Boldoggá avatják a litván érseket, akit háromszor zártak börtönbe a kommunista uralom idején

Június 25-én Vilniusban, Litvánia fővárosában boldoggá avatják Isten tiszteletre méltó szolgáját, Teofilius Matulionis érseket (1873–1962) – ő lesz az első litván boldog a szovjet uralom vége óta, akit hazájában kanonizálnak.

19:58

Közép-afrikai Köztársaság – Katolikus közvetítéssel kötöttek fegyverszünetet

Június 20-án délelőtt Rómában, a Szent Egyed közösség székhelyén írták alá azt a fontos politikai megállapodást, amely megnyitja az utat a béke felé a Közép-afrikai Köztársaságban, ahol évek óta véres polgárháború dúl.

2017. június 22. csütörtök

Utat mutatni, erőt adni – Székely János püspök a KATTÁRS-ról

Idén Győr ad otthont a Katolikus Társadalmi Napok (KATTÁRS) programjainak június 25. és 27. között. A rendezvény üzenetéről Székely János kinevezett szombathelyi megyéspüspököt, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Caritas in Veritate Bizottságának elnökét kérdeztük.

2017. június 21. szerda

Félmillió dolláros segélyt küld Ferenc pápa Dél-Szudánba

Mintegy félmillió dolláros egészségügyi, mezőgazdasági és oktatási segítséggel támogatja Dél-Szudán lakosságát Ferenc pápa – derül ki A pápa Dél-Szudánért nevű humanitárius projektből, amelyet szerdán mutattak be a Vatikánban.

2017. június 21. szerda

„Nem álláspontunk, hanem küldetésünk van” – A menekültkérdésről szerveztek szakmai napot Budapesten

Június 19-én, hétfőn a Magyar Máltai Szeretetszolgálat budapesti országos központjában szakmai találkozót tartottak a migrációs válságban segítséget nyújtó egyházak és civil szervezetek képviselőinek részvételével.

2017. június 19. hétfő

A bosznia-hercegovinai püspökök az emberi jogok és a szabadság védelmét és előmozdítását kérik

A bosznia-hercegovinai püspöki konferencia állandó tanácsa június 12-én Szarajevóban tartotta ülését Vinko Puljić bíboros, a város érseke elnökletével. A tanácskozás középpontjában a püspöki konferencia május 21–22-én, Mostarban megtartott 69. rendes ülésén hozott döntések... »

2017. június 19. hétfő

A szicíliai püspökök a családpasztorációval kapcsolatos irányelveket fogalmaztak meg

„Lelkipásztori Irányelvek. Elkísérni, megkülönböztetni, integrálni a törékenységet az Amoris laetitia nyolcadik fejezetének útmutatásai szerint” címmel adtak ki dokumentumot a szicíliai püspökök, amelynek célja, hogy új útvonalakat jelöljön ki a családok lelki... »

2017. június 18. vasárnap

Ferenc pápa: A korrupció rákbetegség, amely megöli az embert és a társadalmat

Peter Turkson bíboros „Korrózió” című, olasz nyelvű interjúkötetéhez írt előszót Ferenc pápa, amelyben felhívja a figyelmet arra, hogy a megvesztegetés elpusztítja a megvesztegetőt is. A korrupció témájára összpontosított június 15-én az a nemzetközi vitanap is, amelyet a... »

2017. június 16. péntek

Lezárult a tihanyi vallásközi konferencia

Kétnapos konferenciát rendeztek az ember és környezete kulturális és morális egységéről a Tihanyi Bencés Apátságban június 14-én és 15-én. A „Közös gondolkodás a jövőnkről” című tanácskozás második, záró napján mások mellett Balog Zoltán, az emberi erőforrások... »

2017. június 16. péntek

A Teremtő ajándéka és a politika

Ferenc pápa és Donald Trump május 24-én találkoztak a Vatikánban. Az amerikai elnök június 1-jén bejelentette, hogy az Egyesült Államok kilép a párizsi klímaegyezményből. Jeszenszky Géza történész, egyetemi tanár, volt külügyminiszter jegyzetét adjuk közre.

