A pápa üzenetet küldött a nukleáris leszerelésről szóló ENSZ-konferenciára

Március 28-án tették közzé Ferenc pápa üzenetét, melyet az ENSZ New York-i székházában a nukleáris leszerelést tárgyaló konferencia résztvevői számára küldött. Az atomfegyverek betiltásáról szóló tanácskozássorozat első alkalmát március 27. és 31. között tartják.

2017. március 28. kedd

Felekezetközi demonstrációt tartottak Nagyváradon a házasság hagyományos értékének megőrzéséért

Nagyváradon, a Szent László téren március 25-én demonstrációt tartottak két nyelven annak érdekében, hogy változzon meg Románia alkotmánya 48. cikkelyének 1. bekezdése úgy, hogy leszögezze: a házasság kizárólag egy férfi és egy nő között lehetséges.

2017. március 27. hétfő

Ferenc pápa beszéde az Európai Unió államainak és központi intézményeinek vezetőihez

Március 24-én este a szentatya is fogadta az Európai Unió vezetőit, valamint a tagállamok állam- és kormányfői – közöttük Orbán Viktor miniszterelnököt –, akik az 1957-es római szerződések aláírásának hatvanadik évfordulója alkalmából tartottak közös megemlékezést... »

2017. március 27. hétfő

Angelo Bagnasco bíboros: A kezdetek Európája az evangéliumban gyökerezik

A Római Szerződés aláírásának 60. évfordulója alkalmából március 23-án, csütörtökön este a római Santa Maria sopra Minerva-templomban vesperást tartottak, amelyet Angelo Bagnasco bíboros, az olasz püspöki konferencia elnöke vezetett.

2017. március 25. szombat

Egyiptomi missziós nővérek – Egész életükkel tanúskodnak a hitükről

Maria Clara Caramagno, a Szűz Mária Szeplőtelen Szívének Ferences Misszionárius Nővérei kongregáció egyiptomi provinciálisa nyilatkozott a Zenit hírügynökségnek a legszegényebbek között végzett tevékenységükről, és arról, milyen nagy örömmel várják a pápát, aki április... »

2017. március 24. péntek

Újabb tények bizonyítják, hogy XII. Piuszt igazságtalanul nevezték „Hitler pápájának”

A történészek többsége napjainkban már elismerően nyilatkozik az ötven évig félreismert Eugenio Pacelli a nácizmus ellen és a zsidók védelmében tett erőfeszítéseiről; újabb és újabb bizonyítékok kerülnek elő, melyek kétségtelenné teszik XII. Piusz hősiességét.

2017. március 23. csütörtök

Bagnasco bíboros: Beszéljünk őszintén egymással a társadalmi problémák megoldásáról

Angelo Bagnasco bíboros, genovai érsek, az olasz püspöki konferencia, valamint a CCEE (Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa) elnöke március 19-én a genovai Szent Lőrinc-székesegyházban mondott homíliájában Szent József alakját méltatta és társadalmi összefogásra, cselekvésre... »

2017. március 21. kedd

Boldoggá avatták Josef Mayr-Nussert, aki nem volt hajlandó felesküdni Hitlerre

Március 18-án Bolzanóban Angelo Amato bíboros, a Szentek Ügyeinek Kongregációja prefektusa boldoggá avatta Josef Mayr-Nussert, aki 1945-ben egy Dachau felé tartó vagonban halt meg, miután megtagadta, hogy hűséget esküdjön Hitlernek. Házas volt, egy kisfiú édesapja, az Actio Catholica... »

2017. március 20. hétfő

Elhunyt hajléktalanokért mutattak be szentmisét Pécsen

„Miklós miséjének” nevezik a szertartást, amelyen a Szent Egyed közösség évről évre megemlékezik Pécsen azokról a szegényekről, akik a nélkülözés és a betegségek következtében hunytak el városukban. Idén, március 18-án Morvay Imre Pio irgalmasrendi szerzetes mutatta be a... »

2017. március 20. hétfő

A szentszéki ENSZ-megfigyelő felemelte hangját a fegyver- és emberkereskedelem ellen

Óriási kihívás előtt állunk, amely megfelelő választ sürget – fogalmazott felszólalásában Bernardito Auza érsek március 15-én az ENSZ Biztonsági Tanácsának New York-i ülésén.

