A hitoktatásról és a cigánypasztorációról tartottak képzést kispapoknak Gyulafehérváron

A Gyulafehérvári Papnevelő Intézet keretei között működő Erdélyi Magyar Egyházirodalmi Iskola (EMEI) szervezésében hitoktatás és cigánypasztoráció témájában tartottak képzést a kispapoknak március 15-én és 16-án.

2019. március 19. , kedd

„A misszió nem áldozat, hanem kiváltság” – Verbita cigánypasztoráció Dél-Borsodban

Az Isteni Ige Társasága Magyar Rendtartománya JPIC Irodájának pasztorációs törekvései az igazságos és békés világ megőrzésére, az emberi jogok védelmére és a teremtett világ megóvására irányulnak. Az iroda által koordinált cigánypasztorációról Vrazala Marianna önkéntes... »

2019. március 7. , csütörtök

Művészeti versenyt hirdetnek Choli Daróczi József emlékére

A debreceni Szent Miklós Görögkatolikus Roma Szakkollégium pályázatot hirdet 8 és 17 év közötti fiatalok számára. A versenyen a tavaly elhunyt cigány költő, népművelő, Choli Daróczi József egy-egy művét kell feldolgozni valamelyik művészeti ágban.

2019. február 27. , szerda

A Szent Miklós görögkatolikus kollégium nyerte a keresztény roma szakkollégiumok fociviadalát

Debrecenben rendezték meg a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat VII. Országos Teremlabdarúgó Tornáját február 16-án, tíz csapat részvételével. Az esemény célja, hogy a sport közös szeretete által erősítse a közösséget.

2019. február 19. , kedd

Jószolgálat díj – A kerecsendi plébánia világi elnöke lett az év önkéntese

Idén is több ezer szavazat érkezett a Jószolgálat-díj önkéntes kategóriáinak jelöltjeire január 21–31. között. Az év önkéntese Elekné Román Katalin lett, aki a Kerecsendi Római Katolikus Egyházközségben két évtizede segíti a cigányok beilleszkedését.

2019. február 3. , vasárnap

Wallenberg-díjat kapott Székely János püspök

Január 16-án, szerdán délután adták át az idei Raoul Wallenberg-díjakat Budapesten, a Goldmark Teremben. A kitüntetettek között van Székely János szombathelyi megyéspüspök is.

2019. január 17. , csütörtök

Karácsonyi liturgia Szocska Ábellel a huszártelepi kápolnában

Karácsonyi liturgia Szocska Ábel püspökkel, ajándékozás, ünnepi műsorok és közös agapé volt december 23-án a nyíregyházi huszártelepi kápolnában.

2019. január 2. , szerda

Jótékonysági gyűjtést szerveztek a gilvánfai óvoda számára

A Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony-főplébánia közössége Osztie Zoltán plébános vezetésével 2018 októberében indított jótékonysági gyűjtést a Baranya megyei, négyszáz lakosú Gilvánfa község Csupaszív óvodája számára. Az adományokat december 18-án adták át az... »

2018. december 22. , szombat

A debreceni roma szakkollégium diákjai az „Add tovább”-házikó fő házigazdái

Ötödik alkalommal nyílt meg az „Add tovább”-házikó a debreceni főtéren. Karácsonyig a Debreceni Karitatív Testület tagszervezetei gyűjtik itt a felajánlásokat: háromezer rászoruló család ünnepét szeretnék szebbé tenni.

2018. december 17. , hétfő

Hodászi óvodások kántáltak a nyíregyházi püspöki hivatalban

Ismét karácsonyi műsort adtak a hodászi Angyalok Kertje Görögkatolikus Óvodába járó gyerekek a nyíregyházi püspöki hivatalban december 11-én.

2018. december 14. , péntek

Isten szemében egyenlőek vagyunk – Érzékenyítő foglalkozás a szombathelyi premontrei gimnáziumban

November 28-án a szombathelyi Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnáziumba látogatott Orsós Zoltán csákánydoroszlói plébános és Sziráki Péter, a zalaegerszegi „Rád találtam!” dicsőítő csoport tagja, hogy a cigánypasztorációról szóló, érzékenyítő foglalkozást tartsanak a... »

2018. december 6. , csütörtök

Szocska A. Ábel meglátogatta a nyírkátai egyházközséget és a cigány közösségi házat

A nyírkátai cigány közösségi házat és a készülő adománypontot is meglátogatta a Nyíregyházi Egyházmegye püspöke, Szocska A. Ábel november 24-én.

2018. december 2. , vasárnap

Pe jekh shib: egy nyelven – Krisztus Király ünnepének előestéjén indul a Romano Maria Radio

November 23-án sajtótájékoztatón jelentette be Szabó Tamás, a Mária Rádió elnöke, hogy a Krisztus Király ünnepét megelőző szombattól, november 24-től kezdi meg működését a Romano Maria Radio online cigány rádió, ami a www.romanomariaradio.hu címen érhető el.

2018. november 23. , péntek

Pro Caritate díjat kapott Balogh Győző János

A szociális munka napján, november 12-én Pro Caritate díjjal tüntették ki Balogh Győző János görögkatolikus lelkipásztort, rakacai parókushelyettest a cigánypasztorációban nyújtott tevékenységéért.

2018. november 23. , péntek

Hogyan lesz egy benzinkutasból diakónus? – Nyáry Krisztiánnal beszélgetett „Béla atya”

November 19-én, hétfőn este a budapesti Magvető Caféban Nyáry Krisztián kérdezte Molnár-Gál Béla állandó diakónust, iskolaigazgatót, Röhrig Géza Kossuth-díjas színészt, írót, költőt és Nagy Szabolcs fotóriportert a szociális területen szerzett tapasztalataikról.

2018. november 20. , kedd

Balogh Győző görögkatolikus lelkész a cigánypasztorációról

Balogh Győző János az Egyház cigányok körében végzett missziójáról írja doktori dolgozatát, amelynek előkészítéséhez Rómában folytatott kutatásokat. A cigány származású görögkatolikus lelkészhelyettessel Somogyi Viktória beszélgetett a Vatikáni Rádió magyar nyelvű... »

2018. november 15. , csütörtök

Közelebb az angyalokhoz – Cigány hittanosok találkozója Ózdon

Az ózdi görögkatolikus parókia adott otthont a cigány hittanosok találkozójának október 30-án.

2018. november 14. , szerda

Ötödször szerveztek kerekasztal-beszélgetést a romapasztorációról Nyíregyházán

Ismét összegyűltek a cigánypasztoráció iránt érdeklődők a nyíregyházi Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskolán november 6-án.

2018. november 7. , szerda

Lépjünk oda minden emberhez – Michael August Blume látogatása a Pécsi Egyházmegyében

Szent Mór, az egyházmegye társvédőszentje ünnepéhez kapcsolódva október 25. és 27. között látogatást tett a Pécsi Egyházmegyében a magyarországi apostoli nuncius, Michael August Blume alessanói címzetes érsek, verbita szerzetes.

2018. október 30. , kedd

Horváth Gyula: Háború

Horváth Gyula tizenhat évesen publikált először, ezután versei rendszeresen megjelentek az Élet és Irodalomban, a Vigiliában, az Új Írásban, a Tiszatájban. Első verseskötete 1991-ben jelent meg, „Megfagyott ország” címmel, 52 ezer példányban. A „Háború” című kötet versei... »

2018. október 22. , hétfő

tovább »