Máté evangéliuma alapján lelkigyakorlatozik idén a pápa a nagyböjtben

Jézus kínszenvedése, halála és feltámadása Máté evangéliuma szerint – ez lesz a témája a nagyböjti lelkigyakorlatnak, amelyet idén Giulio Michelini ferences vezet a pápa és a Római Kúria tagjai számára az aricciai Isteni Mesterről nevezett lelkigyakorlatos házban március 5. és 10.... »

2017. február 19. vasárnap

„Nyitott kórházak” projekt – nemzetközi támogatás a Szíriában működő katolikus kórházaknak

Szíriában jelenleg többen halnak meg a megfelelő egészségügyi ellátás hiánya miatt, mint a harcmezőn – Mario Zenari bíboros, szíriai apostoli nuncius e megállapítását követően született meg a „Nyitott kórházak” kezdeményezés. A projektet február 16-án mutatták be... »

2017. február 17. péntek

A Szentszék összehangolt cselekvést sürget az óceánok védelmében

A nemzetközi, regionális és helyi politikát egyaránt ösztönzi a Szentszék a tengerek és óceánok biodiverzitásának védelmére, illetve mindazoknak a tevékenységeknek a felszámolására, amelyek pusztítják ezt a gazdagságot.

2017. február 17. péntek

Harmadszor adják át a Gazdaság és Társadalom díjakat

Markus Vogt írónak, illetve Dominique Greiner és Burkhard Schafers újságíróknak ítélték idén a Gazdaság és Társadalom nemzetközi díjat – jelentették be február 15-én a szentszéki sajtóközpontban a Centesimus Annus Alapítvány képviselői. Az elismerést május 18-án adják át... »

2017. február 17. péntek

Ferenc pápa fogadta a téli speciális olimpia küldöttségét

Március 14. és 25. között rendezik a XI. téli speciális olimpiát Ausztriában, Grazban. Magyar versenyzők is részt vesznek a világjátékokon. Ferenc pápa február 16-án fogadta a Vatikánban a Speciális Olimpia Szövetség küldöttségét, közöttük sportolókat.

2017. február 16. csütörtök

Ferenc pápa: Két kezünkkel kell megteremteni a békét!

A háború az ember szívében kezdődik, ezért mindannyian felelősek vagyunk a béke megőrzéséért – erre figyelmeztetett Ferenc pápa február 16-án reggel, a Szent Márta-ház kápolnájában bemutatott szentmisén.

2017. február 16. csütörtök

Lezárult a Római Kúria reformjával foglalkozó bíborosi tanács ülése

Február 13. és 15. között tartották a kilenctagú bíborosi tanács (C9) tizennyolcadik ülését. Az ülésről, melyen Ferenc pápa is részt vett, a szentszéki sajtóközpont igazgatóhelyettese, Paloma García Ovejero számolt be az újságíróknak február 15-én.

2017. február 16. csütörtök

Őslakos népek képviselőivel találkozott a pápa

A szentatya február 15-én a VI. Pál aula kistermében találkozott a világ különböző részein élő őslakos népek képviselővel, akik Rómában gyűltek össze az ENSZ Nemzetközi Mezőgazdaság-fejlesztési Alap (IFAD) 40. vezetőtanácsi ülésének alkalmából.

2017. február 15. szerda

Ferenc pápa: Bátorság, ima és alázat vezérelte az igehirdetésben Szent Cirillt és Metódot

Melyek azok a jegyek, amelyek megkülönböztetik a nagy hírvivőket, akik segítették az Egyház növekedését a világban, és hozzájárultak annak missziós jellegéhez? Erről beszélt Ferenc pápa február 14-i, keddi homíliájában a Szent Márta-ház kápolnájában.

2017. február 14. kedd

A Costa Rica-i püspöki konferencia tagjait fogadta Ferenc pápa

Ferenc pápa február 13-án fogadta a Costa Rica-i püspöki konferencia ad limina látogatást végző tagjait a Vatikánban. A találkozó középpontjában a közép-amerikai ország egyházának helyzete állt.

2017. február 14. kedd

A pápa előszót írt egy a papok által elkövetett szexuális visszaélésekről szóló könyvhöz

Bocsánatot kérek a papok által elkövetett szexuális visszaélések áldozataitól. Maximális szigorral kell fellépnünk az abúzust elkövető papokkal szemben – áll Ferenc pápa a „Megbocsátok magának, atyám” (La perdono, padre) című könyvhöz írt előszavában.

2017. február 14. kedd

Tényleg titkos a Vatikáni Titkos Levéltár?

A Vatikáni Titkos Levéltár csalódást jelent az összeesküvés-elméletek gyártóinak. Sőt, a nagyközönség számára valójában talán még unalmas is: nem különösebben botrányos, nem is különösebben titkos.

2017. február 13. hétfő

Ferenc pápa: Ne álljunk szóba a kísértővel, imádkozzunk Istenhez!

A szentatya a kísértésről elmélkedett február 10-én, pénteken reggeli szentmiséjében a Szent Márta-ház kápolnájában.

2017. február 10. péntek

Ferenc pápa Twitter-üzenete február 10-én

A szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán.

2017. február 10. péntek

A pápa fogadta a Katolikus Nevelés Kongregációja tagjait

A szentatya február 9-én találkozott a dikasztérium prefektusával, Giuseppe Versaldi bíborossal, az újonnan kinevezett tagokkal, illetve a Gravissimum Educationis Alapítvány tagjaival. A találkozón a kongregáció tagjaként jelen volt Erdő Péter bíboros, prímás is.

2017. február 9. csütörtök

Ferenc pápa: A nő teremti meg a harmóniát, ami széppé teszi a világot

Nők nélkül nincs harmónia a világban – jelentette ki a szentatya február 9-én reggel, a Szent Márta-ház kápolnájában bemutatott szentmisén.

2017. február 9. csütörtök

Ferenc pápa Twitter-üzenete február 9-én

A szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán.

2017. február 9. csütörtök

Ferenc pápa: Egymástól tanulunk remélni, egymást támogatjuk a reményben

Február 8-án a szentatya a keresztény remény közösségi jellegéről elmélkedett a VI. Pál teremben tartott általános kihallgatás keretében. Katekézisét teljes terjedelmében közöljük.

2017. február 8. szerda

Tiltakozást váltottak ki a Ferenc pápa ellen Rómában kiragasztott plakátok

Agostino Vallini, Róma vikáriusa az utcákra kiragasztott, Ferenc pápát bíráló plakátok kapcsán így nyilatkozott: „A hívek és a városlakók nem érzik magukénak ezeket a plakátokat” – adja hírül az Avvenire, az olasz püspöki konferencia (CEI) napilapja.

2017. február 7. kedd

Ferenc pápa: Isten gyermekeivé tesz bennünket, és ránk bízza a Földet

Isten az embert a maga képére és hasonlatosságára teremtette, hogy ura legyen a földnek, és melléadta az asszonyt, hogy szeresse. Erről elmélkedett a pápa január 7-én reggel, a Szent Márta-ház kápolnájában bemutatott szentmisén.

2017. február 7. kedd

tovább »