Február elején a Vatikánba látogat Erdogan török elnök

Újságírók kérdésére a szentszéki sajtószolgálat megerősítette, hogy február 5-én, hétfőn délelőtt Ferenc pápa fogadja Tayyip Erdogan török államfőt az Apostoli Palota könyvtárában.

2018. január 17. szerda

Megérkezett Chilébe Ferenc pápa

Ferenc pápa január 15-én megkezdte 22. nemzetközi apostoli útját, ez alkalommal Chilébe és Peruba látogat. Helyi idő szerint este 8 óra után érkezett Santiago de Chilébe, ahol ünnepi fogadtatás várta.

2018. január 16. kedd

Elindult chilei és perui apostoli útjára Ferenc pápa

A Szentatyát szállító repülőgép január 15-én, nem sokkal reggel kilenc óra előtt indult a római Fiumicino repülőtérről. Ez a dél-amerikai látogatás lesz Ferenc pápa 22. apostoli útja.

2018. január 15. hétfő

„Pápa akárki lehet, nézz csak rám!” – XXIII. János, a jókedvű pápa

A keresztény élet, a Jézussal való mély kapcsolat együtt jár a derűvel, hiszen ő örömhírt bízott ránk. A farsangi időszakban pedig különösen is előtérbe kerül a vidámság. Ennek megélésében szeretnénk segíteni olvasóinkat XXIII. János pápa néhány tréfás megjegyzésének... »

2018. január 13. szombat

Pietro Parolin: 2018 a pápa számára a fiatalok és a család jegyében telik

Az új év elején a pápa közelgő perui és chilei apostoli utazásáról, a családok dublini világtalálkozójáról, az Amoris laetitia kezdetű apostoli buzdításról és a római kúria reformjáról nyilatkozott Pietro Parolin bíboros államtitkár a Vatican Newsnak, a Vatikán új... »

2018. január 12. péntek

Látogatóbarátabbá válik a Vatikáni Múzeum

Barbara Jatta, a Vatikáni Múzeum igazgatója január 10-én adott interjút a Vatikáni Rádió olasz nyelvű adásában annak kapcsán, hogy hamarosan közzéteszik a múzeumkomplexum látogatásának megkönnyítését célzó tervet.

2018. január 11. csütörtök

Ferenc pápa ismét megerősítette: Nem gond, ha az anyukák a Sixtus-kápolnában szoptatnak

Vasárnap, január 7-én tartották a szokásos éves keresztelőt a Sixtus-kápolnában, melyen Ferenc pápa újra bátorította az anyukákat: ha szükségesnek látják, nyugodtan szoptassák meg kisbabáikat, akár a vatikáni kápolnában is.

2018. január 11. csütörtök

Ferenc pápa figyelmeztette a papokat: A csendeknek is fontos szerepe van a misében!

Január 10-én délelőtt a Szentatya folytatta a szentmiséről elkezdett katekéziseit. A dicsőségről, a mise eleji könyörgésről és a csend fontosságáról elmélkedett. Ferenc pápa beszédét teljes terjedelmében közöljük.

2018. január 10. szerda

A pápa cirkuszba invitálja a szegényeket

Az Apostoli Penitenciária szervezésében január 11-én, Rómában cirkuszi előadásra várnak szegényeket, hajléktalanokat, menekülteket, fogvatartottakat és más rászorulókat.

2018. január 10. szerda

Harmincegy új nagykövet mutatkozott be tavaly a Szentszéknél

Az Apostoli Szentszék jelenleg 185 állammal tart fenn diplomáciai kapcsolatot, beleértve a Szuverén Máltai Lovagrendet és az Európai Uniót is. A diplomatákat hagyományosan vízkereszt után, január 8-án köszöntötte Ferenc pápa.

