A magyar jezsuiták tervei 2017-ben

A Jézus Társasága Magyarországi Rendtartományának provinciálisa, Forrai Tamás január 17-én a budapesti Párbeszéd Házában értékelte a jezsuiták elmúlt évét és bemutatta az idén várható programokat.

2017. január 17. kedd

Ferenc pápa a Global Foundation tagjaihoz: Az embert leselejtező gazdaság olyan, mint a bumeráng

Ferenc pápa január 14-én a vatikáni Kelemen teremben fogadta a Global Foundation nyolcvanöt tagját. A szervezet január 13–14-én tartotta Rómában kerekasztal-megbeszélését a következő témában: „Együtt kötelezzük el magunkat a globális közjó érdekében”.

2017. január 16. hétfő

Kongóban Ferenc pápa bátorításával a püspökök vezetik a béketárgyalásokat

Kinshasában, a Kongói Demokratikus Köztársaság több egyházmegyéjét tömörítő központban írták alá 2016 szilveszterének előestéjén azt a megállapodást, amely elősegítheti a békekötést a konfliktusoktól sújtott országban.

2017. január 16. hétfő

Veszélyben vannak a hajléktalanok a budapesti utcákon: látogassuk meg őket!

A Szent Egyed közösség tagjai Budapesten minden szerda este kimennek több térre, aluljáróba, hogy meleg ételt, teát vigyenek az utcán éjszakázóknak. A nagy hidegben más napokon is meglátogatják fedél nélküli barátaikat. Várják önkéntesek jelentkezését.

2017. január 10. kedd

Ünnepi szentmise a Mátyás-templomban Boldog IV. Károly király koronázásának centenáriumán

Boldog IV. Károly magyar királlyá koronázásának századik évfordulója alkalmából Erdő Péter bíboros mutatott be ünnepi szentmisét december 30-án a Mátyás-templomban Alberto Bottari de Castello apostoli nuncius, Cserháti Ferenc püspök és Varga Lajos váci segédpüspök... »

2016. december 30. péntek

Az Emberi Méltóság Tanácsa járt a debreceni roma szakkollégiumban

A Szent Miklós Görögkatolikus Roma Szakkollégium lelkivezetője, Kapin István meghívására december első hétvégéjén láthatták vendégül az Emberi Méltóság Tanácsának vezetőit és tagjait Debrecenben.

2016. december 28. szerda

Ferenc pápa – Hogyan folyik a római kúria reformja?

Megtudhatjuk Ferenc pápának abból a beszédéből, amelyet december 22-én délelőtt mondott a vatikáni Apostoli Palota Kelemen-termében, amikor fogadta a római kúria bíborosait és hivatalvezetőit a hagyományos karácsonyi köszöntés alkalmából.

2016. december 24. szombat

Megjelent a Katolikus Pedagógia és a Szociálpedagógia folyóirat legújabb száma

Mindkét folyóirat az Apor Vilmos Katolikus Főiskola gondozásában jelenik meg.

2016. december 23. péntek

„Új élet lesz a vérből” – Megkezdődött a Brenner János-emlékév

Császár István egyházmegyei kormányzó december 17-én, a szombathelyi Szent Kvirin- templomban megnyitotta a Brenner-emlékévet, csaknem napra pontosan 59 évvel azután, hogy Szentgotthárd közelében ismeretlenek meggyilkolták Brenner Jánost, a fiatal, szombathelyi születésű papot.

2016. december 18. vasárnap

„Szent Ferenc lámpását” ajándékozták a kolumbiai elnöknek Assisiben

December 16-án, pénteken délelőtt Ferenc pápa az Apostoli Palotában fogadta a Kolumbiai Köztársaság elnökét, Juan Manuel Santost, aki december 17-én Assisibe látogatott, ahol „Szent Ferenc lámpását” vehette át a kolumbiai béke megteremtésében játszott szerepéért.

2016. december 17. szombat

Aleppóban nincs karácsony

A Caritas Internationalis december 16-án felhívást tett közzé annak érdekében, hogy azonnal vessenek véget a szíriai konfliktusnak, védjék meg a civil lakosság életét, és tegyék lehetővé, hogy a humanitárius segélyek eljussanak a rászorulókhoz.

2016. december 16. péntek

Új helyettes titkárok az Átfogó Emberi Fejlődés Előmozdításának Dikasztériumában

Ferenc pápa az Átfogó Emberi Fejlődés Előmozdításának Dikasztériuma új helyettes titkárává nevezte ki december 14-én, szerdán Michael Czerny jezsuitát, az Igazságosság és Béke Pápai Tanácsa eddigi szakértőjét és Fabio Biaggio scalabriniánus szerzetest.

2016. december 16. péntek

Kik az idegenek? – Görögkatolikus teológiai napokat tartottak Máriapócson

Mára hagyománnyá vált, hogy Máriapócs ad otthont a görögkatolikus papok számára évente megrendezett teológiai továbbképzésnek. Az idén december 9–10-én tartott kétnapos kurzust a következő mottóval hirdették meg: „Idegen voltam…” (Mt 25,35).

2016. december 15. csütörtök

Ferenc pápa levelet küldött Aszad szíriai elnöknek

Egyre összetettebb a helyzet Szíriában, ahol végeláthatatlan háború folyik. Ferenc pápa december 12-én levelet küldött Bassár el-Aszad szíriai elnöknek, amelyet Mario Zenari bíboros, szíriai apostoli nuncius adott át az államfőnek.

2016. december 15. csütörtök

A nők szerepe és helyzete 1956-ban és a megtorlás idején – Pódiumbeszélgetés Bécsben

Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök és Varga János, a Pázmáneum rektora mutatott be szentmisét az 1956-os forradalom és szabadságharc áldozataiért december 3-án Bécsben, a Kaláka Club és a Pázmáneum megemlékezésén. A szentmise után az intézet dísztermében... »

2016. december 11. vasárnap

Megtartotta székfoglaló akadémiai előadását Adriányi Gábor egyháztörténész

Adriányi Gábor, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja december 8-án megtartotta „A magyar kormány intervenciója az I. vatikáni zsinaton 1870-ben” című székfoglaló előadását.

2016. december 9. péntek

Jótékonysági hangversenyt rendeztek az „Egymillió csillag a szegényekért” akció keretében Budapesten

A Katolikus Karitász „Egymillió csillag a szegényekért” elnevezésű rendezvénysorozata keretében december 7-én jótékonysági koncerttel egybekötött adománygyűjtő gyertyagyújtást tartottak a Szent István-bazilika előtti téren.

2016. december 8. csütörtök

A francia parlament ismét az életvédő weboldalakat támadja

A francia parlament jóváhagyta a törvénytervezetet, mely ellehetetlenítené egyes életvédő weboldalak működését. A francia püspökök a törvénytervezetet a demokratikus elvek súlyos megsértésének tartják.

2016. december 6. kedd

Patsch Ferenc jezsuita szerzetes tartott előadást a Párbeszéd Házában a világ és az egyház jövőjéről

A jezsuita szerzetes „A világ jövője, az egyház jövője és Ferenc pápa” címmel tartott előadást december 4-én, vasárnap a a Jézus Társasága budapesti lelkiségi és kulturális központjában, a Párbeszéd Házában.

2016. december 5. hétfő

Személyes törekvés vagy a közösség java? – A szalézi gazdasági elöljáró az ambícióról

Jean Paul Muller luxemburgi szalézi szerzetes, egyetemes ökonómus gondolatait adjuk közre a személyes ambíció és a közösségi lét párhuzamáról, a mértékletességről és a vezető beosztás buktatóiról.

2016. december 5. hétfő

tovább »