Görögkatolikus egyháztörténeti és -művészeti múzeum épül Nyíregyházán

Több száz négyzetméteres egyháztörténeti és -művészeti múzeum épül Nyíregyházán. Várhatóan ősszel rakják le az intézmény alapkövét, ekkor kezdődhet meg a Magyarországi Sajátjogú Metropolitai Egyház beruházása.

2019. május 12., vasárnap

Vasárnap a Szentföld javára gyűjt a Katolikus Egyház

A Szentszék a nagyböjti időszakban az ősi hagyományt követve gyűjtést hirdet a katolikus templomokban a Közel-Keleten nehéz körülmények között élő keresztények javára. A gyűjtést idén április 7-én tartják hazánkban.

2019. április 6., szombat

Egyből segít! – Idén is rendelkezzen adója egyházi 1%-áról!

A Magyar Katolikus Egyház idén is segíti az adózók tájékozódását az 1%-os kampány során.

2019. március 1., péntek

Elutasította a cseh szenátus az egyházi kárpótlás megadóztatását

Elutasította az egyházi kárpótlás tervezett megadóztatását február 27-én a cseh parlament felsőháza.

2019. március 1., péntek

Vasárnap országos gyűjtés lesz a katolikus iskolák javára

A katolikus iskolák javára gyűjtenek Magyarország összes katolikus templomában február 24-én, a hónap utolsó vasárnapján. Az adakozás évről évre bizonyítja, hogy milyen sokan szívükön viselik az Egyház oktatási-nevelési szolgálatának támogatását.

2019. február 22., péntek

Az egyházak javára tett 1 százalékos rendelkezés automatikusan tovább él

Az egyházak javára tett 1 százalékos szja-felajánlást 2018 óta automatikusan figyelembe veszi a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

2019. február 7., csütörtök

Bírálja az egyházi kárpótlás tervezett megadóztatását a cseh katolikus egyház feje

Alkotmánysértőnek minősítette az egyházi kárpótlás tervezett megadóztatását január 25-én Dominik Duka bíboros, prágai érsek, Csehország prímása.

2019. január 28., hétfő

Ismét igényelhető állami támogatás egyházi közösségi programok, illetve felújítások finanszírozására

Egyházi közösségi célú programok, beruházások és az egyházi épített örökség védelmének támogatásáról tett közzé felhívást november 1-jén a Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága.

2018. november 6., kedd

Megújultak a gödöllői Premontrei Iskolaközpont épületei

Szeptember 22-én átadták a felújított gödöllői Premontrei Iskolaközpont sportudvarát és B-épületét, melyet Balogh Péter Piusz O. Praem. kormányzó perjel áldott meg. Az ünnepség után egész napos sportrendezvényt tartottak az iskola diákjainak.

2018. szeptember 24., hétfő

Sólyom László, Török Csaba és Botos Máté a politika és a katolicizmus kapcsolatáról

A politika és a katolicizmus kapcsolatáról beszélgetett a Párbeszéd Házában szeptember 12-én Török Csaba teológus, egyetemi tanár, az MKPK televíziós referense és Botos Máté történész, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Politológia Tanszékének vezetője, a PPKE BTK volt... »

2018. szeptember 13., csütörtök

Július 1-jén gyűjtik a péterfilléreket

A Magyar Katolikus Egyház június 29., a Szent Péter és Pál apostolok ünnepe utáni első vasárnap, idén július 1-jén tartja a péterfillérek gyűjtését az ország katolikus templomaiban. A befolyt összeget a Szentatya karitatív céljaira fordítják.

2018. június 30., szombat

„Igyekeztem az Egyház szívében lenni” – Interjú Németh Emma szociális testvérrel

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) Pro Ecclesia Hungariae díjat adományozott Németh Emma szociális testvérnek. A kitüntetést Veres András püspök, az MKPK elnöke adta át június 5-én Budapesten, a püspöki konferencia székházában. A kitüntetettet életéről, hivatásáról... »

2018. június 5., kedd

Ferenc pápa az olasz püspökökhöz: Hány szeminárium zár be a jövőben jelentkezők híján?

Május 21. és 24. között tartja a Vatikánban az olasz katolikus püspöki konferencia (CEI) 71. rendes közgyűlését, melynek megnyitóján Ferenc pápa rövid beszédében a hivatások válsága, az evangéliumi szegénység, az átláthatóság és a kicsi egyházmegyék összevonása témáit... »

2018. május 23., szerda

A templom nem múzeum, hanem élő tér – Pécsi szabadegyetem a gazdasági felelősségről

A Pécsi Egyházmegye szabadegyetemének május 16-i alkalmán a gazdasági felelősségről fejtették ki gondolataikat az előadók a pécsi Magtár Látogatóközpontban.

2018. május 18., péntek

Az adó egyháznak adható 1%-áról szóló idei nyilatkozatok visszavonásig érvényesek

Az adó egyháznak adható 1%-áról szóló idei nyilatkozatokat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a következő években is figyelembe veszi, egész addig, míg a felajánló a rendelkezését vissza nem vonja, vagy nem jelöl meg másik egyházi kedvezményezettet.

2018. május 11., péntek

Ternyák Csaba érsekkel találkozott Eger és térsége újraválasztott országgyűlési képviselője

Nyitrai Zsolt, Eger és térsége újraválasztott országgyűlési képviselője első hivatalos útja Ternyák Csaba egri érsekhez vezetett az érseki palotába május 2-án.

2018. május 4., péntek

Evangélikus templomokat venne át a Katolikus Egyház Norvégiában

Mintegy hatvan oslói temploma közül kilenc bezárását tervezi anyagi okok miatt a norvég evangélikus egyház. Az egyre több hívőről gondoskodó oslói katolikus püspökség azt fontolgatja, hogy ezek közül szívesen átvenne egyet, vagy akár többet is.

2018. április 29., vasárnap

Politika, hatalom, pénz – Harmadik alkalommal lesz „Szólj be a papnak!” vitaest Pécsett

Országszerte népszerűek a „Szólj be a papnak!” programok – nincs ez másként Pécsett sem, ahol április 25-én harmadik alkalommal lehet kényes témákról kérdezni a különböző felekezetek képviselőit. A téma ezúttal: politika, hatalom, pénz.

2018. április 23., hétfő

Bezárás fenyegeti a libanoni egyházi oktatási intézményeket

Béchara Boutros Raï bíboros, maronita pátriárka súlyos aggodalmának adott hangot a libanoni magániskolák helyzete miatt. A krízist egy új kormányrendelet idézte elő, amely a közalkalmazotti szektorban dolgozók fizetését érinti – adta hírül március 20-án a Fides katolikus... »

2018. március 29., csütörtök

Vasárnap országos gyűjtés lesz a katolikus iskolák javára

A katolikus iskolák javára gyűjtenek Magyarország összes katolikus templomában február 25-én, a hónap utolsó vasárnapján. Az adakozás évről évre bizonyítja, hogy milyen sokan szívükön viselik az Egyház oktatási-nevelési szolgálatának támogatását.

2018. február 24., szombat

tovább »