Balogh Győző görögkatolikus lelkész a cigánypasztorációról

Balogh Győző János az Egyház cigányok körében végzett missziójáról írja doktori dolgozatát, amelynek előkészítéséhez Rómában folytatott kutatásokat. A cigány származású görögkatolikus lelkészhelyettessel Somogyi Viktória beszélgetett a Vatikáni Rádió magyar nyelvű... »

2018. november 15. csütörtök

Közelebb az angyalokhoz – Cigány hittanosok találkozója Ózdon

Az ózdi görögkatolikus parókia adott otthont a cigány hittanosok találkozójának október 30-án.

2018. november 14. szerda

Ötödször szerveztek kerekasztal-beszélgetést a romapasztorációról Nyíregyházán

Ismét összegyűltek a cigánypasztoráció iránt érdeklődők a nyíregyházi Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskolán november 6-án.

2018. november 7. szerda

Lépjünk oda minden emberhez – Michael August Blume látogatása a Pécsi Egyházmegyében

Szent Mór, az egyházmegye társvédőszentje ünnepéhez kapcsolódva október 25. és 27. között látogatást tett a Pécsi Egyházmegyében a magyarországi apostoli nuncius, Michael August Blume alessanói címzetes érsek, verbita szerzetes.

2018. október 30. kedd

Horváth Gyula: Háború

Horváth Gyula tizenhat évesen publikált először, ezután versei rendszeresen megjelentek az Élet és Irodalomban, a Vigiliában, az Új Írásban, a Tiszatájban. Első verseskötete 1991-ben jelent meg, „Megfagyott ország” címmel, 52 ezer példányban. A „Háború” című kötet versei... »

2018. október 22. hétfő

Húszéves az alsószentmártoni Szent Márton Óvoda

Alapításának huszadik évfordulóját ünnepelte az alsószentmártoni Szent Márton Óvoda. Az október 15-én tartott jubileumi ünnepségen Udvardy György megyéspüspök megáldotta a máriagyűdi kegyszobor másolatát, amit az óvodában helyeztek el.

2018. október 19. péntek

Három éve képez romapasztorációs munkatársakat a Ceferino Intézet

A Boldog Ceferino Intézet 2015 augusztusában romapasztorációs lelkipásztori munkatársak képzését indította el az ország több pontján. Emődiné Csapó Barbara, a Lehetőségek Iskolája programvezetője beszámolóját közöljük a képzés eredményeiről.

2018. október 18. csütörtök

Megáldották a hajdúdorogi úti ikont és gyümölcsöskertet

Még júliusban helyezte el és szentelte meg az úti ikon alapkövét a hajdúdorogi romatelepen Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita és Szocska Ábel nyíregyházi megyéspüspök. A gyümölcsöskerttel körülvett szentképet szeptember 28-án áldotta meg Kocsis Fülöp érsek.

2018. október 4. csütörtök

A hit ott él a roma emberek szívében – Székely János püspök előadása

A roma emberekben ott él a hit. Ez lehet az egyik terület, ahol segíthetjük társadalmi integrációjukat, felzárkóztatásukat, mondta Székely János szombathelyi megyéspüspök szeptember 26-án, „A mai világ az evangélium fényében” című előadás-sorozat őszi alkalmán... »

2018. október 3. szerda

A szeretet átvisz az életen – Romapasztorációs munkatársak tanúsítványait adták át Esztergomban

Esztergomban ötven, az egyéves képzést elvégzett résztvevőnek nyújtott át lelkipásztori munkatársi tanúsítványt Székely János, a romapasztoráció ügyével megbízott püspök szeptember 30-án.

2018. október 1. hétfő

Gyógyulni és gyógyítani – Cigánypasztorációs találkozó Egerben

„Teljes közösség Krisztussal az Egyház szentségeiben” – tizenhatodik alkalommal rendeztek cigánypasztorációs konferenciát Egerben. Szeptember 27. és 29. között az egri Szent János Házban gyűltek össze a szolgálatban elkötelezett cigány és nem cigány emberek szakmai, lelki... »

2018. szeptember 29. szombat

Tatán tartották a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat tanévnyitó konferenciáját

Szeptember 22–23-án rendezték meg a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat (KRSZH) tanévnyitó konferenciáját Tatán, a Jezsuita Roma Szakkollégium szervezésében.

2018. szeptember 27. csütörtök

Közösségi programok a korai iskolaelhagyás megelőzése érdekében

A roma lányok korai iskolaelhagyása megelőzésének támogatására hirdetett pályázatot az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából. A kokadi egyházközség pályázati programjában helyi, álmosdi és bagaméri diáklányok vesznek... »

2018. szeptember 26. szerda

Katolikus cigány közösségek búcsúját ünnepelték Máriapócson

Szeptember 15–16-án tartották a máriapócsi nemzeti kegyhelyen a katolikus cigány közösségek búcsúját.

2018. szeptember 17. hétfő

Ne csak termoszmeleget árasszunk! – Beszélgetés Pál József Csaba új temesvári megyéspüspökkel

Pál József Csaba kanonokot, a hegyvidéki főesperesség elöljáróját, a resicabányai Havas Boldogasszony-templom plébánosát május 16-án nevezte ki Ferenc pápa a Temesvári Egyházmegye megyéspüspökévé. Püspökké szentelésére és beiktatására augusztus 6-án került sor a temesvári... »

2018. szeptember 9. vasárnap

Szombathelyen tartották az első hazai női cigány cursillót

Szombathelyen rendezték meg augusztus 16–19. között az első női cigány cursillót Magyarországon, melyről egy résztvevő, Horváth Lászlóné beszámolóját adjuk közre.

2018. szeptember 5. szerda

Görögkatolikus Felsőoktatási és Kulturális Diákotthon – Új név, új feladatok

Új nevet kapott az évek óta működő Görögkatolikus Egyetemi és Főiskolai Kollégium és szervezeti egységei Miskolctapolcán. Ezzel együtt az intézmény feladatai is bővültek. A Görögkatolikus Felsőoktatási és Kulturális Diákotthon igazgatójával, Makkai Lászlóval készült... »

2018. augusztus 27. hétfő

Roma festők, akik hallgatnak a színekre – Vándorúton a válogatás a kortárs alkotók gyűjteményéből

Több hazai városban, de már Spanyolországban, Németországban, Ausztriában is megtekinthető volt az a kiállítás, amelyet a Fővárosi Roma Oktatási és Kulturális Központ gyűjteményéből válogattak.

2018. augusztus 26. vasárnap

„Mint minden emberi közösség” – Cigánypasztoráció a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyében

Juhász Imre újfehértói plébánossal szolgálatáról, tapasztalatairól beszélgetett a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye honlapjának munkatársa.

2018. augusztus 24. péntek

Rendhagyó munkakereső programot indított Pécsen a Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Egy rendhagyó, tapasztalatra és gyakorlati tudásra épülő új program keretében három hónapon belül akár jól kereső állásuk is lehet a munkakereső pécsi romáknak. A PécsMa.hu portál tudósított a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Nyolc Boldogság Alapítvány nemzetközi RARE... »

2018. augusztus 24. péntek

tovább »