Háromnyelvű papszentelés volt Máriapócson

Máriapócson június 18-án, a nagyszülők és unokák búcsújának keretében szentelték a Hajdúdorogi Főegyházmegye papjává Lakatos Péter diakónust. A szentelés három nyelven: magyar, romani és jelnyelven zajlott.

2017. június 19. hétfő

Katolikus cigányok találkozóját tartották Kárpátalján

A felső-Tisza-vidéki Visk templomában tartották idén a munkácsi egyházmegye cigány híveinek találkozóját június 10-én. Több mint kétszázan érkeztek a különböző településekről: Gálocsból, Koncházáról, Homokról, Pósaházáról, Beregújfaluból és Viskről. Majnek Antal... »

2017. június 15. csütörtök

Száztíz éves a gyulaji óvoda

A Magoncka Óvoda, a Galló József Általános Iskola társintézménye fenntartója 2015 óta a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. A jubileumi ünnepségen június 10-én Vecsei Miklós, a szervezet alelnöke átadta a Jelenlét program Magyar Örökség díjának másolatát Dobos Károlyné egykori... »

2017. június 13. kedd

„Egy hely, ahol közösségre és támogatásra lelsz” – Bemutatkozik a miskolci cigány szakkollégium

A Borsod Online munkatársa, Horváth Imre kérdezte a Miskolci Görögkatolikus Cigány Szakkollégium vezetőjét, Makkai Lászlót és Szajkó Cintiát a szakkollégiumi életről.

2017. június 5. hétfő

Átadták a 2017-es Jószolgálat díjakat

Ünnepélyes keretek között adták át május 31-én, szerdán este Budapesten, a Várkert Bazár rendezvénytermében a Jószolgálat díjakat. Az életműdíjat Somos László kaposfői plébános kapta a roma közösségért végzett munkájáért. A díjazottak között van a székesfehérvári Szent... »

2017. június 2. péntek

A Szent Miklós Görögkatolikus Roma Szakkollégium és Diákotthon mentori találkozót szervezett

A Szent Miklós Görögkatolikus Roma Szakkollégium és Diákotthon május 31-én mentori találkozót szervezett.

2017. június 2. péntek

Cigánypasztorációs közösségi házat adtak át Sajópetriben

Ünnepélyes keretek között adták át és szentelték meg a cigánypasztorációs közösségi ház új épületét Sajópetriben május 29-én. A faluszéli házban végleges otthonra talált minden cigánypasztorációs feladat és tevékenység.

2017. június 1. csütörtök

A miskolci Görögkatolikus Cigány Szakkollégium gyűjtött a rászoruló nagyváradi fiataloknak

A miskolci Görögkatolikus Cigány Szakkollégium gyűjtést szervezett a Böjte Csaba alapítványához tartozó nagyváradi Szent Angéla Ház fiataljainak. Az összegyűlt adományok a múlt héten értek célba.

2017. május 31. szerda

Fiatalok szerveznek játékos hétvégéket a kerecsendi roma gyerekeknek – KÉPRIPORT

Huszonkettedik nyári táborukra készülnek a Heves megyei Kerecsenden azok az önkéntesek, akik roma gyerekeknek és családjaiknak szerveznek közösségteremtő programokat. A képriport fotói a legutóbbi, május 13–14-i hétvégén készültek.

2017. május 16. kedd

Dobogós helyen végeztek a gyulaji iskolások az országos nemzetiségi tanulmányi versenyen

Második és harmadik helyezést értek el az Országos Általános Iskolai Nemzetiségi Tanulmányi Versenyek keretében megrendezett roma népismereti vetélkedő április 17–28. között zajló döntőjében a Magyar Máltai Szeretetszolgálat gyulaji Galló József Általános Iskolájának... »

2017. május 8. hétfő

Szoboravatót tartottak az ózdi Szent II. János Pál Katolikus Általános Iskolában

Az intézmény iskolanapja április 27-e, Szent II. János Pál szentté avatásának emléknapja. Idén az ünnepség keretében az iskola dolgozóinak összefogásával és adakozásából az intézmény aulájában felállították Szent II. János Pál szobrát.