2017. június 11. vasárnap

Utcagyerekeknek építenek egészségügyi központot a szaléziak Afrikában

A Mbuji-Mayiban (Kongói Demokratikus Köztársaság) található Muetu Don Bosco szalézi komplexum és a spanyol Manos Unidas civil szervezet kezdeményezésére egészségügyi központ épül utcagyerekek számára, akik közül sokan titokban, illegálisan részt vesznek a... »

2017. június 10. szombat

Iskolatáska-gyűjtést hirdet a miskolci görögkatolikus Missziós Iroda

A görögkatolikus Missziós Iroda használt, de még jó állapotú iskolatáskákkal, tolltartókkal, tornazsákokkal szeretné segíteni a szeptembertől iskolát kezdő, nehezebb sorsú családok gyermekeit.

2017. június 10. szombat

A biztosítás nem fedezte a kemoterápiáját – az asszisztált öngyilkosságot viszont igen

Egy négygyermekes amerikai asszony, Stephanie Packer örül minden pillanatnak, amit még férjével és gyermekeivel tölthet; mindent meg akar tenni, ami hozzásegíti, hogy akár csak egyetlen másodperccel is több időt tölthessen velük.

2017. június 9. péntek

A nők szerepéről tanácskozik a Vallásközi Párbeszéd Pápai Tanácsa

Június 7. és 9. között tartja plenáris ülését a Vatikánban a Vallásközi Párbeszéd Pápai Tanácsa „A nők szerepe az egyetemes testvériségre nevelésben” témájáról. A tanácskozás végén Ferenc pápa audiencián fogadja a résztvevőket.

2017. június 8. csütörtök

A Szentszék is részt vesz az asztanai világkiállításon

Június 8–11-e között a kazah fővárosba látogat Peter Turkson bíboros, az Átfogó Emberi Fejlődés Előmozdítása Dikasztériumának prefektusa, hogy megnyissa a 2017-es világkiállítás szentszéki pavilonját. A nyári expó témája „A jövő energiája”.

2017. június 7. szerda

Hitben megerősödve hazatérni Csíksomlyóról – Interjú Veres András győri megyéspüspökkel

Június 3-án, szombaton ünneplik a csíksomlyói búcsúi szentmisét, melynek szónoka Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke. A főpásztorral, a Csíksomlyó Üzenete című folyóiratban megjelent interjút adjuk közre.

2017. június 2. péntek

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Laudato Si’ Kutatócsoportja Székesfehérváron

Együttműködési megállapodást írt alá a sajtó nyilvánossága előtt Fodor György, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem prorektora, dékán, valamint Radetzky Jenő, a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke május 29-én Székesfehérváron.

2017. június 2. péntek

Sako iraki pátriárka: A szülőföldünkön élünk, nem misszionáriusok vagyunk!

Louis Raphael Sako, a babiloni káld katolikus egyház vezetője Orbán Viktor miniszterelnök meghívására látogatott május végén hazánkba. Magyarországi útja alkalmával exkluzív interjút adott szerkesztőségünknek az iraki keresztények helyzetéről.

2017. június 1. csütörtök

Ferenc pápa a katolikus családegyesületek képviselőinek: A család egy emberibb világ kovásza

„Európa továbbra is tartsa legértékesebb kincsének a családot!” – buzdította Ferenc pápa június 1-jén délben a Katolikus Családegyesületek Európai Szövetsége (FAFCE) által szervezett találkozó résztvevőit. A szervezet 14 európai ország egyesületeit tömöríti.

2017. június 1. csütörtök

Az iraki káld pátriárka Budapesten: „A hitünk győzedelmeskedik a félelem felett”

Az iraki kereszténység jelenéről és jövőjéről számolt be előadásában Louis Raphael Sako káld pártiárka a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) dísztermében május 31-én.

2017. június 1. csütörtök

tovább »