A Boldogságos Szűz Mária bemutatása a templomban

November 21-én annak a templomnak a felszentelésére emlékezünk, amelyet Jeruzsálemben Szűz Mária tiszteletére építettek a 6. században az ószövetségi templom közelében.

2017. november 21. kedd

tovább »