2017. május 1. hétfő

Egyházi közreműködéssel segítik egészségügyi diplomához a hátrányos helyzetű fiatalokat Miskolcon

Kiegészítő együttműködési megállapodást kötött a miskolci Görögkatolikus Cigány Szakkollégium és a Miskolci Egyetem (ME) Egészségügyi Kara április 26-án. Az együttműködés célja a hátrányos helyzetű fiatalok egészségügyi diplomához segítése.

2017. április 26. szerda

Nemzetiségi bázisintézmény lett a Máltai Szeretetszolgálat gyulaji általános iskolája és óvodája

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Galló József Általános Iskola és Magoncka Óvoda április 20-án elnyerte az Oktatási Hivatal Bázisintézménye címet a nemzetiségi oktatási intézmények pályázatában.

2017. április 21. péntek

Roma–magyar imaestet tartottak a szegedi dómban

Ötödik alkalommal rendeztek közös roma–magyar áhítatot a szegedi dómban április 8-án, szombaton. A nemzetközi roma napon a Szegedi Keresztény Roma Szakkollégium és a Szegedi Katolikus Egyetemi Lelkészség együtt hívta imára a város fiataljait.

2017. április 11. kedd

Ferenc pápa üzenetben köszöntötte a „Romák helyzete Európában” konferencia résztvevőit

Ferenc pápa üzenetben köszöntötte a Magyarország Szentszéki Nagykövetsége által Rómában, április 7-én szervezett „Romák helyzete Európában” című konferencia résztvevőit. A rendezvény a romák tágabb európai közösségbe történő integrációjának témáját járta... »

2017. április 8. szombat

Csandra szekere – Vitézy László filmje

Érdekes, tanulságos és megható mondatok hangzottak el a „Csandra szekere” werkfilmjében, a legfontosabb éppen a rendező szájából, a cigányságra vonatkozóan: „Szerintem igazi magyarok”. Vitézy László filmalkotását április 8-án este a Duna Televízión, április 9-én az M5-ös... »

2017. április 7. péntek

Székely János esztergom-budapesti segédpüspök áldotta meg a jánosházi közösségi Dorottya-kertet

Március 24-én áldotta meg a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász által kialakított kertet Székely János esztergom-budapesti segédpüspök a jánosházi plébánia udvarán. Az ünnepi avatást megelőzően szentmisét mutatott be. A program cigány családtalálkozóval és műsorokkal folytatódott... »

2017. április 3. hétfő

Megkezdődött a szakmai munka a hodászi cigány egyházközség tanodájában

A Hodászi Görögkatolikus Cigány Egyházközség tanodája 2016. november 1-jén nyílt meg az EFOP-3.3.1-15 „Tanoda programok támogatása” tárgyú pályázat keretében, a Nyíregyházi Egyházmegye által megnyert 29 655 356 forint európai uniós és állami támogatásnak... »

2017. március 31. péntek

Újabb támogatásból folytathatja a szakmai munkát a nyíregyházi Huszár-telepi görögkatolikus tanoda

2016. november 1-jén ismét megnyitotta kapuját a Huszár-telepi Magvető Görögkatolikus Tanoda az EFOP-3.3.1-15 Tanoda programok támogatása pályázat keretében a Nyíregyházi Egyházmegye által megnyert 29 786 754 forint európai uniós és állami támogatásának köszönhetően.

2017. március 28. kedd

A hiányzó mentor – Roma szakkollégisták a hátrányos helyzetű fiatalok továbbtanulásáért

A miskolci Görögkatolikus Cigány Szakkollégium növendékei kisfilmeket készítenek, melyekben a továbbtanulás lehetőségeit és a felsőoktatásban való részvétel gyakorlati tudnivalóit ismertetik a fiatalokkal. Az ötlet megálmodója Lakatos Richárd mérnökinformatikus hallgató,... »

2017. március 23. csütörtök

tovább »