Katolikus cigány közösségek búcsúját ünnepelték Máriapócson

Szeptember 15–16-án tartották a máriapócsi nemzeti kegyhelyen a katolikus cigány közösségek búcsúját.

2018. szeptember 17. hétfő

Ne csak termoszmeleget árasszunk! – Beszélgetés Pál József Csaba új temesvári megyéspüspökkel

Pál József Csaba kanonokot, a hegyvidéki főesperesség elöljáróját, a resicabányai Havas Boldogasszony-templom plébánosát május 16-án nevezte ki Ferenc pápa a Temesvári Egyházmegye megyéspüspökévé. Püspökké szentelésére és beiktatására augusztus 6-án került sor a temesvári... »

2018. szeptember 9. vasárnap

Szombathelyen tartották az első hazai női cigány cursillót

Szombathelyen rendezték meg augusztus 16–19. között az első női cigány cursillót Magyarországon, melyről egy résztvevő, Horváth Lászlóné beszámolóját adjuk közre.

2018. szeptember 5. szerda

Görögkatolikus Felsőoktatási és Kulturális Diákotthon – Új név, új feladatok

Új nevet kapott az évek óta működő Görögkatolikus Egyetemi és Főiskolai Kollégium és szervezeti egységei Miskolctapolcán. Ezzel együtt az intézmény feladatai is bővültek. A Görögkatolikus Felsőoktatási és Kulturális Diákotthon igazgatójával, Makkai Lászlóval készült... »

2018. augusztus 27. hétfő

Roma festők, akik hallgatnak a színekre – Vándorúton a válogatás a kortárs alkotók gyűjteményéből

Több hazai városban, de már Spanyolországban, Németországban, Ausztriában is megtekinthető volt az a kiállítás, amelyet a Fővárosi Roma Oktatási és Kulturális Központ gyűjteményéből válogattak.

2018. augusztus 26. vasárnap

„Mint minden emberi közösség” – Cigánypasztoráció a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyében

Juhász Imre újfehértói plébánossal szolgálatáról, tapasztalatairól beszélgetett a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye honlapjának munkatársa.

2018. augusztus 24. péntek

Rendhagyó munkakereső programot indított Pécsen a Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Egy rendhagyó, tapasztalatra és gyakorlati tudásra épülő új program keretében három hónapon belül akár jól kereső állásuk is lehet a munkakereső pécsi romáknak. A PécsMa.hu portál tudósított a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Nyolc Boldogság Alapítvány nemzetközi RARE... »

2018. augusztus 24. péntek

Nyáron is aktívak a debreceni görögkatolikus szakkollégisták

A debreceni Szent Miklós Görögkatolikus Roma Szakkollégium hallgatói a társadalmi felelősségvállalás és a tudományos munka ötvözésének jegyében három településen végeztek kérdőíves kutatást és önkéntes munkát idén nyáron.

2018. augusztus 14. kedd

Rászorulóknak gyűjtöttek tanszert a debreceni roma szakkollégium diákjai

Tanszergyűjtést szervez rászoruló gyermekek számára a Debreceni Karitatív Testület. A szervezet augusztus 25-ig minden hétvégén várja az adományokat az akcióban részt vevő debreceni áruházban. A cél, hogy legalább 200 családnak segítsenek az iskolakezdés előtt.

2018. augusztus 14. kedd

„Cigányok, tudjuk, milyenek…” – Egy felemelő regény margójára

A méltán neves svéd író, újságíró, Majgull Axelsson, akinek eddig egyetlen műve jelent meg magyarul, a nálunk 2002-ben kiadott „Áprilisi boszorkány”, ezúttal egy szokatlan holokausztregénnyel rendíti meg magyar olvasóit.

2018. augusztus 5. vasárnap

„A szelídek fegyvere az Isten szava” – Imádság a pharrajimos és a kislétai gyilkosság évfordulóján

Augusztus 2-án ökumenikus és vallásközi imaórát tartottak a Sant’Egidio közösség szervezésében Budapesten, a Jézus Szíve-templomban a roma holokauszt és a kislétai cigánygyilkosság évfordulójához kapcsolódóan. Az imádságot Székely János szombathelyi megyéspüspök... »

2018. augusztus 3. péntek

Úti ikont és gyümölcsöskertet kap a hajdúdorogi roma közösség

Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita és Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök helyezte el és szentelte meg az úti ikon alapkövét július 15-én a hajdúdorogi romatelepen.

2018. július 31. kedd

A görögkatolikus roma szakkollégium is bemutatkozott a Campus Fesztiválon Debrecenben

Július 18. és 21. között tizenegyedik alkalommal rendezték meg Debrecenben a keleti térség legnagyobb, fiatalokat megszólító rendezvényét, a Campus Fesztivált. A Szent Miklós Görögkatolikus Diákotthon és Roma Szakkollégium egyetemistái is várták standjukhoz az érdeklődőket a... »

2018. július 24. kedd

Öngondoskodó háztartások a Pécsi Egyházmegyében

Az „Öngondoskodó háztartások” programcsoport a Katolikus Karitász családokat támogató modellprogramja. Három karitászprogram tartozik ebbe a körbe: az „Akarom”, a „Zöldellő kertek”, valamint a „Szép otthonok”. Utóbbi tavaly indult útjára a Pécsi Egyházmegyében.

2018. július 16. hétfő

Cigány cursillós közösség zenélt a Kaposváron bemutatott püspöki szentmisén

Július 8-án Varga László megyéspüspök szentmisét celebrált a kaposvári Szent Imre-templomban. A liturgián a szendrőládi cigány cursillós közösség végzett zenei szolgálatot.

2018. július 10. kedd

Az Ukrajnai Római Katolikus Püspöki Konferencia felhívása a helyi romákat ért támadások kapcsán

Az Ukrajnai Római Katolikus Püspöki Konferencia felhívását közöljük, melyet az ukrajnai romákat ért támadások kapcsán június 25-én tettek közzé.

2018. június 30. szombat

Száron nyaraltak a Sant’Egidio közösség fiataljai a monori cigány gyerekekkel

A Sant’Egidio közösség tagjai, fiataljai június 22. és 24. között Száron, az Élni jó házban nyaraltak együtt a monori cigánytelepen élő gyerekekkel, akikkel szeptember óta hetente találkoznak, részt vesznek „a béke iskolája” alkalmain.

2018. június 26. kedd

Roma délután – nem csak romáknak

Első alkalommal szervezett roma délutánt június 15-én a Zala megyei Gutorfölde plébániájának közössége. A rendezvényt meglátogatta Székely János szombathelyi megyéspüspök is.

2018. június 21. csütörtök

Érzik, hogy itt a helyem – Egy cigány kispap az övéi között Erdélyben

Sepsiszentgyörgyön egy éve hol itt, hol ott tűnik fel egy fiatal, lelkes kispap, aki állandóan szervez. Kalányos Ottó két gyakorlati félévet töltött az őrkői Mária, a Világ Királynője plébánián mint Márkus András plébános és a Szeretet Misszionáriusainak segítője.... »

2018. június 11. hétfő

Idén is szervez iskolatáska- és tanszergyűjtést a Miskolci Egyházmegye cigánymissziós irodája

A Miskolci Egyházmegye Cigánymissziós és Koordinációs Irodája idén is meghirdeti iskolatáska- és tanszergyűjtési akcióját. Az iroda felhívását közöljük.

2018. június 7. csütörtök

tovább »