Ismét díjat nyert a Görögkatolikus Roma Szakkollégium munkatársáról szóló film

A Ceglédi Filmfesztiválon áprilisban második helyet szerzett dokumentumfilm kategóriában a Tóth Andrea életét bemutató, Kitörés című alkotás, melyet R. Nagy Csilla rendezett.

2019. május 21., kedd

Karitász határok nélkül – Délvidékre látogattak a Karitász képviselői

Délvidékre látogatott a magyarországi Katolikus Karitász, hogy továbberősítse együttműködését a helyi karitászszervezetekkel. A Karitász vezetői a szabadkai és a nagybecskereki egyházmegye területére látogattak el, hogy betekintést nyerjenek az ott működő szociális intézmények... »

2019. május 20., hétfő

A Kaposvári Egyházmegyébe látogatott Michael August Blume apostoli nuncius

Május 13-án Varga László megyéspüspök meghívására Michael August Blume, az Apostoli Szentszék magyarországi nagykövete a Kaposvári Egyházmegyébe látogatott, ahol a papsággal és a hívekkel, Somogy megye és Kaposvár vezetőivel is találkozott.

2019. május 15., szerda

Lezárult a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet felzárkóztatást segítő ötéves projektje

Május 8–9-én „Minőségi oktatás mindenkinek” címmel projektzáró konferenciát rendezett a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet Szatmárnémetiben, az Iparosotthonban.

2019. május 14., kedd

A remény emberei kiutat mutatnak – Cigánypasztorációs találkozót rendeztek Budapesten

A magyar püspöki konferencia Caritas in Veritate Bizottsága és a Sója Miklós Nyitott Ház Egyesület május 13-án cigánypasztorációs referenseknek szervezett találkozót, melynek házigazdája Székely János püspök, az MKPK Cigánypasztorációs Bizottságának és Caritas in Veritate... »

2019. május 14., kedd

Roma és szinti közösségek tagjait fogadta Ferenc pápa

Ferenc pápa május 9-én vezette a Rómában élő roma és szinti közösség imatalálkozóját, amelyen közel ötszázan vettek részt a Vatikánban. A Szentatya fájdalmának adott hangot a diszkrimináció és a faji gyűlölet miatt, amellyel szembe kell nézniük.

2019. május 10., péntek

„Jézussal együtt az embert kezdjük el keresni” – Beszélgetés a roma fiatalok iskolai integrációjáról

Május 7-én cigánypasztorációs kerekasztal-beszélgetést rendeztek a nyíregyházi Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskolán, melynek keretében a tudományos megállapításokon és a pasztoráció képviselőinek meglátásain túl a cigány fiatalok is elmondhatták... »

2019. május 9., csütörtök

Jakubinyi György érsek bérmált több mint száz cigány hívőt Sepsiszentgyörgyön

Nem mindennapi eseményben volt része a sepsiszentgyörgyi Mária, Világ Királynője-egyházközség híveinek május 1-jén, hiszen Jakubinyi György gyulafehérvári érsek a bérmálás szentségét száznál is több roma hívőnek szolgáltatta ki.

2019. május 9., csütörtök

A Gál Ferenc Főiskolán rendezték meg a roma szakkollégiumok országos konferenciáját

„Magam mondom el!” címmel rendezték meg május 3-án a Roma Szakkollégiumok Országos Tudományos, Ismeretterjesztő Konferenciáját Szegeden, a Gál Ferenc Főiskolán.

2019. május 8., szerda

Boldog Ceferino vértanút ünnepelték Esztergomban

Május 4-e Boldog Ceferino roma származású vértanú emléknapja. Ez alkalomból Esztergomban a Boldog Ceferino Roma Misszió több mint százfős közösséggel ünnepelt a sportcsarnokban, ahová Mohos Gábor, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye segédpüspöke is ellátogatott.