2018. január 10. szerda

Béke csak egymást egyenrangúnak tekintő nemzetek között építhető – A pápa diplomáciai évértékelője

A Szentszéknél akkreditált 183 állam, továbbá a Szuverén Máltai Lovagrend és több nemzetközi szervezet nagykövete előtt tartotta meg Ferenc pápa szokásos nemzetközi évértékelőjét január 8-án. A Szentatya beszédét Érszegi Márk Aurél, Magyarország Szentszéki Nagykövetségének... »

2018. január 9. kedd

Ferenc pápa a pedagógusokhoz: Legyen a nevelésben szolidáris „cinkosság” szülők és tanárok között

A Szentatya január 5-én fogadta az Olasz Katolikus Tanárok Szövetségének képviselőit. Beszédében a találkozás kultúrájának kialakítását, az iskola és a család közötti szövetség újrakötését, valamint a teremtésvédelmi nevelést hangsúlyozta.

2018. január 8. hétfő

Ferenc pápa: Jézus mindnyájunkkal sorsközösséget vállal a mindennapokban

Január 7-én, a déli Úrangyala imádság elimádkozásakor a Szentatya a keresztséget kérő Jézus alázatosságára, az emberrel sorsközösséget vállaló Isten nagyságára irányította a hívők figyelmét. Ferenc pápa beszédének fordítását teljes terjedelmében közöljük.

2018. január 7. vasárnap

Képzeletének ereje szétfeszíti a falakat – Michelangelo az Uránia Nemzeti Filmszínházban

Az Uránia Nemzeti Filmszínház szerencsénkre folytatja „Exhibition on Screen” című remek dokumentumfilm-sorozatát, amelyről már több ízben is írtunk. Bosch, Renoir, Monet és Canaletto után most Michelangelo Buonarroti mester életével és művészetével ismerkedhetünk meg.

2018. január 7. vasárnap

Ferenc pápa: A hit átadására a család szeretetnyelvére van szükség!

Január 7-én, Jézus megkeresztelkedésének ünnepén a Szentatya harmincnégy gyermeket (tizennyolc lányt és tizenhat fiút) keresztelt meg a Sixtus-kápolnában bemutatott szentmisén. Rövid, rögtönzött beszédét teljes egészében közöljük.

2018. január 7. vasárnap

A szentség útjai – Interjú Angelo Amato bíborossal, a Szentek Ügyeinek Kongregációja prefektusával

Angelo Amato bíborossal, a Szentek Ügyeinek Kongregációja prefektusával beszélgetett a boldoggá- és szenttéavatási perek tavaly jóváhagyott új útjáról és az ereklyetisztelet friss szabályairól a L’Osservatore Romano. Nicola Gori interjúja január 4-én jelent meg a vatikáni... »

2018. január 6. szombat

Karácsony óta elektromos orgona szól a vatikáni Szent Péter-bazilikában

A Katolikus Egyház első számú szentélyében egészen eddig egy hagyományos sípos orgona látta el a zenei szolgálatot, ennek helyére érkezett egy elektromos hangszer Pennsylvaniából. Az új orgona karácsonykor volt először hallható.

2018. január 6. szombat

A Vatikán beleegyezett Josef Beran bíboros földi maradványainak Csehországba szállításába

Ferenc pápa engedélyezte, hogy Josef Beran cseh bíboros földi maradványait a Vatikánból Csehországba szállítsák – jelentette január 3-án a cseh közszolgálati hírtelevízió (CT24).

2018. január 5. péntek

Ferenc pápa: Ne másokét, hanem saját bűneinket valljuk meg!

Január 3-án a Szentatya folytatta a szentmiséről elkezdett katekézissorozatát. Ezúttal a mise eleji bűnbánati cselekményről elmélkedett. Ferenc pápa katekézisének fordítását teljes terjedelmében közöljük.

2018. január 3. szerda

Ferenc pápa elmúlt éve dióhéjban

A 2017-es esztendő fontosabb Ferenc pápával kapcsolatos híreit, eseményeit idézzük fel röviden.

2018. január 1. hétfő

tovább »