2017. március 18. szombat

Franciaország is humanitárius folyosókat nyit a menekültek számára

Március 14-én Párizsban, az Elysée-palotában aláírták azt a megállapodást, amely utat nyit a humanitárius folyosók előtt, vagyis lehetőséget biztosít a menekültek Franciaországba való biztonságos érkezésére.

2017. március 16. csütörtök

A lengyel püspökök imádságra hívnak Európáért

Varsóban tartotta 375. közgyűlését március 13–14-én a lengyel katolikus püspöki konferencia. A püspökök imádságra szólítanak Európáért; Isten rendjének és minden földrészünkön élő embernek tiszteletben tartásáért.

2017. március 16. csütörtök

Emberközpontú gazdaság – A Keresztény Társadalmi Elvek a Gazdaságban (KETEG) képzés szakkönyve

A KETEG (Keresztény Társadalmi Elvek a Gazdaságban) eredetileg a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola szakirányú, posztgraduális képzésének a neve, amely 2010-től működik a főiskola keretein belül, de mára már több felsőoktatási intézmény, sőt középiskola képzési... »

2017. március 13. hétfő

Ferenc pápa a párbeszéd fontosságáról beszélt egy olasz lelkisegély-vonal önkénteseinek

A párbeszéden keresztül közeledjünk a másik szükségleteihez és építsük a valódi kommunikáció hídjait – így buzdította Ferenc pápa március 11-én egy olasz lelkisegély-vonal (Telefono Amico Italia) önkénteseit, akikkel a szolgálat létrehozásának 50. évfordulója alkalmából... »

2017. március 13. hétfő

„Ismerem az üres pillanatokat is” – a Die Zeit német hetilap interjúja Ferenc pápával

A szentatya február végén vatikáni otthonában, a Szent Márta-házban találkozott a német újságírókkal, akikkel hosszasan elbeszélgetett. Érintette többek között a papi hivatások hiányának, a női diakonátusnak, a hit válságának, az ördög létezésének, a helyes imádságnak, a... »

2017. március 13. hétfő

Henri Boulad felveszi a magyar állampolgárságot

Kérvényezte a magyar állampolgárságot, és a jövő hét folyamán az ezt igazoló okiratot átveheti Orbán Viktor miniszterelnöktől – jelentette be a híres alexandriai jezsuita, Henri Boulad március 11-én, a budapesti Párbeszéd Házában tartott, „Globalizáció és kereszténység”... »

2017. március 12. vasárnap

Felelősségünk a teremtett világért – kerekasztal-beszélgetés a Párbeszéd Házában

„Ökológiai megtérés – Teremjétek a bűnbánat méltó gyümölcseit” címmel tartottak kerekasztal-beszélgetést a Párbeszéd Házában március 9-én, a házigazda Sajgó Szabolcs SJ, az intézmény igazgatója volt.

2017. március 10. péntek

A holland egyházi vezetők szót emeltek a populizmus előretörése miatt

Katolikus püspök is csatlakozott Hollandiában ahhoz a kezdeményezéshez, melynek támogatói a populista politikai irányzat térnyerése, valamint a keresztény kultúra kizsákmányolása ellen emelnek szót.

2017. március 7. kedd

Új tagokkal bővült a Szent István Tudományos Akadémia

Megtartotta székfoglaló előadását a Szent István Tudományos Akadémia két új tagja, Vojcek László szülész-nőgyógyász, a Budai Irgalmasrendi Kórház főorvosa és Lábady Tamás bíró, alkotmányjogász március 6-án Budapesten, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Állam- és Jogtudomány... »

2017. március 7. kedd

A Szentek Ügyeinek Kongregációja egy Romero érsekkel kapcsolatos csodát vizsgál

Hosszú és számos ellenkezéssel kísért eljárást követően 2015. május 23-án avatta boldoggá Ferenc pápa Óscar Arnulfo Romero y Galdámez San Salvador-i érseket, elismerve, hogy a hit iránti gyűlöletből ölték meg. A szentté avatásához szükséges csoda a Szentek Ügyeinek... »

2017. március 6. hétfő

tovább »