2019. május 7., kedd

Vecsei Miklós: A nyomorban élők felzárkóztatása az egész társadalom ügye

Április közepén Vecsei Miklóst nevezték ki a diagnózisalapú felzárkózási roma stratégia előkészítésének és végrehajtásának koordinálásáért felelős miniszterelnöki biztosává. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnökét új feladatáról kérdeztük.

2019. május 6., hétfő

Ismét Miskolcra látogatott Michael August Blume

A szentszéki nagykövet április 30-án tett újabb hivatalos látogatást a Miskolci Egyházmegyében. Többek között a miskolci Görögkatolikus Roma Szakkollégiumot is felkereste Ternyák Csaba egri érsekkel együtt.

2019. május 3., péntek

Püspöki szentmise a zalaegerszegi büntetés-végrehajtási intézetben

Április 15-én, nagyhétfőn Zalaegerszegre, a Zala Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetbe látogatott Székely János szombathelyi megyéspüspök, aki Gyöngyös Balázs börtönlelkésszel együtt mutatott be szentmisét a fogvatartottaknak.

2019. április 26., péntek

Anyagi segítség és keresztény értékrend – Szent Gellért-ösztöndíjasokkal találkoztunk Körömben

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Körömben jártunk, ahol a Szent Gellért-ösztöndíjpályázat kapcsán bepillanthattunk a település és a helyi iskola múltjába és jelenlegi örömeibe, gondjaiba.

2019. április 23., kedd

Megünnepelték a nemzetközi roma napot Marosszentgyörgyön és Nagybányán

Francia, lengyel, portugál, olasz, spanyol önkéntesek, bábelőadás, muzsikaszó, vidám programok, új barátságok – jó hangulatban telt a nemzetközi roma nap Marosszentgyörgyön és Nagybányán április 8-án.

2019. április 12., péntek

Roma közösségfejlesztési projekt indul a Miskolci Egyházmegyében

A Miskolci Egyházmegye által fenntartott Görögkatolikus Cigánymissziós Koordinációs Iroda és konzorciumi partnere, a miskolci Dialóg a Közösségekért Közhasznú Egyesület európai uniós támogatást nyert az egyházak közösségfejlesztő tevékenységének bővítését célzó EFOP-program... »

2019. április 11., csütörtök

Reményteli Országban Mindenki Ajándék – Roma–magyar imaest Szegeden a roma világnap alkalmából

A Szegedi Keresztény Roma Szakkollégium és a Szegedi Katolikus Egyetemi Lelkészség hetedszer tartott roma–magyar imaestet a roma kultúra világnapja alkalmából. Az április 7-i imaestet, mely a vasárnap esti szentmiséhez kapcsolódott, Köllő Sándor egyetemi és szakkollégiumi lelkész vezette... »

2019. április 10., szerda

„A falak bontogatása a dolgunk” – A roma kultúra világnapja Körömben

Április 8-án, a roma kultúra világnapján a körömi romák és a köztük élő verbiták is lelkesen ünnepeltek. És nemcsak ők, hanem az egész település, amely bőrszínre való tekintet nélkül jó közösség akar lenni.

2019. április 9., kedd

A gyakorlatban tanulják a cigánypasztorációt a Nyíregyházi Egyházmegye papnövendékei

A Nyíregyházi Egyházmegye Cigánypasztorációs Bizottsága február elejétől lehetőséget biztosít a görögkatolikus papnövendékek számára, hogy rendszeresen roma közösségekbe látogassanak.

2019. április 9., kedd

A szeretetszolgálat logikája – A Gyulafehérvári Caritas segítségével változások indultak Zetelakán

A Hargita megyei Zetelaka község kibővítette kapcsolatát a Gyulafehérvári Caritas szervezettel. Az eredményekről és a tervekről Balázs Katalin beszámolóját közöljük a gyulafehérvári szeretetszolgálat honlapjáról.

2019. április 6., szombat

tovább »