Cigánypasztorációs képzést tartottak Csíksomlyón

Cigánypasztorációs képzést tartott a magyarországi Boldog Ceferino Intézet május 23-án a csíksomlyói Jakab Antal Tanulmányi Házban, Márkus András őrkői plébános közreműködésével. A képzésen kilenc plébános vett részt, valamint Péter Szabolcs, a Gyulafehérvári Caritas... »

2018. május 24. csütörtök

Elhunyt Lando Modest verbita szerzetes

Az Isteni Ige Társasága tudatja, hogy Lando Modest verbita szerzetes életének 44., szerzetességének 23., papságának 16. évében, május 13-án este tragikus hirtelenséggel elhunyt a kőszegi Szent Imre Missziósházban.

2018. május 19. szombat

Choli Daróczi Józsefre emlékezünk

Életének 79. évében 2018. május 12-én elhunyt Choli Daróczi József író, költő, műfordító, pedagógus, népművelő. Nevéhez fűződik többek között az Újszövetség 1996-os, lovári nyelvű fordítása.

2018. május 15. kedd

A kiengesztelődés reménye három tételben – A „Genezis” című filmről

Bogdán Árpád „Genezise” fontos film. Az emberi mivoltunkban gyökerező összetartozás-szövetből az előítélet kártékony szálait szeretné kioldani. Beláthatatlan távlatokba mutató út ez, melyhez csak a lankadatlan reménnyel lehet közelíteni, hogy az ember ne mondja: lehetetlen, amiről... »

2018. május 13. vasárnap

Terítéken az oktatás – Cigánypasztorációs kerekasztal-beszélgetés Nyíregyházán

A „Cigánypasztoráció a Görögkatolikus Egyházban” című programsorozat május 8-i, negyedik alkalmán oktatás- és neveléstudományi témákról folyt kerekasztal-beszélgetés a nyíregyházi Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskolán.

2018. május 10. csütörtök

„Sok kegyelem, sok munka” – Állandó diakónusok jubileumi ünnepe Budapesten

Huszonöt éve szentelték diakónussá Gorove Lászlót és Nényei Gábort: április 27-én ezt – és két házaspár példás tanúságtételét, rengeteg gyümölcsöt termő közös munkáját – ünnepelték az országúti ferences templomban. Az ünnepi szentmisét Varga László kaposvári... »

2018. április 28. szombat

„Egybeépültök az Isten hajlékává” – Taizé-lelkinap Vanyarcon

Április 21-én cigány és nem cigány magyarok Taizé-találkozóját rendezte a Nógrád megyei Vanyarcon a Ceferino Ház – Lengyel András, a taizéi közösség egyetlen magyar tagja részvételével.

2018. április 22. vasárnap

Együttműködési megállapodást írt alá Varga Mihály miniszter a Szalézi Intézmény Fenntartóval

A Don Bosco Szaléziak Szent István Magyar Tartománya közleményét adjuk közre.

2018. április 20. péntek

Roma–magyar imaestet tartottak Szegeden

Hatodik alkalommal rendezték meg a roma–magyar imaestet – a nemzetközi roma naphoz kapcsolódva – a Szegedi Keresztény Roma Szakkollégium és a Szegedi Katolikus Egyetemi Lelkészség közös szervezésében április 15-én, vasárnap este a szegedi dómban.

2018. április 18. szerda

Főpróbát tartottak az országos vetélkedőre készülő pócsi cigány gyerekek

Roma kulturális vetélkedőre készülnek a máriapócsi cigány gyerekek. Mintegy főpróbaként a helyi Nemzetiségek Házában adták elő április 14-én mindazt, amivel a megmérettetésre készülnek.

2018. április 17. kedd

Családi programmal ünnepelték a roma kultúra világnapját Túrterebesen

Roma családoknak szervezett piknikkel ünnepelte a roma kultúra világnapját Túrterebesen április 10-én a Szatmári Római Katolikus Egyházmegye karitászszervezetének Tours-i Szent Márton Közösségi Központja.

2018. április 12. csütörtök

Magyar résztvevők a nemzetközi cigánypasztorációs konferencián Belgiumban

Április 6. és 8. között tartották a Katolikus Nemzetközi Bizottság a Cigányokért (CCIT) idei konferenciáját „Gyakorlat és áhítat a népi vallásosságban” címmel a Belgiumi Banneux-ban. A zárószentmisét Peter Turkson bíboros mutatta be.

2018. április 11. szerda

A klasszikus és a minőségi cigányzene találkozott a Görög Zenei Esték legutóbbi koncertjén

Az ENSZ április 8-át a roma kultúra világnapjává nyilvánította. Ebből az alkalomból a Karaván Familia volt a Lautitia Kóruscsalád vendége a Görög Zenei Esték koncertsorozatban április 8-án Debrecenben, a metropólia székházában.

2018. április 10. kedd

A Miskolci Egyházmegyében is csatlakoztak a roma kultúra világnapjához

A Miskolci Egyházmegye Cigánymissziós és Koordinációs Irodája is csatlakozott a roma kultúra világnapja kezdeményezéshez. Április 8-án az egyházmegye több templomában is a roma családokért imádkoztak.

2018. április 9. hétfő

Egyetlen atya remekművei vagyunk – Hegyháti roma és magyar családok találkozója Bérbaltaváron

Harmadízben valósult meg a hegyháti roma és magyar családok találkozója a nemzetközi roma naphoz kapcsolódóan a Szombathelyi Egyházmegye falujában, Bérbaltaváron. Április 6-án nagy számban gyűltek össze családok Székely János miséjére és a napot kitöltő színes... »

2018. április 7. szombat

„Küldetésünk szép, de nehéz” – Az Assisi Szent Ferenc Közösségi Központ a craciai romák között

A Szatmári Egyházmegyei Caritas égisze alatt működő nagybányai Assisi Szent Ferenc Közösségi Központ segítséget és támogatást nyújt a szegények között a legszegényebbeknek, az elesettek között a legelesettebbeknek: a Cracia nyomortelep lakóinak.

2018. április 5. csütörtök

Bemutatták a Világítani fogok közösségről készült filmet

Március 24-én, szombat este a Premier Kultcaféban mintegy 160 ember előtt hivatalosan is bemutatkozott a kerecsendi Világítani fogok közösség. Farbaky Tamás, a közösség önkéntese beszámolóját olvashatják.

2018. március 26. hétfő

Kocsis Fülöp vezetett lelkigyakorlatot a Boldog Ceferino Roma Missziónak Esztergomban

Kocsis Fülöp érsek, metropolita tartott lelkidélutánt a Boldog Ceferino Roma Misszió közösségének március 23-án Esztergomban. Szerkesztőségünket Tóth László állandó diakónus tájékoztatta az eseményről.

2018. március 26. hétfő

„József vagyok, embertestvéreim testvére” – Interjú Tamás József gyulafehérvári segédpüspökkel

Tamás József, a Gyulafehérvári Római Katolikus Egyházmegye segédpüspöke idén ünnepli pappá szentelésének ötvenedik évfordulóját. E jeles alkalomból Serbán Mária és Dénes Gabriella kérdezték őt. Az interjú a Romkat.ro honlapon jelent meg. A beszélgetést szerkesztett formában... »

2018. március 16. péntek

Cigányok és nem cigányok közös keresztjét áldotta meg Székely János püspök

Március 11-én cigányok és nem cigányok közös keresztjét áldotta meg Székely János szombathelyi megyéspüspök a Vas megyei Csákánydoroszló Nepomuki Szent János-templomában.

2018. március 12. hétfő

tovább »